I do not overspend money !!

‘Our administration is concerned about deficits, and the way they deal with deficits is you want to control spending. And I hope Congress lives up to their words. When they talk about deficits, they can join us in making sure we don’t overspend. They can join us and make sure that the appropriations process is focused on those issues that — those items that are absolutely necessary to the American people. I’m pleased that members of the Congress are talking about deficits. It means they understand their obligations not to overspend the people’s money.’

President Bush

Have a look!

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zaterdag 23 oktober 2004 :: 0.52 uur

46 Comments

46 reacties

 1. Toch wel opvallend dat diverse “rechtse” mensen zo’n liefhebber zijn van meneer Bush en hem zien als een voorbeeld van hoe het moet. Over zijn financiële beleid hebben ze het niet; pas zodra “links” met een idee komt, roepen ze ineens moord en brand omdat het de staatsschuld zou vergroten. :P

  Reactie door Daniël O. — zaterdag 23 oktober 2004 @ 1.03 uur

 2. Ik vind die foto van Bush bij have a look (onderaan) toch beter lijken. :)

  Reactie door Charles Starren — zaterdag 23 oktober 2004 @ 6.28 uur

 3. Ach jah…het gros leeft daar al van “geleend” geld , zo’n vette staats-schuld heeft Amerika . Op het randje van een faillisement , maar zover zal het niet komen. Wel zal er zowat “opnieuw” begonnen moeten wordem. Ik hoop niet ,dat ook hierin , Nederland zijn “leader” volgt :)

  Reactie door Gerard van Sprundel — zaterdag 23 oktober 2004 @ 9.25 uur

 4. Heb het zoiezo helemaal gehad met Amerikanen, welke randmongool gaat er nu in een tijd van terrorisme, promoten dat wapens dragen okay is. Wat een ‘achtelijke cultuur’ is dat zeg. Zelfs de democraten vinden dat okay. En hier in Nederland kijken we als voorbeeld naar Amerika, get real, die Amerikanen denken daar nog dat ze in het wilde westen leven. Amerika is het stomste land ter wereld. En Marijnissen…plaats niet meer van die irritante foto’s van Bush op je log :) krijg daar neigingen van ! :)

  Reactie door MAD — zaterdag 23 oktober 2004 @ 9.31 uur

 5. Ben geen fan van meneer bush of meneer kerry, maar wat ik wel weet is dat als de amerikaanse economie klapt, het wij hier ook slecht gaan krijgen.

  Reactie door Ronald — zaterdag 23 oktober 2004 @ 9.55 uur

 6. Ronald
  Dat zal ongetwijfeld zo zijn ja, we schijnen nogal veel geld daar te hebben uitstaan. Maar ik denk dat wij als klein land heel snel kunnen herstellen. Een reus valt altijd harder dan een dwerg.

  Reactie door MAD — zaterdag 23 oktober 2004 @ 10.24 uur

 7. Daar heb je weer gelijk in, maar ja het probleem is als 1 reus omvalt gaat de rest van de reuzen ook mee (china etc).
  Het beste voorbeeld was toch wel de jaren 20 van de vorige eeuw.

  Reactie door Ronald — zaterdag 23 oktober 2004 @ 10.30 uur

 8. Er is een oud-Hollands gezegde :
  “Als de vos de passie preekt, boer pas op je kippen”.
  Dit kwam bij mij naar boven, toen ik de foto van meneer Bush zag, waar hij met zijn hand op zijn hart een eerlijk gezicht staat te trekken.
  Ik wens hem veel licht en vrede toe op zijn pad.
  Amita

  Reactie door Amita — zaterdag 23 oktober 2004 @ 10.38 uur

 9. Geld is een van de grootste politiek-economische problemen/uitdaging. Het grappige is dat zowel socialisten (geld voor de gemeenschap) als ‘liberalen’ (geld als beloning voor het individu) in de valstrik van het geld zijn gevallen.

