Africa Unite!

In Ethiopië is er een celebratie van reggae-master Bob Marley aan de gang.
Het feest, waar duizenden fans vanuit de hele wereld op af gekomen zijn, gaat één hele maand duren…

Hoe mooi zou het zijn:
Eén verenigd Afrika dat zijn eigen toekomst bepaalt én realiseert.

Get Up, Stand Up, stand up for your right
Get Up, Stand Up, don’t give up the fight

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

dinsdag 08 februari 2005 :: 0.05 uur

52 Comments

52 reacties

 1. Waarom één Verenigd Afrika, Jan ? Een verenigd Europa kan je niet bekoren, waarom een Verenigd Afrika wel ? Om als machtsblok hun achtergestelde sociaal-economische positie te verbeteren ?

  Reactie door Henk — dinsdag 8 februari 2005 @ 1.08 uur

 2. Yep, Henk.
  Als het kan samen met Zuid-Amerika en Zuid-Oost Azië.

  Reactie door Jan Marijnissen — dinsdag 8 februari 2005 @ 1.10 uur

 3. Dat is natuurlijk wel een mooie gedachte, maar laten we onszelf niet voor de gek houden; we weten allemaal hoe moeilijk het is om “samen te leven”. Kijk maar goed in ons eigen kleine landje. Dat gaat niet zonder veel moeite. Afrika kampt nu al met gigantische problemen wat betreft “samenleven” en hoe lossen we die op zonder dat ze elkaar uitmoorden?
  Misschien door iedereen een beter toekomstperspectief te bieden, zodat niet alleen het recht van de sterkste meer telt?

  Reactie door Helma D. — dinsdag 8 februari 2005 @ 6.30 uur

 4. Bijvoorbeeld, Helma…ook in ons landje zou dat het samenleven bevorderen…

  Madelijne

  Reactie door M.Pleines — dinsdag 8 februari 2005 @ 6.42 uur

 5. Als ik mij niet vergis is een paar procent van de Afrikaanse landen democratisch dus moeilijk te vergelijken met Europa.
  Het basis probleem is het gebrek aan veiligheid.
  1 Als je wat meer hebt als de rest heb je meteen ook een lijfwacht nodig om de rovers van je af te houden.
  2 Het zou goed zijn als de Afrikaanse landen het eens zouden worden over het stoppen van de volkerenmoord in Soedan.

  Reactie door nico — dinsdag 8 februari 2005 @ 8.29 uur

 6. Zou een leuk idee zijn Jan! Maar dat feest is Ethiopie is niet zo,n feest; de bevolking vindt het blasfemie en is niet blij met het feit dat die gekke jamaicanen hun ex-dictator aan het eren zijn…… Beetje vreemde situatie daar in Addis Abeba?

  Reactie door Opa-Buiswater — dinsdag 8 februari 2005 @ 9.17 uur

 7. Een verenigd Afrika is bedrog. Het is onzin omdat het ten eerste helemaal niets oplost en ten tweede onhaalbaar is. Ik bedoel, wij zien ze die mensen wel als een massa ondefineerbare negers maar onderling zijn er wel degelijk verschillen. Verschillende talen, culturen en religies. Dat moet je niet samengooien op een hoop.

  Bovendien is het niet de verdeeldheid in Afrika die de problemen veroorzaakt maar het gebrek aan democratie. Het gebrek aan een regeringsvorm die zich verantwoordelijk voelt voor haar eigen bevolking. Daar komt alle ellende vandaan. Iets voor Bush misschien, als ie klaar is met het Midden Oosten?

  Reactie door daniel565 — dinsdag 8 februari 2005 @ 9.22 uur

 8. Volgens mij bedoelde Marley met “Africa unite” niet letterlijk het verenigen van alle
  afrikaanse landen maar het verenigen van alle mensen zodat die landen in harmonie naast elkaar kunnen leven.

