Waarom hebben wij geen WO II – museum?

Kees en Leon

Maandagmorgen eerst naat Tholen om Kees op te pikken.
Via de Westerscheldetunnel naar Gent, en via Kortrijk naar Ieper.

De Grote Markt, Ieper

De Grote Markt is na de WO I (net als de rest van de stad), toen letterlijk alles plat lag, herbouwd. Bijzonder aan de Grote Markt is dat ie létterlijk is herbouwd. Men besloot dat alles weer precies zó moest worden als voor de oorlog.

Lakenhallen, Ieper

Het ‘Flanders Fields’ museum is gevestigd in de voormalige Lakenhallen. Op dit moment loopt er ‘n speciale tentoonstelling over de anderhalf miljoen vluchtelingen waarvan ‘n groot deel in ons land ‘n veilig heenkomen zocht.
(De getoonde telegrammen zijn stille getuigen van de algemene paniek die zich van de mensen meester had gemaakt.)

Vervolgens door naar de vaste tentoonstelling. Het museum stelt zich (bij monde van Piet Chielens, coördinator van het museum) ten doel met name het (on)menselijke element van de oorlog te laten zien: De angst, de verwording, het geweld, het gas, de doden, de gewonden….en vooral de waanzin. In dit deel van België (aan de IJzer) zijn er honderduizenden mensen omgekomen, zonder dat er íets veranderde.
(Je vraagt je af: Hoe kan het dat wij in ons land geen museum hebben dat op integrale wijze laat zien wat er in WO II is gebeurd?)

Er komen hier jaarlijks 200.000 bezoekers. Heel veel komen er uit Engeland. Geen wonder want het waren ook veel jonge Engelsen die hier het leven lieten.

Als oorzaken van deze oorlog noemt Chielens: ‘De miltaire opbouw overal in Europa, de natievorming, de kapitalistische economie die koloniën (voor vooral Duitsland) noodzakelijk maakte en falende politici en diplomaten.’

In de hele omgeving wordt je herinnerd aan wat zich hier, nog geen 100 jaar geleden, heeft afgespeeld: overal begraafplaatsen en gedenktekens. Op Hill 62 kun je nog de loopgraven zien, al zijn ze natuurlijk niet helemaal meer in de originele staat.

Je zou kunnen vergeten dat er naast geallieerden ook Duitsers zijn omgekomen hier. We gaan kijken op ‘n Duitse begraafplaats in Vladslo. Verscholen achter bomen liggen daar duizenden Duitse jongelingen. Ze worden bij naam genoemd, met 20-en op één steen.

Op de kop van de begraafplaats staan ‘n man en ‘n vrouw. Het zijn Käthe Kollwitz en haar man: Ouders die leeg en verslagen aanwezig zijn op het kerkhof waar hun zoon begraven ligt.
Käthe heeft de beelden zelf gemaakt.

Diksmuiden (ook aan de IJzer) is zo’n andere bekende plaats als het om WO I gaat. Hier komen jaarlijks Vlaamse nationalisten bij elkaar. Onder andere om te gedenken dat het vaak Franse officieren waren die de Vlaamse jongens de loopgraven injoegen.
AVV (Allen voor Vlaanderen), VVK (Vlaanderen voor Kristus) staat er bovenaan de (overigens, lelijke) toren.

'Licht', is het thema van Lille Culturele Hoofdstad Europa

Via de Kemmelberg (bekend bij veel wielrenners) gaan we door de Vlaamse Ardennen naar Lille. Na het inchecken in het hotel de stad in om te eten en rond te kijken. De stad ziet er geweldig uit…het eten is minder. Om 12.00 uur is alles dicht, zelfs de bar in het hotel.
(NB: In deze stad schreef Pierre de Geyter de Internationale…)

De volgende ochtend (alle musea blijken dicht te zijn) besluiten we om na ‘n korte rondrit door de stad, onze reis te vervolgen in Noord Frankrijk (in Westelijke richting). Wij rijden naar St. Omer in de Westhoek. (In deze stad werd ‘n deel van de Marseillaise geschreven en gecomponeerd…)

We bezoeken de 1000-jarige kathedraal. Hier hebben Nederlandse patriotten zich aan het eind van de 18e eeuw lang schuil gehouden.

Hondsgooten

Dan via Cassel naar Hondsgooten.
In Wulveringen (‘n mooi plaatsje) eten we en drinken we ‘Hommelbier’.

Dan via Veurne naar Nieuwpoort.
Inderdaad van de Slag bij Nieuwpoort (1600). Als we de stad uitrijden zien we ‘n groot monument. Zou het Maurits zijn op dat paard?
Nee, het is koning Albert, en herinnert aan zijn rol in WO I.
Over hem gaat het volgende verhaal:
De koning komt in een ziekenhuis en aait ‘n patiënt over de bol en zegt:
‘U krijgt van mij een onderscheiding. U bent een groot voorbeeld voor de natie.’
Zijn buurman: ‘Meent u dat nou echt? Hij ligt hier omdat ie zelf in zijn voet geschoten heeft.’

Via Westende-Bad (niks aan en veel te druk) richting Gent, naar St Martens Latem. Inmiddels een villadorp dat doet denken aan de rijke stukken van Het Gooi. In de vorige eeuw was het echter een dorp van kunstenaars (als Bergen in ons land). Hier werkten vele jaren vele schilders. Er is nog veel wat er aan herinnert.

Dan langs de vreselijke, eindeloze lintbebouwing via Lokeren naar Antwerpen.
We eten bij een perfecte Italiaan.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 21 juli 2004 :: 13.58 uur

67 Comments

67 reacties

 1. Mooi!! Misschien tijd om hier in Nederland inderdaad ook zoiets te maken?

  Reactie door Mirella — woensdag 21 juli 2004 @ 14.30 uur

 2. In het museum mogen de voorgangers van deze niet ontbreken
  http://www.mindef.nl/Images/6181_tcm6-34431.pdf

  De fennek, een verkenningsvoetuig dat destuctievere taken mogelijk maakt dooor kennis van zaken en omgeving…

  In een museum hoort denk ik ook thuis welke regeringen en partijen om welke redenen welke conflicten hanteerden en waardoor aldus oorlog werd verklaard.

  Reactie door barend — woensdag 21 juli 2004 @ 15.41 uur

 3. Jan, overal in Nederland vind je in musea afdelingen over de Tweede Wereldoorlog. Er zijn diverse musea uitsluitend gewijd hieraan. Denk maar eens aan Oosterbeek, waar men kan zien hoe de Slag om Arnhem (A Bridge too Far)is verlopen. Het grote probleem is dat de scholieren van de laatste dertig jaar zo’n beetje, steeds minder en minder over deze oorlog leren. Steeds meer weten helemaal niets meer ervan af. Ook leerkrachten weten te weinig. Als we zo doorgaan zijn onze kinderen en kleinkinderen en hun kinderen bijna gedoemd dezelfde fouten opnieuw te maken. Voorbeelden om van te leren hoe het absoluut nooit meer moet, zijn er dan niet meer. Er wordt ook te weinig aandacht aan gegeven dat er niet alleen Amerikaanse en Canadeze bevrijders zijn geweest. Men weet niet hoeveel Antillianen, Surinamers en Marokkanen en Polen en wie weet waar ze vandaan kwamen, gevochten hebben om ons land vrij te krijgen van de Duitse bezetter. Waarom zeg je niet: Waarom is in ons onderwijssysteem weinig of geen aandacht voor deze geschiedenisfeiten? Gewone verhalen van mensen in een bezet land. Enniet alleen de vernietinging van 6 miljoen Joden. Ook de homosexuelen, de zigeuners, gehandicapten, enz. Kan je daar niet meer op hameren?

