AIVD

De AIVD kwam vandaag met haar jaarverslag. Directeur Van Hulst sprak ernstige woorden over de dreiging van geweld uit fundamenteel islamitische hoek.
‘De dreiging van terrorisme is aanzienlijk’
, aldus Van Hulst.

Je vraagt je af: Wat moeten mensen met zo’n mededeling?

Laat de AIVD de mensen en organisaties die zich hiermee bezighouden (internationaal) in kaart brengen, volg ze, en grijp in als daar aanleiding voor is.

Laat de politiek nadenken over wat zij kan doen om te voorkomen dat jongeren zich laten recruteren voor ‘de heilige oorlog’ tegen het Westen. Dat is ingewikkeld, want er spelen veel factoren mee.

In ieder geval moeten de propagandisten van de haat (zo’n 150 man volgens de AIVD) worden aangepakt, maar we zullen ons óók af moeten vragen waar al die haat vandaan komt.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 28 april 2004 :: 19.13 uur

38 Comments

38 reacties

 1. @jan marijnissen,wat bedoel je met dat laatste zinnetje??

  Reactie door Els — woensdag 28 april 2004 @ 19.40 uur

 2. Ik vindt dat je gelijk hebt, natuurlijk moeten we terrorisme bestrijden. Maar we moeten ons gaan afvragen, waarom gewone mensen, zich afzetten tegen de westerse maatschappij, en zelfs bereid zijn voor hun geloof te sterven. Van dit stuk van de discussie hoor je nooit wat (behalve van de SP). Een goed Moslim (en dat zijn de meesten)is tegen geweld en terreur. Ik geloof dat het keihard aanpakken van moslimfundamentelisten, alleen maar averechts werkt. Moslims die zich niet eerlijk behandeld voelen krijgen ook nog eens de bevestiging: “het westen wil ons vernietigen”.

  Een voorbeeld daarvan is Israel: de Palestijnen worden daar simpelweg onderdrukt, de mensenrechten worden geschonden, er wordt steeds meer land ingepikt, de leiders worden gedood, ze kunnen zich niet vrij bewegen, handel binnen het gebied is vrijwel onmogelijk, er is een voedseltekort (er zijn al kinderen met afwijkingen door vitaminetekort, en ik kan nog wel even doorgaan.Deze uitzichtloze situatie veroorzaakt terrorisme, en word nog eens versterkt doordat de Palestijnen geen steun krijgen van het westen. Sterker nog: het westen steunt Israel met moderne wapens waarmee ze op een “nette” manier Palestijnen kunnen doden.

  Reactie door Bart - Oss — woensdag 28 april 2004 @ 19.53 uur

 3. De propaganda van de haat zo wordt het genoemd en mijn persoonlijke mening is dat deze propaganda van de haat is ontstaan door de propaganda van de straat. Zoals Jan al schreef moeten we ons afvragen waar het vanaf komt en ik ben van mening dat het van de straat afkomt immers is het eigen om als eerst naar de rotte appel te kijken en dan pas het goede gedeelte te bestuderen . Of het nu een Nederlandse of een buitelandse straat is lijkt mij niet van toepassing. Wat me wel verbaasd is hoe we ermee omgaan. Als er 150 mensen op het malieveld staan te gillen voor hun ideaal dan wordt er nauwelijks aandacht aan besteed, terwijl de gemiddelde iman zn hoofd niet open kan trekken of hij wordt geciteerd in een of ander mediabulletin/bericht. De mens leeft van actie dat blijkt wel en het liefst willen we het samen zo lekker gevaarlijk hebben. Mijn inziens doet de aivd door deze uitspraken inbreuk op de gevoelens van elke moslimfamilie in Nederland en vindt ik ze behalve zeer ongebruikelijk ook zeer ongenuanceerd.De dreiging van een dijkdoorbraak is namelijk veel groter en veel meer van belang voor het Nederlandse volk.

