40 jaar werken is genoeg!

zaterdag 01 mei 2004 :: 15.04 uur

Tiny was mijn overbuurman. Vorig jaar is ’ie overleden. Een vriendelijke man die, toen wij in 1976 in de straat kwamen wonen, altijd samen met zijn vrouw klaar stond om behulpzaam te zijn. Net als de rest van de buurt trouwens. Het is nog maar ’n kwart eeuw geleden, maar de straat is veranderd. Nu gaan er mensen weg zonder afscheid te nemen…, nieuwe mensen bewonen de huizen zonder zich voor te stellen. Ook hier in Brabant heeft het individualisme vaste grond onder de voeten gekregen.

Maar daar wil ik het nu niet over hebben. Tiny heeft z’n leven lang bij Zwanenberg (UVG) gewerkt. Vaak heeft hij het verhaal verteld van zijn eerste werkdag, op z’n veertiende. ‘Ik was nog zo klein dat, toen ik me meldde bij de portier, hij uit zijn stoel moest komen om zijn hoofd door de opening te steken om mij te kunnen zien staan. Op m’n werkplek heb ik jaren op een kistje moeten staan.’ Tiny maakte lange dagen, héél lange dagen, ook op zaterdag. Hij moest hard werken, zoals alle arbeiders toen (en nu). Er zijn nog veel werkende mensen die heel jong begonnen zijn met werken. Meestal gaat het om ongeschoold productiewerk of werk in de bouw: zwaar, gevaarlijk, ongezond en slecht betaald. Het zijn deze mensen die ons land na de Tweede Oorlog hebben opgebouwd, letterlijk met blote handen. Ze hebben zich veel ontzegd: hun kinderen moesten het immers beter krijgen dan zij. Sinterklaas? Dan ging moeder in de zomer al breien en vader timmerde op zijn vrij avond in het schuurtje…
Het kabinet wil nu dat deze mensen niet meer vervroegd uittreden, ze moeten door tot hun 65ste, of misschien anderhalf jaar eerder.Veel van deze mensen hadden na een arbeidzaam leven van meer dan veertig jaar gerekend op een VUT tegen hun 57,5ste levensjaar. U begrijpt de teleurstelling. FNV en een paar partijen in de Kamer, waaronder de SP, hebben een plan gepresenteerd dat twee belangrijke kenmerken heeft: mensen moeten er met 60 jaar uit kunnen én er moet een sociale, gezamenlijke regeling komen voor iedereen. Zodat het niet zo is dat rijken eerder kunnen stoppen dan de mensen die weinig geld hebben en er vaak met meeste recht op hebben. We zijn als partij een actie begonnen voor dit plan. Ik hoop dat de vakbeweging deze keer de poot stijf zal houden (aan het Najaarsakkoord bewaar ik niet zulke goede herinneringen). Aan ons zal het niet liggen. Onze ouderen verdienen het.

Deze column verscheen mei 2004 in de Tribune

Opties voor delen:
  • NuJIJ
  • eKudos
  • del.icio.us
  • Digg
  • Google Bookmarks
  • email

Reacties uitgeschakeld