  Geld heeft als merkwaardige eigenschap geld waard te zijn (door het fenomeen rente) hierdoor heeft geld zich in de loop der geschiedenis zich tegen mens een samenleving gekeerd. Geld als doel op zich is op dit moment de grootste tegenstander van de democratie.

  Wanneer socialisten en liberalen beide uit hun politiek-economische begoocheling stappen pas dan kunnen we beginnen de maatschappij op te bouwen op de fundamenten van rechtvaardigheid en geloofwaardigheid voor en door iedereen.

  Zolang socialisten voeding blijven geven aan (solidariteit door geld) zal het huidige ‘liberalisme’ de aarde verder vernietigen.

  Hopelijk worden we zowel als liberalen als socialisten wakker, voordat het te laat is.

  Voorlopig moeten we het nog doen met de goedkope politiek retoriek van beiden.

  Reactie door Peter Hoopman — zaterdag 23 oktober 2004 @ 11.38 uur

 10. Mad, je onderschat het gevaar. Het begrotingstekort in Amerika is enorm groot. En dat zal vermoedelijk fors toenemen als een van beide heren aan de macht blijft of komt. De klappen zullen dan wereldwijdt lang voelbaar zijn. Die reus dus neemt iedereen mee in zijn val van de berg. En dan zitten we dus echt dieper dan diep in de problemen.

  Reactie door jojo — zaterdag 23 oktober 2004 @ 12.16 uur

 11. jojo
  ja toch vreemd…zakelijk gezien toch knap stupide. Als je je zo koppelt aan een land. Zou haast zeggen, verdien je niet beter.

  Reactie door MAD — zaterdag 23 oktober 2004 @ 12.32 uur

 12. Leuk stukje.
  Geeft een beeld hoeveel geld het is.
  Ik had hetzelfde bij het stukje dat Nova uitzond opzaterdag vanuit NewYork. Iemand zette in het strand een kruisjes van iedere omgekomen Amerikaanse soldaten, met foto en naam.
  Als ik de getallen van de geneuvelde soldaten hoor in de media neem ik dit voor kennisgeving aan, maar als je allemaal die kruisjes ziet dan heeft het getal van 1100 mensen een totaal andere gevoelswaarde.
  Getallen zijn koud, en prikkelen niets. Als je dit zo visueel maakt dan zie je de waarde achter de getallen.

  Dit is ook de reden dat die cijfergeile mensen zo apatisch zijn voor de wereld die achter deze cijfers zit. Zij bevatten de wereld niet helemaal, en moeten werken wat ze wel begrijpen. En dat zijn cijfertjes. Dit verklaart (mede) de starre houding van zalm. Zijn vereenvoudigde wereld moet kloppen (met andere woorden als zijn spreadscheetje positief is, dan komt het in zijn bekrompen mening goed).
  Veel onderdemeningen (topmanagers) sturen zo ook hun bedrijf, mat als resultaat dat de zachte factoren op lange termijn geweld wordt aangedaan. Dit heeft een dramatische uitwerking op de maatschappij, die alleen pas over een langere termijn zichtbaar wordt.
  Vaak hebben de topmanagers/politici dan al een andere baan op zitten ze in de vut.

  Alexander

  Reactie door lex — zaterdag 23 oktober 2004 @ 12.43 uur

 13. Peter Hoopman,

  Het geld is niet het probleem, de mensen die het geld hanteren zijn het probleem. Hoe meer geld hoe meer macht, je kan dat groot geld bezit in negatieve zin gebruiken en in positieve zin.

  Echter het blijkt keer op keer dat wie veel geld heeft, zelf vindt dat het nooit genoeg is en in de meeste gevallen worden zij steeds inhaliger en egoïstischer.

  Dit heeft natuurlijk weer met de angst voor verlies van te maken.

  Kennelijk ben je iemand als je veel geld hebt. In iedergeval ben je dan wel iemand met meer macht.

  Maar of je daar een beter mens van wordt?

  Wat socialisten voor ogen hebben is een wat meer eerlijkere verdeling van het geld en toezicht houden op dat wat ze nastreven.