  @Bart-oss

  Mijn inziens is het laatste gedeelte van jou inbreng #2 net zo goed een bijdrage aan hoe de haat en het gevoel jegens andere partijen gekweekt wordt.;)

  Reactie door marc — woensdag 28 april 2004 @ 20.31 uur

 4. Kunnen we deze regering niet gigantisch om hun oren gaan slaan.
  Ik ben het zo vreselijk beu. Ik denk dat ieder weldenkend mens tegen negativiteit is. Jaarverslagen? Wat hebben ze het hele jaar gedaan dan? Aan verslagen werken? Moslim gedoe? Ik ken inmiddels ontzettend veel lieve marokanen, turken en bla bla bla. En inmiddels weten we ook dat Nederlanders doerakken kunnen zijn. Gewoon negeren die AIVD met hun interessante onderzoeken maar doen vandaag en morgen. Samen er iets te geks van Nederland maken zodat de “zogemnaamde fundamentalisten” vanzelf aanschuiven voor een biertje en euh…….tapas.
  De russen waren vroeger ook een bedreiging zogenaamd. Kortom paar leuke projectjes starten en het geld van al die zogenaamde onderzoeken gewoon opeisen voor positieve dingen straks. Maar dat kan pas als wezelf beginnen met het goede voorbeeld te geven. Even Bosche bol scoren in Staphorst ofzo :-)

  Reactie door Ninka — woensdag 28 april 2004 @ 20.48 uur

 5. @ marc

  Ik heb de kwestie Israel nou erg enkelzijdig opgeschreven, dat heb ik gedaan omdat dit verhaal naar mijn idee minder naar voren wordt gebracht, dan de terroristische acties van de Palestijnen. Ik vind niet dat er zoiets bestaat als de goede en de slechte in Israel, daarom moet de internationale gemeenschap ook geen partij kiezen.

  Reactie door Bart - Oss — woensdag 28 april 2004 @ 20.50 uur

 6. laten we ons eerst maar eens buiten ingewikkelde moslim zaken houden zoals in irak, daar worden we toch op aangekeken door fundamentalisten, die niet snappen we daar “goed” werk doen.
  gewoon nederland weg uit irak in ieder geval, scheelt weer een paar kansen op aanslagen hier.

  en verder idereen die absoluut geen respect heeft voor onze levenswijze lekker maar weer naar hun eigen land terug sturen en laten ze daar maar homo’s en vrouwen onderdrukken.
  zoiets…..

  Reactie door ferdi — woensdag 28 april 2004 @ 21.01 uur

 7. Als er een dreiging in ons land is, wil ik dat natuurlijk wel graag weten. Maar met de uitspraken van de AIVD kan ik helemaal niks. Het zegt zoveel als: het zou kunnen dat we de komende tijd problemen krijgen, dus niet snijden in ons budget.

  We kunnen er niet omheen, dat er een probleem ontstaat in de vorm van haat in bepaalde groepen en inderdaad, we moeten ons afvragen waar dit vandaan komt.

  @marc

  Ik ben het met je eens, dit komt van de straat. Het lijkt wel een eindeloze spiraal. Vermoedens en vooroordelen worden continue bevestigd en creeren daarmee weer meer haat bij alle partijen. Ook de media speelt hierbij een rol, er kan niets meer gebeuren of de nationaliteit van daders staat wel ergens in het krantenberichtje en daar trekt men dan al gauw weer conclusies uit. Het zogenaamde “ziejewel”-effect.
  Iets zal dit effect moeten gaan doorbreken. Een moeilijke opgave voor een regering, bestaande uit welke partijen dan ook.
  Het zou dus beter zijn dit bij de bron aan te pakken, de maatschappij, dat zijn wij.

  Maar de nederlander lijkt de laatste tijd wel moe. Er wordt veel geklaagd, maar weinig gestreden. Hoe deze meute te inspireren om eens het heft in eigen hand te nemen en een positieve actie te ondernemen?

  Reactie door Helma — woensdag 28 april 2004 @ 21.14 uur

 8. Jan,

  Ik ben het met je eens. Laat de AIVD doen waarvoor ze zijn. Een goed oog houden op gevaarlijke clubjes. Punt.

  Ik vraag mij echter af hoe ver de AIVD (na ruim 40 jaar vooral met – vermeend – “communistje pesten” bezig te zijn geweest) daarin is. Hoeveel Arabisten hebben ze in dienst?

  Verder: Die onzin rond code “groen”, “geel”, “oranje” en “rood”? Wat moet ik (en ik neem aan ook jij) dáár mee? Dat zegt mij net zoveel als “hoe hoger je op een berg rondloopt hoe zorgvuldiger je dat moet doen”, want een val heeft dan steeds ernstiger gevolgen … Dàààg.

