Noteer vast ff…

Op 19 september TOMAAT 2004 in Amsterdam.
(Kaarten kunnen reeds besteld worden.)

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 28 juli 2004 :: 23.55 uur

18 Comments

18 reacties

 1. off topic:

  [b]Twee uitgezette Somaliërs vermoord

  Gepubliceerd op woensdag 28 juli 2004, planet.nl

  Twee afgewezen Somalische asielzoekers, die door Nederland het land zijn uitgezet, zijn kort na terugkeer in hun vaderland vermoord.[/b]

  [i]Dat heeft Amnesty International woensdag laten weten. De twee behoren tot de groep van 26.000, die minister Verdonk van Vreemdelingenzaken dit jaar wil uitzetten.

  Volgens Martin Hill van Amnesty werd Mohamed Yahya, die tot een vervolgde etnische minderheid behoort, in mei teruggestuurd en enkele dagen later vermoord.

  Een andere afgewezen Somaliër, Abdinassir Abdulatif, werd eveneens in mei teruggestuurd. Hij werd ontvoerd en vervolgens in juni op straat vermoord.

  Een woordvoerder van het ministerie van Justitie zegt niets over de zaak te kunnen zeggen omdat de relatie tussen de lotgevallen van de mannen en het Nederlandse terugkeerbeleid niet te leggen is.

  Geen familie of clan
  Nederland besloot begin juni bepaalde groepen uitgeprocedeerde Somaliërs tijdelijk niet uit te zetten. Het gaat om Somalische asielzoekers die terug moeten naar het noorden van het land en die behoren tot een minderheid en daar geen familie- of clanbanden hebben. Dit geldt voor maximaal een jaar.

  Aanleiding was een uitspraak van de Raad van State in de zaken van drie Somaliërs die hun uitzetting aanvochten in verband met de onveilige situatie in hun thuisland.[/i]

  Reactie door DaniĆ«l O. — donderdag 29 juli 2004 @ 0.26 uur

 2. Klinkt leuk dat festival tomaat.

  Daniel O
  Natuurlijk gaat men nu aan alle kanten verantwoordelijkheid van moord afschuiven. Simpel, deze regering heeft nu bloed aan zijn handen die ze niet af kunnen spoelen hoe hard ze het ook proberen, ze zijn nu naast stomme klootzakken ook nog eens medeplichtig aan moord. Natuurlijk gaat men dit afschuiven en moeten wij burgers het los van elkaar zien ‘moord relativeren’. Eigenlijk zou je van die ministers een van hun kinderen of familieleden moeten afknallen, weten ze ook hoe dat is. En dan ook je schouders optrekken….tsja the big picture…zijn maar 2 mensenlevens.

  Zo zie je maar weer….dat het asielbeleid niet werkt en dat mensen het met hun leven moeten bekopen omdat ze geen binding meer hebben met het land van herkomst. Hoor Verdonk het nog zeggen, ja wij houden dat allemaal in de gaten….ja sure 2 moorden.

  Reactie door MAD — donderdag 29 juli 2004 @ 6.50 uur

 3. Al eerder heeft het ministerie van justitie beweerd uitgezette asielzoekers “in de gaten te houden”. Zelfs als men dat echt zou willen (en kunnen), kunnen dergelijke afschuwelijke gebeurtenissen niet worden voorkomen: ook hun dood in het land dat ze waren ontvlucht is niet tegengehouden. In dit licht is de actie van advocaat Pieter Bogaers (die stickers heeft laten maken met teksten als “het IND is levensbedreigend”, zoals op sigarettenpakjes) zeer begrijpelijk.

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 29 juli 2004 @ 9.21 uur

 4. Een politie agent die een arrestant heeft is ook verantwoordelijk voor het doen en laten van zijn arrestant. Valt de arrestant is de agent verantwoordelijk, doet hij zichzelf iets aan, is de agent verantwoordelijk. Voor mij zo klaar als een klontje, regering en justitie zijn verantwoordelijk. En die verantwoordelijkheid moeten ze maar eens durven te nemen. En die sticker actie is ook zeer te begrijpen. Alleen jammer dat het gewone voetvolk daar ook voor aangekeken wordt, zitten veel mensen die hun hart echt op de juiste plaats hebben. Alleen niet durven of mogen vrijuit spreken. Alle geluiden uit die hoek worden in de doofpot gestopt, wat ik me afvraag, hoelang is justitie al op de hoogte van de 2 vermoorde mensen. En waarom is dit niet naar buiten gebracht…het volk heeft het recht om te weten hoe zulke dingen verlopen. Anders kunnen voorstanders van dit beleid nooit een realistisch beeld krijgen.

