In Amersfoort had ik een afspraak met mensen van het MKB, en dat was nodig. Teveel hebben mensen uit het midden- en kleinbedrijf hebben het idee dat de SP geen oog heeft voor hun belangen en problemen. Ten onrechte.
We begonnen in ‘De onthaasting’, een restaurant dat gerund wordt door mensen met het syndroom van Down. Een geweldig initiatief dat draait zonder subsidie.
Samen met de MKB’ers heb ik een rondwandeling gemaakt door het centrum van de stad. Planologische blunders zoals Amicitia, gesprekken met detailhandelaren die verhalen over hoe diep het groot aantal diefstallen ingrijpt in hun leven én winst, en een mooie samenkomst bij café Van Zanten.
Ook nog even langs geweest bij ‘de straatadvocaten’, die zich goed en effectief als vrijwilligers inzetten voor de belangen van daklozen.
Woensdagavond een leuke bijeenkomst gehad in de Observant.
Donderdagmorgen waren we te gast op een klusterschool in de Leidsche Rijn. Toch raar: een pc-, een katholieke en een opebare school onder éénzelfde dak. Waarom niet helemáál samengegaan? Na een gesprek met de directeur van de openbare school Pantarijn mocht ik nog een les verzorgen voor Groep 8. De leerlingen hadden vragen voorbereid…het werd een leuk gesprek over geluk, pesten en hoop.
Na afloop moest ik handtekeningen uitdelen.
Onder de leerlingen was ‘n jongen die zich uitriep als mijn opvolger.
‘Meneer Marijnissen, wanneer gaat u stoppen? Ik wil u namelijk graag opvolgen.’
‘s Middags een interessant gesprek gehad met Pieter Hoomeijer, hoogleraar aan de Universiteit Utrecht, gespecialiseerd in alle vraagstukken die samenhangen met de demografische ontwikkeling, over de toekomst van het land. Ook hij is van mening dat de gevolgen van de vergrijzing erg worden overdreven.
De opebare avond in Nieuwegein in ‘t Veerhuis was zeer druk bezocht. Het verhaal van de SP wordt erg gewaardeerd, zo ondervond ik weer ‘ns.
Vrijdag begonnen we op de gevangenis in Nieuwegein. Normaal rij ik daar altijd langs op de A2. Nu kon ik binnen praten met de directeur, cipiers én gevangenen. Ik hoorde van allen tragische verhalen. ‘Iedereen kijkt naar wat wij (mis-/ge-)daan hebben, en niet naar de toekomst. Allemaal komen we – vroeg of laat – weer terug in de samenleving. Zou het niet beter zijn dáár meer bij stil te staan?’
Ik ben het volledig met ze eens.
Daarna naar Amerongen waar we een afspraak hebben om met Susan (van de IVN) te praten over de natuur in Utrecht, in het bijzonder het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.
‘s Avonds naar STUT. Ze voeren een geweldig stuk op in de Schouwburg…over jonge liefdes, de mooie kanten ervan én de risico’s. Ze voeren het stuk na deze première nog 25 maal op: op scholen, in buurthuizen, enz.
De totstandkoming? Eerst worden er interviews gehouden in de wijk, dan gaat met dat materiaal een tekstschrijver aan de slag, worden er acteurs gezocht in de wijk, en kan het repeteren beginnen…’n jaar lang.
10 reacties
Pracht beroep heb jij Jan !!
Onder de mensen, je komt ook nog eens ergens, gaaf !!!
Reactie door Lambert — zondag 12 december 2004 @ 12.39 uur
We leven in een tijd dat we hoopgevende verhalen nodig hebben.
Pas weer een uiterst somber verhaal van Geert Mak (IKON) gehoord.
Een restaurant bemenst door gehandicapten, theater dat zich arrangeert en
goede gesprekken van de SP met kleine ondernemers.
Dat lezen we te weinig in de kranten.
Dankjewel Jan.
Reactie door nico — zondag 12 december 2004 @ 15.52 uur
Fijn dat je weer terug bent in weblogland.
Reactie door Cas — zondag 12 december 2004 @ 15.58 uur
Jan, wat is er zo raar aan een klusterschool?
Is toch een stap in de goede richting naar jouw ideal?
Zou natuurlijk mooier zijn dat de scholen gemengt zijn.
