De VGN is de Vereniging van docenten geschiedenis en staatsinrichting. Een kleine honderd leden waren de afgelopen dagen in Vught om met elkaar te spreken over hun vak.
Mij werd gevraagd het slotakkoord te verzorgen. Met genoegen heb ik de aanwezigen een deel uit mijn nieuwe boek ‘Waar historie huis houdt’ (komt uit in maart) voorgelezen. Daarna hebben we een geanimeerd gesprek gehad over de noodzaak van historisch besef en historische kennis, het geschiedenisonderwijs en mijn voorstel om te komen tot een Huis der Historie.
42 reacties
In jouw boek “Hoe dan Jan?”, sprak het idee van een “Huis der Historie” mij al bijzonder aan, het zou een mooie gelegenheid bieden om diepgang te creëren en om de relevantie van ook cultuur voor welzijn binnen een gezonde samenleving inzichtelijk te maken, prachtig! Overigens lijkt een gebouw zoals de “Zonnestraal” dat je op jouw Weblog toonde, mij heel geschikt voor iets dergelijks, is er geen combinatie mogelijk tussen Zorghotel en Huis der Historie?…
Reactie door M.Pleines — zaterdag 29 januari 2005 @ 18.18 uur
Jan,
en hoe wil je de jongeren van tegenwoordig aansporen om naar zo’n museum te gaan, en er dan nog eens ge interreseerd door heen te laten lopen?
Reactie door patrick — zaterdag 29 januari 2005 @ 23.39 uur
Patrick, er zijn jongeren die dat wel leuk vinden. Die jongeren moet je stimuleren om vooral door te gaan waar ze mee bezig zijn. Het werkt juist niet, als je de niet geintresseerden naar de museum stuurt.
Reactie door Farshad Bashir — zaterdag 29 januari 2005 @ 23.54 uur
Farshad Bashir,
Ja, maar der zijn zoveel jongere die t allemaal niks interreseerd, omdat ze alles al hebben, omdat ze der nooit iets voor hebben hoeven doen, en er juist totaal niet in gestimuleerd worden om zich der wel in te gaan verdiepe.. en da’s toch zonde?
greetz patrick
Reactie door patrick — zaterdag 29 januari 2005 @ 23.58 uur
Patrick, zo’n huis der historie zou nu juist dat doel kunnen dienen: het stimuleren van meer interesse en betrokkenheid, ik denk ook dat Jan het niet heeft over een museum zoals we dat nu kennen, er zouden heel veel “speelse” en uitdagende elementen in kunnen worden verwerkt, volgens mij. Ik zou er vroeger veel voor over hebben gehad, als aanvulling op de lessen die, afhankelijk van welke leraar ze gaf, wel of niet saai waren..
Reactie door M.Pleines — zondag 30 januari 2005 @ 0.49 uur
Verplicht georganiseerd museumbezoek in het onderwijs.
Grt
Dirk
Reactie door Dirk — zondag 30 januari 2005 @ 9.53 uur
Een school is de plek om onze kinderen met dergelijke gelegenheden te confronteren. Ja, verplicht, net als leren lezen, rekenen, zwemmen, etc. Dat “verplichte” is een onderdeel van het leerproces, – dat hebben we zelf ook allemaal meegemaakt. Maar ja, als iemand zich stoort aan het woord “verplicht”, – en niet inziet de noodzaak er van, stagneert het debat en gebeurd er uiteindelijk niets.
Amita
Reactie door amita — zondag 30 januari 2005 @ 10.58 uur
M.Pleines,
Ik zou er ook veel voor over gehad hebben hoor, we hadden wel een geschiedenisleraar die dingen in t klein namaakte, waardoor de lessen al een stuk leuker werden. maar vanuit school werd nooit wat gedaan, t was een keer in t jaar naar de efteling of zo en dat was ut.
Reactie door patrick — zondag 30 januari 2005 @ 13.07 uur
Amita, dat is nu juist zo mooi van verplicht. Er is geen debat over nodig.
Grt
Dirk
Reactie door Dirk — zondag 30 januari 2005 @ 15.26 uur
Zo’n Huis der Historie -het is beter het geen “museum” te noemen, dat ruikt voor velen al naar mufheid en stoffigheid- zou zeker een “verplicht” onderdeel van de leergang kunnen worden: de school moet dan voor alle leerlingen excursies organiseren, met alles d’r op en d’r an. (Voorbereiding, uitleg, enz.). Het is natuurlijk zaak zo’n Huis interessant te maken; ook interactief e.d. (Tegenwoordig bestaan heel veel mogelijkheden hiertoe). Dit alles sluit ook aan op het idee van een “canon”, dat vanmiddag in het TV-programma “Buitenhof” is besproken: een geheel aan kennis van en inzichten in de geschiedenis en cultuur die iedere staatsburger in zijn “bagage” zou moeten hebben. Het is waarschijnlijk nog een lange weg, voordat iets tot stand komt waarover een soort consensus bestaat, maar belangrijk is het wel: het proces van verzwakking van de kennis van de eigen historie en cultuur dat valt te constateren benadeelt de ontwikkeling van politiek bewustzijn -dat ook gericht is op de internationale verhoudingen-, met alle gevaren vandien. Niet voor niets wordt Auschwitz herdacht.
