VN-resolutie Irak

Zuidkoreaanse demonstrante tegen de oorlog in Irak

Door de VS en het VK is er ‘n resolutie ingediend bij de VN om de toekomst van Irak vast te leggen.

Met hangende pootjes komen ze nu terug bij de VN.
Ze redden het niet in Irak, zoveel is wel duidelijk.

Nu moet de VN hún eisen stellen!

Maar wat nu? Moet de wereldgemeenschap, verenigd in de VN, de failliete boedel van de Amerikaanse politiek op haar nek nemen?
Helaas, ik denk het wel, maar…dan wel op de voorwaarden van de VN!

Daar ziet het nu echter niet naar uit. Want de VS en het VK willen slechts achteraf legitimiteit verwerven voor ‘n illegale oorlog.

De resolutie die nu is ingediend geeft de VS en het VK alle militaire macht voor het komend jaar. De voorlopige regering die wordt geïnstalleerd zal slechts ‘n zeer beperkte macht hebben.

‘The multinational force shall have authority to take all necessary measures to contribute to the maintenance of security and stability in Iraq’ heet dat in diplomatentaal.
Een vertrekdatum van de Amerikanen wordt niet genoemd.
De Amerikanen gaan werven voor het Irakese leger en het opleiden.

Geen woord over de huurlingen in dienst van het Amerikaanse leger.
Geen woord over de Geneefse Conventie (over de behandeling van (krijgs)gevangenen).
Geen woord over alle maatregelen die door de bezetters het afgelopen jaar zijn genomen, bijvoorbeeld in verband met de economie (privatiseringen).
Onduidelijkheid over wie over de rijkdommen voortvloeiend uit de olie-export gaat.

Deze resolutie is een capitulatie van Bush en Blair in de richting van de VN, en dat is goed.
Maar de VN moet – samen met Irakezen – expliciete voorwaarden opleggen aan de VS en het VK, voordat zij besluit erin te stappen.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 26 mei 2004 :: 10.37 uur

49 Comments

49 reacties

 1. Ik denk dat het ijdele hoop is, om te verwachten dat de irakezen en de VN duidelijke standpunten in gaan nemen. Irakezen willen alleen maar dat iedereen die niet irakees is vertrekt (waar ik me wel iets bij voor kan stellen). Ik denk niet dat hun zo geïnteresseerd zijn in resoluties. Zolang de VS in hun land zit, zien ze zo’n resolutie alleen maar als verraad van de andere landen.
  De VN wordt alleen maar gebruikt om de vrede binnen de coalitiegroepen te behouden. Anders wordt deze ook aan de kant geschoven door de VS en het VK.
  Natuurlijk moet de VN duidelijke eisen stellen, de bovengenoemde punten duidelijk benoemen in de resolutie. Ik hoop alleen maar dat de VN daar de ballen voor heeft.

  Reactie door linnie — woensdag 26 mei 2004 @ 11.28 uur

 2. Volgens mij hoort het gewoon allemaal bij de verkiezings stunt van bush

  Geen woord over de huurlingen in dienst van het Amerikaanse leger.
  Geen woord over de Geneefse Conventie (over de behandeling van (krijgs)gevangenen).
  Geen woord over alle maatregelen die door de bezetters het afgelopen jaar zijn genomen, bijvoorbeeld in verband met de economie (privatiseringen).
  Onduidelijkheid over wie over de rijkdommen voortvloeiend uit de olie-export gaat.

  En die punten zijn natuurlijk erg zorgwekkend !

  Reactie door Tom — woensdag 26 mei 2004 @ 11.39 uur

 3. Het kabinet reageert enthousiast na de nieuwe US-UK-resolutie in de UN over Irak, als D66 nu nog wat aan te merken heeft…
  Maar de verklarende toespraak van Bush zegt al genoeg: het enige nieuwe dat Bush het Iraakse volk te bieden heeft is een nieuwe gevángenis met Amerikaans geld. Dat wordt dus een high tech beveiligd fort zodat mensenrechtenschennis straks beter kan worden verdonkeremaand.
  En ik heb nog niet gehoord of de Irakezen voortaan hun olie in Euro’s mogen laten uitbetalen, wat de Amerikanen Saddam Hoessein vooral kwalijk namen. Want bij de huidige koers valt wel
  meer dan twintig procent meer aan inkomsten te incasseren dan in dollars! De Irakezen zouden wel gek zijn als ze geen Euro’s zouden beuren voor hun barrels!
  Verder viel me op dat Washington overeenstemming over de resolutie graag voor 6 juni D-Day gerealiseerd zou willen zien
  om geen smet te werpen op de herdenking in Normandië.
  Ja, leuk je kan niet alles willen en voor wat hoort wat dunkt me.

  Reactie door j.meinardi — woensdag 26 mei 2004 @ 13.54 uur

 4. Het is een zware afweging, want de Amerikanen en Britten te hulp schieten is hetzelfde als de Irakese bevolking te hulp schieten, alleen voor beide partijen op basis van tegengestelde belangen. Wanneer we niet te hulp komen is het misschien eindelijk gedaan met Bush (hoewel de Amerikaanse media dan niet Bush maar de rest van de wereld de schuld geven), maar dan zit de Iraakse bevolking nog steeds met cowboys opgescheept.

  Wat de uitkomst ook zal zijn, ik ben blij dat ik de beslissing niet hoef te nemen.

  Een interessante link over huurlingen: http://www.stelling.nl/kleintje/391/Legers.htm

  Reactie door Eric C Dark — woensdag 26 mei 2004 @ 14.01 uur

 5. Stel… je bent president van Amerika en je hoort dan wat je troepen in een land uitvreten waar je in de eerste plaats al niks te zoeken hebt… Wat doen je dan? Juist! Je stuurt je minister van BZ naar Irak om daar ff een potje lollig te gaan doen. Maar dat is niet genoeg dus laat je de betreffende gevangenis ook maar afbreken. Onder het mom van: wat ik niet zie is er ook niet… Hoezo kop in het zand steken?
  Als laatste redmiddel ga je dan met hangende pootjes en een resolutie van jan-met-de-korte-achternaam naar de VN in de hoop dat die je zullen helpen. Aan de ene kant hoop ik dat ze Bush lekker laten klungelen en zien waar het schip strandt, maar aan de andere kant vind ik wel dat de bevolking in Irak moet worden geholpen.
  Een voorwaarde zou denk ik moeten zijn dat de Amerikanen volledig uit Irak weg gaan en de VN alles overneemt.
  Maar ja, van de andere kant, nu zijn ze mooi druk in Irak en als Bush zich straks weer verveelt gaat ie zich op Korea ofzo richten, dus misschien moeten ze er toch maar een tijdje blijven.
  Alles heeft twee kanten en dat vind ik in dit geval heel erg lastig!

