BNN mag blijven

De Eerste Kamer heeft niet ingestemd met het plan van de staatssecretaris om de jongerenomroep (met meer dan 240.000 leden) haar status van zendgemachtigde te ontnemen.

Het is lang spannend gebleven omdat CDA en PvdA eigenlijk de staatssecretrais wilden steunen.
Te elfder ure kwam men schielijk op dat standpunt terug.

BNN, gefeliciteerd!
(Ben zelf ook lid geworden!)

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

dinsdag 29 juni 2004 :: 18.46 uur

32 Comments

32 reacties

 1. WAT IS NU WAAR???

  De Eerste Kamer heeft de behandeling van het wetsvoorstel vandaag aangehouden tot een nader te bepalen datum. De fracties van het CDA en de PvdA willen eerst een garantie van staatssecretaris Van der Laan dat de nieuwe omroepwetgeving in 2008 klaar is. De voorstellen hiervoor moeten eerst nog door de Tweede Kamer behandeld worden voordat de Eerste Kamer zich hierover gaat uitspreken.
  De onzekerheid voor BNN duurt dus nog voort. BNN-topman Timmer is niet erg positief gestemd. Hij weet volgens eigen zeggen nog steeds onvoldoende waar hij aan toe is.

  Reactie door Els — dinsdag 29 juni 2004 @ 19.30 uur

 2. Ben het er niet mee eens,(gun het ze wel) er wordt zo een ongelijkheid geschapen wat leden aantallen betreft in omroepland.
  Nu zouden andere eventuele adspirant omroepen ook de gelegenheid moeten krijgen om een vergunnig aan tevragen en te honoreren, men kijkt niet 50.000 leden minder.
  BNN is geen bijzondere omroep wat dat betreft al wil men dat wel sugeren commercie zal er een rol bij spelen.
  Dus oudere omroep doe je best 300.000 leden is niet heilig.

  Reactie door folkert de lepper — dinsdag 29 juni 2004 @ 19.34 uur

 3. Hiep, hiep, HOERAAA!

  BNN gefeliciteerd!

  Reactie door de socialist — dinsdag 29 juni 2004 @ 19.35 uur

 4. @Folkert de lepper,Geheel met uwes eens.

  Reactie door Els — dinsdag 29 juni 2004 @ 19.40 uur

 5. VAN DE SITE VAN BNN

  Vanochtend heeft de Eerste Kamer in vierde en vijfde termijn gesproken over de Wijziging van de Mediawet met het oog op de Verbetering van de Openheid en Continuïteit van de Landelijke Publieke Omroep.

  De uitkomst van dit debat is dat het CDA en de PvdA hebben toegezegd nu ook met dit wetsvoorstel te willen instemmen, mits aan dit voorstel een zogenaamde novelle wordt toegevoegd waarin staat vermeld dat deze wetswijziging geldig is tot september 2008. Daaruit wordt nu de conclusie getrokken dat BNN gered zou zijn van de ondergang. Toch gaat deze conclusie te kort door de bocht.

  Laten we voorop stellen dat BNN positief gestemd is over deze ontwikkeling en blij is met de beweging die het CDA en de PvdA hebben laten zien. We zijn ook blij met de inzet die de staatssecretaris aan de dag heeft gelegd. Maar tegelijkertijd is de realiteit dat de toekomst voor BNN nog altijd niet duidelijk is. Er is geen zekerheid en de mogelijkheid dat de wet alsnog niet aangenomen wordt is geen ondenkbaar scenario, maar realiteit. Dit betekent dat BNN het zich niet kan veroorloven reeds nu de vlag uit te hangen en de champagne te ontkurken, hoe graag we dat ook zouden willen.

  BNN bedankt alle mensen die de voorbije weken hun steun hebben uitgesproken via http://www.bnnmoetblijven.nl. We blijven duimen voor een goede afloop en we hopen dan ook dat er snel duidelijkheid volgt. We verlangen namelijk naar het moment waarop we onze aandacht weer volledig op het maken van programma’s kunnen richten.

  Reactie door Els — dinsdag 29 juni 2004 @ 19.56 uur

 6. Weet je wat ik wrang vind Jan?
  2 jaar geleden was ik bij de oprichting van ETV.nl in Rotterdam, deze zender had een paar speerpunten, inburgering, gezondheid, taal, werk. Deze zender was niet alleen bedoelt als tv zender maar via internet probeerde we kijkers verder te helpen. het project zou 4 jaar duren. Na een onderzoek van OC en W werd de stekker uit de financiering getrokken, niet omdat we slechte programma’s maakte, we maakte enorm veel programma’s met relatief weinig geld, zeker als je ziet wat een BBN opslokt, nee de ambtenaren van C waren het er niet mee eens dat ambtenaren van O aan tv maken deed.
  Nu is ETV.nl nog actief maar bijna zonder mensen en zonder budget, initiatieven zoals interactief inburgeren worden afgeschoten, de financiering ligt bij een paar grote ROC’s en dat is op zich al een wereldje.
  Ik werk niet meer bij die omroep maar wat we deden was goed en had veel kunnen betekenen, we hadden dan ook het motto, om Nederlands te leren kan je gewoon de TV aanzetten, die is overal aanwezig in elk gezin.
  Het budget van BNN had ik liever zien gaan naar goede educatieve TV. BNN kan zich goed redden ook als commerciele omroep

