Republica Federativa do Brasil

Het regeringscentrum in Brasilia

Vanmiddag ben ik teruggekomen van een tiendaagse reis door Brazilië.

De komende dagen zal ik verslag doen van de vele gesprekken die we (Peter Runhaar, journalist en kenner van Brazilië, en ik) hebben gevoerd en de bezoeken die we hebben afgelegd. De nadruk lag op de PT (de partij van president Lula) en de situatie waarin het land economisch, politiek en sociaal verkeerd.

Het land is ruim 200 maal zo groot als ons land.
Het aantal inwoners ligt rond de 170 miljoen.
São Paulo heeft net zoveel inwoners als Nederland.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 01 december 2004 :: 16.47 uur

41 Comments

41 reacties

 1. Welkom thuis!

  Reintje

  Reactie door Reintje — woensdag 1 december 2004 @ 16.50 uur

 2. welkom terug, ben benieuwd…

  Reactie door Patrick — woensdag 1 december 2004 @ 17.11 uur

 3. Ik verwacht dat binnen 10 a 20 jaar de VS zijn leidende rol in de wereld verliest. Als wij het in de EU slim en goed regelen, kunnen wij die rol overnemen. Doen we dat niet, dan komt er een kopgroepje met de VS, de EU, India en warschijnlijk ook wel Brazilie. Op die manier zijn alle contineten van belang vertengewoordigd. In Afrika is het helaas nog een te grote puinhoop, en bovendien is er geen land of samenwerkingsverband adt groot genoeg is om te domineren. China wordt niks zolang het een communistisch dictatoriaat blijft. (en op antartica woont niemamd).

  India en Brazilie zijn goed op weg om op eigen benen te leren staan. Ze doen dit met weinig tot geen hulp van het buitenland (vooral India), en zijn dus straks niemand dank verschuldigd, en kunnen dan volstrekt onafhankelijke opereren.

  Dit zal zeker de wereldpolitiek veranderen, en het is dus ook zaak om goed bevriend te blijven met Brazilie en India. Dat kan best met kritiek, maar niet zonder respect, en een pedante toon, als zouden die landen nog ontwikkelingslanden zijn….

  Reactie door Nepkarel — woensdag 1 december 2004 @ 17.57 uur

 4. Como vai a vida?

  Reactie door enschede a/zee — woensdag 1 december 2004 @ 17.58 uur

 5. Fijn dat je er weer bent!

  Reactie door Linda — woensdag 1 december 2004 @ 17.59 uur

 6. Dit zal een enorme overgang zijn geweest, Jan. Weer terug in het kleine landje vol kwakende kikkers! Deze reis moet heel interessant en indrukwekkend zijn geweest, en zal ook het e.e.a. hebben opgeleverd. Het wordt dus goed opletten hier, de komende tijd.
  (Overigens was een “windstilte” hier wel even goed, denk ik).

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 1 december 2004 @ 17.59 uur

 7. Dag Jan! Hier is het land weer wat tot rust gekomen maar de problemen zijn nog net zo groot. Josias heeft zijn aandacht weer gehad, voert nu aan maar leidt nog meer af. De rijken zijn weer rijker geworden en de armen nog meer onthand. De huren worden geliberaliseerd, dat is een ander woord voor ver-vvdeet en de hypes worden nog steeds gedicteerd door journalisten die mensen niet laten uitspreken En nog steeds komt niemand in de tweede kamer echt op voor de minima en worden woningcooperaties exorbitant rijker ten koste van de kleine beurs.

  Aan ‘t werk Jan! We hebben je keihard nodig!

  Reactie door Ben — woensdag 1 december 2004 @ 18.00 uur

 8. Gelukkig weer heel terug! Ik ben benieuwd naar de bevindingen.

  Reactie door Helma — woensdag 1 december 2004 @ 18.25 uur

 9. Fijn dat je gezond en wel terug bent, met vele indrukken en ervaringen rijker. Ben benieuwd naar je verslagen!

  Reactie door IngeB — woensdag 1 december 2004 @ 19.31 uur

 10. Welkom thuis Jan.
  Ben benieuwd naar je verslag, over je bevindingen daar.

  Reactie door Leo 3 — woensdag 1 december 2004 @ 20.06 uur

 11. Welkom terug!

  Hoop dat je een goede reis hebt gehad, ben benieuwd naar de verhalen!

  Reactie door Mirella — woensdag 1 december 2004 @ 20.10 uur

 12. In verhouding met Brazilië is het in Nederland bijna 19 keer zo druk dus, als je kijkt naar het inwoneraantal.

  Reactie door ACCEPT — woensdag 1 december 2004 @ 20.11 uur

 13. Geen last van Jetlag?

  Anyway Welkom terug !!