  Ik persoonlijk zie dat niet als in de valkuil van het geld vallen, maar je stem laten horen als je constateert dat velen in de valstrik van hun hebzucht en egoïsme aan het vallen zijn, waardoor de meest kwetsbaren van de samenleving de dupe dreigen te worden.

  Zonder geld valt er moeilijk te leven hier op aarde. Veel mensen bezitten heel weinig van dit goedje. Het zijn juist deze mensen waarvoor men moet opkomen in een sameleving die al reeds aan tweedeling onderhevig is.

  Als de weegschaal doorslaat naar één kant, raakt alles uit balance en rolt de hele kwetsbare handel van de schaal.

  Reactie door krul — zaterdag 23 oktober 2004 @ 13.23 uur

 14. Over teveel belastinggeld uitgeven, en de controle daarop door
  (in ons geval) de volksvertegenwoordiging.
  De toelage aan het Koninklijk huis voor het jaar 2005 is 95 miljoen euro, niet 85 miljoen zoals begroot. De Heer Zalm was “per ongeluk”, “vergeten ?” de kosten voor het vieren van het jubileeum van Trixje, ad 10 miljoen euro, mee te nemen in de begroting.
  10 miljoen euro ! Dat is toch een grof schandaal.
  Geef dat mens een oorkonde en een gouden horloge.
  SP ik neem aan dat jullie van plan zijn een spoeddebat aan te vragen met als doel deze 10 miljoen te schrappen ?
  Trouwens een toelage van 85 miljoen aan een familie die een vermogen van enkele miljarden heeft is ook al ongehoord.
  Ik ben maar simpel van geest dus ik denk. Trix c.s. als jullie bijstand nodig hebben ? Vreet dan eerst je eigen vermogen maar op. Elke bijstandtrekker in nederland moet dat ook doen.

  Reactie door Henk Wichard — zaterdag 23 oktober 2004 @ 13.26 uur

 15. Adel zit aan de binnenkant, niet aan de buitenkant.

  Een eenvoudig vorst dwingt zeer veel respect af en is een voorbeeld voor zijn volk,dat hij/zij liefheeft.

  Reactie door krul — zaterdag 23 oktober 2004 @ 13.33 uur

 16. Belachelijk dat koningshuis wat dat verdomme verslind aan miljoenen euro’s. Allemaal belasting centen. Terwijl de mensen in het land creperen. Was altijd voor koningshuis, nu mogen ze ook aan het gas gaan hangen en neem dat klote feestje koninginnedag ook maar mee.

  Reactie door MAD — zaterdag 23 oktober 2004 @ 14.20 uur

 17. 17 Mad

  ALLEEN SOBERHEID EN VERDRAAGZAAMHEID KAN ONS LAND REDDEN……HE?? TRIX!!!!

  HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHA

  Reactie door Eef — zaterdag 23 oktober 2004 @ 15.31 uur

 18. Ja soberheid en verdraagzaamheid voor ons ja, hun slurpen er nog tig miljoenen door heen…..Grootste uitkeringtrekkers van Nederland…onze trix. En maar pissen op mensen met een paar kutknaken aan uitkering….tering lijkt wel de middeleeuwen.

  Reactie door MAD — zaterdag 23 oktober 2004 @ 15.40 uur

 19. Ja, ik vind het vreemd dat een koningin die een troonrede voorleest waarin staat dat we allemaal rustiger aan moeten doen, zelf alleen maar meer geld blijkt te gaan kosten. Ik vind dat onsolidair met je eigen volk.

  Reactie door Daniël O. — zaterdag 23 oktober 2004 @ 15.44 uur

 20. 19. Alleen kwamen die struikrovers in de middeleeuwen met paarden en zwaarden de dorpen en steden binnen en als je dan geen belasting betaalde of kon betalen werd je onthoofd.
  Nu trekken ze je vanaf een centrale plaats helemaal leeg en als je nu niet kan betalen kan je verder de tering krijgen en onder een brug gaan liggen totdat je crepeert.
  Dus wezenlijk is er nog steeds niks verandert.

