Laten we zuinig zijn op K(k)unst en cultuur…!

Red de verbeelding!

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 30 augustus 2004 :: 9.01 uur

20 Comments

20 reacties

 1. 19 miljoen of 59 miljoen; nogal een verschil dat waarschijnlijk wel weer recht geluld wordt door een of andere bewindsman/vrouw.
  Overigens het tweede voorbeeld van de betrouwbaarheid van dit kabinet dat dit weekend de kiezers bereikt! Ik meen het echt; Gerrit Zalm heeft wat mij betreft de beste zet gedaan in zijn loopbaan! Jan Modaal ( en hoger) zijn pc-speeltje afgepakt zodat ook daar de oogjes eindelijk open zijn gegaan!
  De huidige regeringspartijen kunnen het nu wel schudden, en als ik een groot bedrijf had dan kwamen de heren de Geus en Zalm zeker niet in aanmerking voor een commissariaat gezien de amateuristische wijze waarop de heren opereren!! Applaus; ik lach mij een deuk en tot 2 oktober…..

  Reactie door Opa-Buiswater — maandag 30 augustus 2004 @ 9.11 uur

 2. Kan je zo onder het kopje integratie toevoegen. Kunst, cultuur en integratie, zijn 100% verbonden met elkaar. Dus niet op bezuinigen anders sla je de plank mis. Hoe verder je de kunst en cultuur naar achteren duwt hoe slechter de integratie zal verlopen hoe groter de ontvredenheid van de burger zal worden, per slot van rekening hebben we het ook over een stukje indentiteit van het Nederlander zijn….

  Reactie door MAD — maandag 30 augustus 2004 @ 9.12 uur

 3. Prima,

  Eindelijk een regering die knopen durft door te hakken. We leven nu eenmaal niet meer in een tijd waar alles kan. Indien we nog langer zouden wachten met knopen doorhakken, dan wordt de stap steeds maar moeilijker.

  Reactie door Sophie — maandag 30 augustus 2004 @ 10.18 uur

 4. Ongesubsidieerde kunstenaars bestaan al heel lang en ijn meestal heel interessant en vaak minder decadent dan de ‘gevestigde orde’. Als je niet van je kunst leeft hoef je ook geen rekening te houden met waat de betaler van kunst verwacht.
  Dit geld ook voor musiek (mijn sset toets werkt niet). De bands die voor dieselvergoeding en een kratje bier komen optreden sijn vaak leuker dan de entertainers die alleen komen optreden als se er self financieel op vooruit kunnen gaan.

  Reactie door Erik Ros — maandag 30 augustus 2004 @ 10.35 uur

 5. @sophie (3)
  Knopen doorhakken is ook prima, alleen trekken “rijkeren” wel heel erg veel aan het langste eind achter de knoop.

  De verhoudingen worden wat krom, omdat er in iets van een jaar nu ineens 15 jaar (met name) VVD beleid doorgevoerd wordt.

  Het komt bij mij zelfs over alsof het huidige kabinet zelf wel doorheeft dat zij niet erg lang ons land zullen regeren en (knopen door-)hakken of het een lieve lust is, in de veronderstelling dat het komende (linksere) kabinet toch niet alles terug zal (kunnen) draaien.
  Is er toch nog winst op langere termijn in hun (rechtse)optiek .

  Reactie door Vivere — maandag 30 augustus 2004 @ 10.36 uur

 6. Ben ook wel eens benieuwd wie achter al die belangengroepen zitten die nu mekkeren, ik vind zeker dat kunst en kunstuitingen een maatschappelijk nut hebben en daardoor ook gestimuleerd zouden moeten worden door de staat, maar in plaats van bezuinigingen zou men wel eens goed moeten kijken wie dat geld krijgt, ik denk dat een grote hap gaat naar de babyboomers geheratie, ik zou liever zien dat het geld gestopt zou worden in projecten waar jongeren op een vernieuwende manier met kunst bezig zijn

  Reactie door Jack van Zundert — maandag 30 augustus 2004 @ 10.54 uur

 7. @Opa-buiswater, dat is waarschijnlijk ook de reden dat u geen groot bedrijf hebt, Zalm is door het bedrijfsleven gekozen tot beste Staatsman van 2004.

  Reactie door Ronald — maandag 30 augustus 2004 @ 11.00 uur

 8. 7 @Ronald: Vooral de computerbranche zal hem dankbaar zijn! En tevens een voorbeeld waarom een zakenkabinet bij voorbaat al kansloos is! ( er gaan geruchten dat Pieper politieke ambities heeft,zitten we helemaal op te wachten!)

  Reactie door Opa-Buiswater — maandag 30 augustus 2004 @ 11.28 uur

 9. @Opa, ik kan je niet volgen, eerst roep je van alle daken dat de minima moeten worden ontzien, nu heft men regelingen als PCprive op om dit te bekostigen, is het weer niet goed.

  Of hadden ze de minima niet moeten compenseren, zodat we nu nog even onze 2de goedkope computer kunnen kopen zeg het maar.

