Advocaat is de meest ombegrepen man van Nederland

maandag 21 juni 2004 :: 15.53 uur

Column voor NOS Sport bij het EK Voetbal
NOS, 21 juni 2004

Verbijsterd. Sprakeloos. Natuurlijk begrijp ook ik er nog steeds niets van. En nog steeds heb ik geen commentator of analyticus gehoord die het besluit van Dick Advocaat om Robben te wisselen voor Bosvelt verdedigt. De bondscoach kreeg meteen karrenvrachten shit over zich heen. ‘Dickie, bedankt, Dickie bedankt’, zongen de cynische Oranjefans na het laatste fluitsignaal. Advocaat is de meest onbegrepen man van Nederland.

Net zag ik de persconferentie. Ik had met ‘m te doen. Fouten maken doet iedereen. Dat deed Cocu gisteren ook. Hij verspeelde de bal, en vergat vervolgens de goeie man te verdedigen. Je hoort er niemand over.

De fout van Dick wordt zo hoog opgenomen omdat-ie ‘m geheel vanuit zichzelf, zonder door de omstandigheden te zijn gedwongen, gemaakt heeft. Hoe onzeker moet-ie zich nu voelen? Hoe veel vertrouwen en autoriteit geniet-ie nog binnen de spelersgroep? Hoe zwaar zal de pers hem in de komende dagen onder vuur nemen? Hoe zal-ie zelf onze kansen nog inschatten? In het brandpunt van de belangstelling beleeft-ie wellicht de meest eenzame dagen uit zijn bestaan.

Het worden voor iedereen bange dagen en uren, in de aanloop naar de wedstrijd tegen Letland. Voetbalminnend Nederland weet het even niet meer en waarschijnlijk gaan we via de media in pseudo-psychotherapie. Waarheen? Waarvoor? Waarom?

Ronald Koeman zei dat hij zeker weet dat de Tsjechen tegen Duitsland een B-elftal gaan opstellen. Hij heeft er weinig vertrouwen in. Zelf wil ik er dolgraag nog vertrouwen in hebben, maar het lukt mij even niet. Ook ik ben in de put gewisseld. Ik zou graag een optimistische en enthousiaste column schrijven: de schouders eronder, de neuzen dezelfde richting op, bloed zweet en tranen en zo nog wat cliché’s. Maar dat gaat nu effe niet…, we hebben het immers allemaal niet meer in eigen hand.

Er was onlangs veel ophef over uitspraken van AZ-trainer Co Adriaanse over Dick Advocaat in het tijdschrift Voetbal International. “Wij (Adriaanse en Van Hanegem, jm) zijn trainers die nog uitgaan van de eigen kracht. Avontuurlijk en aanvallend ingesteld,” zegt Adriaanse. “Advocaat neemt geen risico’s en sluit het toeval uit. Dan zul je ook nooit kampioen worden.” En dat zei hij nog vóór de nederlagen tegen België en Ierland.

Adriaanse werd prompt uit de vakbond Coaches Betaald Voetbal gezet. “Schandalig, zoals hij zijn collega te kakken zet”, was de conclusie van het CBV-bestuur. Ik ben benieuwd hoe zij er nu tegenover staan.

De kans dat Advocaat aanblijft om Oranje naar het WK van 2006 in Duitsland te loodsen, lijkt mij verkeken. De discussie zal snel losbarsten: Van Hanegem? Adriaanse? Hiddink? Of zal Cruijff nog eenmaal oprijzen vanuit zijn leunstoel om eindelijk de grootste prestatie van zijn leven neer te zetten? Ik zet in op ome Co.

Opties voor delen:
  • NuJIJ
  • eKudos
  • del.icio.us
  • Digg
  • Google Bookmarks
  • email

Reacties uitgeschakeld


  • In de media

  • Foto