  Reactie door ziggy — dinsdag 8 februari 2005 @ 9.36 uur

 9. @ 8 Ziggy

  Dat denk ik ook. Uiteindelijk zijn we allemaal voorop individuen, en daarna pas inwoners van een natie. Het zijn dat de individuen die de handen ineen moeten slaan, de regeringen zullen dan volgen.
  Toch zou het niet verkeerd zijn als de natiën zich zouden verenigen. Niet in een Afrikaanse superstaat (wie zit daar nou op te wachten?) maar in landen/volken, die in vrede met elkaar leven en zich hard maken voor een betere (wereld)samenleving.

  Reactie door Jan Breur — dinsdag 8 februari 2005 @ 9.48 uur

 10. dat feestje, georganiseerd door een megalomane weduwe, is anders helemaal niet zo goed ontvangen in ethiopië. dat lijkt mij dus geen basis voor een verenigd afrika.

  en verder: laat de afrikaanse unie eerst maar eens proberen om het uitmoorden van bevolkingsgroepen (soedan), de bloedige burgeroorlogen (congo) en de wrede dictaturen (o.a. zimbabwe) te stoppen en een basis te leggen voor democratie of zoiets. daarna kan eens worden bezien of een verenigd afrika toekomst heeft. ik denk persoonlijk dat het een illusie is. lees anders het standaardwerk “decolonisation in africa” van j.d. hargreaves eens. daarin wordt een aardig beeld geschetst van het continent.

  ‘t moet me overigens van het hart dat ik van die opmerking over een verenigd afrika – zuidoost azië – zuid-amerika een erg maoïstische smaak in de mond krijg.

  Reactie door jsmn — dinsdag 8 februari 2005 @ 10.58 uur

 11. ergens in juni 2010, openings wedstrijd wereldkampioenschap voetbal. Thabo Mbeki voert het woord, en staat er in een tijgervelletje de dolle menigte uit te leggen dat juist dit wk de kans is op een verenigd afrika. Omar al-Bashir besluit op dat moment om nog maar eens een paar volksstammen in Dafur uit te moorden. President Mugabe van Zimbabwe, heeft spontaan zin om nog een paar blanke boeren uit te moorden. In Togo wordt Fure Eyadéma geeerd met zijn eerste lustrum als on democraties aangewezen president. De Tutsie zijn op wraak belust,en moorden weer naar hartelust in Rwanda. Gongo viert zijn zoveelste naams verandering, omdat er weer een coup gepleegt is. En de rest van de wereld..? ach net als in 1978, toen het wk in een corrupt Argentinie plaatsvond, zei het mag niet..maar wat kunnen wij er aan doen ? laten we maar gewoon gaan. Ik denk dat je pas in Africa echt democratie kunt krijgen, als de rest van de wereld er ook gezamelijk achterstaat, tot die tijd zal er voor de inwoners zelf niets veranderen.

  Reactie door erik — dinsdag 8 februari 2005 @ 11.00 uur

 12. Ooit eens een tijdje in Namibië gebivakkeerd (les gegeven). Daar wonen en werken 11 nationaliteiten samen, die proberen in harmonie te leven. Voorwaarden hiervoor zijn: bestrijding van armoede, een goede gezondheidszorg en goed onderwijs. De verschillen in dat land hiertussen zijn nog groot (ik gaf les op zo’n beetje de armste school van het land), hoewel het vergeleken met andere Afrikaanse landen niet eens zo slecht gaat. Het lijkt me dat je op het gebied van armoedebestrijding, gezondheidszorg en onderwijs een convenant zou moeten sluiten, op lokaal, nationaal én internationaal niveau. Dat klinkt ambitieus en dat is het ook. Daar mogen, nee, moeten de westerse landen aan meewerken. Misschien een ideetje voor ons om verder uit te werken, Jan? (-;