  Reactie door Lambert — woensdag 1 december 2004 @ 20.24 uur

 14. Welkom terug, ben benieuwd hoe je over lula’s PT denkt. Toen zijn partij aantrad verwachte iedereen een erg goed sociaal en links beleid, maar nu loopt hij naar mijn idee regelrecht achter het IMF en de banken aan…

  Reactie door xatr0z — woensdag 1 december 2004 @ 20.30 uur

 15. Moeten wij ook ff verslag doen van wat er zich hier in Nederland allemaal heeft afgespeelt of ben je al bijgepraat?

  Reactie door Sulis — woensdag 1 december 2004 @ 20.33 uur

 16. Een aardig aanbod van je, Sulis. Maar, zoals je al vermoedde, ben ik al redelijk bijgepraat.
  En, ik word er niet vrolijk van…niet van de onderwerpen die de tongen los maken, maar ook niet van de manier waarop dat gebeurt.
  Ik was blij dat ik me even met andere zaken kon bezighouden. De komende tijd zal ik er hier verslag van doen.

  Reactie door Jan Marijnissen — woensdag 1 december 2004 @ 21.38 uur

 17. @3 Nepkarel : je vergeet China. Algemeen wordt verwacht dat de Chinese economie over twintig tot vijfentwintig jaar de grootste ter wereld zal zijn. India volgt, daarna VS en misschien ook wel Brazilië. De EU zal wel ergens in de achterhoede voortsukkelen in het tempo dat ze gewend zijn. De wet van de remmende voorsprong is volop bezig zich te doen gelden. Maar misschien zal het milieu, ziekten en de klimaatverandering voortijdig roet in het eten gooien. Daar liggen de komende jaren grote bedreigingen voor de hele wereldbevolking.

  Reactie door Paul Geveke — woensdag 1 december 2004 @ 21.48 uur

 18. Hallo Jan. Fijn dat je terugbent. Ik begon afkickverschijnselen te krijgen! Maar je zegt dat je blij was er een weekje tussenuit te zijn geweest, en dááar kan ik me helemaal in vinden. Zelf was ik op vakantie van 8 tot 16 november. Wel een beetje dichterbij dan jouw politieke reis. Ik zat in Noord Engeland, maar qua berichtgeving uit Nederland kon het best ook Timboektoe geweest zijn. Om met de woorden van Wim Sonneveld te spreken: Zo héérlijk rrrrusstigg….. jaja..!! en dat was het. Ik was weg in de week van de brandstichtingen. Hoorde het wel op mijn walkman elke avond in “Met het Oog op Morgen”dat ik ontving via 747 radio. En was heel blij niet in Nederland te zijn die week. Nog steeds lopen de gemoederen hoog op: bij Albert Heijn staan kinderschoentjes voor de Sint. Een man kwam langslopen en zag namen erbij staan:”het zijn godverdomme allemaal van die teringmarokkanen!” Hij liep daarna vrij snel de winkel uit, maar ik trof gelukkig een aantal mensen aan dat net als ik hier heel boos om was. Kleine kinderen NotaBene! Kinderen die worden uitgemaakt voor iets lelijks, iets slechts, terwijl kinderen per definitie ALTIJD onschuldig zijn en zeker als ze nog zo klein zijn. Zo misbruik je situaties en kinderen. Wat een rotsfeer hangt er hier.
  Van Brazilië weet ik te weinig af. Behalve dat er veel schrijnende armoede heerst en dat Lula probeert daar iets aan te verhelpen. Maar dan nog kan ik niet wild enthousiast worden, omdat mijn hoofd al helemaal vol zit met Nederland en alles dat hier gebeurt met de mensen, onze rechten, het wonen, en al die nare zaken die we over ons uitgestort hebben gekregen de laatste twee jaar en wat er nog moet komen. Da’s te veel voor mij om me ook nog zorgen te moeten maken over de rest van de wereld. Sorry daarvoor, hoor. Bovendien heb ik nu een hartonderzoek lopen. Hopenlijk niks bijzonders, maar het zou me niet verbazen… Wat een pokkeland zijn we geworden. Toch de allerbeste groetjes aan ons eigen Duits/Nederlandse Charmeur die vanavond op 93 jarige leeftijd is overleden. Ondanks zijn fouten mocht ik Bernhard wel. Rust zacht! En mijn condoleances aan de familie. Narigheid alom. BAH

  Reactie door Lydia — woensdag 1 december 2004 @ 22.34 uur

 19. Jan, welkom terug in dit rare land!

  @ Nepkarel en Xatrûz,
  Lees het boek “I owe you (IOU)” van Noreena Hertz.

  Dan weet je gelijk waarom Lula aan de hand van het IMF loopt, het land zit namelijk tot zijn oren in de schulden, allemaal aangegaan in voorbije decennia door de dictators en het corrupte staatsapparaat. Nu zitten wij in Europa ook wel in de schulden, maar die belopen niet meer dan een procent of 3 van ons BBP. In Brazilië is dat inmiddels meer dan 30%, en zij hebben geen Euro’s of dollars, maar een Reaal die devalueert en devalueert ..

