Fox en Rupert Murdoch

Kijk vanavond naar Tegenlicht (VPRO), N3, 21.05 uur:
de film Outfoxed van Robert Greenwald,
over nieuws, macht en manipulatie.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zondag 24 oktober 2004 :: 12.25 uur

22 Comments

22 reacties

 1. Ga eens kijken vanavond. Vorige keer ook een docu over Bush gezien, was geloof ik ook van tegenlicht. Was nog voordat hij President werd. Wat een rare mensen zijn het…

  Reactie door MAD — zondag 24 oktober 2004 @ 13.26 uur

 2. Of lees het boek ‘Leugens en de liegende leugenaars die ze vertellen’…

  Reactie door Hanny Palmen — zondag 24 oktober 2004 @ 15.47 uur

 3. Ik wil zeker gaan kijken. “Tegenlicht” heeft vaak goede docu’s. Vorige week nog: over de huisjesmelker Engel in Rotterdam. Klassiek geval van megalomanie. Wat een engerd! Ben benieuwd naar vanavond.

  Reactie door Lydia — zondag 24 oktober 2004 @ 15.49 uur

 4. Nou zitten kijken… ja nu snap ik ook de dubbele betekenis van FOXNEWS…. FOX (VOS) Een vos verliest wel zijn haren maar niet zijne streken.

  Bevestigd alleen maar hoe ik al over Amerika dacht. Ja met recht, land van mogelijkheden…

  Reactie door MAD — zondag 24 oktober 2004 @ 21.56 uur

 5. Niet best, die lui zijn gevaarlijk, maar het scheelt ook niet veel met Time Warner CNN, die zeggen ook altijd: `some people say..’ als ze iets brengen.Het bevestigt alleen maar mijn beeld dat Amerika vandaag op hetzelfde hellende vlak zit als Duitsland in `38!!

  Reactie door C.Tilyx — zondag 24 oktober 2004 @ 22.01 uur

 6. AMERICA, AMERICA, The Land of Great Opportunities!!!

  Ik werd er een beetje rillerig van, ondanks dat ik de hele avond de ene vervelende opvlieger na de andere had en daar wor’ ik echt naar van. Duizelig en zweterig en trui uit, trui weer aan, weer uit. Waardeloos, zo’n overgang! Maar ik heb gekeken en ik kreeg de rillingen letterlijk over mijn rug lopen. Vanuit mijn kruin voelde ik ze via mijn nek zo over mijn rug naar beneden tot in mijn benen komen. Ik kan niet beschrijven wat ik vind van deze “nieuwszender”. Ooit werkte ik voor een directeur die zich net zo gedroeg als Murdoch. Toen dacht ik dat het niet erger kon. Nu blijkt dat mijn voormalige werkgever maar een hele kleine jongen in dit spel was. Dit was de hoofdklasse en ik snap niet dat de kijkers dit verdraaien van woorden en het uitschelden van gasten accepteren. Hoe ver zijn die mensen al afgezakt in een wereld die weliswaar lijkt op die van ons, maar in feite als het ware in een andere dimensie zit? Hoe kan iemand dit geloven? Zelfs Karl Rove’s tactiek van iemand helemaal de grond in boren door hem zwart te maken en als slecht af te schilderen wordt frequent gebruikt. Ik denk toch niet dat een nieuwszender hier zoiets hier zal kunnen doen, znder dat er duizenden mensen kwaad worden en eisen dat het anders gaat.

  Reactie door Lydia — zondag 24 oktober 2004 @ 22.35 uur

 7. “Fair and balanced”: de slogan waarmee Fox zijn nieuwsprogramma’s probeert te ‘verkopen’.
  Eerlijk en evenwichtig: precies datgene wat in praktijk wordt gebracht als iemand die kritiek heeft op het oorlogsbeleid van Bush door de presentator de mond wordt gesnoerd met de opmerking dat hij uit respect voor zijn (in de Vietnamoorlog) overleden vader of moeder onvoorwaardelijk Amerika en daarmee dus Bush zou moeten steunen. En (uiteraard) uit vaderlandsliefde, want anders ben je al snel iemand die de dreiging van terrorisme niet serieus neemt. Een conclusie die in de nieuwsprogramma’s van Fox ook als een bijna doodsvonnis wordt uitgesproken tegen iedereen die, zelfs al is het maar op voorzichtige wijze, de rechtvaardiging voor de oorlogspolitiek van Bush in twijfel durft te trekken. Eerlijk en evenwichtig.

  Goed voorbeeld doet goed volgen: na Fox hebben dus ook NMBC en CNN uiteindelijk het pad gekozen van eerlijke en evenwichtige verslaggeving en hebben de Amerikaanse burgers daardoor al sinds enige jaren de keuze tussen meerdere staatspropagandazenders. In een vrij land als Amerika moet er toch wát te kiezen zijn.

