Bureaucratie Brigade

Een poos geleden heeft de SP een rapport uitgebracht over de enorme bureacratie in de zorg. Het rapport toont aan dat we jaarlijks 1 miljard Euro kunnen besparen als we een aantal onderdelen van het ‘georganiseerd wantrouwen’ afschaffen. Naast het financiĆ«le gewin, zou het rendement vooral ook te vinden zijn in toegenomen werkvreugde en meer creativiteit op de werkvloer.

Vandaag maakte de Onderwijsraad bekend dat de miljarden extra investeringen van de laatste twintig jaar in het onderwijs vooral zijn gaan zitten in meer bureacratie.

Ik leg me daar niet bij neer. Ik hoop u ook niet.
Hebt u voorbeelden? Laat het me weten svp.
Dat kan ook op de site van de SP.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 26 april 2004 :: 17.40 uur

14 Comments

14 reacties

 1. Werken bij de overheid is een steeds grotere melkkoe geworden. Word tijd voor een paar pittige ondernemers erbij die eens kijken naar rendement. Met ICT moet dat toch allang mogelijk zijn? Jan is toch ook het voorbeeld dat een politicus nu zo zijn activiteiten kan delen overdag? Hulde. Hulde ook voor al die mensen die dagelijks weer voor de klas staan. Hun stem moet een veel grotere rol bepalen. Hoe? Niet zo moeilijk toch? ICT, internet. Met alle plezier zijn ze volgens mij bereid om hun ideeen en ervaringen aan te bieden. Kunnen al die “tussenpersonen” die werk spelen er tussenuit. Mijn hoofdmeester van vroeger stond ook gewoon voor de klas.
  Echt aan het werk zou ik zeggen en ik bied me aan om ICT structuur neer te leggen. Heeft Balkenende meteen een vrouw erbij misschien. Ja hoor ze zijn best te vinden. Alleen jammer dat ze eerst boos moet maken.

  Reactie door Ninka — maandag 26 april 2004 @ 21.17 uur

 2. Ninka,
  Als zelfstandig ICT adviseur kan ik je vertellen (23 jaar ervaring) dat er niet het woordje TE voor moet komen.

  ICT is leuk en aardig maar het moet niet de hoofdader van de maatschappij worden.
  Het is een tool, maar heeft geen drijfvermogen.

  Een fout werkt heel ver door.
  Een breakdown heeft grote gevolgen.
  Een verkeerde interpretatie en iemand is dood en mag veel niet meer, kan geen geld opnemen ‘omdat de computer het zegt’

  Enz.

  Internet veranderd de wereld, maar laat de wereld internet / ict niet de belangrijkste zaken afhandelen.
  Altijd een papieren of whatever backup! (Er wordt sowieso 7 x meer papier verbruikt sinds de mogelijk crashende HDD’s in computersystemen)
  Dan is er nog rsi enz. etc.

  Reactie door Barend — maandag 26 april 2004 @ 21.49 uur

 3. @Barend
  Dat is nu juist de ICT die je dus zo niet moet gebruiken. Grote projecten met alweer maar 1 doel……..eigen zakken vullen. Gewoon simpel beginnen met maar 1 doel, de communicatie middelen bieden. Daarna pas stapje voor stapje verdere middelen toepassen waarbij de gebruikers centraal staan en niet de ICTers. Dus de processen helemaal in dit stadium niet af laten handelen door computers dat komt later wel. Eerst iedereen laten wennen dat je gehoord kan worden, met simpele schermen die ze zelfs in bejaarden tehuizen nog snappen. Kunnen ze daar ook eens aan de bel trekken. Lang leve onze opa en oma en ouders niet te vergeten. Misschien word het eens tijd voor de vrouwen die deze simpele stappen niet overslaan, als jullie mannen tenminste iets van het roer af willen staan. Want dat is ook nog steeds een groot probleem hier, ik kreeg omdat ik niet “onderdanig” genoeg was toch van een groot ICT bedrijf mijn ontslag. Had een mening en dat was niet de bedoeling want er moest gescoord worden. En je moest eens weten hoe ze daar binnen op de potten azen van de overheid. Ja ja er is nogal wat mis hier. Maar goed laten we zoals Jan begonnen is bij de scholen blijven. Een simpele site waar je je mening kunt geven hoeft toch niet zoveel moeite te zijn.

  Reactie door Ninka — maandag 26 april 2004 @ 22.08 uur

 4. @Barend
  Oh ja, mijn allereerste voorstel was een paar pittige mensen die naar rendement kijken. Was ik toch bijna afgeleid door je.

  Reactie door Ninka — maandag 26 april 2004 @ 22.09 uur

 5. Gaat er misschien veel geld naar allerlei adviesbureau’s?. De kennis en de ervaring op de werkvloer wordt niet of nauwelijks meer aangesproken? Als dat zo is is dat natuurlijk niet alleen zonde van al dat geld maar ook behoorlijk demotiverend voor het personeel en de betrokkenen. Ik werk zelf niet in de zorg of het onderwijs dus ik gis naar de oorzaken van bureaucratie. Ik ben benieuwd naar de reacties van de ervaringsdeskundigen.