  Lula staat voor de moeilijke keuze: zijn eigen volk voeden, onderwijzen en zorg bieden, of de rente betalen aan het IMF en de Wereldbank. Bazilië betaalt op dit moment meer dollars aan het IMF, dan wat zij uitgeeft aan onderwijs en gezondheidszorg.

  Als hij stopt met betalen, dan kan een handelsboycot zorgen voor een nóg zwakkere munt. Als hij nieuwe schulden aangaat om de oude af te lossen, zet hij ook de deur open voor de “herstelprogramma’s” van IMF en Wereldbank, zoals in de jaren ’80 het PoloNoreste project: 1500 km snelweg door het Amazonegebied, wat rechtstreeks leidde tot de massale vernietiging van regenwoud en de milieuschade van nu.

  IMF en Wereldbank eisen immers van de derde wereld het “aanspreken van de eigen hulpbronnen”, waardoor het Goede Oude Westen altijd verzekerd is van trouw betalende arme landen, goedkope arbeid, en ook van olie, koffie, thee, tabak, kostbare metalen en mineralen en natuurlijk de nodige coke en crack om ons geweten te verdoven.

  Want na het lezen van dit boek ben ik van één ding overtuigd: wij, in het rijke Westen, verdienen dik aan de armoede in de derde wereld. Maar de plagen, ziekten, milieuproblemen, vergiftigde voedingsmiddelen en tja, vluchtelingen, zijn steeds moeilijker op afstand te houden, dat wel.

  Reactie door Olav ten Broek — woensdag 1 december 2004 @ 22.35 uur

 20. Inderdaad Lydia,

  Even stilstaan bij Prins Bernhard. Politiek gezien niet mijn man (hij had zijn achtergronden ook niet mee wat dat betreft), maar toch mocht ik hem ook wel.

  Hij heeft een lang leven geleefd, en niet bepaald stilgezeten.

  Dus een welverdiende vleugel in de hemel (Juliana in de andere vleugel, natuurlijk) en veel bezoek van Alte Kameraden en Old Boys.

  En een bérg negerinnen om mee te spelen.

  Reactie door Olav ten Broek — woensdag 1 december 2004 @ 22.46 uur

 21. Droef nieuws inderdaad, mijn gedachten zijn bij zijn familie.

  Reactie door Helma D. — woensdag 1 december 2004 @ 22.49 uur

 22. gelieve een bericht in ons condeleance register te zetten
  bij voorbaat dank

  Reactie door bas — donderdag 2 december 2004 @ 4.33 uur

 23. Welkom terug Jan.

  Reactie door Charles Starren — donderdag 2 december 2004 @ 9.17 uur

 24. @Nepkarel
  Het is een illusie dat China geen rol op het wereldtoneel gaat spelen. China ontwikkelt zich razendsnel, veel sneller dan India. India kweekt momenteel een geweldig grote totaal verpauperde onderklasse, met een rijke bovenlaag. Het enorme verschil in welvaart zal het land onherroepelijk op termijn in een enorme geweldspiraal storten (over enige tientallen jaren). Door zijn keiharde eenkindpolitiek krijgt China binnen een jaar of twintig een afnemende bevolking. Daardoor gaat de welvaart enorm groeien.
  Het verschil tussen China en de Oosteuropese landen is dat de economie in belangrijke mate vrijgelaten wordt, en men laat steeds meer vrij. De economie groeit zo hard dat het binnen tien jaar een grotere economie heeft dan die van de Verenigde Staten. Terwijl er enige tientallen jaren gelde nog veel honger voorkwam is het oosten van China behoorlijk welvarend. In de sloppenwijken van de grote steden kom je toestanden tegen als in de slopenwijken van economische tussenlanden als Turkije. In het oosten van China bestaat de armoede niet meer, zoals die in India of Afrika voorkomt.
  In het westen van China zijn de toestanden nog erg primitief. Qua inwoners heeft dat niet veel te beteken, maar toch doet het daar aan het platteland van Pakistan en India denken. De Chinezen denken dat weg te werken door de lokale culturen te vernietigen.
  Momenteel is er een proces begonnen dat grote industrieën hun research van West-Europa naar China overbrengen. Dat merk je nu al doordat de vraag in West-Europa naar specialistisch hooggeschoold personeel snel aan het afnemen is (vandaar dat rapport van het CPB dat in Nederland helemaal niet zoveel beta-mensen hoeven te worden opgeleid). De kennis is bezig te vertrekken naar China (veel meer dan naar India).
  China is momenteel niet geïnteresseerd in het buitenland. Het buitenland is goed om producten aan China te leveren, en daarvoor moet het buitenland ook Chinese producten afnemen. China is alleen in het buitenland geïnteresseerd in zoverre het van belang is voor de Chinese welvaart. China gaat een grote rol op het wereldtoneel spelen en vermoedelijk louter en alleen om zijn eigen belangen te verdedigen of door te drukken. Ik verwacht dan ook dat op lange termijn bij een steeds verder toenemende macht van China, dat die uitoefening van die macht alleen gericht is op Chinese belangen en daarmee veel problemen in Europa en de Verenigde Staten zal veroorzaken.
  Daarentegen zal Brazilië misschien in Zuid-Amerika een wat grotere rol spelen ten koste van de Verenigde Staten. Maar het land heeft veel te weinig inwoners om een grote rol op het wereldtoneel te spelen.
  Europa (de EU) zal alleen iets op het wereldtoneel te betekenen hebben als er een totaal eensgezinde buitenlandse politiek komt. Veel mensen in Europa willen dat helemaal niet, zodat Europa waarschijnlijk een verzameling landen op het tweede en derde plan wordt. Wel welvarende landen, maar verder machteloos en met weinig invloed. Een soort Zwitserland op grotere schaal.
  En ten slot: het heeft er alle schijn van dat het verval van de Verenigde Staten is begonnen. Dat zie je aan de snel dalende waarde van de dollar. In eerste instantie zul je dat nauwelijks aan de welvaart en de militaire macht merken, die zal op korte termijn waarschijnlijk nog wel groeien. Maar de instortende dollar is een teken dat de wereld niet beried is de macht van de Verenigde Staten te financieren. Net zoals de Sowjet Unie is ingestort door de militaire overbesteding die de economie niet kon dragen (een proces van 30 jaar, waar bij Reagan de druk nog eens extra verhoogde), zo zal de Verenigde Staten door de geweldige militaire bestedingen langzaam maar zeker beginnen weg te zinken. Of het land uit elkaar zal vallen, durf ik niet te voorspellen, maar er zijn grote verschillen in mentaliteit tussen het oosten het, het midden en het steeds verder Spaanstalig wordende westen.