  Reactie door Mirella — woensdag 26 mei 2004 @ 14.21 uur

 6. mirella (5) ben het met je eens bush wilde een 2e vietnam ,nou hij heeft het!! dus die zijn wel even bezig ? wel vervelend voor de irakezen . maar wij doen ook mee dus het asiel beleid kan weer op de schop, want wij zijn verplicht deze mensen op te vangen als agressor. dus irakezen vluchtelinge in het cats huis als het klaar is . en j.p balkenende in de goot en v.v.d.ertje kamp er bij

  Reactie door henk — woensdag 26 mei 2004 @ 18.05 uur

 7. Nee laat de VN het maar oplossen, dan krijgen we dezelfde situatie als in Rwanda of Screbrenica, maargoed dan zijn er geen amerikanen bij betrokken dus hoor je er niets meer van.

  Reactie door Wisp — woensdag 26 mei 2004 @ 19.06 uur

 8. “Ik krijg telkens als ik het woord “” Amerika” en de naam “Bush / Blair “hoor de kriebels. En is dat terecht? “

  Nee hoor, datzelfde gevoel hebben veel mensen als er over negers of joden wordt gepraat, schijnt zich ergens in de onderbuik te bevinden.

  Reactie door Wisp — woensdag 26 mei 2004 @ 19.08 uur

 9. Het is inderdaad te hopen, dat de VN nu eens met de vuist op tafel gaat slaan. Maar dan ook de poot stijf houden. Ik ben alleen bang dat de VS ondanks dat gewoon doorgaat onder het motto “Laat maar zien wat je eraan wil doen dan”.
  Dit is weer typisch een voorbeeld van de andere landen te laten komen tot een soort commitment, zodat ze later niet kunnen zeggen dat ze er niet bij betrokken zijn geweest. En lukt dat niet, jammer dan. We hebben even hun spelletje meegespeeld, maar we gaan toch ons eigen pad, wie doet ons wat….
  En de Irakezen hebben weer het nakijken, want zonder de VN kunnen ze al helemaal niets eisen van de VS.

  @ Wisp

  Van wie kregen geen luchtondersteuning in Screbrenica? Ik wil niemands gedrag goed praten, want we hebben nog altijd zelf hersens meegekregen, maar wie trok er daar aan de militaire touwtjes?

  Reactie door Helma — woensdag 26 mei 2004 @ 21.17 uur

 10. Ik vraag me af of die hangende pootjes wel echt zijn.
  Het ligt in de lijn der verwachting dat er achter de coulissen meer gebeurd dan de mensheid lief is.
  Amerika speelt letterlijk toneel, het echte werk zit er achter!

  Reactie door Sis — woensdag 26 mei 2004 @ 22.47 uur

 11. Jaja…volledige souvereiniteit, maar dan blijven de amerikanen nog wel een jaar zitten…..

  Beetje vreemde gedachtengang….

  Ik vraag me af wat Bush voor agenda heeft voor de volgende zittingsperiode.
  Ik houd m’n hart vast.

  Reactie door Molly — donderdag 27 mei 2004 @ 0.59 uur

 12. vn resolutie irak
  VN-resolutie Irak .

  Trackback door Jazper.nl — donderdag 27 mei 2004 @ 1.02 uur

 13. @ wisp

  Volgens mij heb jij geen flauw idee wat er zich in Srebrenica afgespeeld heeft!! Eerst nadenken voor je zulke domme links legt!

  Reactie door Reinder — donderdag 27 mei 2004 @ 11.45 uur

 14. Volgens mij weet geen van allen wat zich daar afgespeeld heeft, jezus beetje jammer jongens dat jullie er dan toch zo mee gaan gooien…

  Reactie door Reinder — donderdag 27 mei 2004 @ 11.48 uur

 15. @Reinder,

  Sorry, je hebt gelijk.

  Reactie door Helma — donderdag 27 mei 2004 @ 13.35 uur

 16. Bush en Blair vergelijken het neerhalen van de standbeelden van Saddam in Bagdad met de val van de Muur in Berlijn. Ze beweren dat ze het Iraakse volk vrijheid en democratie brengen. Wat merkten we daarvan in Rusland en Joegoslavië, twee andere landen na 1989, die ‘bevrijd’ werden?
  Op het moment dat Bush eraan begint om van Irak een nieuwe Amerikaanse kolonie te maken, is het meer dan nuttig om na te gaan wat de concrete resultaten zijn van de kolonisatie van Joegoslavië.
  In de loop van 2002 is de prijs van het brood gestegen van 4 naar 30 dinar. Varkensvlees van 180 naar 260 dinar (onder Milosevic kostte het er 60). Aardappelen van 7 naar 12 dinar, suiker van 25 naar 50 dinar, een liter olie van 36 naar 70 dinar, een m3 gas van 3 naar 11,20 dinar. 170.000 gezinnen in Belgrado kunnen hun elektriciteitsrekening niet betalen: de prijs is verdubbeld, op vraag van het IMF. En er zijn nog prijsverhogingen aangekondigd. Volgens de krant Novosti zijn er in Belgrado 4.900 vrouwen met kanker die niet aan de nodige medicamenten geraken. Een recente statistiek meldt een verhoging van het sterftecijfer met dertig procent op in drie jaar tijd. Niet alleen bij de ouderen, er sterven ook meer jongeren. Het aantal zelfmoorden stijgt enorm: in Belgrado alleen werden in 1 jaar tijd 900 geregistreerd! In Nis, een stad met 300.000 inwoners, meldt de politie elke vijf dagen een zelfmoord.De werkloosheid groeit uit tot een echte ramp.
  De VS en de Europese Unie hebben het sociaal en economisch leven van ex-Joegoslavië zelf in handen genomen. Ze organiseren hun controle via de “G-17 Plus”, een economische vereniging van oud-leden van het IMF en van de Wereldbank.
  Deze mannen decreteerden tal van privatiseringen: 22 bedrijven werden bij opbod verkocht, 5 geprivatiseerd, 26 worden nog geherstructureerd. Het verbod op afdankingen is afgeschaft, stakingen zijn verboden.
  In Kosovo, dat gelegen is langs de pijplijn die de olie door de Balkan naar West-Europa voert, hebben de Verenigde Staten een enorme militaire basis geïnstalleerd: Camp Bondsteel. Een strategische uitvalsbasis voor interventies in het Midden-Oosten, de Kaukasus en als dat ooit nodig is zelfs in Moskou.
  Wie heeft deze basis gebouwd? Wie beheert ze? Wie strijkt er de enorme winsten van op? Een filiaal van de Amerikaanse firma Halliburton van Dick Cheney, de vice-president van de VS. De regering Bush bezondigt zich aan zelfbediening met een wereldrecord aan schaamteloosheid.
  De meeste Joegoslaven vinden dat ze gerold zijn. Ze hadden hen een betere toekomst voorgespiegeld… als hun land zich meer op het Westen zou afstemmen. Ze stellen nu vast dat ze er nog slechter aan toe zijn dan tevoren. Dat alleen de westerse multinationals zich verrijken, met in hun kielzog, een handvol lokale maffiosi die ze wat kruimels toestoppen.

