RSO

vrijdag 28 mei 2004 :: 18.11 uur

Behalve popmuziek is klassieke muziek ook één van mijn liefhebberijen. Het Radio Symfonie Orkest (RSO) wordt al jarenlang in haar voortbestaan bedreigd. Opnieuw dreigt de subsidie aan het RSO te worden stopgezet.

Zowel de kwaliteit van dit orkest als het publiek dat zij trekt geven hiertoe geen enkele aanleiding. Het gaat hier om pure bezuinigingsdrift van staatssecretaris Van der Laan van Cultuur.

De SP voert al langere tijd actie voor het behoud van het RSO. We organiseerden o.a. een manifestatie voor het behoud van het Radio Symfonie Orkest in Amsterdam Centraal in 2002. Morgen is de volgende episode in de strijd voor het voortbestaan van het RSO. Tijdens een concert van het RSO in het Concertgebouw in Amsterdam (14.00-17.00 uur) zullen diverse prominenten zich uitspreken tegen het verdwijnen van het RSO. Iedereen is van harte welkom om zijn of haar steun te betuigen. Ik ben erbij, u ook? Het concert wordt rechtstreeks uitgezonden via Radio 4.

Opties voor delen:
  • NuJIJ
  • eKudos
  • del.icio.us
  • Digg
  • Google Bookmarks
  • email

20 Comments

20 reacties

  1. Er zit geen muziek meer in dit kabinet.

    Reactie door folkert de lepper — vrijdag 28 mei 2004 @ 21.51 uur

  2. Waarom maak je je speciaal sterk voor dit orkest?
    In de loop der jaren zijn er meerdere orkesten en muziekgezelschappen opgeheven of met opheffing bedreigd bv de Hoofdstadoperette.

    Mogen ze allemaal sowieso niet weg of dit orkest mn niet?

    Reactie door Jeanne — vrijdag 28 mei 2004 @ 22.53 uur

  3. Sorrie Jan, niet met je eens, volstrekt niet zelfs…Ik heb never nooit begrepen waarom klassieke muziek zwaar wordt gesubsidieerd, en pop muziek ( of cabaret etc ) niet..

    Kwestie van je eigen broek ophouden toch?

    Reactie door lambert — vrijdag 28 mei 2004 @ 23.58 uur

  4. wetenschappelijk bewezen :
    koeien geven meer melk met radio 4 op de achtergrond dan 538

    Reactie door rowwwenheeze — zaterdag 29 mei 2004 @ 1.50 uur

  5. Ja Jan, dat vind ik ook een zwak punt in je bericht. Waarom mag juist dit orkest niet sneuvelen? Wat maakt dit orkest meer bijzonder dan die anderen? Wat waren de hoogtepunten, en wat valt er nog van ze te verwachten? En vooral de vraag waar je denk ik geen antwoord op durft te geven: welk orkest zou er dan moeten verdwijnen, om dat geld bij elkaar te bezuinigen (en kom niet aan met een politiek antwoord van: “geen enkel orkest” Nee, ik wil nu eens man en paard genoemd horen.

    (Groet Eric, die op zich wel tegen is, maar niet weet waarom, en graag argumenten wil horen die valide genoeg zijn).

    Reactie door Eric C Dark — zaterdag 29 mei 2004 @ 3.17 uur

  6. @lambert

    Nu heb je het zeker over de klassieke Kruidvat cd’s? Dat heeft niets met subsidie te maken.

    http://www.prelude-klassiekemuziek.nl/kruidvat.html

    CD’s van bijvoorbeeld het Concertgebouw Orkest, bijzondere dirigenten of bepaalde uitvoeringen zijn nog steeds duur.

