Giro 555

Foto's van niet geïdentificeerden in een kerk op Sri Lanka.
(Bron: AP)

Meer dan 120.000 doden, en een veelvoud aan gewonden en daklozen.
Iedereen kan de beelden zien: Het is vreselijk!

Veel mensen herinneren zich nog de watersnoodramp van 1953. We hebben als land en volk zelf ook altijd strijd moeten leveren met het water. Alleen, onze rijkdom heeft ons in staat gesteld om passende maatregelen te treffen. Het is nu zaak dat het rijke Westen alles in het werk stelt om de getroffenen te helpen, èn mee te helpen om een herhaling te voorkomen.

Samen met de andere 11 Eerste en Tweedekamerleden heb ik vandaag een bedrag overgemaakt. We kijken wat we nog meer kunnen doen.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

vrijdag 31 december 2004 :: 13.06 uur

59 Comments

59 reacties

 1. Azie is corrupt SP laat het geld bij de juiste mensen terecht komen .Kijk nu op de tv de coruptie bigint nu al.

  Reactie door j.ouderikerink — vrijdag 31 december 2004 @ 13.16 uur

 2. Ja,welk land is er nu niet corrupt?? Lijkt mij een heerlijk paradijs om in te gaan wonen.
  Het beste is om via tweelingsteden iets te regelen.
  Wel een raar idee dat de helft van de wereld nu in armoede en ellende zit en de andere helft aan de gezellige jaarwisseling gaat beginnen.
  Nu rest mij toch een ieder een fijne jaarwisseling toe te wensen en hopelijk als voornemen in 2005 op de barricade TEGEN afbraak van Nederland.
  SP,ja ik doe mee!

  Reactie door anita — vrijdag 31 december 2004 @ 13.35 uur

 3. Het is belachelijk vast te stellen dat de NOAA (National Oceanic and Athmospheric Administration), een Amerikaanse dienst, die bewuste 26ste december de tsunami al van uren op voorhand had voorspeld en dat de Amerikaanse overheid onmiddellijk de Amerikaanse basis op het Diego Garcia-eiland alarmeerde. Maar geen enkele serieuze inspanning deed om de bedreigde landen te waarschuwen. Het gaat hier om criminele nalatigheid van de Amerikaanse autoriteiten, een beschuldiging die veel Amerikaanse progressieve organisaties bevestigen.

  Reactie door Farshad Bashir — vrijdag 31 december 2004 @ 13.36 uur

 4. Supermacht Amerika onderzoekt slechts wat relevant is voor hun eigen belangen. Voor de volkeren van de wereld hebben de Amerikaanse autoriteiten enkel misprijzen.

  De Indische Oceaan had al lang een alarmsysteem kunnen hebben. Het zou hebben volstaan om twee waarschuwingsboeien voor tsunami’s toe te voegen aan het systeem dat de VS al vijftig jaar hebben in de Stille Oceaan om hun oostelijke kust te beschermen. Volgens hun eigen specialisten hadden die twee boeien volstaan om de tsunami te voorspellen, om op tijd de bevolking te waarschuwen en zo duizenden levens te redden. En dat voor amper een half miljoen dollar.

  Voor de landen in de regio is dat een enorme som. Maar voor de VS, Groot-Brittanië en hun bondgenoten vormt dat bedrag niet meer dan een peulschil. Zeker als je weet dat ze per dag een slordige 187 miljoen dollar uitgeven om oorlog te voeren in Irak, ten koste van het Irakese volk. Het equivalent van de kostprijs van vier minuten van deze smerige oorlog, had ontelbaar veel mensenlevens kunnen sparen, dikwijls van arme vissers en hun familie. Welnu, de Amerikaanse overheid heeft dat broodnodige half miljoen dollar niet gestort, hoewel dat gevraagd was door een Amerikaanse wetenschappelijke dienst.

  Reactie door Farshad Bashir — vrijdag 31 december 2004 @ 13.40 uur

 5. Wat een onzin om Amerika overal de schuld van te geven. Hebben ze soms ook de vloedgolf veroorzaakt ?. Als er een waarschuwingssysteem is (en dat is er toch wel bleek gisteren) maar dit niet gebruitk wordt om de toeristenindustrie niet te schaden is dat een crimineel gedrag van die desbetreffende overheid. Als het al zo zou zijn dat Amerika e.e.a. wel had zien aankomen dan hebben zij mogelijk wel of niet gewaarschuwd. Een reactie aan de andere kant van de lijn is de verantwoordelijkheid van die instanties en niet van Amerika.

  Trouwens we kunnen Amerika wel overal de schuld van geven, maar de Sultan van Brunei (een van de rijkste mannen ter wereld) en alle sheiks zouden die al wat hebben betaald.

  Reactie door Piet — vrijdag 31 december 2004 @ 14.21 uur

 6. Mensen geven massaal, de kleine man en de man met een grote portomonnee. Mensen op het werk, bedrijven, sportclubs, uitgaansgelegenheden. Ik hoorde over de inwoners van Beslan, die ook geven en niet vergeten zijn hoe de wereld hen steunden.
  Dit is internationale solidariteit.

  De ramp is groot, mijn maag draait om als ik de beelden zie en verhalen hoor. Maar ik ben erg ontroerd door het feit dat er in Nederland en ook internationaal heel veel geld wordt gegeven, dat er mensen lokaal helpen. Ik zou veel meer willen en kunnen doen dan geld geven, maar soms kún je niet meer doen.

  Ja, ik vier ook oud en nieuw, het is de realiteit dat het leven doorgaat. Ik vind de internationale solidariteit een zeer positieve afsluiting van dit verwarrende jaar. Op naar een solidair 2005!

  ps: @ Farshad. Laten we aub nu handen ineen slaan en het zwarte pieten even achterwege laten. Natuurgeweld is niet Amerika’s schuld. Ook niet dat er geen waarschuwingssystemen waren. Er is met Sri Lanka en Thailand gebeld, de autoriteiten daar hebben verschrikkelijk laks gereageerd en de situatie onderschat. Nu is het tijd om te helpen, te redden wie en wat er te redden valt. De schuldvraag komt later en is aan de getroffen gebieden zelf. Wij hebben makkelijk praten achter ons PC-tje.

