Zeeland

woensdag 23 maart 2005 :: 11.21 uur

De rest van de week ben ik in Zeeland. Op Gelderland en Flevoland na heb ik dan alle provincies gehad. Een tour die mij veel geleerd heeft over ‘de staat van het land’. Ik heb veel ideeën opgedaan. Nog meer dan voorheen ben ik ervan overtuigd dat je als politicus deze dingen móet doen. Je onderdompelen onder de mensen waarvoor je het tenslotte allemaal doet.

Vanmiddag ben ik op de Pabo in Vlissingen. Daarna een openbare avond in Terneuzen.
Morgen beginnen we daar in het ziekenhuis. ‘s Middags hou ik me bezig met Zeeuwse milieu- en natuurvraagstukken. ‘s Avonds spreek ik op een avond in Hulst.
Vrijdag eerst naar MuZEEum, en daarna gesprekken met boeren.

(Zaterdag kom ik met ‘n verslagje)

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

39 Comments

39 reacties

 1. en wanneer kom je dan es naar Gelderland?

  Reactie door Patrick — woensdag 23 maart 2005 @ 11.26 uur

 2. Meneer J.Marijnissen als u toch in dat Zeeland bent, kunt u dan niet even langs gaan bij de moeder van JP.Balkenende, en vragen of ze hem wilt adviseren op te stappen.

  Reactie door leen — woensdag 23 maart 2005 @ 11.28 uur

 3. wel op eigen kosten naar ik aanneem? Ik lees net in het topic hiervoor dat Thom de Graaff uit gemeenschapsgeld tourde om zijn ideeen aan de man te brengen ;)

  Reactie door Jory — woensdag 23 maart 2005 @ 12.15 uur

 4. Was er geen recentere kaart beschikbaar?
  Sinds 2003 zijn er in Zeeuws-Vlaanderen slechts drie gemeenten en geen zeven!
  Overigens van hartelijk welkom!

  Reactie door Janco — woensdag 23 maart 2005 @ 13.34 uur

 5. Beste Jan, ik vind het geweldig dat je zo vaak op werkbezoek gaat. Dat hoort nu eenmaal bij het werk van een goede politicus. Jammer en ondemocratisch dat men dat niet van elke politica vindt.

  Reactie door Annelies — woensdag 23 maart 2005 @ 14.33 uur

 6. Een goed moment om Zeeland te bezoeken, – een gebied waar het weer,de wind en het getij een grote rol speelt. Goede actie toegewenst Jan.
  Groet
  Amita

  Reactie door amita — woensdag 23 maart 2005 @ 14.56 uur

 7. Het MuZEEum?

  Reactie door enschede a/zee — woensdag 23 maart 2005 @ 15.57 uur

 8. he nou al einde discussie?

  Reactie door ReneR — woensdag 23 maart 2005 @ 16.25 uur

 9. Ej Jan ik dacht dat je ook nog es in venlo zou komen?
  JE bent met je toer toen niet hier geweest om dat toen iemand van het koningshuis was overleden !
  Graag zien we je hier toch nog eens verschijnen!

  Reactie door Gaiden — woensdag 23 maart 2005 @ 16.52 uur

 10. Zeeland is een mooie provincie, veel ruimte en je kan er lekker wegwaaien. Het tempo is er ff wat anders, maar ik denk dat dit ook zo in groningen en overijssel is. Wel zie je er enge mensen op zondag met zwarte pskken, streng kijkend met hoed. Ook zie je er weinig gekleurde mensen. Zeeland mooi maar ook broedplaats voor recht christen fundamentalisme.
  Jan ik denk dat er veel verborgen leed is Zeeland…….

  Reactie door Jack — woensdag 23 maart 2005 @ 21.35 uur

 11. Jory (3),

  Ja, eerst luisen ze de meerdheid er in met mooie praatjes en daarna gebruiken ze gemeenschapsgeld op hun plannetjes er door te drukken,
  zijn ze ook van plan met die eu grondwet.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — woensdag 23 maart 2005 @ 21.35 uur

 12. beste Jan
  Tom de Graaf is afgetreden zou het niet beter zijn om nu in Den Haag te zitten

  Reactie door margaretha — woensdag 23 maart 2005 @ 23.38 uur

 13. Voor Margaretha, Jan De Wit heeft het prima gedaan gisteravond, dat had je kunnen volgen middels het “live debat” op tweedekamer.nl.
  Voor Jan, Succes in Zeeland, geniet van een zonnige dag “ver” weg van het stof in Den Haag. Top dat je de mensen in Zeeland niet in de steek hebt gelaten en je programma hebt vervolgd.

