Rooie Reus

De Rooie Reus-prijs is ‘n prijs die jaren geleden door de SP in het leven is geroepen om mensen die – in navolging van Dirk de Vroome - op originele en strijdbare wijze doch geheel belangenloos zich inzetten voor de concrete solidariteit in onze samenleving.

Vandaag wordt de column verzorgd door Elma Verhey, voorzitter van de jury van RR-prijs.
(Elma is in het dagelijks leven journaliste bij Vrij Nederland.)

Wie wordt de winnaar van de Rooie Reus Prijs 2004?

Twee waakhonden in Brussel. Negen kritische bijtertjes op het Binnenhof en vier in de Eerste Kamer. Achtendertig vertegenwoordigers in Provinciale Staten, zo’n honderdzeventig gemeenteraadsleden verspreid over heel Nederland en dertien wethouders die in plaatsen als Oss, Nijmegen en Boxmeer de stad besturen. De SP is allang geen underdog meer.

Natuurlijk is het succes van de afgelopen tien jaar te danken aan de honderdduizenden kiezers die hun vertrouwen hebben uitgesproken in de SP. Maar ook aan al die Rooie Reuzen in het land, die zijn blijven vechten voor méér dan hun eigen belang en die daarmee het vertrouwen in de SP hebben versterkt.

Hoogste tijd dat hun inspanningen de aandacht krijgen die ze verdienen: met een knalfeest, een toespraak en een prijs voor de beste Rooie Reus-actie van de afgelopen jaren. Is dat de demonstratie van de kinderen van de
Apolloschool uit Prinsenbeek tegen de geluidschermen van de HSL-lijn, waar honderden vogels zich tegen te pletter vliegen? De inspanningen van comité asbestslachtoffers dat al jaren actief is? Of is het een actie in uw buurt tegen de sloop van huurwoningen, het openhouden van een ziekenhuis, het aanleggen van een speelterrein, of voor de belangen van asielzoekers? Het kan natuurlijk ook dat u vindt dat de actie tegen de oorlog in Irak de prijs verdient.

Of Bob Fosko en zijn team, die al jaren voor zulke geweldige Rooie Muziek zorgen. Het zijn maar voorbeelden.
Overtuig de jury van uw gelijk, liefst in korte, ronde bewoordingen. De drie warmste, ontroerendste, grappigste, orgineelste of best onderbouwde aanbevelingen zullen door de jury worden geselecteerd. Tijdens het feest van
de Rooie Reuzen zal de zaal beslissen wie de winnaar wordt van de Rooie Reus Prijs 2004, die dit keer in het teken staat van Rooie Reuzen die met hun inzet op een bijzondere wijze hebben bijgedragen aan het succes van de SP.

Elk initiatief komt voor de prijs in aanmerking. De jury sluit zelfs Jan Peter Balkenende niet uit, die met zijn asociale beleid waarschijnlijk heel wat kiezers naar de SP heeft gedreven. Humor was bovendien een ijzersterk
wapen van Dirk de Vroome, de man waaraan de Rooie Reus prijs zijn naam dankt.

Maar we spreken één ding af: de voorzitter van uw afdeling die de boel al jaren draaiende houdt, verdient natuurlijk een pluim. Maar hij of zij moet daarnaast echt iets bijzonders hebben ondernomen, wilt u ons kunnen
overtuigen.

De jury rekent op een stortvloed aan reacties, die voor één september moeten zijn ingeleverd. U hebt dus de hele zomer om een geweldig voorstel te bedenken, handtekeningen te verzamelen, of een aanbevelingscomité in het leven te roepen. Tenslotte moet u niet alleen de jury van uw voorstel weten te overtuigen, maar uiteindelijk ook de zaal.

Hier kunt u uw Rooie Reus opgeven.

Het Rooie Reus Feest 2004 zal worden gehouden op zondagmiddag 17 oktober in de Rode Hoed in Amsterdam.
Nadere details over het feest volgen nog, maar noteer die datum alvast in uw agenda!

Elma Verhey, voorzitter van de jury van de Rooie Reus Prijs 2004.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zondag 27 juni 2004 :: 12.31 uur

10 Comments

10 reacties

 1. Arjen Robben! :D

  Reactie door Daniël O. — zondag 27 juni 2004 @ 15.08 uur

 2. 9 bijtertjes? Ik wil niet flauw doen, maar dat volgens mij zijn het er 8. En van Piet de Ruiter heb ik ook al een hele tijd niets meer gehoord.

  Reactie door David — zondag 27 juni 2004 @ 15.13 uur

 3. Dus Donner opgeven voor het alternatief ‘de grote blauwe kneus’ :) Je krijgt vast een reactie van een woordvoerder dan toch ? zo’n uitgekauwd lulverhaal ?