  Reactie door MAD — donderdag 29 juli 2004 @ 9.40 uur

 5. Iemand was mij voor met het citaat zie ik ;)

  Van verschillende landen is bekend dat het er nog helemaal niet zo veilig is als men ons doet geloven. Somalie is er een van en als je mensen dan toch terug blijft sturen, kun je wachten op dit soort verhalen.
  Wanneer wordt minister Verdonk gestopt voor dit asociale beleid? De hele regering eigenlijk… Hoeveel levens gaat dit beleid zo kosten? Want, zoals MAD ook al zei, deze regering heeft nu letterlijk bloed aan de handen en dat lijkt me toch niet de bedoeling van een regering… Of zie ik dat nou verkeerd… :?

  Reactie door Mirella — donderdag 29 juli 2004 @ 9.59 uur

 6. Heel Simpel:

  Dood door schuld

  volgens deze regering zijn sommige delen van de Hel zelfs veilig om naar terug te keren.

  Vergeet echter niet: dit beleid is door Paars ingezet, Job Cohen heeft de laatste zeer onmenselijke vreemdelingenwet inmekaar gezet waar nu op wordt doorgeborduurd. Dit was 1 van die berichten op de radio waar mijn bloed van ging koken. Vreselijk.

  Reactie door Harm-Jan Kamstra — donderdag 29 juli 2004 @ 12.03 uur

 7. vorige mail totally off topic, sorry, maar moest er ff uit,

  Festival Tomaat is nu echt een paar stappen van mijn huis :))

  Gaat vast hardstikke ok worden, ik kijk nu al uit naar weer zo’n daverende speech van jou Jan, moet wel lukken lijkt me ;)

  Reactie door Harm-Jan Kamstra — donderdag 29 juli 2004 @ 12.09 uur

 8. Je vraagt je af hoeveel inmiddels uitgezette of nog uit te zetten asielzoekers datzelfde fatale lot moet gaan treffen voordat ook het kabinet inziet dat het uitzettingsbeleid faalt, omdat het inhumaan is voor een grote groep en in de extreme geval mensen zelfs direct de dood injaagt. De zaak is ernstig genoeg dat de SP hierover de verantwoordelijke ministers aan de tand zou moeten voelen, weliswaar te laat voor de asielzoekers die er nu niet meer zijn, maar misschien nog op tijd voor uitgeprocedureerden die de komende tijd worden teruggestuurd naar onveilige gebieden.

  Reactie door David Tompot — donderdag 29 juli 2004 @ 15.54 uur

 9. Dit zijn nu twee Somaliërs die vermoord zijn. De vraag die ik heb is: Hoeveel meer uitgezette asielzoekers vermoord, ‘verdwenen’ of gemarteld zijn nadat ze uitgezet zijn?

  Ik denk namelijk dat er veel meer van dit soort gevallen zijn, maar dat het van die mensen gewoon niet bekend is.

  Reactie door Jeroen Dekkers — donderdag 29 juli 2004 @ 16.23 uur

 10. Even over die vermoorde Somaliers:
  De 2 ex-asielzoekers zijn slachtoffers geworden van een roofoverval. Men dacht dat ze geld hadden en daarom zijn ze vermoord.
  Het noorden van Somalie wordt door Nederland als veilig beschouwd. Somaliers die daar vandaan komen kunnen dus weer terug. Het zuiden van Somalie, waaronder Mogadishu valt en waar de 2 Somaliers zijn vermoord, is onveilig. Somaliers die daar vandaan komen worden dus niet zonder meer teruggestuurd.

  Het is echter gebleken dat het vliegtuig vaak (eerst) landt in Mogadishu en de mensen stappen daar uit en vinden zo hun weg weer.

  Hoe erg het ook is dat ze vermoord zijn na uitzetting door Nederland, ik wil toch even recht zetten dat ze niet vermoord zijn wegens hun vlucht naar Nederland (en hun terugkeer naar Somalie) of andere politieke o.i.d. achtergronden.

  M.b.t. Tomaat 2004: Ik ben er!! Misschien is het handig nog even op de site iets te noemen over de toegankelijkheid voor rolstoelers en de aanwezigheid van invalidentoiletten!

