April: Noord Holland

zaterdag 24 april 2004 :: 20.15 uur

Elke maand verblijf ik ‘n kleine week in ‘n provincie. Na Overijssel, Zuid Holland en Limburg was deze maand Noord Holland aan de beurt.

De eerste dag verbleef ik in de Noordkop.

Eerst ‘s middags naar ECN in Petten. Er wordt daar veel onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van zon- en windenergie, maar ook naar hoe fossiele brandstof schoner kan worden aangewend.

‘s Avonds een zeer druk bezochte avond in Schagen. We hebben daar ‘n nieuwe afdeling…een mooie opsteker voor ze.

De volgende dag naar Weesp, naar verpleeghuis Hogewey. De demente bewoners wonen in kleine groepen naar leefstijl. Men probeert er de mensen een fijne tijd te bezorgen door ze zo veel mogelijk actief te laten zijn. De aanpak hier zou wel ‘ns voorbeeld kunnen zijn voor alle andere verpleeg- en verzorgingshuizen.

Daarna ‘n gesprek met Fons van Westerloo over de media in Hilversum.

Donderdagavond ‘n forum over ‘waarden en normen in de media’ in het Vakbondsmuseum in Amsterdam. Het forum bestond (vlnr) uit Jasper van Dijk (SP), Jan Douwe Kroeske en Jan Kuitenbrouwer. Interessant.

Vrijdag de hele dag in Zaanstad geweest. Veel opgestoken over de regio en de mensen die er wonen. Mooie gesprekken gevoerd…

…en ook nog ‘n tochtje op de Zaan, met heel mooi weer.

In Hilversum ‘s avonds ‘n avond in de reeks van de ‘Red de solidariteit’-avonden. Ook Hilversum is ‘n betrekkelijk jonge afdeling. Ze pakken de zaken krachtig aan en dat was te merken aan de goede opkomst. Een oude vriend, die ik 35 jaar niet meer gezien heb, zat op de tweede rij…

Vandaag eerst naar TROS-Kamerbreed (R1).

In Utrecht ‘s middags ‘n grote bijeenkomst met leden van de SP die ook vakbondslid zijn. Gesproken over de plannen om de komende weken flink actie te gaan voeren tegen de asociale plannen van De Geus in verband met het prepensioen. Hier en op de SP-site komt snel meer info over deze acties.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

8 Comments

8 reacties

 1. Hopelijk krijgt Nederland zeer snel door wat de consequenties zijn van de plannen van de Geus inzake het prepensioen. En hier blijft het niet bij als hij zijn zin krijgt. Ons hele sociale stelsel (wat er nog van over is!!) staat op het punt van instorten. Ook wordt het nu eens tijd dat de vakbonden opkomen voor de belangen van hun leden en deze niet wederom verkwanselen.

  Reactie door Fred van Kolck — zaterdag 24 april 2004 @ 21.11 uur

 2. Het nederlandse sociale stelsel staat op dezelfde fundering als de toren van Pisa.

  Reactie door Maarten — zondag 25 april 2004 @ 12.46 uur

 3. Inderdaad. Maar ik wil hier nog aan toe voegen, dat de bonden vooral niet goed bezig zijn geweest in al die jaren, door steeds maar de lonen te laten stijgen. Hierdoor zitten we (naast een peperdure euro) met een exportprobleem.

  De bonden hadden de regering onder druk moeten zetten, toen deze kwam met allerlei bezuinigingen en lastenverhogingen (vooral de lokale overheden) zoals de invoering en verhoging van ecotax en de verhoging van BTW naar 19%. HIER had men de regering op moeten aanspreken. Door de lasten te verlagen over de gehele linie, ben je immers ook niet zo’n grote loonstijging nodig….EN zijn de ondernemers ook blij. Kortom: lastenverlaging voor iedereen is in feite een vorm van loonstijging, want je houd nominaal meer over.

  Het volgende is echter gebeurd: De regering verhoogt de lasten voor de gewone burgers (en verlaagt de lasten voor bedrijven) en de bonden gingen gewoonweg maar hogere lonen eisen voor het verlies aan koopkracht. Ondertussen gedoogde men wel dus alle bezuinigingen en lastenverzwaringen, die ondertussen werden ingevoerd. Dit ging zo jaren door, totdat Nederland zichzelf uit de markt prijsde en nu een land is, waar bedrijven uit weg vluchten de grens over.

  Het tij kan nog worden gekeert, voordat we straks 2 miljoen werkelozen hebbben en een nog groter aantal inactieven. De bonden moeten dus de overheid, samen met diverse andere oppositionele groeperingen onder druk zetten, om hen een andere koers te laten varen. Maar als ik de koppen van de krant nu lees, dan heb ik weinig optimisme. Huur: stijgt boven de inflatie, ziekenfonds: wordt duurden en schraler, OZB en energie: enz enz. Geen bond die zich dit aantrekt. Van der Waal zijn wijsheid reikt niet verder dan zijn eigen loonstrookje en zijn eigen huishoudboekje.

  Reactie door R. Rook — zondag 25 april 2004 @ 13.09 uur

 4. De toren van Pisa staat nog steeds.

  Reactie door BJ — zondag 25 april 2004 @ 18.36 uur

 5. Jan Marijnissen doet links hart sneller kloppen! Ook in Hilversum.

  Lees hier het verslag en bekijk de foto’s…

  Reactie door Jeroen — dinsdag 27 april 2004 @ 0.35 uur

 6. Nou! Wás je een keer in Zaanstad, heb ik het helemaal gemist!

  Reactie door Blues — woensdag 28 april 2004 @ 9.05 uur

 7. jack black

  jack black One is not born, but rather becomes, a woman.

  Trackback door jack black — vrijdag 29 april 2005 @ 23.41 uur

 8. raar zomaar effe een toren reden i8k heb wel eens een vogeltje gered maar een toren

  Reactie door ellisjekvcvghj — maandag 13 november 2006 @ 16.45 uur


 • Het land in

 • Foto