    Over de vergelijking van bands en orkesten: behalve dat ze een gezamenlijk doel hebben mensen te vermaken is er natuurlijk weinig overeenkomst, alleen al het aantal mensen dat nodig is voor een concert verschilt natuurlijk enorm. Een band kan met een paar duizend euro fluitend naar huis, bij een orkest zijn de onkosten gigantisch. Alleen al de bladmuziek kost een fortuin.
    Het RSO is al een samenvoeging uit eerdere bezuinigingen. Kan de publieke omroep niet een groter steentje bijdragen en het orkest redden? Daar is het RSO toch aan gelieerd? Die omroepmaterie begrijp ik nog steeds niet helemaal, mistig…

    Reactie door Sebastiaan — zaterdag 29 mei 2004 @ 12.03 uur

  7. @ Lambert,

    de popsector ontvangt ook subsidie. Door oefenruimtes en niet-commerciele poppodia financieel te steunen blijft de pluriformiteit van de popmuziek gewaarborgd. Wanneer die subsidies verdwijnen krijgen we eenheidsworst op de radio en in de winkels.
    Dit geldt ook voor klassieke muziek. Dat er geen massa op afstormd wanneer een nieuwe cd uitkomt is voor jou reden die sector maar te laten vallen. Nee, juist de overheid moet zorgen voor pluriformiteit van allerlei cultuurzaken.
    Laat je niet te veel het marktprincipe aanpraten voor de cultuurtak, want als de sterkste (leescommercieel interessantste voor de platenmaatschappijen) overleeft zouden bands als The Sheer nu niet op Pinkpop staan. Dan hadden we daar enkel commercieel interessante ‘artiesten’ van Idols.

    Reactie door Renske Leijten — zaterdag 29 mei 2004 @ 12.42 uur

  8. Jan, als je nou zelf donaties stort in plaats van de belastingbetaler voor je karretje te (willen) laten spannen dan zou nederland er veel mooier uitzien :)

    Oh ik was even vergeten dat eigen verantwoordelijkheid niet bestaat binnen het socialisme.. excuses

    Reactie door Wisp — zaterdag 29 mei 2004 @ 13.01 uur

  9. Jan, waar het fout gaat, is de lagere school. Ik kreeg op de lagere school al veel over klassieke muziek, tegenwoordig is het maar magertjes of helemaal niet. Veel jongeren weten niet eens waar de bepaalde muziek vanaf stamt of uit voort vloeit. Denk dat je het moet gaan promoten op scholen, als je daar begint krijg je vanzelf kinderen met een brede smaak, zoals ik. Van vivaldi tot beethoven tot slayer, junkie XL tot bob dylan.

    Zou maak je dus weer een hele generatie klaar voor bijvoorbeeld klassieke muziek. Waardoor dit soort orkesten weer verder komen.

    Reactie door MAD — zaterdag 29 mei 2004 @ 13.13 uur

  10. Mad, moet je kinderen nou echt een muzieksmaak opdringen op de lagere school? Misschien een idee om naast crhistelijke en islamitische scholen nu socialistische scholen in te voeren

    Dan krijgen de kinderen ‘s ochtends les in het houden van correcte muziek, ‘s middags mogen ze reportages van micheal moore kijken en als er nog tijd over is mogen ze voor zichzelf lezen in Das Kapital..

    En dan kan de klas worden opgevrolijkt met dit soort prentjes

    http://fotoboek.fok.nl/userpics/53345_vriend.jpg

    Reactie door Wisp — zaterdag 29 mei 2004 @ 13.56 uur

  11. @Wisp, wat heb jij een vreemde kijk op het leven. Ik kan er niet eens de lol van inzien.

    Reactie door Sis — zaterdag 29 mei 2004 @ 15.09 uur

  12. @ Wisp

    Je hebt wel een hele omweg nodig zeg om dat fotootje te kunnen laten zien. Je mist alle schenen en slaat de plank mis, hooguit een figuur.

    Reactie door Sebastiaan — zaterdag 29 mei 2004 @ 15.38 uur

  13. wisp

    Verplicht ? kids moeten toch ook leren rekenen, taal e.d. waarom dan niet de basics bijbrengen van muziek, klassieke muziek. Klassieke muziek heeft ook met beschaving te maken en nog veel meer dan muziek alleen…….heeft links of rechts geen moer mee te maken. Muziek kan een bindmiddel zijn tussen mensen. Heb helaas geen plaatje voor je om het uit te beelden, dus je zult het ff met tekst moeten doen.