  Reactie door Carla — donderdag 24 maart 2005 @ 8.39 uur

 14. Potverdikke! Jan, kom eens gauw terug uit Zeeland. Hier moet wat aan gebeuren!

  http://www.nu.nl/news/501306/32/Salaris_baas_Nuon_stijgt_42_procent.html
  http://www.nu.nl/news/501275/36/Bestuurders_Unilever_fors_beter_beloond.html

  Hoezo wordt alles duurder door de euro. Dat is pure onzin, het zijn die graaiers aan de top!

  Reactie door Hupsakee — donderdag 24 maart 2005 @ 11.07 uur

 15. @14
  Dittrich vind ik op zich best een sympathieke kerel. Hij heeft wat rare denkbeelden, maar is eerlijk en redelijk consistent. Iets wat je van het CDA en de VVD niet bepaald kunt zeggen.

  Ook van de PvdA vind ik dat ze eerlijk hebben opgetreden. Binnen een grote en brede partij als de PvdA heb je veel voorstanders en veel tegenstanders. Ik vind het dan ook helemaal niet zo vreemd dat de 2e kamer anders stemt dan de 1e kamer. Blijkbaar mogen de PvdA-ers hun eigen mening geven en zo hoort het ook!

  Volgens mij hebben veel CDA-ers en VVD-ers voor gestemd terwijl ze in hun hart tegen zijn. DAT is pas de kiezers belazeren!

  Reactie door Hupsakee — donderdag 24 maart 2005 @ 11.11 uur

 16. Vergeet niet je zwembroek mee te nemen Jan!!!!

  Reactie door Joke Faas — donderdag 24 maart 2005 @ 12.49 uur

 17. En neem voor de zekerheid ook een paraplu met.

  Reactie door Fjodor — donderdag 24 maart 2005 @ 12.59 uur

 18. Een mogelijke val van het kabinet? Ik zou er dolblij mee zijn als ik ook maar enige hoop had dat die zou resulteren in een beter kabinet, natuurlijk liefst met een linkse coalitie…!!! Maar de feiten zijn dat PvdA (voorzover die überhaupt nog links is) niet met de SP in zee wil en dat nog grotere hufters klaar staan om de “uitverkoop van de beschaving” over te nemen: Wilders en Wiegel staan in hun handen te wrijven…
  Kut – (sinds “Jensen” mag dat, geloof ik) – wereld…!
  Ben helemaal niet hoopvol…

  Reactie door Madelijne Pleines — donderdag 24 maart 2005 @ 16.19 uur

 19. MADELIJNE toch!! Oei! Wat een woorden. Ben ik niet gewend van jou. Bovendien heb je toch ook een beetje de Haarlemse Eer hoog te houden als stad waar men het ABN spreekt! (hihihihihihi jaja, maar wèl met een Amsterdams accentje in bepaalde wijken, zoals achter de Basiliek de Bavo aan de Leidsevaart (Leidse Buurt!!) en bij de Brouwersgracht en op Noord….hihihhi :-) ).

  Hoe dan ook, van mij MAG het vallen. Ik ga gelijk een vlag kopen en op mijn balkon hangen. Ik weet ook wel dat de toekmst niet rooskleurig is, maar zo heel veel slechter kan het volgens mij ook niet meer worden, TENZIJ die idiote Nederlanders OPNIEUW kiezen voor CDA en VVD!!! Het is zaak om alle mensen ervan te overtuigen om toch te gaan stemmen, tegen hun overtuiging in toch doen. En dan desnoods strategisch stemmen, maar wel ervoor zorgen dat noch CDA, noch VVD er weer in komt. Oh ik weet het ook niet zeker, maar alles lijkt me beter dan wat we nu gehad hebben! :-(

  Reactie door L.M. Lembeck — donderdag 24 maart 2005 @ 16.48 uur

 20. Ach Lydia, als je toch eens wist wat ik graag “hoog” zou houden, nog afgezien van de “eer”…Ik hoop met jou op betere tijden, maar laten we wel realistisch blijven…als je reacties hoort van mensen die bij de gedachte aan een gevallen kabinet, roepen “Wilders Rules”…dan wordt je niet vrolijk…Lieverd, al wat er momenteel plaats vindt binnen de politiek, zijn een paar kwezelige strategische flirterijen over en weer. D66 speelt “Hard to get” en een paar publiciteitsgeile mannetjes en vrouwtjes nemen het estafette-stokje over…
  Ik ben somber Lydia…heel somber en hoop vooral dat Jan enorm zijn best gaat doen in het debat over “normen en waarden”, donderdag 31 maart, wat mij betreft ondersteunen we hem daarin massaal door middel van een actie op het Binnenhof die dag. Jan, als ik jou was zou ik daartoe oproepen!!!