  Reactie door L.M.Lembeck — woensdag 21 juli 2004 @ 16.15 uur

 4. Laten we eerst dat Nationaal Historisch Museum eens uit de grond stampen!

  Reactie door Vinnie — woensdag 21 juli 2004 @ 16.50 uur

 5. Ooit in Overloon geweest?

  Reactie door Stephan Wijering — woensdag 21 juli 2004 @ 17.29 uur

 6. Om even te illustreren hoeveel kinderen nog weten van oude zaken….laatst liep ik en een kennis en haar 2 kids mijn huis binnen. Binnen aangekomen, staan die 2 kids met hun mond open en wijzen naar mijn gaskachel. Ze keken er naar of ze een UFO zagen. Ze wisten dus daadwerkelijk niet wat het was. Die gaskachel is zo oud nog niet, maar de oorlog is nog ouder. Hele foute ontwikkeling lijkt mij, meer info moet er op scholen komen en dan eens van WOI en II en zo tot nu.

  Reactie door MAD — woensdag 21 juli 2004 @ 17.36 uur

 7. musea en meer geschiedenis.

  http://www.docentenplein.nl/Geschiedwo2.htm

  Reactie door folkert de lepper — woensdag 21 juli 2004 @ 17.39 uur

 8. Het gebrek aan geschiedkundig besef kan men tegenwoordig inhalen op TV en Discovery. Maar of de kids van tegenwoordig daar nu zoveel plezier aan beleven; blijkbaar niet zo. Helaas kan ik me er niet zo druk over maken, al is het wel jammer.

  Wat ik belangrijker even nu vindt; is dat op scholen ouderwetse staatsinrichting gegeven moet worden. Want als er geen politiek benul is; dan blijven we nog vrees ik in de toekomst nog wel langer hangen aan de geijkte machtsblokken.

  Reactie door ReneR — woensdag 21 juli 2004 @ 21.49 uur

 9. Zonder besef van de geschiedenis is de mens gedoemd telkens opnieuw dezelfde fouten te maken. De circel kan alleen doorbroken worden door voldoende kennis. Die moet op de scholen aan de kinderen doorgegeven worden. Er zijn voldoende mogelijkheden, zoals bv spannende jeugdboeken en films om geschiedenislessen op te vrolijken, waardoor het makkelijker blijft “hangen”. Als er kinderen en hun leerkrachten zijn die niet weten wat “D”-DAY nou was, dan is er iets vreselijk mis. Mijn geschiedenislessen op de MULO werden gegeven door iemand die er plezier in had en dat werkte aanstekelijk. We gingen naar musea, maar ook gewoon de stad (Haarlem) in en elk jaar na haar vakantie bracht ze dia’s mee van plaatsen die ze gezien had en waar veel geschiedenis aan kleefde. En zowaar: het IS blijven hangen op de jaartallen na. Maar de grote lijn zit goed erin en daar heb ik nu erg veel plezier van. Voorbeeld: Hannibal trok de Alpen over met olifanten in zijn grote leger. Nou, als daar geen sappig en spannend verhaal van gemaakt kan worden, dan weet ik het ook niet meer. Zo zijn er honderden onderwerpen. De jongste geschiedenis is heel belangrijk voor alle Europeanen en iedereen die hier woont. Zonder te weten wat “The Great War” (WO I) was en zonder te weten hoe WO II tot stand kwam en wat er gebeurde, zijn jonge mensen gedoemd weer zo te denken. En voorwaar, ik zeg u: het is al gaande. (Citaatje uit de Bijbel, maar oh zo waar!).

  Reactie door L.M. Lembeck — woensdag 21 juli 2004 @ 22.03 uur

 10. Ik wil graag de groeten doen aan Stephan Weijering.

  Reactie door Marcel V — woensdag 21 juli 2004 @ 22.21 uur

 11. L.M. Lembeck

  Ken dat, had ook zo’n leraar op de lagere school die kon je helemaal meevoeren in zijn verhalen over zeeslagen van zeerovers tot en met de WOII oorlog, je zat er midden in. Maar ook de waaroms e.d. maar ja dat was een leraar van de oude stempel. Ieder stuk geschiedenis leverde een fantastisch verhaal op. De verhalen leken af en toe een beetje op indiana jones, maar toch het ging er allemaal vrij makkelijk in en saai was het zeker niet. Iedereen in de klas keek er altijd naar uit. En die gedrevenheid zijn veel leerkrachten kwijt, het zal pedagogisch wel niet verantwoord zijn ofzo.

  Reactie door MAD — woensdag 21 juli 2004 @ 22.47 uur

 12. @Jan Marijnissen

  krijg allemaal errors na het versturen

  Warning: Cannot modify header information – headers already sent by (output started at /usr/home/janmarijnissen/public_html/webloghttp://www.janmarijnissen.nl/2004/07/21/waarom-hebben-wij-geen-wo-ii-museum/#comment-468000:93)

  Reactie door MAD — woensdag 21 juli 2004 @ 22.49 uur

 13. aangezien ik iedere dag wel ergens hoor,, die k-t buitenlanders het land uit ,, die klote w.a.o.ers zijn werkschuw tuig,, bijstandstrekkers zijn profiteurs,, en het ergste ,,pim had het zo opgelost !!! dan word het hoog tijd voor z,on museum . het is zondermeer belachelijk dat dat boekje van adolf !verboden is .en er zijn genoeg oorlogen gaande om je kinderen te leren dat het fout is . daar hoef je niet voor naar discovery te kijken .(blijven wel mooie documentaires )

  Reactie door henk — woensdag 21 juli 2004 @ 23.03 uur

 14. mad (15)krijg ook errors .

  Reactie door henk — woensdag 21 juli 2004 @ 23.04 uur

 15. Henk als we nog even wachten dan opent Europa de poorten naar de hel. Extreemrechts, ultra rechts is zich nu al aan het verenigen voor een Eu fractie. Dat is dus niet de democratie die ik wil. Het is wachten tot een geslepen leider opstaat aan die kant en dan kunnen onze kinderen hetzelf weer meemaken. Hoeven ze het boekje niet eens te lezen. En Europa keek weer toe…

  Reactie door MAD — woensdag 21 juli 2004 @ 23.17 uur

 16. Op de vmbo scholen worden lessen gegeven over de WO II. Ik zie dit niet zo somber in.
  Zolang dodenherdenking in Nederland blijft bestaan worden kinderen door verschillende media ook nog geinformeerd.

  Reactie door chrisinactie — woensdag 21 juli 2004 @ 23.17 uur

 17. Ook ik krijg errors

  Reactie door chrisinactie — woensdag 21 juli 2004 @ 23.19 uur

 18. http://www.oorlogsmuseum.nl/nl/

  @ Stephan Wijering …. inderdaad in Overloon

  mijn oome Piet sleurde mij daar 35 jaar geleden al naartoe voor mijn algemene ontwikkeling. geloof mij, WOII komt ZEEEEER ruim aan bod.

