Column: Peter Runhaar

De gepassioneerde pragmaticus

Tien dagen reisde ik met Jan Marijnissen door Brazilië. Een van onze doelstellingen was om van dichtbij te ervaren hoe de regering van presidente Lula het doet. Welnu, die regering doet “het” met een opmerkelijke mix van pragmatisme en bevlogenheid. Aan de ene kant kiest Lula de Pragmaticus structureel voor een beleid dat langetermijnhervormingen moet mogelijk maken, en niet voor een jacht op snelle, vluchtige successen. Vooral naar zijn eigen achterban stelt hij zich kwetsbaar op: hij sluit deals met “de vijand”, neemt impopulaire maatregelen en vraagt om geduld. Realiteitszin wint het consequent van naïef idealisme. Het boeiende van Lula’s regeringsteam zit ’m in het gegeven dat die pragmatische houding samengaat met een gepassioneerd streven om van alles en nog wat in beweging te brengen. Klinkt dat tegenstrijdig? Toch gebeurt ’t. Of het nu gaat om het structureel integreren van de factor duurzaamheid in beleid of om het elan waarmee Lula zelf zich in het internationale spectrum als aanjager van verandering van de mondiale politieke en economische verhoudingen opstelt; de verbeelding lijkt aan de macht.

Talloze concrete observaties zou ik graag in deze column meenemen, maar daarvoor ontbreekt de ruimte. Ik noem er slechts twee. Eén: Het enthousiasme waarmee veel PT’ers over “onze Lula” praten is aanstekelijk. “Ze vieren hier hun partij” zeiden Jan en ik tegen elkaar na een etentje met een delegatie uit Bahia. Twee: “Pas er wel voor op dat je in het buitenland van Lula niet het zoveelste troetelbeertje van de Derde Wereld maakt, zoals eerder met de Sandinisten en het ANC is gebeurd”, waarschuwde minister Luiz Dulci. Hij heeft groot gelijk. Persoonlijk zie ik Lula dingen doen die mij minder aanspreken, en lijkt me een soort heiligverklaring de slechtste dienst die je de man kunt bewijzen. Dat gezegd hebbende, ben ik tijdens de reis met Jan onder de indruk geraakt van het lef en de dynamiek van Lula’s regering.

Laat ik, tot slot, nog even proberen de nieuwsgierigheid te temperen van diegenen die zich afvroegen hoe ’t nu is om tien dagen (hotel in, hotel uit) met “Deputado Jan” op stap te zijn:
Na gedane arbeid waren de avonden soms gereserveerd voor etentjes met interessante Brazilianen; vaker nog sloten we de dag af met z’n tweeën. Er was iedere dag genoeg gepasseerd voor een heleboel reflectie en aan onze gesprekken – vrijwel altijd onder de zwoele Braziliaanse avondhemel – heb ik meer dan goede herinneringen. Reizen met Jan kan ik, kortom, eenieder aanbevelen. En, eerlijk is eerlijk, na terugkomst heb ik Jan opgebiecht dat het risico dat ik nu toch eens op ’m zou gaan stemmen na onze reis groter was dan daarvoor …

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 29 december 2004 :: 12.10 uur

21 Comments

21 reacties

 1. Hoe de regering van Lula het doet?
  Tjezus! Kijk eerst even naar onze eigen regering ja!
  Dat hele Brazilie maakt de gemiddelde arbeider geen moer uit.
  Hier! In Nederland, daar draait het om.
  Genoeg problemen hier.
  Elke hulpverlener wordt geleerd om eerst zichzelf in bescherming te nemen, anders kan hij/zij geen anderen helpen.
  Misschien een cursusje BHV jan?

  Reactie door zoishet — woensdag 29 december 2004 @ 12.42 uur

 2. @ zoishet

  Wat doe jij eraan? KLAGEN en MIJMEREN
  Wat is jou bijdrage?

  Ik denk dat het goed is om over de grens te kijken wat daar gebeurd en er van leren..
  In Brazilie praten mensen met elkaar en zijn gepassioneerd door het leven.
  In Nederland klaagt men, sluit zich op achter de geraniums, ontnemen onze kinderen de vaardigheden om normaal met elkaar om te gaan, worden we bang gemaakt voor het leven, verzekeren we ons tegen alles.
  Wat heb ik soms een hekel aan dit landje :-(

  Reactie door Jack — woensdag 29 december 2004 @ 12.59 uur

 3. Waar klaag ik, of mijmer ik?
  Je leutert maar wat om de echte problemen in ditland te omzeilen.
  Doe effe een oogklep omhoog.
  Eentje maar, is ruimschoots voldoende……..

