Tot en met zaterdag zit ik in Fryslân

dinsdag 07 september 2004 :: 18.03 uur

Vanaf morgen zet ik m’n tour door het land voort…
…elke maand één week in ‘n provincie.

Tot zaterdag werk ik ‘n heel programma (oa het laagveenderijmuseum, de sociale werkvoorziening, vakopleiding scheepsbouw, de ouderenzorg, het Abe Lenstra Stadion) af in Friesland.

Ook zijn er twee openbare avonden:
één in Sneek en een in Surhuisterveen.

Ik zie vooral uit naar het gesprek dat ik zal hebben met Foppe de Haan.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

76 Comments

76 reacties

 1. Fryslan Foppe

  Reactie door folkert de lepper — dinsdag 7 september 2004 @ 18.34 uur

 2. Ik kin better Frysk prate as skriuwe mar ik wol sizze dot in it Fryske lân wy een socialistisje tradiesje heech hôde en as et er op oan komt wij hurd wurkje mar ûs net uutbûte lette troch de
  heeche harkes in Holland en De Heaeg.

  Reactie door Harke Boer — dinsdag 7 september 2004 @ 19.10 uur

 3. He egoist, praat even normaal Nederlands ja.

  Reactie door jefK — dinsdag 7 september 2004 @ 20.29 uur

 4. Zeg, Jefk, doe eerst eens beter je best om het te lezen, want dan kom je er heus wel uit. En Fries is een mooie taal, vind ik. Friesland is een schitterende provincie, waar ik graag was en dan ontzettend genoot van de verre uitzichten. Ver kijken is goed voor een mens. Ik denk dat het wijde landschap meegeholpen heeft een ras van mensen te maken dat nuchter en toch vrolijk is en vooral heel erg sociaal. Ja, het socialisme is in Friensland geboren!! In het boekje van Piet Bakker: Zo was het, lees je iets over de grote P.J. Pieter Jelles Troelstra. Een zeer benaderbaar mens bleek dat te zijn. Jan, veel plezier in Friesland en geniet van de wijde blikken daar! En de Friezen bedankt voor hun gastvrijheid en vriendelijkheid die ik destijds mocht ontvangen. En Harke, probeer het nog eens, wie weet begrijp ik het dan grotendeels weer!!

  Reactie door Lydia — dinsdag 7 september 2004 @ 20.34 uur

 5. Inderdaad Harke, we worden uitgebuit door Den Haag. Maar bedoel je nou “varkens? met heeche harkes??? Ik zou liever onze dieren niet willen beledigen door dit kabinet ermee te vergelijken of het zouden van dit witte, rijstvormige griezelige maden moeten zijn die dood vlees wegvreten en dan op levend vlees overgaan?

  Reactie door Lydia — dinsdag 7 september 2004 @ 20.37 uur

 6. @5 Lieve Lydia,

  un grutske bin pa huir kalinht ba surk ka ninnen.
  huit vridden kant du nit verston, hus du wol.

  Goed je best doen om het te lezen, dan begrijp je het wel. (grapje)

  Ik bedoel maar.

  Reactie door jefK — dinsdag 7 september 2004 @ 20.57 uur

 7. Nee, letterlijke vertaling: `hoge heertjes’, uitdrukking hier,
  stamt nog uit de vroeg 20e eeuw. Varken is trouwens `Barg’.
  Een stukje geschiedenis. Door de overwegende anti-roomse houding van de Friezen hebben ze een paar nuttige elementen van het roomse leven gemist: Streven naar innerlijke ontplooiing, relativeren van aardse praal en het geloof in spirituele waarden.
  De Friezen bekeerden zich pas massaal tot het Christelijke Geloof sinds de Reformatie in de 16e eeuw. Want wat in deze nieuwe Kerk werd gepredikt was soberheid, nuchterheid en vooral het serieus nemen van aardse overheden zoals de Bijbel dat in Romeinen 13 voorschreef. Met andere woorden: Ieder zijn plaats in de door God gewilde sociale orde. Elke vorm van materiële vooruitgang moest worden gezien als een passende beloning van God voor ijver, netheid, spaarzin en gehoorzaamheid en niet zoals bij de Katholieken als een gelukkig lot dat morgen morgen weer verdwenen kon zijn en waar je het beste meteen maar van kon profiteren. Het `Carpe Diem’, pluk de dag van vandaag en geniet, is bijna een zondige gedachte in de Friese protestantse wereld.
  Geen wonder dat juist in dit klimaat rond 1900 een socialistische beweging kon ontstaan die Nederland deed opschudden. Een hardnekkige historische gedachtengang wil dat de Marxistische opmars in Nederland begonnen zou zijn juist in Friesland omdat de Friezen zich onderdrukt zouden voelen door het Hollands gezag. Nee dat viel wel mee, want Friesland had zelfs een beperkt zelfbestuur, in tegenstelling tot andere provincies.
  De socialistische gedachte schoot juist wortel in kringen van mensen die er bezwaar tegen maakten dat Friesland werd geregeerd door de Friese landadel, een aantal patriciërsfamilies die van Den Haag volmacht hadden om naar eigen inzicht het wingewest Friesland te besturen. Dit feodale en regenteske rentmeestersschap was immers volkomen uit de tijd? Een groep Friezen was het daarmee eens: We noemen de vissers, landarbeiders, kleine pachtboeren, ambachtslieden en de Rooms-Katholieke gemeenschap in het Bildt. Het deel van de Friezen dat gruwde van de kritiek van de socialisten bestond uit de bezittende klasse (herenboeren), de middenstand en de protestantse kerk die weer was opgedeeld in Gereformeerd en Hervormd. Er dreigde een scheuring van het Friese volk. Zoiets was sinds de tijd van de Schieringers en Vetkopers niet meer voorgekomen.
  Om een Tweede Friese Burgeroorlog te vermijden, werd hard opgetreden tegen andersdenkenden, vooral onder het gezag van het koninklijk commissariaat van het geslacht Van Harinxma thoe Slooten.
  Het links gedachtengoed werd gecriminaliseerd, de eerste socialistische voorvechters, de gebroeders Hogerhuys, kwamen onschuldig in de gevangenis door valse aantijgingen, en werden pas vrijgelaten toen Den Haag zich intensiever met het Friese bestuur ging bemoeien en juridisch gezien de beperkte autonomie van het Leeuwarder Hof niet meer erkende.