  Reactie door Greasle — donderdag 22 juli 2004 @ 1.33 uur

 19. mad (18)helemaal mee eens!kijk maar naar het vlaams blok !en wat doet de belgiesche regering? juist negeren !laat ze mee
  regeren ,dan moeten ze naar buiten treden en hun ware aard tonen .en dan gaan ze ook in vlaanderen nadenken . en voor nederland zal de volgende verkiezingen de(dat zogenaamde slaappartijtje)l.p.f. een populistisch rechts manneke of vrouwtje lanceren ,zeker weten !!!!! ben er zeker van dat het niet dick advocaat word.

  Reactie door henk — donderdag 22 juli 2004 @ 3.29 uur

 20. Gisternacht nog naar ‘hitlers henchman’ ofzo te kijken. Ja dan denk je bij jezelf, democratie, rechten, nee dat hebben dit soort mensen niet. Eigenlijk moet je het die mensen ontnemen. Je moet het zien als een soort pedofielie, altijd fout en veroordeelbaar. Niet echt democratisch, maarja. Tuurlijk komt de LPF met een volgende populist waar het pulp dan weer achteraan hobbelt. Ow word vast en peter r de vries, de vriendjes crimineel. Past goed in het clubje vastgoed handelaren daar haalt heeft hij toch ook zijn connecties. En aangezien de de vries vlam al aardig is opgebrand, moettie wat anders gaan zoeken.

  Reactie door MAD — donderdag 22 juli 2004 @ 7.30 uur

 21. Dacht ik dat het aan mijn computer lag, maar die errors krijg ik ook. Mijn bericht wordt vervolgens dan wel geplaatst, maar vreemd is het wel. Ergens zit vast iets niet helemaal jofel. Kan daar naar gekeken worden, webmaster??

  Reactie door L.M. Lembeck — donderdag 22 juli 2004 @ 8.37 uur

 22. @MAD

  Als je begint mensen hun stemrecht te ontnemen, waar stop je. Moet je bijvoorbeeld ook extreem linkse mensen, die in het verleden en nu nog steeds, leiders als Pol Pot, Stalin, Castro, Mao en Kim Ul Sung (Nrd Korea) -die miljoenen doden op hun geweten hebben- ondersteunen dan hun stemrecht ontnemen?
  Wie mag er dan volgens jou bepalen wie wel en wie niet mag stemmen. Ik vond het indertijd zels fout dat men probeerde de CD en CP86 te verbieden.
  Het nadeel van democratie is nu eenmaal dat dit soort verwerpelijke ideologieën ook een kans krijgen.

  Reactie door toney_k@wanadoo.nl — donderdag 22 juli 2004 @ 9.07 uur

 23. toney_k@wanadoo.nl

  Was met me oude wijze vader ook in discussie daarover, hij zei precies hetzelfde. Alleen ben ik het daar toch mee oneens. Waarom wordt een pedofiel wel bestempeld door de samenleving en b.v. Nazisme wordt als democratie beschouwd. Klopt niet in mijn ogen, tenminste in mijn beredenering niet. Allebei veroorzaken ze schade bij de mens. Zo kan ik nog wel een aantal dingen bedenken die je zo naast elkaar kan leggen, tuurlijk ben het met je eens dat het ondemocratisch is. Maar je weet wat de uitkomst kan zijn…en die uitkomst sla ik liever over.

  Reactie door MAD — donderdag 22 juli 2004 @ 9.32 uur

 24. @ MAD

  Er ging de eerste keer iets mis geloof ik, want ik zie dat mijn e-mail adres ipv mijn naam verscheen bij mijn commentaar.
  Ten eerste je hebt gelijk, het Nazisme/extreemrechts vormen een gevaar voor de samenleving en dat hebben ze in het verleden reeds bewezen. Maar als je bijvoorbeeld naar Belgie kijkt -Vlaams Blok- moet je constateren dat de traditionele politieke partijen op een verkeerde manier met het probleem extreemrechts omgaan. Door het Blok in het verdom hoekje te plaatsen -Cordon Sanitair- en daarmee alles wat die partij roept als verdervelijk te betempelen, hebben zedie partij alleen maar sterker gemaakt.
  Ik ben bang dat wanneer je extreemrechts verbiedt en tot een soort ondergrondse organisatie maakt, ze een nog groter gevaar kunnen vormen voor de samenleving. Als je ze toestaant kun je nog in enige mate hen controleren.

  Reactie door ricardo kamperveen — donderdag 22 juli 2004 @ 11.11 uur

 25. Ricardo Kamperveen

  Klopt dat is ook gevaarlijk, ik zou ook echt niet weten hoe je zoiets oplost. De ideeen die ik heb richting Nazisme zijn allemaal repressief, weet ook dat dat geen oplossing is. Maar ik vind het wel vreselijk eng dat men zich wil gaan verenigen in Europa. Hoop ook dat op dit terein de politieke leiders en politici iedegeval het gevecht kundig aangaan. En niet dat we eindigen met een ‘fortuyn effect’, bedoel daarmee, politici die de weg kwijt raken. Anders moeten we straks echt letterlijk en figuurlijk de wapens oppakken 1 x WOII is voldoende een WOIII zit niemand op te wachten. Maar ik denk dat over de linkse en rechtse kampen 1 ding met elkaar eens zijn ‘nee tegen Nazisme’, tenminste dat hoop ik:)

  Reactie door MAD — donderdag 22 juli 2004 @ 11.42 uur

 26. mad ( 28) stemrecht is voor iedereen .stemmen verbieden heeft geen zin ,het is beter om stemmen weg te halen bij die gasten !
  rechts rukt op door fouten van links met name de p.v.d.a. en groen links .met name positieve discreminatie en slechte handhaving van wetten en regels door de overheid. is veel mensen in bepaalde wijken al jarenlang een doorn in het oog. bijv mijn eigen wijkje . een groente winkel die gedreven word door een allochtoon die zondags zonder vergunning geopend is . word niet beboet . terwijl een autochtone groente winkel die het zelfde doet direct beboet word .s.nachts rondscheurende drugdealers die niet aangepakt worden . terwijl de mensen direct een bon krijgen als ze even over de parkeertijd zijn . positieve discreminatie bij het solliciteren (wij geven de voorkeur aan mensen van allochtone afkomst)mensen moet je kiezen op kwaliteiten .winkelpanden die opgekocht worden door de turkse maffia waar bijv rijscholen shoarma tenten cafe,s gevestigd worden .en op de bovenverdieping (kinder)prostitutsie bedreven word . om de drie maanden een nieuwe eigenaar zodat geen b.t.w. afgedragen word . dat steekt de mensen in z,on arbeiderswijk. want als ze naar een wethouder stappen ,of aangifte doen bij de politie . krijgen ze te horen dat ze beter kunnen verhuizen . i.v.m. represailles. het is een feit dat in VEELWIJKEN DE OVERHEID NIET MEER DE BAAS IS!!!!!!en als er dan z,on manneke als pim opstaat hangen de mensen daar zich aan op . het negeren van problemen in dergelijke wijken maakt dat partijen zoals het vlaams blok zo groot worden .deze mensen zijn geen nazi,s er zijn er genoeg die de 2ewereld oorlog meegemaakt hebben!!!! maar die stemmen op dergelijke partijen uit wanhoop !! en de enige linkse partij met realiteits zin is de s.p. maar die is helaas nog te klein .

