Het levenseinde

zondag 20 maart 2005 :: 21.36 uur

Uit het meest recente rapport van de Gezondheidsraad:
‘De roep om ruimte voor zelfbeschikking met betrekking tot het levenseinde zal waarschijnlijk luider worden. En ook de beschikbaarheid en de kwaliteit van zorg voor zorgafhankelijke ouderen kunnen hier niet ongenoemd blijven. Als tekortkomingen van de zorg die nu door velen gesignaleerd worden blijven bestaan of toenemen, dan zou ook dat de behoefte kunnen doen toenemen om zelf te bepalen wanneer men afscheid van het leven wil nemen.’

De kwaliteit van leven van ouderen wordt in belangrijke mate bepaald door wat wij er met z’n allen (en de overheid in het bijzonder) voor over hebben. Ik vind het navrant dat we de misstanden in de verpleeghuizen niet aanpakken, maar wel de euthanasiewet verruimen. Ik vroeg eens aan een verpleeghuisarts: ‘Bestaat er een verband tussen de kwaliteit van het geboden bestaan en euthanasieverzoeken?’ De arts pakte de vraag, gelukkig, goed op: ‘Jazeker, dat verband is er. Ik heb twee voorbeelden van mensen die aandrongen op euthanasie, maar dat verzoek weer introkken toen we besloten hun leven interessanter, spannender en leuker te maken.’ Onlangs was ik een week in Groningen en bracht onder andere ook (weer) een bezoek aan een verpleeghuis, dit maal in Winschoten. Ook daar heb ik deze kwestie aan de orde gesteld. De mensen die ik sprak bevestigden het bovengenoemde verband.

Je ziet: de zaak is aan het schuiven. Zaken, die tot voor kort echt een taboe waren, worden nu al breed gesignaleerd. Moraliteit volgt altijd de ontwikkeling van de omstandigheden… Maar toch ontslaat ons dat niet van de plicht goed na te denken vóór dat we zaken tot ‘normaal’ verklaren.

Zodra euthanasie ‘normaal’ wordt, een optie die steeds boven het leven zweeft, zal dat het leven van mensen niet veraangenamen. Integendeel. De omstandigheden (de tekorten in de zorg, de drukke verzorgenden, maar ook de familie) kunnen subtiele verwijzingen bevatten naar deze vlucht uit het leven. In wat voor wereld zijn we dan terecht gekomen?

Let wel: Ik ben vóór een menswaardige dood. Ik ben tegen het eindeloos rekken van het leven, de overmatige inzet van technische middelen om elke ademtocht zeker te stellen. In de fase waarin de aftakeling het leven bepaalt, er geen uitzicht is op herstel en het levenseinde in zicht komt moet euthanasie mogelijk zijn. Maar, dat gezegd zijnde: wij hebben de dure plicht om de ouderen van vandaag een fatsoenlijk bestaan te gunnen en te geven. De solidariteit tussen de generaties is essentieel voor het behoud van menswaardige omstandigheden.

Deze column verscheen maart 2005 in de Tribune

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

76 Comments

76 reacties

 1. het is toch rauw dat ouderen bijvoorbeeld gewoon stoppen met eten en drinken, om van alle ellende af te kunnen zijn…

  gewoon al die managers der uit flikkeren, hou je vanzelf bakken met geld over om mensen een stuk fijner het eind te gemoed gaan, denk ik

  maar tegelijkertijd moet er wel minder taboe over euthenasie komen, opdat het voor mensen die echt te veel lijden, wat makkelijker om een menselijk eind kunnen vragen…

  Reactie door Patrick — zondag 20 maart 2005 @ 21.46 uur

 2. En ook hier komen de SF-boeken en -films weer boven: in vele verhalen wordt gesproken van sterfhuizen. Misschien zijn ze er strakjes ook en wellicht brengen ze verlichting en opluchting voor de mens die besluit er gebruik van te maken. Mits het wel vrijwillig blijft…, maar ik voorzie in de niet zo heel verre toekomst ook dwang. Het wordt al meer en meer een politiestaat hier met afluisteren, briefgeheim schenden, volgen waar je je bevindt. Ja hoor, strakjes gaan we ook braaf naar het Sterfhuis. Als we netjes geleefd hebben en we gaan op tijd, dan kan de familie een bonus verwachten…wellicht een maandje later naar dat Sterfhuis als het hun beurt is?

  Sorry Jan, maar mijn cynisme komt door Balkenende.

  Reactie door L.M. Lembeck — zondag 20 maart 2005 @ 22.33 uur

 3. Heer J.P. Balkenende schermt met “normen en waarden”. Ondertussen liggen mensen in verzorgingshuizen soms (hoe vaak?) in hun eigen ontlasting … één van de gevolgen van de bezuinigingen in deze sector.

  En dan zie ik op de TV nog een figuur (ik ben jammer genoeg zijn naam kwijt, anders werd ie hier genoemd!) doodgemoedreerd zeggen dat het “allemaal nóg efficiënter” kan …

  En dan gaat deze zelfde J.P. Balkenende klagen over gekanker en cynisme in dit land. Loopt ie nu echt met zo’n kollosaal bord voor z’n kop?

  De heer J.P. Balkenende en met hem dit kabinet moet zich rot schamen (en daarna gaarne tot actie ter verbetering komen).

  Mazzel & broge, Evert

  Reactie door Evert Wesker — zondag 20 maart 2005 @ 22.38 uur

 4. Nu ff wat anders klasse dat je v-avond bij jenssen was JAN !!!!
  duzz

  Reactie door ka nicolai — zondag 20 maart 2005 @ 23.10 uur

 5. Als het toch werkelijk zo is dat de moraliteit de ontwikkeling van de omstandigheden volgt, dan zou ik liever zeggen: en DUS ontslaat ons dat niet van de plicht goed na te denken voordat we zaken tot “normaal” verklaren…

  Naar mijn mening behoort de ontwikkeling van de omstandigheden namelijk de moraliteit te volgen opdat waarden vooraf gaan aan normen in plaats van andersom…

  Verder vind ik dat de omstandigheden ten alle tijden goed behoren te zijn, ook afgezien van de euthanasievraag en dat goede omstandigheden niet een nieuw taboe mogen opwerpen aangaande dit onderwerp.

