Groningen II

zondag 27 februari 2005 :: 12.58 uur

Een bezoek aan Oost Groningen zonder een eerbetoon aan Fré Meis is moeilijk denkbaar. Dit borstbeeld staat langs het kanaal in Pekela. Het is er neer gezet tien jaar na het overlijden van deze legendarische leider van de arbeidersbeweging in Groningen.

Samen met het gemeentebestuur van Pekela (PvdA en GL) de economische situatie van Oost Groningen besproken, en ook de wenselijkheid van linkse politieke samenwerking. Het dagje ‘Pekela’ hebben we afgesloten met een drukbezochte openbare avond in het gemeenschapshuis.

Eerder die dag een gesprek gehad met de directeur van het vermaarde Groninger Museum, Kees van Twist. Het werd een onderhoudend en leerzaam gesprek over cultuur, musea, historie en de plannen van het college voor een megaproject aan de Grote Markt. Ik vind het plan van Van Twist om meer aandacht te vragen voor de geschiedenis van de regio prima, of het gegoten moet worden in de voorstellen van het college is iets dat vooral onze afdeling moet beoordelen. En, dat hèbben ze gedaan, en zijn van mening dat het zo echt niet kan. Daarom willen ze een referendum over de voorstellen.

De volgende dag begonnen met een bezoek aan een verzorgings- en vepleeghuis in Winschoten. Daar gesproken met de directie, bewoners, cliënten en de ondernemingsraad over de zorg voor ouderen. Het blijft één van de schrale plekken in onze samenleving. Zonder extra geld en minder bureacratie zullen we de probelemen nooit oplossen.

‘s Middags een bezoek gebracht aan Thesinge, een klein dorp ten oosten van Groningen-stad. Daar hebben we gesproken met mensen die zich inzetten voor de leefbaarheid op het Groninger platteland. Met deze actieve betrokken mensen gaat het ze lukken.

De tweede openbare avond was in Stadskanaal. Voor het eerst een lange toespraak gehouden zonder enig geheugensteuntje in de vorm van papier. Het ging goed, geloof ik. De reacties waren in ieder geval enthousiast. Na afloop het einde van de wedstrijd van Feyenoord nog kunnen zien. Wat een drama!

Op voorstel van de SP heeft Provinciale Staten onderzoek gedaan naar de jeugdzorg. Het beeld dat opborrelde was niet best: Veel bureacratie, te lange wachttijden, te weinig echte zorg. We moeten echt af van al die langs elkaar werkende organisaties. De oplossing? Een kleinschalige, overzichtelijke aanpak met ‘n één op één-benadering.

Daarna een gesprek met MKB-Noord en een bezoek aan installatiebedrijf Wiekamp in Leek. De SP kan veel meer betekenen voor het MKB dan het MKB en veel SP’ers denken. Bijvoorbeeld: de failliesementsfraude waar én de gemeenschap én leveranciers het slachoffer van zijn, de privatisering van de WAO, de afschaffing van de Ziektewet, het aanpakken van de grondspeculatie, het verbeteren van het beroepsonderwijs, en nog veel meer zaken.

Tussendoor nog even binnen gewipt bij de Gasunie. Het markante gebouw is een echte blikvanger. Nu ik tegenover het gebouw een afspraak had, ben ik even binnen wezen kijken. Van binnen is het nog veel mooier dan van buiten.

De afsluiting was in de grootste boekhandel van Groningen in het centrum. Tientallen mensen namen de moeite om langs te komen. Ze gingen weg met een gesigneerd exemplaar van ‘Hoe dan, Jan?’. Leuk om te doen.