  Reactie door Joop — donderdag 27 mei 2004 @ 14.00 uur

 17. Ik heb niemand op deze weblog het woord Olie horen noemen. Olie en alleen maar olie is het motief geweest voor deze bezetting. Olie is macht. En daar gaat het toch allemaal om. De Bush regering bestaat uit joodse prominenten met macht. Rumsfeld en Wolfowitx maken ook deel uit van deze op macht beluste regering.
  (lees het verslag van Generaal Zinni in het AD) Het is bijna niet te geloven dat joden in Israel en in Amerika niets maar dan ook niets geleerd hebben van de 2e WO. En nu maar aankloppen bij de VN. De VN moet nu eisen gaan stellen en zien te bewerkstelligen dat deze Amerikaanse gunslingers en martelbeesten uit Irak verdwijnen. Tevens moeten zij een Internationale vredesmacht stationeren in Israel om de moordende bezetters van Sharon tegen te houden.

  Reactie door trege — donderdag 27 mei 2004 @ 14.12 uur

 18. Al says it all

  [url]http://www.moveonpac.org/goreremarks052604.html/[/url]

  Reactie door Jim — donderdag 27 mei 2004 @ 19.42 uur

 19. Ik feliciteer Fidel Castro met de ontwikkeling van Cuba dat tegen de verdrukking in is gegroeid. Het zal hem ongetwijfeld lukken zijn trotse eiland te vrijwaren van reactionaire Amerikaanse elementen. Gelet op Irak zal Cuba het volgende
  doel zijn van de neocons.

  Reactie door Harke Boer — donderdag 27 mei 2004 @ 22.34 uur

 20. Hoi Harke,

  het volgende doel van deze figuren lijkt mij eerder zelfbehoudt…

  Reactie door Jim — donderdag 27 mei 2004 @ 23.14 uur

 21. Ff off topic,

  Kijk ff op http://www.lazrak.nl dan krijg je een mooi beeld waarom het tussen Lazrak en de SP niet zo klikte. “Begin mei is deze site volledig operationeel.” zo wordt er gemeld op de site waar verder nog niks werkt. Gelukkig kan hij nu bij de GroepLazrak zijn eigen tempo bepalen zonder tussenkomst van allerlei nare (wel hardwekkende) ‘tirannen’ om zich heen….

  Reactie door Jaja — vrijdag 28 mei 2004 @ 1.47 uur

 22. @Harke de Boer

  Ik citeer je: Ik feliciteer Fidel Castro met de ontwikkeling van Cuba dat tegen de verdrukking in is gegroeid. Het zal hem ongetwijfeld lukken zijn trotse eiland te vrijwaren van reactionaire Amerikaanse elementen. Gelet op Irak zal Cuba het volgende
  doel zijn van de neocons.
  ****einde citaat****

  Lekker ben jij zeg, je feliciteert een dictator die zich weinig aan mensenrechten gelegen laat, en vluchtelingen gebruikt als politiek wapen. Als Amerika lastig is dreigt hij met vluchtelingen geen strobreed in de weg te leggen om het eiland te verlaten. Als Amerika hem met rust laat, werpt hij ze in de gevangenis.

  Ik vraag je: waarom stel je een staatsvorm boven de mensenrechten?

  Het communisme heeft weinig gebracht, het kapitalisme brengt ook te weinig goeds, anarchisme zal nooit iets worden….

  Sociaal liberalisme met gegarandeerde mensenrechten is denk ik nog het beste. Zoiets als we in Nederland en de meeste West-Europese landen zo ongeveer hebben, met alle tekortkomingen die daar bij horen…want ideaal zal het nooit worden.

  Reactie door Eric C Dark — vrijdag 28 mei 2004 @ 2.56 uur

 23. Die film van Michael Moore’s Fahrenheit 9/11 is over een tijdje te downloaden via internet.

  http://www.denounce.com/archives/000055.html

  ben benieuwd…

  Reactie door MAD — vrijdag 28 mei 2004 @ 8.03 uur

 24. Volgens mij is er maar een plek op Cuba waar mensenrechten
  op grove wijze worden geschonden en dat is juist de plek waar de Amerikaanse vlag wappert in concentratiekamp Guantanamo.

  Reactie door Harke Boer — vrijdag 28 mei 2004 @ 9.14 uur

 25. @Harke,

  Integraal even het rapport van Amnesty International:

  Cuba

  Staatshoofd en regeringsleider: Fidel Castro Ruz
  Doodstraf: wordt gehandhaafd
  VN-Vrouwenverdrag: geratificeerd met voorbehouden
  Facultatief Protocol bij het VN-Vrouwenverdrag: ondertekend

  In 2003 verslechterde de mensenrechtensituatie in Cuba aanzienlijk. Medio maart voerden de Cubaanse autoriteiten een ongekend offensief uit tegen de dissidentenbeweging. Vijfenzeventig doorgewinterde activisten werden gearresteerd, oneerlijk berecht en veroordeeld tot maximaal 28 jaar gevangenisstraf; ze waren gewetensgevangenen. In april werden drie mannen die schuldig waren bevonden aan betrokkenheid bij een kaping terechtgesteld door een vuurpeloton, waarmee een einde kwam aan een feitelijk moratorium van drie jaar. Cuba kreeg steeds meer kritiek van de internationale gemeenschap, waaronder landen en personen die de Cubaanse regering voorheen hadden gesteund. De Cubaanse autoriteiten probeerden deze maatregelen te rechtvaardigen als een noodzakelijk antwoord op de bedreiging van de nationale veiligheid door de VS. Het Amerikaanse embargo en daarmee samenhangende maatregelen hadden nog altijd een negatieve invloed op de algehele mensenrechtensituatie in Cuba.

  ****einde rapport****

  Je zult me niet uit de tent kunnen lokken door naar Amerika te verwijzen, want voor Amerika neem ik het namelijk niet op. Amerika is op Guantanamo net zo slecht bezig, dus vergeet Amerika maar even, want ik heb het over je felicitaties voor dictator Castro, die zich niets aan mensenrechten gelegen laat.

  Reactie door Eric C Dark — vrijdag 28 mei 2004 @ 14.22 uur

 26. Beste EC.Dark

  Ik snap niet waarom jij je zo druk maakt om mijn felicitaties voor F.Castro!
  Het kabinet Balkenende doet niks anders dan de Bushkliek feliciteren als dat weer een punt heeft gescoord in de strijd tegen het internationale `terrorisme’, een tendentieus begrip dat Cubaleider Castro sinds het meest recente anticuba-Bushdictaat in zijn zak mag steken, nadat Clinton plus pindaboer Jimmy Carter en zelfs Harry Mulisch (godbewaarme)eerder Castro hadden gefeliciteerd met zijn meerjarenplannen die vrucht hebben gedragen met zijn roeien tegen de stroom in. Lees er maar eens Anton Constandse op na.
  Net zoiets als dat Nobelprijs-voor-de-vrede-winnaar Arafat, eerst wordt gefeliciteerd met zijn prijs en nu het na 11 september niet meer uitkomt in het kader van nieuw Amerikaans Republikeins beleid, ook hij ineens een schurk is die, zelfs volgens de EU, eigenlijk zijn prijs zou moeten inleveren.
  Zo zie je maar weer hoe betrekkelijk decoraties zijn, hoe roem en eerbetoon afhangen van hoe de wind waait.

