Oekraïne

Hopelijk toch geen voorbode van toestanden die we kennen van de Balkan in de jaren negentig…?

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

dinsdag 28 december 2004 :: 23.17 uur

10 Comments

10 reacties

 1. communisme in het oosten is wellicht beter voor het socialisme, omdat de kapitalisten nu iedereen proberen te knechten.

  Reactie door Jansen — woensdag 29 december 2004 @ 0.08 uur

 2. @ Jansen: in Oost-Europese landen heeft ‘communisme’ net zo’n nasmaak als ‘fascisme’ en ‘nationaal-socialisme’ in West-Europa. Verwacht dus geen communistische opstanden meer in die landen. Wel kan een land als de Oekraïne gaan scheuren, iets dat me zeer waarschijnlijk lijkt. Het land kent van oudsher een grote scheiding tussen het Oosten en het Westen van het land. Een breuk tussen het Europese en het Orthodoxe deel is haast onvermijdelijk.

  Reactie door Daniël O. — woensdag 29 december 2004 @ 0.56 uur

 3. Beter scheiden dan oorlog voeren.
  Kan er nog een aardige competitie ontstaan tussen een Russisch model en een westers model.
  Rusland is toch niet meer communistisch?

  Reactie door nico — woensdag 29 december 2004 @ 7.34 uur

 4. @ Jansen
  Waar heb jij gezeten de afgelopen 20 jaar?
  concepten zoals kapitalisme, socialisme, facisme en communisme zijn 20e eeuws.
  In deze era zullen we moeten knokken tegen nieuwe concepten zoals globalisme en fundamentalisme.
  De strijd in de Oekraine en Rusland is nog maar net begonnen, dit is hun vrijheidsstrijd en wij moeten eens ophouden ons daarmee te bemoeien, wij kunnen niet zomaar onze ervaringen projecteren op hun situatie, dat zou een totale miskenning zijn van hun culturele achtergrond.
  Zijn jullie al vergeten dat Belgie zich ook heeft afgescheiden van Nederland?

  Reactie door Jack — woensdag 29 december 2004 @ 11.44 uur

 5. Het lijkt mij verstandiger als Joesjtsjenko eerst afwacht wat het de rechterlijke uitspraak zal zijn over de bezwaren van opponent Janoekowitsj. Die bezwaren zullen toch geen kans maken. Formeel is laatstgenoemde volgens mij nog niet door de president ontheven van zijn taak. Het zou zonde zijn als door al te begerig doordrijven de situatie in Oekraïne alsnog uit de hand loopt.

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 29 december 2004 @ 14.26 uur

 6. Het komt nooit meer goed daar. De Russen vormen de helft van de inwoners en voelen zich Rus en luisteren slechts naar de grote Rusische Tsaar die vanuit Moskou (Poetin) hun instrueert.
  Dus doet het hooggerechtshof een uitspraak dat Joestsjenko heeft gewonnen zal die minderheid nooit toegeven.
  Nog een gevolg van het beleid van, het lichtend voorbeeld van vele SP-ers, kameraad Stallin die massale gedwongen volksverhuizingen in gang zette.

  Reactie door Ricardo Kamperveen — woensdag 29 december 2004 @ 20.11 uur

 7. Lees ook dit:

  http://www.farshadbashir.nl/viewtopic.php?t=111

  http://www.farshadbashir.nl/viewtopic.php?t=96

  Reactie door Farshad Bashir — woensdag 29 december 2004 @ 23.01 uur

 8. @ Ricardo Kamperveen
  Leer je geschiedenis! Stalin is nooit een lichtend voorbeeld van de SP geweest. De SP is opgericht in 1972, destijds onder Maoïstische invloeden, die inmiddels ook al niet meer gelden.
  Eigenlijk wil ik hier niet eens op reageren, zo stom is het. Nu D66 aan het instorten is, lokale afdelingen die zich afscheiden van de partij enzo, is schelden het enige wat je in huis hebt? Ach ach ach, zo’n grote mond en zo’n klein p….. (partijtje?)

  Terug naar de topic… er zijn al zoveel rare toestanden gebeurd in Oekraine, dat het me niks zou verbazen als er een burgeroorlog uitbrak. Overigens zijn er nog maar weinig plekken op de wereld over waar het me wel zou verbazen…

  Reactie door Jan Breur — zaterdag 1 januari 2005 @ 19.54 uur

 9. Moet je hier commetaar op geven weer een goedkoop land er bij weer meer werklozen in Nederland .

  Reactie door j.ouderikerink — zondag 2 januari 2005 @ 17.26 uur

 10. Hoe komt het toch dat het westen zo ontzettend eenzijdig bericht heeft gegeven over de verkiezingen in de Oekraine. De good man (Joeshinka) tegen de bad man (Janoekovitsj). Weet iemand van de SP-website lezers dat Joeshinka al een aantal jaren minister president van de Oekraine is geweest? Dat hij er toen een puinhoop van heeft geschopt? Dat hij zich al ontzettend verrijkt heeft? Dat hij een goed voorbeeld is van een corrupte politicus? Dat hij (met Amerikaans geld??) de demonstranten met oranje vlaggen gewoon betaalt? Dat hij het vrije TV kanaal 5 heeft omgekocht om meer oranje te laten zien? Dat zijn vriend (hoe heet hij ook alweer?) naar Amerika is gevlucht met een miljard dollar in zijn achterzak, en daar dus ook in de bak zit? Weet iemand van jullie wat Joeshinko eigenlijk met het land wil? Nee natuurlijk niet, want dat weten ze in de Oekraine ook niet. Waarom is het Westen dan zo op de hand van hem?
  Toegegeven, Janoekovitsj is niks beter, maar een iets duidelijker berichtgeving is wel gewenst.
  Ik woon in Odessa en hoor/zie hier andere dingen dan jullie in Nederland.
  Wordt tijd dat er een SP in de Oekraine opstaat. SP, kunnen we hier iets aandoen?? Ik help je.

  Reactie door Jan Wind — zondag 2 januari 2005 @ 22.49 uur