‘s Avonds lekker gegeten met Rosita en Hans. Een kleine rondgang gemaakt door het beroemde uitgaansleven van Groningen, eindigend in jazzcafé De Spieghel. Goeie live-muziek.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

23 Comments

23 reacties

 1. Fijn dat je het leuk hebt gehad, Jan. Fré Meis is misschien wat voor in het canon van Ronald van Raak???

  Reactie door Madelijne Pleines — zondag 27 februari 2005 @ 13.28 uur

 2. jeugdzorg is idd dieptriest, maar ik snap dat niet eh, als de jeugdzorg veel beter zou zijn,.. dan wordt er al heel vroeg een heleboel aan problemen ondervangen/opgelost en heb je veel minder mensen die vanuit de jeugdzorg doorstromen naar de zorg voor volwassene, waardoor je daar bij dus weer veel minder wachtlijsten enzo krijgt en dus ook weer veel minder geld aan hoeft uit te geven… waarom snijdt men zichzelf altijd in de eigen vingers???

  Reactie door Patrick — zondag 27 februari 2005 @ 14.04 uur

 3. Omdat onnozelheid geen tijd kent!

  Reactie door e.krul — zondag 27 februari 2005 @ 14.59 uur

 4. @3krul

  gezelligheid en narigheid ook niet!

  Reactie door Jansonius — zondag 27 februari 2005 @ 16.24 uur

 5. Goed ook dat je ook bij het MKB bent geweest! Er bestaan te veel misverstanden over de ideeën van de SP aangaande het bedrijfsleven, valt mij vaak op.

  Reactie door Madelijne Pleines — zondag 27 februari 2005 @ 18.28 uur

 6. Fré Meis….

  Vele jeugdigen zullen hem niet kennen.
  Een harde maar rechtvaardige man die vanuit zijn perspectief vocht voor het Communisme.
  Dit zelfde Communisme waartegen “Het Derde Rijk” met zijn gekocht Socialisme, meedogenloos vocht en met alle en meest verschrikkelijke middelen zorgde voor uitroeiing van gedachtegoed en verspreiding van dit gedachtegoed.
  Niet alleen de Joodse bevolking, Zigeuners, Niet Ariërs, maar ook de Communisten werden meedogenloos door dit “Socialistische” regime onderdrukt, vernederd, mishandeld en vermoord. En in de zelfde kampen
  De overwinning van de geallieerden werd door Fré Meis ook gezien als een overwinning van het Communisme.
  In tijdgeest volstrekt begrijpelijk.
  Echter, mag hier de eerste kritiek worden geuit op Fré Meis.
  Op dat moment werd het Communisme eigenlijk alleen vertegenwoordigd door de USSR.
  Voor het gemak dus, door Rusland.
  Na de Russische Revolutie werd, na het uitmoorden van de Romanovs, Rusland een nieuwe staat die voor een groot gedeelte werd vormgegeven en ingevuld door Lenin. (politiek)
  (Ik laat hier Karl Marx even buiten)
  Het Communisme was geboren en daar was (toen) niets mis mee.
  Dit gedachtegoed werd ook geëxporteerd naar Westelijk Europa en vond ten rechte daar ook serieuze voedingsbodem.
  De geschiedenis is wellicht ons enige referentiekader over politieke ontwikkelingen zonder hierbij te zeggen dat zij dwingend is voor de toekomst.
  Het Communistische Rusland was vanaf 1-9-1939, onder Stalin, direct de moordenaar van vele Polen maar uiteindelijk ook de indirecte moordenaar in de vele kampen die daardoor konden ontstaan in het gemeenschappelijk door Nazi-Deutchland en Rusland bezette Polen.
  Fré Meis heeft in mijn opinie nooit voldoende afstand genomen van de misdaden die door het communisme zijn begaan. Ook ontwikkelingen na de oorlog waar toch voor de gehele wereld duidelijk werd wat “Het Communisme” in de praktijk betekende gaf voor hem geen aanleiding om kritiek te uitten op de enige, op dat moment, bestaande communistische staat.
  Ik zou hier eigenlijk samen met Fré Meis nog een andere naam willen noemen.
  Marcus Bakker. (Zeer aimabel mens die ik nog persoonlijk heb mogen ontmoeten)
  En het lijkt volledig vergeten…
  Een van de beste politici ooit.
  Voor beide geldt dat zij zeer waardevol zijn geweest maar daarom niet per definitie gelijk hadden.
  Voor Fré Meis is een standbeeld juist.
  Net als voor Marcus Bakker.

