Keuvelen

Op 10 juni gaan we stemmen voor het Europees Parlement.
In de aanloop naar die verkiezingen besteden ook de publieke omroepen aandacht aan Europa. Maar wel erg éénzijdig!

Want het is raar dat ze dat doen door vooral de Eurofielen (CDA, PvdA, VVD) aan het woord te laten en de mensen die een kritisch houding hebben aangaande Europa te negeren.
(Bijvoorbeeld: Buitenhof vorige week en Radio 1 vandaag)

Gevolg: Aardig keuvelen zij voort…

Niks over de EURO en het Stabiliteitspact die door deze partijen zijn ingevoerd.
Niks over de fraude, de bureaucratie en de versplilling waar ze niets aan deden.
Niks over de door deze partijen ingevoerde marktwerking in vervoer, electriciteit, gas, en straks ook zorg en onderwijs.
Niks over de sociale ‘vooruitgang’ die via Europa door deze partijen tot ons komt, onder andere met ‘n Arbeidstijdenbelsuit dat 60 uur werken per week mogelijk maakt.
Niks over hun plannen om Europa verder te militariseren.

Nee, zij keuvelen voort, met dank aan de publieke omroepen.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zondag 30 mei 2004 :: 17.35 uur

17 Comments

17 reacties

 1. Zegt genoeg waar de belangen van de omroepen liggen.

  Reactie door folkert de lepper — zondag 30 mei 2004 @ 18.37 uur

 2. Ik zou helemaal tegen al die Europese regelgeving willen stemmen.

  Reactie door Erwin — zondag 30 mei 2004 @ 18.52 uur

 3. lees toegang tot de media,

  [link]

  Reactie door folkert de lepper — zondag 30 mei 2004 @ 19.08 uur

 4. Jan,

  Er stond in (ik dacht) de Volkskrant een overzicht van activiteiten van Europarlement leden. Opmerkelijk was dat Erik Meijer in dat lijstje dus ontbrak! Toeval? Slordigheidje? Ik denk ‘t niet.

  Mazzel & broge, Evert

  Reactie door Evert Wesker — zondag 30 mei 2004 @ 20.42 uur

 5. @ Evert:

  De katern ‘Zaterdag Bijvoegsel’ van NRC Handelsblad ging over opkomst en deelname aan stemmingen door Nederlandse EP’ers en over de vraag wie er het vaakst in buitenlandse media geciteerd is. Daarbij de SP’er Erik Meijer als enige niet genoemd, terwijl hij op alle punten zeer goed heeft gepresteerd. Waarschijnlijk was geen andere Nederlander vaker aanwezig dan Erik, was niemand vaker bij stemmingen dan hij en ook is hij in buitenlandse media vaak geciteerd, vooral toen hij er in slaagde de gedwongen privatisering van het stads- en streekvervoer voor heel Europa tegen te houden.

  Hierover wordt z.s.m. contact opgenomen met de hoofdredactie van NRC, om dit in de krant zo duidelijk mogelijk recht te zetten. Voorlopig gaan wij er van uit dat dit vooral een enorme blunder is, en dat NRC deze op galante wijze corrigeert.

  Wie vindt dat de media te weinig aandacht besteden aan Eurokritische partijen en argumenten, raad ik van harte aan om dit te laten weten aan de betreffende media. Ingezonden brieven worden door redacties doorgaans gezien als serieuze graadmeters van wat leeft onder hun publiek.

  Reactie door Barry Smit, mediacoördinator SP — zondag 30 mei 2004 @ 21.46 uur

 6. Klopt wat Marijnissen zegt want liep zelf ook steeds te denken, maaruh we hebben toch ook een SP, Groenlinks en een LPF e.d. Het is net of het 2 partijen stelsel al is ingegaan zonder dat wij het weten. naja weet je meteen weer wat je plaats is.

  Reactie door MAD — zondag 30 mei 2004 @ 22.20 uur

 7. Men heeft vaak de neiging te denken dat omroepen en andere media zichzelf ten doel stellen belangrijke kwesties altijd vanuit meerdere perspectieven en verschillende analyses te benaderen. Omdat daarmee een kritische en onafhankelijke kijk op belangrijke (politieke) kwesties het best gediend is. Dat is waar, voor zover het gaat om díe kwesties die door de betreffende publieke omroep of kranten als ‘belangrijk’ worden aangemerkt. Die zaken dus waarover men het eens is dat daar met een kritische en beschouwende blik over bericht moet worden.

  En over die andere, ‘minder belangrijke’ kwesties wordt dan ofwel heel selectief bericht (waarin alleen nog ruimte overblijft voor de ‘belangrijke’ details in deze minder belangrijke zaken) ofwel men schenkt er helemaal geen aandacht aan.
  De bovengenoemde voorbeelden over recente uitzendingen met ‘Europa’ als discussiethema bevestigen het vermoeden dat ‘Europa’ gedegradeerd lijkt te zijn tot zo’n zaak van minder belang waarover men wel wil uitzenden, maar dan alleen met vertegenwoordigers van die partijen waarvan ‘men’, binnen deze media, van oordeel is dat zij het meest oog hebben voor de belangrijke details van de minder belangrijke kwestie ‘Europa’, dat al helemaal geen nieuwswaardige zaak zou zijn als er geen verkiezingen zouden worden gehouden.

  Het is dus niet zozeer een miskenning van het belang van het verdedigen van een eurokritische opstelling jegens die zaken die ‘Brussel’ wil regelen, maar vooral een miskenning van de betekenis die ‘Europa’ voor de gewone burger heeft, welke de media van vooral krant en publieke omroep is aan te rekenen.