  Mazzel & broge, Evert

  Reactie door Evert Wesker — woensdag 28 april 2004 @ 21.20 uur

 9. Als ik zeg…”ik ben een Drenth”. Wat is dan jullie eerste reactie?. Juist..dom,tractor in de achtertuin en klompen aan.
  Geeft niks maar dat is een stigma dat in honderd jaar niet is veranderd. Daar kan ik mee leven. Maar als ik dit soort stigmas overal in de media hoor en in het dagelijkse leven dag in dag uit moet horen …nou dan wordt deze Drenth ook boos. Ik probeer hiermee aan te geven waar volgens mij de haat vandaan komt.

  Reactie door Alie Dekker — woensdag 28 april 2004 @ 21.50 uur

 10. mij kan niks gebeuren want ze wonen allemaal bij mij in de straat ! de aivd is niks anders dan de roeptoeter van de v.v.d.
  bij monde van opperroeptoeter wilders en toetertje hirshi ali
  ook ik ben natuurlijk tegen terrorisme , maar de v.v.d en c.d.a
  gebruiken de moslims en het terrorisme om de vrijheid van menings uiting in te perken . die verhagen van het c.d.a is actief mee bezig .ook ik ben tegen vrouwen besnijdenis maar hoe leg ik dat een moslim uit als ik weet niet hoeveel vrouwen in nederland met een ring zo groot als een karrewiel door hun clitores rondlopen , en met die glimmende dingen om hun tepels
  door hun lip , tong en weet ik nog meer is dat geen verminking dan. en als de v.v.d. klaar is met de moslims zijn die rooie rakkers aan de beurt want geloof maar dat de aivd deze weblogs reuze interesant vind

  Reactie door henk — woensdag 28 april 2004 @ 22.26 uur

 11. Alie Dekker,
  haat wordt gekweekt door arogantie onwetendheid en vooroordelen.
  Overigens Drenthe is zeer mooi en rustige streek, ik denk dat tegen een Drenth(se) geen haat bestaat alleen een vooroordeel zo als men van Limburgers, Friezen, Amsterdammers etc. een beeldvorming hebben die veel al onjuist is.

  Reactie door folkert de lepper — woensdag 28 april 2004 @ 22.26 uur

 12. @folkert,
  Dank je voor je vriendelijke woorden. Ik voel ook geen haat tegen mij als Drenth maar ik wilde met dit voorbeeld aantonen dat de haat die jongeren aanzet om extreem geweld te gebruiken komt uit het gevoel dat je krijgt als je stelselmatig in een hoek getrapt wordt.

  Reactie door Alie Dekker — woensdag 28 april 2004 @ 22.35 uur

 13. Het gebruik van het woord terrorisme is zeker hip en in.
  Het blijven wijzen naar de Islamitische hoek kennelijk ook.
  Bijna te flauw voor woorden.

  Reactie door Sis — woensdag 28 april 2004 @ 23.07 uur

 14. Wil toch even inhaken op die zogenaamde vrouwen onderdrukking.
  Hier in Nederland zit in verhouding nog steeds geen vrouw in leidinggevende positie en raden van bestuur. Dus hier zit die onderdrukking bij de heren op top niveau ook. Het word tijd om het bed eens flink op te schudden want de luizen zijn allemaal op 1 plek gaan zitten. Volgens mij kunnen de wat oudere vrouwtjes die nu wel wat levens ervaring en onderdrukking meegemaakt hebben prima doen. Ik heb inmiddels een leuk cv staan en heb wel zin om de “bedden op te schudden”. En een leuke verassing voor iedereen: ik ben een drenth die in branbant woont, wat wil je nog meer.

  Reactie door Ninka — donderdag 29 april 2004 @ 8.41 uur

 15. Er is tenminste een groeimarkt de komende jaren waar werkelozen mogelijk aan de slag kunnen: de strijd tegen terrorisme. De AIVD heeft weer een doel na de val van de muur en er wordt waarschijnlijk niet meer bezuinigd op de AIVD. Ik zou als ik leidinggevende ben van deze organisatie de dreiging van het terrorisme zeker niet afzwakken. De vraag waar deze toenemende dreiging vandaan komt en of de AIVD de aangewezen organisatie is om die te verminderen is moeilijk te beantwoorden.
  De oorzaak van deze dreiging ligt toch vaak buiten de landsgrenzen, misschien is een goed buitenlands beleid belangrijker in deze strijd?!