  Je schrijft: `Staatshoofd en regeringsleider: Fidel Castro Ruz
  Doodstraf: wordt gehandhaafd
  VN-Vrouwenverdrag: geratificeerd met voorbehouden
  Facultatief Protocol bij het VN-Vrouwenverdrag: ondertekend.’

  Je kan het vervangen met: Bush, President of The United States: Doodstraf: wordt gehandhaafd, homohuwelijk verboden, en recht van vrouwen op abortus zal worden beknot.
  Pas als er een Democraat eerlijk de verkiezingen heeft gewonnen, zal ik opnieuw Cuba met Amerika vergelijken, en misschien komt Castro er dan wel lullig vanaf. Oké?

  Reactie door Harke Boer — vrijdag 28 mei 2004 @ 20.11 uur

 27. Onvervalst anti-semitisme en anti-amerikanismein bijna al die bijdragen hier. Wie enige illusie heeft over hoe fout de SP wel niet is, kan die hier effectief kwijt raken. Zo’n Trege hierboven vat alle ranzige, bigotte denkbeelden die hier circuleren goed samen. Het is om Bang van te worden. Niet vanwege de naieve maatschappijkritiek, die hier steeds als alibi wordt opgevoerd, maar de boosaardige domheid waarmee alles wordt opgeschreven. Vanuit de onderbuik, zoals Wisp terecht schrijft. Rood fascisme in zijn zuiverste verschijning

  Reactie door Daan — vrijdag 28 mei 2004 @ 20.46 uur

 28. Daan,#30
  onvervalst pro semitise en pro amerikanisme is dat niet naief.
  Dat gevoel komt ook uit de onderbuik.
  Mag men wel volkeren onderdrukken als het uitkomt, iedere medaile heeft twee kanten.

  Reactie door folkert de lepper — vrijdag 28 mei 2004 @ 22.00 uur

 29. make love
  not war

  Reactie door nico verbeek — zaterdag 29 mei 2004 @ 0.08 uur

 30. Lees bovenstaande commentaren en huiver !

  Reactie door Henk — zaterdag 29 mei 2004 @ 0.56 uur

 31. @Harke,
  Clinton, Carter en Mulisch kom ik te weinig tegen om er wat van te zeggen, maar wanneer ik ze vandaag of morgen nog eens in de kroeg tegenkom, zeg ik ze precies hetzelfde ;-)

  Arafat en Rabin hadden die Nobelprijs ook nooit mogen krijgen…dat ding is er niet om politiek te bedrijven. Dat ding hoort er te zijn voor wie het echt verdient. Rabin en Arafat hadden het pas verdient als ze er voor hadden gezorgd dat er een Palestijnse staat vreedzaam naast een Joodse staat had bestaan.
  Arafat en zijn kliek zijn corrupt als de pest (Sharon ook!!)… en hoezeer ik ook een Sheik Yasin heb gehaat… 1 ding moet ik hem nageven, corrupt was hij tenminste niet.

  En zoals ik al zei, ik ben ook anti-Bush. Daar kun je me dus niet mee uit de tent lokken. Hij en die engerd Rumsfeld, zijn het slechtste wat Amerika na Nixon aan presidenten heeft gehad (ja, misschien Ronald Reagen op gelijke hoogte). Ook ik hoop dus op een democraat in het witte huis in 2005.

  ****waarom ik mij juist zo druk maak om jouw felicitaties?****

  Oh niets persoonlijks… maar ik geloof heilig in het principe dat oppositie in eigen (sociaal democratische) gelederen uiteindelijk veel meer oplevert dan zeggen wat rechts fout doet.

  Ik ben een sociaal democraat en ik geloof in het opkomen voor de zwakkeren. Tegenover Amerika is Castro misschien de zwakkere, maar tegenover zijn eigen volk is hij iemand die zijn macht op grove wijze misbruikt.
  En ja, dat doet Bush ook, maar dat geluid hoor ik hier wel genoeg… maar dat Castro met zijn onderdrukking het socialisme een slechte naam geeft, daarover mag men zich niet stilhouden vind ik. Vandaar.

  Reactie door Eric C Dark — zaterdag 29 mei 2004 @ 2.55 uur

 32. @Daan
  Het komt hier inderdaad soms wel anti-amerikaans en anti-semitisch over…. maar bedenk wel dat we met Israël meestal de regering van Israël bedoelen (en zij die uit naam van die regering soms vreselijke dingen doen)… en met Amerika bedoelen we over het algemeen “The Bush Administration”.

  Ik durf te wedden dat 90% van de mensen er zo overdenkt. Want geen enkel (zinnig) mens kan een hekel hebben aan een heel land.
  We hebben meer de pest aan hoe bepaalde politiek wordt bedreven en misbruikt. Zelfs het journaal gebruikt het woord “Amerika” wanneer het om een besluit van Bush gaat. Dus als je daar over bent gevallen, wordt het tijd om je mening te herzien.

  Je laatste zin die je schreef…. als je dat meent, ben je precies als degenen waar je tegen ageert, behalve aan de andere kant van het politieke spectrum. Ik ga er dan ook van uit dat je die laatste zin terugneemt, als zijnde a slip of the tongue in the heat of the moment.

