Jan Marijnissen hakt de knoop door

maandag 14 juni 2004 :: 15.52 uur

Column voor NOS Sport bij het EK Voetbal
NOS, 14 juni 2004

Er wordt veel te veel gesproken over systemen, hoor ik de laatste dagen vaak verzuchten. Terecht. En omdat Advocaat er niet uit lijkt te komen, waardoor de discussie blijft voortzeuren, neem ik als een van de zestien miljoen bondscoaches mijn verantwoordelijkheid en hak ik bij dezen de knoop door.

Ruud van Nistelrooy. Na Marco van Basten de beste Nederlandse spits ooit. De held van de grootste voetbalclub ter wereld. Schiet per jaar vele tientallen ballen in het net en het plezier in het spelletje straalt van hem af. Qua ontwikkeling en leeftijd bevindt hij zich op de toppen van zijn kunnen. Als er één speler is die deze zomer het verschil kan maken, is hij het.

Roy Makaay. Eigenlijk te groot om in Ruuds schaduw te staan. Het fantoom van de Bundesliga heeft heel Duitsland aan zijn voeten gespeeld. (Nadat hij eerst in Spanje alle keepers ontelbaar vaak de bal uit hun net had laten vissen.) In vrijwel ieder ander nationaal team zou hij in de basis staan. Maar ja, hier heeft hij de magistrale Van Nistelrooy voor zich.

Als voetbalploeg heb je maar één opdracht: vaker scoren dan de tegenstander. Als je twee van de beste spitsen ter wereld hebt en je verdediging bestaat niet uit grote spelers, kan je er maar beter voor zorgen dat je op de helft van de tegenstander speelt. Dit standpunt wordt in ‘het moderne voetbal’ vaak naïef genoemd, maar de logica is onontkoombaar.

Hoe haal je op die helft van de tegenstander het beste uit Ruud en Roy? Door voor hen dezelfde voorwaarden te creëren die hen in de nationale competities tot hun megaprestaties brachten. Er vanuit gaande dat Ruud in de basis staat, moeten we dus spelen als Manchester United en alles richten op de aanvoer naar de superspits. Ook Makaay kan daar mee leven. Zo hoeven ze niet langer na te denken over het systeem en kan het instinct weer spreken. Die tactiek leidde er toe dat Man United, met spelers als de gebroeders Neville in de basis, alles won wat er te winnen viel. Dan kan ook Oranje, met weinig bijzondere verdedigers en middenvelders, een serieuze kandidaat worden voor het Europees kampioenschap.

Opties voor delen:
  • NuJIJ
  • eKudos
  • del.icio.us
  • Digg
  • Google Bookmarks
  • email

Reacties uitgeschakeld


  • In de media

  • Foto