  Reactie door zoishet — woensdag 29 december 2004 @ 13.01 uur

 4. @ Zoishet:

  Je zwetst maar wat in de ruimte. Als er érgens serieuze aandacht wordt besteed aan de problemen in ons eigen land, is het wel binnen de SP, en ook op dit weblog. Je grijpt alleen maar weer de eerste kans aan om azijn te pissen.

  Ik denk dat kennis nemen van de situatie en ervaringen in Brazilië heel nuttig is. Om te zien hoe Nederlanders zich zouden moeten opstellen en wat ze eventueel zouden kunnen bijdragen. Verder kan het een inspiratie voor ons zelf, in ons eigen land, zijn.
  Het was interesant over dit bezoek te lezen. En: fijn om te horen dat goede gesprekken en reflectie hebben plaats gevonden. Dus, Peter Runhaar, twijfel niet meer! Stem SP!

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 29 december 2004 @ 13.52 uur

 5. De SP is een prima oppositie partij, maar meer moet het ook niet worden. Geld uitgeven dat er allang niet meer is heeft geen toekomst meer.
  En dat de SP serieuze aandacht geeft aan de problemen zal best waar wezen. Alleen schiet het geen moer op met die paar zetels. En het zullen er echt niet (veel) meer worden, geloof me maar.
  Als de SP regeringsverantwoordelijkheid ‘zou’ krijgen in de toekomst, zal duidelijk worden dat de SP lekker meedoet aan het “handjes boven de hoofdjes” houden en compromissen sluiten.
  Zo gaat dat in onze parlementaire democratie.
  (10 jaar lid geweest van de SP, ik weet van de kool en de sop)

  Reactie door zoishet — woensdag 29 december 2004 @ 14.01 uur

 6. @ zoishet

  Zeg linkse fundamentalist, ik heb nog niet gelezen welke bijdrage jij levert om het e.e.a. op te lossen..
  wel zonder geweld he

  Reactie door Jack — woensdag 29 december 2004 @ 14.44 uur

 7. Nou, die Jack heeft meteen een hokje klaar om mij in te duwen.
  Werk jij in een magazijn of zo?
  Maar…je hokje is compleet verkeerd!
  Nou, hier komen er een aantal:
  -Nederland uit de EU.
  -een stuk of 250.000 echte fundamentalisten de palen over.
  -geen uitkeringen meer aan mensen die in het buitenland wonen.
  -kinderbijslag afschaffen na het eerste kind.
  -totale stop van niet niet westerse gelukszoekers.
  -de koran verbieden.

  Nou, laat maar komen dat “gefundeerde” linkse gewauwel.

  Reactie door zoishet — woensdag 29 december 2004 @ 15.38 uur

 8. Blijf alert met de regeringsplannen zoals die onzinnigwe huurvoorstellen en de ziektekosten waar de chronisch zieken de dupe van wortden. Pragmatische voorstellen die DUIDELIJK uitgelegd worden aan de bevolking heeft de juiste uitwerking, denk ik.

  Reactie door liesbeth nieuwenhuijse — woensdag 29 december 2004 @ 16.03 uur

 9. @zoishet
  Over hokjes gesproken, Nederland als 1 groot hok?
  Denken en doen tot aan de grens?

  Ach, mijns inziens is het een noodzaak om je blik verder te werpen dan je eigen ‘stulpje’. Het legale spieken, ‘leren van anderen’, zo noemde mijn lagere school-leraar dat.

  Prima ook om samen met een andersdenkende op reis te gaan! Ook dat is een voorbeeld van het leren van anderen.

  Wat betreft Lula, samenwerking is een absolute voorwaarde binnen een parlementaire democratie. Compromissen sluiten is een middel, een middel dat echter niet gebruikt kan worden mbt principes. Dat het opbouwen van Brazilië een moeilijk karwei is voor Lula en co moge duidelijk zijn, vechten tegen de bierkaai, zo zou het bestempeld kunnen worden.
  Over enkele jaren kunnen we oordelen of Lula zijn principes niet verloochend heeft.

  tot slot,

  Noem het zweverig maar een waarheid als een koe:
  “er is op deze wereld genoeg voor iedereen, er is alleen niet genoeg voor ieders hebzucht” (M Gandhi)

  Reactie door RM — woensdag 29 december 2004 @ 16.38 uur

 10. Klein denken is in dit geval stukken beter!

  Ik denk dat de rechters in Nederland gewoon niet goed op de hoogte zijn wat betreft de algemene sharia die er in Nederland geldt!
  Rechters: “snel aanpassen of je krijgt straks ook een bericht op je borst geprikt!”
  En straks niet gaan zaniken dat ik jullie niet gewaarschuwd bent….