  Reactie door Drob — donderdag 2 december 2004 @ 10.13 uur

 25. Ben benieuwd naar het verslag over Brazilie.

  Ook daar kruisraketten voor goede sociale voorzieningen.

  Reactie door krul — donderdag 2 december 2004 @ 10.24 uur

 26. Hallo Jan, welkom terug en zoals je ziet, we hebben je weblog allemaal een beetje gemist. Er is een heel goed geslaagd sociaal forum geweest inmiddels, met veel goede en nuttige informatie (o.a. van moslimzijde – was zeer leerzaam).
  Ook Lydia’s computer doet het weer. O.K. – Laten we gewoon lekker doorgaan om onze wereld weer wat beter te maken.
  Amita

  Reactie door Amita — donderdag 2 december 2004 @ 10.47 uur

 27. Helemaal mee eens, Amita! Met een nieuwe ventilator die lekker zachtjes ronkt als een spinnende poes en een nieuw (2dehands) 17″scherm (ik had 14″) en een paar nieuwe programma’s erbij is het fijn weer on line te zijn na ruim twee weken afwezigheid en een korte vakantie ertussendoor. En dus gaan we door met proberen om de wereld een klein beetje beter te maken. Ik ga ervoor!

  Reactie door Lydia — donderdag 2 december 2004 @ 14.48 uur

 28. @ Drob 26:
  Ik heb het over de komende 10-20 jaar, niet over daarna. Da’s al een verschil tussen onze verhalen.

  Ik denk niet dat India naar een burgeroorlog gaat. Reaganomics werken daar hard. Doordat de VS veel werk naar India exporteert (call-centers, maar ook zeer hoog betaalde software banen van Google en M$), komen er nieuwe rijken bij. En die zijn in staat hun shcoonmakers weer beter te betalen dan de normale Indiers. En zo komt een gedeelte van dat geld toch bij de onderste lagen van de bevolking terecht.

  En als de bevolksinggroeit van China afneemt, en dat zal moeten, dan krijgen zij net als wij te maken met een ENORME vergrijzingsgolf. En waar gaan ze die van betalen?

  Ik weet niet hoe de verhouding tussen de CHinese en VS economie is, maar ik weet wel dat de EU economie nog maar 10% kleiner is dan die van de VS. En de $ is al 40% gevallen tov de euro in de afgelopen 3 jaar, dus die 10% kan er ook nog wel bij. Nadat dat gebeurd is, zal de groei van Oost-Europa ons nog wel een tijdje de grootste houden, gok ik zo.

  Wat betreft de beta mensen in NL wordt een hoop onzin beweert. Ik ben zo’n beta, en ik zit niet voor niets in de VS. De NL industrie roept dat ze zoveel beta’s nodig heeft, maar mensen bestaande beta’s aannemen doen ze niet.

  Ik weet niet hoeveel kennis er vanuit NL naar China vertrekt, maar ik weet wel dat de grootste concurrent van Silicon Valley op het moment in Bangalore ligt. Zoals ik al opmerkte. Zowel Google als M$ doen daar ZEER grote investeringen. En gelijk hebben ze. Personeel is door het hoge prijsniveau van alles niet meer te betalen in Si Valley.