  Reactie door henk — donderdag 22 juli 2004 @ 13.03 uur

 27. Ja dat is waar wat je zegt henk. Het zijn geen nazi’s maar echt slim vind ik het niet. Het heeft volgensmij toch wel iets te maken dat je een erg egocentrische bekrompen geest bent dan ? tenminste dat vind ik vaak. Nuances kennen ze niet, iets toegeven ook niet. Tuurlijk is het butt als je in zo’n wijk woont. Hoop maar op 1 ding, dat politici er nu klaar voor zijn, van links tot rechts. En de bevolking laten zien dat het mafketels zijn

  Reactie door MAD — donderdag 22 juli 2004 @ 13.28 uur

 28. @MAD,

  Wat dacht je van “angst”?

  Stel: Jij hebt het niet breed en het wordt alleen maar slechter. De toekomst zie je somber in, in je woonomgeving zie je steeds meer dingen die je niet aanstaat. Wie ga je de schuld ervan geven?

  Hoe moeilijker je het krijgt, hoe kleiner je je wereld maakt.

  Reactie door Helma — donderdag 22 juli 2004 @ 13.39 uur

 29. Ha, weer zo’n dagboek blog :)

  Reactie door Extatix — donderdag 22 juli 2004 @ 14.21 uur

 30. Het algemeen kiesrecht in een democratische samenleving (over dit laatste kan natuurlijk worden gediscussieerd, maar in dit verband noem ik het voor het gemak zo) behelst altijd een duivelse paradox: tot hoever laat je het komen, voordat wordt ingegrepen om te voorkómen dat de democratie zelf om zeep geholpen wordt? Dit was natuurlijk ook het grote probleem in Duitsland vóór de Tweede Wereldoorlog. Ik denk dat het pas in uiterste noodzaak gerechtvaardigd is om algemene verkiezingen en/of de uitslag daarvan te saboteren: als inderdaad de democratie zelf ten onder dreigt te gaan. Het is beter dat gevaarlijke politieke stromingen in verkiezingen tot uiting komen, dan dat zij ondergronds voortwoekeren. Want in het laatste geval zou het wel eens te laten kunnen worden voor ingrijpen.
  Overigens zie ik in Nederland geen acuut gevaar. In België is het wel wat spannender, en is het zaak heel waakzaam te zijn.

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 22 juli 2004 @ 14.41 uur

 31. Wel, “BOE”, ik hèb geen hotmail account. Mijn enige account is bi de SP. En ik heb het nergens gehad over een mevrouw Smit, dus vrees ik, BOE, dat je je ergens vergist hebt? Zou dat kunnen? Of heb ik het nou mis en doet “BOE” vreemd en wil ene Miki iets zeggen? Als je alles leest, begrijp je dat er af en toe wat storing schijnt op te treden. Probeer het nog eens, wie weet lukt het dan wel. Overigens, de discussie ging toch over een Nederlands Historisch Museum of tenminste een oorlogsmuseum dat de verschrikkingen en de waanzin van oorlog duidelijk zou kunnen maken? Hoe komt dan de VS en Sarajewo erin??

  Reactie door L.M. Lembeck — donderdag 22 juli 2004 @ 15.42 uur

 32. @Mad
  De democratie gaan redden; door deze in feite af te schaffen?

  @Henk:
  #29 Zeer goede weergave van de toestand in bepaalde wijken. De politiek heeft in feite alle onvrede aan zichzelf te wijten. Mensen hn stemrecht ontnemen; zoals in Belgie is misdadig. Ik zou eerder zeggen; dat men demente bejaarden; debielen en andere niet toerekensvatbare mensen hun stemrecht zou kunnen ontnemen; net zo goed als dat men mensen soms hun rijbewijs moet innemen, omdat ze geen steek meer kunnen zien.

  @L.M.Lembeck
  Geschiedenisles was heel erg leuk op school; maar ik vind dat je overdrijft; als je in feite wil beweren, dat hierdoor de democratie in gevaar kan lopen. We leven nu in het informatietijdperk en we hebben 24 uur TV en radio. Dat had je vroeger ook niet. Misschien kan het wel betrekking hebben op een zootje zwaar gereformeerden; die zich daarvan hebben afgezonderd.

  Maar je theorie is volgens mij al lang achterhaalt, want we leven reeds in een dictatuur; alleen hebben heel veel mensen het niet eens door. Want het geld dicteert hier het recht en het gelijk. De meeste mensen hebben hier de illusie in een land te leven van vrijheid gelijkheid en broederschap. Het is nu ieder voor zichzelf en graaien wat je graaien kan ten koste van een ander. Het is nu echt het kapitaal, wat de macht in feite heeft; de banken; de multinationals en allerlei groezelige oud-strijderslegioenachtige praatclubjes; waar je niet zomaar even lid van wordt. De wet wordt vaak in het voordeel gehanteert voor wie geld heeft; er is klassejustitie en vriendjespolitiek in plaats van dat je een maatschappij hebt; waarin iedereen eerlijke kansen heeft om bijv een dure studie te volgen. Dat hebben we al lang niet meer. Democratie?? Laat me niet lachen. Dus wat wil jij hier eigenlijk redden; als het al lang de vernieling in is geholpen door jarenlang anti-arbeidersbeleid???

  Tenslotte: Als het volk een dictatuur wil; dan is het de wil van dat volk. Ook dat is (helaas) democratie.

  Reactie door ReneR — donderdag 22 juli 2004 @ 20.49 uur

 33. @Olaf #34
  Hitler kon na de verkiezingen van geloof ik 1933 de oppositie pas uitschakelen; doordat hij gebruik kon maken van een artikeltje in de duitse grondwet. Dat werd de achilleshiel van Weimar.

  Deze bepaalde, dat bij calamiteiten, waarbij de staatsveiligheid in gevaar kon komen; de regering het recht had om het parlement buiten spel te zetten. Dit gebeurde na de brand in de “Reichstag”; het duitse parlement. Aangestoken door een nederlandse communist; van der Lubbe. Het is dus zaak om via de wet zelf dit soort zaken uit te sluiten. (En nu ken ik niet onze grondwet uit mijn hoofd).

  Ja ja; ik ken mijn geschiedenislesjes nog heel goed.

  Reactie door ReneR — donderdag 22 juli 2004 @ 21.00 uur

 34. @ReneR
  In Nederland heeft ook niet iedereen stemrecht: gedetineerden, mensen die onder curatele staan hebben geen stemrecht. En zo zijn er meer gevallen op te noemen.

  Dat dit land niet democratie is, maar zeer in de ban van het grote kapitaal is,= voor mij al jaren een doorn in het oog.

  Reactie door chrisinactie — donderdag 22 juli 2004 @ 21.18 uur

 35. @Marco. Ga ‘ns kijken in Overloon en het Anne Frankhuis: Die zijn geen van beide ‘n WO II museum.

  Reactie door Jan Marijnissen — donderdag 22 juli 2004 @ 22.50 uur

 36. Ik zou wel eens zoiets als het imperial War museum willen zien als in Londen in Nederland. En dit museum dan ergens op een centrale plek neerzetten; bereikbaar direct met de trein

  Reactie door ReneR — donderdag 22 juli 2004 @ 22.58 uur

 37. @ReneR. Dat is wat ik bedoel… Hier de link.