  Liever dan dat “het voorkomen van een euthanasievraag” de motivatie uitmaakt voor het bieden van een goed en menswaardig bestaan, zie ik dat “respect en de wens om levensgeluk te bieden” de motivatie daarvoor ondersteunen.

  Reactie door Madelijne Pleines — zondag 20 maart 2005 @ 23.24 uur

 6. Hoe gaat een land bergafwaarts…

  Onze bejaarden worden verwaarloosd, werk komt goedkoper uit polen, rechtbankformules worden afgeschaft, ziekenfondsen geprivatiseerd,ausweiss bitte word weer gehoord op straat, en dan zou ik geen einde aan mijn kwaliteit van leven mogen maken als de tijd straks daar is..Of over 10 minuten want je weet het gelukkig niet van tevoren..jensen was dan wel weer grappig met jan…

  Reactie door Lambert — zondag 20 maart 2005 @ 23.44 uur

 7. Niemand zal beweren dat ik tot de claque behoor, dus kan ik met een gerust gevoel schrijven dat ik dit een uitstekende column vind…
  Jammer dat er nooit een vervolg is gekomen op ‘Samenleven kun je niet alleen’, want daar zou deze column zeker in horen.
  Er zijn wel meer dingen’jammer’…
  Jensen ? How low can you go… :(

  Reactie door Heraclitus VII — maandag 21 maart 2005 @ 4.31 uur

 8. Typisch geval van symptoombestrijding, de luiheid om de oorzaken op te zoeken en aan te pakken. Of niet?
  Of is het, met de vergrijzing voor de deur, een goedkopere oplossing bedenken (maar wel een hele valse)? Maar dat mag je natuurlijk niet hardop zeggen.

  Zorgen dat mensen gelukkiger worden kost geld en dat moeten van dit kabinet gebruiken om te consumeren, want dat is dan weer goed voor de economie en uiteindelijk voor heel Nederland.
  Maar wacht eens effen, horen deze mensen ook niet bij Nederland? Blijkbaar niet. Ze zijn door dit kabinet afgeschreven, uitgemolken, dus klaar.
  Tenslotte investeer je alleen maar, als je het terug kunt verdienen.

  Winstgevend Nederland: wordt nou eens wakker!

  Reactie door Helma D. — maandag 21 maart 2005 @ 7.42 uur

 9. Komt zo’n Bush van `vacantie’ terug van z’n boerenstulp in Texas om een noodwet te ondertekenen om beëindiging van het leven van een vrouw in coma niet toe te staan. Haar man is woedend vanwege deze bemoeienis. Stel je voor`: euthanasie, Amerikaanse Gristenfundamentalisten zouden het Witte Huis afbreken als die vrouw dood was gegaan maar doodstraf op weerzinwekkende wijze met publiek erbij? Geen probleem. Ja dat snappen wij niet wanr zo’n vrouw is een schepsel dat het Goede vertegenwoordigt en zo’n ter dood veroordeelde wordt door het fijne gristelijke Amerikaanse systeem gezien als adept van het Kwade zodat de dood eigenlijk nog te goed is, en nog nooit is Bush teruggekomen van vacantie om het leven te redden van een jonge veroordeelde wiens schuld niet bewezen was, hup roosteren op die stoel!

  Reactie door C.Tilyx — maandag 21 maart 2005 @ 7.46 uur

 10. Wat er momeneel in de VS gebeurt rond Terri Schiavo is mensonterend! En bovendien walgelijk hypocriet. Niemand, behoudens de rechters die over de zaak al hebben ge-oordeeld en de echtgenoot, weet hoe groot haar hersenbeschadiging is. Zolang we dat niet weten mogen omstanders en buitenstaanders, inclusief de heer Sjors dubbelJoe Boesj, niet oordelen. Ik hoop dat Terri zelf dit allemaal niet meer meekrijgt…. Wat een schandalige en verregaande hypocriete vertoning is dat daar!

  Reactie door L.M. Lembeck — maandag 21 maart 2005 @ 8.42 uur

 11. tilyx (9)inderdaad sjors had voor een doodvonnis te ondertekenen maar een minuutje nodig .wat ik eng vind is dat onze jan peter z,on goede contacten heeft met sjors , dat is waarschijnlijk omdat ze de zelfde gedachte hebben !! ook het c.d.a. hanteerd steeds meer het ,ga maar in de goot liggen, maarja het voordeel van het christelijk geloof is dat je je hele leven een klootzak kunt zijn ,en op je sterfbed om vergiffenis kunt vragen zodat je toch in de hemel komt? het zou prettig zijn jan als bij je volgende bezoek aan een verpleeg tehuis je de mensen ook vraagt welke geloofs overtuiging men heeft zodat de ECHTE CHRISTENEN binnen het c.d.a hun leiding daarop kunnen aanspreken

  Reactie door texas henkie — maandag 21 maart 2005 @ 8.51 uur

 12. Dit is toch het echte poldermodel;
  je verzet je tegen euthenasie en je gedoogt versterven van alle ouderen, eigen familieleden in de problemen los je in het buitenland op, want daar is GEEN poldermodel maar wel verzorging.
  (minister Dekker geloof ik)