  Reactie door Opheffer — donderdag 29 april 2004 @ 8.43 uur

 16. Burger is
  premier beu
  Door onze Haagse redactie

  DEN HAAG – Premier Balkenende en zijn kabinet hebben het verbruid. De meeste Nederlanders vinden de premier geen sterke leider. Van het kabinet wordt weinig heil verwacht.

  Premier Balkenende. Foto: GPD/Harmen de Jong

  Dat blijkt uit een representatieve enquête, uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction, in opdracht van de Geassocieerde Pers Diensten (GPD), waarbij deze krant is aangesloten.

  Zowel de persoon van de premier als zijn regering worden door de ondervraagden dramatisch slecht gewaardeerd. In mei is het tweede kabinet-Balkenende een jaar in functie.

  Ruim 70 procent van de 1430 ondervraagden tussen 18 en 65 jaar vindt dat Balkenende en het kabinet het belabberd doen. Bijna 90 procent van de mensen is niet tevreden met hoe Nederland er momenteel voor staat.

  De bovengrens van 65 jaar heeft nauwelijks invloed op de uitslag, zegt Motivaction. “Als in het onderzoek 65-plussers waren meegenomen, zouden de scores hooguit 3 procent gunstiger zijn uitgevallen”, aldus onderzoeker M. Lampert.

  Circa 40 procent is van mening dat Balkenende sinds zijn aantreden in 2002 als premier slechter is gaan opereren. Bijna 80 procent van de ondervraagden beschouwt Balkenende niet als de minister-president van alle Nederlanders, 70 procent zou hem niet op de koffie willen hebben.

  80 procent vindt Balkenende geen sterke leider. Ook de achterban van zijn eigen CDA vindt dat; 65 procent mist ‘leiderschap’. Van de CDA-kiezers noemt 59 procent hem niet gezaghebbend.

  Balkenende scoort wel hoog op het gebied van intelligentie (51 procent van alle ondervraagden), saaiheid (80 procent) en degelijkheid (66 procent). Ruim 60 procent vindt hem ‘gewoon’.

  Maar weinigen geloven dat het kabinet de problemen van deze tijd kan oplossen. Gemiddeld 70 procent van de ondervraagden denkt dat dit kabinet Nederland niet veiliger maakt, niet voor beter onderwijs zorgt, de economie niet versterkt, de wachtlijsten in de zorg niet oplost en geen sociaal ouderenbeleid voert.

  Opmerkelijk is dat slechts 22 procent denkt dat het kabinet-Balkenende II de integratie van buitenlanders bevordert. Op de vraag of het kabinet het goede voorbeeld geeft met waarden en normen antwoordt 65 procent ‘nee’ en slechts 18 procent ‘ja’.

  Reactie door Hans — donderdag 29 april 2004 @ 8.59 uur

 17. Aanslagen hier in Nederland???
  Ik denk van niet, immers alle Kopstukken zitten hier! , volgens mij zitten wij hier met zn allen zo veilig als wat!En de Bende van Balkende zijn struikrovers…geld afpakken van de zwakke mensen in de maatschappij ,die zich op geen enkele manier kunnen verdedigen want daar hebben ze toch geen geld voor!Dat is het grootste terreur en gevaar hier in Nederland!

  Reactie door Gerard van sprundel — donderdag 29 april 2004 @ 9.09 uur

 18. We hebben commissies gezien over de integratie, we hebben commissies gezien over de hoogte van de ministerssalarissen, ons sociale stelsel is compleet naar de klote geholpen, naar verwachting komen dit jaar 40% meer gezinnen in de schuldsanering, een nota ruimtelijke ordening waar jaren aan gewerkt is en die veel, heel veel uren en geld gekost heeft wordt in de prullenbak geflikkert, er komen maandelijks 14000 werkelozen bij, de melkertbanen zijn intussen zachtjes weggesaneert maar de enige commissie die nederland echt nodig heeft, de rampencommissie werkeloosheid, hebben we nog in geen velden of wegen mogen bespeuren. Kregen de ministers in 2007 geen opslag??Daar hadden ze wel tijd voor!!!
  Kom op oppositie, geef eens een keer goed gas!!!!!!!!