  Reactie door Harke Boer — dinsdag 7 september 2004 @ 21.45 uur

 8. heeche harkes in Holland en De Heaeg. Dat laten de Friezen niet door de hoge heren uit Holland en Den haag doen,en dat is nu eenmaal een mooie taal dat Fries, maar je moet het kunnen begrijpen, als men het rustig leest , kan men het begrijpen,.Jan ik wens je een paar fijne dagen in het mooie Friesland toe.

  Reactie door maria — dinsdag 7 september 2004 @ 21.52 uur

 9. Veel plezier in Fryslân.

  Reactie door Cas — dinsdag 7 september 2004 @ 22.03 uur

 10. fryslân Boppe
  en Balkenende kan beter stoppe

  Reactie door karin — dinsdag 7 september 2004 @ 22.35 uur

 11. Nee hoor, Harke, het spijt me heel erg, maar de eerste regel (7) lukt me niet meer. In de tweede regel een deel. Ik zal volhouden! Tja, ik blijf een simpele Hollander, alhoewel mijn voorvaderen via Groningen uit Duitsland’s Ost Friesland kwamen… (Werlte en Wem). Zij trokken met een kast op hun rug naar Nederland via Groningen. Gelijktijdig met die knullen van Brenninkmeijer… Uiteindelijk ontstonden er 4 stoffenzaken die op het laatst allemaal zelfstandig werkten, onder de naam Hommen & Co. Met Umlaut op de o. Ik ben best taalgevoelig, maar misschien zou ik het beter begrijpen als ik het langzaam en duidelijk hoorde uitspreken. In dit geval moet ik eerlijk bekennen dat ik het niet red. Wel je vorige stukje voor het overgrote deel.

  Reactie door Lydia — woensdag 8 september 2004 @ 9.01 uur

 12. Off topic:

  Inmiddels 1.000 gesneuvelde Amerikaanse militairen in Irak. Minister van defensie Rumsfeld: “Je moet er niet te veel waarde aan hechten; het is maar een symbolisch getal.” Dat zal hij bij 100.000 gesneuvelden ook zeggen. Het zal je kind maar wezen, in Irak…..

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 8 september 2004 @ 9.19 uur

 13. Hoi Lydia,

  Wat yn 7 skriuwt is, binne net myn wurden, dat is
  gyn Frysk mar een fantasytaaltsje fan Jefk.

  Reactie door Harke Boer — woensdag 8 september 2004 @ 10.34 uur

 14. @Olav: Laat me raden; Rumsfeld heeft toevallig geen zoon in Irak???

  Reactie door Opa-Buiswater — woensdag 8 september 2004 @ 10.55 uur

 15. @ Opa-Buiswater:

  Krek. En ook geen dochter.

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 8 september 2004 @ 11.25 uur

 16. Wel, Harke, ik kan het dus toch lezen! Op zijn Rotterdans gezegd: ECH WEL. Ik begon al te twijfelen aan mijn taalgevoel. Ooit kom ik weer eens in Friesland om er te genieten en te helen door de wijdsheid en de rust en de wind en grijze wolken. Niks is beter voor een overbelast brein als Friesland!

  Reactie door Lydia — woensdag 8 september 2004 @ 11.31 uur

 17. Misschien kan hier iemand nuances voor dit aanbrengen? Of verder kijken dan zijn neus lang is?

  Moskee promoot homohaat
  De Amsterdamse moskee El Tawheed blijkt ook Nederlandstalige lectuur te verkopen waarin wordt opgeroepen tot de djihad (gewapende strijd) tegen ‘ongelovigen’ en het doden van homoseksuelen. Onlangs raakte het gebedshuis in opspraak door zijn pleidooi voor

  “Het is de plicht van iedere moslim die onder de invloed van een ongelovige vandaan wil komen” om een vrome leider te kiezen, aldus een van de boekjes, dat daarmee vermoedelijk verwijst naar de in het Westen levende moslims. Daarna kan hij de strijd aangaan, met alle middelen, van woorden tot wapens, meldt de Nederlandstalige serie ‘De weg van de moslim’. Naar verluidt vindt die goed aftrek onder Marokkanen.

  Over praktiserend homoseksuelen en moslims die van hun geloof afvallen is het boek duidelijk: ‘Dood hen!’. Er is geen discussie over, want, meldt ‘De weg’, “hierover is men unaniem”. Homo’s wacht de doodstraf, door verbranding, steniging of zo: zoek het hoogste gebouw in de buurt, “waarvan men ze vanaf het terras met het hoofd naar beneden gooit, vervolgens doodt men ze met stenen”.