  Reactie door Hanny Palmen — dinsdag 8 februari 2005 @ 11.16 uur

 13. In the name of tha holy Emepara Heiden I salasi
  king of all kings tha lion of tha tribe of juda

  ever living never fearfull JAH RASAFARI

  Reactie door Benjamin hoppe — dinsdag 8 februari 2005 @ 11.16 uur

 14. Datgene wat de vereerders van wijle Haile Selassi verenigd, is het zich afzetten tegen het z.g. Westen. Omdat ze zich miskent en uitgebuit voelen, door die “rijkere landen”, welke geen enkel respect tonen voor de eigen Afrikaanse cultuur. Respect, is het begin en eind van het hele verhaal. Alleen “respect” maakt het mogelijk in vrede samen te leven.
  Amita

  Reactie door amita — dinsdag 8 februari 2005 @ 11.27 uur

 15. Bob Marley goeie artiest en muzikant. Maar geloven dat een voormalig Ethiopische Keizer de messias is? Diezelfde keizer die als troon een electrische stoel had. (Hij had hem besteld als executiewerktuig, maar het Ethiopische stroomnet was te zwak om hem daarvoor te gebruiken. De stoel was te duur om niets mee te doen, dus dan maar een troon.

  Reactie door BJ — dinsdag 8 februari 2005 @ 11.30 uur

 16. @ 13 amita

  Geheel mee eens. Nelson Mandela en wijlen Steve Biko scharen zich ook achter jouw statement.

  Reactie door Jan Breur — dinsdag 8 februari 2005 @ 11.53 uur

 17. De Verenigde Staten van Afrika. Het staat leuk, maar ´t zal er niet van komen. Niet op grond van ras, religie, stam enz. maar ook omdat ¨wij¨ dat niet zullen toestaan. Importbeperkingen op Afrikaanse goederen zijn aan een enkel land nog wel op te leggen maar tegen een VS van A? Olie in Nigeria die ¨haal¨je gewoon, met achterlating van een grote bende, maar in een VS van A? Nee, op zo´n machtsfaktor daar zit de USA, Europa en de rest echt niet te wachten. Voorlopig worden anti-globalisten nog inelkaar gemept, onder het toeziend oog van ons allen, en is m.i een verenigd Afrika verder weg dan ooit.

  Reactie door Wim — dinsdag 8 februari 2005 @ 13.20 uur

 18. Vanwaar dat feestje in Afrika, daar valt weinig te vieren lijkt mij.

  Maar misschien levert iedereen de wapens in waarmee men elkaar daar uitroeit!

  Reagge in plaats van moord en doodslag.

  Reactie door e.krul — dinsdag 8 februari 2005 @ 15.25 uur

 19. @19 e.krul

  Dat zou een mooie ontwikkeling zijn. Dat mag overal wel gebeuren, en het hoeft niet beperkt te worden met Reggae.
  Muziek boven moord…

  Reactie door Jan Breur — dinsdag 8 februari 2005 @ 15.28 uur

 20. ja jan waarom een verenigd Afrika hoe moeilijk wil je het jezelf maken jan ALs je nog niet eens Europa kan vereningen dan lukt Afrika al helemaal niet denk je wel jan

  Zou je ook es willen reageren op mijn weblog met interesante forums van Ayaan tot robben

  http://www.flasdancepeace.web-log.nl

  Reactie door reddevil — dinsdag 8 februari 2005 @ 16.08 uur

 21. @reddevil

  Het zou ons aller leesplezier ten zeerste bevorderen indien u zich wat meer zou aantrekken van voorgeschreven interpunctie.