Het is tijd dat er een eind komt aan de godsdienstscheiding en dat nederland een echte samenleving krijgt.
Ook mooi dat er gevangen zijn die goede kant op willen. Goed dat jij dit meld.
Reactie door Evert Tigchelaar jr — zondag 12 december 2004 @ 20.49 uur
Allemaal komen we – vroeg of laat – weer terug in de samenleving. Zou het niet beter zijn dáár meer bij stil te staan?’
Ik ben het volledig met ze eens.
Is dat een opmerking van die mensen. Of een dreigement ?
Om het even, Jan.
We spreken hier over mensen die anderen kwaad hebben gedaan. Moedwillig. Bij hun volle verstand.
Niet echt een zaak om sentimenteel over te gaan doen. Hun lot bedoel ik. Dat hebben ze zelf gezocht namelijk.
En…. wanneer ze weer op vrie voeten komen. Dan hoop ik dat ze het besef hebben dat na hun straf het ook “hun” taak is om zich te gaan gedragen als normale mensen en daardoor het respect van anderen weer te verdienen.
Dat is “hun” taak. Mensen met fatsoen in hun donder hoeven er helemaal niet over te gaan nadenken dat die figuren weer in de samenleving terugkomen. Gewoon normaal leven, nooit meer andere mensen schade toebrengen ” dat” moeten ze gaan doen. De les die ze hopelijk geleerd hebben uit hun gevangenneming.
Ons toespreken op de toon van ” let wel, wij komen ooit terug in de samenleving ” is te gek voor woorden.
Jan die dat citeerd op een toon van ” ik begrijp dat ” is niet de leider waarvoor ik hem hield.
Reactie door Henk Wichard — maandag 13 december 2004 @ 2.01 uur
In die opvolger heb ik alle vertrouwen!
Mooi verslag.
Reactie door Renske — maandag 13 december 2004 @ 9.52 uur
@ Henk,
Beste henk,
jij denkt dat criminelen een bepaald slag volk zijn, terwijl jij net zo goed 1 van hen had kunnen zijn…
Iets meer inlevingsvermogen (al ben jij een man, dus ik begrijp dat het niet te makkelijk voor je is…) is wel gewenst…
Die mensen moeten gewoon een tweede kans krijgen. Jij hebt vast ook wel eens wat uitgevreten en hebt ook een tweede kans gekregen. Voor en geldt dat ook…
Reactie door linda — maandag 13 december 2004 @ 11.43 uur
@Henk,
ik denk dat er bedoeld wordt dat er nu alleen gesproken wordt over het wegstoppen van criminelen, zo lang mogelijk, zo sober mogelijk en zo veel mogelijk. Het is echter wel heel belangrijk ook stil te staan bij de reïntegratie van de ex-gevangenen. Ze komen inderdaad allemaal eens terug, aangezien we levenslange opsluiting niet kennen in ons strafrecht. Dus volgens mij is het geen dreigement maar gewoon de realiteit.
De reïntegratieprojecten worden wegbezuinigd en dat zal de terugkeer van (lang) opgeslotene in de samenleving niet bevorderen. Want als je geen huis hebt, geen baan en overal wordt uitgekotst omdat je vast hebt gezeten is terugval heel dichtbij. Mensen die vrijkomen na een gevangenisstraf hebben boetedoening gedaan en verdienen een tweede kans. Zo zit ons rechtssysteem in elkaar; je krijgt een straf, zit die uit en daarna mag/moet je weer meedoen moet de maatschappij.
Reactie door Renske — maandag 13 december 2004 @ 11.52 uur
@ henk,
sluit me helemaal aan bij de reaktie van renske,
hoe kan iemand na terug komst normaal functioneren als hij bij voorbaat al veroordeeld wordt op iets waarvoor hij zn straf heeft uitgezeten…
greetz patrick
Reactie door patrick — maandag 13 december 2004 @ 12.57 uur
De SP en het MKB, niet bepaald een kombinatie waar ik direct aan zou denken, hij is ook niet logisch ik krijg namelijk bij de SP niet direct het idee dat ondernemersrisico wordt gewaardeerd sterker nog het word eerder afgestraft.
Reactie door Stephan — dinsdag 14 december 2004 @ 16.45 uur