Ieper en Lille

De Meensepoort in Ieper

Vandaag en morgen zit ik bij de zuiderburen.

Samen met Leon van Liebergen (conservator van het Museum voor Religieuze Kunst) en Kees Slager (auteur van onder andere ‘De ramp’ en ‘Het geheim van Oss’) ga ik naar Ieper.

Velen hebben me geattendeerd op de indringende wijze waarop daar wordt stil gestaan bij de vele doden die in WO I zijn gevallen.

Met Leon en Kees ben ik vorig jaar ook naar het Haus der Geschichte in Bonn geweest, ook toen om inspiratie op te doen in verband met mijn voorstel voor een Huis der Historie.

Daarna rijden we door naar Lille, nu de ‘culturele hoofdstad van Europa’. Op tal van terreinnen (bijvoorbeeld architectuur en musea) schijnt daar veel te zien te zijn.

Ik herinner me de stad uit de jaren zeventig: een en al treurigheid. Oude, leegstaande fabrieken bepaalden toen het beeld. De stad is uit zijn as herrezen, zo zegt men mij. Dus, meer dan de moeite waard om er ‘ns ‘n kijkje te gaan nemen.

Hans, is er pas geweest (op de fiets!) en vindt het ‘n goed besluit.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 19 juli 2004 :: 0.27 uur

36 Comments

36 reacties

 1. Voorzichtig rijden dan maar.

  Reactie door Ninka — maandag 19 juli 2004 @ 9.12 uur

 2. Goed plan, jan.
  Wij gaan minstens 1x per jaar naar Ieper en zijn elke keer weer onder de indruk hoe ze de stad tot een stad van de vrede hebben weten te maken.
  Vooral de permanente tentoonstelling boven de Lakenhallen is heel indrukwekkend; een schreeuwend protest tegen alle oorlogen.
  En dan natuurlijk de Last Post onder de Menenpoort, elke keer weer ontroerend om mee te maken hoe ze daar de slachtoffers van WO I herdenken.
  We hebben een inwoonster van Ieper gesproken, een heel klein vrouwtje, die haar hele leven elke avond naar de herdenking gaat.
  Heb een fijne tijd in de twee steden.

  Reactie door asjoera — maandag 19 juli 2004 @ 10.14 uur

 3. “Ik herinner me de stad uit de jaren zeventig: een en al treurigheid. Oude, leegstaande fabrieken bepaalden toen het beeld. De stad is uit zijn as herrezen, zo zegt men mij. Dus, meer dan de moeite waard om er ‘ns ‘n kijkje te gaan nemen.”

  Typisch Noord-Frankrijk

  Reactie door Jelle — maandag 19 juli 2004 @ 12.06 uur

 4. Fietsen? Prima idee. Zeker met dit zomerse weer. En het geeft niet al te veel smog.

  Reactie door Brillie — maandag 19 juli 2004 @ 13.39 uur

 5. Ieper is inderdaad indrukwekkend. In Nederland kennen we alleen de Tweede Wereldoorlog, maar in Ieper realiseer jij je dat de Eerste Wereldoorlog eigenlijk nog ingrijpender is geweest.

  Reactie door ricardo — maandag 19 juli 2004 @ 16.33 uur

 6. Beste Jan of beste webmaster van Jan,

  Hier op de mac met osx (10.3.4) en Safari 1.2.2, het laatste van het laatste dus, gaat het niet helemaal goed met dit weblog. Op de openingspagina zie ik het navigatiemenu dat links hoort te staan dwars over de tekst in de rechterkolom heen vallen. Op de vervolgpagina’s gaat het wel goed. Het is maar dat je het weet…

  Reactie door Jaco — maandag 19 juli 2004 @ 19.30 uur

 7. Jaco & Arie

  Ik zit met Mozilla en Internet explorer, het weblog komt er beide goed in uit.

  Reactie door MAD — dinsdag 20 juli 2004 @ 1.06 uur

 8. @ Jaco en Arie

  Het probleem zou nu opgelost moeten zijn…

  Reactie door Yorick — dinsdag 20 juli 2004 @ 12.47 uur

 9. Leuk tot de boel wordt plat geschoten……

  Ik schrik me rot net, SP rotterdam is voor het maken van oorlogstuig, klopt dat?
  Onder het mom van banen behoud, de nieuw te bouwen 612 legervoertuigen dwingend in order houden, als het lukt….

  Klopt deze gang van zaken binnen de SP of is rotterdam even rechts gegaan ipv links!?