  Daarom dus die summiere, selectieve en perpectiefvernauwende aandacht van de media voor een thema waar een immens grote diversiteit aan onderwerpen en kwesties aan verbonden is. Men nodigt niet meer partijen uit dan die welke een meerderheid aan Nederlandse kiezers vertegenwoordigen en dan heb je inderdaad genoeg aan PvdA, CDA en VVD. Waarmee de overige partijen als een overbodige, niets toevoegende ‘rest’ aan partijstandpunten en visies op Europa opzij wordt geschoven. Maar meer dan gebruikmaken van de mogelijkheden die je als partij wél krijgt om je zegje te doen, bv. in het komende lijsttrekkersdebat van 2Vandaag, kan de SP toch ook niet doen.

  Reactie door David Tompot — maandag 31 mei 2004 @ 2.29 uur

 8. Niet echt sterk jan om te gaan klagen dat je vind dat je niet genoeg aandacht krijgt, zal toch ook iets met PR te maken hebben? Je lijkt me een man van daden, word de volgende daad nog snel even een goede PR man aannemen voor 10 Juni? Als de SP wil dat het grote publiek op ze stemt zal ze het grote publiek moeten aanspreken op een (nieuwe) SP manier… massacommunicatie… je word niet uitgenodigd bij de grote nieuwsprogramma’s omdat je leuke posters ophangt door het hele land…

  Reactie door paul — maandag 31 mei 2004 @ 11.26 uur

 9. het is duidelijk wiens brood men eet ,wiens woord men spreekt.

  Het is niet alleen zo met de Europese verkiezingen maar ook met alle ander zaken.
  Met de vorige kabinetsperiode was het een en al KOK KOK KOK wat de klok slaat,PVDA PVDA PVDA
  en nu…..
  met deze periode CDA CDA CDA en VVD VVD VVD

  En je moet niet denken dat ze alles durven publiceren hoor.
  Er is geen democratisch beleid.
  Als maar iets deze regering in gevaar kan brengen mag het niet gepubliseerd worden.
  IK heb dat aan de lijve meegemaakt,

  Reactie door anita Doornweerd — maandag 31 mei 2004 @ 11.29 uur

 10. Is Berlusconi nu al actief in Europa?
  Mogen alleen partijen de aandacht krijgen die gewoon lekker meelopen en verder hun mond dichthouden?

  Reactie door Sinne — maandag 31 mei 2004 @ 22.18 uur

 11. Ik ga nieuwrechts stemmen denk ik.. en jullie?

  Reactie door Karel — maandag 31 mei 2004 @ 22.59 uur

 12. Nieuwrechts hahaha:) ik heb echt finaal blauw gelegen van dat spotje van Nieuwrechts. Ze hebben het over de herinvoering van de gulden en spelen zo overduidelijk in op ongezonde gevoelens die mensen weleens hebben dat het lachwekkend is. En dan aan het einde eens soort strijdkreet “stem nieuwrechts, stem nieuwrechts, stem nieuwrechts”, nee deze partij is absoluut niet serieus te nemen. Figuren die helemaal warm lopen voor die partij zijn voornamelijk 16 jarige die ergens tegenaan willen trappen, meer is het niet.

  Reactie door MAD — maandag 31 mei 2004 @ 23.33 uur

 13. @ MAD: zo is bijna elke partij begonnen, hè. Ook de SP. :)

  Wat betreft de eenzijdige berichtgeving van de publieke omroepen… het is nu eenmaal een jammerlijk gegeven dat de publieke omroep vooral onder invloed is van de grote partijen, en met name de PvdA. En het is helaas nog altijd een trekje van de gevestigde orde om de meer kritische partijen te negeren. De SP, LPF en in mindere mate Groenlinks vallen dan ook snel uit de boot. Maar ja, de PvdA wil natuuurlijk niet dat de SP en GL te groot worden, want dat gaat zonder twijfel ten koste van de PvdA zelf. Alleen bij de gedachte van een grote SP doen de Van Dams, Pepers, Melkerts, Wallages en Koks het in hun broek. Maar ach, uiteindelijk zal de SP toch wel zegevieren. ;)

  Reactie door Daniël O. — maandag 31 mei 2004 @ 23.52 uur

 14. @Jan M.
  Je vergat in je beruchte rijtje van dwaze eurofielen Groenlinks op te noemen. Ik hoop maar, dat je dit niet bewust hebt gedaan?

  Reactie door ReneR — woensdag 2 juni 2004 @ 1.03 uur

 15. Prima actie heb het naar al mijn e mail vrienden door gestuurd en opgeroepen vooral te gaan stemmen,ga zo door!!!!!!

  Reactie door j rovers — woensdag 2 juni 2004 @ 21.46 uur

 16. Ik kijk altijd op de site wereldExpat van de wereldomroep en wat scherst mijn verbazing een stukje geheel Groen Links overgoten.
  Heb gelijk een antwoord gegeven omdat ik het raar vind dat een wereldomroep ook al niet objectief berichtgeving geeft.
  Voor de rest denk je veel te weten te kunnen komen maar als je klikt op SP/pvda?GL site dan krijg je een rare home page die dit totaal niet uitlegt.
  Ja de strijd is duidelijk begonnen.

  Reactie door anita — zondag 6 juni 2004 @ 12.33 uur

 17. zocor

  You are invited to visit the pages dedicated to diabetes medication drugs

  Trackback door zocor — zaterdag 11 juni 2005 @ 3.18 uur