Bush en Blair en de C-doctrine

Zowel in de VS als in het VK zijn nu de conclusies gepresenteerd van commissies die de aanloop naar de oorlog tegen Irak hebben onderzocht.

In allebei de gevallen blijkt ‘de waarheid rond de massavernietigingswapens’ ver te zoeken te zijn geweest. Wat nu?

Bush komt er echter mee weg, Blair komt er mee weg.
De één onder verwijzing naar de falende inlichtingendiensten.
De ander zegt ‘Ik wist van niks. Ik geloofde het gewoon.’

Hoe zit het met de verantwoordelijkheid van mensen aan het bewind?
In ‘Effe dimmen’ (1998) besteedde ik daar twee hoofdstukken aan.

De Carrington-doctrine en De geboorte van de sorry-democratie.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

vrijdag 16 juli 2004 :: 12.04 uur

17 Comments

17 reacties

 1. Het stinkt nog steeds. Natuurlijk proberen Bush & Blair onder het échec uit te komen door de inlichtingendiensten de volledige verantwoordelijkheid toe te schuiven voor de misleidende rapporten over de z.g. massavernietigingswapens in Irak. Maar we moeten niet de gretigheid vergeten waarmee beiden de rapporten gebruikten om de al tevoren geplande aanval op Irak te rechtvaardigen. Bovendien werd het e.e.a. nog overdreven met behulp van vals gebleken “bewijsmateriaal”. Het lijkt mij duidelijk dat de heren wel degelijk druk hebben uitgeoefend om voor hen “gunstige” resultaten te verkrijgen in de rapporten. De deksel van de beerput is nog lang niet vollledig gelicht……

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 16 juli 2004 @ 12.32 uur

 2. tsja… iedereen wist dit al toch?!! Nothing new!

  Reactie door Jude — vrijdag 16 juli 2004 @ 12.50 uur

 3. Of Bush & Blair ermee wegkomen is nog zeer de vraag. In de eerste plaats is het gelukkig zeer goed mogelijk dat Bush, mede door zijn Irak-politiek, in november niet herkozen -sorry, Michael Moore, gekozen- wordt. Misschien heeft hij nog wel een stunt in petto: uitstel van de verkiezingen wegens terroristische dreigingen. Zou natuurlijk wel goed uitkomen vanwege de peilingen, en dan kan hij ook nog even doorgaan voor een krachtdadig president. En wat Blair betreft: hij schijnt aan aftreden te hebben gedacht, al wordt dat nu ontkend. Een volgende onthulling (b.v.: hij heeft wel degelijk zelf druk uitgeoefend op de veiligheidsdienst) zou hem wel fataal kunnen worden. En wat de vertrouwensregel betreft: die zullen ze in Engeland zelf moeten invullen.

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 16 juli 2004 @ 12.50 uur

 4. Het probleem van de mens is zijn geheugen. Alhoewel men beweert telkens wat bij te leren, kan de mens meer vergeten dat bij leren.
  Door de geschiedenis heen blijken de interventies, aanvallen van de VS in zover ik weet allemaal op valse gronden te berustten. Achteraf blijkt de reden om een interventie of aanval niet juist te zijn. Er wordt dan een poppenkast opgevoerd om de publieke opinie te misleiden. Er nemen afhankelijke onderzoekers van bedenkelijke komaf, geheime diensten etc aan commissies die uiteindelijk met een paar schuldige aankomen die bepaalde dingen hebben “nagelaten” of niet “goed hebben beoordeeld”. Zo herhaald de geschiedenis zich telkens weer, maar omdat wij geneigd zijn om dingen te vergeten, beschouwen wij dit als een incidenteel en menselijk falen van de VS om maar niet van kwade opzet niet te spreken.
  De geschiedenis van de VS is gebouwd op de verdrijving en uitmoorden van de indianen en het zweet en het leed van onze zwarte medemens, die tot op de dag van vandaag de gevolgen van hun onderdrukking voelen om maar van compensatie voor geleden schade maar niet te spreken. En waarom, alleen maar, omdat de eerste founding fathers ervan overtuigd zijn dat het hun bijbels recht is om over de ruggen van andere volkeren zich te verrijken.
  De groepen die achter de schermen de macht bezitten in de VS zullen altijd het beleid blijven bepalen. Het maakt niet uit of een demokraat of republikein “aan de macht” komt. Als eenmaal het rookgordijn van de onderzoekscommissie’s is opgetrokken zal men in de VS tot de orde van de dag overgaan om ons vervolgens in de toekomst met nog meer schandalen op te zadelen. Wie werkelijk de machtsstructuur van de VS bestudeert zal er achter komen dat in feite facistische dictatuur is, die democratisch pretendeert.