  Reactie door MAD — zondag 27 juni 2004 @ 21.34 uur

 4. Misschien een idee om dwaze moeders en vaders eens samen te laten werken inplaats van elkaar te bestrijden. Dat is het geen waar ik altijd problemen mee heb bij dit soort stichtingen. Ze bestrijden elkaar met rechtzaken, verwijten en ga zo maar door, een oplossing bieden ze niet naar elkaar.

  Reactie door MAD — zondag 27 juni 2004 @ 23.24 uur

 5. Maar even weer on topic dan. Voor mij zijn alle rooie reuzen onze kinderen en de jeugd van Nederland. Die moeten met alle signalen die ze nu zien er toch helemaal niets meer van begrijpen. Graaiende top mensen, nep emancipatie, spotjes van de overheid over vleessnijdende mannen terwijl we zelf een jonge vader als minister president hebben, frauderende topambteneraen, bouwfraude……. Als ze dit overleven zijn ze voor mij Super Rode Reuzen.

  Reactie door Ninka — maandag 28 juni 2004 @ 16.38 uur

 6. Citaat: “De Rooie Reus-prijs is ‘n prijs die jaren geleden door de SP in het leven is geroepen om mensen die – in navolging van Dirk de Vroome – op originele en strijdbare wijze doch geheel belangenloos zich inzetten voor de concrete solidariteit in onze samenleving.”

  Hmm… geen nederlands maar de bedoeling is duidelijk.

  Het zal wel weer net zo gaan als altijd: diegenen die echt geheel belangeloos zich hebben ingezet en zich inzetten worden over het hoofd gezien.

  Ik zou alle ouders willen nomineren die vechten voor thuisonderwijs voor hun kinderen. Niet omdat ze dat vanuit hun geloof doen, maar omdat dat het beste is voor hun kinderen.

  Ik heb ze echter nog nooit om hun politieke signatuur gevraagd……..

  Reactie door Molly — dinsdag 29 juni 2004 @ 9.07 uur

 7. Balt Lenders van wat voorheen de SP was van afdeling Hoogezand-Sappemeer. Hij was genomineert; eens om SP er van het jaar te worden. Voor verdere info verzoek ik jullie om op mijn naam-link te klikken.

  Reactie door ReneR — woensdag 30 juni 2004 @ 1.21 uur

 8. Steeds meer ouders/grootouders verenigen zich!

  Kom op met die handtekeningen voor wettelijk verplicht Co-ouderschap
  Een miljoen een eitje toch!
  Mail uw steunbetuiging naar partijrechtenkind@chello.nl

  http://groups.msn.com/PARTIJRECHTENKIND/naarde1miljoen.msnw

  Singnature name adres svp!

  Greetings Jos Aalders (zorro)

  Brief aan Minister van Justitie,

  Geachte Minister J.P.H.Donner! 23-01-04

  Kinderen hebben het recht na een echtscheiding hun beide ouders te blijven zien.

  Ouders blijven na een scheiding samen verantwoordelijk voor hun kinderen.( . „Omgang is in het belang van het kind“, stelt Donner. )

  Het staat allemaal zo mooi beschreven ,maar er komt (helaas) vaak bar weinig van terecht.Dat is ook de reden dat wij voor fifty fifty Co-ouderschap zullen blijven gaan.Inmiddels hebben wij al over de 7050 handtekeningen daarvoor,en zullen daar mee naar het Europese Hof gaan indien nodig! U voorstel heeft nog steeds veel haken en ogen,daar tegenover is het zorgplan een heel goed initiatief (wat wij in 2004) ook al voorstelde. Maar zonder het verplichten van Co-ouderschap(fifty fifty basis als uitgangspunt) zal ook dat opstellen van het zorgplan door velen weer aan de laars gelapt worden.Ook een deugdelijke strafmaatregel bij niet nakomen ontbreekt in uw voorstel,zoals bv-paradoxale toewijzing/gijzeling/dwangsom die moeten dan ook wel worden uitgevoerd want gijzeling en dwangsom bestaan reeds maar worden meestal niet uitgevoerd bij moetwillig weigeren! Ook zou ik graag zien dat de 300000 kinderen waar het momenteel omgaat ook weer met hun ouders grootouders een normaal contact zullen krijgen,met de sancties die er (momenteel)voor zijn en eventueel nog gaan komen! Want daar word ook niet over gesproken in uw huidig voorstel! Ook staat er niets in uw voorstel over waarheidsvinding waar ook (Raad en Jeugdzorg niet aan doen zoals zij onlangs zelf ook toegaven in de media) maar wel rapportages bij rechters etc neerleggen die dus niet op waarheid berusten! Ook biologische ouders,die niet getrouwd waren wat gebeurd daarmee,dat is ook niet duidelijk in uw voorstel! Wat ik ook niet begrijp in uw voostel ,( 1-Er mag in elk geval niet in staan dat een kind met één van de ouders geen contact mag hebben ) en ( 2- Kinderen zijn overigens niet verplicht allebei de ouders te zien) beseft u wel wat dit teweeg kan brengen! Zoals bv-(2)-kinderen die niet naar school willen dokter of het ziekenhuis etc laat men die dan ook gewoon thuis? Begrijpt u dan niet dat als kinderen hun andere ouder al jaren niet gezien hebben door vaak het frustrerende gedrag van de verzorgende Ouder Raad of Jeugdzorg,het kind nooit naar die ouder zal vragen en er naar al die jaren dan ook niet graag heen zal gaan,omdat hij of zij die Ouder niet kent.Dat op zich is al een heel ernstige vorm van psychische Kinder/oudermishandeling! Graag zouden wij eens met u aan tafel gaan,om het een en ander duidelijk te maken zodat het eens mede word bekeken van de kant van betreffende ouders grootouders en kinderen! Waarom niet eens alle voorstellen zoals die van u,van dhr Luchteveld (vvd)en van Partijrechtenkind en Gescheidenvadersnederland maar ook die van Minister L.Onkelinkx (belgie) bij elkaar te houden,te overleggen om tot een adequate oplossing te komen voor misschien wel (hopenlijk)heel Europa! Ik hoop dat u ons een uitnodiging zend,dan neem ik deze keer geen fietsslot mee maar koekjes!