  Reactie door Jan Marijnissen — donderdag 22 juli 2004 @ 23.26 uur

 38. Miki, 33, waarom wil jij mij persoonlijk mailen over Mabel Wisse Smit, de VS en Sarajewo als ik nergens iets heb gezegd over deze onderwerpen. Ik heb het gead over geschiedenislessen en het feit dat zoveel mensen tegenwoordig nauwelijks nog iets weten van geschiedenis, inclusief de jongste. Je kunt altijd terecht op dit weblog, maar persoonlijk gaan mailen, is dat de bedoeling van weblogs? Dacht ik toch van niet? Het gaat om de discussie op het log?
  Rene 36, mensen die niets of veel te weinig van geschiedenis weten zullen veel eerder geneigd zijn tot dezelfde soort uitspraken en wellicht ook daden. Van je verleden behoor je te leren, zeggen ze wel, en daar sta ik achter. Geschiedenis is wel degelijk belangrijk. Zonder geschiedenis is er geen toekomst in vrede mogelijk, denk ik.

  Reactie door L.M. Lembeck — vrijdag 23 juli 2004 @ 8.40 uur

 39. @Marco (44):
  Het gaat erom dat in één museum ALLE ASPECTEN van de Tweede Wereldoorlog worden behandeld, en niet alleen of voornamelijk de jodenvervolging, het verzet, enz. (Dit bedoelde ik ook onder nr. 10; en dan dus als onderdeel van een Nederlands Historisch Museum).

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 23 juli 2004 @ 10.13 uur

 40. @ Olav (48): 1. ALLE ASPECTEN: Da’s een illusie als je denkt die te kunnen herbergen in één Nationaal Historisch Museum, wanneer dat museum ook nog andere perioden gaat behappen. Trouwens, dan is er geen sprake meer van een WOII-museum, maar van een algemeen museum.

  2. De verschillende aspecten zijn op verschillende plekken in Nederland tentoongespreid, vaak voorzien van goede educatieve programma’s. Bijv. Overloon, Anne Frankhuis, maar vaker nog in plaatselijke (wat kleinere) musea waar regionale zaken en gebeurtenissen worden weergegeven.

  Reactie door T!nm@r — vrijdag 23 juli 2004 @ 10.58 uur

 41. @ T!nm@r (goeie genade, wat een naam!):

  Met “alle aspecten” bedoel ik dat het niet om deelaspecten, zoals jodenvervolging, verzet, enz. moet gaan. Juist het overzicht, de samenhang van alles is enorm belangrijk, wil je oorzaken en gevolgen goed verhelderen. Natuurlijk is aboslute volledigheid nooit te realiseren.
  Ik geef er de voorkeur aan, dat het een onderdeel wordt van een Nederlands (niet “Nationaal”) Historisch Museum -waarvoor eerder is gepleit en waarmee in een leemte zou worden voorzien-, omdat dan de Tweede Wereldoorlog niet als een aparte episode wordt behandeld (zoals zo vaak ten onrechte gebeurt), maar juist de continuïteit van de geschiedenis wordt getoond. De Tweede Wereldoorlog begon eigenlijk immers al na Versailles (1919)…..

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 23 juli 2004 @ 11.16 uur

 42. Dan verschillen we van mening omtrent het al dan niet bestaan van een leemte. In de diverse musea worden de aspecten behandeld, uitgelegd en veelal in een breder context gezet.
  Er zullen inderdaad meerdere musea moeten worden bezocht om de verschillende aspecten te leren, te onderzoeken.
  Ik denk dat men versteld staat wat voor waardevolle informatie er in de eigen directe omgeving te vinden is, omtrent de vorige eeuw.
  De kennis van de zesdaagse zeeslag is niet van cruciaal belang om de Tweede Wereld oorlog te kunnen plaatsen, of om continuïteit te waarborgen.
  Een Nederlands Historisch Museum, zal ook keuzes moeten maken in wat wel en niet verteld wordt. En daarmee gaan ook weer aspecten en bredere verbanden verloren. Ik zou er daarom voor kiezen, om hetgeen je doet goed te doen, i.p.v. van alles een beetje.

  Reactie door T!nm@r — vrijdag 23 juli 2004 @ 11.55 uur

 43. eh hallo??? We hebben een Oorlogs en verzetmuseum hoor.

  Reactie door Patrick — vrijdag 23 juli 2004 @ 12.14 uur

 44. Ik geloof dat mijn comment een beetje mosterd na de maaltijd is, als ik de andere comments nu lees.
  Ik vind persoonlijk een apart museum voor WO II te veel. Dat kan prima in Overloon.
  Ik vraag me af waarom we geen vredesmuseum hebben? Zouden we niet meer bij het aspect vrede en veiligheid moeten stil staan dan oorlog?
  Kijk eens in tradities en schilderijen enzovoort. Ik was eergisteren in Brussel tijdens de nationale feestdag. Ik bracht een bezoek aan het Parlement en de Senaat en daarna heb ik de militaire parade in de stromende regen gezien.
  Als ik er over nadenk… Overal zag ik uniformen. In – uiteraard – de parade, in schilderijen etc. Nou zijn deze mannen natuurlijk helden. Zij hebben gevochten voor onze vrede en veiligheid. Dat is iets wat je moet herdenken en vieren.
  Maar als je kijkt naar de schilderijen, de tradities, enz. Ik zie veel militair vertoon. Vooral in België, maar ook in Nederland zie je er veel van terug. De herdenkingstekens van glorieuze slagen en merktekens van slagvelden.
  Is het niet zo dat het eigenlijk het ordinair afslachten van elkaar is? Uiteraard moeten personen als Hitler worden bestreden, begrijp me goed.
  Maar waar ik naar toe wil is het volgende: Is het niet veel beter om meer stil te staan bij handhaven van vrede? Waarom is er in Nederland geen Unicef museum? Een museum over de hulp aan kinderen over de hele wereld? Waarom is er geen Greenpeace museum?
  Ik weet, ik steek mijn nek misschien wel heel erg uit. Misschien wel op een verkeerde manier. Maar zolang mensen bezig blijven met het glorieus vinden van slagvelden (Waterloo) zal er altijd weer oorlog bestaan.
  Oorlog is niet spannend. Het is een wedstrijd tussen goed en kwaad. Een wedstrijd die alleen maar verliezers kent.
  Zo lang mensen naar Oorlog als spannend en interessant blijven kijken, zullen er mensen als Bush en Hussein zijn die dit middel aangrijpen voor hun plek in de geschiedenis. “Het zou toch niet zo kunnen zijn dat mijn tijdsperiode saai is, omdat er geen oorlog zou zijn?” Het lijkt me juist de meest interessante periode in de geschiedenis, als er over de hele wereld geen oorlog en haat is. Een utopie vrees ik. Maar als het ooit zo ver komt, zonder militaire of andere dreiging, dan verdienen de mensen die dat mogelijk hebben gemaakt in de wereld de mooiste plek in de geschiedenis.
  Dus ik hoop dat er ooit een museum voor de vrede komt. Niet voor de oorlog.