  Reactie door zoishet — woensdag 29 december 2004 @ 16.44 uur

 11. heb

  Reactie door zoishet — woensdag 29 december 2004 @ 16.50 uur

 12. Het tot slot stukje snapte ik, de rest vond ik nogal nietszeggend..??
  Kan aan mij liggen hoor…….

  Reactie door Lambert — woensdag 29 december 2004 @ 17.05 uur

 13. Zoishet, ik ga je niet in een hokje duwen. Jammer dat je je naam niet wilt noemen. Ik vind het nooit leuk met een alias te moeten schrijven. Okee, JOUW rijte dus:

  a. Nederland uit de EU – hmm, geen gek idee. Dat denk ik zelf ook en ik denk zelfs dat we het als land nog zullen kunnen redden ook. Ook ik ben anti-Brussel en van mij hoeft het niet. Ik geloof ook niet dat er veel goeds kan komen vanuit Brussel.

  b. Wat bedoel je met “de palen” over? Het land uitzetten? Waarheen dan? En denk je dat de betreffende landen van oorsprong deze mensen willen opnemen? Dus dat lukt niet en dan zal je oplossingen hier moeten zoeken. Bovendien preventief gaan werken en ervoor zorgen dat je iedereen in dit land als volwaardig burger accepteert en laat participeren. Ik ben geen voorstandster van zomaar uitzetten en al helemaalniet als iemand nog niets gedaan heeft. Dat is meer Geert Wilders’ stijl.

  c. Geen uitkeringen meer aan mensen die in het buitenland wonen.
  Nee, die is goed. Dan komen ze dus allemaal weer hier naar toe. En we hebben al te weinig woningen! Bovendien benadeel je veel Nederlandse ouderen die in Spanje b.v. wonen en dat kunnen dankzij de AWBZ. Ook daardoor komen er woningen vrij in ons land. De zorg in Spanje is ook nog eens goedkoper! Dus geen goed idee.

  d. Kinderbijslag afschaffen na het eerste kind. Je moet je wel bedenken dat je daarmee de financieel minst draagkrachtigen daarmee raakt. En wij hebben deze kinderen strakjes heel erg hard nodig. Des te meer reden om de kinderbijslag misschien inkomensafhankelijk te maken, maar niet na een kind afschaffen. Dit is Nederland, geen China. Ook hier werkt zo’n maatregel contraproductief.

  e. Totale stop van niet westerse gelukszoekers. Wie bedoel je dan? Chinezen, Vietnamezen, Thai en misschien Russen en Grieken en Roemenen, Canadezen en Amerikanen? Nee, die bedoel je niet. Jij bedoelt uitsluitend Moslims. En dat, mijn waarde, is in mijn ogen discriminatie. En heel dom, want zo scheer je alle Moslims over één kam. De Islam is niet een geheel, netzomin als het Christendom dat is. Dus denk eerst even na, voor je uit je angst voor onbekenden, rare dingen gaat lopen roepen en anderen gaat naroepen.

  f. De Koran verbieden??????? Dat is wel het allerdomste dat ik ooit gehoord heb. Dan zou je de Bijbel ook moeten verbieden. En boeken verbieden heet bij ons CENSUUR en dat is verboden bij WET. Overigens lijkt de Koran wel heel veel op onze Bijdel, het Oude Testament. Met verbieden bereik je het tegenovergestelde. Dan worden mensen pas echt boos. En volkomen terecht.

  Wel, eigenlijk wilde ik niet ingaan op zoveel domheid. Maar ik heb het toch gedaan. Durf voortaan je naam te gebruiken en wees niet zo bang voor de Turkse, Marokkaanse en bv Surinaamse Moslims. Die bijten je echt niet. Zolang jij je netjes en beleefd gedraagt, zal je van hen een beleefde en nette reactie terugkrijgen. Geef je een glimlach, dan krijg je er een terug.