  In afwachting op uw antwoord ,

  J.Aalders (zorro)

  Bij voorbaat onze dank namens alle Kinderen Ouders en grootouders!

  Reactie door jos aalders — zaterdag 5 februari 2005 @ 15.14 uur

 9. Ik ben verbaasd over de wijze van denken in deze tijd. Ik zelf bijvoorbeeld heb mijn vader nooit gekend, hij heeft vroeger wel een rechtzaak aangespannen voor een omgangsregeling maar verloren. Mijn moeder heeft nooit negatieve dingen over hem verteld maar ik heb ook totaal geen behoefte om hem ooit te ontmoeten. Ik ben op een zeer stabiele wijze op gegroeit en ik ben gelukkig en blij hierom. Ik heb nooit een seconde een vader gemist. Mijn oma en moeder hebben mij samen opgevoed. het idee dat er mensen zijn die hun kind van het ene huis naar het andere huis, van de ene manier van opvoeden naar de andere manier van opvoeden willen slepen vind ik rond uit onacceptabel. Tenzij de ouders altijd samen voor het kind hebben gezord en zij op een harmonieuze manier hier een weg voor vinden. Bovendien denk ik dat vrouwen die hun kind niet willen delen met de vader na een gebroken relatie in veel gevallen daar ook goede redenen voor hebben. Van het feit dat er regels zijn over dwangsommen en gijzelingen krimpt mijn maag samen. Hoe kan men dit vrouwen aan doen. Waarom kunnen hoger machten die vaak helemaal niets van de heersende situatie weten omgangsregelingen opleggen. De vrouw moet het allemaal maar doen, zwanger zijn, bevallen, liefde geven en hun eigen leven inleveren. En dan komen er mannen die (in sommige gevallen) vanaf de zwangerschap niets hebben gedaan even met een rechtzaak aan, dat ze toch maar even een omgangsregeling willen en wat doet de rechter, die beslist dat dat goed is. Zelfs al heeft zo’n kerel nog nooit een cent aan zijn kind uit willen gegeven en heeft hij nog nooit iets willen inleveren. Dit kan niet. In het rechtsysteem moet een duidelijke lijn worden gesteld tussen ouders die echt samen een kind hebben opgevoed en tussen ouders waarbij de vader dus niets voor zijn kind heeft gedaan. (dit tweede gedeelte van het verhaal heeft te maken met een vriendin van me die in deze situatie verkeerd met kind en ex). Ik hoop dat ook de vrouwen die in de zelfde situaties zitten flink van zich laten horen, wij moeten een offensief tegen dit soort mannen en wetten vormen!!!

  Reactie door Maria — zaterdag 8 oktober 2005 @ 12.05 uur

 10. Hallo allemaal,

  Ik geloof echt dat er heus wel situaties afspelen waarbij het kind tekort wordt gedaan met een co-ouderschapregeling.
  MAAR…….Ik snap niet dat als er een gezonde verstandshouding van de ouder zonder het gezag over de kinderen er hier vaak de dupe van is.
  Hoe kun je iemand in godsnaam zoveel pijn doen door het toezeggen (want daar komt het toch op neer)dat de ouder met gezag alles kan bepalen.
  Zelfs als het kind graag naar de andere partij wil gaan maar onder druk wordt gezet en beinvloed wordt door de ouder met het gezag!!!
  Er is hier dan ook totaal geen sprake of mogelijkheid tot compensatie!
  Of zie ik het dan verkeerd?
  Doe er wat aan!!!!!!!!!!!
  Groetjes Caroline

  Reactie door Caroline — donderdag 3 november 2005 @ 21.03 uur