  Reactie door koffiedik — maandag 21 maart 2005 @ 9.14 uur

 13. Goeie Column Jan,

  Ik denk dat het probleem inderdaad de solidariteit is, het is het gevolg van jarenlang segregatie bevorderend beleid van de overheid om ouderen uit te sluiten in het maatschappelijke leven. Projectontwikkelaars mochten leeftijdssegregatie doorvoeren in de VINEX wijken. Ouderen worden naar wijkcentra gestuurd om daar gesegregeerd hun activiteiten uit te voeren. Ouderen wonen in aparte ouderenflats etc..
  Solidariteit ontstaan uit betrokkenheid, Nederland bestaat uit hokes opgedeeld in religie, leeftijd, sociale positie en huidskleur.
  Zolang Nederland niet wordt bestuurd door marketeers zal dit het geval blijven.
  Bakellende zou eens hier wat aan moeten doen dan dat slap lullen over positivisme, maar ja dan komt hij aan de centjes van de projectontwikkelaars die via de plaatselijke politiek hun stromannetjes daar hebben zitten. En dat zou niet positief zijn voor die jongens.
  Trouwens die Bush is een echte christeN, iemand die in coma is redden maar wel mensen afslachten in Texas via de doorstraf. Wat een…..

  Reactie door Jack — maandag 21 maart 2005 @ 9.48 uur

 14. “werk komt goedkoper uit polen”

  Daar is toch niks op tegen? Over een jaar of 10 dan zullen de Polen welvarender geworden zijn en dan zit de boel weer dicht bij elkaar. Als socialist vind ik dat je anderen ook welvaart moet gunnen. Het is nu even niet leuk, maar solidairiteit betekent ook dat je soms zelf even een stapje terug moet doen om anderen de kans te geven om te groeien!

  Reactie door Hupsakee — maandag 21 maart 2005 @ 10.18 uur

 15. Jan,

  in navolging van ka nicolai,

  Ik heb de uitzending van jouw bij Jensen ook gezien, en genoten.
  Wat een verademing met dat stijve, achterlijke balkende geleuter.
  Geweldig dat een politicus “kut” en “klote” zegt.

  De Jenssen formule is bij mij wat uitgewerkt, maar toen ik tijdens het zappen jou zag lanskomen heb weer eens gekeken.
  Dit is weer een stukje Nederland waar ik trost op kan zijn. Gewoon een Politicus, die zonder dubbele bodem, verborgen agenda’s de bevolking wat op de mouw probeert te spelden.

  Alexander

  Reactie door alexander — maandag 21 maart 2005 @ 10.29 uur

 16. Het gedoe rond Terri Schiavo laat duidelijk zien hoe absurd de denk- en handelwijze van de christen-fundamentalisten in de VS en de regering-Bush, die bij hen haar basis heeft, is. Een vrouw, die al vijftien jaar in coma ligt en volgens de behandelend artsen totaal geen denkvermogen meer heeft en ook niet terug kan krijgen, niet waardig laten sterven, maar wel b.v. de executies bekrachtigen van mensen -waaronder onschuldigen, zoals aangetoond-. In 2003 hebben het Congres en gouverneur Jeb Bush van Florida al eens via een later als ongrondwettig verklaarde noodwet voorkomen dat de vrouw zou sterven. Nu gebeurt door kunst- en vliegwerk -het in elkaar flansen van een noodwet voor één individueel geval- hetzelfde. Toch is de hoop gerechtvaardigd dat de rechters, die erover zullen oordelen, ook deze nieuwe noodwet ongrondwettig zullen verklaren en de vrouw eindelijk zullen laten sterven. Het alternatief -de vrouw alsmaar door laten vegeteren- is te bizar voor woorden…..

  Reactie door Olav Meijer — maandag 21 maart 2005 @ 10.46 uur

 17. Goed zo Jan met recht iets om trots op te zijn, dat er toch nog politici zijn, die zonder blikken of blozen duidelijk kunnen maken, hoe scheef de zaak hier in dit land is!

  Maar, er zijn ook heel veel mensen in dit land, die ook denken van mij hoeft het niet meer. Dit zijn de mensen die door het asociale beleid van de WAO- in de bijstand belanden, reeds in de bijstand zitten en zich niets meer kunnen veroorloven, maar zich de overlevingstactiek eigen te maken.
  Als dit je niet lukt, ben je gedoemd tot het maandelijks te kort met alle gevolgen van dien.

  In Baarn loopt momenteel een project met aanvraagbonnen, hierop kunnen de armen mensen aangeven waar ze behoeften aan hebben.
  De rijkere bevolking, honoreert dan de vraag.

  De terugtredende overheid, laat graag de bevolking in de kou staan en vindt dat het volk het zelf maar op moet lossen!

  In de toekomst wordt men kennlijk overgeleverd aan de barmhartigheid van de andere helft van de bevolking!

  Naar Amerikaans voorbeeld. Persoonlijk vind ik dit een schandelijke vertoning!

  Het is weer dankbaar zijn en bekhouden aan het worden!

  Het wakkert bij de ene helft van de bevolking, minderwaardigheids en afhankelijkheids gevoelens aan en bij de andere helft een misplaatst gevoel van meerwaarde en misplaatste gevoelens van altruisme!

  Slechte zaak vind ik het en ik begrijp niet, dat iemand gelukkig kan zijn met deze situatie.

  De verwijdering tussen arm en rijk is bijna weer voltooid!

  Het is alsof de tijd teruggevallen is in zijn schaduw!

  Reactie door e.krul — maandag 21 maart 2005 @ 10.58 uur

 18. De populist met het mooie achterwerk, heeft weer een mooi achteraf idee. 200 euro terug, i.v.m. de verhoging van de ziektekosten verzekering.

  Ik wordt erg achterdochtig en denk dat de hele zaak fout loopt en Bos vast een aanloopje wil nemen voor de hele zaak echt duidelijk wordt.

