Gerrit Zalm antwoordt…

Gerrit Zalm heeft ‘het stokje’ opgepakt en mijn vragen beantwoord.
(maandag, 19 april)

Op zijn beurt heeft hij Wim de Bie bijvoorbeeld gevraagd:
Is er nog ruimte voor ‘n Tegenpartij?
Wanneer was je voor het laatst boos?

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

dinsdag 20 april 2004 :: 17.04 uur

30 Comments

30 reacties

 1. Ja, Jan Marijnissen dat is een zeer goede vraag. Sinds de invoering van die stomme eenheidsmunt de Euro sta ik als simpele burger van dit land zeer vaak rood. En kan ik de bank veel vaker de rente terug betalen van wat ik rood sta op mijn rekening. In guldens had ik samen met mijn partner een mooi netto inkomen van +/- 4000,= Nederlandse guldens. Nu met die Euro hebben wij een netto inkomen van +/- 2000 euro maar het leuke van dit euro verhaal is dat alle kosten weldegelijk gestegen zijn. Dus G. Zalm staat u ook zo vaak rood als ik?

  Reactie door Denise Hesselink — dinsdag 20 april 2004 @ 17.28 uur

 2. Jan Marijnissen,
  verhoging:
  huur, ziekenfonds, energie, awbz, gemeente, waterschap,etc.
  Dan klets het kabinet over de nullijn, voor mij is het een dikke -lijn. Dan stelt hij van die onozele vragen aan de Bie.
  Was er maar een tegen partij die de lasten eerlijk verdeelde.
  Hij kan beter vragen waneer ze voor het laatst boos op hem zijn geweest. Hij had Melkert moet heten.

  Reactie door folkert de lepper — dinsdag 20 april 2004 @ 18.56 uur

 3. Netjes beantwoord door Zalm.
  Vooral zijn visie op “progressief” kunnen de meeste zich socialist noemende mensen in hun zak steken….

  Reactie door Ron — dinsdag 20 april 2004 @ 19.00 uur

 4. Ron,
  In deze wil ik met jou en Zalm meegaan.
  De term progressief zegt wel degelijk iets, het betekend vooruitstrevend. Daarmee staat het dus tegenover “conservatief”.

  Niet ben ik het met Zaalm eens wat betreft het toekennen van een nieuwe betekenis aan het woord, namenlijk “veranderings gezind”. Het gezegde luidt, niet elke verandering is een vooruitgang en daarbij wil ik het ook graag houden.
  Dat links Nederland “te” lang het woord “Progressief” geclaimd heeft, is wel te verklaren uit de claim die liberalen, lees vooral VVD, maar ook een deel van de CDA aanhang, legden op het woord conservatief, dus behoudend. Nee socialisten zijn per definitie niet progressief, maar door veranderingen door te voeren is de VVD niet opeens vooruitstrevend geworden. De VVD, plus een deel van de CDA aanhang, is nog steeds conservatief. Namelijk in het nastreven en consolideren van de suprematie van de kapitaal krachtigen. En het nasteven van maatschappij verandering waarbij de krachten gewoon eerlijk verdeeld zijn over mondige burgers, dat mag dan denk ik als progressief worden beschouwd, het betekend in mijn visie namenlijk vooruitgang in menswaardige behandeling van een ieder. En die claim mogen, nogmaals naar mijn gevoel, de socialisten wel degelijk leggen op dat woord.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — dinsdag 20 april 2004 @ 20.05 uur

 5. Hallo Jan,

  Ik vond al die vragen en antwoorden wel leuk.

  Maar ik heb toch een vraagje aan jou:

  Hoe zie jij de wereld over tien jaar?

  Groetjes,

  Farshad

  Reactie door Farshad Bashir — dinsdag 20 april 2004 @ 21.05 uur

 6. Bn’er stokje
  Leuk om te horen dat Gerrit Zalm (de man die over ons allen geld gaat) thuis de financiën laat regelen door zijn vrouw…. Op de vraag van Jan Marijnissen: “Wanneer stond u voor het laatst rood?” antwoorden onze Gerrit: “Privé ga ik niet meer…

  Trackback door Marion en Arno's Bl√łg — dinsdag 20 april 2004 @ 21.18 uur

 7. Heeft Wim de Bie ook een weblog?. Dat moet ik zien. Geweldige man. Altijd enorm genoten van “van Kooten en de Bie”. Nog steeds komen ze te pas en te onpas terug in ons dagelijkse woordgebruik. Grapjes en uitdrukkingen die bij mijn generatie gelijk een glimlach van herkenning teweeg brengen.