  Het slaan van vrouwen wordt in geen van de in El Tawheed gevonden Nederlandstalige boeken verboden. Wel stellen ze er een grens aan: van ‘zacht’ slaan tot het vermijden van ernstig letsel of ‘wreedheid’. Woordvoerder Farid Zaari ontkent dat zijn moskee oproept tot de djihad of het doden van homo’s. Het gaat, verklaart hij, om ‘oude boeken’: “Als je zo’n boek nu uitgeeft, lever je er meer toelichting bij.” Het Arabische Minhaj El Muslim (1964) van de Saoedische rechtsgeleerde El Djezeïri verscheen als ‘De weg van de moslim’ (2000-2002).

  Vorige week baarde de orthodoxe moskee opzien door de oproep tot vrouwenbesnijdenis in een daar verkocht boek ‘Fatwas of muslim women’. El Tawheed weigert zich van het boek te distantiëren, hoewel het politieke opschudding veroorzaakte. De reactie van El Tawheed (“Het zou best kunnen dat men weer een spectaculair detail van ons geloof ontdekt”) stelt de Amsterdamse wethouder Aboutaleb niet gerust. “Verschrikkelijk, dit wíllen we hier niet. Kennelijk komt de kritiek nog niet goed aan. Ze blijven zich slachtoffer voelen.”

  (Uit: Trouw, door Lodewijk Dros)

  Reactie door rommel — woensdag 8 september 2004 @ 13.44 uur

 18. @ Rommel (18):

  Mijn neus is niet zo lang, rommeltje, dus het is niet zo moeilijk wat verder te kijken :).

  Op zich is dit oud nieuws; hierover is al het nodige gezegd en geschreven. Natuurlijk is dit soort literatuur/lectuur verwerpelijk, hoe oud ook. Als er geen of onvoldoende toelichting bij staat: gewoon niet beschikbaar stellen. Gelukkig zijn er ook heel wat moslims met “een ander geluid”, zoals homo-groepen, die hun nek durven uit te steken!

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 8 september 2004 @ 15.22 uur

 19. fryslân Boppe
  en MARIJNISSEN kan beter stoppe

  Reactie door Carel de Win — woensdag 8 september 2004 @ 15.56 uur

 20. Rommel snapt hoe het zit, staat dicht bij de werkelijkheid!

  Reactie door Carel de Win — woensdag 8 september 2004 @ 15.58 uur

 21. @ Carel (21):

  Spijtig, maar je niveau wordt niet hoger.

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 8 september 2004 @ 16.08 uur

 22. Aanslagen op een kerncentrale, 2dekamer en wat andere objecten. Goh voel me ineens weer veilig, wat zijn ze toch slim in denhaag. Eerst moet er een kind van 19 gepakt worden die wat plannen heeft, vervolgens komt er een terreuralarm en verhogen ze de security. duhhhhh

  Shit als je aan iedere idioot had gevraagt…waar gaan ze aanslagen plegen was hij waarschijnlijk ook met die lijst komen aanzetten….en wat doen we daar aan…meer security…iets so simple.

  Fun zeg…mijn security wordt geregeld door een stel retards.

  Zat me ff te ergeren aan dat soort onproffesionaliteit.

  Reactie door MAD — woensdag 8 september 2004 @ 17.28 uur

 23. @ Rommel 18:
  Misselijkmakend, die gespeelde verontwaardiging, ook van Wilders en Balkenende over andermans heilige boeken. Laat ik de Protestanten-Bijbel er maar weer eens bijhalen, een exemplaar uit 1935 speciaal aangeschaft om dit soort driftkikkers op hun twee maten te wijzen waarmee ze meten. Wat staat er bijvoorbeeld in Leviticus 24, vers 13?
  Straf voor Godslasteraars en andere misdadigers: En de Heere sprak tot Mozes zeggende: breng de vloeker tot buiten het leger en allen die het gehoord hebben zullen hunne handen op zijn hoofd leggen; daarna zal hem de geheele vergadering stenigen!
  En lees dan gelijk vers 23 erbij waarin beschreven wordt dat dat stenigen op last van God gebeurt.
  Nog een uit Balkenende’s eigen doos.Leviticus 13: Wanneer ook een man bij een manspersoon zal gelegen hebben met vrouwelijke bijligging, zij hebben beiden een gruwel
  gedaan, zij zullen zekerlijk gedood worden; hun bloed is op hen.
  Lees zelf maar verder, Leviticus 20 tot 21 gaat over niks anders dan de meest gruwelijke straffen die God in petto heeft voor allerlei zondaars. Zie ik dat nou verkeerd, dat de Bijbel net zo goed rare teksten bevat?
  Zei Jezus niet dat men inplaats van de splinters in andermans oog ook eens moest letten op de balk in eigen oog? Maar gauw doen, dunkt me!

  Reactie door Helga — woensdag 8 september 2004 @ 17.58 uur

 24. @25 Helga.
  Ja natuurlijk Helga en als de roomse kerk ooit met een nieuw versie van de jou aan geboorde stellingen op papier komen wijzen we weer met het vingertje naar de hypocriete moslims.
  ‘Ja maar bij hun staat in het geschrift …..’
  Zoals ik al eerder heb gemeld KINDERACHTIG.
  Ja maar hij…..

  “Wij moeten met zijn alle er voor zorgen dat deze planeet nog een beetje leefbaar is voor onze kinderen. Maar dat is waarschijnlijk een hopeloze droom.”
  Mooi gezegd. En helaas inderdaad waarschijnlijk een loze droom.