  Reactie door Jack Do — dinsdag 29 juni 2004 @ 21.04 uur

 7. @ jan marijnissen,

  Je bent toch ook niet lid van Nutopia, want dat mag ook niet.

  Reactie door Ad — dinsdag 29 juni 2004 @ 21.09 uur

 8. BNN is gered om de stemmen, niet meer niet minder. Want het is vrij onlogisch voor een partij als het CDA om een omroep te redden die juist normen en waarden niet hoog in het vaandel heeft. Ze hebben het hoogste scheldgehalte blijkt uit onderzoeken en ze maken programma’s waar ik me bedenkingen bij heb. Ik blijf het vinden stinken, Jan ik snap best dat jij vanuit jouw oogpunt het opneemt voor een omroep als BNN. Maar mag aannemen dat je de steun van het CDA toch ook raar vindt. Daar kan maar 1 motief aan ten grondslag leggen, bang voor de kiezer. Het gelijk zal in dit geval wel ergens in het midden leggen.

  Reactie door MAD — dinsdag 29 juni 2004 @ 21.18 uur

 9. Het is mooi dat ik nog mee mocht maken dat de “rede” het wint van de “cijfertjes”. Ik ben blijk voor BNN.

  PS. Ziet u allemaal? Het kan ook met 2 regeltjes!!

  Reactie door cruler — dinsdag 29 juni 2004 @ 21.43 uur

 10. het enige voordeel is dat er nu meer kans is voor de nieuwe omroep nutopia . daar ben ik lid van dus komop jongens en meiden , natuurlijk moet ik als man blij zijn ? dat katja en birgit op de buis blijven. niet dus op een gemiddelde weekmarkt kom ok leuker spul tegen zonder gladgetrokken smoelen en binnenband borsten . maar ja .!!!

  Reactie door henk — dinsdag 29 juni 2004 @ 21.47 uur

 11. Ik lig er niet wakker van.

  Reactie door Jan Pruimboom — dinsdag 29 juni 2004 @ 23.09 uur

 12. Jan Marijnissen,#11
  Bij behandeling van het plan in de Eerste kamer zegde de staats seceretaris van Mediazaken toe dat de VERLAGING van de leden drempel hoog uit DRIE jaar zou gelden.

  Houdt dit in als BNN over drie jaar geen 300.000 leden heeft dat ze dan opgeheven worden.
  Blijft het een rare zaak vinden, als je niet aan de criteria van het moment voldoet.

  Reactie door folkert de lepper — dinsdag 29 juni 2004 @ 23.11 uur

 13. #13
  opgeven of minder zend tijd.

  Reactie door folkert de lepper — dinsdag 29 juni 2004 @ 23.25 uur

 14. we zorgen er gewoon voor dat er een echte rooie omroep komt!!!

  Reactie door henk — dinsdag 29 juni 2004 @ 23.44 uur

 15. Jups strak plan Henk, maar dat zou al eenvoudig gerealiseerd kunnen worden via internet streams. SP heeft een eigen internet toestand dus vrij eenvoudig om daar wat bandbreedte voor te reserveren. Kan je allemaal in het klein en eenvoudig opzetten. En dan maken we Agnes Kant nieuwslezer, alleen moet ze niet zo de fik in haar ogen hebben:)

  Reactie door MAD — woensdag 30 juni 2004 @ 0.09 uur

 16. Ik ben blij dat BNN mag blijven. Maar wat ik mij afvraag is waarom de Eerste Kamer over zo’n simpel onderwerp 4 en 5 termijnen nodig heeft om tot een besluit te komen.
  En wat ik gehoord heb, is dat de beslissing over de toevoeging van de novelle eerst naar de tweede kamer moet en dan weer terugkomt in de eerste kamer.
  Me dunkt dat er belangrijkere zaken in de samenleving zijn, waar de Eerste Kamer ook over gaat, waar ook over gestemd wordt. Hebben ze dan altijd 4 en 5 termijnen nodig? Of was er hier een sprake van een uitzonderlijke situatie?
  Weet iemand dat?