  Reactie door barend — dinsdag 20 juli 2004 @ 18.08 uur

 10. Misschien zou je bij terugkomst in de Polder namens de SP eens je mening kunnen laten horen over de afschuwelijke crisis in Darfur, Soedan. Ik vind dat de Nederlandse politiek (en de Europese politiek), het kabinet en de oppositie op een schandalige wijze faalt in dit drama.

  Reactie door Urdu Savan — dinsdag 20 juli 2004 @ 18.11 uur

 11. Jan heb me groen en geel lopen ergeren aan de softe houding die jullie toch wel hadden richting Remkes. Spreek nu ff de SP aan, maar geld eigenlijk voor alle partijen. Overigens wel blij dat er tenminste iemand zoals de SP er nog wat mee deed, maar dat kon veel feller. Het is niet zomaar iets. Binnen politie, leger en werkvloer zijn dit soort fouten 1 malig , krijg je direct de zak voor en wordt gewoon gezien als liegen. Onbetrouwbaar dus. Snap de politiek op dit vlak niet zo best eigenlijk.

  Reactie door MAD — woensdag 21 juli 2004 @ 0.21 uur

 12. Is Jan alweer veilig thuis :-)?

  Reactie door Ninka — woensdag 21 juli 2004 @ 10.39 uur

 13. Hou jezelf een beetje heel he!

  Reactie door Kees — woensdag 21 juli 2004 @ 12.07 uur

 14. mad(12) vind dat ze het goed gedaan hebben. de rest laat niks van zich horen en vinden het wel goed . zo blijven ze lekker buitenschot . alle publiciteit zou zich dan eenzijdig op de s.p. richten .waarbij gericht gezocht zou worden naar fouten die wij in het verleden gemaakt hebben .(politiek heet zo iets) ben er zeker van dat deze leugen van remkes en het kabinet niet vergeten word, bijv als er weer alarm gegeven word dan zal de s.p als eerste om bewijzen vragen of er een concrete dreiging is .bijv als in nijmegen waar een van de verdachten al weer vrij is . bij de weg het zonnetje schijnt hier .

  Reactie door henk — woensdag 21 juli 2004 @ 12.27 uur

 15. @Jan en Henk

  Het duurt toch wel heel erg lang in de politiek totdat de laatste
  druppel de emmer doet overlopen, niet???
  Hoeveel bokken mogen die gasten eigenlijk schieten.
  N.m.m. iets teveel!!!!

  Reactie door Eef — woensdag 21 juli 2004 @ 15.11 uur

 16. Henk

  Benner ook blij mee dat ze er wat van gezegt hebben, alleen ik durf me handen in het vuur te steken dat Remkes met opzet heeft gelogen. Dit is puur gemanipuleer van media en volk geweest. Trouwens dat terreur alarm duurt wel verrotte lang en dan hebben ze nog niet eens de kleurtjes ingezet. Toen ik dit hoorde zat ik gewoon met me hand voor me gezicht, zo ontiegelijk zat ik mezelf te schamen. Zit ook in een veiligheid soort qua werk. Maar dacht echt…mij god hoe zet je nederland in korte tijd voor lul. Krijg al lullige opmerkingen van burgers naar me kop, dankzij Balkenende en zijn debiele club. En ze hebben nog gelijk ook die burgers

  Reactie door MAD — woensdag 21 juli 2004 @ 17.24 uur

 17. Effe Off-Topic

  Is er vanuit die debiele club weer eentje wakker geworden en die vind dat we maar vakantiedagen moeten inleveren, omdat dat meer belasting op zou brengen. Ze zou eens in haar eigen kringen moeten rondneuzen met al hun recessen. Maar ja de miskleun die ze hebben gemaakt om het roken zo duur te maken dat er veel minder belasting in het laatje komt, moet toch weer ergens vandaan komen he??
  Eigenlijk vind ik dat ze eens op moeten houden met de burgers te kankeren. Aan de ene kant langer werken en 40 uur per week, zodat je eerder de pijp uit bent, en aan de andere kant mag je vooral niet meer roken, terwijl je dan weer langer blijft leven.
  Wat willen ze hier nou eigenlijk die roofridders.
  Het volk moet weer uit hun klauwen vreten, net als vroeger en je bek houden. Sorry dat ik even buiten het onderwerp heen ging maar ik was weer even pisnijdig geworden door het gejat van deze regering.