  Je hebt wel gelijk dat ALS China iets doet op wereldniveau, dat ze alleen maar aan zichzelf denken. Maar waar dat verschilt van de EU of de VS, weet ik niet.

  BRazilie kan een leidende rol in Zuid-Amerika gaan spelen, en op die manier een belangrijke wereldspeler worden. Niet een van de grote jongens, maar wel een land waar rekening mee gehouden moet worden. Nadeel voor Brazilie is, dat ze Portugees spreken en geen Spaans.

  Mexico is de deur voor Zuid-Amerika naar de VS. President Fox doet niets anders dan bij Bush op de deur slaan en zeuren over een goede immigratieregeling. Maar dat ligt heel complex hier in de VS. De politieke en economische belangen gaan alle kanten op, dus komt daar voorlopig geen consensus.

  Wat Europa heb je gelijk. Daarom zei ik ook ‘als we one zaakjes goed regelen’. Een gezamelijke buitenlandse politiek is daarvoor een noodzaak. En dat veel mensen daar niet aan willen klopt ook.

  Wat de VS betreft heb je ook gelijk. De $ zakt omdat de wereld de Irka oorlog niet wil financieren, en dan heb ik het nog niet over de belastingverlagingen van Bush. Daarom zal de EU economie binnenkort de grootste economie ter wereld zijn (nog 10% te gaan), en dan moeten het IMF en de Wereldbank verhuizen naar de EU.

  Ik hoop dat de EU dan doorkrijgt dat ze haar zaakjes snel voor elkaar moet krijgen, en dat ook doet.

  De VS zal achterblijven als een militaire grootmacht, maar wat heb je aan een leger als je geen van de grote spelers ermee kunt bedreigen. Want laten we eerlijk zijn, de VS heeft een goed leger, maar de EU, China of India aanvallen zit er echt niet in.

  De VS zal overigens niet uit elkaar vallen, daarvoor is het een te hecht land. De verschillen tussen de blauwe en rode staten worden schromelijk overdreven. Vergeet niet dat het grootste gedeelte van het land gewoon paars is. En dat NL CDA groen zou zijn als we onze verkiezingen op die manier zouden weergeven.

  Ook zal de VS nooit samengaan met Canada of Mexico. De verschillen zijn te groot. Mexico is het Turkije van de VS (goedkope arbeid, maar een corrupt land) en Canada is het Scandinavie van de VS (lekker socialistisch). Aangezien Quebec de grondwet van Canada nog niet eens ondertekend heeft, zie ik Canada nog niet snel bij de VS horen. Canada is nog meer dan de VS een verzameling van los aan elkaar hangende provincies, met een zeer kleine federale overheid.

  Reactie door Nepkarel — donderdag 2 december 2004 @ 16.59 uur

 29. In verhouding met Brazilie leven er hier bijna 19 keer zo veel in Nederland.

  Reactie door ACCEPT — donderdag 2 december 2004 @ 19.43 uur

 30. @ Nepkarel;

  Je hebt gelijk v.w.b. de nationale schuldenlast van westerse landen. Maar je bagatelliseert vind ik te gemakkelijk de schulden van de derde wereld. Op dit moment ongeveer 500 miljard dollar. En nog steeds word het westen steeds rijker en de derde wereld steeds armer.

  Inderdaad zijn die verplichtingen aangegaan door brute dictators in die landen. Maar dat zijn wel dictators die door het Westen, en tijdens de Koude Oorlog ook de USSR, in het zadel zijn geholpen, oneindig zijn gesteund met “leningen”, voornamelijk bedoeld om westerse producten zoals wapens te kunnen kopen. Want de Koude Oorlog is niet hier uitgevochten, maar in de armste landen van de wereld.

  Voorbeeld: in 1960 werd in het onafhankelijk geworden Kongo de socialist Patrice Lumumba tot president gekozen. Met behulp van de Belgische regering was Lumumba binnen een half jaar vermoord en werd dictator Mobutu in het zadel geholpen. Toen de V.N. wilde ingrijpen stortte het vliegtuig met aan boord secretaris generaal Dag Hammarskjöld neer, is dat verdacht? Ik vind van wel. Mubutu kreeg veel “steun” van Europa en de V.S., omdat hij “bondgenoot” was in de Koude Oorlog. Mobutu heeft tijdens zijn bewind het rijke en redelijk goed georganiseerde Kongo volkomen vernietigd, maar intussen wel tientallen miljarden verduisterd naar Westerse bankrekeningen. Mobutu is dood, maar de Republiek Congo is een van de armste landen ter wereld geworden; ze komen nooit meer van hun schuldenlast af – daarom worden nu de regenwouden gekapt die ook voor ónze zuurstof zorgen.