  Reactie door e.krul — maandag 21 maart 2005 @ 11.03 uur

 19. Een en ander komt neer, op het beseffen van de waarde en het doel van het leven. Het doel zou ik als het streven naar het grootst haalbare geluk willen definiëren. Dit geluk groeit, naar mate we onafhankelijker worden, vrij van hulpmiddelen, welke tijdelijk een waan van geluk kunnen veroorzaken. Een ontspannen manier van zijn, onverstoorbaar voor negatieve emoties maar wel bewust van onze eigen verantwoordelijkheid. Dan ontstaat ook vanzelf het verlangen dit geluk met de ander te delen. Ja, samen in liefde en vrede.
  En dit is nou net hetgene wat in deze tijd zo wordt afgebroken, weggelachen of ontkent. Het gevolg een wereld van ontevredenen, van machtsspelletjes en een grijp en graaicultuur ten koste van de zwakkeren. Dit is de cyclus die we met z’n allen zullen moeten doorbreken. Dit kan echter alleen als het bewustzijn hiervoor aanwezig is.
  Groet,
  Amita

  Reactie door amita — maandag 21 maart 2005 @ 11.08 uur

 20. Apropos Amita!

  Reactie door e.krul — maandag 21 maart 2005 @ 11.10 uur

 21. “De populist met het mooie achterwerk, heeft weer een mooi achteraf idee. 200 euro terug, i.v.m. de verhoging van de ziektekosten verzekering.”

  Op zich vind ik met dat idee niks mis. Al lijkt het me ook wel een goed idee om dat geld in zorg, onderwijs, natuurbescherming en ontwikkelingshulp te steken. Daar kunnen ze het goed gebruiken.

  Reactie door Hupsakee — maandag 21 maart 2005 @ 11.12 uur

 22. Het is ook een manier om van de vergrijzing af te komen natuurlijk. I.p.v. naar oplossingen te zoeken de zorg voor ouderen te verbeteren de wet op euthanasie verruimen en gewoon niks doen aan de aan de ouderen zorg. Past ook helemaal bij het niet jammeren en klagen beleid van Balkenende2. 30 procent van de bejaarden in verzorings en bejaardenhuizen lijden al aan verhongerings en uitdrogingsverschijnselen en komen daardoor eerder te overlijden. Als dat mijn toekomst is geef mij dan inderdaad maar een spuitje! :?

  Reactie door Simone — maandag 21 maart 2005 @ 11.13 uur

 23. Kennelijk heeft men na een werkzaam leven, geen recht meer op een klein beetje fijne oude dag.

  Reactie door e.krul — maandag 21 maart 2005 @ 11.20 uur

 24. Ik vind het zo cynisch, je komt en krijgt een luier en je gaat dood in een luier…. Je werkt je de pleures voor je ouwe dag maar zoals het er nu naar uitziet kun je beter nu alles opmaken en verbrassen. Alle voorzieningen gaan toch weg tegen de tijd dat ik oud ben bestaat het pensioen misschien niet eens meer.

  Reactie door Simone — maandag 21 maart 2005 @ 11.34 uur

 25. (14)helemaal mee eens als socialist .het probleem is alleen dat die sollidarteit opgebracht moet worden door de laagst betaalde !als dit kabinet (+30%loonsverhoging) en de provincieale statenleden (+ 77%!!! loonsverhoging)nu eens het voorbeeld gaven en deze verhogingen terug draaien .en het bedrijfsleven hun gigantische winsten .delen met de werknemer en niet met aandeelhouders. dan zijn we goed bezig .nu is het puur het uitkleden van werknemers overal in europa .

  Reactie door texas henkie — maandag 21 maart 2005 @ 12.16 uur

 26. Oude Indiaanse mensen trokken zich terug in het bos om daar te sterven. Ze gingen zitten op een mooi plekje en zaten daar zonder eten en drinken tot ze de geest gaven.

  Mijns inziens beter, dan de afhankelijke situatie waarin onze ouderen vertoeven. Ik kies zelf voor de Indiaanse zelfbeschikking!

  Reactie door e.krul — maandag 21 maart 2005 @ 12.24 uur

 27. weet je hoeveel pijn dat doet krul,.. t is echt niet zo’n pretje als dat klinkt :-(

  Reactie door Patrick — maandag 21 maart 2005 @ 12.29 uur

 28. Weet je heveel leed er is ein de verzorgings en verpleeg tehuizen Patrick?

  Reactie door e.krul — maandag 21 maart 2005 @ 12.42 uur

 29. Ik persoonlijk honger liever mezelf uit tot de dood erop volgt, dan dat het de willekeur van het te huis is waar ik in terecht zou komen en een langzame hongerdood zou sterven en een lange lijdensweg en uitzichtloze situatie.

  Reactie door e.krul — maandag 21 maart 2005 @ 12.45 uur

 30. Krul, idd verzorgingstehuizen zijn drie keer niks, maar langzaam en pijnlijk doodgaan is ook niet echt menswaardig toch..

  Reactie door Patrick — maandag 21 maart 2005 @ 12.47 uur

 31. Misschien niet menswaardig maar wel je eigen keuze…

  Reactie door Simone — maandag 21 maart 2005 @ 12.49 uur

 32. Nou, nou, nou. Zo kan het wel weer. De verpleegsters en verplegers doen hun best en dan gaan jullie een keer roepen dat het drie keer niks is. De overheid en het management van de tehuizen, daar moet je zijn, je moet niet de tehuizen zelf gaan lopen afkraken.