  Reactie door Ronald — maandag 30 augustus 2004 @ 11.32 uur

 10. @ Ronald: De minima worden niet gecompenseerd, ze leveren gewoon in, want van de opbrangst van die pc-regeling valt er niets te compenseren. Volgens de computerbranche lopen ze 10 miljoen mis en Zalm zegt 100 miljoen tebezuinigen! Wie loopt er nu de boel te belazeren??

  Reactie door Opa-Buiswater — maandag 30 augustus 2004 @ 11.52 uur

 11. Ik geef direct toe; dat ik geen verstand heb van kunst.

  Maar moet je dan maar gelijk gasten als Anton Heyboer gaan subsidieren? Het is niet mijn smaak.

  Reactie door ReneR — maandag 30 augustus 2004 @ 16.50 uur

 12. @ Ronald (7):

  Zalm de beste “staatsman” van 2004: ook het bedrijfsleven kan dus niet ontzegd worden soms humor te hebben. Hoe een zetbaas gepromoveerd kan worden! Thuis lacht Zalm zich rot en steekt een extra sigaar op.

  Reactie door Olav Meijer — maandag 30 augustus 2004 @ 16.58 uur

 13. Jammer van de 6.000 banen. Alhoewel, wat was ook al weer de bijdrage van deze 6.000 banen? Kunst?
  Ik maak zelf graag muziek, maar dat kan prima, net als andere vormen van kunst, naast mijn werk. Ook met een 40-urige werkweek blijft voldoende tijd en gelegenheid om kunsten te maken!
  En dat gezwam over een bijdrage aan de integratie door kunstbeoefening. Ongelooflijk! Identiteit van de Nederlander…te gek voor woorden.
  Het wordt tijd dat we weer eens normaal gaan doen en aan het werk gaan.

  Reactie door Bert B — maandag 30 augustus 2004 @ 17.30 uur

 14. RONALD DE BESTE OUWEHOER VAN DEZE WEBLOG.
  NEEM OOK EEN SIGAAR JOCHIE “UIT EIGEN DOOS GRAAG”
  EN GEEF SOPHIE ER OOK MAAR EENTJE.

  Reactie door Eef — maandag 30 augustus 2004 @ 17.42 uur

 15. Je krijgt van zelf een kunstkop van dit kabinet.

  Reactie door folkert de lepper — maandag 30 augustus 2004 @ 18.48 uur

 16. Maak je hier maar eens druk over, o nee dat is defensie maar he

  Defensie wil vliegkamp De Kooy sluiten
  DEN HAAG – Defensie wil Marinevliegkamp De Kooy bij Den Helder sluiten. Staatssecretaris Van der Knaap van Defensie zal daarover de komende maanden overleg voeren met de civiele medegebruikers op het vliegkamp als provincie, gemeente Den Helder en het lokale bedrijfsleven. Dat heeft de woordvoerder van Van der Knaap maandag gezegd.

  Op De Kooy staan momenteel 21 Lynx-helikopters van de Koninklijke Marine. Er werken namens Defensie vijfhonderd mensen. Uit een ‘helikopterstudie’ van het ministerie van Defensie blijkt dat als de Lynx-helikopters grotendeels worden vervangen door heli’s van het type NH-90 het niet meer rendabel is om De Kooy open te houden. Minister Kamp van Defensie wil de helikopters zo veel mogelijk concentreren op de basis Gilze-Rijen. Eerder werd al bekend dat helikopterbasis Soesterberg dichtgaat.

  VVD-Tweede-Kamerlid Van Baalen vindt dat De Kooy open moet blijven. ” Dit besluit pakt slecht uit voor de Koninklijke Marine én voor de Kop van Noord-Holland.” Van Baalen pleitte eerder, tevergeefs, voor het openhouden van marinevliegkamp Valkenburg, basis van de Orion-patrouillevliegtuigen.

  Voor de gemeente Den Helder is sluiting van De Kooy een klap van jewelste. Volgens wethouder R. Waltmann (VVD) betekent dit een verlies van zeker duizend banen. “Dat is een gigantische dreun die we niet eenvoudig te boven zullen komen. Er zijn in de afgelopen jaren al duizenden banen verdwenen bij de marine, het gaat maar door.”

  Waltmann vreest dat sluiting van het Marinevliegkamp ook het einde voor Den Helder Airport betekent. “Het is ondenkbaar dat de civiele gebruikers het vliegveld kunnen openhouden, de kosten zijn daarvoor te hoog. Dat houdt in dat ook de offshore en alle daaraan gerelateerde werkgelegenheid haar heil elders zal zoeken. In plaats van dat Den Helder door de regering, zoals in het verleden vaak beloofd, wordt geholpen, krijgen we de ene klap na de andere te verwerken.”

  Waltmann had toevallig voor woensdag een gesprek met staatssecretaris Van der Knaap in de agenda staan. Dat wordt volgens de wethouder nu een pittig gesprek, want deze plannen mogen absoluut niet doorgaan. “Dat is echt rampzalig voor Den Helder. Toen ik het nieuws vandaag hoorde, was ik echt met stomheid geslagen.”