  Reactie door Patrick — vrijdag 23 juli 2004 @ 12.30 uur

 45. @T!nm@r (51):

  Om niet in herhalingen te vervallen, neem ik jouw opmerkingen ter kennisneming aan.
  Behalve nog dit: het is beslist niet zo, dat een museum dat een breder overzicht wil geven, het daarom minder goed zou doen (“van alles een beetje”). Kwantiteit en kwaliteit kunnen wel degelijk samengaan. (Ik denk b.v. aan het British Museum te Londen en het Museum of Natural History te New York).

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 23 juli 2004 @ 12.38 uur

 46. Patrick (53):
  Dat vind ik mooie gedachten. Zouden zeker moeten worden meegenomen in de discussie over nieuwe musea.

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 23 juli 2004 @ 12.43 uur

 47. @ Olav (54): Tuurlijk gaat de kwaliteit ten koste van de kwantiteit. Het gaat, denk ik, om een evenwicht. Elk museum (ook die jij noemt) maakt keuzes. Geen van hen laat alles zien.
  Het persoonlijke verhaal dat in veel streekmusea verteld wordt, komt in zo’n groot museum niet tot zijn recht. Al was het maar vanwege de tijd die de bezoeker in die verhalen steekt in een klein museum t.o.v. zo’n massaal gebouw.

  Reactie door T!nm@r — vrijdag 23 juli 2004 @ 12.56 uur

 48. @ T!nm@r (56):
  Dat absolute volledigheid nooit mogelijk is heb ik al gezegd. Maar kwantiteit gaat niet per definitie ten koste van kwaliteit.
  Jij stelt gedetailleerdheid gelijk aan kwaliteit Ten onrechte. Kwaliteit kan b.v. ook zitten in een goede verheldering van grote lijnen en de samenhang (oorzaken en gevolgen enz.).
  (Dit is echt het laatste wat ik hierover zeg).

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 23 juli 2004 @ 13.14 uur

 49. @ Olav (58) : Daarom ook de eerste regel in reactie 51. Kwaliteit kan inderdaad OOK zitten in een goede verheldering van grote lijnen en samenhang, vandaar mijn tweede regel in reactie 56.
  De oorlog was voor ieder die het meemaakte een persoonlijk verhaal, de gedetailleerdheid van het kleine museum getuigt wel van kwaliteit. Het vertelt misschien iets anders dan jij wilt weten, maar da’s een ander verhaal. De persoonlijke verhalen die de kinderen uit mijn groep horen bij de herdenking op ‘de Woeste Hoeve’ landen veel beter dan de grote lijnen en de samenhang.
  Een historisch museum moet oproepen tot nadenken, moet kinderen (en volwassenen) kunnen raken. Dat is voor mij OOK kwaliteit.

  Reactie door T!nm@r — vrijdag 23 juli 2004 @ 13.44 uur

 50. Okee, MIki. Ik denk dat er sprake was van wederzijdse verwarring. Alles is opgelost. Toch nog een vraag aan Jan, voortkomend uit andere reacties: oorlog, militairen, parades en veel militair vertoon is allemaal mannenwerk. Zou er, naast jouw oorlogsmuseum niet ook een afdeling moeten komen over de emancipatie van de vrouw? Aletta Jacobs en al die vrouwen die zo hard gevochten hebben voor gelijke behandeling en stemrecht, het recht om te werken en te studeren en les te geven. En de tweede emancipatie-ronde: Maagdenhuis, Baas in eigen Buik enzovoort? Met de liedjes van Cobi Schreijer b.v.? Geschiedenis wordt ook gemaakt door vrouwen?

  Reactie door L.M.Lembeck — vrijdag 23 juli 2004 @ 14.36 uur

 51. @L.M. Lembeck je QUOTE #45:

  mensen die niets of veel te weinig van geschiedenis weten zullen veel eerder geneigd zijn tot dezelfde soort uitspraken en wellicht ook daden. Van je verleden behoor je te leren.

  klinkt nogal wat naief.
  Lydia; ik denk niet; dat dit een regel is. Het vak geschiedenis is geen intelectueel voorbehoedsmiddel tegen geweld en oorlogen. Dat zit in de ziel van de mens. Of dacht je dat Hitler; Karadzic; Milosevic en Bush geen geschiedenisles gehad hebben op school? Oorlogen ontstaan door machtzucht; hebzucht en economische motieven. Als de mensheid dit soort lagere onderbuiks gevoelens weet te onderdrukken, dan zijn we een heel end verder qua beschaving en dat leer je niet van een aantal les in geschiedenis en ook niet, als je een museum doorloopt!

  Het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — vrijdag 23 juli 2004 @ 15.27 uur

 52. @ de aanhangers van zo’n museum dat alleen wo2 specifiek behandelen zal:

  Is het doel ook om er kinderen doorheen te leiden en hen iets te leren?
  Wat dan?
  Hoe zou jij zo’n museum inrichten
  (chronologisch, van politiek tot oorlogsverklaring, van rijdend materiaal tot papieren propaganda tot films… etc.)

  Mij lijkt zo’n museum ook wel wat, levert werkgelegenheid op ook. Ik vraag me af of het een succes zou zijn, ‘de huidige en komende stemgerechtigde NLers kennende’

  En waarom alleen wo2, en niet meteen een link naar wo1, eventueel een afdeling voor univ’s ivm vrede-studie’s?

  Zelfs al ken je het verleden, vragen over de toekomst houd je toch denk ik.

  Reactie door barend — vrijdag 23 juli 2004 @ 16.31 uur

 53. Beste René, het is geen regel, maar zal veel eerder voorkomen dan wanneer ze alles wel weten. De mensen die jij noemt zullen inderdaad de gekken zijn die je altijd en overal tegenkomt. En niet iedereen duikt het internet op om iets over een periode uit de geschiedenis te lezen. Kijk naar de Marokkaanse rotjochies uit Amsterdam, die dit jaar bij de Dodenherdenking niet alleen muisstil waren, maar ook onder de indruk, omdat ze geleerd hadden wat er gebeurd was in de oorlog. Bovendien waren ze verrast te horen dat er honderden, zo niet meer, Marokkaanse soldaten hun leven gegeven hebben voor de verdediging en bevrijding van ons land. Een aantal is naar Middelburg geweest om het monument te zien. Q.O.D.

  Reactie door L.M. Lembeck — vrijdag 23 juli 2004 @ 17.39 uur

 54. @Marcel V

  Groeten terug :)

  Reactie door Stephan — zaterdag 24 juli 2004 @ 2.32 uur

 55. Jan, vlakbij je in de buurt zijn zo al 2 musea te noemen mbt. wo 2 nl. bevrijdingsmuseum in Groesbeek en een in Overloon. Aan een gebrek aan musea zal het niet liggen dat de jeugd niets weet van geschiedenis. Mijn voorstel is geschiedenis een verplicht eindexamenvak te maken.
  Ik zat laatst in de trein toen 3 rechtenstudenten (moeten toch het VWO succesvol hebben afgerond) een vrij onschuldig kennisspelletje aan het spelen waren.
  Ik schoot op een gegeven moment toch uit mijn slof toen vragen als: wat is de gouden eeuw van Nederland of wanneer het koninkrijk der Nederlanden is opgericht al te moeilijk waren. Extra pijnlijk als je nieuwkomers integratiecursussen gaat opleggen, ik zou voorstellen een ieder zo’n cursus op te leggen met verplichte herscholing indien nodig.