Reactie door Olav Meijer — zondag 30 januari 2005 @ 16.31 uur
@ olav,
wat betekend consensus dan weer?
greetz patrick
Reactie door patrick — zondag 30 januari 2005 @ 19.03 uur
Als geschiedenis ons lering laat trekken uit het verleden en lijnen leert trekken naar de toekomst, weten we ook dat we geen problemen moeten oplossen op manieren die in het verleden faliekant verkeerd hebben uitgepakt.
De eersten die dan ook eens moeten rondkijken in het “huis der historie” zijn denk ik dan ook de beleidsmakers, binnen en buiten de politiek, die te vaak de oude en simpele oplossingen uitkramen die al zo vaak tot rampen hebben geleid.
Dus beste Gerrit Zalm: je kunt geen economische dip bestrijden met bezuinigingen, we hebben Roosevelt’s “new deal” nodig.
Dus beste Jan-Peter Balkenende: met emotieloze nietszeggendheid wordt je géén groot politicus, we hebben een nieuwe Drees nodig.
Dus beste Geert Wilders: met inspelen op goedkope sentimenten bereid je een erg gevaarlijke maatschappij voor.
Dus beste Ajaan Hirsi Ali: we hoeven niet opnieuw een discussie te voeren over gelijke rechten tussen man en vrouw, die hebben we honderd jaar geleden al gevoerd.
Het huis der historie zou in ieder geval de jonge mensen van straks de KANS geven zich te verplaatsen in de personen op wiens schouders wij nu staan, of het nou goede of minder goede resultaten heeft opgeleverd. Als we blijven weigeren te te zien wat voorafging, kunnen we ook moeilijk bepalen wat er komt.
En de jonge mensen van nu bepalen de maatschappij van straks.
Reactie door Olav ten Broek — maandag 31 januari 2005 @ 0.36 uur
Beste Patrick,
Consensus betekent: Eenstemmigheid
Reactie door M.Pleines — maandag 31 januari 2005 @ 1.18 uur
“Wie wil weten hoe het verleden is gebeurd, leze liefst memoires van tegenstrevers en deelt door twee. Wie wenst te weten hoe het waarschijnlijk niet is gebeurd, leze schoolboeken.”
Een uitspraak van Karel Jonckheere, met wie ik het in dit verband aardig eens kan zijn.
Simon Vestdijk schreef 40 jaar geleden, ook geschiedenis, in ‘De leugen is onze moeder’:
“Dat de geschiedenis zich herhaalt, is vooral daarom zo leerzaam, omdat zij zich nooit op dezelfde wijze herhaalt. Men kan dus even goed beweren, dat de geschiedenis altijd weer nieuw is.”
En een andere niet onaardige denker schreef: “Geschiedenis gaat bijna altijd over slechte mensen, waarover men later niets dan goeds vertelt”… Friedrich Nietzsche.
Natuurlijk is geschiedenis belangrijk; natuurlijk kan het op een interessante manier gedoceerd worden… maar het is volgens mij te simpel om ‘de lessen van toen’ als een soort gebruiksaanwijzing voor ‘het nu’ aan te bieden.
Sommige fouten van toen zouden de beste beslissingen nu kunnen zijn… en andersom.
Niet alleen de mensen, maar ook de omstandigheden zijn gewijzigd.
Geschiedenis kan niet meer zijn dan een al dan niet belangrijk onderdeel van de discussie over de problemen van nu. Voor oplossingen is meer nodig.
Reactie door Heraclitus VII — maandag 31 januari 2005 @ 1.26 uur
M.Pleines,
thxs :-)
greetz patrick
Reactie door patrick — maandag 31 januari 2005 @ 2.19 uur
Patrick, geen idee hoe je zo’n “smile” kan bijvoegen, dus ik doe het maar even zo: Een heel brede glimlach terug!
Groetjes!!
Madelijne
Reactie door M.Pleines — maandag 31 januari 2005 @ 7.01 uur
@13 M. Pleines
Overeenstemming lijkt me een genuanceerdere vertaling van het woord consensus.
@14 Heraclitus VII
Wie is/was Karel Jonckheere?
@Jan Marijnissen
Ik kan niet wachten tot je boek uitkomt. Ik heb Nieuw Optimisme en Hoe dan Jan? in no-time uitgelezen…
Reactie door Jan Breur — maandag 31 januari 2005 @ 10.22 uur
Jan Breur
Karel Jonkheere was een Belgische schrijver, met een prachtige droge humor.
Reactie door E.Krul — maandag 31 januari 2005 @ 10.28 uur
@ E.Krul
Bedankt! Ik zal er eens naar kijken als ik in de bibliotheek ben.