  Reactie door Eef — woensdag 21 juli 2004 @ 21.15 uur

 18. @ Jan
  Helaas, noch hier, noch per e-mail, opheldering heden/gisteren vanuit Rotterdam of den Haag i.v.m. de SP Rotterdam die de wapenhandel min- of vooral meer, indirect steunt.
  Dat duid er meestal op dat er aan een mooi excuus-verhaal wordt gewerkt…
  Als de landelijke SP dit steunt, klopt er inzake allerlei acties en standpunten… bijna niets meer.
  Ook keek ik voor de zekerheid nog even op Theo Cornelissens weblog, maar noppes…

  Reactie door barend — donderdag 22 juli 2004 @ 0.30 uur

 19. mad en eef ik ben het met jullie eens,tuurlijk is er bewust gelogen !!!!! maar wij zullen er voor moeten zorgen dat de volgende verkiezingen . jullie en mijn buurman niet meer op die verdomde p.v.d.a. stemmen !!! want dacht je nou werkelijk als harry de kamer teruggeroepen had van reces . dat ze voor een eventuele door de s.p. ingediende motie van wantrouwen hadden gestemd !! nee!!!!1 want de dames en heren hadden tegengestemd want die verdomde s.p. heeft mijn vakantie verhoert!! want de burger intereseerd ze niks. verder moeten wij als burger allert zijn .waarop?????? ja zegt remkes als je een verdachte tas in de trein ziet waarschuw dan de conducteur !en wie moet die conducteur dan bellen ??? de politie ??? die weten ook niet wat ze moeten doen !!kortom een beetje terrorist zal zich door in nederland een aanslag te plegen ,bij zijn collegas zodanig belachelijk maken . dat hij er niet aanbegind !!!!

  Reactie door henk — donderdag 22 juli 2004 @ 3.50 uur

 20. Terroristen leggen in een deuk aan de andere kant van de wereld. die zitten daar bij zo’n kampvuur te lachen om Nederland ‘haha je roept BOE en heel dat land is ontregeld’. Een voorbereiding hoef je niet te plegen voor een aanslag in nederland. Maar net als het terreuralarm die is gebaseerd op een jongen van 17 en wat schema’s van locaties. Ik vraag me af wie de risico calculaties doet bij de AIVD. Dan nog het feit, hoe is de jongen aan die schema’s gekomen, simpel, via personeel van beveiligingsbedrijven. Ik heb genoeg gezien, weet hoe eenvoudig het is om aan dit soort zaken te komen. Als jij het geld hebt, joh kan je alles kopen hier in nederland. Nederland is zo lek als een vergiet.

  Reactie door MAD — donderdag 22 juli 2004 @ 7.48 uur

 21. @mad 21
  Inderdaad, als _iedereen_ winst en nog meer winst wil, wordt opgevoed met dat alles duur is en men dan ook zelf immer het onderste uit de kan moet persen… desnoods zwart, frauduleus / crimineel…
  dan krijg je in het centrum van de productie een vacuum en implodeert de boel…

  Reactie door barend — donderdag 22 juli 2004 @ 9.46 uur

 22. Beste allemaal, een weblog is niet de beste plek om een fundamentele discussie over het militair industriële complex te voeren. Daar zullen we dus een ander platform voor moeten zoeken. Wat mij betreft een vergadering van de kerngroep van de SP afdeling Rotterdam.
  Voor zover ik de SP ken, is de SP geen pacifistische partij. Wel zijn we tegen de internationale wapenhandel, maar we zijn niet voor de totale afschaffing van het leger. En een leger zonder wapens is geen leger.
  Het gaat bij de RDM om de productie van Fennek, een verkenningsvoertuig. De SP was niet voor de aanschaf van de Fennek. In onze visie heeft ons leger wapens genoeg. Maar het parlement heeft anders beslist en de staatssecretaris heeft de orders geplaatst. De keuze is nu: worden ze voor een deel in Rotterdam en Geldrop gemaakt of volledig in Duitsland?
  De SP was tegen de aanleg van bijvoorbeeld de Betuwelijn, maar dat wil nog niet zeggen dat we dan ook tegen de inschakeling van Nederlandse bouwbedrijven zijn bij de aanleg van die lijn.

