Beschaving?

Eerder heb ik hier al ‘ns iets geschreven over deze misstand.
Het is goed dat Jeugdzorg nu eens echt aan de bel trekt.
Ik weet zeker dat Jan de Wit en Agnes Kant al lang hiermee bezig zijn. Dat alleen is echter niet genoeg. Het kabinet zal snel iets moeten doen!

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zondag 25 april 2004 :: 20.48 uur

16 Comments

16 reacties

 1. Jan, ja,

  Schande. Moeten we niet eens gaan nadenken over mogelijkheden om Nederland internationaal aan de schandpaal te nagelen? Er is op tal van terreinen meer dan genoeg reden toe.

  T.a.v. deze regering maak ik mij heel weinig illusies. Het “horkengehalte” ervan is bepaald indrukwekkend te noemen.

  Mazzel & broge, Evert

  Reactie door Evert Wesker — zondag 25 april 2004 @ 21.39 uur

 2. Van 1990 tot 1994 heb ik gewerkt bij de koepelorganisatie van de instellingen voor jeugdzorg. In die periode zijn er tientallen brandbrieven naar de kamercommissie en de bewindspersonen gestuurd. Ik hoop dat er nu eindelijk eens echt iets gebeurd!

  Reactie door Hansje — zondag 25 april 2004 @ 22.05 uur

 3. Wie de jeugd heeft…..
  heeft problemen…

  Politiek eerst, dan volgen bedrijven, dan de ouder(s), die leiden een generatie op

  Dat mengsel, door de tijd heen, is de cocktail NL

  Reactie door web-tester — zondag 25 april 2004 @ 23.46 uur

 4. Nou volgens mij heb ik hier een maand hgeleden ook al eens een noodkreet geluid waar niemand op reageerde, dus niet heiliger dan de paus graag. Ik zit op dit moment in zo’n situatie en neem van mij aan het is een grote puinzooi. Mijn zoon zit in zo’n instutuut omdat zijn vader weigert allimentatie te betalen. Dan zul je je afvragen hoe heeft hij dat voor elkaar gekregen, gewoon met leugens en bedrog. En de jeugdzorg trapt er gewoon in. Nu hebben ze een OTS en weigeren de nieuwe wet toe te passen. Ook gaan ze er nog steeds vanuit dat moeders lieve meisjes zijn die op de bank zitten. Terwijlvanuit het andere loket “je op je toekomst voorbereid moet zijn”. Er zit een diepgewordtelt probleem onder en dat is dat de moeders nog steeds geen kansen krijgen hier en de zoons en nu ook dochters daar zwaar gefrustreerd van raken. Graag zou ik hierover mee willen babbelen. Eind mei heb ik dan eindelijk mijn voogd voor een klachten commissie en godzijdank word mijn zoon vrijdag 17 en is er tot nu toe met weinig kleerscheuren af gekomen. Maar voorlopiug zit hij wel vast ergens in zuid limburg? en waarom? Mijn zoon vind het prima als het in de publiciteit komt dus dan nu ook boter bij de vis en help me om mijn zoon daaruit te halen.

  Reactie door Ninka — maandag 26 april 2004 @ 10.21 uur

 5. @Ninka Je inbreng is me niet ontgaan. Mij lijkt dat dit echter niet de plek is om persoonlijke problemen op te lossen. Neem contact op svp.

  Reactie door Jan Marijnissen — maandag 26 april 2004 @ 11.42 uur

 6. Een grote schande is het. Buro jeugdzorg als eerste loket functioneerd mijns inziens niet. Ik zie een regio die allerhande aanbod heeft, jeugdzorg, ggz jeugd ggz, ziekenhuizen en ieder doet zo zijn eigen ding. Ze proberen te netwerken maar ik zie hier niets van. Loop alleen maar tegen ik weet niet, even navragen en nee dat hebben we niet. Ja wij hebben het wel maar mogen niet meer aannemen dat moet via buro jeugdzorg. En daar sta je met gemak een half jaar in het gunstige geval op een wachtlijst. Ja zo gaat het bij het loket al helemaal fout.
  EEn schande dat jongeren die zo vastlopen in een gevangenis terrecht komen. Op het moment dat je ze gaat behandelen mag je eerst het trauma van de opvang gaan wegwerken. Grote instanties zijn in nederland alleen maar ziekmakend. Je schaamt je toch dat je een nederlander bent