  Reactie door Ricardo Kamperveen — woensdag 30 juni 2004 @ 0.13 uur

 17. Ik lig ook niet wakker van BNN; maar wat meer pluriformiteit op de publieke buis is me welkom.

  Reactie door ReneR — woensdag 30 juni 2004 @ 1.22 uur

 18. Uh? De staatssecretaris wilde BNN haar licentie ontnemen?

  Het zal wel aan mij liggen, maar volgens mij wilde juist de staatssecretaris BNN behouden.

  Jaja, ik ben anti dit kabinet, maar volgens mij worden de feiten hier totaal verkeerd weergegeven. Laten we het wel eerlijk houden.

  Reactie door Eric — woensdag 30 juni 2004 @ 4.21 uur

 19. Jan,wat vindt je zo goed aan BNN?

  Reactie door Medi — woensdag 30 juni 2004 @ 10.08 uur

 20. Onbegrijpelijk dat de kamer instemt met het voortbestaan van een platvloerse omroep als BNN, waar het merendeel vd uitzendingen draait om sex.

  Onbegrijpelijk dat de SP hiermee instemt.
  ‘Geef het volk brood en spelen’ is blijkbaar een belangrijk uitgangspunt van de SP.

  Reactie door janA — woensdag 30 juni 2004 @ 11.13 uur

 21. @21,

  Misschien is het je ontschoten, maar BNN is een jongeren omroep en geloof mij, die willen sex, drugs en rock ‘n roll!!! En de manier waarop het gebracht wordt is nog helemaal niet zo slecht (even de uitschieter ‘neuken doe je zo’ uit gesloten). Kijk naar costa, op een leuke, simpele manier wordt duidelijk gemaakt dat sex niet iets is wat verkeerd is, maar wat wel veilig moet gebeuren… Ik denk dat dit meer educatieve waarde heeft dan de soft-porno op RTL 5 en SBS 6…

  In het algemeen wil ik nog even zeggen dat er misschien helemaal geen oneerlijkheid nu is, omdat de grotere omroepen, zoals de ncrv, Kro, vara e.d. gidsen hebben, wat ook meegerekend wordt als leden. Als je dat afschaft, kijk dan nog maar eens welke omroep nog overeind blijft!!!!

  Reactie door linnie — woensdag 30 juni 2004 @ 11.23 uur

 22. linnie,
  bij de omroepen kan je ondersteund lid worden zonder de gids, en met een abbonnement op de gids, men gaat ook dan een lidmaatschap aan met de betreffende omroep, deze zou dan inderdaad los gekoppeld moeten worden zo als jij het ziet.
  Maar mensen geven zich veelal daar voor op om dat men zich er in kan vinden wat een bepaalde omroep brengt.

  Reactie door folkert de Lepper — woensdag 30 juni 2004 @ 12.24 uur

 23. i-Mail

  wo 30 jun 2004
  Mobiel breedband is einde omroepbestel
  door onze redactie

  AMSTERDAM – De explosieve combinatie van mobiele telefonie en breedbandinternet zal op korte termijn een einde maken aan het huidige omroepbestel. Dat is de belangrijkste conclusie van het rapport De Eindeloze Ether, dat technologietijdschrift De Ingenieur vandaag tijdens de slotdag van de manifestatie Ode aan de Techniek 2004 presenteert.

  Nu al een feit: tv-uitzendingen op de mobiele telefoon.

  In de discussie over de hervorming van het omroepbestel zwijgen alle betrokkenen volgens De Ingnieur over één aspect: de rol van nieuwe technologie. Het debat gaat vooral over geld en politiek, maar gaat voorbij aan een laagdrempelig alternatief voor uitzenden via de ether dat inmiddels beschikbaar is. Technologie die een einde maakt aan de schaarste in de ether en daarmee dús aan het huidige omroepbestel, meent het blad.

  Het gaat om een combinatie van UMTS, WiFi en breedbandinternet. Samen creëren ze een ruimte voor een oneindig aantal ‘kanalen’ voor radio en televisie. Iedereen die dat wil, kan in theorie zijn eigen omroep beginnen. Landelijke dekking is gemakkelijk te financieren uit de miljardenopbrengst van de UMTS-veilingen.

  De eindeloze ether lost in één klap twee problemen op: aanbieders van mobiele telefonie hebben eindelijk de killer application voor hun miljarden kostende UMTS-vergunningen, en mediaondernemers die vergeefs streden om een FM-frequentie kunnen alsnog van start. De omroep draait op dit moment op techniek van bijna honderd jaar oud. Deze zal verdwijnen, net als morse en middengolf, zo meent het tijdschrift.

  © 1996-2004 Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V., Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.

  Reactie door folkert de Lepper — woensdag 30 juni 2004 @ 14.53 uur

 24. ricardo (16) wat is een novelle ?