  Reactie door Hupsakee — maandag 21 maart 2005 @ 12.56 uur

 33. Daarom moet die keuze ook makkelijker zijn door euthenasie meer bespreekbaar te maken enzo, en tegelijk moeten al die verotte verzorgingshuizen beter en prettiger gemaakt worden

  Reactie door Patrick — maandag 21 maart 2005 @ 12.57 uur

 34. Naar mijn idee is er niets negatiefs gezegd over het verpleegkundig/verzorgend personeel hoor!

  Reactie door e.krul — maandag 21 maart 2005 @ 12.58 uur

 35. k sluit me aan bij krul, heb niets gezegd over verplegend personeel, enne die bedoel ik der ook niet mee

  Reactie door Patrick — maandag 21 maart 2005 @ 12.59 uur

 36. 31 Simone

  personlijk vind ik de keuze hebben, menswardiger.

  Reactie door e.krul — maandag 21 maart 2005 @ 13.00 uur

 37. herstel: persoonlijk menswaaardiger

  Reactie door e.krul — maandag 21 maart 2005 @ 13.01 uur

 38. @34,35
  Die indruk had ik op zich wel, maar het kwam alleen zo over.

  Reactie door Hupsakee — maandag 21 maart 2005 @ 13.07 uur

 39. Ik heb juist grote bewondering voor het verplegend personeel!! Zij kunnen er dan ook niets aan doen dat er te weinig geld en personeel is!! Ik neem mijn petje af voor de mensen die met zoveel liefde toch nog wat proberen te maken in deze moeilijke omstandigheden.

  @e.krul: Natuurlijk zou je de keuze om je als een Indiaan terug te trekken om dood te gaan niet eens moeten maken. Maar ik bedoelde eigenlijk meer dat het dan wel je eigen keuze is i.p.v. in een verpleeg/verzorgingshuis weg te kwijnen.

  Reactie door Simone — maandag 21 maart 2005 @ 13.11 uur

 40. Misschien een hele rare gedachte, maar hoe zouden de ouders van Balkenende en co hier tegenaan kijken? Die hebben neem ik aan ook al een redelijk respectabele leeftijd, hoe zouden die kijken naar wat hun kinderen op doen?

  Reactie door Hupsakee — maandag 21 maart 2005 @ 13.22 uur

 41. Ik denk dat die zich niet zoveel zorgen hoeven te maken met een goed gevulde portomonee, Hupsakee…. :?

  Reactie door Simone — maandag 21 maart 2005 @ 13.25 uur

 42. Zou kunnen, maar ik vraag me af of dat voor allemaal geld.

  Reactie door Hupsakee — maandag 21 maart 2005 @ 13.36 uur

 43. Waarschijnlijk niet Hupsakee. Tenminste dat past niet echt bij het christen zijn, ouderen en zwakkeren laten wegkwijnen. Maar aan de andere kant zijn er in naam van god wel meer mensonterende en walgelijk slechte dingen gebeurd.

  Reactie door Simone — maandag 21 maart 2005 @ 13.40 uur

 44. Zeker, in naam van God of welke andere god dan ook zijn de meest verschrikkelijke gruweldaden verricht. Maar achter dit beleid zit de VVD en ik meen me te herinneren dat ik hier op dit weblog ooit eens een lijstje zag met directeuren en/of voorzitters van zorginstellingen en zo. En dat waren allemaal VVD-ers.

  Ik snap niet hoe mensen zulks met droge ogen kunnen aanzien en alleen maar oog hebben voor cijfertjes. Hupsakee, weg met dat kabinet!

  Reactie door Hupsakee — maandag 21 maart 2005 @ 14.05 uur

 45. Nou de VVD is nou niet bepaald de meest gevoelige en sociale partij van Nederland dus het verbaasd me eigenlijk niks. Inderdaad WEG MET DAT KABINET!!!!!

  Reactie door Simone — maandag 21 maart 2005 @ 14.28 uur

 46. Werd Nederland een aantal jaren terug als “vooruitstrevend” beschouwd doordat het plegen van euthanasie hier in bepaalde situaties bij wet was toegestaan, nu lijkt de situatie omgekeerd te zijn waarbij, geleidelijk aan, euthanasie steeds meer voor oudere, hulpbehoevende mensen een ‘vluchtoptie’ uit het leven wordt. Niet uit een leven, maar uit vele levens inmiddels die gelukkiger hadden kunnen eindigen en langer hadden kunnen duren als niet het gebrek aan zorg (en aandacht) voor deze mensen de oorzaak was van een leven dat, bij onvoldoende zorg, alleen nog maar als een last en een lijden kan worden ervaren. Niet iets waar deze regering een probleem mee lijkt te hebben, want ondanks het feit dat er steeds meer ouderen hulpbehoevend worden en intensieve zorg nodig hebben (die er nu al niet in voldoende mate geboden kan worden) is er maar weinig bereidheid om substantieel meer geld te geven aan (o.a.) de verpleeghuiszorg. Een onderzoek dat moet uitwijzen hoe ernstig het probleem van het niet kunnen bieden van voldoende zorg in de verpleeghuiszorg nu werkelijk is, dat lijkt het enige te zijn waar dit kabinet nog wél wat geld in wil steken.

  Het zou het ultieme falen van een overheid zijn die op voorspraak van Balkenende zelf de uitdrager is van waarden en normen als niet gekozen wordt voor méér geld voor de zorg (met daardoor meer handen aan het bed) maar gekozen wordt om het plegen van euthanasie (of het laten versterven van mensen) een algemene praktijk te doen worden. Het spuitje als laatste ‘medicijn’: dat het goedkoop is zal voor dit kabinet wel de doorslag geven, maar hoe menswaardig is deze zelfde overheid in het door haar gevoerde beleid als het juist tegen die mensen die het land met veel inspanning hebben opgebouwd gaat zeggen: “Kies er maar voor om op een zachte manier dood te gaan, want dat bespaart u een lijdensweg en ons een hoop geld”?