  Reactie door Eric C Dark — zaterdag 29 mei 2004 @ 3.10 uur

 33. Wie het ondemokratische karakter van Fidel Castro benadrukt, zal waarschijnlijk beïnvloed zijn door het nieuws van de opgepakte Cubaanse “dissidententen”. Misschien is het goed om hier een kantekening te plaatsen.Voor de westerse media en diverse regeringen, de Verenigde Staten voorop was dit het ultieme bewijs van een dictatoriaal regime dat elke vorm van vrije meningsuiting en ‘democratische oppositie’ de kop indrukt.
  De gebeurtenissen moeten worden bezien in de context van ruim veertig jaar Amerikaanse agressie tegen Cuba. Economische wurging, terroristische aanslagen en alle mogelijke vormen van subversieve activiteiten, hebben aan duizenden Cubanen het leven gekost of hen blijvend verminkt en het land een schade toegebracht van ruim 70 miljard dollar. Alleen al tegen de Cubaanse president Fidel Castro werden meer dan zeshonderd pogingen ondernomen om hem te vermoorden.
  De “dissidenten” ontvingen een grote geldstroom uit de VS.Op 27 februari van dit jaar verklaarde Adolfo Franco, een Cubaan die verantwoordelijk is voor de fondsen van de Amerikaanse regeringsorganisatie USAID voor Latijns Amerika en de Cariben, tegenover een commissie van het Amerikaanse Congres dat zijn bureau sinds 1997 22 miljoen dollar heeft gebruikt voor anti-Cubaanse activiteiten. Het geld werd o.a. gebruikt voor propaganda en het sturen van duizenden radio’s, die afgestemd stonden op het anti-Cubaanse radiostation in Florida, Radio Martí. Franco verklaarde verder dat het bedrag van 22 miljoen slechts een klein deel was wat aan Cuba wordt gespendeerd.Op 26 maart verklaarde de Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken, Colin Powell, tegenover een senaatscommissie dat zijn ministerie alleen al voor radio- en tv-propaganda vanaf Miami 27 miljoen dollar ter beschikking heeft gesteld.Op 6 april verklaarde de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken voor het westelijk halfrond, Curtis Strubble, dat USAID dit jaar 7 miljoen dollar voor ‘economische hulp’ aan Cuba wil uittrekken. Wanneer we bedenken wat een economische schade Cuba jaarlijks lijdt als gevolg van de blokkade, dan is het niet moeilijk om voor te stellen wat voor effect deze miljoenen dollars zullen hebben.
  De aanklachten waren gebaseerd op schending van twee wetten. In de eerste plaats op artikel 91 van Wet 62, waarin staat: ‘Zij die handelen in belang van een buitenlandse mogendheid, met het doel om de onafhankelijkheid van de Cubaanse staat en de integriteit van haar grondgebied te beschadigen, zullen veroordeeld worden tot een gevangenisstraf van tien tot twintig jaar of tot de doodstraf.’ Deze wet dateert uit 1987, maar is vrijwel een identieke voortzetting van een wet uit 1936. De meeste landen in de wereld hanteren vergelijkbare wetten.
  De tweede wet waarop de aanklachten waren gebaseerd was Wet 88: ‘De Bescherming van de Nationale Onafhankelijkheid en de Economie van Cuba’. Deze wet, ook wel bestempeld als de ‘Anti-Helms-Burton Wet’, straft wanneer Cubaanse staatsburgers informatie verschaffen of meewerken ten behoeve van de uitvoering van de Helms-Burton Wet. Cuba is niet het enige land in de wereld met een anti-Helms-Burton Wet. Tal van landen hebben wetten ontwikkeld die hun bedrijfsleven bestraft wanneer zij medewerking geven aan de uitvoering van de Helms-Burton Wet.
  Dat het hier niet ging om ‘politieke tegenstanders’ op te pakken, maar om mensen die in samenwerking met het Bureau voor Amerikaanse Belangen nadrukkelijk de wet hadden geschonden, blijkt onder andere uit het feit dat bekende dissidenten als Elizardo Sanchez en Osvaldo Paya niet zijn aangehouden en ook in staat waren om vrijuit met de pers te praten. Met deze lieden was de VS van plan de Cubaanse vesting van binnen in te nemen.
  Overigens is dit geen pleidooi van mijn kant voor Cuba, maar een toelichting op de “dissidenten”, die het nieuws haalden. Dissidenten in andere derde wereldlanden, die geprotesteerd hebben tegen de corruptie en uitbuiting van hun regering liggen ongemerkt weg te kwijnen in kerkers.

  Reactie door Joop — zaterdag 29 mei 2004 @ 13.44 uur

 34. Het pareren van kritiek op het beleid van de staat Israël en zijn pleitbezorgers alszijnde anti-semitisme, rechtsextremisme, linksfacisme is een geducht wapen van deze lieden om de kritiek te verstommen. Maar helaas heeft de tijd deze beschuldigingen allang achterhaald en zijn de argumenten uit het pro-Israëlische kamp tot op de draad versleten. Dit is een beproeft chantagemiddel geweest van deze lui in de loop van de geschiedenis, daardoor konden alle misdaden van de staat Israël verdoezeld worden. Helaas voor hen heeft dit middel haar kracht verloren. Zelfs historici in Israël zijn de geschiedenis van de staat Israël aan het herschrijven. De beschrijving van deze geschiedenis door niet-Israëliers werd altijd afgedaan als rechtsextremistisch of Arabische propaganda. Vandaag de dag wordt die geschiedenis bevestigd door Israëlische historici als Benny Morris, Ilan Pappe en vele prominente Israëlische historici, academici en wetenschappers.

  Reactie door Joop — zaterdag 29 mei 2004 @ 14.01 uur

 35. Ik ken de precieze verhalen over de disidenten niet, en heb mij daar dus ook niet door laten leiden. Ik baseer wat ik weet op o.a. het Amnesty International rapport (A.I. lijkt mij een onverdachte bron). Wat de oorzaken van Castro’s aggressie tegenover zijn eigen volk zijn, is interessant voor verzachtende omstandigheden in een rechtzaal. Waar het mij om gaat zijn de mensenrechten, en aangezien Cuba geen onafhankelijke rechtspraak kent onder Castro, zal (mocht zijn bewind ten val komen) hij waarschijnlijk eerlijker berecht worden dan dat hij zijn eigen onderdanen biedt.

  Reactie door Eric C Dark — zondag 30 mei 2004 @ 0.54 uur

 36. …Cuba valt niet aan buiten haar grenzen …

  http://www.amnesty.nl/artikelen/NK-ART0443.shtml

  http://www.amnesty.nl/cgi-bin/wais_site.cgi

  Reactie door favos — maandag 31 mei 2004 @ 21.02 uur

 37. Er vindt een versmelting plaats van legitieme kritiek op Israel met oude antisemitische thema’s. Het recht van Palestijnen om in vrede en veiligheid te leven in een levensvatbaar en vreedzaam Palestina, naast een joods Israël staat hier volledig los van. De delegitimatie van Israël als nazi-staat is tweeledig. Ten dele is het een poging om zich te ontdoen van de schuld van de Holocaust, maar hoofdzakelijk legt het de basis voor de vernietiging van de joodse staat. Wanneer de zionisten net zo kwaadaardig blijken te zijn als de nazi’s, dan was hun vernietiging 60 jaar geleden wellicht niet zo’n ramp en hoeft er om het einde van hun racistische apartheidsstaat niet getreurd te worden. De wens voor een bi-nationale staat is gerelateerd aan deze gedachtegang, daar het een raciaal beeld van joden als grondslag heeft. Israel is al een binationale staat van joodse Europeanen en joodse Arabieren. Alleen door joden als ras te kenmerken kan er een onderscheid gemaakt worden tussen Palestijnse Arabieren en joodse Arabieren. Die joodse Arabieren wonen in een zekere harmonie samen met Europese joden met wie ze taal, religie en cultuur delen. Het vergt een bepaalde acceptatie van de rassenleer om te claimen dat zij daarmee geen Arabieren meer zijn. Het feit dat de joodse identiteit zo sterk is dat Israel uit verschillende etnische groepen een identiteit heeft kunnen ontwikkelen die uniek is -zoals iedere land uniek is- geeft haar het bestaansrecht. De joden van Israel zijn de enige minderheid die in het Arabische Midden Oosten hun onafhankelijkheid hebben gewonnen. Wie bekend is met de onderdrukking van de Koerden en de Druzen weet dat die onafhankelijkheid alleen met geweld afgedwongen kan worden. Op dat geweld mag je zoveel kritiek hebben als je maar wilt, maar zonder waanvoorstellingen over een joodse wereldoverheersing graag.

