Oss wint de EK!

dinsdag 01 juni 2004 :: 15.05 uur

Er wordt in de politiek en in de media vaak gesproken over zaken die ons land bedreigen. De één ziet de verrechtsing als het grootste gevaar. Een ander is bang voor een groeiende invloed van de Islam. Weer een ander vreest een verder verval van normen en waarden.

Zelf heb ik het liever over oplossingen dan over problemen. Ik zou ook graag zien dat het publieke debat in Nederland wat vaker over oplossingen ging en wat we kunnen verbeteren in plaats van over wat we allemaal níet kunnen. Maar als mij wordt gevraagd wat ik tegenwoordig als één van de grootste bedreigingen ervaar, dan antwoord ik: onverschilligheid. Een groeiend gebrek aan betrokkenheid. Ik noem dat wel de cultuur van het wegkijken.

U bent in ruime meerderheid betrokken bij de medemens en de wereld om u heen, en weet wat er leeft onder de mensen. Ik ben er trots op dat de SP zich niet neerlegt bij de cultuur van wegkijken, maar zelf met ideeën komt om dit fenomeen te bestrijden. Democratie ís niet één maal in de vier jaar je stem uitbrengen. Democratie verlangt permanente betrokkenheid van actieve, geïnteresseerde burgers. Maar voor veel mensen is het uitbrengen van die stem zelfs al te veel gevraagd. Berucht in dit verband zijn de Europese verkiezingen. De laatste keer kwam nog niet één op de drie mensen stemmen! Dat is veel te weinig, en dat vinden we allemaal. Je kan veel kritiek hebben op Europa: als SP hebben we dat zeker.

Maar dat poetst niet weg dat Europa steeds belangrijker ons wordt… ook voor ons. Of je dat nu wilt of niet. Alle politieke partijen, alle politici maken zich daarom druk over de steeds lagere opkomst. Trouwens niet alleen bij Europese verkiezingen. Maar wat doen we eraan? Weer een miljoenenverslindende overheidscampagne?

Nee, die wordt net zo weinig effectief als de vorige. Omdat ik de democratie en dus ook verkiezingen belangrijk vind, én omdat ik van uitdagingen hou, heb ik de afdeling Oss – mijn woonplaats immers – voorgesteld om ’n campagne te starten om de opkomst fors omhoog te krijgen. Oss moet de stad worden met de grootste, percentuele opkomststijging van heel Europa. Dit onder het motto: Oss wint de EK! Ik hoop écht dat het ’n succes wordt: In het belang van de democratie!

(Dit is een verkorte versie van de column die Jan Marijnissen heeft uitgesproken tijdens politiek café Zout op 9 mei 2004 in Oss)

Deze column verscheen juni 2004 in de Tribune

Opties voor delen:
  • NuJIJ
  • eKudos
  • del.icio.us
  • Digg
  • Google Bookmarks
  • email

Reacties uitgeschakeld