  Reactie door IngeB — donderdag 29 juli 2004 @ 18.57 uur

 11. Naar aanleiding van de reacties op de vermoorde Somaliers, het volgende.
  De SP heeft in kamervragen gevraagd om een onderzoek en niet meer uitzetten naar Somalie. Dat laatste vinden we uiteraard al langer. Het is nog onduidelijk wat er precies gebeurt is. Maar duideljk is in ieder geval: het is een land dat niet veilig is, en waar naartoe je asielzoekers in onze ogen dus nu niet terug kunt sturen.

  Reactie door Agnes Kant — donderdag 29 juli 2004 @ 20.33 uur

 12. Sowieso moeten ze die lijst van ‘veilige landen’ nog maar eens goed nakijken. Het is nu zo dat het noorden van Somalie als veilig wordt bestempeld. Somaliers die uit het zuiden van het land komen worden niet teruggestuurd.
  Goed dat er vragen zijn gesteld om het naadje van de kous te weten te komen!

  Reactie door IngeB — donderdag 29 juli 2004 @ 21.10 uur

 13. IngeB

  Wil even reageren op (10)

  Ze mogen dat door roof om het leven gekomen zijn. En zelf naar een onveilig gebied zijn gegaan. Maar je kan ook zeggen, ze zijn te lang in Nederland geweest, hebben telang moeten wachten en zijn min of meer vervreemd van hun eigen cultuur. Wederom kom je dan weer uit in Nederland. Ik denk namelijk dat dat kan gebeuren. Ze mensen een paar maanden in een andere omgeving en ze vertonen ook vreemd gedrag.

  Gelukkig Agnes Kant dat jullie er vragen over stellen en voor een onderzoek zijn. Want zijn zij de enige. Is er een verband tussen mensen die hier al lang zijn en eventueel aanpassings moeilijkheden waardoor ze een hoger risico lopen om slachtoffer te worden.

  Reactie door MAD — donderdag 29 juli 2004 @ 21.51 uur

 14. Chiel Montagne? Dat is toch hopelijk een geintje.

  Reactie door Jeroen — donderdag 29 juli 2004 @ 22.46 uur

 15. @IngeB (10 en 12):
  Quote:”Het noorden van Somalië wordt door Nederland als veilig beschouwd. Somaliërs die daar vandaan komen kunnen dus weer terug.” Het woordje “dus” is geheel onterecht! Het punt is, dat de ministeries van justitie en buitenlandse zaken vaak uitgaan van onvolledige en/of onbetrouwbare rapportages over de landen van herkomst.(Dit weet ik uit eigen ervaring). Al eerder zijn b.v. Iraanse asielzoekers teruggestuurd en later in Iran vermoord. Of het in dit geval van de Somaliërs echt om roofmoord gaat weet ik niet, maar ik waag het in elk geval te betwijfelen. Het hele uitzetbeleid moet heel kritisch worden doorgelicht!

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 30 juli 2004 @ 10.03 uur

 16. @ Olav…ik had er misschien even bij moeten zetten (bij mijn posting) dat dit de stelling van de Regering is. Want het noorden van Somalie staat op de lijst van ‘veilige gebieden’.

  Het is dus niet mijn mening, ik vind juist dat ze die lijst van veilige landen maar eens goed weer onder de loep moeten nemen.

  Dat wilde ik nog even kwijt ;)

  Reactie door IngeB — vrijdag 30 juli 2004 @ 16.29 uur

 17. @ Olav (vervolg)…dat van Iran weet ik, we hadden in ons asielzoekerscentrum een familie zitten; vader-moeder-2 jonge kinderen, die werden uitgezet. Vader geboeid, terwijl moeder en kinderen toekeken.
  Eenmaal terug in Iran zijn de kinderen door de Staat bij de ouders weggehaald en de ouders zijn nog dezelfde dag doodgeschoten.

  Reactie door IngeB — vrijdag 30 juli 2004 @ 16.32 uur

 18. reaktie op daniel O:
  de regering van het ene land kan natuurlijk nooit verantwoordelijk gehouden worden noor een moord gepleegd in het andere land. De SOMALISCHE regering is verantwoordelijk voor de moord (en het oplossen hiervan) op SOMALISCHE burgers in SOMALIE

  Reactie door roordink — zondag 22 augustus 2004 @ 10.48 uur