  Reactie door Joop — vrijdag 16 juli 2004 @ 13.28 uur

 5. Zie ook deze link voor de kenmerken van een facistische staat.
  http://home.tiscali.nl/~sb008024/Rik/FascismeBush.html

  Reactie door Joop — vrijdag 16 juli 2004 @ 13.31 uur

 6. Dan moeten we maar goed oppassen voor Noorwegen. Dat schijnt nu het meest ontwikkelde land te zijn.

  Reactie door MPL — vrijdag 16 juli 2004 @ 14.05 uur

 7. In a HARDtalk interview on 14 July, Tim Sebastian speaks to Dr Hans Blix, the former United Nations Chief Weapons Inspector, about the Butler Report into Britain’s pre-war intelligence on Iraq.

  http://news.bbc.co.uk/1/hi/programmes/hardtalk/3893683.stm

  Reactie door Sander — vrijdag 16 juli 2004 @ 18.28 uur

 8. Hier een bijdrage van Favos commentar op Isetbegovic en VS:
  http://anjameulenbelt.sp.nl/weblog/index.php?p=310#comments

  Reactie door Favos — vrijdag 16 juli 2004 @ 18.32 uur

 9. “Bush komt er echter mee weg, Blair komt er mee weg.”

  Maar stel dat G-d bestaat, dan vermoed ik dat het over en uit oor hen is na dit aardse graaibestaan.

  “De één onder verwijzing naar de falende inlichtingendiensten.
  De ander zegt ‘Ik wist van niks. Ik geloofde het gewoon.’
  Hoe zit het met de verantwoordelijkheid van mensen aan het bewind?
  In ‘Effe dimmen’ (1998) besteedde ik daar twee hoofdstukken aan.”

  Zoals ik al eerder zei, de kiezer heeft die eind-verantwoordelijkheid ook net zo goed. De schlemielen die alles maar geloven of die het sowieso geen reet interesseert totdat ‘hun achtertuin aan de beurt is’

  Maar ja de nullen maken de miljonair (50% van de pvda stemde
  LPF, gemiste kansen van SP) en geen oorlog zonder soldaten, geen koning zonder gevolg.

  Het volk krijgt de regering die ze verdiend en de regering het volk dat ze verdiend….

  Reactie door barend — vrijdag 16 juli 2004 @ 18.47 uur

 10. Barend, jammer dat sprookjes niet echt zijn en dus jou ‘straf’ nooit uitgevoerd zal worden, hooguit een angst bij beiden heren zal achterlaten in hun na-dagen.
  Blair heeft met de Europese verkiezingen volgens mij al redelijke klappen gekregen. En Bush zal hopelijk ook niet lang meer in het pluche zitten, mits die Yanks tenminste helder na gaan denken.

  Reactie door 1337 — vrijdag 16 juli 2004 @ 20.23 uur

 11. ik ben niet hoger opgeleid. maar als de ,,B,, uit het alpfabet gehaald word !!! c.Q verbopden word . zijn alle problemen opgelost.!!!!!! Bush,Blair,Balkenende,Berlusconie,SIMPEL TOCH ?????