  Reactie door Lydia — woensdag 29 december 2004 @ 17.15 uur

 14. Jan Marijnissen,
  Vandaag op RTL Nieuws was een interview met mevr. Z. Papo uit Den Helder. Zij vroeg zich af hoe het mogelijk is dat mensen in VS de overwaarde van hun woning opsouperen, terwijl de Dollar blijft dalen?

  http://www.elsevier.nl/nieuws/economie/nieuwsbericht.asp?artnr=14672&versie=1

  Er werd gezegd dat ze een mentaliteit hebben van “wie dan leeft die dan zorgt.” Het zou geen problemen opleveren is het niet dat onze pensioenen tussen ( 30 en- 40) % met Dollars zijn belegd. Als de Dollar blijft dalen, dalen ook onze pensioen. Vandaar dat deze regering het steeds over de vergrijzing heeft, maar niet over de werkelijkheid; de Dollars investeringen. Wat doe je hier aan?

  Reactie door Beba — woensdag 29 december 2004 @ 17.52 uur

 15. a- oke.
  b- dubbele nationaliteit afschaffen. Is zowieso absurd dat dit kan in Nederland.
  c- ik doelde op ww en bijstandsuitkeringen. Ja! Dat gebeurd ook in rotjeknolland!
  d- Nederland is overvol. Ontmoedigen dus! En waarom zou ik meebetalen aan iemand met een bijstandsuitkering die 6 kinderen neemt, en die die helemaal niet kan betalen?
  e- ik bedoel inderdaad de ergste bedreiging voor Nederland: De moslims.
  f- De koran heeft standpunten die onverenigbaar zijn met een westerse samenleving. Daar is ‘mein kampf’ in vergelijking een peuleschil mee.

  Typisch om andersdenkenden voor dom uit maken.

  Voorbeeldjë?

  links steekt al jaren de kop in het (woestijn)zand. Sterker nog, veel van de “sociale”-kom-maar-halen-wij-hebben-genoeg-wetten zijn toch echt geinitieerd door de links partijen in de jaren 70 en 80. Ook het idee dat elk mens maakbaar is en, mits goed begeleidt, altijd weer op het rechte spoor kan komen, is een links stokpaardje. Terwijl er gewoon goeie en slechte mensen zijn, maar ik weet zeker dat als Adolf Hitler nog had geleefd na de oorlog, dat hij een geitewollensokken-advocaat zou hebben gekregen, want met wat begeleiding zou de man best weer ooit in de maatschappij teruggeplaatst kunnen worden. Gewoon laten gaan dus, links, ze worden op een dag vanzelf wakker in een islamitische heilstaat.

  Droom verder………………….

  Reactie door zoishet — woensdag 29 december 2004 @ 17.53 uur

 16. Oh ja………

  Sommige mensen geloven serieus dat racisme iets is wat blank zwart aandoet maar nooit andersom, heb ik nooit begrepen…………………

  Reactie door zoishet — woensdag 29 december 2004 @ 18.08 uur

 17. Krèk, Henk!

  Reactie door Lydia — woensdag 29 december 2004 @ 19.35 uur

 18. Vertaling voorhanden ?

  Reactie door Alfons — woensdag 29 december 2004 @ 21.22 uur

 19. Peter en ik wáren op die demonstratie!
  Mensen van de PT brachten ons ernaar toe.

  Democraten-in-hart-en-nieren als ze zijn, na die vreselijke jaren onder de dictatuur, hebben ze er geen enkele moeite mee de vriendelijke demonstranten te beschouwen als hún mensen.
  ‘Wat zij willen, willen wij ook! Zaten we niet de regering zouden we hier nu ook staan. Het is goed dat ze druk op de ketel houden. Het houdt ons bij de les’, was het commentaar.

  Reactie door Jan Marijnissen — woensdag 29 december 2004 @ 23.27 uur

 20. Na eeuwen van slavernij en militaire dicataturen gun ik de Brazilianen het beste. Of Lula alle verwachtingen waar kan maken moeten we nog maar afwachten.

  Holland speelde opnieuw een ‘heldenrol’ in de geschiedenis van Brazilië: Piet Heyn viel in 1624 de toenamlige hoofdstad Salvador binnen om de stad een jaar te bezetten voor de suikerplantages.

  Zes jaar later slaagde Johan Maurits van Nassau (waar kent u die naam van…) 20 jaar stand te houden en onze kassen te spekken, waarna hij keurig door de Portugezen werd afgeserveerd.

  fijn volkje zijn we toch

  Reactie door PsiesDrom — donderdag 30 december 2004 @ 2.39 uur

 21. c
  a08a097ae0ec358b313c17d1a6a7399b 6fa30a.

  Trackback door c — woensdag 20 april 2005 @ 16.27 uur