  Reactie door Renske — vrijdag 31 december 2004 @ 14.31 uur

 7. Alle beetjes helpen, werd aangenaam verrast door de gulle gaven van de hele wereld, jammer alleen dat daar eerst rampen van zo’n omvang voor nodig zijn.Denk ook aan de wapens die overal ter wereld worden ingezet, met dat geld had je zoveel mooiers kunnen doen…

  Anyway laten we er het beste van zien te maken in 2005.

  Reactie door Lambert — vrijdag 31 december 2004 @ 14.48 uur

 8. Henkie een pretige jaarwisseling speel niet op de man maar op de vraag.In Nederland mag je nog voor je mening uitkomen.Het geld dat naar Azie gaat moet bij de burgers komen en niet bij de witte boordjes duidelijk.Deze stakkers noeten geholpen worden.

  Reactie door j.ouderikerink — vrijdag 31 december 2004 @ 15.38 uur

 9. Eingelijk niet te geloven de berichtgeving deze week de aantallen waar het om gaat. 80.000 100.000 waar is het einde en dan de miljoenen die dakloos zijn. Deze ramp is zo verschrikkelijk in omvang. We hebben legers we kunnen helicopters leveren, we hebben genie troepen! Laten we dat inzetten dan gebruiken we dat ook eens nuttig, maar de hulp zal jaren moeten duren oogsten zijn verwoest vissers zijn hun materiaal kwijt, massale hulp is geboden, maar de lezers van deze weblog kunnen ook wat doen. Sluit je aan bij de radio 2 actie die doen nu de top 2000 en luisteraars worden opgeroepen 1 cent per plaat te betalen 20 euro dus
  laten we dat allemaal doen een fles champagne met oud en nieuw is vaak duurder.

  Harry Sangers

  Reactie door Harry Sangers — vrijdag 31 december 2004 @ 16.15 uur

 10. Stuur inderdaad het leger naar één van deze rampgebieden .Haal ze terug uit Irak en laat ze hulp bieden daar waar het nodig is !! Dan heeft het leger teminste nog enige nut !!

  Reactie door Diny — vrijdag 31 december 2004 @ 18.05 uur

 11. Ga alvast maar flink sparen voor die natuurrampen, want dit is wat de wetenschap ons voorspelt:

  Plaatsen waar nu breuken in de continentplaten zijn (San Fransisco, India, …) zullen extreem getroffen worden door aardbevingen en de grond zal er openscheuren en vele steden verzwelgen. Alle oude vulkanen in de wereld zullen een nieuw leven krijgen en hun gal wijd uitspuwen over hun omgeving. Vele dieren die nu reeds met uitsterven bedreigd worden zullen hun laatste adem nemen. Giftige gassen, vieze as en straling zal over de planeet heersen. In Amerika zal het water zakken en aan de andere kant van de planeet zal het water stijgen, waardoor steden onder water komen te liggen. Door het verschuiven, botsen en scheuren van de aardplaten zal ook de oceaan z’n woede tonen. Japan zal door gigantische tsunamies worden weggespoeld en zal verzinken. Overal ter wereld ontstaan vloedgolven die steden en landen wegvegen. Het afsmelten van de Noord- en Zuidpool draagt hier ook veel aan bij. De nieuwe polen worden Noord-Amerika en Canada, die bedolven zullen worden onder het ijs. Misschien komt Atlantis (Als het zich op Antartica bevindt) terug aan de oppervlakte. Op plaatsen waar het nacht is zul je de sterren in een razend tempo aan de hemel zien verschijnen. Dit komt omdat de aarde een geruime tijd sneller draait. Door die snellere merkbare draaiing zal alles op de planeet met dezelfde snelheid meedraaien. Na enige tijd zal de snelheid van de aarde opnieuw stabiliseren. Dit zal zorgen voor een grote schade en grote vloeden. Een voorwerp in beweging zal na stilstand proberen om zijn weg met de eerdere snelheid te vervolgen. Wat wil zeggen dat de oceanen niet meteen zullen stilliggen maar hun snelheid proberen aan te houden. Doordat het om zo’n groot volume water gaat zullen er dus kolossale vloedgolven zijn. Mensen die stil stonden zullen in 1 klap worden weggeslingerd door de plotse regularisatie van de aardsnelheid. Alsof je tegen hoge snelheid in je auto rijdt en loeihard tegen een muur opbotst. Alvast prettige jaren gewenst aan iedereen voor de toekomst.

  Reactie door ACCEPT — vrijdag 31 december 2004 @ 18.50 uur

 12. 15

  Ik denk niet dat het veel zin heeft Rob, al kom je zelfs een Volvo verkoper tegen, ha ha.

  Reactie door ACCEPT — vrijdag 31 december 2004 @ 19.41 uur

 13. Allereerst: Ik ga uiteraard ook wat bijdragen richting giro 555, maar op een speciale manier.

  M’n werkgever heeft namelijk gezegd dat hij bij iedere gedoneerde euro d’r ééntje bijlegt. Mooi, ik dus 250 Euro in die bus, en m’n werkegever dus ook … :-)

  Verder: Ik vind het in dit geval veel te ver gaan alleen de VS verantwoordelijk te stellen voor het nogal slecht waarschuwen van de mensen in bijvoorbeeld Tamil Nadu. Ik wil erop wijzen dat India (zeker tegenwoordig!) waarachtig geen achterlijk land is. Ik heb daar op andere plaatsen al iets over gezegd, dus laat ik het hierbij.

  Mazzel & broge, Evert

  Reactie door Evert Wesker — vrijdag 31 december 2004 @ 21.00 uur

 14. Waarom gaat al het ontwikkelingsgeld al 10 tallen jaren de verkeerde kant op.

  Reactie door Harry weet het beter — vrijdag 31 december 2004 @ 22.45 uur

 15. Iedereen een gelukkig nieuwjaar !!!!!!!!!!!!!!!!!
  Mijn eerste goede voornemen:
  Geld storten op giro 555 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Reactie door karin — zaterdag 1 januari 2005 @ 0.37 uur

 16. iedereen een gelukkig nieuwjaar.

  in Valkenburg aan de Geul zijn vele actie`s gestart om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor azie 555

  Reactie door Stuf Boumans — zaterdag 1 januari 2005 @ 8.46 uur

 17. Beste Jan
  graag zou ik je willen vragen in de kamer voor te willen
  stellen onze ambasadeurs aan het werk te zetten om
  prioriteiten te stellen en toezicht te houden op de terbeschikking gestelde gelden zodat het nu eens op de juiste plekken terecht komt
  zodat we er na een aantal jaren niet er achter komen dat alles
  overal heen geschoven is maar niet waar nodig
  zodat ik in de toekomst ook weer een geld bedrag over kan maken hoe erg ik het ook vind en dan bedoel ik heel erg,
  ik geef niets !!!!

