Zeeland II

zaterdag 26 maart 2005 :: 0.29 uur

Op de Hogeschool Zeeland in Vlissingen

Dat was weer een erg informatief en dus goed weekje ‘het land in’.
Zeeland is een buitengewoon mooie provincie met (net als overal) veel leuke, betrokken mensen.

In Den Haag was er in de tussentijd veel rumoer over het aftreden van Thom de Graaf en de eisen van Boris Dittrich aan CDA en VVD. Veel tumult om niks.
De rechtstreeks gekozen burgemeester komt er (voorlopig) niet. Nou en?
D66 blaast misschien het kabinet op. Nou en? Hoe eerder, hoe liever.

Avond in Terneuzen

Op bezoek in het ziekenhuis Terneuzen

Aan de Oosterschelde met de Zeeuwse Milieufederatie

Openbare avond in Hulst

In het MuZEEum van Vlissingen

Gesprek met mosselmannen uit Ierseke

In gesprek met de oud-voorzitter van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond op Schouwen Duiveland

Ter afsluiting samen met Hans en twee journalisten van het AD, die me de hele trip hebben vergezeld, gegeten in Zierikzee.

Deze keer ‘n beetje op tijd thuis.
En ja, ik heb de hele Matthäus Passion nog kunnen afspelen.
De Johannes had ik eerder deze week al mijn oren laten ‘vullen’.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

30 Comments

30 reacties

 1. Het ging inderdaad weer eens helemaal nergens over hier in Den Haag,behalve dat het interessant is om te zien dat VVD en CDA De Graaf lekker hebben laten bungelen, om hem vervolgens los te laten.D66 lijkt zo’n beetje haar bestaansrecht kwijt te zijn, evenals dit kabinet. Verkiezingen? Ja graag!

  Reactie door Johnito — zaterdag 26 maart 2005 @ 4.04 uur

 2. Ja laten we gaan stemmen… Heeft de bevolking tenminste wat te doen en is JP blij, want dan klagen we niet…

  Reactie door Chantal — zaterdag 26 maart 2005 @ 6.17 uur

 3. Ja Jan, fijn dat je weer terug bent. Dan kan je een beetje sturen in het gekrakeel. Te veel mensen vinden dat hele gedoe rond de gekozen burgemeester duidelijk veel belangrijker dan de echt belangrijke zaken, zoals de zorg, de energieprijzen die strakjes niet meer betaald kunnen worden door oudere minima bv en onze sociale voorzieningen en wat te denken van de huren! Ze worden zo leuk op een dwaalspoor gestuurd, vind ik. Ik wacht met spanning af naar jouw inhoudelijke bijdrage en hier lees ik al dat ook jij het een GEDOE vindt en eigenlijk te onbelangrijk om er zo over door te zeuren.

  Reactie door Lydia — zaterdag 26 maart 2005 @ 8.58 uur

 4. D66 zal hun plaats echt niet opgeven…:) daar zijn ze veel te “geil” op ( excuus voor het woordgebruik) dus…zie ik verkiezingen er niet van komen..jammer genoeg:)Gewoon weer verder tot de orde van de dag :)
  Hij zal wel op zijn knieen zijn gegaan voor Balkenbende :)

  Reactie door gerard van sprundel — zaterdag 26 maart 2005 @ 9.37 uur

 5. Zou natuurlijk ook blij zijn als dit kabinet valt, maar vrees ten eerste dat dit niet gaat gebeuren en blijf daarnaast zeggen dat ik betwijfel of er op dit moment een links kabinet voor in de plaats zou komen…dat zou mooi zijn, maar…ben helemaal niet zo optimistisch, het spijt me….
  Wel fijn dat je een goede week hebt gehad, Jan. Daar doen al die toestanden niets aan af.

  Reactie door Madelijne Pleines — zaterdag 26 maart 2005 @ 9.39 uur

 6. Hallo Jan,
  Wat is dat in Zeeland, – moest je er zelf eerst je aardappelen uitzoeken, voor je ging eten? (Je hebt er wel een “deskundig” bezorde blik bij). Ja, Zeeland kent ook hele leuke plekjes, ademend in het verleden. Is er ook wat ruimte voor de SP?
  Groet,
  Amita.

