Tomaat 2004

zondag 19 september 2004 :: 14.42 uur

Toespraak op Festival Tomaat 2004
Amsterdam, 19 september 2004

Het zit er bijna op, Tomaat 2004. Buitengewoon – mee eens?

Namens iedereen dank aan de organisatoren, die maandenlang met de voorbereiding bezig zijn geweest.

Afgelopen dagen zijn de Arbo-normen ver overschreden Gelukkig gelden die niet voor vrijwilligers…

Zonder hun creativiteit en inzet: geen Tomaat 2004. Heel veel dank dus.

Ook de mensen van Westergasfabriek. Fijn om hier met Tomaat 2004 te zijn geweest. Uitstekend bevallen, Tomaat 2004 in de grootste stad van Nederland.

Hier gebeurde het allemaal vandaag en ik ben blij dat ik er bij mocht zijn. Het was een bruisende dag hier in Amsterdam, nietwaar?

Morgen, maandag, bruist het in Rotterdam. Dan loopt de Coolsingel vol met 10.000’en mensen, met mensen die premier Balkenende beterschap toewensen.

Met zijn voet jazeker, maar vooral ook met zijn beleid, dat immers eerstverantwoordelijk is voor het bedenken van de ram- en rampkoers die zijn kabinet momenteel vaart. Die koers verziekt Nederland en de verhoudingen in de Nederlandse samenleving.

De samenleving is dat beu. Daarom zal de Coolsingel morgen vol staan.

Ik zal er ook zijn, om tegen de vakbonden die de actie organiseren te zeggen: jullie strijd is onze strijd! Boodschap ook namens jullie? Hun strijd is onze strijd!

En dinsdag blíjft het bruisen. Maar dan in Den Haag. In de Ridderzaal spreekt de koningin dan de Troonrede van Balkenende uit. Inmiddels weet iedereen wat erin staat. Daarvoor hoef ik niet naar de Ridderzaal. Ik zal daar dan ook niet zijn. Akkoord?

Ik luister naar de koningin op het Spui, waar de vakbonden opnieuw manifesteren tegen het kabinet. Ik zal er zijn met al onze kamerleden (EK en TK). En met Lodewijk de Waal en Doekle Terpstra die dit keer evenmin in de Ridderzaal zullen zitten.

We maken ons op voor een hete herfst, Waarin veel van onze organisatie en strijdlust gevraagd zal worden.

Maar, als Balkenende confrontatie wil, dan kan hij die krijgen. De maat is vol, Nederland verdient beter!

In alle delen van het land roepen tal van organisaties, naast de vakbonden, op om in verzet te komen tegen dit kabinet

Onze partijgenoten lopen mee voorop om mensen te overtuigen dat de tijd van wegkijken, zwijgen en stilzitten voorbij is, willen we Nederland beschaafd houden.

Geen vergissing: dit kabinet schaaft niet her en der wat bij (of beter: weg) Dit kabinet sloopt de samenleving, sloopt zaken die vaak na jarenlange strijd tot stand gekomen zijn.

Van sociale zekerheid tot bescherming van werknemers op de werkplek. Van zorg voor ouderen en chronisch zieken tot culturele voorzieningen.

Op een festival als dit moet ik de aanslag op de cultuur speciaal noemen. In dit land wordt voor weinig geld op cultureel vlak heel veel waardevols gepresteerd.

Dit kabinet slaagt erin om met snij- en snoeimaatregelen die weinig opleveren heel veel te vernielen. Balkenende en Zalm halen 19 miljoen weg bij kunst en cultuur over de begroting van OCW, daarnaast bezuinigen gemeenten en provincies ook nog eens 95 miljoen. Door alle gesnij en gesnoei lopen een groot aantal culturele instellingen gevaar.

Ik noem het Volksbuurtmuseum in Den Haag, het Zuidelijk Toneel, het kleine toneelgezelschap Kas en de Wolf, het Jeugdjongerentheater Delta, de Dogtroep van wie wij al enkele jaren op rij medewerking krijgen bij het Tomaatfestival.