Reactie door Jan Breur — maandag 31 januari 2005 @ 12.22 uur
16)Mij ook, maar heb de letterlijke betekenis uit het woordenboek genomen…
Reactie door Madelijne Pleines — maandag 31 januari 2005 @ 13.18 uur
Madelijne,
smilies maak je door bv : – ) maar dan aan mekaar :-)
greetz patrick
Reactie door patrick — maandag 31 januari 2005 @ 13.44 uur
Snap er niets van Patrick….neem nu maar gewoon van me aan dat ik glimlach….weet het anders ook niet…
Groet!
Madelijne
Reactie door M.Pleines — maandag 31 januari 2005 @ 20.30 uur
Hey Madelijne,
haha, is goed hoor, maar als je wilt dat ik het nog een keer probeer uit te leggen zeg ut maar hoor ;-)
Greetz Patrick
Reactie door patrick — maandag 31 januari 2005 @ 20.35 uur
Nee het is goed zo, hoor….Eigenlijk een beetje als met al die gekleurde armbandjes van tegenwoordig, die moet je in je ziel dragen en niet om je pols…waarmee ik niet bedoel dat ik jouw glimlachgezichtjes niet leuk vind… maar…ik doe het even zonder…maar bedankt voor je lieve aanbod.
Glimlach,
Madelijne
Reactie door M.Pleines — maandag 31 januari 2005 @ 21.40 uur
Madelijne
:-( een smilie vergelijken met een kleurenarmbandje???… die bandjes zijn onzin jah… zeker met dat niet eens al dat geld naar de juiste plek gaat (muv die gele van armstrong dan)… maar die vergelijking ik niet helemaal volgen.. mij smilie toch ook oprecht :-)
*grijns
patrick
Reactie door patrick — maandag 31 januari 2005 @ 21.51 uur
Zeker oprecht, Patrick, daar ben ik van overtuigd, ik bedoelde meer dat ik hoop dat je ook in mijn glimlach gelooft zonder illustratie…
Glimlach met “saffie”,
Madelijne
Reactie door M.Pleines — maandag 31 januari 2005 @ 22.31 uur
Madelijne,
Ghehe, sjee hoe durf je… tuurlijk geloof ik dat niet zonder echte smilie…
:-)
greetz patrick
Reactie door patrick — maandag 31 januari 2005 @ 22.33 uur
Tja……..
Wat nu?!
vertwijfeld gezichtje,
Madelijne
Reactie door M.Pleines — maandag 31 januari 2005 @ 22.50 uur
toch maar meegaan met je tijd of zow? ;-)
greetz patrick
Reactie door patrick — maandag 31 januari 2005 @ 22.54 uur
Als die wat beter wordt…..
Groetjes,
Madelijne
Reactie door M.Pleines — maandag 31 januari 2005 @ 23.03 uur
beter worden??? …uh, geloof je ook nog in sinterklaas of zo??? :-P
greetz patrick
Reactie door patrick — maandag 31 januari 2005 @ 23.08 uur
Absoluut!
Reactie door M.Pleines — maandag 31 januari 2005 @ 23.12 uur
sjee,… hoe doe je dat? der in blijven geloven???
greetz patrick (die nu vol bewondering kijkt)
Reactie door patrick — maandag 31 januari 2005 @ 23.15 uur
Hoezo….geloven???? Sinterklaas bestáát!!!
Reactie door M.Pleines — maandag 31 januari 2005 @ 23.17 uur
nou krjig anders noooooooooit kadootjes van em :-(
Reactie door patrick — maandag 31 januari 2005 @ 23.19 uur
krijg zelfs…
Reactie door patrick — maandag 31 januari 2005 @ 23.19 uur
Hij is slecht bezig de laatste tijd, ja….
groetjes,
Madelijne
Reactie door M.Pleines — maandag 31 januari 2005 @ 23.22 uur
cursus sociale vaardigheden @ sinterklaas misschien?
Reactie door patrick — maandag 31 januari 2005 @ 23.23 uur
Dat zou fantastisch zijn!!
Ik hoop dat het goed met je gaat, Patrick…ik ga een slaapje doen..tot volgend glimlachje, hoop ik
Groetjes,
Madelijne
Reactie door M.Pleines — maandag 31 januari 2005 @ 23.31 uur
Madelijne, welteruste enne tot de volgende :-)
;-)
greetz patrick
Reactie door patrick — maandag 31 januari 2005 @ 23.33 uur
Geschiedenisles is essentieel voor de algemene vorming en het vormen van een gefundeerde mening. Op school waren het altijd de meest boeiende lessen; veel leraren verstonden hun vak zeer goed. Het is goed; Jan, dat je dit ook begrepen hebt en voor dit vak een lans wilt breken.
Reactie door ReneR — dinsdag 1 februari 2005 @ 13.18 uur
Great post! I’m looking forward for more. Revelations of John: http://www.drneils.com.au , Soft voice over the net
Reactie door Alexander Kolt — zaterdag 10 september 2005 @ 15.50 uur