  Reactie door Opheffer — maandag 26 juli 2004 @ 10.09 uur

 56. Geachte heer marijnizzen, beste lezers,
  Het wordt mij geleidelijk aan zeer te moede als ik de discussie lees, die hier is aangezwengeld.Sinds 1946 houden we in Overloon als particuliere stichting een museum in stand, dat vanuit zijn doelstelling opereert als jeugdvoorlichtingscentrum. Oorspronkelijk als herinneringsteken aan de Slag om Overloon, maar vrijwel onmiddellijk volgens de stauten bedoeld als “waarschuwingsteken voor na-oorlogse generaties(!) Dit museum ontvangt jaarlijks nog steeds gemiddels ca 100.000 bezoekers, waarvan ca de helft jongeren onder de achttien jaar, dat zijn er ca 50.000, die veelal komen als groepsbezoekers vanuit scholen uit het hele land en dat is letterlijk uit het hele land. het museum in Overloon, probeert al decennia lang aandacht te besteden aan zoveel mogelijk ( liefst alle aspecten) van de Tweede Wereldoorlog, aanloop, verloop en gevolgen, maar werd tot 1989 niet gesubsidieerd door geen enekele overheid en dus moest het opboksen tegen gebrek aan middelen. In 1989 kreeg het in het kader van het jeugdvoorlichtingbeleid WO II in relatie tot het heden voor zijn educatieve taken structureel subsidie en kreeg het de kans eindelijk professioneel aan dit beleid te werken. Dat gebeurde met zoveel succes, dat een evaluatie in 1995 door Minister Borst uiterst lovend was over de inzet van de middelen en de geproduceerde educatieve materialen en programma’ s. helaas verbond zij daar de conclusie aan, dat het museum zo succesvol was in deze, dat het ook zonder structurele steun zou kunnen verdergaan!!!( educatief beleid op een koopje dus)De overheid besloot alleen de Herinneringscentra in Nederland verder structureel te steunen. daarmee werd het onderwerp van de Tweede wereldoorlog wel heel erg vesrmald tot de geschiedenis van de Holocaust in Nederland en op Nederlands grondgebied op plekken waar die geschiedenis tastbaar werd, de kampen. Dat WOII een veelomvattender fenomeen is dan “slechts” de holocaust, is zo durf ik te zeggen aleen in Overloon onderwerp van stduie en presentatie. Burgerlijke en-ja bij oorlog hoort dat ook- militaire inzet, slachtofferschap, verzet, collaboratie, solidariteit, verraad e.d. zijn allemaal onderwerpen, waar Overloon aandacht voor vraagt. Helaas werd het museum in de steek gelaten toen het de kwaliteitsslag wilde maken, die nodig was om na de herinrichting van 1984 onder verantwoordelijkheid van het toenmalige RIOD (thans NIOD), in de jaren negentig de vaste presentatie(s) te herzien en aan te passen. Daarvoor is veel geld nodig bij een oppervlakte van ca 8000m2 vaste presentatie en dat werd dit museum niet gegund. De overheid bleek meer belangstelling te hebben om het Nationaal Monument Kamp Vught op te tooien tot een nieuw herinneringscentrum en dat onmiddellijk na een uitgbreid investeringssubsidie ook een groot exploitatiesubsidie te verschaffen. Dat is een goede zaak op zich, maar had nooit ten koste van Overloon mogen gebeuren…..Dat kreeg daarna negatieve (subjectieve) kritiek van het Historisch Nieuwsblad op basis van een niet deskundig “vergelijkend onderzoek”, waarin echter een aspect wel degelijk hout sneed. het museum was zich daar al langer van bewust. In het verloop van de tijd wijzigen inzichten in de historische kennis en moet een presentatie worden aangepast. Het museum was en is daar klaar voor. Het ontbreekt helaas aan middelen, omdat tot nu toe de verantwoordelijke ambtenaren en overheidsdienaren niet geinteresseerd blijken( of niet op de hoogte)van de potentie van dat museum in het verre Overloon,een historische plek, waar men reeds in 1946 besefte dat Nederland een heus Oorlogsmuseum WO II verdiende. de boodschap ervan laat zich inderdaad het best vertalen als het huidige motto “oorlog hoort in een museum” Indien alle betrokkenen, geinteresseerden en bijvoorbeeld de inzenders van de vele e-mails op deze site zich eens aaneen zouden sluiten om gezamelijk de potentie van Overloon te onderstrepen en te ondersteunen, dan kwam dat enige echte museum, waar zoveel belang aan wordt gehecht er echt……

  Reactie door Nationaal oorlogs- en verzetsmuseum, drs S.N.Temming, directeur — maandag 26 juli 2004 @ 13.54 uur

 57. Aanvullend. Omdat ik zo verbaasd was te lezen, wat hierboven allemaal stond, heb ik enigszins te snel mijn hart gelucht en daardoor enkele verschrijvingen laten staan. Mijn excuses daarvoor bijv. aan de heer Marijnissen(!).

  Graag nodig ik u allen uit eens een dag in Overloon een discussie op touw te zetten om het bovenstaande van achtergrond en commentaar te voorzien. U bent welkom!

  Reactie door Nationaal oorlogs- en verzetsmuseum, drs S.N.Temming, directeur — maandag 26 juli 2004 @ 14.00 uur

 58. @66:
  Geachte heer Temming,

  Zo’n discussiedag in Overloon lijkt mij een uitstekend idee. Als het enigszins kan zou ik daaraan graag deenemen.

  Reactie door Olav Meijer — maandag 26 juli 2004 @ 15.59 uur

 59. Mijnheer Temming, krijgen we nu een soort wedstrijd wie zich het enige echte oorlogsmuseum mag noemen? Waarom noemt iemand zich trouwens met een drs titel op dit forum en wel een die eigenlijk aangeeft dat die zijn studie nog moet voortzetten? Drs= hij die nog doctor moet worden. Lekker belangrijk.

  Reactie door Drs. Opheffer — dinsdag 27 juli 2004 @ 10.02 uur

 60. Geachte heer Marijnissen, en alle lezers,
  Graag wil ik de uitnodiging nader invullen. Voor een echt serieuze discussie over een Nationaal Museum, gewijd aan het soort problematiek waarvoor Overloon aandacht vraagt, door wie dat moet worden gedragen, welke problematiek erin aan de orde moet worden gesteld en vooral ook hoe een dergelijk maatschappelijk belangrijk instituut gevoed en gefinancierd moet worden, lijkt me een losse uitnodiging niet voldoende. Ik zal graag met u en enkele forumleden een nadere afspraak maken zo een dag/ middag of avond op te zetten en met elkaar de discussie te voeren.Graag nodig ik u uit daartoe met mij verbinding te zoeken bijvoorbeeld via mijn persoonlijke e-mail adres, dat ik hierboven vermeldde. belangrijk genoeg!

  terzijde dit. De reactie van drs Opheffer laat ik graag voor zijn rekening. (haar rekening). Ik heb mijzelf graag via dit medium onderwerp van discussie gemaakt als verantwoordelijke voor een m.i. belangrijk maatschappelijk initiatief, dat dateert van voor mijn geboorte. Mijn naam, achtergrond, opleiding of andere kwalificaties zijn niet van belang. Ik heb voor de volledigheid mijn volledige persoonsgegevens genoemd. Een wedstrijd lijkt mij hier niet aan de orde. de opmerking doet mij denken aan de terechte kritiek , die eens aan mijn bureau werd gegeven door twee kampslachtoffers( een uit Auschwitz, een uit Treblinka, die in vergelijkende zin tot de conclusie kwamen, dat het er toch niet om mocht gaan of Auschwitz(in leed) won van Treblinka, met xxxxxxx tegen xxxx!
  Graag tot nader overleg beried.
  vriendelijke groet
  Stef Temming

  Reactie door steftemming nationaal oorlogs- en verzetsmuseum — woensdag 28 juli 2004 @ 1.56 uur

 61. Wij als Studie en Levende Geschiedenis groep treden regelmatig op in het museum in Overloon en proberen zo het dagelijks leven van toen te reconstrueren voor het publiek, meer hierover op onze website.