  Reactie door David Tompot — maandag 21 maart 2005 @ 16.09 uur

 47. Ongelooflijk dat gedoe in ons grote voorbeeld Amerika!Ik heb zo te doen met die man en zijn vrouw!Die ouders kunnen gewoon geen afscheid nemen van hun dochter maar dit is toch niet de dochter die ze hadden?Mensonteerend triest!En de mogelijkheid om middels internet je eigen einde te nemen is ook al bij ons van de baan.Je zal heden ten dagen maar afhankelijk van zorg zijn, brrr.En als er een zeurt en jammert over ons, slecht volkje, is het de premier!Kortom het is nooit goed of het deugd niet!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — maandag 21 maart 2005 @ 17.03 uur

 48. het lost zich allemaal vanzelf op. inmiddels zijn er in nederland al 223000 !!!!!!! mensen al niet meer verzekerd voor ziekte kosten .dus die gaan al dood voor ze in het verzorgingshuis komen .lang leve de american dream .

  Reactie door texas henkie — maandag 21 maart 2005 @ 17.50 uur

 49. Ik vind eerlijk gezegd dat beide zaken toch een beetje los van elkaar moeten worden gezien. Om te beginnen zijn de grenzen van euthanasie scherp aangegeven, juist om te voorkomen dat dit soort uiterst afschuwelijke situaties zouden kunnen ontstaan. (Je kunt je trouwens afvragen of je leven al ooit enige kwaliteit heeft gehad als je omgeving kleine vingerwijzingen naar het thema euthanasie gaan maken als je zelf nooit enige aanwijzing hebt gegeven daar aan te denken, dan heb je toch altijd enge mensen om je heen gehad, lijkt me). Daarbij is het uiteraard ook niet zo dat je op je oude dag maar eens kunt zeggen kom, doe mij maar een euthanasie. Er moet een euthanasieverklaring zijn, er moet sprake zijn van uitzichtloos fysiek of psychisch lijden, de wil moet al lange tijd van te voren en herhaaldelijk zijn kenbaar gemaakt. Kijk naar de zaak Brongersma, dat is tot cassatie bij de Hoge Raad toe gegaan en heel grof vertaald gaf het arrest van de HR het volgende aan:
  “Volgens de Hoge Raad kan levensmoeheid geen criterium zijn voor hulp bij zelfdoding als iemand ‘geen medisch geclassificeerde lichamelijke of psychische aandoeningen’ heeft”. En dan is het nog niet zo dat als daar sprake van is maar je hebt het niet al veel eerder kenbaar gemaakt dat er dan even een spuit in mag, tenzij je de pech had een verpleegster te hebben die Lucia heette en die is niet voor niets voor de rest van haar leven opgeborgen. Zelf heb ik al zeker 15 jaar een euthanasieverklaring, hoewel ik niet hoop er ooit gebruik van te hoeven maken. Maar in een situatie als die zich nu voordoet in de VS, met Terri Shiavo, zou ik niet 15 jaar willen vegeteren, dat lijkt me inderdaad zinloos en uitzichtloos lijden dat ook voor de mensen die je lief zijn afschuwelijk is, een zeer zware last om te dragen. Zodra je zou gaan morrelen aan de grenzen van euthanasie, zou je ook – in mijn ogen misselijk makende en echt afschuwelijke – tonelen kunnen gaan krijgen als nu in de V.S., waar de politiek zich vanwege politiek winstoogmerk op een echt misselijk makende manier gaat bemoeien met zeer strikte privezaken.

  Reactie door Joan van der Lingen — maandag 21 maart 2005 @ 20.22 uur

 50. Hallo luitjes,
  Bekijk het allemaal eens met een positief en vooral Oranjegevoel.
  Komt Wouter Bos eindelijk eens met een POSITIEF en zinnig voorstel,word die man weer afgekraakt.
  Oke,hij had wel iets eerder mogen komen,maar beter laat dan nooit toch.
  De euthanasiewet komt ook een paar keer naar voren en ik ben van mening,dat het niet alleen beter bespreekbaar gemaakt zou moeten worden,maar ook dat die stap een stuk makkelijker gemaakt word,zodat mensen de machinisten niet meer met een trauma opzadelen.
  Je wordt ongevraagd op de wereld gezet,maar om er vanaf te komen,moet je de meest gruwelijke dingen ondernemen,omdat je de medewerking tot een humane oplossing niet krijgt,omdat men bang is voor strafvervolging en dan komen ze nog eens aan met het feit,dat het juist de plicht is mensen in leven te houden,desnoods tegen je wil. Afschaffen die wet.
  De VVD ongevoelig? Bekijk dit positief,zij zullen ook best hun goede kant wel ergens hebben,al zou ik nu ook niet zo gauw weten waar. De verzorging in verpleeghuizen is ver beneden alle peil en met dit Kabinet zal daar weinig verandering in komen.
  Ik denk dat de enige mogelijkheid is,om van dit zooitje af te komen,een staatsgreep,want op de legale wijze,is het zeer moeilijk om aan dit Kabinet een eind te maken.
  Groetjes Hendrik

  Reactie door Hendrik — dinsdag 22 maart 2005 @ 0.40 uur

 51. Wanneer ik de naam Gezondheidsraad al zie staan, neem ik het hele verhaal al niet serieus…
  Rare nasmaak na hun uitspraken over ME is een invaliderende ziekte en dan vervolgens een psychotherapie aanraden…
  Euthansasie is over een tijdje helemaal geen issue meer. Nog even een tijdje onder dit kabinet leven, en dan val je door gebrek aan zorgverzekering en gebrek aan eten wel dood.

  Reactie door Hester — dinsdag 22 maart 2005 @ 10.49 uur

 52. Misschien zouden we eigenlijk massaal onze verzekering moeten opzeggen! Kijken wat er gebeurd!

  Dat zou een mooi staaltje van solidairiteit zijn!