  Reactie door Tom — zondag 27 februari 2005 @ 18.52 uur

 7. Tja…je hebt daarin gelijk Tom, maar wie heeft er nu gelijk per élke definitie van ieder aspect dat zich reflecteert in samenhang met de samenleving? Moeilijk!

  Reactie door Madelijne Pleines — zondag 27 februari 2005 @ 19.39 uur

 8. Druk programma gehad in die paar dagen in Groningen zo te zien!
  Vond de openbare avond in Oude Pekela zeer geslaagd, zal binnenkort m’n plan wel eens mailen! (Eerst morgen een theorieexamen zien te halen voor een cursus waar ik mee bezig ben… 8))
  Leuk om ook het kerkje van Thesinge eens bij daglicht te zien op je foto, kom er elke week langs, maar dan is het al donker…

  Reactie door Mirella — zondag 27 februari 2005 @ 20.05 uur

 9. Fré staat er nu bij, bij het canon van historische figuren die van belang waren voor het socialisme in Nederland dat Ronald van Raak wil samenstellen voor de Onderwijsraad.

  Reactie door Madelijne Pleines — maandag 28 februari 2005 @ 1.33 uur

 10. 9) althans… bij de voorstellen daartoe binnen de stelling van Ronald op de discussie-site

  Reactie door Madelijne Pleines — maandag 28 februari 2005 @ 7.37 uur

 11. Ik heb ooit een aflevering van Andere Tijden over ik meen die bakker gezien. heel interessant gedeelte van NL als je kijkt naar de politieke voorkeuren. Groningen is een leuke stad om eens een kijkje te nemen en ik denk dat je er weer een geslaagde en interessante trip op hebt zitten Jan!

  Reactie door Jan-Derk — maandag 28 februari 2005 @ 10.23 uur

 12. Hallo Jan,
  Het is grappig (ook nuttig uiteraard)om te zien hoe je in ons land de ronde doet. Te vergelijken met wat sommige presidenten en regeringsleiders ook wel doen op internationaal gebied, doe jij op een wat kleinere schaal, met het zelfde objectief; een promotie van jouw (en onze) politiek. En dit is hard nodig, omdat de media een kopschuwe houding hebben voor onze partij en daardoor de SP te weinig in het nieuws is.
  Groet,
  Amita.

  Reactie door amita — maandag 28 februari 2005 @ 11.26 uur

 13. het m.k.b. is een club met boter op hun hoofd ! je hebt 2 soorten ondernemers zakkenvullers .die arbeiders uitbuiten .o.a. polen . daar weten ze bij het i.m.k.alles van en stiekem ondersteunen ze dat , daarom hoor je ook van hun dat DIE NEDERLANDER (UITKEERINGS GERECHTIGDE ) NIET WIL WERKEN .(heb je hun mening over de diensten richtlijn gevraagd jan ?)je hebt ook ondernemers waar het maatschappelijk ondernemen hoog in het vaandel staat .en die kunnen prima bij de s.p terecht .

  Reactie door texas henkie — maandag 28 februari 2005 @ 17.38 uur

 14. Ja, hij had de IJzeren Lijst van Filosofie Magazine gezien, en het had hem al positief verrast dat Marx’ Das Kapital op de achtste plek in de lijst van belangrijke filosofische werken staat. Heel terecht, merkt SP-voorman Jan Marijnissen tevreden op. Het opus magnum van de Duitse filosoof en econoom is weliswaar ‘saai en pittig’, maar tot op de dag van vandaag zeer relevant.
  Om dat aan te tonen vliegen zowel de vorige als de volgende afspraak van de parlementariër over tafel. Eerder die middag had hij met partijgenoten gesproken over ontwikkelingssamenwerking. De SP is wat dat betreft fel anti-kapitalistisch en wil de mondialisering van de economie een politieke component geven. ‘We zijn samen verantwoordelijk voor de aarde en de toekomst ervan. Nu zijn het, hoe je het ook wendt of keert, de kapitaalkrachtigen, verenigd in consortia en multinationals, die de inhoud van de globalisering bepalen. Dat is uiteindelijk catastrofaal voor de wereldgemeenschap. We zullen daar een variatie-ja het staat er echt i.p.v. variant- op moeten bedenken.’ En later die dag zal Marijnissen met enkele prominenten praten over zijn omstreden voorstel om een ‘Huis der Historie’ op te richten.

