Weekboek referendum Europese grondwet, deel 2
Column voor NOS Online, 27 april 2005
De editie van NOS-journaal van afgelopen zaterdag over de Grondwet was geen toonbeeld van objectiviteit. Integendeel, het is prima lesmateriaal voor aankomende journalisten die hun vak serieus willen nemen. Journalisten zijn geen columnisten en evenmin politici. Journalisten horen ons te informeren, zo objectief mogelijk.
Wat zag ik zaterdag? Een lang onderwerp van NOS-correspondent in Brussel, Paul Sneijder. Het hele onderwerp was leidend in de richting van de conclusie dat JA zeggen eigenlijk de enige mogelijkheid is. De NEE-stemmers ‘houden van het verleden’. In het item komen twee sprekers aan het woord, allebei fervente voorstanders van de Grondwet, Neelie Kroes en Jean-Luc Dehaene. Verder wordt er een opsomming gegeven van de vermeende vooruitgang die de Grondwet ons zal brengen. Sneijder sprak tot twee keer toe over ‘een duivels dilemma’, echter zonder de nadelen van de Grondwet te noemen, laat staan de argumenten van de tegenstanders.
Op mijn weblog sprak ik naar aanleiding van het item over NOS-propaganda’. Ik kon er geen andere typering voor bedenken. Temeer daar ‘de voordelen van de Grondwet’gekleurd worden neergezet.
1. Het Europees Parlement krijgt meer macht. Niet verteld werd dat het EP niet in de schaduw kan staan van de macht van ons eigen parlement. In vergelijking daarmee is het EP een schertsparlement.
2. Ons parlement kan een rode kaart trekken. Niet verteld werd dat dat geen enkele invloed heeft op het standpunt van Brussel. Dat moet alleen ‘heroverwegen’, en dan nog alleen als een-derde van de landen het met ons eens is.
3. We krijgen een petitierecht. Dan moeten er wel 1.000.000 handtekeningen zijn uit ‘een significant aantal landen’, er wordt gesproken over zeven. De Europese Commissie mag de petitie naast zich neer leggen.
Steeds vertellen de voorstanders slechts het halve verhaal. Van voorstanders als Bot, Balkenende en Nicolaï kan je dat verwachten. Maar van het NOS-journaal?
Op radio Noordzee heb ik nog even met NOS-adjunct-hoofdredacteur René Went gediscussieerd over de uitzending. Ik had de indruk dat hij zelf ook niet blij was met de manier waarop het was aangepakt. Hij verdedigde zich met het argument ‘We hebben vorige zaterdag aandacht besteed aan de tegenstanders.’Hoe dan ook: Uiteindelijk zei hij dat de NOS objectief moet berichten en voorlichten en dat dat dus betekent dat je grosso modo net zoveel airtime geeft aan de NEE-stemmers als de JA-zeggers. Zo wordt de bevolking het beste bediend, een bevolking die zelf trouwens ook verdeeld is in 50% vóór en 50% tegen.
Reacties uitgeschakeld