    Reactie door MAD — zaterdag 29 mei 2004 @ 16.08 uur

  14. @Mad: ik denk dat je aan de verkeerde tracht uit te leggen wat beschaving is…ik denk dat hij meer van deze school is http://www.pielkenrood.getxs.nl/tom/hbo.gif
    eigen verantwoordelijkheid oftewel ik een beetje meer dan jij mentaliteit…

    Reactie door sulis — zaterdag 29 mei 2004 @ 17.32 uur

  15. Sulis

    Dat zijn de mensen die denken dat politiek oorlog is, terwijl het een spel van geven en nemen is. Hij tracht ons te intimideren met een foto van Marijnissen, ja ach, kan alleen maar hard lachen om de foto en waarschijnlijk Marijnissen nog harder, die voegt hem glashard aan zijn collectie Jan boel toe.

    Reactie door MAD — zaterdag 29 mei 2004 @ 20.17 uur

  16. Mad: lachen is waarschijnlijk het beste wat je kunt doen….

    Reactie door sulis — zondag 30 mei 2004 @ 18.32 uur

  17. @MAD

    Eerlijk gezegd ben ik het wel met je eens wat betreft muziek op school……… maar als ik dan terugdenk aan mijn eigen muziekles vroeger op school dan denk ik neeeeeeeeeeeeeeeeeeee………….. dramatisch die blokfluitles omdat muziek zo goed is voor je :(
    Dus muziekles oke, maar dan wel alle soorten muziek benaderen als muziek. Te vaak doet iemand die klassiek geschoold is heel vervelend tegen andere mensen die een anderen smaak hebben wat muziek betreft ……. Klassieke muziek is daardoor denk ik vooral muziek voor speciale klasse’s en veel minder toegankelijk voor iedereen.

    Maar aangezien iedereen recht moet hebben op subsidie in wat van richting dan ook rest mij niets meer dan het met je eens te zijn.;)

    Reactie door marc — dinsdag 1 juni 2004 @ 20.39 uur

  18. Nou, nou, nou, hoelang geleden zaten jullie op school? De wereld is wel een beetje groter dan je eigen referentiekader! Eerst maar eens een moderne middelbare school binnenlopen en dan pas oordelen, zou ik zeggen.
    Blokfluit, tssss. En dan nog, wat is er mis met blokfluit?
    Wat mij gigantisch stoort aan de discussie over niet/wel kunst subsidieren is, dat NOOIT serieus wordt gekeken naar de opbrengsten. En naar het aantoonbare nut. En dan heb ik het niet alleen over het belang van een zeker beschavingspeil en de manier waarop elke kunstenaar bijdraagt aan het denken over onszelf. Ik heb het over zuiver economisch nut. Van werkgelegenheid tot toerisme, van exportproduct tot lokale middenstand, van gezondheidszorg tot onderwijs. Denk ook aan de toenemende vergrijzing en verwachte behoefte aan (diverse vormen van) vrijetijdsbesteding – en ik ben er zeker van dat we moeten zorgen voor een sterkere en rijkgevarieerde culturele basis. Het huidige rijksbudget voor professionele en amateurkunst vind ik echt een aanfluiting. Wat mij betreft mag Jan z’n protest dan ook in een breder kader plaatsen.
    Zo’n RSO afbreken is zo gebeurd. Geen kunst aan. Zie ook: http://www.groene.nl/2002/0235/pvo_debat.html
    O ja, ik ben muziekdocent.

    Reactie door clara — woensdag 2 juni 2004 @ 17.11 uur

  19. @clara

    Muziekdocent …… vandaar die blokfluit ;)

    maar even zonder dollen, ik ben het met je eens voor 100%

    Reactie door marc — woensdag 2 juni 2004 @ 17.28 uur

  20. Je moet het niet alleen zien als een orkest, kijk eens naar de mensen die hun banen kwijtraken door de bezuinigingen. Mijn moeder zit in dit orkest, ze is 50 jaar en is ruim 25 jaar in dienst. Welk orkest neemt haar nog aan (als 50 jarige) als dit orkest opgeheven wordt? En een ander beroep uitoefenen is ook out of the question, dit is het enige beroep wat ze kent en waar ze van houd. Tja, een uitkering dan? Wat moet ze dan doen? De hele dag thuis zitten? Ze houd van dit orkest en haar collega’s, en ze wordt nu de hele tijd in onzekerheid gebracht over het voortbestaan van het RSO, als er nou eens duidelijkheid was..

    Reactie door Steefy — vrijdag 10 september 2004 @ 9.06 uur


  • Het land in

  • Foto