  ‘Het is met name het dialectisch materialisme van Marx geweest dat me erg boeide. “”Het historisch materialisme vond ik erg naïef.” Alsof we vanzelf in een soort paradijs komen, waarin iedereen produceert naar kunnen en neemt naar behoefte. De verdienste van Marx is toch de meer wetenschappelijke analyse van het mechanisme van het kapitalisme. Hij maakte duidelijk de kwestie niet zozeer is of mensen goed of slecht zijn, maar hoe de samenleving is georganiseerd.’
  Ideologieën zijn slechts de ‘bovenbouw’ van een samenleving, dat wist Marx al. Vandaar ook dat diezelfde Karl Marx inmiddels met een amicale schouderklop is geroyeerd uit de Socialistische Partij. ‘We hebben de klassieken, hoewel ik ze allemaal even goed ken, zo’n twintig jaar geleden de partij uitgeflikkerd.
  (Denk daarbij aan Dhr.Wim Kok : De PvdA heeft eindelijk haar ideologische veren ook afgeschud.)

  De marxistische beweging van die tijd oefende een grote aantrekkingskracht uit op de jonge Marijnissen. Hij las ook boeken van en over Marx, maar, zo geeft hij toe: ‘Ik was toen zo jong dat ik daar nog geen hout van snapte.’ ‘Marx zegt op pagina 93…’, hoorde je te vaak in discussies. Het zal mij aan m’n reet roesten wat Marx zegt. Wat mij interesseert is: wat is de analyse, wat is de kritiek en wat is het antwoord erop? Ik ben wars van dogma’s. Dogmatisme heeft al tot grote misverstanden in de geschiedenis geleid.’
  aldus de grote roerganger Marijnissen.

  “Historisch materialisme is dus volgens onze Jan naief, maar dan ziet hij opeens het licht.”

  Bewustwording van het verleden ziet hij als een belangrijke bouwsteen voor de toekomst, en die gedachte is terug te voeren op de eerste stap van de dialectische methode van Marx, waarin “” historisch inzicht”” centraal staat – zonder bewustwording geen maatschappelijke verandering. ‘Als dat geen taak is van de politicus, wat dan wel?’ Kortom, Marx schemert nog altijd duidelijk door in de agenda van de politicus, en in het uurtje dat hij vrij heeft praat hij dan ook met liefde en plezier over zijn wijsgerige overgrootvader.
  Wat aandoenlijk he! Marx als je overgrootvader beschouwen maar hem ondertussen wel even fijntjes de les lezen.

  Citaat uit Filosofie Magazine nr.3april2004. http://www.adewit.nl.

  Reactie door Criticus — maandag 28 februari 2005 @ 18.41 uur

 15. 14) deze reactie komt me verdomd bekend voor…al eens eerder geplaatst geloof ik…..

  Reactie door Madelijne Pleines — maandag 28 februari 2005 @ 21.57 uur

 16. In gesprek gaan met werkgevers en S.P. vind ik goede zaak. We zijn heus niet vies van fatsoenijk ondernemen toch?

  Het gebouw van de gasunie; beschouw het maar liever als de kathedraal van deze moderne tijd. Mooi; maar met veel geld gebouwd; wat er bij ons allen uit is geperst. Ik vindt het een schandaal en potsierlijk. En als ik mijn laatste energierekening bekijk; dan komt er ooit ook nog een gouden dak op.