  Reactie door Mariet — maandag 26 april 2004 @ 13.15 uur

 7. Waarschijnlijk valt dit ook onder de eigen verantwoordelijkheid van de burger waar dit kabinet zo mee schermt.Net zoals werk en inkomen. Doodgewone afbraak van onze sociale samenleving heet dat in mijn ogen: bezuinigingen rijzen de pan uit maar ondertussen weet de ene commissie te vertellen dat de ministerssalarissen omhoog moeten en weet Doctors van Leeuwen ook te vertellen dat ie te weinig verdient. Aan Zalm zou ik de raad willen geven om de salarissen van topambtenaren te korten met 30 % en wat hij dan bespaart kan naar jeugdzorg toe en aan Doctors van Leeuwen zou ik willen zeggen: zoek een andere baan als je niet tevreden bent ( al zal dat niet meevallen met deze werkeloosheid en met de leeftijd van Arthur of hebben deze jongens daar niet zo’n last van??)

  Reactie door Opa-Buiswater — maandag 26 april 2004 @ 16.13 uur

 8. Dit kabinet maakt meer kapot dan velen lief is.

  Reactie door folkert de lepper — maandag 26 april 2004 @ 17.28 uur

 9. ……….. Laat ik nu net in een bajes werken waar ook dit soort jongeren wel eens verblijven en waar ik regelmatig mee werk.
  Toch ben ik enigzins verbaasd over de gang van zaken en irriteert het me helemaal dat jeugd*zorg* er zo lang over moet doen om dit probleem kenbaar te maken.
  De gemiddelde gevangenismedewerker spreekt er namelijk al meer dan twee jaar schande van.
  Wie lost het op en wie wilt betalen voor een onzekere toekomst in een land waar alles zeker wordt geacht en we ons allemaal in een bunker wanen waar problemen niet van dit kaliber voorkomen?
  Ik heb mensen die jaren vast zaten weg zien gaan zonder hulp van reclassering omdat die ze vergeten was……… resultaat ……….. juist……… ze zitten er weer!!!
  Het is somber maar het zijn er nu nog maar 800 jongeren( volgens mij missen ze er 2000 of meer)
  Ik ben van mening dat elke politieke partij moet staan voor de mensen in de inrichtingen en gevangenissen die ze zelf hebben gebouwd en geregeld. Maar nog meer ben ik van mening dat een jeugdzorg en een reclassering veel en veel beter moet worden ondersteund en beschermt zodat niet 1 of andere minister pief ze kaal kan plukken met alle gevolgen van dien.
  Het huilend voor de poort zien staan van deliquenten ( wat overigens geen dagelijkse kost is maar 1 vindt ik zelfs al teveel) omdat ze niet weten waar ze naartoe moeten omdat er geen geld is om ze in te lichten is niet echt prettig kan ik je verzekeren. Erger nog al de uren die je binnen deze muren heb gestoken om ze weer wakker te schudden worden in 1 dag……. wattttt in 2 uur overboord gegooid. Dus eer van je werk heb je niet altijd. en nu wil ik niet altijd een compliment voor het werk maar ik voel me soms net een glaszetter die klaar is en zich omdraait en de ruiten liggen weer in elkaar :(
  Het kabinet wat er nu is moet zich ook echt achter de oren krabben of dit wel kan.
  En eigenlijk wilde ik een korte reactie geven en betrap ik mezelf erop dat deze weer te lang is naar mijn zin en dat ik alleen maar boos zit te worden.

  [b]Want bezuinigen op de jeugd is een bezuiniging op de toekomst!![/b]

  Reactie door marc — maandag 26 april 2004 @ 20.15 uur

 10. “Beschaving? ”

  Ineens schoot het me te binnen:

  Ghandi antwoordde de journalist:
  “Wat ik van het beschaafde westen vind? Een goed idee ! “

  Reactie door Barend — maandag 26 april 2004 @ 21.45 uur

 11. Marcus Aurelius
  - Laat je nooit door de toekomst intimideren. De wapens van de rede waarmee je je nu verweert zullen je dan, als het moet, ook van dienst zijn.