  Reactie door Madelijne Pleines — donderdag 24 maart 2005 @ 17.24 uur

 21. Jaja, bij de PABO…

  http://gratis.nl-top5.site-id.nl/campaign/pabo/cid1418/?cid=1418&sid=1934

  Reactie door Lambert — donderdag 24 maart 2005 @ 17.37 uur

 22. Ik vind het verkwanselen van de WW door de FNV onlangs; belangrijker nieuws dan die soap rond Thom de Graaf; die daarmee natuurlijk wil stijgen met zijn partijtje in de categhorie zielig. We zien wel hoe het loopt en als het kabinet valt; dan hebben de oppositiepartijen daar geen invloed op gehad, maar is het de verdienste van D66 zelf geweest.

  Reactie door ReneR — donderdag 24 maart 2005 @ 19.30 uur

 23. Hé Lydia,
  Toch wel een SP-vlag zeker????
  Groet
  Amita

  Reactie door amita — donderdag 24 maart 2005 @ 20.29 uur

 24. Morgen dus in Vlissingen, zitten er nog speciale bedoelingen het bezoek van het maritiem museum?

  Reactie door Anton Schuurmans — donderdag 24 maart 2005 @ 23.31 uur

 25. Nee Amita, gewoon een Nederlandse vlag. Hoe dan ook, ik ben en blijf Nederlandse en daar is echt niets mis mee. De vlag heeft niets met rechts of links te maken. Overigens, Amita, heb ik nu ook al een idee om, als het kabinet toch aan blijft, met een zwarte band rond mijn arm rond te gaan lopen. Niet alleen, omdat ze dan blijven zitten, maar ook, omdat de mensen het gezever rond een gekozen of benoemde burgemeester momenteel belangrijker vinden dan de afschuwelijke situatie in ons Zorgstelsel en bij de sociale voorzienigen, de huren en de energieprijzen. In goede tijden is het prima dat men daar over nadenkt. Nu hebben we echt andere prioriteiten en de mensen laten alles schieten om over wel og geen gekozen burgemeester te zeveren. Ja, dat maakt me echt heel boos. Mensen worden rechtstreeks in hun portemonnee getroffen en hard ook. En dan krijg je niemand overeind om daartegen te protesteren. Gaat het over een wel of niet gekozen burgemeester dan is de beer los en begint iedereen hele verhandelingen over wel of niet. Gekozen impliceert vriendjespolitiek en omkoperij. Benoemd blijft partij politiek. Nou, èn? Het blijft een geval van of je door de hond of door de kat gebeten wordt. Het boeit me niet, want er zijn belangrijker zaken momenteel waar ik me heel ernstig zorgen over maak! Er gaan mensen aan ten onder in ons land. Hoezo, beschaafd??

  Reactie door L.M. Lembeck — vrijdag 25 maart 2005 @ 9.23 uur

 26. Hoy Lydia,
  Wat kunnen we meer doen dan de ander en elkaar steun en liefde geven? – Dat is toch altijd nog veel belangrijker dan al dat andere geneuzel. Echt geluk is samen. En Lydia ook voor jou steek ik graag mijn hand uit. Vergeet niet een beetje te genieten van het leven, straks is het voorbij en heb je spijt je kans te hebben laten liggen. Vrede is niet iets passiefs, maar is een basis van waaruit we met positieviteit verder bouwen.
  In lief en leed, groet,
  Amita.

  Reactie door amita — vrijdag 25 maart 2005 @ 10.49 uur

 27. OFF-TOPIC:

  De “heelnederlandse” extreem-rechtse actiegroep Voorfront houdt morgen (zaterdag) rond het middaguur een “ludieke actie” tegen allochtonen en junks.
  Deze acties gaan plaatsvinden op Utrecht CS/Hoog Catharijne. Ik roep iedereen op om daar een vreedzaam, multicultureel verantwoord tegengeluid te geven!