  Reactie door wimo — zaterdag 1 januari 2005 @ 8.49 uur

 18. Altijd goed Marijnissen, hulp, maar stap als 2de kamer lid, als volksvertegenwoordiger ook bij de eerste de beste mogelijkheid die je daar voor hebt, naar voren. En lees ze eens de les over de armmoede in eigen land. En dat je andere landen moet helpen staat als een huis boven water, maar ook in Nederland! Waarom kan het nu wel zijn dat mensen,kamerleden nu wel helpen (met uitzonderingen) en niet als het om iets simpels gaat als armmoede bestrijding in nederland.

  Dit is ook de reden dat ik niets geef, kan het prima, maar wil eerst een voorbeeldige regering/initiatiefnemers die geen uitzondering maken. Ik heb het nog niet gehoord, dus ze kunnen de pot op. Ja keihard, maar zolang ik in een hypocriet land woon waar mensen blind zijn voor binnenlandse troubles, gaan mijn centen niet het land uit.

  Waarom moeten mensen dood gaan eer er hulp komt… lijkt me handig om het ijzer te smeden als het nog heet is. Komt de boodschap misschien ook aan bij de mensen met vvd achtige denk patronen. Herkennen ze misschien hun kromme manier van in het leven staan.

  Reactie door MAD — zaterdag 1 januari 2005 @ 9.29 uur

 19. Jij ook een gelukkig Nieuwjaar, MAD. Maar als jij wilt blijven wachten tot er eindelijk een echte goede regering komt, kan je lang wachten. Ondertussen gaan er wel hele gewone mensen dood die wellicht met die tien euro van jou niet hadden hoeven te sterven. Die tien euro had ze misschien wel het water gebracht dat ze dringend nodig hadden, of die injectie tegen gevaalrijke ziekten. Dus, ik snap helemaal waar je op doelt. Ik vind ook dat je gelijk hebt. Maar het een sluit het ander niet uit. Als je geen geld wilt geven via een grote hulporganisatie, misschien weet je van kennissen die mensen in een van die landen kennen en wie weet kan je rechtstreeks iets doen dan? Houd je haaks. Probeer ik ook. Ook ik ben heel somber over dit nieuwe jaar. En toch ga ik door en jij ook. We kunnen weinig anders. Kom op, MAD, KOP OP!!

  Reactie door Lydia — zaterdag 1 januari 2005 @ 9.37 uur

 20. Wat een leed en verdriet, laten we hopen dat 2005 een beter jaar wordt voor al die mensen die zoveeel kwijt zijn geraakt.

  Reactie door krul — zaterdag 1 januari 2005 @ 10.11 uur

 21. @14
  Als ons dat allemaal te wachten staat accept snap ik niet hoe je naam accept kan zijn. Ik vind dit doomdenken erg gevaarlijk. Het zou mijn levenslust verlammen en je kijkt alleen door een koker van angst tegen iets waar je geen invloed op kunt uitoefenen Verder maak je jezelf heel afhankelijk van “redders”
  God, Jehova, Allah of Jan en Alleman Gaan bepalen wat jij doet. Daar komen nu juist alle tegenstellingen vandaan en je legt de verantwoordelijkheid buiten jezelf. Dan ben je al slachtoffer voor de ramp begint.
  Ik weet niet waar je het verhaal vandaan hebt maar het klopt van geen kanten.
  De rotatie van de Aarde is en blijft al miljoenen jaren stabiel en is afhankelijk van heel andere factoren die niet in honderden of duizenden jaren zijn te veranderen. De Tsunami’s komen al sinds mensenheugnis voor en de zondvloed is bij alle volken en in oude geschriften inclusief de Koran en de Bijbel vaak beschreven, dus daar is ook niets nieuws aan.
  We zullen het moeten accepteren en ons bewust zijn van onze nietigheid ten opzichte van natuurgeweld.
  Maak wat van je leven door belangstelling voor een ander en jezelf en de bereidheid te leren van fouten Het is een unieke kans om nu te laten zien dat de westerse wereld nog een hart heeft en niet alleen aan zichzelf denkt of aan dat andere water dat ons overspoelt “de hebzucht naar bezit.” die ramp is al jaren bezig en daarom vallen en vielen er meer slachtoffers dan nodig is.
  De wereld heeft niet alleen geld nodig maar meer wijze Leiders! Daar is een groot gebrek aan en tot die tijd zullen we het met onze eigen-wijsheid moeten doen!

  Succes allemaal en desondanks voor iedereen de wens dat je in alle ellende inclusief die van Balkenende je eigen geluk mag vinden!

  Reactie door Ben — zaterdag 1 januari 2005 @ 10.14 uur

 22. Lydia
  Oja…gelukkig nieuwjaar! allemaal..

  Toch geef ik niets Lydia, die verantwoording dragen de 2de kamer leden e.d. maar, zijn ze voor gekozen, zij willen graag die verantwoording, dus nemen ze die maar en dragen ze hem maar. En gaat er iemand de pijp uit, moeten ze daar zijn, in denhaag, niet bij mij. En moet ik dat wel voelen, dan moeten ze het veld ruimen en mij daar neerzetten want dan kunnen schijnbaar niet hun taak aan.

  Neem b.v. de VVD, die vinden Azie zo hot dat ze zelfs de geld pot van Dafur willen plunderen. Vervolgens zie ik de achterban van de VVD, namelijk 90% van de ondernemers allerlei Azie actie’s opzetten. Get real dat doen de ratten maar om 1 reden…nee voor mij geen gemaakte goodwill. Die moet echt zijn en anders niet.

  Reactie door MAD — zaterdag 1 januari 2005 @ 10.19 uur

 23. Laten we vooral ook niet vergeten wat er in dit land loos is.

  In deze schijn-democratie waar armoede heel gewoon schijnt te zijn en voedselbanken ook de normaalste zaak van de wereld, zou de regering zich dood moeten schamen.