  Reactie door e.krul — dinsdag 22 maart 2005 @ 11.25 uur

 53. Heel goed plan Krul!!! Maar dan moet inderdaad wel iedereen het doen.

  Reactie door Simone — dinsdag 22 maart 2005 @ 11.30 uur

 54. Met z’n allen de verzekering opzegg’n? En wat hebben we dan bereikt? Dan hebben we een hoop chaos bij de verzekeringsmaatschappijen, hebben we een hele bende mensen zonder werk, moeten we allemaal onze medische kosten betalen, etc.

  Lekker sociaal.

  Reactie door Hupsakee — dinsdag 22 maart 2005 @ 11.44 uur

 55. Denemarken ging destijds onder de bezetting van de duitsers massaal met de jodenster lopen!

  Bij ons liet het volk de verschrikking over zich heen komen en stak voor het grootste gedeelte geen helpend hand uit om de joodse medelander te helpen!

  Sterker nog het handje vol overleven dat terugkeerde uit de concentratie kampen, wachtte geen warm onthaal van de Nederlanders. De joodse medelanders zijn massal bestolen en veel mensen kregen hun bezittingen waar zij recht op hadden niet terug.

  Geen volk om trots op te zijn, op enkele na dan!

  Hebben we hier iets van geleerd?

  Ik vrees helaas dat je die sollidairiteit kan schudde Simone!

  Eigenlijk zij dieren betrouwbaarder, dan de meeste mensen die ik ken!

  Reactie door e.krul — dinsdag 22 maart 2005 @ 11.46 uur

 56. 54 Hupsakee

  Jij hebt kennlijk niet in de gaten dat die chaos er al is!

  Reactie door e.krul — dinsdag 22 maart 2005 @ 11.47 uur

 57. De regering is al asociaal dus wat verwacht je van het volk?

  Reactie door e.krul — dinsdag 22 maart 2005 @ 11.48 uur

 58. Kijk voor mensen die nu ziek zijn en al afhankelijk van de verzekerings uitbuiters, is opzeggen niet weggelegd.

  Dat is niet wat ik bedoel!

  Reactie door e.krul — dinsdag 22 maart 2005 @ 11.50 uur

 59. “De regering is al asociaal dus wat verwacht je van het volk?”

  In ieder geval niet dat ze nog asocialer zijn. Dat zou toch ook wel raar zijn, SP’ers die zich asocialer gedragen dan CDA’ers en VVD’ers….

  Reactie door Hupsakee — dinsdag 22 maart 2005 @ 12.31 uur

 60. amerikanen konden wel naar de maan, omdat het moeilijk was, laten ze net zo hun best doen op medische dingen om ziektes te bestrijden, maar dat zit er weer niet in.,

  hoop dat de beademing van het hollandse kabinet ook wordt stopgezet.

  Reactie door Jansonius — dinsdag 22 maart 2005 @ 13.13 uur

 61. Ik zie wel wat in dat massaal opzeggen van de verzekeringen. De gevolgen zullen inderdaad chaos zijn. Maar net wat Krul al zegt die chaos is er al en zal alleen maar erger worden. De rotzooi is dan voor het kabinet lijkt me een goede boodschap!

  Reactie door Simone — dinsdag 22 maart 2005 @ 13.33 uur

 62. en masse naar het binnehof lijkt me beter,

  ouderwets met greep en riek!

  geweld is het enigste waar ze nog respekt voor hebben,

  waarom dacht je dat de hollandse commando’s naar afghanistan moeten, om ervaring op te doen natuurlijk,voor het geval er hier wat gebeurd.

  Reactie door Jansonius — dinsdag 22 maart 2005 @ 13.51 uur

 63. “De rotzooi is dan voor het kabinet lijkt me een goede boodschap!”

  Dus jij denkt echt dat het kabinet dat ziet als een boodschap? Jij denkt echt dat dit kabinet het vreselijk vind als mensen besluiten om de ziektekosten zelf maar te gaan betalen.

  Dan denkt die kabinet: kijk eens aan, allemaal liberalen, vrije markt, prachtig!

  Het lijkt me ook een schitterend excuus voor het kabinet om te roepen dat de burgers blijkbaar hun verantwoordelijkheid niet aankunnen, dus maar wat extra wetjes en regeltjes, weer wat extra bezuinigen om de chaos op te vangen en hupsakee de boel weer afschuiven op de burger.

  En zo heb je als burger alleen maar jezelf te pakken.

  Nee, het enige wat misschien zou helpen is een grootschalige landelijke staking.

  Reactie door Hupsakee — dinsdag 22 maart 2005 @ 14.08 uur

 64. Inderdaad Hupsakee,

  Dat zou er moeten komen, de verontwaardiging van 2 oktober, maar nu landelijk, wegstaken die aso’s en verbieden ooit nog als volksvertegenwoordiger op te treden

  Ze dachten dat er niet veel mensen zou komen, kwamen er in een keer 500.000 man op de been, en dat is alleen maar het topje van de ijsberg,de bonden konden er niet mee omgaan, en hebben zich in de luren laten leggen., maar die 500.000 willen zeker wel weer in actie komen.

  Den Haag platleggen is zeker mogelijk!

  Reactie door Jansonius — dinsdag 22 maart 2005 @ 14.43 uur

 65. Goed prima Hupsakee een grote staking dan!!!! Want de laatste demonstratie heeft ook weinig indruk gemaakt op dit kabinet. Het moet geld kosten willen deze zakkenvullers het voelen.

  Reactie door Simone — dinsdag 22 maart 2005 @ 15.11 uur

 66. Hupsakee 63

  wie heeft het over betalen gehad, we hadden het over opzeggen!

  Reactie door e.krul — dinsdag 22 maart 2005 @ 15.46 uur

 67. Je betaalt niet eens een te hoge ziektekostenverzekering, je betaald ook nog eens de fraude die er gepleegd wordt.

  Dat geldt namelijk ook voor de ziektekostenverzekering, en niet alleen voor de reisverzekering en de schadeverzekeringen!