  Reactie door Alie Dekker — dinsdag 20 april 2004 @ 21.55 uur

 8. Jazeker Alie..
  http://bieslog.vpro.nl/programma/bieslog/index.jsp

  Vind Zalm zijn antwoorden erg vaag hoor..

  Reactie door Lambert — dinsdag 20 april 2004 @ 22.30 uur

 9. @ Ron,

  Zowel liberalen als socialisten hebben zichzelf altijd progressief genoemd. Alleen partijen als de SGP noemen zichzelf behoudend en conservatief. De SGP laat zelfs geen vrouwen toe, dus ga maar na.

  Wist je trouwens dat de VVD na WOII oorspronkelijk een afsplitsing was van de toen grootste socialistische partij, de SDAP?

  Nederland heeft grote veranderingen gekend dankzij progressieve liberalen (zoals Thorbecke) én aan dito socialisten (zoals Troelstra, Drees).

  Alleen is niet iedere verandering een verbetering. Soms moet een socialist dus, net als een liberaal, behoudend zijn.
  Het ligt er maar aan waar het over gaat. Eén ding staat voor mij vast: onze nog steeds hoge welvaartspeil, het algemeen stemrecht, de wetgeving op het gebied van arbeidsomstandigheden, de sociale zekerheid en onze oudedagsvoorziening hebben we 100% aan socialisten te danken.
  De “progressieve” liberalen hebben er vroeger alles aan gedaan om elementaire zaken als vrouwenstemrecht en het verbod op kinderarbeid te verhinderen.

  Daarom stem ik SP, progressief waar het kan en conservatief waar het moet.

  Reactie door Olav ten Broek — dinsdag 20 april 2004 @ 22.57 uur

 10. Ik denk dat de VVD nu conservatief is, omdat men de klok terug wil zetten. Dat een arbeider straks weer door mag werken; 14 uur per dag (zoals die polen), geen rechten meer op de werkvloer’alleen plichten, makkelijker ontslag, kinderarbeid weer invoeren en dat tot hij er dood bij neervalt. Dat is echter voor de VVD progressief.

  Reactie door Rene Rook — woensdag 21 april 2004 @ 0.23 uur

 11. rene (10) sorry je bent vergeten dat een weekje vakantie ook genoeg voor de v.v.d , groetjes henk

  Reactie door henk — woensdag 21 april 2004 @ 13.09 uur

 12. ik krijg de vragen niet te voorschijn ligt dat aan mijn server of is er landelijk wat mis ??

  Reactie door marc — woensdag 21 april 2004 @ 18.25 uur

 13. @ Arie Visser:
  Was Alie Lazrak een liberaal dan..??
  Ik had durven zweren dattie bij de SP zat…
  Weer wat geleerd, Arie…dank je!

  Reactie door Ron — woensdag 21 april 2004 @ 18.36 uur

 14. Cohen pleit voor een progressieve en conservatieve volkspartij. Waar zou jij je – als echte liberaal – het meeste thuisvoelen?

  Mijn persoonlijke antwoord zou nog progressief noch conservatief, noch liberaal zijn, want in die termen is iedereen de weg kwijt, Zalm ook.

  Nee doe mij die volkspartij maar, macht aan het volk en weer een echte volksvertegenwoordiging ipv demo-crazy

  Rob..

  Reactie door Rob.. — woensdag 21 april 2004 @ 18.38 uur

 15. @ Rene Rook:
  In welke VVD publicatie heb jij dat gelezen?
  Welke VVD functionaris heb jij deze voorstellen horen debiteren?

  Reactie door Ron — woensdag 21 april 2004 @ 18.39 uur

 16. beste Jan,ik steun de strijd voor een goed pre pensioen, maar ik heb ook bezwaaren tegen de huidige regeling,n.l.de controle op de pensioenen is erg mistig en ouderwets {werkgevers en bonden} er is geen enkele keuze hoe en wat er met je zuur verdiende geld gebeurd.Ook zijn de voorwaarden om onder de overgangs en andere regelingen te blijven vallen niet van deze tijd,moet je noodgedwongen ander werk zoeken wordt het algauw een uitzendburau tegenwoordig,na enige tijd verlies je dan je evt.overgangsregeling op vroegpesioen en heb je een pensioenbreuk .Het moet toch mogenlijk zijn om voor zo,n bedrag wat we allemaal verplicht opbrengen een eerlijk,simpel en democratisch slelsel op te zetten.