  Desondanks slapen Balkenende en zijn rakkers goed, terwijl het klootjesvolk Prozac slikt, om nog te kunnen slapen en om zich staande te houden.

  Maar misschien is dit de bedoeling afhankelijke slaven, die doen wat je zegt zonder nog iets te voelen, kun je ze buigen hoe je wil.

  Laten we ook dat onder ogen zien, dit is ook gaande in de wereld. In een land dat in de vergane glorie van democratie leeft.

  Welkom in Metropolis!

  Krul is nog steeds woedend, de woede drijft mij voort!

  Reactie door krul — zaterdag 1 januari 2005 @ 10.31 uur

 24. Zekers Krul… mijn idee. En dan hoeft men ook echt niet Dafur, Azie ondergeschikt te maken aan de armmoede in Nederland. Maar de armmoede in Nederland mag ook never ondergeschikt zijn aan Dafur en Azie. Als je dan een hand uitsteekt, dan naar iedereen… want het is heel leuk als de politiek roept ‘we moeten iets doen’ maar kijk verdomme ook eens rond in Nederland.

  De artiesten in Nederland hebben ook boter op hun hoofd, ze gaan een single maken voor Azie. Wanneer verbind zo’n populair gedrocht zijn klote kop eens aan een voedselbank om zo de aandacht er op te vestigen. Hoorde de schijnheilen ook niet toen we breed uit op tv konden zien hoe mensen IN NEDERLAND bij een voedselbank stonden. Niet populair he…

  Reactie door MAD — zaterdag 1 januari 2005 @ 10.58 uur

 25. egoisme zorgt er voor dat je iets niet wilt zien, dat is nu juist het rare venijn in egoisme

  Reactie door krul — zaterdag 1 januari 2005 @ 11.23 uur

 26. of liever gezegd niet meer ziet.

  Hoe de mensheid degenereert in snel tempo

  Reactie door krul — zaterdag 1 januari 2005 @ 11.26 uur

 27. als de euro nog even veel waard geweest was als de gulden, zouden de hulporganisaties het dubbel hebben ontvangen voor hulp.

  Laten we hopen dat de zakkenvullers en aanhang de verleiding kunnen weerstaan om deze keer hun zak te spekken.

  Reactie door krul — zaterdag 1 januari 2005 @ 11.29 uur

 28. Mijn schoonzoon stort zijn geld direkt op rekening van de getroffene in Sri Lanka, op rekening van die vrienden die alles kwijt zijn maar nog leven.

  Reactie door krul — zaterdag 1 januari 2005 @ 11.40 uur

 29. Gister het meest illegale zware vuurwerk staan afschieten, van handgranaten tot en met mortieren. De boze geesten moeten nu haast wel dit land verlaten hebben… eens kijken wat het nieuws meld vanavond, ik hoop ‘na een aantal hevige knallen hebben de boze geesten Zalm & Balkenende het land verlaten’. Wereld mag ook…geef ze nog geld toe ook..

  Balkenende had vast in de tijd van King Arthur ‘Sir Balk’a'lott’ geheten, zelf in die tijd had men hem genegeerd…omdattie tevel balkt.

  Reactie door MAD — zaterdag 1 januari 2005 @ 11.51 uur

 30. ik heb veel wierrook gebrand, vooral ook om de stank van de kruitdampen te verdrijven

  koef noen zette balkenende heel goed neer, de totale autist

  Reactie door krul — zaterdag 1 januari 2005 @ 12.01 uur

 31. Qoute MAD: “De artiesten in Nederland hebben ook boter op hun hoofd, ze gaan een single maken voor Azie. Wanneer verbind zo’n populair gedrocht zijn klote kop eens aan een voedselbank om zo de aandacht er op te vestigen. Hoorde de schijnheilen ook niet toen we breed uit op tv konden zien hoe mensen IN NEDERLAND bij een voedselbank stonden. Niet populair he…”

  Misschien zou het zo zijn dat die artiesten geen enkele donder geven om de mensheid, maar dit slechts een PR-stunt is van ze om in de smaak te vallen van het volk.
  Zou het ze wat schelen, hadden zij wel de misdaden van het neo-liberalisme wel in hun liederen verwerkt (zoals o.a de Australische band Midnight Oil doet), Hadden zij niet schijnheilig staan zingen om geld binnen te halen voor de AIDS-slachtoffers in Afrika om vervolgens als druppel in die gloeiende Afrikaanse pan terechtkomen. Geld wat overigens in handen komt van Westerse farmaceutische bedrijven komt en dus nog meer winst voor deze bedrijven. Indirekt zijn zij hier geld aan het ophalen voor deze bedrijven en geen woord reppen over de misdadige Westerse patenten op AIDS-medicijnen, die veel effektiever waren geweest in de bestrijding tegen AIDS.

  Reactie door Joop — zaterdag 1 januari 2005 @ 12.08 uur

 32. mad je moet eens weten hoeveel middeleeuwers er zijn geincarneerd in deze tijd, allemaal levend onder het dunne vernislaagje dat beschaving heet.

  wie het het meest over normen en waarden heeft, is het meest verdacht!

  Reactie door krul — zaterdag 1 januari 2005 @ 12.14 uur

 33. 25@Ben

  Het is geen doomdenken van mij hoor. Het komt bij de wetenschap vandaan. Verder hoef jij je niet druk te maken om mij, want ik laat mij door niemand beinvloeden en al helemaal niet door het geloof. Weleens van de Schumann resonantie gehoord? Dat is de hartfrequentie van de aarde, die altijd 7.8 cycli per seconde was en die nu 11 cycli per seconde is geworden, en als je wiskundig te werk gaat, zal het in het jaar 2012 13 cycli per seconde zijn, en dan zal het aard-magnetisch veld verdwijnen, of heel, heel zwak worden gedurende ongeveer drie dagen. De kern van de aarde roteert, en dat veroorzaakt het magnetisch veld. De aarde zelf gaat door wat genoemd wordt de fotonengordel, die de rotatie afremt. Dus, het zal steeds langzamer gaan en waarschijnlijk tot stilstand komen als de resonantie van de aarde 13 cycli per seconde geworden is, en dan zal het opnieuw gaan roteren, maar in tegenovergestelde richting.

  Reactie door ACCEPT — zaterdag 1 januari 2005 @ 12.54 uur

 34. “Nederland blijft wel de Europese hulpverlening in het rampgebied coördineren.”