  Reactie door David Tompot — maandag 25 oktober 2004 @ 4.12 uur

 8. Mwah, laten we er nu eens van uit gaan dat de verkiezingen zélf eerlijk zullen verlopen…
  Maar het gaat niet om de dag zelf, maar om alles wat ervóór gebeurt: jarenlange propaganda via de media. En of dát nu zo eerlijk is? Het begint al met die eenvoudige, maar oh zo rare zin: ‘Nog zoveel dagen voor de herverkiezing van Bush’.
  Voor meer verdieping in deze zender: ik zag de schrijver van het boek dat ik bij 2) meldde ook langskomen in deze docu, Al Franken: het item rondom die zoon van de omgekomen vader bij 9/11 wordt in dat boek ook uitgebreid verteld en nog meer…

  Reactie door Hanny Palmen — maandag 25 oktober 2004 @ 7.32 uur

 9. Het vervelende is, dat de waarheid wordt achterhaald in een oneindige reeks gebeurtenissen, die elkaar steeds sneller opvolgen. Vraag is “waar heit(d) de klok rond?”

  Reactie door krul — maandag 25 oktober 2004 @ 10.48 uur

 10. Het feit, dat een aantal weken geleden “per ongeluk” al een bericht op de site van fox news verscheen dat Bush de verkiezingen van 2004 had gewonnen, maakt mij ook érg ongerust, en angstig dat deze verkiezingen ook niet helemaal eerlijk zullen verlopen, net zoals de vorigen verkiezingen zijn gemanipuleerd naar mijn mening, zie de boeken en films van Michael Moore, het doet in ieder geval het ergste vermoeden.

  Reactie door Anton Schuurmans — maandag 25 oktober 2004 @ 14.47 uur

 11. De amerikaanse kiezers zelf normalerwijze zijn alleen maar geinteresseert in de binnenlandse politiek. Voor de buitenlandse strategie en politiek geld nog steeds (meestal) republikijnen/democraten: 1 pot nat. Er zal nix veranderen; de wereld is er vooral voor; om de amerikanen en hun economie te dienen.

  Reactie door ReneR — maandag 25 oktober 2004 @ 15.19 uur

 12. Ik vind Fox News een prachtige testcase voor mensen die zich wel eens afvragen; wat is links/ rechts, ben ik nu links/ rechts en hoe komt, of kwam dat. Is links/ rechts zijn een kwestie van DENKEN-WETEN of van VOELEN ?? Welnu, even kort door de bocht, ben je vóór de aard en inhoud van programma’s als Fox News ga er dan maar van uit dat je een conservatieve/ rechts georiënteerde levensvisie hebt. “Journalistiek” van dit niveau past best goed in Amerika waar nog mensen rondlopen die denken dat Amsterdam de hoofdstad van Denemarken is. Maar nog bedenkelijker wordt het als er mensen zijn die graag zouden zien
  dat dit ook in ons land te zien zou zijn, alsof 1 “krant voor wakker Nederland” nog niet genoeg is.
  wim

  Reactie door Wim — maandag 25 oktober 2004 @ 22.18 uur

 13. Gaat toch niet helemaal op, Wim. Ik heb mensen in mijn kennissenkring die behoorlijk rechts zijn (verder zijn ze echt lief hoor), maar die na deze uitzending zeiden dat dit niet gewoon schandalig is, maar ronduit schunnig. Ze vinden bv die zoon van de man die is omgekomen in het WTC ronduit schunnig behandeld, alsof hij iets vies was dat onder een steen vandaan kwam kruipen. Zoals die interviewer tekeer ging tegen die man, alsof die interviewer weet wat en wie de vader van de man was? Hufterig, zei eentje. Onbeschoft en schofterig, crimineel zei een ander. Ik zit aan het andere einde van het politieke spectrum maar we zijn het dit keer roerend eens: BAGGER dat Fox.

  Reactie door Lydia — maandag 25 oktober 2004 @ 22.44 uur

 14. Lydia en anderen

  Volgens mij is Foxnews inderdaad rechts en pro republikeins. Echter, andere media (bijna alle media) in de VS zijn liberaal en pro democratisch. Niemand is objectief. Ze steunen dan ook voor 90% Kerry. Daarom valt Fox zo op want zij doen niet mee. Maar niet alleen de Amerikanen hebben daar last van. Bijna alle media in Nederland en de rest van Europa zijn niet objectief. Zij spelen in op anti-Amerikaanse gevoelens omdat ze die zelf hebben. (Geheim: Journalisten zijn ook maar mensen) Zo is het nu eenmaal. Het idee dat de media objectief zouden kunnen zijn is idioot. Het idee dat Foxnews niet obejctief is en de andere media wel, is belachelijk.