  Reactie door henk — woensdag 30 juni 2004 @ 17.54 uur

 25. Prima. En nu dan toe werken naar een staats info TV/radio zender. Natuurlijk gevuld door rood. En dan mag de VVD en vrienden achter een decoder. Immers zij wilde toch de boel verkopen?!

  Reactie door Brillie — woensdag 30 juni 2004 @ 23.09 uur

 26. DE Stem

  DagVers

  Door Dirk Vellenga
  Woensdag 30 juni 2004 – BNN is een omroep met te weinig leden. Jammer, leuk geprobeerd. Maar Medy van der Laan, mevrouw de staatssecretaris, durft het niet te zeggen en foezelt een beetje met de wet om de jonge druktemakers van BNN te redden. De oudjes van de Eerste Kamer zitten nu met het probleem opgescheept.

  Het is gek, maar niemand heeft nog het lef ‘nee’ te zeggen tegen kinderen. Als jongetjes van een jaar of twaalf alcohol inslaan, doet de winkelier alsof hij helemaal niks in de gaten heeft. Criminele jongeren leven zich heerlijk uit, omdat ouderen eindeloos vergaderen over de vraag over hoe je het tuig aan moet pakken.

  Medy gedraagt zich als een oppasmoeder die maar toegeeft om meer ellende te voorkomen. Ben je een ouderwetse regent als je BNN de wacht aanzegt? Als je optreedt tegen een club die maar blijft verkondigen jong en rebels te zijn?

  Medy, sla met de vuist op tafel en roep: „Als jullie echte vernieuwers zijn, negeren jullie het omroepbestel en zoeken jullie een hangplek op internet. Nu koppen dicht en naar bed!“

  Reactie door folkert de lepper — woensdag 30 juni 2004 @ 23.13 uur

 27. Zag gister iets leuks, FUNX, een multiculturele radio zender die het erg goed doet bij jongeren. Programma’s worden inelkaar gezet door jongeren. Zo zie je maar weer hoe politici het vreselijk mis hebben altijd, multicultureel is helemaal niet dood. Het is anders, maar niet dood.

  Reactie door MAD — donderdag 1 juli 2004 @ 12.39 uur

 28. BNN misschien wel leuk, maar niet voor mij persè, maar net als al die anderen mag wat mij betreft BNN blijven. Vroeger vochten we voor Veronica en die moest en zou van de zee af, Dat gebeurde ook helaas. Zelf ben ik nu 52 en BNN mag/moet eigenlijk gewoon blijven programma’s van BNN? Daar weet ik weinig van omdat alle in Nederland door elkaar geflikkerd is. Het lijkt wel of die zendercoördinatoren
  Aangesteld zijn om de publieke omroepen om zeep te helpen. Deze week zag ijk een programma de Lama’s en dat was echt leuk en goed, het bleek van BNN te zijn. maar ik heb meer goede programma’s van hun gezien dus blijf maar BNN al was het maar ter herinnering aan Bart

  Reactie door Harry Sangers — zaterdag 3 juli 2004 @ 3.56 uur

 29. Waarom moet een omroep leden hebben? Waarom moet ik mezelf verbinden aan een clubje tevevisiemakers om voor hun de subsidie en uitzendrechten veilig te stellen? Is er te weinig ruimte voor alle zenders die kwalitatief goede programma’s maken? Maak er dan toch in hemelsnaam een kanaal bij… Mijn TV kan er 200 aan en ik gebruik er pas 25…

  Reactie door mnemo — zaterdag 3 juli 2004 @ 8.42 uur

 30. Oh, en van de 25 kijk ik er zeggen en schrijven één(!), namelijk Discovery Channel. De rest van de non-stop advertorials kan me gestolen worden eerlijk gezegd.

  Reactie door mnemo — zaterdag 3 juli 2004 @ 8.45 uur

 31. Harry Sangers,
  Vroeger vochten we voor Veronica en die moest en zou van de zee af, Dat gebeurde ook helaas.

  Vroeger snapte ik er ook niets van dat Veronica niet mocht uitzenden, er was ook verder niets te luisteren.
  Ben nu wat jaartjes ouder en heb uiteindelijk door gekregen wat voor verneukerij het eigenlijk allemaal is, het is allemaal holkabaal en manupulatie alles om de centen en verder niets.

  Reactie door folkert de lepper — zaterdag 3 juli 2004 @ 9.38 uur

 32. Beste Jan,
  Ik als leeftijdgenoot ben al jaren lid van BNN en ook van Nutopia. BNN voor de jongeren (vinden ze leuk)en Nutopia voor ons met doorgrondelijke programma’s groet

  Reactie door Peter de Jong — zondag 4 juli 2004 @ 12.03 uur