  Reactie door Daniel — dinsdag 1 juni 2004 @ 9.22 uur

 38. Ayatollah Bush,
  http://www.netwerk.tv/index.jsp?p=items&r=deze_week&a=117664
  http://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline/shows/jesus/

  Reactie door folkert de lepper — dinsdag 1 juni 2004 @ 18.53 uur

 39. Daniel schreef
  “Er vindt een versmelting plaats van legitieme kritiek op Israel met oude antisemitische thema’s.”

  De stok achter de deur om kritiek op Israël of de zionistische ideologie de kiem in te smoren. Allang achterhaald.

  “Het recht van Palestijnen om in vrede en veiligheid te leven in een levensvatbaar en vreedzaam Palestina, naast een joods Israël staat hier volledig los van. De delegitimatie van Israël als nazi-staat is tweeledig. Ten dele is het een poging om zich te ontdoen van de schuld van de Holocaust, maar hoofdzakelijk legt het de basis voor de vernietiging van de joodse staat.”

  Is het zelf niet racistisch om buitengewoon veel aandacht te vragen voor het leed van de joden in de 2eWO en het leed van de zigeuners, communisten, andersdenkenden en iedereen die niet in het ideaal plaatje valt van de nazi’s op de achtergrond te plaatsen? Wat valt te denken van het leed van 400 jaar slavernij, de uitroeïngen van diverse inheemse volkeren, waaronder de indianen, de slachtoffers, die gevallen zijn tijdens kolonisatie’s (alleen al in Algerije zijn een miljoen Algerijnen gedood in de onafhankelijkheisoorlog tegen Frankrijk), de atoombommen op Japan etc etc.
  In het kader van een veilige toevluchtshaven voor joden zijn de oorspronkelijke bewoners massaal uitgemoorden, verkracht en verdreven door een volk wat claimt dat haar onrecht is aangedaan.Tot op de dag van vandaag wordt de ontwikkeling systematisch belemmerd door de Israëlische regering.Wat hebben de Palestijnen te maken met de Jodenvervolgingen in Europa.
  Wat betreft vernietiging betreft. Ik denk dat Israël hier bezig is met de vernietiging van een volk en wel door het afsluiten van de buitenwereld, waardoor de economie stil komt te liggen, landerijen worden vernietigd, huizen worden afgebroken, van drinkwater wordt afgesloten en dit is maar het topje van de ijsberg wat we te zien en te horen krijgen.

  “Israel is al een binationale staat van joodse Europeanen en joodse Arabieren. Alleen door joden als ras te kenmerken kan er een onderscheid gemaakt worden tussen Palestijnse Arabieren en joodse Arabieren. Die joodse Arabieren wonen in een zekere harmonie samen met Europese joden met wie ze taal, religie en cultuur delen.”

  Inderdaad. Er is alleen plaats voor Joden en dan maakt het niet uit of het een Jood uit de Arabische landen is of de Europese landen of welk werelddeel dan ook, als het maar een jood is. Het onderscheid wordt ook onder de Joden gemaakt. De Sefardische Joden en de Etiopische Joden hebben veel minder rechten dan de Europese jodenen wat betreft de Arabische Israëliers dit zijn de verschoppelingen van de Joodse staat. Zij worden achtergesteld op elk front en vallen onder militaire gezag. Ze kunnen ten allentijde zonder vorm van protest opgepakt, gemarteld en opgesloten worden

  “Het feit dat de joodse identiteit zo sterk is dat Israel uit verschillende etnische groepen een identiteit heeft kunnen ontwikkelen die uniek is -zoals iedere land uniek is- geeft haar het bestaansrecht.”

  Inderdaad van inwoners, die een gemeenschapelijke kenmerk hebben, namelijk Joods en waar geen plaats is voor andere identiteiten. Dit is precies wat wordt verstaan onder facisme.

  “Wie bekend is met de onderdrukking van de Koerden en de Druzen weet dat die onafhankelijkheid alleen met geweld afgedwongen kan worden. Op dat geweld mag je zoveel kritiek hebben als je maar wilt, maar zonder waanvoorstellingen over een joodse wereldoverheersing graag.”

  De aloude stelregel van de zionisten. Leid de aandacht af van Israël door te verwijzen naar andere gebieden, waar de mensenrechten worden geschonden.
  Israël claimt een beschaafde, demokratische samenleving te zijn in tegenstelling tot die staten waar de mensenrechten worden geschonden, die deze pretentie niet claimen. Maar ondanks dat is Israël het land wat door non-gouvermentele organisatie’s(gouvermentele zitten in de zak van de zionisten en kritiek leveren zou wel eens haar bestaansrecht in gevaar brengen), mensenrechtenorganisatiës, de VN het land dat de mensenrechten op alle fronten op schofterige wijze schendt.

  Reactie door Marc Vermeer — woensdag 2 juni 2004 @ 11.58 uur

 40. man man man, ik snap dit hele zootje niet.
  je hebt een volk, dit volk word verdrukt. er is een dictator, deze verrijkt zichzelf ten koste van dat volk. hij leeft zich zelf uit. hij moord, plundert en wipt er op los.

  vechten met dat klote zootje. dan is er eindelijk iemand die dat een halt wil toeroepen dan moet hij gaan liegen om maar een smoesje te krijgen om dat de zwakke, altijd pratende democratieen het er eigenlijk niet helemaal mee eens zijn.

  we moeten ze steunen. troepen sturen. de perfecte gelegenheid om je troepen te oefenen. laat ze vuren op PLUNDERAARS. hier staat in oorlogstijd tenslotte ook de doodstraf op.
  weg met die islamietische, fundamentalistische, terroristische, en wat dies meer zij, bolwerken.
  weg er mee
  bom er op

  dit spreekt een bestudeerd iemand.

  Reactie door bob de builder — woensdag 2 juni 2004 @ 13.34 uur

 41. “Dit spreekt een bestudeerd iemand.” ?

  Door wie ben je bestudeerd? Waren je intelligente en sociale vermogens zo beneden, die van de gemiddelde mens, dat je voor bestudering in aamerking kwam?
  In ieder geval barst je debiele bijdrage vol van de taal- en grammaticafouten.

  Reactie door Marc Vermeer — woensdag 2 juni 2004 @ 16.33 uur

 42. Marc Vermeer

  Wat is jouw definitie antisemitisme en bestaat het uberhaupt nog? Heeft het eigenlijk ooit wel bestaan en zo ja hoe is het verdwenen?

  Wat je schrijft over Algerije is juist. Hitler Duitsland heeft niet de laatste genocide gepleegd, maar juist de eeuw (of eeuwen) van genocide geintroduceerd. Het feit dat het nog steeds niet strafbaar is om genocide niet te verhinderen(Dutchbat) geeft aan dat genocide iets heel normaals is geworden en zelfs prijzenswaardig (Kofi Annan). Wie een toekomstige genocide wel wil verhinderen zoals George Bush in Irak wordt veroordeeld. Zijn vader die het nagelaten heeft om Saddam omver te werpen weer niet.