  Reactie door Theo Cornelissen — donderdag 22 juli 2004 @ 10.07 uur

 23. Theo Cornelissen

  Ken veel mensen uit mijn kenissenkring die de SP wel okay vinden maar die gruwelen van pacifisme. Misschien een goed idee om dit eens sterker naar voren te brengen dat ze bij de SP geen kweetjes zijn. Mijn vader vind de SP ook okay, alleen die loopt met het idee dat de SP een gebroken geweertjes partij (superpacifisme) is. Denk dat het een berg stemmen scheelt als je eens afrekend met dit idee. Veel oudere hebben de oorlog meegemaakt en weten wat pacifisme teweeg kan brengen.

  Reactie door MAD — donderdag 22 juli 2004 @ 10.17 uur

 24. @MAD #24
  Mensen die de SP ‘wel okay’ vinden maar in pacifisme geen been zien zijn wat ik was toen ik met 17,5 vrijwillig dienst nam, ‘wel een beetje dom’!
  Mijn moeder (Evenals mijn vader icodo en stcht. 40-45 en koninklijk ondersheiden) had een soort gedichtje toen ik rebels toch het leger inging: wie zijn moeder heeft vermoord, zijn vader heeft verraden, wie om diens geld een ander ontrooft van het leven, is nóg te goed voor het soldaten leven (zoiets was het)
  En inmiddels ben ik dan ook gelukkig een rijper persoon dan toen ik 18 of 22 was.

  Met oorlog heb je alleen verliezers, helden zijn zij die ‘mogen’ overleven met trauma’s, je haalt de oorlog niet uit _hen_ namelijk. Als er geen mensen meer verkiezen soldaten te zijn, is de oorlog over. Of heb je liever af en toe een bloedbad?

  SP houd wapentransporten tegen!? prima!
  SP niet voor (nr 7!) NL op wereldranglijst in de top 10 wapenhandel? goed!
  enz.

  Afijn, even afwachten wat de landelijke organisatie er van vind.

  Reactie door barend — donderdag 22 juli 2004 @ 12.05 uur

 25. @ Theo #23

  Jouw tekst staat hier gewoon, de mijna tussen (* )

  Je wilt liever niet op je weblog reageren:
  (* dat snappen we allemaal maar hier gaat het om de geloofwaardigheid van de SP, en een boomerang onderwerp waarmee andere partijen te zijner tijd flink kunnen en zullen gaan gooien)

  Zojuist heb ik gemeend toch de volgende reactie te moeten schrijven:

  1. Beste allemaal, een weblog is niet de beste plek om een fundamentele discussie over het militair industriële complex te voeren. Daar zullen we dus een ander platform voor moeten zoeken.

  (* Mijn eis/wens, ook namens alle SPers die dit nog niet weten: behandeling in de partij raad of dit kan of niet. Dat de afdeling ROtterdam een presedent schept waarmee alle afdelingen dus zaken ivm defensie zelf kunnen gaan invullen, de 1 houd transport tegen, de ander helpt wapenbedrijven te functioneren en hebben indirect bloed aan de handen)

  Wat mij betreft een vergadering van de kerngroep van de SP afdeling Rotterdam.

  (* wie zelf het onderzoek betaalt…. Nee dit kan echt niet, hier moet een landelijke uitspraak over komen, minimaal moeten alle afdelings voorzitters in kennis gesteld worden)

  Voor zover ik de SP ken, is de SP geen pacifistische partij. Wel zijn we tegen de internationale wapenhandel, maar we zijn niet voor de totale afschaffing van het leger. En een leger zonder wapens is geen leger.

  (* bla bla bla….)

  Het gaat bij de RDM om de productie van Enne, een verkenningsvoertuig. De SP was niet voor de aanschaf van de Enne. In onze visie heeft ons leger wapens genoeg.

  (* en dat zou m.i. voldoende moeten zijn, je kan als zichzelf serieus nemende partij niet een halfslachtig voor doostuig zijn, want oorlog is oorlog en gevechten zijn gevechten, een beetje dood bestaat niet)

  Maar het parlement heeft anders beslist en de staatssecretaris heeft de orders geplaatst. De keuze is nu: worden ze voor een deel in Rotterdam en Gedropt gemaakt of volledig in Duitsland?

  (* de keuze is nu: heeft de SP haar eigen uitgangspunten, program, uitingen naar andere partijen enz. dus zichjzelf, beschadigd?, volgens mij zijn 99% van de reacties, incl. de mijne JA!)

  De SP was tegen de aanleg van bijvoorbeeld de Betuwelijn, maar dat wil nog niet zeggen dat we dan ook tegen de inschakeling van Nederlandse bouwbedrijven zijn bij de aanleg van die lijn.