  Reactie door wim versteeg — woensdag 21 april 2004 @ 21.35 uur

 17. Ron,sterotype denken.
  Jij heb zelf kennis.

  Reactie door folkert de lepper — woensdag 21 april 2004 @ 21.41 uur

 18. @Ron:
  Ik weet niet, Ron, of jij wel goed hebt opgelet in het bedrijfsleven. Maar ik heb je broeders van VNO-NCW toch meerdere malen horen pleiten voor het versoepelen van het ontslagrecht/ontbindingsrecht. Of zijn dit geen VVD stemmers? De meesten toch wel.

  Kinderarbeid: Onder paars is het weer mogelijk voor kinderen van 14-15 jaar om te werken in een supermarkt een paar uur in de week (of was het ook al verruimt naar 13 jaar)? Weet je Ron; er zijn werkelozen zat en kinderen horen nog op school te zitten op die leeftijd. Paars beleid was puur VVD beleid; Ron! Zelfs de ondernemers zagen Kok liever als premier dan iemand uit VVD kring en dat wil wat zeggen of niet? En tegenwoordig moet je weer oppassen voor je mening op de werkvloer Ron! Want via de kantonrechter en een kliekje smerige matennaaiers, kan men iedereen er zomaar uitkrijgen.
  Ik kan het weten; heb dit zelf meegemaakt als mondig O.R. lid. Ook is het oppassen als je een tijdje te vaak ziek wordt Ron; dan wordt je gewoonweg ook al brutaalweg te kennen gegeven, dat je toekomst wellicht niet meer zo ligt bij je huidige werkgever….en dat komt door die schijt-VVD, die het gepresteert heeft om die ziektewet de nek om te draaien en we nu over zijn geleverd aan een heel leger ingehuurde Arbo diensten en artsen. Die van hun opdrachtgever financieel afhankelijk zijn en daardoor niet onafhankelijk. Ook weer zo’n gouden VVD vondst.

  Maar volgens mij Ron, heb jij nooit vuile handen gehad in een bedrijf; ja mischien doordat jij er ook tot je ellebogen achter bij je chef erin zat!

  Reactie door Rene Rook — donderdag 22 april 2004 @ 1.03 uur

 19. Rene Rook.

  Ik zou het nooit zo verwoord hebben, maar je geeft mijn kijk op de zaak plastisch weer. Ik was globaal 10 jaar voorzitter van een OR bij een bedrijf met, pak weg, 1500 werknemers.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — donderdag 22 april 2004 @ 12.00 uur

 20. @Roelf
  Ik was OR secretaris van Beckeart te Assen. Als we op cursus waren hadden we het altijd over solidariteit en bespraken we onze afschuw over de gang van zaken binnen de directie. En dan met name over hun strategie van niet (op tijd) informeren, het ad-hoc door willen voeren van drastische maatregelen; terwijl we daar tijd voor nodig hadden om erover te praten. Afspraken met ons werden ondanks het magere overleg vaak weer “vergeten” of bot weg genegeert. Ik zat er altijd bovenop. dat kostte mij m’n kop in deze barre tijden. Er werd gesamenzweert en mijn medeleden, die hun mond altijd vol hadden over solidariteit lieten me keihard in de steek, toen het erop aankwam. Je hebt dan niks aan je ontslagbescherming, als wildvreemde collega’s verklaringn tegen je op papier gaan zetten vol leugens en dit naar de rechter sturen. Ik kon aantonen dat men loog, maar de rechter zal altijd de kant van het bedrijf kiezen vanwege de zogenaamde “onwerkbare situatie”. Mijn vergoeding ging naar mijn advocaat En de belasting en mijn gezin is dus nu op termijn de dupe van deze vorm van bedrijfsgerechtigheid en OR-solidariteit.

  Dank voor je commentaar

  Reactie door Rene Rook — donderdag 22 april 2004 @ 12.52 uur

 21. @ Rene Rook:
  Zoek professionele hulp.
  Je bent een beetje erg gefrustreerd…dat gaat op den duur mis.

  Reactie door Ron — donderdag 22 april 2004 @ 20.43 uur

 22. @Ron(ald)
  Je hebt steeds minder te melden hier op dit weblog. Dat jij je gebrek aan visie en waarschijnlijk bepaalde levenservaringen probeert te verbloemen met dit soort zeer zwakke en slappe opmerkingen, maar anderen hier wel steeds onderuit probeert te halen, zegt mij genoeg. Het zegt mij ook genoeg, gezien het FEIT dat je totaal niet inging op de zaken die ik probeerde aan te kaarten voor jou onder #24. Ik dacht nog, dat je zo van feiten hield. Blijkbaar niet.