  Reactie door Jan Breur — dinsdag 8 februari 2005 @ 16.33 uur

 22. Het gaat in wezen natuurlijk niet op een soort politieke unie van alle Afrikaanse landen -dat lijkt nogal utopisch- , maar om de strijd van de (vooral zwarte) onderdrukten tegen de (vooral witte) uitbuiters. Hieraan appelleerden Bob Marley, Peter Tosh e.a. met de opzwepende reggae. Afrika is, met al z’n onderlinge tegenstelingen en oorlogen, een duidelijk product van het Europese kolonialisme, dat daar heeft huisgehouden. De grenzen van de landen zijn veelal lukraak door de kolonisatoren getrokken, wat maar telkens het resultaat was van de onderlinge militaire strijd en concurrentie, dwars door alle stam- en culturele verbanden heen. De meest uiteenlopende volken zijn in één staatsverband samengebracht. Met alle gevolgen van dien…
  Nog steeds is Afrika een speelveld voor grote westerse belangen. (Onteigening van grote westerse bedrijven zal een belangrijke stap kunenn zijn. Hiervoor moeten natuurlijk wel weer voorwaarden zijn vervuld, zoals voldoende goed opgeleide mensen). Westerlingen kunnen Afrika het beste helpen door concrete projecten te steunen voor en door de plaatselijke bevolking. Ontwikkeling van eigen samenlevingsprojecten, onderwijs, gezondheidszorg enz. Afrika heeft nog een lange (lijdens)weg te gaan….

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 8 februari 2005 @ 16.49 uur

 23. Het gaat natuurlijk niet om een soort politieke unie van alle Afrikaanse landen –dat zou nogal utopisch zijn-, maar om de strijd van (vooral zwarte) onderdrukten tegen (vooral witte) uitbuiters. Hieraan appelleerden Bob Marley, Peter Tosh e.a. met hun opzwepende reggae-ritme. De Europese kolonisatoren hebben flink huisgehouden in Afrika. De staatsgrenzen zijn lukraak door hen getrokken, al naar gelang het resultaat van de onderlinge militaire strijd en concurrentie, dwars door stam- en culturele verbanden heen. Ook zijn meestal heel uiteenlopende bevolkingsgroepen telkens in één staatsverband samengebracht, waar dat uitkwam, met alle gevolgen van dien…..Westerlingen kunnen Afrika het beste helpen door projecten te steunen voor en door de plaatselijke bevolking, en de ontwikkeling van onderwijs, gezondheidszorg enz. te steunen. Maar dan wel buiten diverse machthebbers om, die meeprofiteren van grote westerse ondernemingen. Het zou een goede stap kunnen zijn deze laatste in elk geval te onteigenen. Maar Afrika heeft, vrees ik , nog een lange (lijden)weg te gaan…..

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 8 februari 2005 @ 17.03 uur

 24. Webmaster: foutje! Het leek mis te gaan. Graag nr. 26 verwijderen!

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 8 februari 2005 @ 17.05 uur

 25. @ Olav 25/6:

  Wat een onderhuids racisme weer hoor. Erg genant.

  1) Lang niet alle uitbuiters in Africa zijn zijn zwart. Egypte, Libie, Algerije en Congo zijn zomaar voorbeelden van landen waar autochtonen toch niet de allerbeste leiders zijn, die netjes van democratie houden. Ik noem er maar een paar. De lijst is langer.

  Eigenlijk doe je alsof de colonieen nog gewoon bestaan en alsof Afrika nog bestuurd wordt door gemene Europeanen, die het continent uitzuigen en geen oog hebben voor de lokale bevolking.

  Ik denk zelfs dat je wel wat gevallen kunt aanwijzen waar voormalig colonieen met alle macht proberen om de lokale dictatoren weg te krijgen, om op die wijze de bevolking van hun voormalige colonie weer een fatsoenlijk bestaan te geven.

  [Ik laat het hele onderwerp wereldhandel en de -sbarrieres ff buiten beschouwing anders wordt het verhaal te ingewikkeld]

  2) Niet alle Afrikanen zijn zwart. Zo’n beetje alle Afrikanen ten noorden van de Sahara zijn witter dan zwart. En dan wonen er in Zuid-Afrika ook nog wat neven en nichten van onze voorouders, en dat zijn toch inmiddels echt wel Afrikanen en ook die zijn echt nie zwart nie.

  Best erg, dat je nog steeds denkt dat alle Afrikanen zwart zijn.

  Ik maak deze opmerking zo scherp omdat ik me erger aan het vele onderhuidse racisme dat nog bestaat in onze samenleving. En nee Olav, ik denk niet dat je van de Ku Klux Klan of neo-nazi bent, en ik wil je helemaal niet beledigen. Het gaat me erom dat juist dat racisme van de KKK en de nazi’s in NL wel uitgebannen is.