  Reactie door Opa-Buiswater — donderdag 29 april 2004 @ 10.12 uur

 19. even een reactie op Ninka;
  Geboren in drente en verhuisd naar brabant en gezien je naam van communistise ouders?
  We kunnen natuurlijk niet allemaal mohammed of ali heten.
  Waarmee ik maar wil zeggen vooroordelen zijn gauw gemaakt, maar de vooroordelen onstaan ergens uit, en als we dat niet bij ons zelf kunnen vinden hebben we nog een lange weg te gaan.

  Reactie door leen.verduijn — donderdag 29 april 2004 @ 10.17 uur

 20. Ja, vraag je maar af waar de haat vandaan komt en geef vooral zij die gehaat worden de schuld. Dat is namelijk de ware betekenis van een provocatie en de ware betekenis van jouw vraag. De vrouw die zich mooi kleedt, de homo die zich niet schaamt, de zionistische Jood, de buitenlander, Amerika. Zij moeten zich afvragen waar de haat vandaan komt. Met het hoofd voorover van de hoogste gebouwen, zelfmoordaanslagen en verkrachtingen, asielzoekers centra in brand; je moet je afvragen waar de haat vandaan komt. Misschien had ze beter niet dat korte rokje moeten aantrekken, tja dat komt ervan, wat verwacht je toch als je je mening uit, vrij bent, Jood bent, vrouw bent, homo, Amerikaan. Dan daag je toch uit, dan provoceer je toch? Ga terug naar je eigen land, trek een burka aan…is dat de oplossing?
  Ik zag laatst op TV een demonstratie in Irak van grijze gestalten, onherkenbare onmenselijke figuren, klein en groot, marcherend zonder gezichten of vorm, en realiseerde me dat dit vrouwen waren in burka’s. Een ontkenning van het leven, van schoonheid en van geluk. Geen terrorist probeerd hun van het leven te beroven, zij provoceren niet.
  Nee ik ben blij om gehaat te worden door dit soort mensen. Ik wil hun goede wensen niet. Ik wil niet bevriend zijn met een maatschappij die vrouwen hun schoonheid ontneemt. Homohaat, Jodenhaat & Xenofobie, waarom zou ik daar in vrede mee willen leven? Hun redenen intereseren mij niet, alles wat je nodig hebt voor een pogrom is een goede reden. Alle moord en onderdrukking vindt plaats met een goed excuus, vraag het Stalin maar met z’n nuttige idioten.

  Reactie door Daniel — donderdag 29 april 2004 @ 10.23 uur

 21. Natuurlijk heeft de AIVD als taak gevaar vanuit fundamentalistisch-islamitische en terroristische hoek in de gaten te houden. Maar deze dienst dient geen politiek geladen uitspraken te doen (“de dreiging van terrorisme is aanzienlijk”), waarbij je je kunt afvragen welk belang daarmee gediend wordt. De laatste tijd spoelt, mede door het kabinetsbeleid dat in bepaalde opzichten zelfs verder gaat dan het programma van Fortuyn, een populistische, xenofobe en anti-islamitische vloedgolf over Nederland. Zo is de laatste dagen veel ophef ontstaan over teksten in boeken die (o.a.) verkrijgbaar zijn in de Amsterdamse El Tawheed-moskee. Daarin worden niet malse maatregelen verdedigd ten opzichte van “ongelovigen”, vrouwen en homoseksuelen. Uiteraard koren op de molen van de Wildersen, en in dit geval helaas terecht. Het behoeft eigenlijk geen betoog dat deze teksten die oproepen tot haat en geweld volstrekt verwerpelijk zijn en met kracht moeten worden bestreden. Zij moeten op dezelfde wijze worden beschouwd en behandeld als b.v. rechts-extremistische, racistische uitingen. (Maar geen verbod ervan, evenmin als van de Bijbel!).
  Het is geheel onjuist en gevaarlijk op grond hiervan tot algemene conclusies over de Islam en moslims te komen, net zo min als dat mag gebeuren bij fundamentalistische Christelijke groeperingen over het Christendom als geheel. De fundamentalistische en streng-orthodoxe Islam is niet representatief voor het geheel; deze religie is net zo divers en verdeeld als het Christendom. Dus: we moeten kennis verwerven van de Islam, goede omgang hebben met de Islamitische bewoners van Nederland, en waar nodig de moderne mensenrechten propageren enz. Dat is veel zinvoller dan ondoordacht maar wat roepen wat veelal gebeurt!

