De driehoek van mijn jeugd

Ja, geloof het of niet, ik ben geboren en opgegroeid in de Goudmijnstraat in Oss. Vanavond was ik er met ‘n oude kennis van ‘n paar deuren verder, Frans de Poot, weer ‘ns terug.

Het straatbeeld bestaat aan één kant uit één, lange muur van Bergoss, de (voormalige) tapijtfabriek. De zaak is sinds jaren verlaten. En dat is te zien.

Gelukkig heeft het gemeentebestuur nu iets in de planning voor dit gebied. Bij de ontmanteling van het terrein heeft de SP ervoor kunnen zorgen dat niet alles gesloopt zou worden. Eén hal hebben we kunnen behouden en is nu in gebruik als restaurant…Ze hebben er onlangs ‘n Michelin-ster gekregen.

De straat is altijd ‘n merkwaardige straat geweest. Eigenaren/speculanten zijn er verantwoordelijk voor dat onderstaande situatie al dertig jaar bestaat.

Maar er is gelukkig ook nieuwbouw.

In de hal treffen we ‘n tafereel dat laat zien dat er in die vijfenveertig jaar niets veranderd is.

Aan het eind van de straat ligt het TBL waar ik op school heb gezeten.

In de Visserskerk ben ik nog misdienaar geweest. Ze hebben vanwege teruglopend kerkbezoek de uitbreiding uit de jaren vijftig maar weer gesloopt.

Tijdens onze wandeling zijn we ook getuige van ‘n oploop en vechtpartij. Het ziet eruit alsof iemand door het lint is geaan vanwege ‘n verloren liefde. We vragen iemand 112 te bellen. De politie rekende ‘n paar minuten later de amokmaker in.

Maar gebeuren ook leuke dingen…

Kijk zo kun je ook met ‘n schutting omgaan…,
een initiatief van Hans d’n Toei.

Hans heeft ‘n restaurantje…

Hans en Frans

…en humor…

Gedrieën spreken we af dat ze ‘n busreis organiseren voor mensen uit de buurt.
De bestemming? Den Haag. Ik zal gastheer zijn…

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zaterdag 24 juli 2004 :: 20.36 uur

8 Comments

8 reacties

 1. ff offtopic maar wel leuk…..
  http://geenstijl.nl/feauteaufuck/manches/1/

  Reactie door Harry — zaterdag 24 juli 2004 @ 21.20 uur

 2. He Jan, leuk he terug naar vroeger?

  Kijk ook ff op mijn web-log als je wilt: http://nicky050.web-log.nl

  Reactie door Nicky — zaterdag 24 juli 2004 @ 22.57 uur

 3. Hi Jan, Gaaf wat de SP daar heeft bereikt. Geweldig als je een oude fabriekshal kunt behouden en om kunt toveren tot restaurant! Toch veel mooier als alle saaie nieuwbouw.

  Reactie door Theo — zondag 25 juli 2004 @ 0.17 uur

 4. Mooi als je oude gebouwen kunt redden en er een restaurant in kunt vestigen! Geweldig en veel mooier als die saaie nieuwbouw. Ga binnenkort ook mijn ouderlijk huis helemaal opknappen en er zelf wonen, leuk om te doen.

  Reactie door Theo — zondag 25 juli 2004 @ 0.19 uur

 5. Ja,als dit komt door de inspanningenen van de SP is dat dus te gek..Zo zie je maar, het kan dus wel…..

  Reactie door lambert — zondag 25 juli 2004 @ 1.09 uur

 6. kan je dat wel betalen jan, eten in een restaurant met een michelinster?

  Reactie door jsmn — zondag 25 juli 2004 @ 5.16 uur

 7. Uit je stukje met foto’s komt goed naar voren hoe verknocht je bent met de plek waar je bent opgegroeid, Jan, je spreekt erover met warmte en een vleugje weemoed. Bij veel mensen zie je die koestering van de buurt waar ze zijn groot gebracht, tenminste waarschijnlijk alleen die mensen die een gelukkige jeugd hadden. Eigenlijk zouden meer politici zomaar eens iets over zichzelf moeten vertellen, daardoor leer je ze beter kennen. Alhoewel, er zijn bosjes politici waarbij ik dat eigenlijk helemaal niet wil.

  Reactie door simbro — zondag 25 juli 2004 @ 11.42 uur

 8. En dat is nou een van de beroemdste kunstschilders uit Oss, genaamd Addy. Ken je hem niet, Jan? Hij komt regelmatig in De Groene Engel, heeft werken in het restaurant naast De Engel hangen en helpt ook mee als er iets te doen is in speeltuin De Elckerlyc. Hij zal het geweldig vinden als hij op je web-log staat! Markant persoon is ie!

  Reactie door Hanta — maandag 26 juli 2004 @ 18.14 uur