Assen en de historie

woensdag 27 april 2005 :: 0.30 uur

Vandaag spreek ik in Assen op een bijeenkomst in het Drents Museum over de waarde van geschiedenis, het belang van historisch besef voor het cultureel bewustzijn en de identiteit, en de rol die politiek, onderwijs en verbeelding daarbij spelen.

De andere deelnemers zijn schrijver Jan van Aken, historicus Jan Blokker jr en schrijfster Ynske Penning. Dit debat wordt gevoerd ter gelegenheid van de opening van www.cartago.nl, de website van het digitaal oorkondenboek van Groningen en Drenthe.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

14 Comments

14 reacties

 1. Zet ‘m op. Die Groen die wordt herdacht lijkt op die foto trouwens sprekend op Bram Vermeulen. Wat is een digitaal oorkondenboek precies? Oude teksten die digitaal zijn overgezet, of hedendaagse?

  Reactie door Joan van der Lingen — woensdag 27 april 2005 @ 2.23 uur

 2. Leuk museum, succes, Jan.

  Reactie door Madelijne Pleines — woensdag 27 april 2005 @ 7.11 uur

 3. Jan,

  Is het alleen voor genodigden?

  Reactie door Karin — woensdag 27 april 2005 @ 8.41 uur

 4. Mochten er leden van de coalitie aanwezig zijn, denk ik dat raadzaam is twee toespraken te houden.
  Één over de inhoud van het begrip historisch besef voor het cultureel bewustzijn en de rol van de politiek, identiteit en verbeelding.
  De andere kan volstaan in een donderspeech ten aanzien van het gebrek aan identiteit en verbeelding. Plaats die dan a.u.b. niet in het licht van enig historisch perspectief, want dat zou te ver voeren. Want gebrek aan verbeelding en identiteit verhouden
  zich tot historisch besef als het gevolg tot oorzaak.

  Reactie door Pim — woensdag 27 april 2005 @ 9.30 uur

 5. Pim
  Daar kan ook nog best een speech bij met allerlei lelijke verwensingen naar kabinet. Lucht enorm op!

  Reactie door Eek Het Rubbere Weblog Konijn — woensdag 27 april 2005 @ 9.39 uur

 6. @5
  Dat heeft J.M. niet nodig dacht ik. De pijl moet altijd op het doel gericht zijn. Verwensingen fungeren in deze meer als een schot hagel, en ontberen de scherpte van het gif ten aanzien van het doel

  Reactie door Pim — woensdag 27 april 2005 @ 9.49 uur

 7. Historisch besef = goed! Maar ik wil graag een waarschuwende mededeling doen naar de aard van deze.
  Te vaak zie ik dat historisch besef gekoppeld wordt aan nationale identiteit. En als er maar iets te leren is uit de recente 200 a 2000 jaar is dat als mensen zich een vast identiteit aannemen, dat het dan goed fout gaat. Nationalisme en met name Monotheisme kunnen merkwaardig veel geweld veroorzaken.
  Jan, ik wil je vragen of er minder gehamerd kan worden op de culturele identiteit van “De Nederlander”. Dit bestaat namelijk helemaal niet. Dat getuigt pas van historisch besef.

  Reactie door jonathan — woensdag 27 april 2005 @ 9.59 uur

 8. De betekenis van het woord “besef” op zichzelf vooronderstelt een zekere vermoeden omtrent waarheid. En die heeft weinig van doen met nationaliteit. In historisch perspectief gezien valt dit te controleren aan de hand van onze misstappen.

  Reactie door Pim — woensdag 27 april 2005 @ 10.17 uur

 9. Nationaliteit is een verzinsel van macht en geld (dat kan je vertalen als Staat/overheid en Bedrijf/ondernemers) om mensen te mobiliseren voor een bepaalde actie.

  Reactie door jonathan — woensdag 27 april 2005 @ 10.29 uur

 10. Perspectief kun je vertalen in een nog illusoir kader waar een mogelijkheid tot verbetering aanwezig is.
  Plaats nu de door het huidige kabinet gepleegde afbraak van het sociale zekerheidsstelsel, wat volgens hen nodig is om “perspectief” voor onze toekomst te bieden, in het historische kader van pakweg het begin van de vorige eeuw.
  Dan zie je dat er anno 2005 een beweging ontstaat in een richting
  van een verregaande verslechtering voor een groot deel van de bevolking, niet naar de toekomst, maar naar het verleden gericht.
  De waarde van het hebben van enig historisch besef is daarmee wel bewezen omdat je dezelfde weg niet twee keer hoeft af te leggen….Met enige verbeeldingskracht kun je dan zelfs zien
  hoe exelent onze huidige bestuurders zijn en in welke richting
  hun ware motivatie gericht is. De afbraak van een land en de cultuur…Het verleden gebruiken om nu helder te kunnen zien en in de toekomst. Daar ligt de waarde van de geschiedenis.
  Maar nu ga ik echt maar aan het werk. Sorry dat ik zo doordramde.
  Maar ik hou van geschiedenis, de toekomst maar vooral van onze plaats precies in het midden daarvan, het Leven.

  Reactie door Pim — woensdag 27 april 2005 @ 11.34 uur

 11. jan .wellicht kun je de tt. bobo,s is vragen waarom de entree prijzen zo duur zijn .de motorsport dreigt net als de formule 1 alleen nog bereikbaar te zijn voor de grote jongens . bij de weg .het is wel mooi op de drenthese hei .

  Reactie door texas henkie — woensdag 27 april 2005 @ 11.48 uur

 12. @7 Jonathan:
  inderdaad! mijn vader heeft in een kamp gezeten omdat ie iets tegen socialisten had, die het begrip nationaal nogal heeel stevig hadden omarmd en dat op historische gronden…

  volgens mij zijn we allemaal ooit op boomstammen de rivier af komen drijven en is het gewoon een kwestie van:
  “wie heeft voor het eerst een vlag gezet en beweerd: dit land is fammijn, dus jij mot betalen OF opr*tten”

  groetjes,

  Reactie door joal — woensdag 27 april 2005 @ 12.43 uur

 13. We hebben een rijke historie; maar hebben we ook een toekomst?

  Nederland vaarwel

  Reactie door ReneR — woensdag 27 april 2005 @ 13.37 uur

 14. Wel grappig dat zo’n bijeenkomst juist in Drenthe plaats gaat vinden. Vandaag stond er in het Dagblad van het Noorden een bericht dat de bibliotheken in de gemeente Midden-Drenthe in de problemen komen doordat de gemeente dit jaar 30.000 euro minder subsidie gaat geven. In een enkel dorp in die gemeente is de plaatselijke bibliotheek al gesloten. Dat zal in andere gemeenten wel niet veel anders zijn/worden.

  Het lijkt me juist dat bibliotheken een erg grote rol kunnen spelen als het gaat om historie en cultuur.

  Reactie door Nathan — woensdag 27 april 2005 @ 14.10 uur


 • Het land in

 • Foto