  Reactie door folkert de lepper — maandag 26 april 2004 @ 23.02 uur

 12. Ik denk, en dat is mijn bescheiden mening, dat er al veel eerder meer aandacht aan de jeugd besteedt moet worden! Waarom kan een kind niet op een normale manier begeleid worden als het problemen heeft? En dan denk ik niet direct aan jeugdzorg, want dat is een station waar ze wat later terecht komen. Als er nu eens meer aandacht aan kinderen met leer- en opvoedingmoeilijkheden besteed wordt, i.p.v. dit af te doen met een pilletje. Niet dat dat niet helpt, maar ik zie dat als “erbij”. Hoe lang moet het duren tot mensen eens serieus genomen worden met hun vragen en opmerkingen, en wanneer wordt er eens geld vrijgemaakt voor dit soort zaken? Dan zullen we het er nog maar niet over hebben dat wij hier, in Zeeland, zo’n beetje aan het einde van de wereld zitten en al beperkter in de mogelijkheden zijn qua hulpverlening dan elders in het land…

  Reactie door conny — dinsdag 4 mei 2004 @ 17.43 uur

 13. Ook ik maak me grote zorgen over onze jeugd… Kijk nou naar die kinderen die dat meisje hebben vermoord en daarna in brand hebben gezet om sporen te wissen, of die jongen in den haag die zijn leraar heeft vermoord, en zo zijn er nog een hele hoop andere kinderen die streken uithalen om maar een beetje aandacht te kunnen krijgen van hun ouders…

  Ik vind dat als jonge kinderen op vroege leeftijd al in de knel komen deze kinderen begeleid moeten worden… maar zeker zo belangrijk vind ik dat de ouders op hun vingers moet worden getikt want die zijn (NIET ALTIJD!!!) de verantwoordelijke!!

  Ik ken een jongen die ADHD heeft, waarvan de vader is overleden en de moeder eigenlijk te labiel is (door haar verdriet)om voor deze jongen te zorgen. Deze jongen word regelmatig door politie thuis gebracht omdat hij weer is een keer op een dak is geklommen, omdat hij op straat sinterklaas met rotjes aan het bekogelen was, omdat hij op een bedrijventerrein had ingebroken( maar de knul was verstoppertje aan het doen en moest zich toch ergens verstoppen), als hij ruzie heeft met zijn moeder en alle ramen ingooit enz enz… maar er is geen instantie die deze jongen helpt… die hem kan zeggen wat goed en fout is want volgens mij heeft hij geen benul van die dingen die niet goed zijn. Over 2 misschien 3 jaar is deze jongen 15/16 jaar en dan???? Dan is er “weer zo’n kind” die van thuis uit niet de goede basis heeft meegekregen en bij Marc (van bericht 10) terecht komt. We moeten zorgen in Nederland dat juist deze kinderen voldoende aandacht krijgen en meekrijgen (inclusief de ouders) hoe het wel en niet moet.

  En ik wil hiermee niet zeggen dat alle criminele jeugdigen de schuld is van ouders maar in een hele hoop gevallen is het vaak wel zo.

  Mijn kinderen vinden het spannend om op straat een agent aan te spreken en te vragen om een politieplaatje of dergelijke en hebben voldoende ontzag voor deze om beleeft te zijn. Ik hoop dat ik het zo kan houden en blijf er voor knokken om daar een steentje aan bij te mogen dragen…. maar helaas zijn niet alle ouders zo…

  Reactie door Marielle — dinsdag 4 mei 2004 @ 18.32 uur

 14. Vorige week stond er in de volkskrant een stuk genaamd ‘Jeugdopvangenis’ dit over de jeugdzorg en wat er wordt gedaan.
  Dit omschrijft nu precies wat wij al jaren beleven.
  Onze dochter kreeg last van haar hechtingsstoornis, wij zoeken heel onwetend om hulp. En dan opeens, zonder dat je het zelf in de gaten hebt, wordt je 12 jarige dochter ( toen 1 dag 12) geplaatst in een veilige gesloten setting, zoals ze dat noemden.
  Voor behandeling. Dan sta je na een week voor het eerst aan die poort, en deinst terug. Het blijkt gewoon een jeugdgevangenis te zijn, die zogenaamd veilige, gesloten behandelplaats.
  Nu 3 jaar later, weten we nog niet wat dat behandelen inhoudt.
  Onze dochter is er alleen maar slechter geworden, zeker niet behandeld, en nu rond zwervend omdat de jeugdzorg het niet meer weet.
  Bedankt zeggen we dan maar.