  (*er word wat bijgehaald dat NVT is in deze)

  Commentaar door Theo Cornelissen — 22 Juli 2004 @ 1.27 uur | Edith Dis

  Hopelijk hebben jullie iets aan dit antwoord.

  (* dit is de aanzet, het finale antwoord moet via een partij uitspraak komen, dit kan echt niet zo gewoon ff doorgedrukt worden alle geloofwaardigheid is nu in het gedrang)

  Reactie door barend — donderdag 22 juli 2004 @ 12.12 uur

 26. Barend

  In eerste instantie moet je altijd tegen oorlog zijn, pacifisme is gevaarlijk en dat zal ik nooit steunen. Mocht de SP een onwijze pacifistische koers gaan varen dan zou ik me gelijk onthouden van het stemmen op de SP. Ik geloof namelijk niet in pacifisme. Pacifisme is levensgevaarlijk en zeker als je bijvoorbeeld aangevallen wordt. Want ik heb het voornamelijk over verdediging. Dan heb je mensen nodig die keihard terug slaan, met je armen overelkaar en roepen ik geloof hier niet in. Is geen oplossing, dan verhoer je je land. Terug bijten en laten merken dat je ook bikkel bent. Ook dat past in mij ogen prima bij de SP.

  Kan je niet een beetje dom noemen, je land willen verdedigen is nooit dom. Het zien als een plicht voor jezelf om te knokken voor je land is nooit dom. Soms zal je je tanden moeten laten zien, in eerste instantie niet. Maar soms, jahoor is geweld of oorlog noodzakelijk.

  Reactie door MAD — donderdag 22 juli 2004 @ 12.34 uur

 27. @MAD
  Jammer, weer iemand die is overgelopen naar ‘de mens is slecht en als ik wordt aangevallen… desnoods een a bom er op’ zo komt de mensheid nooit verder. Ja, verder van huis.
  Ik kan alleen in je betoog meegaan als het de tijd betreft van eer en zwaarden. Echter nu is het zo dat iedereen verliest.

  Reactie door barend — donderdag 22 juli 2004 @ 12.41 uur

 28. Barend

  Niet overgelopen, altijd al zo geweest. Kom uit een militair gezin, pa luchtmacht ik landmacht. Dus mijn kijk op zaken is al totaal anders. Natuurlijk als mijn land aangevallen wordt dan ben ik voor het extreemste en hardste verzet die je je maar kunt bedenken. En zij zullen dan wel bloeden voor diegene die te laf waren…dat is dan de andere kant he…daarom ben ik ten alle tijden tegen pacifisme omdat je andere het gore werk laat opknappen. Ik ben wel voor goede afwegingen. Niet te snel zijn met militairen. Eerst praten, lobbye en onderzoeken.

  Reactie door MAD — donderdag 22 juli 2004 @ 13.24 uur

 29. De SP streeft naar vrede in de wereld en is tegenstandster van agressieoorlogen. Maar daarmee nog geen pacifistische partij! Pacifisme in absolute zin is naïef en gevaarlijk. Als een land het slachtoffer dreigt te worden van een agressieoorlog, moet de bevolking zich wel verzetten. Alleen ongewapend verzet is uitzichtloos. Verzet is geen agressie, maar verdediging! Zo was het verzet in de Tweede Wereldoorlog tegen de nazi’s gerechtvaardigd, evenals het verzet van het Vietnamese volk tegen de Franse en Amerikaanse koloniale oorlogen en nu dat van de Palestijnen in de bezette gebieden. Natuurlijk moet het naar de wapens grijpen ten allen tijde de laatste stap zijn. Maar soms laten agressoren geen andere keuze over.

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 22 juli 2004 @ 14.08 uur

 30. @mad en olav,
  Er is al meermaals bewezen dat zij die geen wapenindustrie hebben, de over-bewapende mogendheden op termijn ‘overwonnen’
  Vragen jullie je nooit af wat soldaten gedaan hadden in wo1 en wo2 (toen men nog wel waarden en normen had) als de aangevallenen in hun tuin hadden staan wieden, geen verdedigingslinie hadden en de soldaten thee of koffie met koek aanboden!?

  De massa maakt oorlog, de enkeling en diens volgelingen, laat elk mens niemand volgen en niemand kwaad doen, pas dan zal oorlog ophouden te bestaan.