  Reactie door Eef — zaterdag 23 oktober 2004 @ 15.52 uur

 21. Ik hoop toch echt dat Bush finaal wordt verslagen.

  Reactie door Monique — zaterdag 23 oktober 2004 @ 16.13 uur

 22. Misschien moeten we de tijd van de ‘Limburgse Bokkenrijders’ voor ze laten herleven hehe. Zit wel klote op zo’n bok…en of je daar nu echt indruk meemaakt..dat is een tweede.

  Reactie door MAD — zaterdag 23 oktober 2004 @ 16.14 uur

 23. Bijdrage aan debat H. Bommel:

  “Harry, ik ben het volledig met jouw stelling eens. Amerika zal voor ons hetzelfde blijven, en wij zullen een satelliet blijven die af en toe een vertegenwoordiger mag sturen als de schoenen van de president gepoetst moeten worden”.
  Uit hun debat is gebleken dat zowel Kerry als Bush niet van plan zijn om hun leidende wereldpositie op te heffen. Zo zei Kerry dat de Amerikanen de opdrachten van een ander land nooit zullen accepteren.
  Ik hoorde gister op het nieuws dat het Nederlands bedrijfsleven (enkele miljoenen €) doneerde aan Kerrys campagne. Ik dacht dat men in Nederland donatie van de belasting kon aftrekken. Als het zo is (misschien weet iemand of het klopt), dan zou een Nederlandse belastingbetaler bijdragen aan de VS campanje????????!!!!!!!!!!

  Reactie door Beba — zaterdag 23 oktober 2004 @ 16.51 uur

 24. Beba
  Zou wel extreem vreemd zijn….

  Reactie door MAD — zaterdag 23 oktober 2004 @ 16.58 uur

 25. SIR, No, Sir!! You’re NOT overspending, SIR! Certainly NOT, SIR! You’re just causing more and more unemployment, and a growing number of homeless families, SIR! They have nothing, SIR. Not even Health Insurance, SIR. There is no money for them, SIR. So you let them rot in the streets and die like a mongrel dog, SIR. But SIR, YOU ARE NOT OVERSPENDING, SIR, on military supplies…, Sir.
  See Yah in Hell, SIR!

  Wat Kerry betreft: “Geen nieuws onder de zon, dus.” Als daar de economie instort, berg je dan. Overal in deze wereld crashen de beurzen en de vreselijke armoede uit de jaren 30 zal dan terukomen. Dat overleven heel veel mensen dan echt niet meer. THANK YOU, SIR, MR. PRESIDENT, SIR!

