Het is zover…

De afgelopen weken ben ik bezig geweest alle achterstanden weg te werken, en ben nu bij. Nou ja, daar lijkt het op. Volgende week nog ‘n paar afspraken en dan eind volgende week (weer) voor ‘n paar dagen naar de Zuiderburen.

Nu kan ik dan eindelijk beginnen aan de (stapel) boeken die al zo lang op mijn ogen en aandacht wachten. Ik begin met de dikste (1200 pagina’s)…van Geert Mak.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zaterdag 31 juli 2004 :: 20.47 uur

9 Comments

9 reacties

 1. da’s meteen een interessant boek ook… heel boeiend (verteld)

  Reactie door T!nm@r — zaterdag 31 juli 2004 @ 21.01 uur

 2. Geert Mak hield onlangs een ontroerende speech bij de acceptatie van een zijn prijzen. Merkbare onrust bij het gedwee luisterende publiek. Prachtig moment.Een gelauwerd en goed kandidaat voor de redactie van Zomergasten 2005.Dat wordt een prachtige televisieavond. De Eeuw van mijn vader en dan nu In Europa, geen kauwgum televisie..

  Reactie door Peter — zondag 1 augustus 2004 @ 11.58 uur

 3. Mijn vader heeft voor zijn verjaardag dit enorme pak papier gekregen en zit dat nu op een camping in Polen te lezen, onder het genot van een glaasje wodka. Denk ik.

  Reactie door Eveline — maandag 2 augustus 2004 @ 13.12 uur

 4. Dat is wel een mooi en goed boek. Wel een beetje weinig commentaar bij dit stukje van de vaste replyers. Surfen zeker meer dan lezen. :)

  Reactie door MPL — maandag 2 augustus 2004 @ 16.33 uur

 5. @ MPL (5):
  Te overhaaste conclusie, denk ik!:)
  Het is beter pas commentaar te geven als je van de feiten kennis hebt genomen. Dit boek heb ik nog niet gelezen, dus…..(Zo heb ik ook pas commentaar gegeven op Moores “Fahrenheit 9/11″ ná het zien van de film, en niet op basis van commentaren van anderen). Overigens heb ik wel met veel plezier “De eeuw van mijn vader” (en oudere geschriften) van Geert Mak gelezen, dus ik verwacht er wel veel van.

  Reactie door Olav Meijer — maandag 2 augustus 2004 @ 17.07 uur

 6. Het is inderdaad een overhaaste conclusie. Een beetje om te stoken, daarom had ik er een smiley achter gezet. :)

  Reactie door MPL — maandag 2 augustus 2004 @ 17.33 uur

 7. @ MPL (6): Had ik wel door, hoor! Vandaar: :). Maar een serieuze aanvulling leek mij niet weg.

  Reactie door Olav Meijer — maandag 2 augustus 2004 @ 18.08 uur

 8. Zo te merken heeft dus nog niemand dit inderdaad erg lijvige werk gelezen. Dan geef ik bij deze de aftrap voor een blog-recensie ;)

  Het fijne van dit boek is dat het te lezen is als een encyclopedie; ben je geinteresserd in de Russische revolutie? Dan is Petrograd 1917 je hoodstuk. De opstand van Warschau? Warschau 1944. De Spaanse Burgeroorlog? Barcelona 1936. Servie in het afgelopen decennium? Novi Sad 1999. Deze benadering heeft zowel plus- als minpunten zo merkte ik. Geert Mak laat af en toe de chronologische orde voor wat het is en bewandelt in de hoofdstukken (toegeschreven aan een bepaalde stad en tijdstip) diverse zijpaden die de overzichtelijkheid niet ten goede komen. Maar is hem dat te verwijten? Nee, deze zijpaden zijn vaak juist de krenten in de pap en slepen de lezer mee in het verhaal.

  Meningen zullen verschillen. Persoonlijk hou ik erg van de beschrijvende en onderzoekende journalistiek die Mak gecombineerd toepast in dit boek. Het boek leest als een imaginaire reis langs de plekken die elke Europeaan zal (moeten?) kennen, en die een prachtige en overweldigende indruk geven van de enorme politieke en culturele lappendeken die Europa is.

  Op het moment lees ik de zin: “Niets kan zomaar een nieuwe orde scheppen uit armoede en chaos, behalve het verhaal, en het geloof in het verhaal”. Ik kan niet anders dan buigen…

  Floor, Amsterdam

  Reactie door Floor van der Wateren — maandag 2 augustus 2004 @ 23.39 uur

 9. capitol one…

  microjumps?germane:bequeath cushioning:decreeing miserly stylized mbna http://www.credit-card-only.com/

  Trackback door capitol one — zondag 21 mei 2006 @ 18.52 uur