  Voorbeeld: In Chili werd in 1972 de socialist Salvador Allende gekozen. Allende plande een vermindering van de aflossing van de staatsschuld, het nationaliseren van de fosfaat- en kopermijnen en het terugdringen van de macht van de United Fruit Company. President Richard Nixon werd direct benaderd door Bell Telephone, Coca Cola en Dow om hieraan “iets te doen”. Het resultaat: Allende werd vermoord en dictator Augusto Pinochet werd in het zadel geholpen. De rest weet je: Pinochet is veroordeeld voor aanzetten tot moord, corruptie en schending van de mensenrechten.

  Moet ik doorgaan? Idi Amin van Oeganda. Bokassa van Centraal Afrika. Saddam Hoessein van Irak. De Shah van Perzië. Allemaal dictators, allemaal criminelen, allemaal dik gesteund door het westen met dollars en vette leningen.

  Nepkarel, de landen ten zuiden van de Sahel betalen aan het westen 11 miljard dollar per jaar rente, terwijl ze zelf niet te vréten hebben. Is daar een excuus voor? In denk het niet.
  De derde wereld is ons niks schuldig. Wij zijn hen oneindig veel meer schuldig.

  Reactie door Olav ten Broek — donderdag 2 december 2004 @ 22.03 uur

 31. @ Olav 31:

  We dwalen hard af van Brazilie, maar je hebt wel een rare kijk op de wereld hoor.

  1) Volgens mij de de Koude Oorlog voornamelijk in Europa uitgevochten. Waar was anders al dat protest tegen die kruisraketten voor? En die muur?

  2) Wat betreft de schulden van Zuid-Amerika en Afrika:

  Je hebt gelijk dat er daar veel geld in de verkeerde zakken terecht is gekomen. En ook dat de donoren niet altijd even kritisch geweest zijn bij het controleren of het geld wel goed besteed werd. Of dat uit lamzakkerigheid was of uit een idiele gronden moet je aan Jan Pronk vragen. Ik gok op gemakzuchtige idealen.

  3) Wat betreft de dictatoren. Je gaat wel erg ver in je complottheorieen. Je doet nu net alsof een handje vol westerse mensen de hele wereld regeert. Dat lijkt me wat overdreven. Je gaat dan volledig voorbij aan de macht van de volken in al die arme landen.

  Het probleem is volgens mij, dat al die dictatoren erg handig zijn geweest in het tegen elkaar uitspelen van verschillende bevolkingsgroepen waardoor ze altijd druk waren te vechten met mekaar ipv de corrupte regering/dictator weg te werken.

  Als een volk zich verenigt is een dictator zo weg. Dat heeft de val van de muur wel geleerd. In de Oekraine lijkt het ook netjes te gaan. Als een volk echter erg verdeeld is, dan krijg je ellende zoals in Joegoslavie.

  Wij moeten ons aantrekken dat wij veel dicatoren lang gesteund hebben, maar de bevolkingen van alle arme landen hebben ook de verantwoordelijkheid om op de een of andere manier (vaak een hele moeilijke) hun land op orde te krijgen.

  Wij kunnen dat niet voor hen doen, hoe je het ook wendt of keert.

  Wat wel wel kunnen doen is stoppen met dictatoren financieren (zijn we druk mee bezig) en eerlijke wereldhandel te organiseren (dat schiet nog niet echt op).

  Ik zie overigens helemaal niet waarom wij de 3e wereld oneindig veel meer schuldig zijn. Ook al hebben wij sommige regimes geholpen, dan ontslaat dat de deelnemers aan die regimes nog niet van hun eigen verantwoordelijkheid. Een medeplichtige is niet meer schuldig dan de dader.

  Reactie door Nepkarel — donderdag 2 december 2004 @ 22.49 uur

 32. Hoi Jan,

  goed te lezen dat je terug bent. Ik hoop dat je veel inspiratie hebt opgedaan in Brasil. Ik kijk uit naar de verhalen.

  Ook goed dat je terug bent voor al die weblog-ontheemden van de afgelopen tien dagen ;)

  Reactie door Renske — vrijdag 3 december 2004 @ 0.56 uur

 33. @ Lydia 18

  schoentje zetten bij de albert heijn, is dat niet juist een teken van inburgering?

  Reactie door AM — vrijdag 3 december 2004 @ 17.24 uur

 34. Nee, dat denk ik dus niet. Die gaat om kleine kinderen die alleen maar het Sinterklaasfeest willen vieren en dat heeft geen donder te maken met inburgering, allochtonen, autochtonen of wat dies meer zij. Dit gaat om kinderen en het Sinterklaasfeest. Niets meer, niets minder. Er is namelijk niets leukers en mooiers dan een blij kindergezichtje te zien. Dát geeft mij energie en moed om door te gaan. Als een volwassen man het verschil niet meer wil zien tussen kinderen en een groot probleem in onze maatschappij, waar hij deel van is, dan is dat heel erg triest en zijn opmerkingen maakte mij heel boos. Misschien moet hij leren dat Xenofobie gevaarlijk is. Iedereen in dit land moet er wat moeite voor doen om de ander te begrijpen. Niet gaan schreeuwen en schelden, maar gewoon vriendelijk goedendag zeggen en simpelweg blij zijn voor de kinderen dat ze hun schoen mogen zetten bij de supermarkt. Zo’n vent verpest het zo snel. En er zijn zoveel mensen die achter zo’n schreeuwen aanhollen. En schreeuwers vind je overal… Dit heeft met gedrag te maken. Niets met inburgering en alles met angst voor het onbekende.