  Ik zal er in ieder geval zijn. Ik ben als volgt te herkennen:
  autochtone jongeman (23 jaar)
  blond haar, bril
  sportschoenen, wijde spijkerbroek en een t-shirt in de kleuren van de marokkaanse vlag.
  Ik zal rond 11:30 op het trefpunt op Utrecht CS te vinden zijn. Dus wie mee wil doen, 11:30 verzamelen op Utrecht CS!

  Reactie door Jan Breur — vrijdag 25 maart 2005 @ 10.50 uur

 28. En nu lees ik zojuist dat PvdA en VVD, hand in hand, de zeehondjes in de steek hebben gelaten…ze hebben tegen een handelsverbod op zeehondenproducten gestemd…Vuile klootzakken!!

  Reactie door Madelijne Pleines — vrijdag 25 maart 2005 @ 11.05 uur

 29. @31

  Dat vind ik weer een vieze, smerige en walgelijke zet van die partijen. Als je het ook op TV ziet hé, hoe die beesten doodgeknuppelt worden!!! Ik zap dan heel snel verder. Over het algemeen krijg je mij niet snel gek met beelden op TV, maar als ik het doodknuppelen van zeehondjes zie, dan walg ik er van en wordt dan ongelovelijk kwaad. Die beelden spoken dan nog tijden door m’n hoofd. Ook dit zijn middeleeuwse praktijken van de zogenaamde beschaafde mens. Ik hoop dat men zich ooit bewust wordt, waar men in Godsnaam mee bezig is.

  Reactie door ACCEPT — vrijdag 25 maart 2005 @ 12.58 uur

 30. Ja Accept, en het wrange is dat beide partijen ieder een kamerlid naar Canada hebben gestuurd om de Zeehondenjacht te bekijken. Ze stemmen nu tegen om over een tijdje te kunnen flirten met hun eigen wetsvoorstel hieromtrent. Die beelden die jij en ik door ons hoofd hebben spoken…daar hebben zij dus geen last van, mag best nog even voortduren als dat hen kiezersvoordeel oplevert, begrijp je…? De zeehondjes zijn voor hen dus niet meer dan een middel om mensen voor zich te winnen…meer dan ziek!!!

  Reactie door Madelijne Pleines — vrijdag 25 maart 2005 @ 13.21 uur

 31. Precies! Dit laat zien dat onze rechtse regering en Kamerleden meer interesse hebben in geld verdienen dan in ethiek en moraal! Desnoods ten koste van onschuldige dieren die een bontjas moeten worden. Hoe ziek kan je zijn?? En maar zeuren over dat burgemeestersgedoe. Schandelijk gedrag van landgenoten die geld belangrijker vinden dan sociale voorzieningen, milieu en hoe je dieren behandelt. Inmiddels is er nog iets begonnen: Lees op de Woonbond site over studentenkamers! Dat kan impliceren dat in de toekomst zoiets ook gedaan wordt in de wereld van sociale huurwoningen. Doodeng wordt dit land. Doodeng.., en een politiestaat. Gatverdamme.

  Amita, ik ben, denk ik, terecht heel erg boos. Dit verregaande egoïsme en volledige desinteresse in de medemens die het wat moeilijker heeft hangt me de keel uit. Maar dank je wel voor je aardige woorden. Die doen een mens goed.

  Ohja, ik kom niet alleen op voor de minima, waarvan ik er één ben, maar ook voor de mensen tot 1½ x modaal die het steeds krapper zien worden. Leve de bezuinigingen. En jahoor, we “staan op de drempel om te gaan oogsten en te zien dat al die bezuinigingen eindelijk een positief effect zullen blijken te hebben!” Vast wel, maar niet heus. Dit land is binnen drie jaar compleet naar de verdommenis geholpen! Tweedracht en armoede en oorlog. Hoe laag kan je zinken?