  Lees maar eens zelf je negatieve inbreng op #3 #14 #16 #18 en #22; dan vraag ik je wie er hier nu gefrustreert hier de boel zit te verzieken? Je draagt gewoonweg niks bij aan deze discussies. Je zit iedereen hier gewoonweg af te zeiken. Waarschijnlijk haal jij daar je dagelijkse bevrediging uit. Maar goed, het is een open weblog hier en dan weet men, dat het ook wel eens misbruikt kan worden door lieden als Ron.

  Het is tijd voor de revolutie

  Reactie door R. Rook — vrijdag 23 april 2004 @ 0.37 uur

 23. @ Ron,

  Cynisme is vaak ook het resultaat van frustraties…

  De “van Dale” zegt: levenshouding waarbij men afwijzend staat tegenover idealisme of geestdrift…

  Reactie door Helma — vrijdag 23 april 2004 @ 12.21 uur

 24. Rene Rook,
  Je ervaringen lijken haast volkomen op de mijne.
  Een OR is een slecht toegerust orgaan omdat de leden, ondanks de zogenaamde ontslagbescherming, afhankelijk blijven van hun werkgever. In veel OR’n is het gebruik van het lidmaatschap om een carriëren sprong te kunne maken dan ook niet vreemd. Dat daar veraad bij hoort is helaas realiteit. In mijn geval is het niet tot een ontslag procedure gekomen. Men was er kennelijk van overtuigd dat dat bij een rechter nooit hard gemaakt zou kunnen worden. Uiteindelijk heeft men mij op 54 jarige leeftijd uitgekocht. Hoe rechtse ballen door blijven werken tot je 65e?

  Reactie door Roelf van Bergen — vrijdag 23 april 2004 @ 13.38 uur

 25. Ron,
  Je reactie naar Rene Rook is ver beneden de maat.
  Ik wens mensen niet graag een erge ervaring toe, maar jij lijkt me daar helaas voor in aanmerking te komen. Kun je eens leren hoe het is als mensen vanuit een machtpositie zonder scrupules je leven kapot maken. Wellicht ziet de wereld er dan opeens totaal anders voor je uit. Ik heb aardig wat leidinggevers meegemaakt die dat opeens door moesten maken en hen daarbij ook bijgestaan. Maar een harde leerschool was dat voor allen geen één uitgezonderd, want als je eerst tot de groep koeieneerders hebt behoort en er dan opeens wordt uitgesmeten, ik kan je vertellen die klap komt extra hard aan. Wellicht is het een goede therapie voor jou om dat ook eens mee te maken.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — vrijdag 23 april 2004 @ 13.45 uur

 26. @Roelf en Helma; dank voor jullie bijdragen.
  Ik ben blij, dat er mensen zijn met wie ik deze ervaring heb kunnen delen. laatst op het SP steunpunt in Groningen kwam ik er ook nog eentje tegen; dus ook ex-O.R. lid. Het zijn zonder uitzondering allemaal mensen, die staan voor hun principes en die hun rug recht hebben gehouden op hachelijke momenten. En dat soort mensen zie ik heel vaak tegrug binnen die S.P.
  En dan krijg je toch een gevoel van: Dit is mijn partij, hier hoor ik thuis.
  Ik denk niet dat mensen als Ron zich hier thuis zullen voelen. Ik mis in zijn betogen dat ene stukje empathie naar andere mensen, wat elke SP er van nature heeft.

  Reactie door R. Rook — zaterdag 24 april 2004 @ 0.45 uur

 27. @ R. Rook

  Zulke mensen zou iedereen moeten koesteren, ze worden steeds zeldzamer.

  Reactie door Helma — zaterdag 24 april 2004 @ 13.04 uur

 28. R. Rook, en Roelf van Bergen

  Het “ACH en WEE” een stereotype uitdrukking van Ron, hij zal als die zelf aan de zijlijn wordt gezet nog wel eens roepen,
  maar dan tegen die rechtse ballen.

  Reactie door folkert de lepper — zaterdag 24 april 2004 @ 19.45 uur

 29. Jan Breur,
  helmaal gelijk er komen steeds meer gezinnen in de problemen door het beleid van deze regering. Het is echt niet dat men men zulke hoge inkomsten heeft, als je finacieel voor dit beleid al moeilijk de eindjes aan elkaar kan knopen dan lukt het nu helemaal niet meer.

  Reactie door folkert de lepper — woensdag 28 april 2004 @ 23.02 uur

 30. Hee,

  ik vind het een mooie weblog,
  ik heb die moeten vergelijken met gerrit zalm, en die zag er best saai uit..
  kzou deze eerder gaan lezen als die van gerrit zalm!

  Reactie door paul leijgraaf — dinsdag 14 november 2006 @ 14.54 uur