  Kijk daar is dan nog iets om trots op te zijn!

  Hopelijk zal NL een aparte groep oprichten, gelijk de Amerikaanse FEMA, NL als internationale rampcoordinatoren ‘met militaire medische- communicatie- en infrastructuur- EHBOers’
  GIRO 555 kan dit bekostigen, het geld word altijd goed besteed.

  Zie ook: http://www.drugdonations.org/nl/nl_werkgroep.html#IDA
  en de instellingen erboven en beneden.

  Reactie door Barend — zaterdag 1 januari 2005 @ 13.18 uur

 35. Accept, als de aarde tot stilstand komt en dan tegenovergesteld gaat roteren, wordt Oost dan West????? Of is dat een beetje te simpel gedacht?
  Iedereen een gezond 2005 gewenst.

  Reactie door Cathrina — zaterdag 1 januari 2005 @ 13.28 uur

 36. Een goede, concrete actie. Boten voor Sri Lanka, zodat ze weer zo snel mogelijk weer zelf hun geld kunnen gaan verdienen.

  http://www.fox.nl/acties/vissersboot.asp?ref=bnr

  Reactie door Rode Peper — zaterdag 1 januari 2005 @ 13.40 uur

 37. Accept,ik hoorde op Radio 1 dat de rotatie juist een beetje is toegenomen. Maar veel te weinig om effect te hebben. De aarde is de laatste paar honder jaar langzaam wat trager gaan roteren. Nu issie terug op een punt waarop de aarde wat sneller roteerde dan nu. Bovendien is de as een paar cm verschoven en zal de magnetische noordpool een paar cm verschoven zijn. Maar niet hiervan zal nadelig effecten hebben op onze planeet. Er is wel, al jaren geleden, gesuggereerd dat de ijskorts op de Zuidpool sneller zou kunnen aangroeien dan verwacht en dat van de Noordpool sneller zou smelten ivm de opwarming, waardoor, in theorie, de aarde zou kunnen “omslaan”, waardoor de Noordpool de Zuidpool wordt en omgekeerd. Maar dat kan nog duizenden jaren duren en zou voor ons geen enkel nadelig effect hebben. Door de opmwarming van de atmosfeer rond de aarde gaan er wat zaken vlugger, waardoor de warme golfstroom zijn route zou kunnen verleggen en dan hebben wij het strakjes niet warmer, maar veel kouder in de winter en veel heter in de zomer. Extremer, niet gevaarlijker. Of het Armageddon dat jij denkt te kunnen voorspellen ook daadwerkelijk zal gaan gebeuren is onbekend. Waarom er dan over piekeren? Wat gebeuren moet zal gebeuren.

  ZO kom ik terug op de Tsunami. MAD, je bent natuurlijk vrij om niets te geven. Dat laat onverlet dat er onschuldige mensen in Darfur en Azië creperen momenteel. Een Voedselbank is een abomnatie voor onze beschaving, maar nogmaals, je kunt het één niet met het ander vergelijken. De rampen in Darfur en Azië zijn op een totaal andere schaal dan ons lokale rampje dat er mensen hier ook honger hebben inmiddels. Per mens is het altijd vreselijk. Als we het geheel bekijken is Nederland niks bijzonders. Dan zijn landen als Portugal en Griekenland en Roemenië een stuk erger af. Het IS niet uitslutend zwart/wit. Niets is zwart/wit. Juist die complexiteit maakt dat we moeten nadenken en juist dat nadenken ben ik van jou gewend. Niet dit. Ik wens je sterkte met het beheersen van je woede. Want dat je woest bent, dát merk ik wel. Ik ben, behalve heel erg boos, ook heel erg verdrietig om wat er overal gebeurt. Ook hier. Ook met mijzelf. Ik heb gebruik gemaakt van de mogelijkheid die SP site biedt, omdat ik vind dat ik dit moet doen. Ik zal je nooit zeggen dat je MOET storten. Ik wens je alleen wijsheid toe. Kop op, MAD. Dit jaar wordt een klote-jaar, maar we vechten door voor de goede zaak hier. Als de Coolsingel weer vol moet, dan sta jij er en ik ook.

  Reactie door Lydia — zaterdag 1 januari 2005 @ 14.42 uur

 38. Lees: ABOMINATIE ipv abomnatie.

  Reactie door Lydia — zaterdag 1 januari 2005 @ 14.45 uur

 39. Lydia
  Gaat mij op het woordje ‘helpen’ als je daar helpt, help je hier ook, simpel. Boeit me niet wat er aan de hand is, waar een mens in nood is, ‘help je’. Ik maak op straat toch ook geen onderscheid. Het is niet mijn taak te oordelen wat erger is, het is een taak om te helpen, maar dan waterpas. En niet wat populair is want dan gaat erbij mij een schakelaar om en wordt ik zo dwars als de neten. Kunnen ze echt het heen en weer krijgen, trek me geld dan nog liever door de versnipperaar. Want als ik ergens een godsschuwelijke hekel aan heb is het populair meehobbelen. Mensen die maar 1 kant opkijken…de kant die het meest belicht wordt, bah.

  Reactie door MAD — zaterdag 1 januari 2005 @ 15.37 uur

 40. Laten we hopen dat uit al de ellende van de afgelopen dagen in Azie waarachtige verbroedering tussen de volkeren ontstaat en ons allen meer zal laten samen werken en samen d-e-l-e-n.

  Wanneer gaan we inzien dat we een menselijke familie zijn en dat we voor elkaar moeten zorgen.
  Samen delen moet gewoonweg de norm worden!

  Dit heeft niets met kapitalisme noch communisme te maken, maar waarachtig medemenselijkheid.