  Reactie door Lydia — zaterdag 23 oktober 2004 @ 17.22 uur

 26. Bush móet een tweede termijn krijgen, daar zijn grote belangen mee gemoeid. Opmerkelijk is dat in meer dan de helft van de Staten de stembussen 14 dagen van tevoren al open zijn. Lijkt mij een voordeel voor de zittende president, want een prachtige mogelijkheid voor fraude met polls en peilingen, want als CNN vandaag al peilt dat Bush 10% voor ligt, werkt dit natuurlijk in Kerry’s nadeel. Omdat nu de helft van de Amerikaanse stembussen al open is, de groep niet-stemmers, lees Arm Amerika, eerder zal thuisblijven, er is geen prikkel meer om Bush weg te stemmen.
  Vreemd ook dat juist nú Poetin Bush een steuntje in de rug geeft door erop te wijzen dat Irak gebaat is bij Bush!
  Handjeklap onderling? Het lijkt erop: Als jij niet zeurt over mensenrechten en democratie in Rusland, zanik ík niet over jouw schijt daaraan overal ter wereld. Zijn we weer 4 jaar maten in repressie!.
  En tot slot zien we dat Groot Brittannië 650 mariniers (dus 10% v.h. totaal) naar Falluja op verzoek, lees bevél van Bush. Oja, en dat tekort in het zuiden wordt dus aangevuld door Blair. Ik dacht dat Irak sinds 1 juli zelfstándig was en dat juist haast werd gemaakt om coalitietroepen terúg te halen, ook al omdat Saddam Hoessein was opgepakt en er geen Mass-destruction wapens zijn gevonden.
  Mis dus! Dit gebaar van Blair is een extra zuurstoffles voor Bush’ neocon-propagandatoernee, lees: tournooi. Kortom: We kunnen weer het ergste verwachten van de Republikeinen: manipulaties met computers: de software van de stemmachines is nog altijd geheim en oncontroleerbaar. De firma Diebold die de stemcomputers levert, is fervent Republikeins en gelieerd aan de Carlyle-groep waarin het Bush en Cheney-imperium toonaangevend figureren.
  Voorts zijn er `incidenten’ te verwachten op het juiste moment plus een charme-offensief van Bush. En last but not least het dwepen met met `Gods Will’ per volksmenner Jerry Fallwell op tv, deze christenfundamentalistische dominee krijgt royaal zendtijd op o.a. Fox tv om Republikeinse propaganda op emotionele wijze uit te kraaien, ondanks dat er grondwettelijke Scheiding is tussen Kerk en Staat in de USA. (Ha, waarschijnlijk een stuk minder dan in Turkije!)

  Het zou me niet verbazen als de Republikeinen deze laatste 14 dagen psychofarmaceutica door het drinkwater pompen (of juist nu even niet, vanwege afkickverschijnselen) om angspsychoses te creëren.
  Want Angst is alles wat de Republikeinse machtsfanaten hebben om het rimmende volk in toom te houden, daar zullen we ook in Nederland achterkomen namens Bush’ Rijkscommissaris Balkenende!

  Reactie door C.Tilyx — zaterdag 23 oktober 2004 @ 17.23 uur

 27. Niets verbaasd mij meer, wat hebben we uberhaupt nog te zeggen over ons belasting geld? U hebt geen idee waar dat ingestoken wordt, we zouden het niet eens allemaal kunnen bedenken.

  Eigenlijk is iedereen die geld heeft en belasting betaald, koopt, goede doelen steunt enz., zonder het zelf te weten min of meer schuldig aan misstanden in de wereld.

  Reactie door krul — zaterdag 23 oktober 2004 @ 17.27 uur

 28. Ik bedoel natuurlijk niet dat alle organisaties van goede doelen niet oke zijn he.

  Reactie door krul — zaterdag 23 oktober 2004 @ 17.31 uur

 29. @Beba, volgens mij worden daar donaties aan goede doelen meebedoeld en vallen campagnes daar niet onder.
  Maar goed als het wel zo zou zijn zou iedereen ook hun donaties aan het SP kunnen aftrekken he, dan betaald iemand die op een andere partij stemt ook mee aan de SP.

  Snap trouwens niet waarom er zo’n ophef ontstaat/is over de verkiezingen in de V.S. en wie daar President wordt, dat gaat ons toch geen ruk aan?
  Of dachten jullie dat Kerry het kwa buitenalnd politiek anders gaat doen?, hij is notabene vrijwillig naar Vietnam geweest.
  Bush(wacker) of (Kip)Kerry => een pot nat allebei.