  Je moet het toch met me eens zijn dat het een erg achterhaalde gedachte is dat ALLE Afrikanen zwart zijn, net zoals lang niet ALLE Europeanen WIT zijn en blauwe ogen hebben.

  Toch zijn het volgens mij dit soort achterhaalde vooroordelen die de discussie over Afrika behoorlijk schimmig maken.

  Overigens maken we er ons in NL ook schuldig aan hoor, door iedereen wiens opa buiten Nederland en het witte ras geboren is, een allochtoon is. Alsof dat relevant is.

  Zoals je weet, woon ik in de VS, waar zwarte mensen politiek correct als ‘African-American’ aangeduid worden. Ik krijg regelmatig vreemde blikken omdat ik consekwent ‘black’ zeg. En dan moet ik uitleggen dat er in mijn land ook zwarte mensen wonen, en dat die niks Amerikaans in zich hebben. Of, zoals Whoopi het ooit zei: I am NOT an African-American. I AM an AMERICAN. En ze had gelijk.

  Het gaat erom of iemand Nederlander, Europeaan, Amerikaan, Afrikaan, of Ethiopier is. Niet of hij zwart, wit, geel, bruin of rood is.

  En om alles nog eens af te toppen nog het volgende: heb je je wel eens gerealiseerd dat niet alle Aziaten geel zijn en spleetogen hebben? Kijk maar eens naar Turkije en Israel. Liggen allebei in Azie….

  En nogmaals, ik wil je echt niet beledigen.

  Reactie door Nepkarel — dinsdag 8 februari 2005 @ 21.26 uur

 26. @nepkare28

  Jammer genoeg voor jou, ondanks je uitgebreid pleidooi,heeft olav25/6 gelijk. Dit liedje van Bob Marley gaat over de Afrikanen, en allen nazaten van Afrikanen wereldwijd.
  Marley geloofde als Rasta dat het echte Afrika (=Ethiopie. Ethiopie, omdat dit het enige land in Afrika is geweest, dat nooit een kolonie is geweest! Het is alleen bezet geweest door Italie in WOII. En de Ethiopische Keizer rechtstreeks afstamde van de Koningin van Sheeba, en dus van Salomon en dus door God was aangesteld) het beloofde land is (Het Rastafari geloof toont veel overeenkomst met het Jodendom). En dat alle Afrikanen wereldwijd daarnaartoe moesten terug keren en een eenheidmoeten vormen. En dan zal Jah (God) weer terug zal keren op aarde en dat er dan vrede zal heersen.
  Het liedje is dus simpel een omroep aan de Afrikanen en hun afstammelingen wereldwijd.

  Reactie door ricardo — woensdag 9 februari 2005 @ 8.57 uur

 27. nepkarel.

  mooi, heel mooi gezegd. de afrikanen leiden niet meer onder het kolonialisme, ze leiden onder afrikaanse regiemes die hun eigen zakken aan het vullen zijn.

  als we ze willen helpen is de eerste prioriteit de democratisering van die regio. heel maf is het dat europeanen ‘power to the people’ mompelen en zich boos maken over Amerika terwijl een misdadiger als robert mugabe getollereerd wordt. terwijl een massamoord in Sudan niet erkend wordt als genocide. terwijl kinderen in kongo iedere nacht in legerkampen moeten overnachten omdat ze anders ontvoerd worden. terwijl niet-westerse VN troepen die gestationeerd zijn in afrika zich vuil maken aan kinderprostitutie.

  overigens, nergens zijn negers welvarender -als groep genomen- dan in de VS.

  Reactie door daniel565 — woensdag 9 februari 2005 @ 10.20 uur

 28. Gelukkig, nog een verstandig commentaar van Daniel.
  Ik heb sterk de indruk dat veel Afrikanen meer heil van de rijke landen verwachten dan de solidariteit van hun volksgenoten. Lees Lieve Joris er maar op na.
  Dat is natuurlijk funest voor goede natievorming.
  Er zijn er zelfs die stellen dat de Belgische tijd in de 50 er jaren (Kongo) beter waren dan nu in onze tijd.