  Reactie door amita — zaterdag 26 maart 2005 @ 10.54 uur

 7. Hé Jan…kijk ik op de SP-agenda…gaat het debat over waarden en normen niet door, donderdag?

  Reactie door Madelijne Pleines — zaterdag 26 maart 2005 @ 11.21 uur

 8. wordt jan de wit de nieuwe lijsttrekker? het valt me namelijk op dat hij regelmatig wordt afgevaardigd naar debatten waar andere partijen hun lijsttrekker heen sturen. wat is nou je prioriteit jan? boekjes signeren en gezellig de provincie in of het werk waar je vorstelijk voor wordt betaald?

  Reactie door muse — zaterdag 26 maart 2005 @ 11.26 uur

 9. Nou muse, wat je daar zegt, is niet helemaal eerlijk. Zo’n vorstelijk salaris krijgt Jan nu ook weer niet, de vergoeding van de staat gaat keurig in de parij-kas en Jan krijgt daar een modaal inkomen voor terug, zo heb ik begrepen.

  Reactie door Madelijne Pleines — zaterdag 26 maart 2005 @ 11.34 uur

 10. Nee madelijne, da’s niet waar, Jan staat vrijwillig een deel van zijn salaris af, dat hoeft ie niet te doen hoor, dus muse heeft wel een punt.
  Jan wordt ruim betaald om zijn werk te doen, hoewel ik wel het belang zie van als politicus in den lande te trekken, zie ik ook wel in dat je bij sommige debatten als partijleider aanwezig dient te zijn.

  P.S. zo’n 2400 euro vind ik niet modaal hoor.

  Reactie door Aspen — zaterdag 26 maart 2005 @ 11.48 uur

 11. Het lijkt mij ook wel een verademing, als ze het opblazen. Hoewel ik toch, misschien word ik oud en cynisch, door dit kabinet mijn geloof in de politiek nogal ben kwijt geraakt. Ook merk ik aan kleine dingen dat het fout gaat. Laatst kreeg ik een energierekening, dat ik 550 euro moest bijbetalen. Zou automatisch worden afgeschreven, maar toen dacht ik: dat KAN helemaal niet, ik heb helemaal niet meer energie verbruikt vorig jaar. Dus gebeld, bleek een vergissing, ze hadden verkeerde meterstanden gehanteerd, ik kreeg juist geld terug. Een week later kreeg ik een aanslag van de belasting over 2003, voor 21.000 euro. Schrok daar niet van, want dat was onmogelijk, dat was in dat jaar ongeveer mijn hele inkomen geweest. Het bleek een fout te zijn, mijn aangifteformulier (ik doe het met de hand) was een beetje verschoven bij het inlezen door de computer. Gisteren een betalingsaanmaning van Eneco, voor 550 euro, die ze niet automatisch hadden afgeschreven omdat het een fout was. Ik krijg door dat soort dingen het gevoel in de stroop vast te zitten en niet verder te komen. Nou ben ik gelukkig gebekt en alert genoeg, dus met wat heen en weer gebel komt het wel weer goed. Ik had ook oud en dement, of zwaar overspannen en daardoor het zicht op zaken kwijt kunnen zijn. Dan had er inmiddels geheel buiten mijn schuld een deurwaarder op de stoep gestaan en zou ik een kleine 50.000 gulden totaal aan onverschuldigde schulden hebben gehad. Dat is toch eigenlijk echt te gek voor woorden, en ik heb als langzaam weer opkrabbelende kankerpatient ook wel wat anders te doen eigenlijk dan aan zo’n lijn van een call centre te hangen met zo’n bandje dat alle medewerkers in gesprek zijn. Dus inderdaad, ik hoop dat ze dit kabinet opblazen, maar ik verwacht het niet. Ze zouden wel gek zijn. Aan de andere kant, als ze er niet uitstappen is het uitstel van executie. Als D’66 alleen om de macht een beetje mee blijft doen wordt dat toch hopelijk wel door de kiezers afgestraft. Omdat ik D’66 een echt verschrikkelijke partij vind, al heb gevonden vanaf het moment dat die Van Mierloo zo peinzend rondliep in z’n regenjas en hoe lang geleden is DAT al niet, zou ik er persoonlijk echt van genieten als het tot 1-mansfractie werd gereduceerd. Dat lijkt me nog leuker dan helemaal weg. Naar de Matthaus heb ik niet alleen geluisterd, maar ik ben geweest. Lekker in een mooie oude kerk. Ik vind dat verrukkelijk, zakje Tempo’s mee want er komt altijd een moment dat de tranen gaan druppelen. Ik heb dat absoluut nodig als tegenwicht voor alles wat er lelijk is in dit land.

  Reactie door Joan van der Lingen — zaterdag 26 maart 2005 @ 11.49 uur

 12. vind je dit nou echt een goede timing, Jan M?