  Reactie door Robert — zaterdag 1 januari 2005 @ 16.06 uur

 41. Beste mijnheer Farshad Bashir,
  Ik denk dat niet zeker was dat de zeebeving zo/n ramp zou veroorzaken.
  Uit andere berichten hoorde ik dat de Indonesische regering wel gewaarschuwd was.
  Verder is het onzin te stellen van Indonesië arm is. Het is een olieland met een zeer rijke elite.
  Mensen als Suharto behoren tot de rijksten der wereld.
  Als je de VS op dit punt aanklaagt moet je met betere argumenten komen

  Reactie door nico — zaterdag 1 januari 2005 @ 17.01 uur

 42. Beste accept!
  Bedankt voor je reactie, Ik ben inderdaad bekend met de Schumann resonantie. Ik bestudeer al dertig jaar geologie en stratigrafie. Naar mijn weten is dit een hypothetische stelling en niet algemeen aanvaard. Het wordt vaker gebruikt als onderbouwing, en wetenschappers zijn soms net politici ze hebben allemaal(hun)gelijk! Gaat echter over periodes van 200.000 jaar waarbij de magnetische pool omdraait. Dit gebeurt al miljoenen jaren en wordt gebruikt bij stratigrafisch onderzoek van aardlagen van de Aarde. En de verschuivingen van de continentale platen is de ware oorzaak van zeebevingen en niet de fotonengordel waar we inderdaad ook elke 2.000 jaar doorheen gaan De processen die je beschrijft zijn zo gigantisch dat je over duizenden jaren plaatsvinden en niet in decennia zoals Schumann, en jij dus ook, suggereert. Schokkend maar niettemin staddy. En onvermijdelijk. De tijd zal het ons leren.
  verdere discussie lijkt me off topic wil je verder praten mail dan naar stonemanben@yahoo.com

  Reactie door Ben — zaterdag 1 januari 2005 @ 17.56 uur

 43. ben ik neem aan dat je er verstand van heb. IK WEET UIT ERVARENG DAT ER OOK PLOTSELING OP DEZE WERELD WAT GEBEUREN KAN AARDVERSCHUIVING SPRINGVLOED INSLAG ENZ ENZ ONVERSPELBAAR.JAN

  Reactie door j.ouderikerink — zaterdag 1 januari 2005 @ 18.39 uur

 44. Jongens,jongens wat een boosheid vliegt er weer van af de eerste dag van het nieuwe jaar.
  Wel geven,niet geven.
  Dafur ondergeschikt aan Nederland.Nederland ondergeschikt aan Azie enz enz.
  Nu misschien een idee voor Jan om ook eens een bevriende artiest een campagne te laten maken over de voedselbanken in Nederland?
  Ik blijf erbij het is fijn te kunnen geven als je daadwerkelijk ook iets te geven hebt!.
  Het enigste wat wij allemaal op deze pagina hebben is energie en strijdkracht.
  2005 Nu de daadkracht nog.En samenwerking.
  We moeten toch samen acties voeren om daadwerkelijk ook iets te bereiken en niet om de hete brij te blijven ronddraaien.
  Wie heeft ideetjes voor leuke acties?????????Binnenland of buitenland.
  Stuur op naar SP Rotterdam.
  Creatieve geesten genoeg op deze website.
  GOED JAAR IEDEREEN.

  Reactie door anita — zaterdag 1 januari 2005 @ 19.21 uur

 45. 46@ Ben

  Niet 2000 jaar zoals jij zegt, maar ongeveer elke 26.000 jaar reist onze aarde tweemaal door deze fotonengordel. De fotonengordel is een groot gebied in het universum dat een zeer hoge trilling kent en voor het eerst ontdekt in 1961 door satelieten. In december 2012 zullen de zon en de aarde zich volledig in deze fotonengordel bevinden en zullen we volledig in de hogere frequentie zitten met alle gevolgen van nadien. Als je de NASA vragen over dit onderwerp gaat stellen, houden ze stilzwijgend hun mond. De tijd zal het ons inderdaad leren.

  Reactie door ACCEPT — zaterdag 1 januari 2005 @ 19.25 uur

 46. MAD, niet versnipperen, hoor. Geef het dan maar gelijk aan mij?? Komt het in elk geval GOED terecht, bij een bijstandstrekker. Dit wordt een vechtjaar voor solidariteit. Steeds meer mensen worden bozer en bozer en heel terecht. Maar hoe krijg je mensen die wel boos zijn, maar ook lui, misschien murw, met hun KONT VAN DE GROND ??????

  Reactie door Lydia — zaterdag 1 januari 2005 @ 22.25 uur

 47. Lydia
  Misschien doen die mensen al erg veel achter de schermen. Maar het zit ook niet in de Nederlanders, het demonstreren. Daarbij zijn de nederlanders allemaal kleine kruideniertjes, die hun centjes tellen, komt er genoeg binnen is alles okay. Missen ze 3 knaken dan gaan ze wijzen, of naar buitenlanders, of naar mensen met een uitkering en ga zo maar door. De Nederlander is van origine een zeiklip. Zijn alleen maar te activeren als je aan hun geld komt, en dat doet dit kabinet dus misschien krijg je mazzel :)

  Reactie door MAD — zondag 2 januari 2005 @ 9.28 uur

 48. toevallig gekeken naar donor transplantie gisteravond????
  dan weten jullie hoe de mensen daar tegenover medemensen staan
  voor geld gaat men daar over lijken!!!!

  Reactie door wimo — maandag 3 januari 2005 @ 10.24 uur

 49. Wimo, weet je waar die organen naar toe gaan? Naar steenrijke Duitse en Amerikaanse, Nederlandse en andere westerse patiënten die hard een nieuwe nier nodig hebben en daar flink voor willen betalen. Hoe, dan weet je waar de mensen toe in staat zijn? De armoede is zo schrijnend dat ze een nier af willen staan of een halve lever of een long om aan een lullig beetje geld te komen, zodat hun gezin kan eten!! Als je zoiets ziet, moet je ook luisteren. Voortaan wat voorzichtiger reageren, hoor.

  Reactie door Lydia — maandag 3 januari 2005 @ 19.19 uur

 50. Amerika zal een leidende rol spelen aan de hulp aan Azie, zegt bush….en daar gaan we weer…pfff Amerika, Amerika, Amerika…

  Reactie door MAD — dinsdag 4 januari 2005 @ 22.08 uur

 51. Wat nou Amerika Amerika? We mogen blij zijn Met Amerika en ik erger me aan de negatieve teneur t.o.v. Amerika in veel van deze postings. Deze lijken gevoed door een misplaatst “zij zijn groot en ik is klein” complex. Een schande is natuurlijk dat in Sri Lanka aan 1300 Amerikaanse Mariniers de toegang is ontzegd door de Islamitische Tamil Tijgers. Nadat deze groepering eerst om hulp vroeg aan de internationale gemeenschap wordt het gegeven paard toch eerst even in de bek gekeken. De mariniers zijn gelegerd op een schip dat in de buurt is en zouden noodvoorzieningen opbouwen en puinruimen. Nu zitten ze duimen te draaien omdat ze zich volgens de Tijgers met “spionage” zouden kunnen bezighouden.