  Reactie door nico — woensdag 9 februari 2005 @ 11.46 uur

 29. Terwijl men in Afrika op de maat van Reagge elkaar uit probeert te roeien, is hier Big brother waching you, omdat extremisten onze democratie proberen te ondermijnen.

  De sfeer wordt met de gkete van de dag meer en meer sinister.

  Wat verlang ik terug naar ons gezapige polderlandje! Nostalgie…melancholie…

  Reactie door e.krul — woensdag 9 februari 2005 @ 11.59 uur

 30. herstel: uit te roeien en gekte en watching!

  kort samengevat

  Reactie door e.krul — woensdag 9 februari 2005 @ 12.01 uur

 31. Beste Nepkarel,

  Je kúnt met niet eens beledigen. En al helemaal niet als je zo slecht leest en er maar op los interpreteert.
  -Ik heb niet gezegd dat alle uitbuiters in Afrika zwart zijn. Integendeel, ik had het over voornamelijk (dus niet uitsluitend) witte uitbuiters, en voornamelijk (dus niet uisluitend) zwarte onderdrukten.
  -Ik heb niet bveweerd dat ale Afrikanen zwart zijn.
  -Ik heb het vooral gehad over de HISTORISCHE oorzaak van de toestanden in Afrika, niet zozeer de huidige situatie in alle onderscheiden landen.
  Tjonge, wat een opluchting dat je me niet onder de Ku Klux Klan of neo-nazi’s rekent!
  (“Onderhuids racisme”? Overbodig hierop te reageren!).

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 9 februari 2005 @ 13.31 uur

 32. Sorry, vergeten te corrigen. BLijft gelukkig begrijpelijk.

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 9 februari 2005 @ 13.36 uur

 33. We moeten niet net doen, of er nog geen Organisatie van Afrikaanse Eenheid bestaat, want die bestaat.

  We moeten ook niet net doen of dit alles niets met ons te maken heeft, want de voorzaten van de Bob Marleys zijn niet zomaar hup op Jamaica terechtgekomen.

  En als het om wapens gaat, zou enig schaamrood ons sieren:
  http://www.antenna.nl/amokmar/landen/algemeenafrika.html

  Reactie door claar — woensdag 9 februari 2005 @ 14.01 uur

 34. Begin echt te twijfelen aan de verstandelijke vermogens van Marijnissen….
  Zelden zo veel inconsequenties in 1 persoon verenigd gezien :-(

  Reactie door Charles — woensdag 9 februari 2005 @ 14.09 uur

 35. @Charles,

  Een mens is maar een mens is maar een mens is maar een mens…

  Reactie door Helma D. — woensdag 9 februari 2005 @ 15.11 uur

 36. @ Lieve Allemaal, (Nepkarel,Daniel565 enz..) De Afrikanen leefden lang en gelukkig totdat de schipen van de blanke beschavingbrengers kwamen aanmeren voor de Afrikaanse kust. …..en nu hebben we te maken met de gevolgen van de door ons daar geplante beschaving.

  Waarom zoveel ophef over het in de spiegel kijken naar onze vertekend beeld?

  Reactie door Bo Tor — woensdag 9 februari 2005 @ 17.48 uur

 37. Sure Bo…heerlijk comfortabel om je daar blijvend achter te kunnen verstoppen. Jammer dat het aantoonbaar onjuist is.

  Reactie door Charles — woensdag 9 februari 2005 @ 20.13 uur

 38. Hey er is gemodereerd. POstjes zijn verdwenen, en mislukte posts verschenen. Nieuw fenomeen voor me.

  @ Olav 31/Bo Tor36:

  Jongens, die coloniale overheersing van Afrika begon een slordige 200 jaar geleden, en hield een slordige 40-50 jaar geleden op. Als we inmiddels in grote vriendschap open grenzen kunnen hebben met Duitsland, en zelfs met hetzelfde geld kunnen betalen, moet Europa zich dan echt nog verantwoordelijk voelen voor onze misdragingen in Afrika, waarbij we alle (misplaatste) steun die we gegeven hebben, voor het gemak maar negeren?