  Michelle Malkin, een rechtse collumniste, werd een paar maanden geleden door haar interviewer (de linkse/liberale Chris Matthews) de studio uitgezet. Je kunt haar verhaal lezen en ook een transcript. Het werd deze dame bijna niet mogelijk gemaakt om een zin uit te spreken. Vervolgens is haar tijdens de reclame verteld om op te stappen. Interview gecanceled! Zell Miller, een democratische senator, is daar zo boos om geworden dat hij Matthews later toeschreeuwde dat hij niet op dezelfde manier wenste te worden behandeld. In iedergeval, onbeschoft gedrag heb je overal. Wat ik dan zie als een vooroordeel is hoe er over het ene wel en over het andere niet wordt bericht. Over het voorval Michelle Malkins hoor je in Nederland niets, over onbeschoft gedrag bij Foxnews wel. Zo krijg jij het idee dat republikeinen onbeschofte onaardige @!#%$#!& zijn en linkse liberale democraten niet. De waarheid is dat het allemaal mensen zijn die zich niet altijd even netjes gedragen.

  http://www.msnbc.msn.com/id/5765243/
  http://michellemalkin.com/archives/000418.htm

  Je kunt de media bijna niet vertrouwen en je zult daarom zelf het nieuws maar moeten verzamelen. Internet helpt daarbij en heeft het monopolie van de kranten en de TV verbroken. Ik kijk al jaren met enig ongeloof naar het NOS journaal -ik zou het nieuws voor geestelijk gehandicapten willen noemen als dat geen belediging zou zijn geweest voor die geestelijk gehandicapten. Het feit dat journalisten van het NOS tienduizenden euro’s verdienen met bijbaantjes voor de overheid -en dus gewoon omgekocht worden- verklaard veel.

  http://www.novatv.nl/index.cfm?FUSEACTION=nieuws.details&KOLUMN_ID=5139&LN=nl

  Reactie door daniel — dinsdag 26 oktober 2004 @ 10.45 uur

 15. Daniël, natuurlijk zijn journalisten ook maar gewoon mensen. Als FOX niet de enige waar mensen zo geïnterviewd worden, dan vind ik dat schandalig. Dat is een gebrek aan respect en op zijn minst onbeleefd te noemen. Wat het NOS Journaal betreft begin ik je gelijk te geven. De kwaliteit van het NOS Journaal laat steeds meer te wensen over. Elke ochtend kijk ik naar het NOS Journaal en naar het RTL Journaal. Het RTL Journaal steekt er met kop en schouders bovenuit als het gaat om onderwerpen en om objectiviteit. Bij het NOS Journaal gaat het feitelijk alleen om het sportnieuws en ze kunnen nauwelijks wachten om daarmee te beginnen. De NOS zegt nieuws en sportzender te zijn, maar ik draai dat rustig om: het is een SPORT en nieuwszender. Nova is ook al gedevalueerd, vind ik. Doodzonde. Zoiets zou je eer toch te na komen als je journalist bent daar?

  Reactie door Lydia — dinsdag 26 oktober 2004 @ 11.02 uur

 16. Lydia(17), ik denk niet dat WIJ elkaars tegenpolen zijn of elk aan een andere kant van het politiek spectrum staan. Rechtse, aardige en fatsoenlijke, mensen die zich aangesproken voelen maar niets van doen willen hebben met de Fox News achtige maatschappijbenadering bied ik met genoegen mijn excuses aan.
  wim

  Reactie door Wim — dinsdag 26 oktober 2004 @ 22.28 uur

 17. als jullie nou echt wat te zeiken hebben doe het dan bij http://www.NLVolk.nl
  btw ik mag die marijnisse wel en krijg trouw altijd mijn stem die gozer….zullen meer mensen moete doen laterzs en suc6 jan dan heb ik ut ook

  Reactie door jannie — vrijdag 19 november 2004 @ 17.59 uur

 18. Waarom hebben wij in Nederland niet zo’n zender die tenminste niet alles van de linkse kant bekijkt?

  Ga naar http://www.casema.nl en bestel als de wiede weer ga het digitale pakket en kijk naar het nieuwsfenomeen dat FOXNEWS channel heet.

  Reactie door niemand — woensdag 22 december 2004 @ 19.02 uur

 19. Als niemand iets zegt, wordt het stil?

  Reactie door BoB — donderdag 20 januari 2005 @ 0.25 uur

 20. aquarium pump…

  aquarium pump…

  Trackback door aquarium pump — donderdag 17 augustus 2006 @ 9.29 uur

 21. Orange County Breast Lift…

  Orange County Breast Lift…

  Trackback door Orange County Breast Lift — vrijdag 1 september 2006 @ 10.56 uur

 22. Cartoon Princesses…

  Cartoon Princesses…

  Trackback door Cartoon Princesses — vrijdag 1 september 2006 @ 10.56 uur