  Reactie door L.M. Lembeck — vrijdag 25 maart 2005 @ 13.52 uur

 32. 14&16 Dittrich een beste kerel ? Als mens misschien wel, maar als politicus vind ik hem een slappe zak. Of zijn jullie nu al weer vergeten, dat hij vóór de vorige verkiezingen meerdere malen gezegd heeft, dat D66 niet met VVD en CDA in een coalitie zou gaan zitten ??? Maar daarna meteen alle beloften naar de prullenbak, samen met rechts in de regering. Machtsbelust noem je dat. Ook nu weer: de kroonjuwelen liggen bij het vuilnis, maar dat is geen reden het bijltje er bij neer te gooien, welnee, het pluche zit veel te lekker ! Voor een extra fooitje op onderwijs erbij zit Boris de rit wel uit. Dat geld gaat trouwens niet naar de onderwijsvloer, maar al jarenlang naar allerlei bureaucratische overhead-shit, zoals onlangs nog te lezen viel, maar dat terzijde. D’66 is een miniscuul partijtje van overjarige yuppen, die het maar al te leuk vinden om mee te regeren, al was het alleen maar om de eigen hobby’s bot te kunnen vieren. Wie kan het nou schelen of de burgemeester gekozen wordt of niet ? De raad maakt nog altijd de dienst uit in een gemeente, de burgemeester is er voor het knippen van de lintjes. Om daar nou met een bus voor door Nederland te rijden is je reinste egotripperij en kost nog geld ook.
  Wie zit er in Utrecht te wachten op Henk Westbroek of de kersenteler Louis van Gaal ? Wat heb je aan al die popie-jopies ? Een echt goede kandidaat maar met een wat minder grote bek komt niet aan de bak, die blijft in de schaduw bij verkiezingen. Tel uit je winst. D66 is altijd al de partij van de reclamejongens geweest (je zag het vroeger aan die zijden sjaaltjes), alles gaat om de verpakking, de inhoud telt niet mee. Geen enkel principe, daar zijn ze nog trots op ook !

  Reactie door simbro — vrijdag 25 maart 2005 @ 19.54 uur

 33. Als persoon denk ik dat Dittrich best een aardige kerel is, afgezien van bepaalde denkbeelden die hij heeft. Als politicus is het wat anders. Wat dat gedoe met wel of niet bij meeregeren betreft, dat is een beslissing van de partij D66 en niet van de persoon Dittrich noch van de politicus Dittrich. Dus het is niet helemaal terecht om te zeggen Dittrich dit en Dittrich dat. Het is immers een democratische partij. :)

  “De raad maakt nog altijd de dienst uit in een gemeente, de burgemeester is er voor het knippen van de lintjes.”

  Ik zou me eerst eens verdiepen in gemeentepolitiek voordat ik zulke onzin uit zou kramen.

  Reactie door Nathan — vrijdag 25 maart 2005 @ 20.06 uur

 34. In wezen maakt de raad de dienst uit. Dat er vaak heel wat afgekonkelefoest wordt vantevoren tussen burgemeester, wethouders en raadsleden komt vooral omdat het de meeste leden van de gemeenteraad aan kennis en vooral aan tijd ontbreekt,het is allemaal veel te veel wat er gedaan moet worden, meestal naast een baan. En voor een gemeente geldt nog sterker dan voor de landelijke politiek dat men een bestuurder van de eigen partij niet gauw af zal vallen. In kleine gemeenten zijn het vaak ‘vriendenclubjes’.

  Reactie door simbro — vrijdag 25 maart 2005 @ 21.44 uur

 35. he jan, kom ff een bakkie doen in goes??!!!

  Reactie door voorheen theemuts — vrijdag 25 maart 2005 @ 23.36 uur

 36. Enthousiasme is een soort gekte!

  Reactie door Simon — zaterdag 26 maart 2005 @ 0.11 uur

 37. Hangt er van af waar je enthousiast over bent…

  Reactie door Madelijne Pleines — zaterdag 26 maart 2005 @ 0.19 uur

 38. Simon (38), ik vind de inhoudelijke boodschap van dat Humblisme wel erg mooi, maar waarom verwijst het woord “Humblisme” naar een soort “nederigheid” en daarmee weer naar een “staat van zijn” terwijl “zijn” toch gewoon “zijn” is? Loop je nu niet het gevaar dat “nederigheid” tot een nieuwe vorm van “zelfingenomenheid” verwordt? Ik weet het niet zo hoor, met “stromingen”…Maar ik onderschrijf wel de inhoudelijke boodschap waar ze integriteit bepleit.

  Reactie door Madelijne Pleines — zaterdag 26 maart 2005 @ 0.42 uur

 39. @36
  Veel besluiten worden in de gemeentepolitiek buiten de gemeenteraad om genomen, dat hoort niet zo, maar zo gaat dat in veel gemeenten. Daar waar de gemeenteraad dan over beslist, daar zijn tussen de burgemeester en allerlei clubjes al lang knopen doorgehakt. Het is allemaal achterkamertjes politiek tussen het college van burgemeester en wethouders enerzijds, eventueel aangevuld met wat topambtenaren en anderzijds industrie-verenigingen en middenstands-verenigingen.

  Reactie door Nathan — zaterdag 26 maart 2005 @ 10.16 uur


 • Het land in

 • Foto