  Reactie door rommel — woensdag 8 september 2004 @ 18.22 uur

 25. @Rommel,
  Hou je aan het onderwerp, jij min stuk vreten, verpest de discussie op de sites van de coalitie als je daar al binnenkomt, mensen als jij en Carel de Win verdienen het om wegggeschoffeld te worden omdat jullie met provocerend grof geschut graag aandacht opeisen en klagen gedemoniseerd te worden, tyf toch op schurftige schaamstreeklijers. Uitwerpselen als jij en de Win zijn welkom als ze werkelijk wat zinnigs in te brengen hebben hier, wat mij betreft mag dat boreltafelbraaksel blijven
  hangen in een spamfilte om opgespaard en al per taart een passende bestemming te vinden.

  Reactie door Helga — woensdag 8 september 2004 @ 18.32 uur

 26. Ik heb mijn meerdere gevonden in Helga. Ik wor’ d’r stil van. Zo goed…. WAUW !!! En dit is echt gemeend, Helga. Heb je misschien plannen om te schrijven? Want wedden dat je hele leuke columns schrijft? Verder heb je natuurlijk gewoon gelijk, dit weblog gaat over dat Jan de hele week in Friesland zit. Niks met Moslims te maken deze keer. Jongelui, moders preekt weer even: HOUD JE BIJ HET ONDERWERP. Tenminste: zoveel mogelijk. Zou dat kunnen? En Helga, je bent echt steengoed met teksten. Misschien kan je een gastcolumn schrijven in de Tribune? Alleen maar een idee. Ik ben ook slechts lezeres, maar het idee kwam opeens boven drijven. SP-ers die de Tribune doen, is Helga iets voor jullie?

  Reactie door Lydia — woensdag 8 september 2004 @ 18.41 uur

 27. #27
  pffrrtt Hahaha
  Ach ja, die naam Helga verklaart al veel. :-)

  Reactie door rommel — woensdag 8 september 2004 @ 19.04 uur

 28. Rommel
  Bruut hoor hoe je bent genomen door Helga…wil niet stoken, maar je staat best wel vreselijk bruut extreem voorlul en je lacht als een boertje met kiespijn. Ik geniet hier intens van rommel. Ga vooral door maak maar een horse ass van jezelf.. :)

  Reactie door MAD — woensdag 8 september 2004 @ 19.25 uur

 29. Werd Bonifatius niet in Fryslan vermoord? En een columnist? Omdat ze van die ‘schitterende’ scheldwoorden kent? ‘tyf toch op schurftige schaamstreeklijers’ vind het altijd erg treurig als mensen dit soort teksten nodig hebben om iets duidelijk te maken. De persoon op het dak van Peter Koelewijn ging er toch ook pas vanaf toen Peter Koelewijn het normaal vroeg in plaats van dat geschreeuw.

  Reactie door BJ — woensdag 8 september 2004 @ 19.36 uur

 30. BJ
  Ik had haar minister president willen maken. Je bent net Balkenende…liefste en correctste jongetjes van de klas. Goed van je hoor BJ en erg wijs gesproken….nah veer in je kont voor het wijze verhaaltje…en nu moet ik een kotsbak hebben voor het griezelige wijze gedoe…ieeuw.

  Reactie door MAD — woensdag 8 september 2004 @ 20.23 uur

 31. Gaat dit allemaal over het bezoek van Jan aan Friesland?

  Reactie door Bert B — woensdag 8 september 2004 @ 20.40 uur

 32. Jan, welkom in Fryslân. Enne, denk je straks bij de diverse debatten in de Tweede Kamer aan je verblijf in de mooiste provincie van Nederland terug wanneer het gaat over: aanleg zweeftrein, behoud Langmangelden en waddengasboringen? (stemadvies…: tegen, voor, tegen).

  Reactie door Hanny Palmen — woensdag 8 september 2004 @ 21.00 uur

 33. Een aanrader om eens te gaan bezoeken vanuit (de omgeving van) Sneek is het Jopie Huisman museum in Workum. Het doorleefde van oude hoeden (uit noodzakelijke zuinigheid een heel leven lang gedragen door dezelfde persoon), het versletene (schoenen, lompen), het afgedankte, het zijn deze thema’s waar maar weinig kunstenaars zich nu en in het verleden door hebben laten inspireren, behalve deze ene, nu inmiddels overleden kunstenaar aan wie dit museum is gewijd.

  Reactie door David Tompot — donderdag 9 september 2004 @ 1.19 uur

 34. @ Lydia (28):

  Helga zal leuk zijn als columniste, als het niet bij een kookrubriek blijft. :)

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 9 september 2004 @ 11.43 uur

 35. Onderwerp: misstanden in de bijbel
  Onderstaand is in het Engels al een “oudje” maar wel aardig in de discussie over de inhoud van de bijbel. Onderstaande was een reactie op de uitspraken van een Amerikaanse “radio-dokter” die negatieve uitspraken deed over homosexualiteit.

  “Dear Dr. Laura:

  Thank you for doing so much to educate people regarding God’s Law. I have
  learned a great deal from your radio show, and I try to share that knowledge
  with as many people as I can. When someone tries to defend the homosexual
  lifestyle, for example, I simply remind them that Leviticus 18:22 clearly
  states it to be an abomination. End of debate.