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 29 april 2004 @ 10.24 uur

 22. Misselijkmakend, die gespeelde verontwaardiging van Wilders en Balkenende over andermans heilige boeken. Laat ik de Protestanten-Bijbel er maar weer eens bijhalen, een exemplaar uit 1935 speciaal aangeschaft om dit soort driftkikkers op hun twee maten te wijzen waarmee ze meten. Wat staat er bijvoorbeeld in Leviticus 24, vers 13?
  Straf voor Godslasteraars en andere misdadigers:`En de Heere sprak tot Mozes zeggende: breng de vloeker tot buiten het leger en allen die het gehoord hebben zullen hunne handen op zijn hoofd leggen; daarna zal hem de geheele vergadering stenigen!’
  En lees dan gelijk vers 23 erbij waarin beschreven wordt hoe dat stenigen op last van God gebeurt. (niet te hopen dat Bush en Sharon dit aangrijpen als toestemming van boven)
  Nog een uit Balkenende’s eigen doos.Leviticus 13: `Wanneer ook een man bij een manspersoon zal gelegen hebben met vrouwelijke bijligging, zij hebben beiden een gruwel gedaan, zij zullen zekerlijk gedood worden; hun bloed is op hen.’
  Lees zelf maar verder, Leviticus 20 tot 21 gaat over niks anders dan de meest gruwelijke straffen die God in petto heeft voor allerlei zondaars. Zie ik dat nou verkeerd, dat de Bijbel net zo goed schokkende teksten bevat?
  Zei Jezus niet dat men inplaats van de splinters in andermans oog ook eens moest letten op de balk in eigen oog? Maar gauw doen, dunkt me!

  Reactie door h. achterhout — donderdag 29 april 2004 @ 11.10 uur

 23. Beste Bart,

  Vanwege de 2e wereldoorlog worden Joden tegenwoordig als een bedreigde diersoort behandeld, vandaar dat je zo weinig hoort over het optreden van Israël in Palestijns gebied.
  Totdat regeringen en wereldleiders de ballen ontwikkelen om openlijk hun minachting uit te spreken tegen de onderdrukking en vervolging van welke bevolkingsgroep ook veranderd er niks, al schrijven we 100 forums vol.
  In Nederland geeft de vrijheid van meningsuiting mensen helaas ook het recht tot haat op te roepen tegen andere bevolkingsgroepen. Dit vind ik een slechte zaak.
  Mij lijkt het belangrijkste van integratie dat mensen beseffen dat in Nederland echt iedereen gelijk is en het recht heeft gelijk behandeld te worden maar ook de plicht anderen gelijk te behandelen. Lijkt mij toch een cursus waarvoor iedereen moet kunnen slagen en die echt zoden aan de dijk zet.

  Reactie door Mischa — donderdag 29 april 2004 @ 11.49 uur

 24. @jan marijnissen ,waarom krijg ik geen antwoord??? zie nr.1

  Reactie door Els — donderdag 29 april 2004 @ 13.12 uur

 25. Beste Miki,

  De vergelijking met Amalia gaat niet op, dat is geen kwestie van meer rechten hebben maar de mazzel om in een gouden nest te zijn geboren. (letterlijk)
  Je hebt namelijk wel het RECHT een huis te kopen, maar waarschijnlijk kun je het om financiële redenen en wat dat betreft kan ik je een hand geven.
  Om de financiën te verbeteren hebben wij vrouwen het RECHT om te werken maar helaas de werkgevers ook het RECHT ons in hun ‘mannenwereld’ niet aan te nemen. De VVD zegt de oplossing te hebben: we moeten allemaal verpleegster worden dan kunnen we de wachtlijsten oplossen. Of de tekorten in het onderwijs opvullen omdat mannen die positie (lees:salaris) ook vaak te min vinden.
  We zijn nog verre van een perfecte samenleving maar laten we ons niet met het koningshuis vergelijken, dan blijf je een leven lang ongelukkig/ontevreden, zonde van de energie.