  Reactie door Lydia — vrijdag 3 december 2004 @ 19.42 uur

 35. @ Nepkarel,

  Ten eerste: altijd leuk om met jou van gedachten te wisselen!!

  Maar inderdaad, off topic (–Brazilië):

  1) De koude oorlog is volgens mij voornamelijk uitgevochten in de derde wereld. Los van Hongarije 1956, Praag 1968 en de schoten op vluchtelingen aan het IJzeren Gordijn, wat natuurlijk in Europa plaatsvond.

  Op een of andere manier zaten in alle gevallen de V.S., de U.S.S.R of de Volksrepubliek China achter de steun aan de partijen. De angst zat er bij alle partijen diep in, dat de andere supermacht meer landen aan zich zou binden.

  In ieder geval stel ik dat de V.S. sinds 1945 zijn bommen heeft afgegooid op de volgende landen:
  China (1945-1946 en 1950-1953)
  Korea (1950-1953)
  Guatemala (1954 en 1960)
  Indonesië (1958)
  Cuba (1959-1960)
  Congo (1964)
  Peru (1965)
  Laos (1964-1973)
  Vietnam (1961-1973)
  Cambodja (1969-1970)
  Guatemala (1967-1969)
  Grenada (1983)
  Libië (1986)
  El Salvador (jaren ’80)
  Nicaragua (jaren ’80)
  Irak (1991-nu)
  Soedan (1998)
  Afghanistan (1998)
  Joegoslavië (1999)

  Daarnaast zijn coups en interventies gesteund in tweeënzeventig, voornamelijk, derde wereldlanden.

  In GEEN van deze gevallen van bombardementen of coups heeft dit geleid tot de vestiging van een democratisch gezinde of min of meer humane regering. In AL deze gevallen was sprake van een al dan niet geslaagde poging, om een andere supermacht dwars te zitten, olie of andere kostbare grondstoffen te verwerven of andere politiek / zakelijke belangen veilig te stellen.

  2) Jan Pronk zit niet achter de leningen aan de derde wereld, maar achter ontwikkelingshulp. Dat is iets heel anders.

  De schulden zijn voornamelijk aangegaan bij private ondernemingen (banken). Jan Pronk is géén bankdirecteur.
  Later (jaren ’80) zijn veel schulden overgenomen of opnieuw afgesloten door IMF en Wereldbank. Jan Pronk heeft met beide instellingen niets te maken.

  3) Lees “The grand chessboard” van Zbiegniev Brezinski. Lees “IOU” van Noreena Hertz. Lees “Project for a new American century” van William Kristol. Dan leer je dat inderdaad een heel klein clubje de dienst uitmaakt.

  Reactie door Olav ten Broek — zaterdag 4 december 2004 @ 0.03 uur

 36. @ Olav 36: Wat een beleefdheden. Maar het is waar.

  1) Over de VS en zijn bommen:

  Waarom toch die focus op de VS? Ik ben niet zo goed in geschiedenis, maar volgens mij is het lijstje landen waar wij kogels hebben rondgestrooid net zo lang. En daar hebben wij nog een groot deel van “ons” land bij verloren in de vorm van Indonesie. Een reden om te denken dat de VS beter is in bommen gooien dan wij.

  En ik vraag me zeer af waar de olie in Joegoslavie zit, en welk grootmacht daar achter de chaos zit. We (de EU) hebben Clinton moeten SMEKEN om daar zijn soldaten naar toe te sturen. Je weet wat onze bijdrage aan de “oplossing” in Joegoslavie was: een kwijtgeraakt fotorolletje.

  Ook in Cuba is gewoon een symbool geworden in koude oorlog. Tja, da’s vooral jammer voor de Cubanen. Die hadden een aardige slok Amerikaanse dollars in hun landje kunnen steken, net als de andere Caraibische landen. Maar dat willen zowel Bush als Castro niet. Triest hoor.

  Bovendien, wat is er vreemd aan dat de grote parijten op wereldniveau zich bemoeien met de problemen van kleine landjes?

  Kortom: ik begrijp uit je hele punt alleen maar dat de buitenlandse politiek van de VS niet leuk vindt.

  Het is mijn persoonlijke ervaring, dat het Amerikanen geen flikker kan schelen wat buitenlanders van ze vinden. Ze zijn er vol van overtuigd dat zij toch beter zijn. En zoniet, dan zijn de sterker. En ze reageren terecht geprikkeld op al die buitenlandse inmenging in hun zaken.