  I do need some advise from you, however, regarding some of the specific
  Bible laws and how to follow them.

  a) When I burn a bull on the altar as a sacrifice, I know it creates a
  pleasing odor for the Lord (Lev. 1:9). The problem is my neighbors. They
  claim the odor is not pleasing to them. Should I smite them?
  b) I would like to sell my daughter into slavery, as sanctioned in Exodus
  21:7. In this day and age, what do you think would be a fair price for her?
  She’s 18 and starting University. Will the slave buyer continue to pay for
  her education by law ?
  c) I know that I am allowed no contact with a woman while she is in her
  period of menstrual uncleanliness (Lev. 15:19-24). The problem is, how do I
  tell? I have tried asking, but most women take offense.
  d) Lev. 25:44 states that I may indeed possess slaves, both male and female,
  provided they are purchased from neighboring nations. A friend of mine
  claims that this applies to Mexicans, but not Canadians. Can you clarify?
  ….Why can’t I own Canadians?
  e) I have a neighbor who insists on working on the Sabbath. Exodus 35:2
  clearly states he should be put to death. Am I morally obligated to kill him
  myself, or should this be a neighborhood improvement project ?
  f) A friend of mine feels that even though eating shellfish is an
  abomination (Lev. 11:10), it is a lesser abomination than homosexuality. I
  don’t agree. Can you settle this?
  g) Lev. 21:20 states that I may not approach the altar of God if I have a
  defect in my sight. I have to admit that I wear reading glasses. Does my
  vision have to be 20/20, or is there some wiggle room here? Would contact
  lenses help ?
  h) Most of my male friends get their hair trimmed, including the hair around
  their temples, even though this is expressly forbidden by Lev.19:27. How
  should they die?
  i) I know from Lev. 11:6-8 that touching the skin of a dead pig makes me
  unclean, but may I still play football if I wear gloves?
  j) My uncle has a farm. He violates Lev. 19:19 by planting two different
  crops in the same field, as does his wife by wearing garments made of two
  different kinds of thread (cotton/polyester blend). He also tends to curse
  and blaspheme a lot. Is it really necessary that we go to all the trouble of
  getting the whole town together to stone them? (Lev.24:10-16) Couldn’t we
  just burn them to death at a private family affair like we do with people
  who sleep
  with their in-laws? (Lev. 20:14)

  I know you have studied these things extensively, so I am confident you can
  help. Thank you again for reminding us that God’s word is eternal and
  unchanging.

  Your devoted disciple and adoring fan.”

  Reactie door Carolien — donderdag 9 september 2004 @ 13.05 uur

 36. @30 ‘Ik geniet hier intens van rommel. Ga vooral door maak maar een horse ass van jezelf’.

  At your service MAD.

  “De allergrootste schreeuwerds zijn meestal het bangst.”
  Boudewijn de Groot

  Reactie door rommel — donderdag 9 september 2004 @ 13.14 uur

 37. “Als alle mensen alvorens te spreken zichzelf bekeken zouden zij het praten over anderen wel laten.”

  ~Jules Deelder~

  Reactie door Cees — donderdag 9 september 2004 @ 13.46 uur

 38. Ook een hele mooie Cees! :-)
  Maar ik weet niet zeker of die van Jules is.

  Reactie door rommel — donderdag 9 september 2004 @ 13.48 uur

 39. “Het zij te wensen,dat alle mensen Alvorens ze spreken, zichzelf eens bekeken Dan zouden ze het praten over een ander wel laten.”
  Onze Jules heeft hem een beetje aangepast.

  Reactie door rommel — donderdag 9 september 2004 @ 13.53 uur

 40. rommel for president! :-)

  Reactie door Cees — donderdag 9 september 2004 @ 13.56 uur

 41. @ Carolien 939):

  Heel goed, Carolien! Dit soort humor is naar mijn mening meestal effectiever dan schelden.

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 9 september 2004 @ 13.59 uur

 42. @38
  Google is op Bush+Nazi

  http://www.google.com/search?q=Bush%2BNazi

  Dat is al 1 reden om die man door te spoelen.

  Reactie door rommel — donderdag 9 september 2004 @ 14.14 uur

 43. Rommel
  “De allergrootste schreeuwerds zijn meestal het bangst.”

  Gaat voor mij niet op…heb een vreselijk grote ego en sterf nog liever een gore dood dan dat ik bang ben.

  Reactie door MAD — donderdag 9 september 2004 @ 14.17 uur

 44. Met tranen van het lachen nog in mijn ogen sluit ik me aan bij het compliment van Olav aan Carolien. Hèhè, dat lucht echt even op. Jan, als je even de tijd hebt, zet de auto eens aan de kant bij een mooi wijds vergezicht, zet de motor uit en stap uit en laat de wind om je hoofd waaien en zo waait er een boel spinrag uit je hoofd. Bovendien werkt het verre kijken rustgevend en helend. Maakr er gebruik van als je daar bent in de schone luchten.

  Reactie door Lydia — donderdag 9 september 2004 @ 14.21 uur

 45. Als je toch naar Fryslan gaat, schudt dan de hand van S.A. hij is te zien op de ruiten 4 in het Dexia kaartspel en hij is echt niet de enige gedupeerde uit Fryslan.

  http://www.geocities.com/dexiakaartspel

  Reactie door De maker van — donderdag 9 september 2004 @ 15.05 uur

 46. Tjonge jonge Links en Rechts, wat zijn we allemaal nuttig bezig zeg. Maak jullie toch niet allemaal zo druk in het leven. Iedereen die de volgende keer weer naar de stembus gaat, die stemt gewoon even op de SP en het wordt weer leefbaar in Nederland. En niet weer op de PVDA stemmen hé, want dan wordt je weer bedonderd, gaan ze straks met die achterbakse gelovigen regeren, let maar op!!!