  Reactie door Ronald — zaterdag 23 oktober 2004 @ 17.38 uur

 30. Zou van beide geen 2de handsauto kopen ;-)

  Reactie door Ronald — zaterdag 23 oktober 2004 @ 17.39 uur

 31. Het eerder openstellen van de stemlokalen is juist gedaan om “arm” Amerika naar de stembus te krijgen, zodat ze gaan stemmen. Ja, en dat die computers het niet doen…wel, geef ze het voordeel van de twijfel: Kinderziektes. Hopenlijk doen ze het goed als het moet! Opvallend dat dit juist weer in Florida gebeurde.
  Er gaan geen 650 Britten naar BAGHDAD (niet naar Falluja, want dat is uitsluitend voor de Amerikanen die daar de stad belegeren), maar wel 865 man. Ze komen uit Zuid-Irak, uit Basra, waar het allesbehalve rustig is en waar zo goed als niets gedaan wordt om de infrastructuur, scholen en ziekenhuizen weer aan de gang te krijgen. Als die Britten daar weg zijn, wie komen er dan DAAR??? Lege plek? Al Sadr zal wel gniffelen: dit IS ZIJN kans daar! Maar voor de rest ben ik het met je een Tilyx! Misschien MOET Bush wel blijven, om de economie omhoog te helpen houden, zodat de wereldeconomie niet instort. Dat is dus nu echt of je door de hond of de kat gebeten wordt… “Vluchten kan niet meer.”

  Reactie door Lydia — zaterdag 23 oktober 2004 @ 17.39 uur

 32. Het doel is altijd de meest kwetsbaren op de wereld te helpen, een nobel streven.

  De bijkomstigheid is dat de minst kwetsbaren op de wereld er nog beter van worden

  Reactie door krul — zaterdag 23 oktober 2004 @ 17.47 uur

 33. Nog meer interessante stats:
  http://www.worldometers.info/

  Reactie door enschede a/zee — zaterdag 23 oktober 2004 @ 18.08 uur

 34. Het gaat het verstand te boven enschede a/zee.

  In eens zie je het duidelijk voor je ogen bewegen in de tijd.

  Reactie door krul — zaterdag 23 oktober 2004 @ 19.42 uur

 35. Wat wordt hier een partij onzin over de VS verkondigd.

  Beste mensen, als je je een oordeel over de VS aanmoatigd, zorg er dan wel voor dat je weet waar je het over hebt.

  Ik weet niet eens waar ik moet beginnen.

  1) Bush heeft gelijk. Hij geeft geen geld uit, dat doet het Congress. Lees de VS grondwet er maar op na. De scheiding tussen de machten is in de VS veel groter dan in de NL. Daarnaast heeft hij geen ongelijk als hij zegt dat 9/11 een behoorlijke klap aan de economie heeft toegebracht.

  Overigens hebben de republikeinen de macht in het Congress, dus het is een beetje een pot en ketel verhaal, maar een VS president kan alleen maar uitvoeren wat het Congress hem opdraagt, en het Congress is dan ook verantwoordelijk voor het beleid. In NL waar de uitvoerende en wetgevende macht veel dichter bij elkaar liggen wordt dit onderscheid niet vaak gemaakt.

  Bovendien is er in de pers nauwelijks aandacht voor de verkiezingen van datzelfde Congress. Er zijn namelijk naast het presidentsschap ook nog 400nogwat Huis zetels en 33 senaatszetels te verdelen, en daarnaast nog honderden posities in de individuele staten: gouverneurs, staatscongressen, rechters, hogerechters, burgermeersters, gemeensteraden, provincieraden, sherifs, lijkschouwers en nog veeeeel meer. De lijst is bijna oneindig. Maar iedereen heeft wel zijn eigen (niet te onderschatten) positie in de democratische verhoudingen hier.

  2) In de VS heb je geen liberalen en socialisten. Je hebt liberalen (Kerry, links) en republikeinen (Bush, rechts). Denk eraan dat in NL de liebralen (VVD) juist rechts zijn. Het politieke landschap is heel moeilijk te vergelijken met het NLse.

  3) Zowel Bush als Kerry maken het publiek bang voor de gevolgen van het kiezen van de ander. Bush zegt dat er nog een 9/11 zal plaatsvinden, Kerry dat Bush de AOW en ziektekostenverzekeringen zal privatiseren. Beide beschuldigingen zijn zeer onwaarschijnlijk.

  4) De TWEE enorme tekorten op de Amerikaanse begroting (handel en begroting) hebben feitelijk tot gevolg dat Amerika zichzelf langzaam aan het buitenland verkoopt. Ondertussen zakt de dollar in waarde, waarmee feitelijk de staatsschuld onder controle blijft (stijgt in dollars maar niet in waarde).