  Reactie door ReneR — maandag 28 februari 2005 @ 23.02 uur

 17. Bewustwording van het verleden is de belangrijke bouwsteen voor de toekomst.

  Op de fundamenten van een verwoest Europa werd na de tweede wereldoorlog door allen eerst gezocht naar zelfbehoud. Een instinctief gevoel vanuit onmacht naar hoop. Hoop dat het allemaal niet waar was. Hoop dat alles kon worden teruggedraaid of toch nog opgelost.
  Maar vooral hoop dat we het samen weer konden opbouwen.
  De stenen lagen als puin op de grond. Hoop werd acceptatie.
  In deze puinhopen hebben we langzaam weer de bouwstenen gevonden voor een nieuwe toekomst. Maar ook wisten we dat een nieuw Europa niet kon ontstaan zonder gemeenschappelijk cement.
  We wisten toen ook niet welke bouwmaterialen de juiste waren voor de opbouw.
  We hadden ook geen architect nog werkelijk bouwplan.
  Vele bouwmeesters gaven aan de juiste bouwwijze te kunnen presenteren.
  In de jaren vijftig leidde dit al tot genoeg conflictstof tussen deze bouwmeesters.
  Voorbeelden van architecten en bouwers buiten Europese grenzen werden als voorbeeld gesteld zonder te weten dat deze bouwden zonder een veilig fundament en totaal zonder verantwoording voor mens en omgeving.
  Jawel, ook deze mensen hebben mede zorggedragen voor een wel verantwoorde bouwwijze en bouwstijl waardoor er een uiteindelijk wel goed gebouw werd gebouwd.
  Een Verenigd Europa waarin voor slopers geen plaats was of dit slopen hun werd ontzegd.
  Het Communisme was een logisch gevolg van de opstand van mensen die voordien geen deel mochten uitmaken van het bouwproces en daaraan ook niet mochten verdienen.
  De Europese gedachte heeft hen echter tot zich genomen en zelfs van hun verlangd om inhoudelijk mee te doen met bouwen wat ook gebeurde.
  Het past het oude Communisme om vanuit hun verleden te tonen dat ook voor hen er nu bewustwording is en dat zij worden geacht mede te doen aan ons aller toekomst.

  Als bouwsteen en als cement.

  Reactie door Tom — dinsdag 1 maart 2005 @ 0.04 uur

 18. ik denk dat elke ideologie zijn donkere kant heeft ! niet alleen het communisme,ik heb fre meijs een paar keer horen spreken [en ook marcus bakker] ik vond het eerlijke oprechte mensen,met gevoel voor humor,hoe lang houd deze kapitalistische samenleving het nog vol,heeft zij dan geen beperkingen,wat betekend vrijheid als je geen menswaardig bestaan hebt,kijk eens naar de voormalige oostblok landen net of het daar alles zo geweldig gaat,praat eens met de mensen uit de voormalige DDR,hoe zijn zij niet belogen en bedrogen.

  Reactie door dirk — dinsdag 1 maart 2005 @ 3.18 uur

 19. test

  Reactie door Lamas — dinsdag 1 maart 2005 @ 13.19 uur

 20. groningen is geweldig, daar zie ik weinig van terug. ik denk dat Fré Meis er ook zo over heeft gedacht..

  Reactie door allart — dinsdag 1 maart 2005 @ 16.43 uur

 21. Allemaal heel leuk Jan maar dat kerkje wat je op de foto hebt gezet staat in Garmerwolde en niet in Thesinge.

  Reactie door KJ — woensdag 16 maart 2005 @ 14.53 uur

 22. Russialink Consultancy – Nederlandse consultant biedt ondersteuning bij het zakendoen in Rusland

  Reactie door Russialink Consultancy — zaterdag 9 juli 2005 @ 1.47 uur

 23. Over Theorie gesproken, Hier kun je goed oefenen! Ben de eerste keer geslaagd :-)en Jan… kom op, verover nederland :-P

  Reactie door Theorie Oefenen — vrijdag 19 augustus 2005 @ 22.26 uur


 • Het land in

 • Foto