  Zo’n beetje elke fractiekop is wel eens langsgeweest de afgelopen week om te laten weten welk gewicht dit volgens hun partij had.. behalve die van de SP. Leuk dat de lokalo’s in Zeeland ook iets op televisie gezien hadden teneinde daar een mening over te vormen, maar waar was jij? Het zal jou toch ook wat moeten kunnen schelen, lijkt me… :S

  Reactie door Jory — zaterdag 26 maart 2005 @ 12.05 uur

 13. D66 gunde ik de lol niet om hun kroonjuwel te laten verzilveren. Dat zou een erg grote beloning zijn voor slecht gedrag, instappen in dit waardeloze kabinet.
  Maar aan de andere kant vind ik zo’n gekozen burgermeester een beter alternatief dan de huidige situatie waar je vaak een wildvreemde burgervader binnen je stadsgrenzen krijgt die je helemaal niets. En het is nog maar de vraag of er snel een 2/3 meerderheid voor te vinden is, dus nou en vind ik wel een simplificatie.

  Reactie door Opheffer — zaterdag 26 maart 2005 @ 12.06 uur

 14. Aspen (10) Mijns inziens kun je je dan vervolgens afvragen of “vrijwillig” in dit verband minder kost dan “onvrijwillig”, dat lijkt mij niet het geval…

  Reactie door Madelijne Pleines — zaterdag 26 maart 2005 @ 12.29 uur

 15. Nou, onbelangrijk is de kwestie van het kiezen van burgemeesters ook weer niet. Het gaat toch om een essentieel onderdeel van lokale democratie, en zo’n wijziging moet goed worden overwogen en voorbereid. Gelukkig is door de Eerste Kamerfractie van de PvdA (en GL en SP) voorkomen dat een inhoudelijk nog onduidelijke (veel tegenstellingen binnen de coalitie!), haastig in elkaar geflanste regeling in 2006 al zou gaan gelden.
  De regeringspartijen zullen ALLES doen om nieuwe verkiezingen te voorkomen. Ze zullen dan immers zeker hun parlementaire meederheid verliezen. (En wat misgunnen ze dat Wouter Bos!). Waarschijnlijk ook inclusief de LPF, met welke trouwens geen dierbare herinneringen bestaan. Misschien komt een gedoogd minderheidskabinet, als D66 het niet meer redt?

  By the way: een prachtige uitvoering van de Matthaus Passion in Arnhem, met die niet te massieve bezetting, dat jongenskoor, die authentieke instrumenten en de gouden stemmen van vooral de countertenor en de Christus!

  Reactie door Olav Meijer — zaterdag 26 maart 2005 @ 15.35 uur

 16. Ik lees de discussie of Jan Marijnissen nu wel of niet aanwezig had moeten zijn in de 2e kamer afgelopen week. Jan Marijnissen koos ervoor om het land in te gaan en daar met mensen te praten.

  Als een partij afhankelijk zou zijn van 1 persoon dan is dat ook niet goed. Gelukkig is de SP dat ook niet. En of hij nou partijleider is of niet dat maakt m.b.t het onderwerp van afgelopen week nou ook weer niet zoveel uit.
  Een goed leider geeft ook de ruimte aan de andere SP Kamerleden. En in dit geval deed Jan de Wit dat prima.
  laten we gewoon weer over gaan tot de orde van de dag en datgene doen wat het beste is voor ieder mens.

  Reactie door J.S van Schaick — zaterdag 26 maart 2005 @ 16.43 uur

 17. Als er een schaap over de dam is volgens er meer :D

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — zaterdag 26 maart 2005 @ 17.35 uur

 18. volgens = volgen

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — zaterdag 26 maart 2005 @ 17.36 uur

 19. Ik was toevallig bij een van de bijeenkomsten deze week in Zeeland en ik vind het eerlijk gezegd juist erg voor Jan pleiten dat hij deze afspraak niet afgezegd heeft omwille van de situatie in Den Haag. Ik begrijp de consternatie wel een beetje, maar de SP staat toch voor een persoonlijkere benadering, het individu in de massa, het luisteren naar mensen, aan de slag gaan met wat er leeft onder de bevolking… Ik denk dat hij dat meer als zijn werk ziet en dat kan ik alleen maar heel erg waarderen.

  Reactie door Catlijne Akkermans — zaterdag 26 maart 2005 @ 19.19 uur

 20. Citaat
  D66 blaast misschien het kabinet op. Nou en? Hoe eerder, hoe liever.

  Is dat niet de werkelijke reden van de tegenstem tegen het schrappen van het artikel dat de burgemeester door de kroon wordt benoemd?