  Reactie door Ferdinand — woensdag 5 januari 2005 @ 10.33 uur

 52. pfff, ow moeten ze nu weer fantastisch gevonden worden ? nah niet dus.

  Reactie door MAD — woensdag 5 januari 2005 @ 21.46 uur

 53. en ik wordt helemaal doodziek van die naieve mensen die denken dat Amerika maar het beste met de wereld en iedereen voorheeft. hier laat ik het bij, denk zelf maar ff na voordat je dit soort postings plaatst ferdinand

  Reactie door pyramang — zondag 9 januari 2005 @ 14.50 uur

 54. Mensen, volgens mij leidt dit tot niets. Ik zie dat de sfeer steeds grimmiger wordt, dat vind ik jammer. Wij zitten hier een beetje te bekvechten, terwijl er dagelijks 25.000 mensen omkomen van de honger en momenteel het dodental nog steeds toeneemt als gevolg van de vloedgolf in Azië. Misschien is het zaak dat we een beetje gaan relativeren, we kunnen de vinger wel wijzen naar die en dan weer naar die, maar ik denk dat we met z’n allen hetzelfde nastreven: een wereld waarin men respect heeft voor elkaar, waarin we verdraagzaam zijn, waarin we elkaar helpen in tijden van nood en noem maar op. Laten we derhalve vanuit een positieve gedachtengang constructief bezig zijn en aan de slag gaan. Een betere wereld begint bij jezelf.

  Reactie door hester — zondag 9 januari 2005 @ 19.13 uur

 55. in het gastenboek van cyr.come2me.nl kan je nog uren doorpraten
  cyr.com2me.nl GEEN WWW DUS

  Reactie door JAAP 49 jaar — maandag 10 januari 2005 @ 19.26 uur

 56. Dit bericht heb ik vanmiddag naar de ambassades van Belgie en Nederland gestuurd en iets in deze trend wil ik ook naar de SHO en de ‘grote’ 10 uitverkorene sturen die met de 150 miljoen euro van de Nederlandse bevolking, en datgene wat de Nederlandse staat gaat bijdragen, aan de gang mogen gaan.

  Ik hoop dat een gedeelte van dit geld ook de hulpbehoevende Thai in handen komt. Ik heb weinig vertrouwen dat er uberhaupt iets bij hen gaat terecht komen.

  Ik had maandag al een mail met wat foto’s naar jou gezonden maar je mailbox was vol en het bericht kwam dus terug.

  Groetjes

  Edwin.

  Nog even iets over de ‘kids-accounts’. Het blijkt hier gebruikelijk te zijn dat juist net ook de kinderen uit armlastige gezinnen een eigen rekening bij een bank openen. Zij kunnen dan via hun eigen leraar/school geld van hun rekening opnemen. De school heeft op deze manier een controlerende functie en houdt zo in de gaten of het geld wel op een verstandige wijze aangewend wordt. Voorlopig is dit het systeem voor mij, en mijn Thaise vrouw geloofwaardig, betrouwbaar, simpel, doeltreffend en redelijk waterdicht. Of te wel voor mij is dit vooralsnog de beste oplossing. Bij mijn volgende bezoek aan Khao Lak zou ik hier meer over te zien en te horen krijgen.

  Met vriendelijke groet

  Edwin, Kag & Meisie

  With Sunny greetings from;

  PATONG BLUE POINT (Apartments)
  24/1 Muean Ngen Road
  Baan Suan Kamnan
  83150 PATONG, Phuket
  Thailand
  +66 67866350 (from abroad)
  06 7866350 (Inside Thailand)

  (email; buurmanb@hotmail.com)

  —-Original Message Follows—- From: “Edwin Buurman” To: bangkok.visa@diplobel.org, bangkok@diplobel.org, bangkok.consular@diplobel.org, ban@minbuza.nl, ban-ca@minbuza.nl CC: buurmanb@hotmail.com Subject: Tsunami hulp via de ‘achterdeur’! Date: Wed, 19 Jan 2005 07:58:36 +0000 MIME-Version: 1.0 X-Originating-IP: [221.128.96.50] X-Originating-Email: [buurmanb@hotmail.com] X-Sender: buurmanb@hotmail.com Received: from 221.128.96.50 by by2fd.bay2.hotmail.msn.com with HTTP;Wed, 19 Jan 2005 07:58:36 GMT
  From: Edwin Buurman

  To: bangkok.visa@diplobel.org, bangkok@diplobel.org, bangkok.consular@diplobel.org, ban@minbuza.nl, ban-ca@minbuza.nl
  Cc: buurmanb@hotmail.com
  Subject: Tsunami hulp via de ‘achterdeur’!
  Sent: woensdag 19 januari 2005 7:58:36
  MIME-Version: 1.0
  X-Originating-IP: [221.128.96.50]
  X-Originating-Email: [buurmanb@hotmail.com]
  X-Sender: buurmanb@hotmail.com
  Received: from 221.128.96.50 by by2fd.bay2.hotmail.msn.com with HTTP; Wed, 19 Jan 2005 07:58:36 GMT
  Geachte ambassades,

  Ik ben afgelopen maandag. 17 januari, met mijn Thaise vrouw en baby naar Khao Lak gereden. Wij hadden daar een afspraak met een lokale, gepensioneerde arts, die nu aldaar een eigen huisartspraktijk heeft. Hij heeft ons door het grootstse noodopvangkamp geleid en voorgesteld aan een vijftal weeskinderen waarvan de financiele ‘thuis’situatie zeer penibel is. Over deze vijf kinderen hebben wij ons nu ‘financieel’ ontfermt en wij hebben de intentiie om dit voor lange tijd te blijven doen. De komende week gaan wij weer terug naar Khao Lak en zullen ons voor nog een groepje van circa vijf kinderen garant gaan staan en ook voor hen de eerste nood accuut ledigen. Maar dan houdt het voor ons op. Niet dat wij niet meer willen, maar gewoonweg niet meer kunnen doen.

  Maar als je de nood en de slechte situatie daar met eigen ogen gezien hebt en dan ook nog eens iets meer over het achterliggende leed hebt gehoord dan hoef je geen profeet te zijn om de nog naderende problemen te kunnen voorspellen. Daarom botweg en weinig diplomatiek de volgende vraag.

