Wettelijke regels voor campagnetijd

woensdag 27 april 2005 :: 16.01 uur

Weekboek referendum Europese grondwet, deel 1
Column voor NOS Online, 27 april 2005

Na een rustige aanloop lijkt de strijd rond de Europese Grondwet nu echt op gang te komen. Kranten, radio en tv besteden er dagelijks aandacht aan. Het kabinet ligt bij alle programma’s en kranten op de knieën om er een vertegenwoordiger van het JA-kamp in te krijgen. Dat lijkt te lukken, want het aantal voorstanders in de media is een factor vijf groter dan het aantal tegenstanders. Ik vind dat niet juist. In andere landen zijn er voor dit soort situaties regels: evenveel tijd en plaats voor beide kampen. We moeten hier ook zo’n wettelijke regel invoeren wanneer na afloop van de campagne blijkt dat de voorstanders (de regering) significant meer aandacht hebben gekregen in kranten en andere media dan de tegenstanders.

Er is meer niet kies in deze campagne. Wat te denken van de Referendumcommissie die een boekje uitgeeft met eenzijdige informatie. Of de door de regering betaalde Stemwijzer die zich bezondigt aan eenzijdige suggesties. Toen we voor de val van de Muur gelijksoortige toestanden in Oost-Europa bespraken noemden we dit soort staatsvoorlichting ‘misleiding en propaganda’. Dat moeten we nu ook maar ‘ns gaan doen. En Nota Bene: propaganda gericht op burgers die uitgenodigd worden zélf een beslissing te nemen door middel van een referendum. Ik voorspel nu reeds dat wanneer de meerderheid van tegenstanders blijft bestaan er nog veel meer belastinggeld (van ons allemaal!) uit de kast zal worden getrokken om het JA-kamp kunstmatig te vergroten.

Moet de regering dan geen campagne voeren? Inderdaad, dat zou zuiverder zijn. Laat degenen die zich opwerpen als de vertegenwoordigers van het volk de strijd maar leveren. Zij zijn tevens de representanten van visies. Wel, die visies moet nu worden uitgedragen. Maar wat zien we? De politieke partijen die vóór zijn, leunen achterover en hebben kritiek op het feit dat de regering onvoldoende doet om voor hen de kastanjes uit het vuur te halen. De verklaring: die partijen zien natuurlijk dat er ook onder hun kiezers een meerderheid is die deze Grondwet afwijst.

Opties voor delen:
  • NuJIJ
  • eKudos
  • del.icio.us
  • Digg
  • Google Bookmarks
  • email

Reacties uitgeschakeld


  • In de media

  • Foto