  Reactie door Ronald — maandag 30 augustus 2004 @ 20.22 uur

 17. Ronald

  Jij bent vaak met stomheid geslagen…zou er haast iets van gaan denken. Is goed….moeten dat hele leger inkrimpen en al dat pulp eruit filteren, weg met die zogenaamde burgerposten. En al die ouderwetse zooi, hup ook weg ermee. Leger moet weer voor militairen worden, ijzervreters en niet voor kingsize watjes. Nederland kan het prima af met een kleiner leger. En alleen nog maar SEALS, lekker allround en compact…

  Reactie door MAD — maandag 30 augustus 2004 @ 22.54 uur

 18. Wat mij betreft wordt er helemaal geen subsidie gegeven aan ‘kunst’. Geef dat geld maar aan de minima of alleenstaande moeders.

  Reactie door 1337 — dinsdag 31 augustus 2004 @ 1.23 uur

 19. Ronald; Kamp wil veel leger bases sluiten; zoals die in Seedorf.
  Toevallig wil een VVD-er dit. Dus de VVD. En nu zitter er VVD-ers te janken om Den Helder….In mijn ogen dus een actie om nog even populair te worden bij hun eigen stemvee.

  Maar als echte VVD-ers zouden ze deze bezuinigingsactie moeten steunen. Maar mischien treft het toevallig hun eigen portemonaie wel daar in Den Helder. lekker hypocriet.

  Reactie door ReneR — dinsdag 31 augustus 2004 @ 17.37 uur

 20. @ ReneR

  Anton Heyboer hoeft echt geen subsidie hoor. Die man verdiend genoeg. Op een heel mooie manier. Anton Heyboer is in mijn ogen een van de beste kunstenaars van Nederland. Veel mensen zullen niet met mij me gaan in deze omdat ze niet precies weten wat de kunst van Anton Heyboer precies inhoud, omdat ze verwenselijk naar zijn 2 seconden aquarellen zitten te kijken. Nee dat wat Anton Heyboer een goede kunstenaar maakt zijn dan ook niet aquarellen specifiek.

  @ de rest

  Ik ben groot gebracht door kunst. Enige geschikte baan voor mijn vader was kunstenaar ( beeldhouder ) . Van kind af aan musea bezichtigen in heel europa. Prachtig !! Openbare kunst in parken en gemeentes ? Prachtig !!! Beeldende Kunst Regeling (BKR) Weg er me !! Kunst academie Prima. Maar daarna ook eigen boontjes doppen als kunstenaar. Mischien een overbrugings periode. En dat kan alleen het tallent. We zitten niet te wachten op rotzooi van ongetallenteerde.

  wie zij het ook weer ? ” Wir haben die kunst erfunden das wir nicht an die realitat zu grunde gehen ” schitterend en waar denk ik. Ook denk ik dat je als kunstenaar een parasiet van de welvaart bent. In echt slechte tijden koopt niemand kunst omdat je het stomweg niet kan eten. Of, Parasiet, mischien gewoon het gat in de markt ten tijden van welvaart.

  De staat moet geen ongetallenteerde ” kunstenaars ” in leven houden. Het is te moeilijk te bepalen wat goede en wat slechte kunst is. De markt bepaald zelf wie of wat er goed is en wie of wat er slecht is. En niemand anders. Subsidies stoppen. Ik hoor ze klagen in mijn omgeving dat het gregoriaans zang koortje moet stoppen om dat het zaaltje niet meer betaald word door de subsidie. Als je ziet wie er zingen? 2de auto vrijstaand huis, 2de huis in frankrijk. Ik moest met mijn Rock bandje alles zelf betalen en ik had nix. Die subsidies voor cultuur moet beter verdeeld of niet verstekt aan de personen die het makkelijk zelf kunnen betalen.

  Is er statestiek bekent over hoeveel kunstenaars door, bijvoorbeeld de BKR, succes vol zijn geworden en zich zelf bedruipen?

  Goede scholing voor cultuurzaken graag !! Van mij part meer geld i.p.v. bezuinigingen.

  Maar ja, het volk wil geen geld meer aan cultuur/kunst uitgeven. Ze hebben tenslotte een TV. Je ziet de grootste artiesten op MTV voor een habbekrats. Zo word het natuurlijk heel moeilijk om een baantje te vinden voor al die werkeloze dansers/muziekanten/schilders/acteurs/dichters/enz/enz. Het circus sterft al uit, heel jammer.

  Ik denk dat we verkeertom bezig zijn. krijg je het volk geintreseerd in kunst door ze er me dood te gooien ? subsidie aan elke gek die iets unieks maakt ? Krijg het volk eerst maar verzot op kunst. dan hebben al die werkelozen kunstenaars snel weer werk. Het zal wel niet te doen zijn. Moet je de TV verbieden ;-P
  De kunstenaars moeten dus zelf maar de nieuwe mediums veroveren zoals TV en internet. ( scholing dus )

  Goede scholing, maar zelf bedruipen.

  Reactie door Greasle — woensdag 1 september 2004 @ 2.23 uur