  Reactie door Mischa — donderdag 29 april 2004 @ 13.37 uur

 26. @ Els. Zoals altijd: er staat wat er staat.

  Reactie door Jan Marijnissen — donderdag 29 april 2004 @ 13.50 uur

 27. @jan marijnissen,volgens mij staat er niks of bedoel je, het komt door het kabinet wat er nu zit!

  Reactie door Els — donderdag 29 april 2004 @ 14.10 uur

 28. @ Els
  Waar komt de haat vandaan!? Waarom zijn er kinderen die alvorens met wapens leren omgaan eerst een opvoeding krijgen die kennelijk niet strookt met wat zij al dan niet gecensureert waarnemen?

  Menig Islamiet zegt: Het zijn de doorgeflipten die de Islam uitleggen als: wie niet gelooft, dood.
  Het gros stelt: Islam is het geloof, en wie het niet wil, jammer dan, voor hen is het aarde en dan niks meer, gewoon leven en laten leven.

  Wat is jouw idee waarom, WAAROM, er groeperingen zijn in de wereld die zoals velen van hen het nomen: ‘het westen’ , aanvallen?
  Voorzetjes:
  Hebben ze het mentaal/economisch goed? gaat het werkelijk om bekeer, of je krijgt een kogel uit dit automatisch geweer?
  Of “3. iets anders…” ?

  Reactie door Barend — donderdag 29 april 2004 @ 15.51 uur

 29. Beste Miki

  Ik voel me nu echt een beetje aangevallen.
  Ik sta wel degelijk achter mijn woorden.
  Ik heb ook alles wat ik heb bereikt ZELF bereikt en dat ik nu ondanks een (zelfbekostigde) hoge opleiding moeite heb met het vinden van een baan geeft me 2 keuzes:1,ik kan verbitterd raken over het feit dat ik nog geen baan heb omdat ik weet dat ik RECHT heb op een baan, of 2, ik solliciteer gewoon door en verdien ondertussen wat ik kan met parttime baantjes zodat ik tenminste kan leven.Ondertussen ben ik tevreden met de dingen die wél goed gaan in mijn leven. Een mens neigt automatisch naar optie 1 want zo zijn we opgevoed: ‘kind alles kan als je maar bereid bent ervoor te werken’ maar ik heb toch voor 2 gekozen.
  Omdat ik zo gelukkiger ben. Omdat die bitterheid me alleen maar hoofdpijn bezorgde en ook niet aan een baan hielp. Omdat ik niet verleid wil worden tot het aanvallen van anderen op dit weblog.
  En vraag maar lukraak rond: iedereen die zelf niet decadent is irriteerd zich aan decadent gedrag. Als decadentie zo erg is: dan wil je er toch niet bijhoren? Zoek je geluk in jezelf.

  Reactie door Mischa — donderdag 29 april 2004 @ 17.03 uur

 30. kijk om je heen het leven is meer dan werken en carrieere maken
  onderzoek heeft aangetoont dat werkende vrouwen steeds meer gaan roken en zuipen . wat is er mis aan een huisvrouw ,niks dus , als je denkt dat je je hele leven lekkerbelangrijk moet zijn , mis je een hoop leuke dingen . en wil je toch aan de slag word dan vrijwilliger bij je s.p.afd er is genoeg te doen
  de komende jaren . groetjes henk

  Reactie door henk — donderdag 29 april 2004 @ 17.56 uur

 31. Jan, dat bericht van de AIVD heeft maar 1 ding tot doel: Ze willen graag ons ervan overtuigen dat ze bestaansrecht hebben; ja dat ze hun geld meer dan waard zijn. En ze maken dan dankbaar gebruik van de huidige windrichting uit Den Haag en uit de VS. Voorlopig zal het dus wel weer niet tot een opheffing van deze rare kliek komen; die zichzelf soms lekker buiten de wet kan stellen.