  De komende 50 jaar zal de VS haar supermacht verliezen. De vraag is aan wie. Kan de EU zichzelf goed genoeg organiseren? Wordt India een serieuze speler? Komt er een revolutie in China? Kan Brazilie zijn zaakjes voor mekaar krijgen en serieus met de VS gaan concurreren?

  Motto: mensen informeer je eens voordat je wat roept!

  Reactie door Nepkarel — zaterdag 23 oktober 2004 @ 20.19 uur

 36. Weet niet wie er het rtl4 nieus gezien hebben om 19.30 uur.
  Daarin kon je horen op wat voor manier Bush 4 jaar terug gewonnen heeft.
  Vele stemmen te niet gedaan in de staat van zijn broertje.
  Vooral onder de zwarte Amerikaanse bevolking.
  Het meest onder die mensen die verslaafd waren geweest, of iets met de politie te maken hadden gehad.
  En die kant gaat het nu ook weer op, Bosh moet dus winnen.
  Maar nu snap ik niet waarom Bosh president is, het is algemeen bekend dat hij zelf ook verslaafd is geweest, wat doet hij dan daar in het witte huis???
  Als de ene verslaafde geweerd wordt, moet dat ook met de ander gebeuren.
  Smerige vriendjes politik, meer is het niet

  Reactie door Leo 3 — zaterdag 23 oktober 2004 @ 20.28 uur

 37. Met Bush een 2de keer daar kunnen we onze borst natmaken, voor een WOIII. Niet dat Kerry zo wow is, maar het maakt een beetje uit. Daarom moeten we als Nederland snel uit Europa, en die banden met Amerika doorsnijden.

  Reactie door MAD — zaterdag 23 oktober 2004 @ 20.45 uur

 38. Nepkarel (37), volgens mij klopt het door jouw onder punt 1 gestelde niet helemaal. De president doet voorstellen aan het congress en het congress fiatteren deze of niet (net als bij ons afhankelijk van de politieke voorkeur van de meerderheid op dat moment). Ook kan een president weigeren bepaalde wetsvoorstellen uit het congres te ondertekenen en als hij ondergeschikt zou zijn aan het congress dan zou dit helemaal niet kunnen.
  Zoals jij het nu voorstelt, heeft de president helemaal geen macht en dan zouden ook de presidentsverkiezingen van ondergeschikt belang zijn.

  Bovendien lijkt de scheiding der machten in Amerika heel groot, echter de benoemingen van rechters voor het hooggerechtshof zijn politieke benoemingen. Zo kon het dus gebeuren dat Bush in 2000 de verkiezingen in de schoot kreeg geworpen door het hooggerechtshof omdat de republikeinse meerderheid der rechters tégen de hertelling in Flodira was.

  Reactie door emma — zaterdag 23 oktober 2004 @ 21.43 uur

 39. Nepkarel (41), door niet te laten hertellen, heeft Bush de verkiezingen in de schoot geworpen gekregen. Kranten en studenten hebben de stembiljetten opgevraagd, herteld en kwamen op een overwinning voor Gore. Aangezien het hooggerechtshof van Florida een republikeinse meerderheid heeft, kwam dit dus nogal verdacht over.

  Dat Bush nul keer gebruik heeft gemaakt van zijn veto-recht, zegt niets over het feit dat de president dit kan gebruiken. Dit kan en zal zeker liggen aan het feit dat er een republikeinse president is + een republikeinse meerderheid in het congress. Ook het feit dat er weinig voorstellen van Bush naar het congress zijn gegaan, heeft meer te maken met de kwaliteit van zijn presidentschap dan met het feit dat hij dit niet zou mogen of kunnen doen.

  Clinton wilde veel veranderen, toen dit moeilijk ging omdat hij te maken had met een republikeinse meerderheid in het congress is hij begonnen met samenwerking met het congress, waardoor er toch veel nieuw beleid kon worden ingevoerd.