  Reactie door Alie Dekker — maandag 26 april 2004 @ 22.17 uur

 6. Ninka, de verkoop van ict hard- en software levert ondernemers wel wat op, het gebruik (in andere waarden dan geld) er van veel minder (in genoemd onderwerp)
  Als ik het goed herinner was er een recent onderzoek en dat wees uit dat klassen met computers lagere cito scores hadden bijv.

  Vergelijk het met analfabetisme, men kan lezen, maar is men schrijver? Begrijpen anderen de schrijvers?

  Nu kan men schrijven, maar is iets simpels als antivirus en firewalls velen al niet boven de pet?
  Er zal nog wel minstens 10 jaar overheengaan voordat onze ideeen vruchtbare grond krijgen.
  Zo ben ik al 8 jaar lid van de SP, nu pas komen ideeen waar ik indertijd mee binnen kwam tot uiting…

  Reactie door Barend — maandag 26 april 2004 @ 22.20 uur

 7. @Barend
  Indirect zeg je dus inderdaad zelf ook dat de ICTers aan de loop zijn gegaan en soms op de stoel gaan zitten van mensen die het eigenlijk voor het zeggen zouden moeten hebben. Geef de leraren en leraressen een stem, dat is alles. Als daar een toeter voor nodig is of een computer maakt niet uit. Dat bepalen hun en de rest is ondersteunend. Met alle respect maar uit je verhaal klinkt toch iets arrogants (10 jaar overheen…….onze ideeen….vruchtbaar…..etc.) Het gaat er toch juist om te luisteren naar mensen die werkelijk weten waar het om gaat? Hun ideeen moeten toch vruchtbare grond krijgen?
  Maar goed ik hou ermee op mijn punt is duidelijk denk ik.

  Reactie door Ninka — maandag 26 april 2004 @ 22.51 uur

 8. Uit de reacties en de onkunde op te maken hebben er tot nu toe niet veel mensen gereageerd die in de zorg of onderwijs werken. Tot nu toe zijn mijn ervaringen in de zorg dat er niet veel geld in om gaat: oude gebouwen, salarissen die redelijk zijn maar minder zijn dan een gemiddelde baan in het bedrijfsleven en veel minder adviseurs dan bijvoorbeeld een Ministerie van Defensie. Waar blijft dan al dat geld? Goede vraag: ik denk dat er meer gekeken moet worden in de richting van dure geneesmiddelen en specialisten. Bureaucratie is er inderdaad genoeg: gisteren was er een item op TV waarin werd vermeld dat Nederlandse zorginstellingen weinig geld uit Europese fondsen binnenhalen. Verbaast me niets want het is al ongelofelijk moeilijk om bijvoorbeeld geld van de AWBZ te krijgen zelf al heb je daar al toestemming voor. Je hebt dan te maken met CTG’s,CVZ zorgkantoren en zorgverzekeraars, laat staan als je nog eens Europa ingaat.
  Jan of Agnes, een tip: al eens gekeken wat het CTG aan informatie wil op jaarbasis en wat ze ermee doen? Ik heb al in heel wat bedrijfstakken gewerkt maar wat hier aan informatie moet worden verzonden is echt veel.

  Reactie door Opheffer — dinsdag 27 april 2004 @ 8.44 uur

 9. Ik werk als docent op een groot MBO-college. Op dit moment is het hier zo dat voor elke docent ook een ondersteunende medewerker is.(1 op 1!!!) Dan vraag je om bureaucratie, lijkt me…

  Op dit moment is men op ons college (en op vele andere mbo-scholen) bezig met saneren als gevolg van de zogenaamde mbo-korting. Er moeten mensen weg! En wie moeten er voornamelijk aan geloven? De docenten! Laat ze eens goed kijken naar de ondersteunende diensten.

  Onder de noemer van onderwijsontwikkeling worden er nu bezuinigingen doorgevoerd. Meer ‘open leren’. (veel leerlingen in 1 ruimte met minder docenten) Meer tutoren en instructeurs ipv docenten, want dat is goedkoper.

  Nog een ander punt waar ik me boos over kan maken is het feit dat er bijna ieder jaar iets nieuws bedacht wordt, waardoor je materiaal wat je het jaar ervoor ontwikkeld hebt weer weg kunt gooien.

  Begrijp me goed; ik ben niet tegen vernieuwing en verbetering, maar je moet die vernieuwingen wel een eerlijke kans geven voordat je al weer zegt dat het niet werkt en weer anders moet!

  En het meest frustrerende is dat je het gevoel hebt dat je als docent er weinig of niets aan kunt doen. Er wordt voor ons beslist!