  Reactie door JanW — donderdag 9 september 2004 @ 20.24 uur

 47. Klasse interview vanmiddag bij Omrop Fryslan, Jan!! :)

  Reactie door IngeB — donderdag 9 september 2004 @ 21.25 uur

 48. Jan W

  Ik ben dan ook achterbakse klote gelovige…stem sp. Ben ik zeker een goede gelovige….wil ook best op iets anders stemmen als gelovige niet welkom zijn bij de sp. Ben het wel met je eens, maar klonk een beetje stom…vooral richting ex cda’ers…en als je een grote sp wilt heb je die mensen ook hard nodig….toch….

  Reactie door MAD — donderdag 9 september 2004 @ 21.47 uur

 49. Zal ik jullie illusies dan maar doorprikken, al krijgt de SP 30 zetels, er is toch geen andere partij die met de SP wil regeren, daar heeft de SP de afgelopen jaren wel voor gezorgd.

  Dus heel reeel een stem voor de SP is bij voorbaat een verloren stem.

  Reactie door Ronald — donderdag 9 september 2004 @ 22.24 uur

 50. Ronald
  Wat wijs weer. Wat je bedoelt te zeggen is ‘alle andere partijen houden van vriendendienstjes de SP doet daar niet aan mee.’ Klinkt heel erg positief. Bedankt voor het compliment…

  Reactie door MAD — donderdag 9 september 2004 @ 23.00 uur

 51. Als jij dat zo opvat, dan is het een compliment, maar wat ik bedoel is dat de SP door altijd maar tegen te zijn gewoon een kansloze partij is geworden, tenzij ze de absolute meerderheid halen bij de verkiezingen (en de kans daarop is net zo groot als de kans dat ik nu door een meteoriet geraakt wordt).

  Nederland is een comprimissen land en daar past een opstelling als die van de SP gewoon niet in.
  Ze kunnen die zetels van de SP/Groenlinks/SGP en alle andere kleine partijen net zo goed opheffen, aangezien ze toch niks in de melk te brokkelen hebben in dit land.
  Scheelt weer een hoop belastinggeld.

  Reactie door Ronald — donderdag 9 september 2004 @ 23.07 uur

 52. Friesland…..dat is eens iets anders dan het Osse. Foppe de Haan…..ja ja eens kijken of hij al gewend is bij zijn nieuwe werkgever, de knvb zelf namelijk.

  groeten Kinkybrinky, die van de onderbroeken.

  Reactie door KinkyBrinky — vrijdag 10 september 2004 @ 2.52 uur

 53. Ronald

  Kleine partijen opheffen, erg democratisch van je.

  Reactie door MAD — vrijdag 10 september 2004 @ 8.31 uur

 54. Henk (35) Ja hoor, ik ben lid!

  Reactie door Hanny Palmen — vrijdag 10 september 2004 @ 9.05 uur

 55. @54 Ronand.

  Alle partijen in Nederland zijn achterbakse honden op de SP na, Die zijn altijd eerlijk en open over de dingen. Ik hoop dat iedereen dit gaat inzien en massaal op de SP gaat stemmen!!! Misschien wordt jij Ronald ook wel ooit eens wakker.

  Reactie door JanW — vrijdag 10 september 2004 @ 9.10 uur

 56. @61

  Herstel, moet zijn Ronald natuurlijk.

  Reactie door JanW — vrijdag 10 september 2004 @ 9.12 uur

 57. @ Ronald (56):

  Ach, Ronald heeft er geen idee van hoeveel al met het kritische en actieve optreden van de SP is bereikt en hoeveel dat optreden al de Nederlandse belastingbetalers heeft uitgespaard. Om nog maar te zwijgen over de toekomst…..

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 10 september 2004 @ 9.30 uur

 58. Ik volsta met een: “sterkte”
  ;-)

  Reactie door Yuri Visser — vrijdag 10 september 2004 @ 10.46 uur

 59. Volkomen off topic: WAO premie uit principe omhoog!!!!!!In de avondkrant……Ik ga een touw zoeken…..*zucht*

  Reactie door Opa-Buiswater — vrijdag 10 september 2004 @ 14.34 uur

 60. Marijnissen kan nog zoveel lullen in het land, de SP heeft gelukkig nog nooit iets bereikt en zal dit ook niet doen. Maar qua bezigheidstherapie is het best een aardig partijtje.

  Reactie door Carel de Win — vrijdag 10 september 2004 @ 15.57 uur

 61. @ 86:

  Zielig hoor, Jaloezie…

  Reactie door IngeB — vrijdag 10 september 2004 @ 16.59 uur

 62. Reactie op 56 (Ronald)

  Om het maar over een heel specifiek issue te hebben: het zou een hoop belastinggeld hebben gescheeld als PvdA, VVD en D66 (die toen nog ‘groot’ was) tijdens Paars-I niet gezamenlijk het besluit hadden kunnen nemen voor de aanleg van deze Betuwelijn, die de betalingbetaler nóg meer geld gaat kosten. Als de SP in eerdere regeringen al plaats had kunnen nemen dan was die Betuwelijn er toch zeker niet gekomen (althans niet onder de verantwoordelijkheid van een SP die dan in een regeringscoalitie zou zitten) en was ook de geldbuidel van Ronald minder leeggezogen door de extra belastingen die de burgers nu moeten ophoesten voor deze toekomstige Miljardenlijn. Vóór de daadwerkelijke aanleg van de Betuwelijn was immers al bekend dat het een aanleg zou worden van een doodlopend spoor. Een doodlopend spoor ook in het opzicht van aan een ineffectief en onrendabel project besteed belastinggeld door de overheid.