Overal is het motto minder, minder en nog eens minder. Bij elkaar gaat het voor kunst en cultuur om rampzalige bedragen die echter op de grote schaal van Gerrit Zalm heel weinig voorstellen. Voor relatief weinig bezuinigen wordt er dus heel veel vernield. Dit is regelrechte kapitaal- en creativiteitsvernietiging.

Zelfs D66-godfather Hans van Mierlo vindt het tijd om zijn partijgenoot Van der Laan te kapittelen. Ik roep D66 op om althans op dit punt eindelijk nu eens een rechte rug te tonen na al dat gebuig en gekruip naar CDA en VVD. En anders, maar ‘ns als de wiedeweerga te fuseren met de VVD. Dan hebben we tenminste politieke helderheid!!

Voor alle duidelijkheid: het hoeft niet zo zoals het kabinet het doet, ook niet in de kunst- en cultuursector. Gisteren hebben Agnes Kant en Ewout Irrgang en ik onze tegenbegroting gepresenteerd. Wij slagen er in om dit soort bezuinigingen níet te doen en wél extra te investeren in de creativiteit van onze kunstenaars en in onze cultuurvoorzieningen.

Ik wil niet minder maar meer geld inzetten, bijvoorbeeld voor de Nederlandse popmuziek (Arda Gerkens heeft daar vandaag hier een plan voor gepresenteerd). Geld bijvoorbeeld ook voor onderhoud van monumenten en archeologische locaties, voor de Nederlandse film, voor de Dogtroep en voor het RSO!

Lucebert zei: alles van waarde is weerloos.
Ik zeg: een kabinet dat zich zo weert, is waardeloos.

Dat geldt voor de culturele politiek van het kabinet.
Dat geldt voor de sociale politiek van het kabinet.
Dat geldt voor de hele politiek van het kabinet. Het is pet, pet, driemaal pet!

Dat moet ook de boodschap aan het kabinet zijn als we op 2 oktober bijeen komen.
Weer hier in Amsterdam, maar dan op de Dam en het Museumplein.
De nationale manifestatie tegen de regeringspolitiek moet een waarschuwing worden, die zelfs deze minister-president – een mp met oog- én oorkleppen op – niet kan missen.

Op 2 oktober moet de boodschap zijn:
Dit kabinet verziekt de samenleving.
Nederland verdient beter.
Dus: Maak Nederland beter!

Samen kunnen we veel, héél veel.
Samen kunnen we béter, véél beter
Als we tenminste besluiten om vanaf morgen te kiezen voor:

Beschaving in plaats van decadentie;
Solidariteit in plaats van ieder-voor-zich;
Opbouw in plaats van afbraak;
Optimisme in plaats van pessimisme;

Passie in plaats van calculatie;
Spreken in plaats van wegkijken;
Mobiliseren in plaats van dommelen;
Actie in plaats van dutten.

Overal moeten we mensen aanspreken op hún verantwoordelijkheid voor hoe het nu gaat.
Wat hebt gij gedaan om het tij te keren?’
Iedereen weet dat wat is niet per definitie het best haalbare is.
Iedereen weet dat beter kan.

Ook Balkenende weet het,
En daarom vreest ie het
Laten we die vrees bevestigen.
Laten we ervoor zorgen dat na 10 jaar eindelijk weer ‘ns ’n grote demonstratie vóór de vooruitgang wordt gehouden, En tegen reactionaire, neoliberale politiek!
Op 2 oktober moeten de Dam en het Museumplein vollopen.

Ik zal mijn best doen.
Ik zal erbij zijn.

Want:
Blijf niet mokkend aan de kant staan
Stel een daad en toon je moed
Laat je woede hand in hand gaan
Met het goede dat je doet!

Rust vanavond goed uit,
het worden drukke tijden.
Wel thuis – tot 2 oktober!

Opties voor delen:
  • NuJIJ
  • eKudos
  • del.icio.us
  • Digg
  • Google Bookmarks
  • email

Reacties uitgeschakeld