  En ondertussen proberen wij als docenten om de leerlingen niet de dupe te laten worden van onze zorgen. En weet je wat? Het lukt ons nog steeds! Maar het wordt er niet makkelijker op!

  Roger
  lid SP
  Tilburg

  Reactie door Roger van den Akker — dinsdag 27 april 2004 @ 9.01 uur

 10. Ninka schreef: ” ”

  “Indirect zeg je dus inderdaad zelf ook dat de ICTers aan de loop zijn gegaan en soms op de stoel gaan zitten van mensen die het eigenlijk voor het zeggen zouden moeten hebben.”

  Zo zal je het mij niet horen zeggen. Wel is het waar dat die er ook zijn geweest. Wellicht en mede daar veel mensen (ja dat komt ook door middelen) digibeet of zelfs anti-automatiseren waren en nog zijn.
  De mensen keken (en kijken) vaak op tegen degene die het weet, ‘de Nr.7 van de computer, de grote 0 en 1 verlosser, vertel ons hoe we moeten werken, hoe werkt het?’

  “Geef de leraren en leraressen een stem, dat is alles.”

  iedereen heeft die stem al lang. Vaak gebruikt men hem pas als het (te) laat is. Zo heb ik (algemeen gezegde van mij) geen hoge pet op van de opbouwers van dit land qua stemgedrag, hetgeen het Nu mede heeft gevormd.

  “Als daar een toeter voor nodig is of een computer maakt niet uit.”

  En die wil jij dan leveren. Mooi streven.

  “Dat bepalen hun en de rest is ondersteunend.”

  Wat wij zien als ondersteuning zien velen nog als onoverkomelijk obstakel. Door angst en onkunde/onwetendheid haalt men er niet uit wat er in zit.

  “Met alle respect maar uit je verhaal klinkt toch iets arrogants (10 jaar overheen…….onze ideeen….vruchtbaar…..etc.)”

  Geef ik grif toe, en je hebt deels gelijk. In mijn arrogantie ga ik zo ver dat ik niet alles weet of alle antwoorden heb, iedereen zijn eigen visie en plaatje van de wereld heeft, dus ik ben een arrogante nederige :-)

  “Het gaat er toch juist om te luisteren naar mensen die werkelijk weten waar het om gaat?”

  Campagne taal…

  “Hun ideeen moeten toch vruchtbare grond krijgen?”

  Die is er al, alleen men kan vaak nog niet wieden, planten en verzorgen.

  “Maar goed ik hou ermee op mijn punt is duidelijk denk ik.”

  In bericht 1 was het dat voor mij al.
  Neemt niet weg dat iets makkelijk uitspreken in de praktijk wat moeilijker kan zijn om daadwerkelijk uit te voeren.

  Reactie door Barend — dinsdag 27 april 2004 @ 10.41 uur

 11. Onlangs zag ik bij Nova of netwerk zondag een reportage over de burocratie in de thuiszorg. Er was een huisarts die en publique ging klagen over die zogenaamde indicatie instituten (kreeg hierbij zeer veel bijvan van andere huisartsen;zei hij); die volgens hem geen toegevoegde waarde hebben. Huisartsen kunnen ook zonder zo’n administratieve kolos direct in overleg met de thuiszorg-instelling een patient helpen. Eigenlijk verkoopt men dus gebakken lucht; waar patient en belastingbetaler de dupe van zijn.

  Reactie door R.Rook — dinsdag 27 april 2004 @ 17.49 uur

 12. @Ninka: Als ervaren IT-er zeg ik: IT is geen oplossing. Het veroorzaakt alleen maar meer ellende! 15 jaar geleden kon het toch ook zonder automatisering? Ik vind mijn vak nog steeds leuk, maar lig elke dag weer in een deuk om de debiliteit ervan. We helpen onszelf naar de klote door alles en nogwat door ‘ICT’ te willen laten regelenen. Dom, dom, dom.
  Er zijn niet veel mensen die er ECHT verstand van hebben, zo lijkt het.

  Computers in het onderwijs? Tuurlijk niet, laat de leerlingen normaal les krijgen. De PC komen ze vanzelf wel tegen (thuis of later op het werk).

  Als ras-echte IT-er kan ik iedereen aanraden om NOOIT iets met computers te maken te willen hebben. IT lost alleen maar iets op voor … IT-ers, omdat het zo leuk is, althans als onze banen nog niet naar India zijn verplaatst.

  Reactie door Martin — vrijdag 30 april 2004 @ 23.33 uur

 13. jack black

  jack black Beauty in things exists in the mind which contemplates them.

  Trackback door jack black — vrijdag 29 april 2005 @ 23.43 uur

 14. sprint ringtones

  sprint ringtones shall murderers rustical and beauteous damsels : Which, therefore, of your LORD’S press-agents

  Trackback door sprint ringtones — woensdag 5 oktober 2005 @ 12.38 uur