  Uiteindelijk kun je dan toch maar een conclusie trekken: de partijsubsidies zijn toch ergens goed voor, en misschien nog het meest voor de kleine partijen die niet direct uitzicht hebben/hadden op regeringsdeelname. Want de grote partijen hebben wat dit aangaat toch geen nuttige besteding kunnen doen met de miljarden die voor dit project gereserveerd waren, die partijen die ook het meest aan overheidssubsidie ontvangen.

  Reactie door David Tompot — vrijdag 10 september 2004 @ 17.01 uur

 63. Hoeveel rapporten moeten er nog geschreven worden, voordat er echt iets gaat gebeuren aan de mensonterende situaties in verzorgings- en verpleeghuizen ?
  Komt Clémence Ross weer weg met de zoveelste loze belofte ? Gaat Hansje Hoogervorst vertellen dat het toch echt om incidenten gaat ? Blijft de waarden en normen-koning volhouden dat het allemaal veel beter zou gaan wanneer de bewoners/patiënten de verzorgenden met u zouden aanspreken in plaats van met jij ?

  In Amsterdam schijnt een kaartspel op de markt te komen met daarop belangrijke misdadigers… zoals winkeldieven…
  Het lijkt me tijd voor een afbraak-kwartetspel, met een zakkenvullers-kwartet, leugenaars-kwartet, verspillers-kwartet, carrièrejagers-kwartet, kletsmajoors-kwartet, onderwijsvernielers-kwartet… en zorgafbraak-kwartet.
  ‘k Weet zeker dat er een behoorlijke markt voor is… :-(

  Reactie door Heraclitus VII — zaterdag 11 september 2004 @ 4.22 uur

 64. Nederland gaat iets doen aan de terreur. Geloof dat heel nederland slaapt en niet door heeft dat zijn rechten ernstig aangetast worden. sukkels..

  Heel onlogisch om stappen te ondernemen tegen aanslagen op ‘soft targets’ en vervolgens verruim je het preventief fouileren en verander je de mogelijkheden bij justitie. Zo bestrijd je namelijk geen terrorisme, zo verhoog je alleen de veiligheid van politici en niet van burgers. Hoorde al van collega’s dat de politici 7 kleuren schijten in denhaag. Want daar draait dit verhaal natuurlijk om. Kan over een kwartier langs een politieburo lopen met een koffer vol semtex, vervolgens blaas ik mezelf op. Niemand die daar iets tegen kan doen.

  Nu kunnen ze net zoals in Amerika, rechters en advocaten frustreren door mensen onder een terroristen wetgeving te plaatsten. Onderzoeken te doen die er eigenlijk niet toe doen, zonder daar verantwoording voor af te dragen en die info kan natuurlijk weer lekker door verpatst worden.

  Er is maar 1 reden waarom men dit doet…eigenbelang en omdat politici laffe klote honden zijn. Want elke mongool weet dat je terroristen niet tegenhoud.

  Reactie door MAD — zaterdag 11 september 2004 @ 8.48 uur

 65. Dat er bij de Socialistische Partij volop gevaarlijke gekken actief zijn, is hier op GeenStijl al meer dan eens duidelijk gemaakt. Maar dat deze linkse kerk nu ook volop bezig wil om de staatsomroep op te tuigen tot een marxistisch propaganda – geneuzel verdient toch wel even aandacht. Wat speelt er? In het internationale televisiecircus zijn de prijzen van voetbalwedstrijden tot immense hoogte opgedreven, iets wat minder erg is dan het lijkt want je hoort de NOS, SBS6 en RTL nooit over de gigantische opbrengsten van die reclameblokken en het marktaandeel van de zenders die ook weer een behoorlijke waarde vertegenwoordigd.

  Maar goed terug naar de SP. Ene Fenna Vergeer, dat doet mij altijd denken aan sandalen en gebreide onderbroeken met inlegkruisje, heeft ergens op haar kamertje aan het Binnenhof bedacht dat het Nederlands Elftal voor iedereen te zien moet zijn. Dus wil zij met de NOS en KNVB om tafel om het Nederlands Elftal te redden uit de handen van “de snelle jongens”. Klinkt sympathiek, maar dit type retoriek leidt er altijd toe dat wij als veel te brave belastingbetalers moeten toestaan dat de holle-bolle-NOS een graai gaat doen in de schatkist om vol trots te melden dat Oranje “weer bij ons” is. Politiek weer tevreden en weer een schnabbeltje voor Mart Smeets, want zo houdt de kongsi tussen publieke omroep en politiek zichzelf in stand. Volgens mij een mis van de ouderwetse staatsomroepen in Moskou en het Vaticaan, want wiens brood men eet…

  Veel sympathieker en beter voor de schatkist is het om met de voetbalwedstrijden de vrije markt op te gaan. RTL, SBS 6, what ever. De huidige generatie voetbalcommentatoren schuift vrolijk mee op dat schaakbord. Of denk je niet dat pakweg Jan Roelfs of Jeroen Grueter geen Champions League willen verslaan bij SBS 6 of RTL 5 of Veronica? Nee, de situatie van nu is buitengewoon schandalig. Iedere keer houdt de NOS weer de hand op bij de politiek om via allerlei financiële constructies de belastingbetaler te plukken. Kies voor een marktsituatie. Laat ze maar onderling knokken voor de rechten en als een interland te duur is, laat je de jongens van de rechtenburo’s gewoon zweten. Die wedstrijd moeten ze toch kwijt. Nu is het veel gemakkelijker. SBS 6, RTL en de NOS laten zich vrolijk uit elkaar spelen en als de nood het hoogst is, is de redding uit de schatkist dichtbij. Dus durf ik de voorspelling aan dat de NOS de rechten wel zal krijgen van de uitwedstrijden wel zal krijgen, met dank aan Fenna Vergeer van de SP, Joop Atsma van het CDA en meer van dit soort dappere krijgers.