  Ja, Afrika is schandelijk behandeld door Europa, maar dat zijn Amerika (van de noord pool tot zuid Argentinie) en Azie ook, en daar gaat het een stuk beter. Ons colonialisme is misschien wel de oorzaak van veel ellende in Afrika, maar zeker niet de reden dat er zo weinig is verbeterd.

  Oh, en Olav: nogmaals, het was echt niet de bedoeling om lelijk tegen je te doen, we hebben in het verleden goed gediscussieerd. Afgezien van het feit dat we het meestal oneens zijn, vind ik je een fatsoenlijke debater. Ik heb alleen je uitspraken een beetje overdreven, omdat ze op die manier mijn punt zo mooi illustreerden.

  Reactie door Nepkarel — woensdag 9 februari 2005 @ 21.12 uur

 39. En weer verscijnt een post van me niet direct…

  Reactie door Nepkarel — woensdag 9 februari 2005 @ 21.13 uur

 40. Het gebeurt laatste tijden wel regelmatig dat de post niet meteen verschijnt, Nepkarel.

  Reactie door Bo Tor — donderdag 10 februari 2005 @ 21.51 uur

 41. @37 Charles, OK – rechtzetting: ze leefden voorheen niet lang, maar Charles let hier op – ze leefden wel erg gelukkig!

  Reactie door Bo Tor — donderdag 10 februari 2005 @ 21.54 uur

 42. Ja, mijn voorstel was gemeend. Krijg ik nog antwoord? Nemen we dan meteen de AIDS-problematiek mee?

  Reactie door Hanny Palmen — vrijdag 11 februari 2005 @ 11.17 uur

 43. Ja=Jan

  Reactie door Hanny Palmen — vrijdag 11 februari 2005 @ 18.55 uur

 44. Afrika leid onder slechte internationale handels verdragen, import heffingen en door het westen gedwongen openstelling van de lokale markten voor Chinese en westerse dumpgoederen. Omgekeerd zijn er import heffingen die het bijna onmogelijk maken om Afrikaanse producten op de Europeesche en andere westerse markten te krijgen. Wanneer de afrikanen meer samenwerken staan zij sterker tegenover de dominante en arogante landen. Zij kunnen dan betere verdragen afsluiten, voor stabiliteit zorgen in elkaar investeren.
  Verder heb ik in Zuid-afrika en Zambia gewoond, ben daar mijn huis aan het bouwen. En het beeld dat Afrikanen geweldadig zouden zijn en arme slachtoffers klopt niet. Ten eerste is er in verreweg het grootste deel van Africa vrede en zorgen mensen voor zichzelf. De westerse hulprojecten zijn inefficient en hebben relatief weinig invloed. Er zijn landen met provincies in oorlog of provincies met voedsel schaarste en honger. In de rest van het land is het dan vaak rustig en kun je gewoon rondreizen. Is er oorlog in een uithoek van Congo. Kun je in de rest van het land gewoon reizen en zakendoen. Overigens ben ik in Zuid-afrika door blanken beroofd en door blanken geslagen. Heb een steekpartei in een gemengde bar gezien dat waren blanke boeren die elkaar overhoop staken. Afrikanen zijn rustige, vriendelijke, vergevingsgezinde mensen die met een stel botte arrogante calvinisten en Anglo-saxen te maken kregen( tot 1994 apartheid in ZA). De naweeen daarvan zullen nog generaties nawerken. Toch hebben die blanken meer problemen en schuld gevoel er aan over gehouden. Afrikanen hoor je er als je bevriend bent geraakt en er een keer een goed gesprek over hebt gehad niet meer over.

  Afrika verdient respect.