  Israel leeft niet in een vacuüm en jouw critiek op Israel vindt niet plaats in een vacuüm, maar in een wereld verre van perfect. Onze Arabische vrienden gaan op een bepaalde manier met mensen om, daar mag je rekening mee houden. Daar moet je rekening mee houden. Ik verwijs naar het lot van de Koerden en andere omdat ik me afvraag waarom jij je zo druk maakt om Israel en niet om mensen die misschien veel meer hulp nodig hebben zoals de christelijke bevolking van Sudan die echt afgeslacht wordt. Dus niet retorisch, en niet op webfora en niet in de fantasieen van Seab Erekat maar voor het echie. Je doet niets en waarom? Geef ‘es antwoord? Niet aan mij, jij bent mij niets verschuldigd, maar aan de slachtoffers van het echte uitmoorden.

  Waar haal je verkrachtingen vandaan door Israelis vandaan? Waar haal je het uitmoorden van Palestijnen vandaan? Als 5000 of 10.000 doden onder een bevolking van 2 miljoen (1948) uitmoorden is…wat is de dood van 2 miljoen Sudanezen dan? Of de dood van 2 mensen? Namen en feiten wil ik hebben met data, en niet zoals in Jenin verzinsels en geruchten.

  Welke rechten hebben Europese joden die Sefardische joden niet hebben? Noem er één. De Israelische Arabieren vallen al sinds de jaren 50 niet meer onder militair gezag. Ze zijn inderdaad achtergesteld. 1 miljoen Israeliers leeft onder de armoede grens, 60% daarvan zijn Arabieren. Hoeveel mensen leven in Nederland onder de armoede grens? Twee, twintig, twee honderd? Nederland is een van de rijkste landen ter wereld. Dat het hier allemaal makkelijk is betekend niet dat iedereen het zo makkelijk heeft als Nederland. In de meeste landen gaan de werknemers niet de straat op omdat hun pensiongerechtigde leeftijd omhoog gaat maar omdat ze bijvoorbeeld al twee jaar geen inkomen hebben gekregen zoals veel mensen in Israel.

  De joodse identiteit als fascisme, grappig hoor. Geen plaats voor andere identiteiten…alsof Israel een eenheidsworst is. Er is wel een identiteit die we Israelisch kunnen noemen, maar die bestaat uit wat meer dan alleen dat. Wanneer je joods bent, kun je een 100% Israeli worden. En iedereen kan joods worden sneller dan dat je Nederlander wordt. Ik geloof dat je 3 jaar moet wachten voordat je in aanmerking komt voor het Nederlandse paspoort. Allochtone partners zouden zelfs 10 jaar moeten wachten. Wanneer houdt iemand op om een allochtoon te zijn in Nederland? Nooit, tenzij je van kleur veranderd. Het feit is, en daar kan je omheendraaien zoveel je wilt, dat Israel een land is waar Arabieren met de joodse identiteit in de hoogste posities van het bedrijfsleven en het politieke spectrum vertegenwoordigd zijn. Dat deze mensen bezig zijn met een inhaalslag is waar, het is nog geen fifty-fifty. Maar wel bijna. Het is niet 0,3 procent zoals in Nederland en het zal in Nederland nog steeds op 0,7 procent staan (of 3,3 procent als je graag wil) wanneer Arabische Joden in 10 of 20 jaar in Israel de meerderheid zijn en een gelijkheids positie hebben behaalt. Sterker nog, jij kunt het verschil niet eens ZIEN tussen een Arabische jood en een Europese jood omdat men massaal met elkaar trouwt. En het mooie is dat Israel niet van identiteit zal veranderen omdat de meerderheid van de bevolking een tintje heeft.

  Dat je de VN een moreel indicator vindt moet je toch een keertje uitleggen. Ik vind een organisatie die genocide toestaat in naam van het Internationaal Recht een zieke organisatie. Geestesziek bedoel ik en niet te genezen. Je kunt wel doen alsof we te maken hebben met een Internationale Rechtsorde maar het lijstje met landen waar onder toezicht van de VN met aanwezigheid van blauwhelmen massamoorden worden gepleegd begint lang te worden. En als ik het over massamoorden heb dan heb ik het over aantallen die niet te tellen zijn op de vingers van een hand. 100.000, begrijp je dat getal? Er is geen Rechtsorde op deze planeet. Wel een luchtbel van vrijheid die door de militaire macht en economische innovatie van de VS in stand wordt gehouden. Is het perfect, nee. Is het goed, in relatie tot de rest wel.

  Reactie door Daniel — donderdag 3 juni 2004 @ 16.51 uur

 43. Bob

  Misschien heb jij niet het voorrecht genoten om te mogen studeren. Dus hou je bek, ok. Vakkenvuller, ken je plaats. Dit is een socialistisch forum, hier mag jij alleen de beslissingen goedkeuren die beteren voor jou maken. En vooral je intelectuele meerderen niet tegenspreken Bob. Af, Bob, ken je plaats Bob…laat het denken maar over aan de Socialisten Bob. Die kunnen dat beter dan jij, Bob.

  Bob?

  En terwijl je dan je mond houdt (of bezig bent met promoveren, weet ik het…ik ken je niet) hebben ze hier de mond vol van solidariteit, pluraliteit en vrije meeningsuiting.

  Reactie door Daniel — donderdag 3 juni 2004 @ 17.11 uur

 44. Discussies die over Bush & Irak gaan, trekken steeds lieden aan die menen dat Israël erbij inschiet en die off-topic hun zionistische riedel afdraaien. Dit terwijl critici op Israël op hun eigen websites zonder pardon worden geweerd en zelfs zonder reden worden gebanned.
  Beste Israëlpromotors, jullie weten toch dat op linkse fora
  toch geen gelijk te halen valt, wat zoek je hier dan?
  Beklaag je alsjeblieft bij organisaties en partijen die jullie
  gedachtengoed steunen, en voor terechte kritiek op het échte
  antisemitisme moeten jullie bij de ultra-rechtse websites zijn,
  Stormfront en dergelijke, dát zou nog eens van moed getuigen.

  Volgens de antisemietwatchers mag je best kritiek hebben op Israël als je ze maar niet als volk of ras veroordeelt.
  En dat is het nou juist: kritiek op de staat Israël levert verontwaardigde reacties op van Likud-fundos en Sionlijntrekkers.
  Want de vlag van Israël is immers de Davidsster, het symbool van
  onderdrukking dat in WO2 in Europa door Duitsland aan het Joodse
  volk als verplicht te dragen stigma werd uitgereikt.
  Deze vlag als symbool van de staat Israël dekt een lading die kritiek op de staat Israël onvermijdelijk associeert met stigmatiseren.
  Dat maakt dat politici en anderen zo twijfelachtig reageren op
  schendingen van mensenrechten door Israël.
  O ja, sorry dat van die mensenrechten mag ik eigenlijk ook al niet zeggen want er wordt volgens het Israëlische propagandaprotocol overdreven veel aandacht aan besteed terwijl mensenrechtenschendingen elders dikwijls veel erger zijn. En voor ik vergeet, Israël heeft uiteraard geen atoomwapenarsenaal, stel je voor, maar Iran heeft wel een nucleair wapenprogramma en dat mag dus niet, vraag het Bush maar. Met de beste wensen voor de toekomst.