  Reactie door osseworst — zaterdag 11 september 2004 @ 14.37 uur

 66. @osseworst:Een stukje bronvermelding was wel zo netjes geweest. Als je dan zo nodig mee moet doen met de balletjes van Geenstijl met het trappen tegen de linkse kerk zoals vriend Starfucker ( die “auteur” is van bovenstaand stukje) neem dan tenminste de moeite om origineel te zijn! Maar ja, dat inlegkruisje en die gebreide onderbroeken vond je natuurlijk zo’n wereldvondst dat je die zelf wou claimen natuurlijk…..
  Flink hoor om hier zo te keer te gaan; zal Opa nu eens bij Geenstijl gaan klikken??

  Reactie door Opa-Buiswater — zaterdag 11 september 2004 @ 15.52 uur

 67. Osseworst schrijft ‘Ene Fenna Vergeer, dat doet mij altijd denken aan sandalen en gebreide onderbroeken met inlegkruisje’. Tsja, bij een pseudoniem als ‘osseworst’ moet ik ook aan iets denken…

  Reactie door Hanny Palmen — zaterdag 11 september 2004 @ 16.30 uur

 68. Osseworst

  hahaha Geenstijl…jemig… wordt dat nog door ook maar iemand serieus genomen gheghe. Ging toch allemaal om het creeeren van een hype en zo een naam te kunnen verkopen een een chippie, genaamd ‘Dorito’s geenstijl’. Leuke truuk, maar de waarde aan hun artikels is 0,0, is namelijk verbonden aan hypen. Is ongeveer hetzelfde als geloven wat er in de Prive staat.

  Reactie door MAD — zaterdag 11 september 2004 @ 17.07 uur

 69. Olav Meijer,
  Carel de Win kan zijn ei niet kwijt bij zijn rechtse vriendjes, komt die hier maar zijn fop ei leggen.

  Reactie door folkert de lepper — zaterdag 11 september 2004 @ 19.27 uur

 70. Zit er een FNV-er of ABVA KABO-er bij de bezoekers van de weblogs? De RET in Rotterdam weet nauwelijks van de stakingsdag op 20 september af. Vanmiddag een langharige, vrolijke trambestuurder overgehaald om te komen. Hij gaat het uitzoek en als het aan hem ligt komt-ie. Jongens, deze mensen weten van niks lijkt wel. Hoe kan dat toch?
  Carel, ik zie je de 20ste voor het stadhuis van Rotterdam bij het kraampje van de SP. Luister naar de mensen en toon respect voor ze. Wellicht leer je iets ervan.

  Reactie door Lydia — zaterdag 11 september 2004 @ 20.55 uur

 71. Lydia

  zelfde verhaal hoorde ik ook…werk voor de bonden en de partijen die hier in mee gaan doen.

  Reactie door MAD — zaterdag 11 september 2004 @ 21.11 uur

 72. Ik heb eigenlijk het idee dat de bonden er wel een succes van willen maken, maar toch een beetje schuchter zijn om het woordje staking te gebruiken. Mag het niet te veel kosten?

  Reactie door Rik — zaterdag 11 september 2004 @ 21.35 uur

 73. Lydia, MAD e.a.:

  Er wordt hard aan gewerkt, m.n. door de landelijke groep van kritische vakbondsleden “De Maat Is Vol!”(wat mij betreft loopt die al lang over), die gisteren een bijeenkomst heeft gehad.

  Reactie door Olav Meijer — maandag 13 september 2004 @ 9.10 uur

 74. Jan Marijnissen,

  Misschien een beetje laat, “Mar better let as net”.

  Mijn complimenten voor je optreden op Omrop Fryslân tv en radio. Dit is het goede voorbeeld hoe een niet Friestalig iemand moeite doet om de taal te verstaan van het gebied dat hij betreed. Ik denk dat je hiermee bij veel Friezen in aanzien bent gegroeid. Jullie fungeren nu als een goed klankbord in de 2e kamer. Ik hoop echter wel dat wanneer zometeen mensen massaal op jullie gaan stemmen jullie ook de verantwoordelijk nemen om daadwerkelijk mee gaan te regeren. Succes met de strijd.

  Jan Marijnissen kom noch ris wêrom yn Fryslân, bist altyd wolkom.

  Oant Sjen (tot ziens)
  Boppe
  in ridder fan it Rea Klif
  (25 september 2004 om 13:45 Friese herdenking op het Rode Klif bij Warns)

  Reactie door Boppe — vrijdag 24 september 2004 @ 8.38 uur

 75. online sports betting…

  commended association tabernacles Asilomar statistician:firings enciphers walked Wells odds http://odds.sport-betting-site.com/

  Trackback door online sports betting — zaterdag 20 mei 2006 @ 12.55 uur

 76. secured credit cards…

  Emanuel!imposition!Finnegan frugal minded hesitating mbna http://www.credit-card-only.com/ Lang visa card http://www.credit-card-4u.us/

  Trackback door secured credit cards — zondag 21 mei 2006 @ 18.37 uur


 • Het land in

 • Foto