  Reactie door Marianne Dijkstra — dinsdag 4 mei 2004 @ 22.47 uur

 15. Jeugdzorg? Dat zou de zorg voor de jeugd moeten betekenen!

  Nu trekt Jeugdzorg zelf aan de bel. Er zitten te veel jongeren in afwachting van psychiatrische hulp in een jeugdgevangenis. (Ze kunnnen haast niet anders, er zijn al zoveel onderzoeken naar de psychiatrische stoornissen van jongeren binnen de JJI’s verricht. Heel de media gonsde ervan.)
  Toch is dat is al jaren zo, erg schrijnend. Mijn dochter heeft er ruim 3,5 jaar gezeten, terwijl ze psychische behandeling nodig heeft(wat nu nog moet opstarten). Bijbehorende ouders worden niet gehoord en het opstarten van een behandeling kan daar niet omdat ze die expertise niet in huis hebben en ook niet willen inhuren. Overigens dezelfde instelling dan de dochter van Marianne in de reactie hierboven.
  Ze is er in al die jaren niet behandeld en ook niet beter op geworden. Inmiddels woont ze(16) als tussenoplossing thuis, omdat er in de psychiatrie, daar waar zij op haar plaats zou zijn, wachttijden zijn van 18 maanden. Er zijn er pas 2 voorbij. Ze kwam thuis zonder behandeling, begeleiding, dagbesteding of wat dan ook.
  Jeugdzorg????
  Ze doen zeer weinig tot niets. Als ouder mag je alles zelf regelen en kunt alleen tegenwerking verwachten.
  Jeugdzorg! Wel OTS willen, maar niet eens een stukje begeleiding bieden aan het kind.
  Gelukkig ervaart mijn dochter het thuis als beter dan de JJI, en lukt het haar redelijk om zich aan de regels te houden. Gelukkig maar, maar het lijkt of jeugdzorg wacht tot het fout gaat voordat ze weer iets gaan ondernemen, terwijl ze een duidelijke opdracht van de kinderrechter hadden gekregen.
  En die meiden uit JJI’s hebben heus wel geleerd binnen welke circuits je snel kunt onderduiken en je geld kunt verdienen.

  Ik geloof dat ik er erg kwaad over kan worden, want de jeugd van nu, met psychische problemen zijn de dupe.
  Wachtlijsten, wachtlijsten, doorschuiven, weer wachtlijsten, opnieuw screenen(3e x) en wachten op…..
  Nood? Jammer dan, er zijn meer urgente gevallen.

  Het is dus niet de nood van de jongeren in de JJI’s. Maar ook het voortraject, zoals mijn naamgenote ook uit Zeeland al melde. Neem ouders eens serieus. sus de problemen niet. Erg frustrerend.
  Laat de JJI’s expertise moeten inhuren en behandelpeuten laten aannemen. Want die zijn wegbezuinigd.
  En begeleid de jongeren ambulant als nazorg. Niet 3 maanden, maar misschien wel 3 jaar. Of nog langer indien gewenst.

  Ik denk dat ik me maar eens moet laten omscholen.

  Reactie door Conny — woensdag 5 mei 2004 @ 0.56 uur

 16. Sinds 1,5 jaar vangen wij jongeren op uit nederland die in de geschetste situatie zitten; kunnen niet meer thuis wonen en er is geen plaats in een behandelinstituut. Hier bij ons in Frankrijk komen ze tot rust, krijgen aandacht en leren te werken in bv de tuin zonder te piepen. Veel structuur,rust en aandacht doet wonderen bij deze kinderen.
  Nu willen wij zelf een stichting opzetten om deze kinderen die tussen wal en schip vallen te begeleiden,maar dat is helaas niet zo’n eenvoudige zaak.Waar halen we het geld vandaan voor zoiets?
  Kijk er zijn dus nog wel mensen die wat willen doen maar op deze manier is er dus een extra drempel.
  Voor een ieder die dit leest: mail ons a.u.b. als u informatie heeft over het financieren van dergelijk project.
  Gastgezinnen en kinderen genoeg: nu het geld nog!
  Inge Haak

  Reactie door I.Haak — dinsdag 14 juni 2005 @ 11.19 uur