  In hoeverre kunnen wij, als ware het via een ‘achterdeur’ toch niet meer voor die kinderen en slachtoffers iets betekenen. De Thaise premier, Thaksin, heeft makkelijk praten als hij zegt dat Thailand zichzelf kan redden. Maar deze kinderen kunnen en mogen na de tsunami niet ook nog eens slachtoffer worden van ideologieen of politieke machtsspelletjes. Ik heb met eigen oren en ogen heb kunnen aanhoren en aanschouwen dat er van alle toegezegde, financiele, hulp nog maar, bitter, weinig terecht is gekomen. In elk geval niet daar waar het terecht zou moeten komen. En dan bedoel ik in de handen van de getroffen Thaise bevolking. Vlak voor de komende verkiezingen hier in Thailand zal er hoogst waarschijnlijk best, en dan natuurlijk met veel ‘tamtam’, nog geld uitgereikt worden onder tsunami slachtoffers, maar of dat dan structureel zal zijn is nog maar de vraag. Graag bied ik mijn, onbezoldigde, diensten aan om hier ter plekke een steunpost te creeren.

  ik ben zoals gemeld, zelf woonachtig in Patong, en hier vandaan is het goed te doen om slachtoffers en dan vooral met name weeskinderen te vinden, hier op Phuket, maar ook nog op Khao Lak en deze mensen en kinderen maadnelijks en structureel financieel te helpen en te begeleiden. Ook stel ik graag ‘om niet’ accomodatie en onze lokale kennis ter beschikking. En dit dan aan mensen die hier vanuit ‘liefdadigheids’ instanties willen komen om de werkelijk gedupeerde in hun eerste noden bij te staan.

  Oftewel zorg dat er hier mensen komen die met een ‘goedgevulde geldbuidel’ komt en laat die, tegen kwijting van ontvangstbewijzen of dmv stortingen zo genaamde ‘kids-accounts’ geld in circulatie brengen onder de hulpbehoevende Thaise particulieren. En laat dat alles ‘low profile’ gebeuren dan kunnen dat allemaal ‘schenkingen’ en ‘donaties’ zijn van lokale mensen. Dan hoeft dat niet goed gekeurd te worden door de Thaise politiek. Als het geld maar in de magen en de handen van de Thaise bevolking komt en niet in handen van ‘t pluche deel der bevolking.

  Met vriendelijke groet,

  Edwin van de Mosselaar
  06 7866350

  Reactie door Edwin van de Mosselaar — woensdag 19 januari 2005 @ 16.14 uur

 57. Hier nogmaals Edwin van de Mosselaar vanuit Patong.

  Wij gaan door met onze steun aan de weeskinderen hier in Khao Lak Thailand. Ik heb ondertussen 10 weeskinderen financieel geadopteerd en maak daar maandelijks een donatie aan over. Want ondanks vele belofte en toezeggingen komt hier nog maar weinig hulp binnen. Daarnaast ben ik hier lid geworden van de lokale Lions. Ja dat is voor mij een hele bijzonderheid want ik was nooit zo weg van deze ‘Service” clubs. Maar hier doen ze toch wel heel goed werk. Wij gaan een CHILD CARE CENTER bouwen hier op Phuket. Bekijk daarvoor onze website http://www.andamanlions.org/
  en steun ons. Doneer een geld bedrag groot of klein voor de kleintjes. Groetjes en Liefs Edwin van de Mosselaar, Patong Thailand +66 67866350 (email; buurmanb@hotmail.com)

  Reactie door Edwin van de Mosselaar — vrijdag 28 januari 2005 @ 4.39 uur

 58. Hallo Edwin van de Mosselaar,

  Triest dat ik op zo’n manier van jou moet hopren. Hier vanuit Nederland is er volgens mij heel veel geld naar onder meer Thailand gegaan. Dat wil zeggen als het door de bureaucratie niet erg lang duurt. Wij hebben in ieder geval gegeven en er is veel actie gevoerd. Ik hoop dat jullie slagen in het opzetten van dat Child Care Center.

  Groetjes

  Je oud collega,

  Ruud Smit

  Reactie door Ruud Smit — woensdag 6 april 2005 @ 9.29 uur

 59. Beste Ruud,

  Ik snap je reactie ten aanzien van Edwin’s verhaal. De nederlandse bevolking heeft zeer ruim gedoneerd. Echter de SHO organisaties laten Thailand links liggen.

  Als journalist ben ik afgelopen maand na 7 maanden terug gegaan naar het gebied waar ik op 26 december direct betrokken was bij de tsunami. Ik heb met mijn eigen ogen gezien wat er moet gebeuren en wat er al gedaan is.

  Edwin is zeer gedreven en spaart zich kosten nog moeite om te helpen. Dit in tegenstelling tot de SHO die zelfs nederlandse slachtoffers in de kou laten staan.

  Thaise slachtoffers zijn deels door de overheid geholpen. Nederlandse zakenmensen die daar hard werken om te leven en het vakantiegangers naar de zin te maken en alles kwijt zijn geraakt of hun zaak volledig verwoest zagen kregen geen enkele steun. Sommigen hebben moeten lenen van familie om te overleven, anderen moeten hier in nederland nu hun hand ophouden.

  Dit zijn slachtoffers van de tsunami. Mensen die getroffen zijn door het water en hun soms tientale jaren bestaande bedrijven verwoest zagen. Deze mensen hadden door de SHO geholpen moeten worden net als alle anderen.

  De SHO werkt alleen met al bekende organisaties, of te wel de logge bureaucratische organisaties waar veel in zakken verdwijnt. Op dit moment zijn we bezig met een onderzoek in de wegen van de SHO organisaties en de verspilling van gelden die in goed vertrouwen door de nederlandse bevolking zijn geschonken. Er worden in sommige projecten 40 jaarsalarissen besteed aan 1 persoon? Hoe is dat mogelijk? geef ze een kwart en hou de rest in je zak en de mensen zijn blijer dan met de hulp die er nu uit voort komt en nihil is.

  Het gebeurt. En ik kan dan ook alleen mijn petje afnemen voor gemotiveerde mensen als Edwin die wel degelijk een verschil maken.

  Edwin nogmaals bedankt voor je info en ondersteuning.

  Reactie door erik — zondag 4 september 2005 @ 2.35 uur