  Reactie door henk — vrijdag 16 juli 2004 @ 23.01 uur

 12. Henk, aanvulling: BAROSSO…

  Verder: Werd er ooit niet eens door hele hoge pieten in Neurenberg gezegd: Ich Habe es nie gewusst! Oftewel: Mijn naam is Haas, ik weet van niets, is er iets gebeurd dan, daar weet ik niks van….. tja…

  Reactie door L.M. Lembeck — zaterdag 17 juli 2004 @ 10.18 uur

 13. @1337
  “Barend, jammer dat sprookjes niet echt zijn en dus jou ’straf’ nooit uitgevoerd zal worden”

  Hoewel ik niet gelovig ben opgevoed, kwam ik zelf, rond mijn 30e, compleet met wetenschap tot de conclusie dat G-d of in elk geval Jezus en ‘onbekende krachten van de menselijke ziel’ niet kunnen worden ontkend, daar is gewoon te veel voor voorgevallen.
  Bewijzen dat HIJ bestaat? IK kan het niet, echter getuigenissen van onverklarbare zaken zijn er door de eeuwen heen voldoende lijkt me.

  “En Bush zal hopelijk ook niet lang meer in het pluche zitten, mits die Yanks tenminste helder na gaan denken. ”

  Nou dan zal Kerry het worden, joehoe, die zit bij hetzelfde clubhuis als Bush, namelijk skulls and bones. Zelfde product, andere verpakking.

  Jammer dat ze in de USA geen vrije verkiezingen hebben in de zin van NL, dat je meerdere partijen kunt kiezen.
  Dus iedereen kan zich inschrijven, meerdere partijen, een plafond aan de gelden voor campagne en ‘stemmen kopen’ en dan maar zien wie de beste resultaten haalt, ‘groen’ ‘rechts’ ‘links’ ‘wapen lobby’ ‘pro-vrede’ enz.

  Reactie door barend — zaterdag 17 juli 2004 @ 16.45 uur

 14. Het is zomer, stil op straat….
  Ben ik de enige die dat ook al in het voorjaar wist….?
  Nou ik heel hard na denk..geloof ik dat het ook in the usofa zomer is…en in Great Britain, jaa …het hele noordelijke halfrond…..
  Het leven bestaat toch uit van die rare verassingen, als je echt heel hard nadenkt.
  Ik sta gewoon soms verbaasd van mezelf.
  Zouden ze daarginds ook (hun vakantie) plannen.?
  Vast wel, zo veel verschillen ze toch niet ….van ons…
  Nou ja, die nog thuis zijn, de bejaarden en de uitkeringstrekkers….maar die blijven wel vaak binnen.
  En de daklozen..ja die zijn altijd buiten op straat!
  Nou ja, het kan ook wel druk zijn, buiten op straat, in de zomer…
  Vakantiegangers, toeristen,..best wel gezellig.

  Reactie door mj de haan — zaterdag 17 juli 2004 @ 18.36 uur

 15. ach ik zie die massagraven in Irak liever halfvol in plaats van half leeg. wie neemt daar verantwoordelijkheid voor? maar jullie hebben gelijk, Amerika had inderdaad moeten wachten totdat Irak weer massavernietigings wapens had ontwikkeld en dan pas mogen ingrijpen. ja, dat was verstandig geweest.

  de man is om veel redenen afgezet, één daarvan was het bewezen feit dat hij massavernietigings wapens heeft gehad en wilde hebben. hij heeft ze immers ook nog gebruikt. wachten tot armageddon lijkt me dan minder verstandig, maar misschien dat Iran nog uitkomst biedt.

  goed, Irak is het laboratorium en het introduceren van een eenvoudige vorm van democratie zal hopelijk een kettingreactie veroorzaken in het midden oosten. ondertussen trekt de amerikaanse aanwezigheid de interesse van allerlei terroristen die in gevechten met de amerikanen om het leven komen. 4000 in April alleen al.

  Reactie door daniel — dinsdag 20 juli 2004 @ 16.48 uur

 16. Het lijkt op….ik sla iemand helemaal de vernieling in, iedereen zegt tegen me, jezus Mad was dat nu nodig, slaat helemaal nergens op. Een dag later blijkt dat de man een crimineel en oude vrouwtjes beroofde, ooow dan zegt iedereen het maakt niet uit…

  Reactie door MAD — donderdag 22 juli 2004 @ 10.35 uur

 17. Maar jij wist dat het een crimineel was en daarom sloeg je ‘em inelkaar omdat ie bezig was een oud vrouwtje te beroven en om ‘em een lesje te leren zodat ie in de toekomst geen oude vrouwtjes meer lastig valt.

  Reactie door daniel — maandag 26 juli 2004 @ 11.34 uur