  Het is zeer belangrijk dat we in Nederland deze recente geschiedenis niet vergeten.
  Het museum Overloon verdient zijn titel van Nationaal Oorlogs museum en daarmee zeker ook alle (overheids)steun die beschikbaar kan komen.

  Reactie door Studie en Levende Geschiedenis Groep burgerbevolking 1940-1945 — dinsdag 5 oktober 2004 @ 3.59 uur

 62. kom ik bij toeval op de site voor oorlogsmusea,ja inderdaad heel belangrijk om daar iets van te weten,vooral als je het zelf niet hebt meegemaakt,zo weet je dan toch wat de mensen in 40-45 hebben moeten door staan,maar nu in 2005,denk ik zo ,maak van alle oorlogs musea een grote,en begin er een van zinloos geweld,want hoe ik het ook bekijk,gaan er telkens meer van de mindere in deze samenleving naar de verdommenis ,GEWELD ZONDER OORLOG,LEKKER ZINLOOS.

  Reactie door yvonne — donderdag 27 januari 2005 @ 0.50 uur

 63. Boe

  Reactie door grapjas — dinsdag 11 oktober 2005 @ 19.55 uur

 64. Graag kom ik nog eens terug op de discussie.Nu ik ontslagen ben als directeur van het bovengenoemde museum, vanwege een verschil “in inzicht”over de toekomst.Nu dezer dagen hard gestreden wordt over de vraag of de heer jaap de Groot zijn collectie uit Overloon wel/niet moet weghalen. Toen het erover ging of het Nederlandse volk- vooral de jeugd- kennis moest nemen van alles wat er in die oorlog is gbeurd, heb ik een duidelijk standpunt gehad. Ja, maar dan ook de geschiedenis van meerdere kanten belicht.Toen Overloon ervoor koos-het geld- om eenzijdig de amerikaanse inzet te tonen via de oorlogsmachines en de Nederlandse overheden niet geinteresseerd waren een alternatief te bieden, is Overloon “eigendom”geworden van een hobbyist, kritiekloze “bewonderaar van Amerika en de Amerikanen. Dat is dus de vraag waar we mee te maken hebben. Willen we een echt “nationaal”museum met ruimte voor discussie of slechts een verbeelding van de idealen van een enkel persoon of stroming?

  Nederland “let op uw saeck”. Zo heette dat vroeger al.

  Stef Temming, oud directeur Nationaal oorlogs- en Verzetsmuseum Overloon

  Reactie door stef temming — donderdag 11 januari 2007 @ 18.42 uur

 65. @ Stef, het spijt me van uw jobverlies.
  We kunnen natuurlijk ook op zoek gaan naar handen vol vrijwilligers en sponsors en zelf een musea uit de grond stampen. We runnen het zelf en het biedt de kans om alle hoeken van de oorlog te belichten en de meest uitenlopende discusies tot zich op te nemen. Maarja, begin er maar eens aan…
  In elk geval, als het bestaat, sta ik te popelen om er aan het werk te gaan!

  Auteur: World In War.org project

  Reactie door Nico V.B. — dinsdag 20 februari 2007 @ 20.48 uur

 66. Geachte Jan Marijnissen. U heeft de oorlogsgraven en monumenten. Ik heb de oorlogsgraven in normandie ook gezien , en vraag me af wie verder van de nederlandse regering deze Nationale Begraafplaatsen heeft gezien ? Zelf denk ik dat van de 150 leden er nu minimaal één kamerlid oorlogsgraven heeft gezien. Conclusie laat die anderen ook eens oorlogsgraven zien dan bedenkt men zich waarschijnlijk wel 2 keer om 21 jarigen als schietschijf in het buitenland te laten rondlopen ! En helaas wordt dan deze 21e jarige ook nog gedood door een mijn .

  Reactie door Albert Bolink — dinsdag 24 april 2007 @ 18.08 uur

 67. Helemaal eens met de stelling, alleen laten we het dan ook goed aanpakken en beginnen bij de wortel en er eens voor kiezen dat het (eigen) volk wordt beschermd tegen de wrede interventie an allerlei bevolkingsgroepen die bovendien nog gesteund worden door het overgrote deel van de (midden) rechtse stroming in dit land, als juist die stroming doorzet zal je absoluut en zeker een nieuwe oorlog meemaken, ware het alleen al omdat het (midden) rechtse deel te dom is om te kunnen zien dat de (eigen) bevolking arremoe leidt en alleen maar oog heeft voor zelfverrijking (hitler had dat ook, kon niet van alle rijkdommen afblijven, stal alles wat los en vast zat, zo ook de Amerikaanse presidenten die elke druppel olie willen hebben war ze hun handen op kunnen leggen, en waar is het ook al niet zo, noem maar Idi Amin, Lenin ach wie ook niet meer ).
  Als wij blijven toekijken hoe het land afglijd in een onvermijdbare tweestrijd tussen bevolkingsgroepen en dan heb ik het niet over bruin en wit maar over arm en rijk (daarnaast elke niet Nederlanders die zijn handen niet thuis kan houden natuurlijk ook) dan zitten we in de kortste keren zwaar in de shit en er is geen KaBoutertje Bos die ons daar weer uitsleurd, geen Harry Potter die dat kan voorkomen.

  Kijk nog maar even goed om uzelf heen, want straks kan het niet meer, zie hoe de rijken zich meer en meer verrijken ten koste van het moraal en de medemenselijkheid, en bedenk u dan daarbij dat het Hitlers was die hetzelfde zag en zich daar wild en ongecontroleerd tegen verzette, tegen de bourgouasie, tegen de stelende rijken in ons land, tegen de politici die hun zakken nooit vol genoeg hebben en zelfs een baby het eten uit de mond stelen.

  Begin daar eens de boel goed aan te pakken, aan de wortel van het kwaad, dan word er misschien ooit eens echt een eind gemaakt aan de echte slavernij in deze samenleving, dan wordt er misschien eens echt omgekeken naar hoe het fout kan gaan en hoeven we over 50 jaar niet weer te zeggen “zou Nederland niet een 3e wereldoorlog museum moete”n hebben

  Om het maar eens duidelijk aan te geven, dit land heeft een revolutionair nodig, JAN STA OP EN KRUIP NIET WEG ACHTER DE ROKKEN VAN DIT BESTEL.

  VIVE LA REVOLUTION ,laat de oorlog beginnen !!!!

  Reactie door jan snjder — dinsdag 28 augustus 2007 @ 17.02 uur