  Terug naar de tijd van de voorvechters desnoods.
  (1 man die een hele oorlog besliste)tegen nog 1 man, die van de andere partij)

  Het gaat mij hier echter om de SP landelijk en de SP Rotterdam, dat strookt met elkaar m.i. Hoewel er nog geen concrete uitspraken gedaan zijn. De initiatief-nemer zelf ‘dacht dit en gelooft dat…’

  Het bedrijf in kwestie is al sinds 2001 aan het kwakkelen, pvda stelde daar al vragen over, en net die pvda gaat nu ‘die mensen helpen’ de werknemers, terwijl hun baas dus door defensie is uitgesch***n vanwege zijn rare handelen. Krista v Velzen idem, die voreg naar de gang van zaken en SP Rotterdam die gaat gewoon ff haar gang… zijn we een franchise partij?
  En oh ja, dit alles zOnder kamervragen achteraf, het kAn dus wel! :-)) Een pluim voor defensie! :-))

  Reactie door barend — donderdag 22 juli 2004 @ 16.43 uur

 31. Ben het eens zoals Olav Meijer het opsomt. Geen agressie oorlogen.

  Barend, mensen zijn nu eenmaal oorlogszuchtig, daar doe je niets aan en daar moet je altijd op voorbereid zijn, een goed leger is daarom van groot belang. Wat denk je dat er straks gebeurd als China Taiwan inneemt ? dat Taiwan zegt, kom maar binnen hoor, wij houden niet van oorlog, bezet ons maar. En dan is het te laat. Als je van tevoren al je tanden laat zien kan dat veel uitmaken.

  Barend vind je een beetje naief, beetje jaren 70 stijl van denken. Is mooi hoor en zal je er ook zeker niet om belachelijk maken, maar ik kan daar niets mee, zal je ook nooit snappen omdat ik bij een aanval altijd voor een vreselijk hard tegen offensief ben. En daar heb je een goed leger voor nodig. Goede spullen. Dat er nu bezuinigd wordt op het leger vind ik al belachelijk. Hier in Nederland moeten ze een elite leger samenstellen en kleiner maar met goede spullen en slagvaardig. Dat mocht het nodig zijn dat we ook onze tanden kunnen laten zien.

  Reactie door MAD — donderdag 22 juli 2004 @ 17.15 uur

 32. @mad #32
  Dus jij bent ook niet voor de SP die wapentransporten door NL tegenhoud?
  Je bent voor NLse inmenging in niet-NL conflicten zoals Irak!?

  Reactie door barend — vrijdag 23 juli 2004 @ 13.26 uur

 33. Irak oorlog ben ik zoiezo tegen. Het binnenvallen een ander land vind ik zoiezo al verwerpelijk. Saddam zat er al te lang, zo kan je ieder land wel binnenvallen waar van een leider vreemd doet. Ze hadden saddam omver moeten werpen via finacieen en via iraaks verzet.

  Er is maar 1 moment waarop aanvallen van een land gerechvaardigd is en dat is als duidelijk en aantoonbaar de burgers van het land vragen, help ons. Vergeet niet een militair doet ook maar wat hem gezegt wordt en een militair is 9 van de 10 x behoorlijk trots op wat hij is, burgers aanvallen is waardeloos. Een militair wil graag een goede tegenstander. Eer e.d.

  Reactie door MAD — vrijdag 23 juli 2004 @ 13.55 uur

 34. Ik ga maandag tot en met vrjdag naar Ieper en omgeving. Dit is iets wat ik al jaren heb willen doen. Ik ga er heen met mijn beste vriend (“broer”), die beroepsmilitair is. Ongetwijfeld zal het een indrukwekkende reis worden. Ik weet nu al dat beiden oorlog verafschuwen, maar dat het altijd en reeel gevaar zal zijn en dat een DEFENSIE nooit verkeerd zal zijn om het passifisme te beschermen…Dat neemt niet weg dat vrijwel alle oorlogen zinloze slachtingen zijn geweest, aangewakkerd door nationalistische idioten die hun charisma wisten om te zetten in totale vernietiging. Bestrijdt dat en verdedig de vrede.

  Reactie door Kees v.d. Tol — donderdag 5 augustus 2004 @ 19.46 uur

 35. online sports betting…

  seclude tutorials expression provoked impeccable Puritanizes odds calculator http://odds-calculator.extra-sport-betting.com/

  Trackback door online sports betting — zaterdag 20 mei 2006 @ 12.35 uur

 36. 84a872987a46527af5f746e1f7ef4239

  Reactie door 84a872987a46527af5f746e1f7ef4239 — dinsdag 28 november 2006 @ 0.40 uur