  De situatie is inderdaad niet vergelijkbaar met Nederland maar het enige wat ik met mijn bijdrage wilde melden, is dat Amerika doordrenkt is van politiek en dat een president (samen met zijn “kabinet”) wel degelijk macht heeft. Het is geen puppet die in het Witte Huis zit terwijl het congress aan de touwtjes trekt.

  Reactie door emma — zondag 24 oktober 2004 @ 15.23 uur

 40. Lees: STUPID WHITE MEN van Michael Moore maar. Wat hij zegt valt allemaal na te trekken door de bronvermeldingen die hij geeft. Bush mag dan “niks” zelf doen, hij zelf is dan ook feitelijk niets anders dan een marionet van Karl Rove, Ashcroft, Cheney en Rumsfeldt. Maar erg vindt hij dat beslist niet, hoor. ECH NIE

  Reactie door Lydia — zondag 24 oktober 2004 @ 15.53 uur

 41. En “onze” HSL dan?
  Brrr….
  En een hele dure bovengrondse tunnel bij Brasschaat (door Nederland betaald) zodat onze geemigreerde Bobo`s rustig kunnen slapen…
  Of hebben jullie geen Zembla gezien?

  Reactie door Linda — zondag 24 oktober 2004 @ 16.17 uur

 42. Lydia (43), Bush is een geval apart. In mijn bijdrage bedoel ik de president, ongeacht de persoon. Bush is inderdaad een puppet maar niet van het congress. Dat in het geval van Bush andere mensen achter de schermen “aan de touwtjes trekken” lijkt me duidelijk, maar dat ligt m.i. meer aan de persoon Bush dan aan het presidentschap. Alles staat of valt met de invulling daarvan.

  Reactie door emma — zondag 24 oktober 2004 @ 16.18 uur

 43. Hoeveel extra inkomsten door de hoge olieprijs ( uiteraard een gevold van de oorlog in Irak die juist daarom is begonnen) heeft de familie Bush al in de zakken gepropt? Zou je daar iemand om kunnen aanklagen?
  Ben ik heel benieuwd naar………..

  Reactie door Opa-Buiswater — zondag 24 oktober 2004 @ 16.21 uur

 44. Die stapel geld kan hier beter gebruikt worden http://www.first8.org/first8.html

  Reactie door Charles Starren — zondag 24 oktober 2004 @ 20.18 uur

 45. Nepkarel (48), laten we maar met deze discussie stoppen. In Amerika gaat het er gewoon anders aan toe dan in Nederland. Niet beter of slechter, gewoon anders.

  Ik wil nog wel één ding kwijt: ik héb niet gezegd dat Bush de verkiezingen gecorrumpeerd heeft, ik heb alleen willen aangeven dat ook in Amerika zaken verkeerd gaan en niet altijd alles even correct verloopt. Jij wordt er moe van dat er gezeurd wordt over het feit dat Bush een stroman zou zijn, ik word er moe van dat (ondanks dat ik een grote fan van Amerika ben) mensen beweren dat alles er veel beter is dan hier.

  Reactie door emma — zondag 24 oktober 2004 @ 22.47 uur

 46. @ emma 49:
  Ik beweer helemaal niet dat alles beter is in de VS. Sommige dingen zijn beter, sommige zijn slechter. De scheiding van de machten is in de VS beter geregeld, maar of dat tot een betere overheid geleid heeft valt sterk te betwijfelen.

  Een ding is wel zeker: de macht is veel verpspreider dan veel Nederlanders denken. En ook dat is een voor- en nadeel tegelijk.

  Ik woon hier nu 3 jaar, en heb goeie en slechte kanten van het land gezien. Dat leert veel, en is interessant. Ook heb ik gemerkt dat veel mensen in Nederland, enorm veel vooroordelen hebben. Die probeer ik uit de lucht te halen, zo goed en zo kwaad als ik kan.

  Reactie door Nepkarel — maandag 25 oktober 2004 @ 6.24 uur