  Reactie door R.Rook — donderdag 29 april 2004 @ 18.12 uur

 32. @Henk 36
  Sorry hoor Henk, maar ik kan het toch niet laten om op je bijdrage te reageren. Kom op Nederland. We gaan allemaal massaal thuis zitten. Nee we willen niet lekker belangrijk zijn en gaan allemaal voor de SP aan de slag. Leuk toch. Lijkt me een geweldig idee. Laat die oudjes zich maar doorwerken tot hun dood en die ene gek die nog zin in werken heeft moet het zelf maar weten. Lijkt me een goed plan Henk…….NOT!!!

  Reactie door Alie Dekker — donderdag 29 april 2004 @ 18.51 uur

 33. alie 38 ik bedoel er is meer dan werken ik heb een eenmans zaak
  maar op de woensdag middag als mijn dochtertje vrij is gooi ik mijn zaak dicht . ik heb een weekend van 2 dagen voor mijn gezin . werk toch gemiddeld 60 uur per week . met veel plezier
  en laat je niet gek maken door deze consumptie maatschappij

  Reactie door henk — donderdag 29 april 2004 @ 22.49 uur

 34. miki 40 ik doe vrijwilligers werk voor de s.p. , de strekking van mijn stukje is dat ik zomin mogelijk slachtoffer wil zijn van het huidige kapitalitische systeem !!

  Reactie door henk — vrijdag 30 april 2004 @ 7.11 uur

 35. We worden rijp gemaakt voor een geruisloze acceptatie van de politiestaat. De kapitaalbezitters die ons werelddeel besturen hebben met de strijd tegen het terrorisme een gouden troef in handen om onze burgerrechten in te kunnen dammen. Onze economische rechten worden uitgekleed onder het excuus ‘China, India en Oost-Europa. En we worden al dom gehouden; waarom is er geen algemene staking geweest tegen de vernietiging van ons recht op de acht-urige werkdag? Waarom gebeurt er in dit achterlijke klote landje niks tegen de afbraak van de beschaving?

  Reactie door Martin — vrijdag 30 april 2004 @ 22.50 uur

 36. #42
  Martin, is de gemiddelde kleine ondernemer zoals Henk schuldig aan dit beleid? Moet je hem treffen door te gaan staken; terwijl hij je gezin mischien wel dagelijks brood geeft? Nee. Het zou wel hout snijden, als rijksambtenaren zouden staken. Een hele tijd geen vuilnis ophalen en dit neer dumpen bij onze regeerkliek.

  het wordt tijd voor de revolutie.

  Reactie door R.Rook — vrijdag 30 april 2004 @ 23.09 uur

 37. voor een ieder, er is nog hoop (niet doelende op de e.o.) maar op de reactie van vele gezonddenkende nederlanders. bij de volgende verkiezingen (europese ) zulen we wel zien dat nederland gezond stemt. ik bedoel sociaaldemocratisch.

  jan

  Reactie door j. aukes — zondag 2 mei 2004 @ 19.00 uur

 38. Er wordt voortdurend over de dreiging gesproken, en rechtvaardiging tegen de as vh kwaad vanwege 11 sept, maar ik mis eigenlijk al sinds die tijd ook de discussie waarom Bin Laden met vliegtuigen gaat gooien. Hij was ooit, ergens in 1996 ofzo nog welkom binnen de big-money-business-club Carlisle-group die volgens mij de werkelijke macht hebben in Amerika. Ik denk dat hij daar gewoon niet op waarde is ingeschat en hem zakelijke autonome belangen voor het midden oosten werden geweigerd, omdat de VS graag zelf de baas wil blijven.
  Maar hoe dan ook alles word gerechtvaardigd onder die val van de toren van Babel (tja zo zie ik WTC)maar we weten echt niet wat nu de werkelijke drijfveren hierachter waren. Als je dat weet namelijk, en je weet die reden weg te nemen (waarschijnlijk gaat het om de gelijkwaardigheid tussen westers en niet-westers) dan denk ik dat je heel wat minder van aanslagen te vrezen zult hebben.
  Heel eigenwijs wordt er niet geluisterd (of gezwicht ) naar gasten als Bin Laden, maar ik denk dat dat juist wel tijd wordt, net als er vroeger niet naar een palestijnse bomber geluisterd werd, gebeurd dat nu ook. Ik kies in ieder geval voor geen van beide partijen, sluit ze maar samen op in 1 cel.

  Reactie door Rob.. — woensdag 12 mei 2004 @ 14.58 uur