  Reactie door c.tilyx — donderdag 3 juni 2004 @ 19.21 uur

 45. tylix

  niet-antisemitische kritiek op Israel waar ik het niet mee eens hoef te zijn maar waar ik geen problemen mee heb:
  Israel onderdrukt de Palestijnen, koloniseerd gebieden die bezet zijn. Israelische arabieren zijn achtergesteld.
  Politiek en media worden te veel beheerst door dezelfde families.Israel schend mensenrechten. Israel houdt zich niet aan VN resoluties. Israel had veel eerder moeten gaan onderhandelen met de Palestijnen. Israel had nooit Arafat terug uit Tunesie mogen halen. Buitenrechtelijke executies zijn niet legaal. De muur moet langs de grens van 1967 lopen. Er is geen complete scheiding van kerk en staat, de scholen zijn niet goed, de ziekenhuizen deugen niet, criminaliteit loopt de spuigaten uit, de verschillen tussen arm en rijk worden te groot…ik bedoel denk je dat de kranten daar niets te doen hebben of zo?

  kritiek of opmerkingen die een anti-semitische oorsprong hebben:
  Israelis zijn nazi’s
  Israel pleegt genocide
  Israel is een racistische/fascistische staat.
  De Zionisten/Joden beheersen de media.
  De zionisten/joden beheersen Amerika.
  Joden zijn rijk. In de Talmud staat x of y.
  Israel heeft geen bestaansrecht.
  De Joden hebben geen recht op een staat.
  Israel wil het midden oosten veroveren.
  Zelfmoordaanslagen tegen onschuldige Israelische burgers zijn legitiem.

  zie, met uitzondering van die paar vreemde ideetjes is er genoeg wat niets te maken heeft met anti-semitisme.

  Reactie door daniel — donderdag 3 juni 2004 @ 20.41 uur

 46. In juni 2001 publiceerden Ronnie Kasrils en Max Ozinsky, twee joodse helden uit Zuid-Afrika’s strijd tegen het door de staat geleide racisme, in een krant in Pretoria een brief waarin de Israelische bezetting van Palestijns gebied vergeleken werd met de Zuid-Afrikaanse apartheid.
  De brief, mede-ondertekend door enkele honderden andere prominente joodse leiders, en met de titel ‘Niet in mijn naam’, riep op tot onmiddellijke beëindiging van de bezetting en leidde tot maandenlange opschudding in de Zuid-Afrikaanse pers. Korter geleden trok Nobelprijswinnaar bisschop Desmond Tutu de parallel met de apartheid in zijn artikel waarin hij Israel tot volledige terugtrekking opriep. De petitie van Kasrils en Ozinsky roept in Zuid-Afrika nog steeds zowel steun als verzet op.
  Bij links georiënteerde Israelirs wordt over deze vergelijking al minstens sinds eind jaren tachtig gediscussieerd, toen de Israelische antropoloog Uri Davis zijn beroemde werk ‘Israel, een apartheidsstaat’ publiceerde. Op de in september 2001 in het Zuid-Afrikaanse Durban gehouden VN-conferentie over racisme werden de oproepen om de bezetting met de apartheid te vergelijken overstemd door de meer opruiende bewering: ‘Zionisme is racisme’, en daardoor kregen ze in de pers weinig inhoudelijke of evenwichtige aandacht.
  Het Zuid-Afrika van de apartheid was gebaseerd op een ‘wij hier, zij daar’-formule van territoriale scheiding, waarin het door blanken bestuurde gebied 87 procent van het land omvatte, met inbegrip van de grote steden en het grootste deel van de bebouwbare grond. In naam onafhankelijke bantoestans besloegen, in een hoefijzervormige archipel langs de randen van de natie, de overige 13 procent van het grondgebied. Er is een treffende overeenkomst met Israel-Palestina, waar de staat Israel 78 procent van het oorspronkelijke Britse mandaatgebied uitmaakt, terwijl Palestina, een natie-in-wording, de overige 22 procent beslaat. Begin september 2000 organiseerden Israelische activisten een congres in Neve Shalom ter lancering van een Campagne tegen een Opkomende Apartheid, volgens sommige links-radicalen een passende beschrijving van Israels ‘controlestelsel’ in Palestina, dat bestaat uit nederzettingen, ringwegen, veiligheidszones en controleposten.
  Vooral sinds de ‘Operatie Verdedigingsschild’, die Palestijnen verplicht om bij de Israeliërs vergunningen te halen om op de Westelijke Jordaanoever van de ene door tanks omsingelde enclave naar de andere te reizen, heeft het leven voor de gemiddelde inwoner van de bezette gebieden in meer dan één opzicht overeenkomst met dat in de townships van het apartheid-tijdperk. Meest opvallend hierbij is dat na 1967 de Palestijnse arbeiders even afhankelijk geworden zijn van werk binnen Israel als de inwoners van de townships dat waren van banen in de door blanken overheerste steden, en even kwetsbaar voor collectieve straffen als grensafsluitingen en blokkades. En intussen doet de groeiende Israelische refusenik-beweging denken aan de beperkte anti-dienstplicht-campagne die zich eind jaren tachtig in Zuid-Afrika afspeelde. Gedecoreerde officieren die weigeren als militair in de bezette gebieden te dienen zijn een politiek probleem voor de Israelische strijdkrachten. Diegenen van hen die niet in de gevangenis zitten timmeren aan de weg en betogen in Amerikaanse synagogen en universiteiten dat de bezetting niet alleen verkeerd is, maar ook een formule voor constante onveiligheid. Net als in het huidige Israel was het vervullen van de dienstplicht in het Zuid-Afrika van de apartheid een essentieel bestanddeel van het nationale bouwwerk, dienstweigering was zeldzaam en er rustte een zwaar stigma op. De regering trachtte de jonge officieren te annexeren door alternatieve vormen van dienst te bieden, maar dat mislukte. De acties hebben ertoe bijgedragen Pretoria te overtuigen dat zijn apartheidspolitiek eenvoudig onhoudbaar was.

  Reactie door Joop — donderdag 3 juni 2004 @ 23.55 uur

 47. Joop

  Ik zou met je in discussie kunnen gaan tot in detail maar heb daar even geen zin in. Wel wil ik je zeggen ik je argumenten dit keer goed onderbouwd vindt & zeker niet anti-semitisch. Zou ik iemand zijn die geen kennis had van zaken dan had je me overtuigd met dit betoog. Bovendien geeft het aan dat je dus zonder allemaal paranoide onzin je verhaal kunt houden.

  goedzo

  daniel

  Reactie door Daniel — vrijdag 4 juni 2004 @ 15.04 uur

 48. 8e83e61f1
  c05eeb2f3c6163e238f4cfaeb2a0d954 2a85.

  Trackback door 8e83e61f1 — woensdag 16 maart 2005 @ 20.00 uur

 49. Jan leef je nog of ben je de geschriften van Fortuyn aan het bestuderen?

  Reactie door Benno van Dijk — woensdag 7 september 2005 @ 0.54 uur