  Reactie door Thomas — dinsdag 22 februari 2005 @ 10.51 uur

 45. wsop

  wsop We are survival machines – robot vehicles blindly programmed to preserve the selfish molecules known as genes. This is a truth which still fills me with

  Trackback door wsop — woensdag 1 juni 2005 @ 14.13 uur

 46. kan iemand mij uitlegge waarom lui zo nu en dan dit soort onzin uitkramen???????????????????
  by tha way, ik kan er hier nie wijs uit worden waar het over gaat, dus daar houw ik me bek maar over. (als je ‘n et mij vraagt gaat ‘t over nix, gewoon een paar lui die om aandag krijze)

  Reactie door just Mii0 — zondag 5 juni 2005 @ 20.05 uur

 47. music’s

  Africa Unite!

  Trackback door Joachim Roettgers — zondag 17 juli 2005 @ 1.42 uur

 48. media player

  Africa Unite!

  Trackback door Nix Holger — zaterdag 30 juli 2005 @ 12.25 uur

 49. Aciphex

  Africa Unite!

  Trackback door Thomas Scharpf — dinsdag 16 augustus 2005 @ 6.50 uur

 50. Ik denk dat een verenigt Afrika de stabiliteit een welvaart van een hoop landen daar zou kunnen bevorderen. ALS er een sterke regering zou kunnen worden samengesteld die niet zou ontaarden in corruptie en onderlinge machtsstrijd. Het zou niet makkelijk zijn zo’n regering te vormen. Het klinkt misschien erg extreem maar ik geloof dat er misschien eerst een strenge communistisch bewind moet komen. (Zoiets als in China, maar dan humaner en minder imperialistisch) die zou kunnen zorgen voor een overgang naar een echt functionerende en sociale democratie die ook de binnenlanden van Afrika kan beschermen tegen en interne onrust en “de buitenlandse imperialisten.”;)
  (M.a.w de sterke economieën zoals de U.S. en de E.U. die volgens mij de touwtjes daar nu behoorlijk in handen hebben en helaas niet altijd de belangen van de gemiddelde Afrikaan in gedachten hebben.
  Misschien extreme ideeën maar ik ben bang dat er echt nog heel erg veel zal moeten gebeuren voordat de probleemgebieden daar een beetje gaan functioneren en dat die landen een beetje perspectief kunnen bieden aan hun bewoners.
  Het lijkt me duidelijk. Ik haal alvast mijn Kalashnikov uit de schuur een boek een vlucht naar Liberia… ;)

  Reactie door David de Vries — vrijdag 17 maart 2006 @ 20.32 uur

 51. Trouwens, als ik een paar van de andere reacties lees, lijkt het wel dat er een aantal mensen zijn die min of meer denken en beweren dat de problemen in Afrika alleen mar komen doordat de negroïde mens nu eenmaal niet beter weet?!?
  Als je er zo over denkt en gelooft dat je Afrika maar moet laten barsten met de mensen erin, waarom houd je je er dan toch mee bezig en neem je zelfs de moeite om naar een forum te gaan als deze?
  Ik zou je zeggen waarom: Racisme geeft mensen de gelegenheid aan mensen om zich superieur te voelen tegenover anderen terwijl ze daar niet eens meer voor hoeven doen dan zo nu en dan dergelijke onzin te spuien.
  Ik persoonlijk zou graag het soort persoon zijn die hier geen behoefte aan heeft maar helaas… Ik kies ervoor me te beperken tot racisten en me DAAR TEGENOVER superieur te voelen. Dat werkt prima.
  (Nou noem ik niemand hier racist hoor. Begrijp me niet verkeerd. Maar in alle redelijkheid, sommige teksten vind ik er wel heel erg naar neigen.)

  Reactie door David de Vries — vrijdag 17 maart 2006 @ 20.49 uur

 52. [schaam] Potdorie, ik ben eigenlijk het soort mens die een “edit” en een “post delete” optie nodig heeft. Bij nader inzien vind ik de meeste reacties eigenlijk best genuanceerd.
  [/schaam]

  Reactie door David de Vries — vrijdag 17 maart 2006 @ 20.57 uur