  Het is nogal hypocriet van een klein prutslandje om een grote mond te hebben over alles wat de VS fout doet na 9/11, terwijl het niet weet wat het met zichzelf aan moet na de moord op 1 man.

  Amerikamen merken terecht op dat NL’ers hun eigen zaakjes met die ene moord eerst maar eens moeten regelen voordat ze over grote mensenzaken als 9/11 mogen praten.

  (of ik dat nu leuk vind of niet)

  2) Wat Jan Pronk betreft:

  Volgens mij gaan de leningen en 3e wereldhulp hand in hand. Leningen die niet afbetaald worden veranderen vanzelf in giften. dat zal ook bij Brazilie gebeuren (op termijn) [ik denk, we doen ff alsof we het over Brazilie hebben]. En ik weet niet precies wat Jan op het moment doet, maar volgens mij is hij VN chef 3e wereldhulp en leningen of zoiets op het moment.

  Mijn opmerking over hem was overigens meer cynisch bedoeld. De man is jarenlang minister van ontwikkelingssamenwerking geweest, en ik vind het opvallend hoe hard Herfkens na zijn vertrek daar de boel heeft uitgemest….

  3) Sorry, ik lees geen politieke literatuur. Daar wordt ik erg chagerijnig van. Bovendien geloof ik niet dat er objectieve politieke boeken zijn. En, er komen er hier VEEL TE VEEL uit. Echt niet normaal. Als ik alles zou gaan lezen dat potnetieel interessant is…. Pfff….

  Bovendien zou ik mezelf verplichten om na het lezen van een boek van Michael Moore, ook een boek van Sean Hannity of Bill O’Reilly te lezen, gewoon om beide kanten van het verhaal te kennen, en dan mijn eigen conclusies te trekken. En om nu boeken van Sean Hannity te gaan lezen, nee bah.

  Ik kijk gewoon goed naar het nieuws, en het leuke is dat ik tegenwoordig door de bril van NL en VS journalisten kan kijken.

  Een van de belangrijkste dingen die ik geleerd heb hier in de VS is dat allerlei dingen waarvan je denkt dat ze tot menselijke kernwaarden behoren, heel cultureel bepaald zijn. Wat ik daarvan geleerd heb, is om te pers meer de wantrouwen in de zin dat ik weinig meer geloof zonder iets uit meerdere (liefst wereldwijd ver uit elkaar zittende) bronnen gehoord heb.

  Perseptie is een linke zaak. Je moet altijd zelf na blijven denken, en nooit zomaar de mening van iemand anders overnemen.

  Overigens weiger ik te geloven dat een klein clubje mensen de wereld gegeert. Als is het maar om de “droom” van mijn kleine democratische invloed levend te houden.

  Een van de stellingen bij mijn proefschrift was:

  “Men kan zich afvragen of aristocratie niet een betere bestuursvorm is dan de huidige mediacratie (en dan nog wat geleuter)”

  Wat ik wel lees? Le Phantome de L’Opera van Gaston Lerroux. Gekocht in de franse boekenhandel op Rockenfeller Center in New York. Niet aan beginnen trouwens. Slecht boek. De musical was veel leuker, en nu komt er ook ngo een film van ;-)

  Reactie door Nepkarel — zondag 5 december 2004 @ 4.55 uur

 37. dit is zaaaaaaaaaaaiiiiiiiiiiii

  Reactie door pikkie — dinsdag 1 maart 2005 @ 12.01 uur

 38. je hep gelijk pikkie… breng ff wat leve hier in!!

  Reactie door lullo — dinsdag 1 maart 2005 @ 12.03 uur

 39. craps online

  craps online I wish to propose for the reader’s favourable consideration a doctrine which may, I fear, appear wildly paradoxical and su

  Trackback door craps online — vrijdag 29 april 2005 @ 4.20 uur

 40. Dag Jan

  Het gaat steeds beter met Brasil!
  Tegenwoordig is er ook al bier van het Braziliaanse merk Brahma in de Nederlandse supermarkten verkrijgbaar.
  Brasil is momenteel hard bezig met Antartica Guaraná dat is een merk van een typisch Braziliaans drankje.
  Bovendien zie je steeds meer mensen met een shirt van Brasil lopen dus ik denk inderdaad ook dat Brasil nog wel eens een heel sterk land zou kunnen worden.
  Het grote verschil tussen Brasil en de Verenigde Staten is de mentaliteit.
  Ik weet zeker dat Brasil zich politiek met niemand zal gaan bemoeien.
  Brasil is een geweldig land waar je echt een keer geweest moet zijn. Brasil é muito bem!!

  Reactie door Richard Adank — vrijdag 27 mei 2005 @ 23.32 uur

 41. USa blijft altijd een wereld macht samen met de eu. pas op voor china
  We hebben zo veel te danken aan de vs, maar dat willen jullie communisten toch niet zien daarom kots ik van de sp vieze linkse

  Reactie door frans — vrijdag 22 december 2006 @ 11.48 uur