  Reactie door e.krul — dinsdag 22 maart 2005 @ 15.51 uur

 68. De burger van Nederland betaald voor, opliching, fraude, verkeerd beleid enz. Kennelijk vindt men dit massaal heel gewoon!

  Nou ik niet!

  Reactie door e.krul — dinsdag 22 maart 2005 @ 15.53 uur

 69. “wie heeft het over betalen gehad, we hadden het over opzeggen!”

  Even wat verder doordenken. Niet alleen verzekerde mensen kan iets overkomen waardoor medische hulp nodig is. Ook onverzekerde mensen kan dit overkomen en als onverzekerde moet je volgens mij de boel dan volledig zelf betalen.

  Reactie door Hupsakee — dinsdag 22 maart 2005 @ 16.23 uur

 70. 68 krul

  inderdaad…..zucht…en de boer hij ploegde voort.
  Die onrendabele betuwelijn kan er ook nog wel bij,plus die WOZ verdubbeling en de verdere uitholling van de WW. Het schip zal steeds verder zinken en Balkenende zal vrolijk achter het roer blijven staan. Ergens zijn we allen politiek-masochistisch.

  Reactie door ReneR — dinsdag 22 maart 2005 @ 20.57 uur

 71. 64 65

  Kijk kijk; de geesten worden steeds rijper voor de grote opstand. Zo mag ik het zien. Maar volgens mij gaat het nog niet slecht genoeg. Eigenlijk zouden er af en toe lijken op straat moeten liggen voor het zover komt hier in Nederland/shitland….

  het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — dinsdag 22 maart 2005 @ 21.01 uur

 72. rener(71)denk je .de uitgedroogde lijken liggen al in de verzorgings huizen .en er word een rapportje geschreven en wat gelult .en morgen gaan we weer met zijn alle in de file staan om de aandeelhouders nog rijker te maken .nee de bevolking word nog niet hard zat genaait .gaat wel komen !!!!!!maar wanneer???

  Reactie door texas henkie — dinsdag 22 maart 2005 @ 22.22 uur

 73. Hallo Jan,
  Het is triest te zien hoe oudere mensen hun laatste levens jaren moeten doorkomen.Zolang zij gezond zijn valt het nog mee maar als zij het lot treffen om ziek te worden is het minder.
  Het niet genoeg geven van vocht en eten aan zieke mensen kan ik niet accepteren.Ik noem het grof weg moord.Het argument dat er niet genoeg deskundige verpleegkundigen aanwezig zijn noem ik onzin.Je moet als leidinggevende goed je prioriteiten stellen en een betere personeelsbeleid voeren.Je kan door meer ondersteunende diensten in te schakelen extra werkzaamheden uit de handen van de verpleegkundigen halen zodat zij meer tijd hebben voor de patiënten. Maar de meenste instellingen bezuinigen juist op deze ondersteunende diensten.
  Verpleegtehuizen mooeten verplicht worden om verpleegkundigen in dienst te nemen.
  Als afdelings assistent heb ik vaak verpleegkundigen geholpen bij het verzorgen van zieke mensen, bv helpen bij het voeden.
  Maar als deze diensten er uitgegooid worden krijg je deze toestanden. Bezuinigingen in de zorg heeft grote gevolgen voor de kwaliteit en kwantiteit. Nu maar hopen dat dit eindelijk eens doordringt bij de instellingen en dit kabinet.
  Ik geloof dan ook sterk in het verhaal van de desbetreffende arts, dat als je zorgt dat deze zieke mensen goed verzorgd de vraag naar zelfdoding veel minder wordt.
  Gré Rinzema.

  Reactie door Gré Rinzema — woensdag 23 maart 2005 @ 14.39 uur

 74. Vandaag wacht ik met spanning af of dit kabinet gaat vallen.
  Wordt mijn gebed dan toch gehoord?????
  Gré

  Reactie door Gré Rinzema — donderdag 24 maart 2005 @ 13.34 uur

 75. 74 Gre Rinzema

  Ik vermoed dat God zich niet bezig houdt met dergelijke onbenulligheden!

  Reactie door e.krul — donderdag 24 maart 2005 @ 20.08 uur

 76. Hoi Jansonius,

  Ik weet niet goed hoe je dit Kabinet kunt bewegen,om af te treden,maar het zo,n ongevoelig Kabinet,dat ook een geweldsactie niets zal opleveren.
  Ik ben trouwens ook niet een voorstander van geweldsacties,.
  De eerste heeft het goede voorbeeld gegeven,wat ik zeer waardeer en ik heb Boris Dittrich een mailtje gestuurd,met de felicitaties en mijn blijdschap van dit heugelijke feit.
  Ik hoop dat ze het Kabinet een weekje aan het lijntje houden en dan op het laatste moment zeggen,dat ze uit het Kabinet zullen stappen.
  Massaal verzekeringen opzeggen,is wel een strak plan,maar daar pak je hen niet mee,want zij zijn verzekerd en gaan gewoon door met hun harde beleid.
  Er gaan nu termen als Rat,tuig door de Juppenkazerne en dat is denk ik niet wat Balkie met Normen en Waarden zal bedoelen.
  Ze laten wel zien,dat het net mensen zijn,maar vergeten even hun voorbeeldfunctie als volksvertegenwoordigers.
  Ik erger me mateloos aan die arrogante kop van van Aartsen en alleen dat is al de moeite waard,om een bom onder dit Kabinet te leggen.
  Het is wel jammer dat de traditie van de VVD gebroken zou worden,door D,66,om de stekker eruit te trekken.
  Een goed pasen voor iedereen en tot de volgende keer maar weer.
  Groet Hendrik

  Reactie door Hendrik — zaterdag 26 maart 2005 @ 5.01 uur