  Reactie door Stephan — zaterdag 26 maart 2005 @ 19.48 uur

 21. Stephan (@20),

  Je bent slecht op de hoogte. De SP is voor een door de gemeenteraad gekozen burgermeester. Maar aangezien d’66 een soort van koppelverkooptruuk probeerde (“direct kiezen”, met als risico dat zowel de gemeenteraad als de burgermeester in geval van een conflict claimen dat ze door het volk gekozen zijn en hetgeen aanleiding kan geven tot een fraaie puinhoop) stemde de SP fractie tegen.

  En verder: Die (door de gemeenteraad) gekozen burgermeester komt er heus wel. (per 2010?)

  Mazzel & broge, Evert

  Reactie door Evert Wesker — zaterdag 26 maart 2005 @ 20.02 uur

 22. Het is ook nooit goed. Gaan politici het land in dan krijg je bovenstaand gezeur dat ze meer in Den Haag zouden moeten zijn. Andersom visa verse. Jan heeft volkomen gelijk dat hij zijn trip naar Zeeland niet heeft onderbroken door het Haagse gehijg. De coalitiepartijen zullen het toch wel op een akkoordje gooien (we krijgen een nieuw omroepbestel, hoera!)

  Reactie door Coen — zaterdag 26 maart 2005 @ 20.26 uur

 23. @Evert,
  2010 kan zoals het er nu voorstaat helemaal niet, op zijn vroegst 2011 kan er weer een grondwetswijzeging plaatsvinden.
  En denken jullie nou werkelijk dat het dan niet tegen gehouden wordt door de VVD en het CDA (die er eigenlijk niks van moeten weten?)

  Nee de gekozen burgemeester kan nu zomaar ineens 20 tot 25 jaar vertraagd zijn.

  Reactie door Aspen — zaterdag 26 maart 2005 @ 20.49 uur

 24. Gecondoleerd allemaal. Het stelletje uitvreters gaat weer “gewoon” verder… Ik ben nu in de rouw. Ohja, natuurlijk viel dit te verwachten, maar een mens mag hopen, nietwaar? Dieptriest.

  Reactie door L.M. Lembeck — zaterdag 26 maart 2005 @ 22.42 uur

 25. @16, ja dat vind ik wel, tenslotte is Jan ook het boegbeeld van de partij. Het gaat hier niet om afhankelijkheid van 1 persoon, maar om zijn collega’s bij te staan in het eisen van het vertrek van Ross. Dat lijkt me een stuk zinvoller dan een roadtour in Zeeland door te laten gaan die net zo goed deze week had gekund.

  Reactie door Jory — zondag 27 maart 2005 @ 14.51 uur

 26. En wie weet wat er komende week gaat gebeuren, Jory? Zo’n reis plan je ruimschoots van te voren en je weet nooit wat er tussendoor komt.

  Reactie door L.M. Lembeck — zondag 27 maart 2005 @ 22.38 uur

 27. @L.M Lembeck, wat is dat voor onzinexcuus?
  Al die andere fractieleiders kunnen het toch ook..

  Zelfs Bush weet tijd vrij te maken om voor 1 persoon een antiverstervingsnoodwet te tekenen, waarom zou Jan zich dan niet kunnen laten zien op het moment dat er een kabinetscrisis dreigt. Of wil je nu zeggen dat we beter met zijn allen naar Zeeland hadden kunnen gaan?

  Reactie door Jory — zondag 27 maart 2005 @ 23.59 uur

 28. Hm, Jory, dat is nou wel de allerslechtste vergelijking die je had kunnen maken! Bush, die vanwege zijn christelijk-fundamentalistische achterban een noodwet er doorheen jaagt om de rechterlijke macht te kunnen passeren -gelukkig tevergeefs- die NB betrekking heeft op één persoon! Het is maar waar je je prioriteiten legt…..

  Reactie door Olav Meijer — maandag 28 maart 2005 @ 18.01 uur

 29. gelukkig maar dat niet iedereen de vergelijking met Bush pikt ;)

  Reactie door Jory — maandag 28 maart 2005 @ 19.30 uur

 30. Some friends told me about this site, and now i’m glad they told me about it. Naked truth: http://weblogs.digital.udk-berlin.de/tim/archives/002117.html , Port aBuayar

  Reactie door Kelly Ronald — zaterdag 10 september 2005 @ 15.18 uur


 • Het land in

 • Foto