De haven is er klaar voor…

Vanavond was ik bij een FNV-actie in het westelijk deel van de Maasvlakte. Ik was eerst de weg kwijt (overkomt me anders nooit), maar kwam nog net op tijd. De stemming zal het er al goed in. Verschillende sprekers hadden de 400 aanwezigen al geïnformeerd over de inhoud van de kabinetsplannen en de plannen die de FNV samen met PvdA, SP, GL en LPF heeft ingediend.

Niek Stam (zie foto), vakbondsleider in de haven, had het samen met zijn makkers allemaal weer goed voor elkaar.

Ik heb de mensen verteld over de stand van zaken.

1. Regering en FNV staan lijnrecht tegenover elkaar.

2. De regering kiest voor ‘n regeling waarbij de mensen het zelf moeten uitzoeken, pas kunnen stoppen met werken op 63,5 jaar, de mensen per jaar 10% moeten sparen (wie kan dat betalen?). Kortom: een privaat, niet-sociaal stelsel.

3. De fnv pleit voor ‘n gezamenlijke regeling waar iedereen aan meedoet, waar iedereen ook een eerlijke kans krijgt eerder te stoppen (ook na 40 dienstjaren), waar zelfstandigen ook aan mee kunnen doen en uittreden bij 60 jaar mogelijk blijft.

4. In de Kamer heeft De Geus vandaag toegezegd dat het kabinetsbod níet het eindbod is, en dat de opmerkingen van hem en Zalm in het afgelopen weekend niet als bedreigingen gezien moeten worden (voor wat ‘t waard is).

5. De partijen er vandaag in de Stichting van de Arbeid niet uitgekomen zijn. De Geus heeft na afloop gezegd dat er per 1 mei een akkoord moet liggen. Zo niet, dan gaat de regering haar eigen weg.

Ik heb de aanwezigen nog ‘ns op het hart gedrukt dat we niet ‘n herhaling moeten hebben van de taferelen bij het Najaarsakkoord waar de bonden – naar mijn idee – ‘n grote fout hebben gemaakt door akkoord te gaan met ‘n minlijn in 2004 en mogelijk in 2005 in ruil voor het intrekken van ‘n paar verslechteringen van het kabinet, vele andere verslechteringen gaan gewoon door.

Na afloop binnen ook nog ‘n paar honderd vrachtwagenchauffeurs toegesproken. Ze waren eerst boos omdat het personeel dat hen op de terminal moest helpen eruit was gelopen. Uiteindelijk hadden ze wel begrip.

Het is voor de FNV (en het CNV) nu zaak de mensen snel en goed te informeren over wat er precies speelt. Het informeren van mensen is een eerste vereiste als je op termijn mensen wilt mobiliseren. En het begint er steeds meer op te lijken dat dat onvermijdelijk is gezein de ramkoers van De Geus, Zalm en Balkenende.

De SP gaat deze week bekijken hoe wij een steentje kunnen bijdragen in deze belangrijke strijd. Ben je SP-lid en lid van ‘n vakbond, en je hebt je e-mailadres opgegeven op het hoofdkantoor dan kun je één dezer dagen een mailtje van me tegemoet zien.

Vanavond was de SP er trouwens ook bij. Onderstaande jongens en meisjes hadden gezorgd voor koffie. Héél goed.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

dinsdag 20 april 2004 :: 23.43 uur

20 Comments

20 reacties

 1. jan is de weg kwijt , hoop wel dat hij van de prozac afblijft

  Reactie door henk — woensdag 21 april 2004 @ 13.05 uur

 2. Er is gelukkig nog iemand die opkomt voor diegenen die het voor nederland met hard werken verdienen.
  Bedankt Jan

  Reactie door Opa-Buiswater — woensdag 21 april 2004 @ 13.11 uur

 3. Wat ik maar niet begrijp is waarom er steeds gezegd wordt dat we “de oudere werknemer” niet kunnen missen terwijl er per maand 14.000 werklozen bijkomen. Kun je dat eens uitleggen Jan? De Geus zei het afgelopen week weer bij Knevel op TV.
  Ik snap dat dus echt niet.

  Reactie door Jeanette — woensdag 21 april 2004 @ 15.44 uur

 4. Wat is er mis met stoppen met werken wanneer je 63.5 jaar bent..?
  Ik moet nu tot m’n 65ste
  En waar Jan die 10% vandaan haalt…? Riekt een beetje naar demagogie.
  Die vrachtwagenchauffeurs hadden dat feilloos in de gaten, denk ik…

  Reactie door Ron — woensdag 21 april 2004 @ 18.54 uur

 5. @ Ron, die zegt “Wat is er mis met stoppen met werken wanneer je 63.5 jaar bent..? Ik moet nu tot m’n 65ste”

  Als jij dit zegt weet ik 1 ding: jij bent niet op je 15e begonnen met stratenmaken.

  De ene werknemer is de andere niet. Als je sinds je 15e stratenmaker bent geweest, ben je rond je 55e waarschijnlijk versleten. Als je tot je 35e de eeuwige student bent geweest en daarna leuke baantjes hebt gehad in een gezonde werkomgeving, kan je natuurlijk veel langer mee.

  Het domme van de regeringsplannen is, dat ze iedereen over 1 kam scheren.

  Die 10% wordt door de regering zelf genoemd, Ron. Dus hoe je dat kunt bestempelen als demagogie van Jan…?

  Reactie door Barry Smit — woensdag 21 april 2004 @ 19.44 uur

 6. @ Barry:
  Nee, ik ben op 16 jarige begonnen als opperman.
  En ik moet nog tot m’n 65ste als het aan de SP ligt.
  Gelukkig gunt de Geus mij anderhalf jaar eerder met pensioen te gaan.

  En wie is de regering? (blijkbaar jouw bron mbt die 10%)

  Reactie door Ron — woensdag 21 april 2004 @ 20.48 uur

 7. @ Jan Marijnissen:
  I.p.v. lekker goedkoop mee te huilen met de wolven in het bos, zou je misschien eens met voorstellen kunnen komen of op zijn minst een visie kunnen ontwikkelen hoe we in dit land een eind maken aan al die pensioengaten die gewonen mensen aan de lopende oplopen.
  Dat is m.i. vele malen ernstiger als waar jij je nu druk over maakt.

  Reactie door Ron — woensdag 21 april 2004 @ 23.18 uur

 8. En toch blijf ik kotsen van die FNV lees: PvdA club

  Reactie door Rene Rook — donderdag 22 april 2004 @ 0.40 uur

 9. Beste Rene,
  ik kan jouw frustraties goed voorstellen. Ik ben zelf – zoals je wellicht weet – in dienst van FNV Bondgenoten als sectorcoordinator Havens.
  En geloof mij, ik nog wellicht nog kwader dan jij. Maar ik tracht er wat aan te doen om de bond weer te veranderen in een strijdbare organisatie.
  mijn collega’s om mij heen (ook andere sectoren) zeggen dat ik met mijn pogingen steeds meer terrein aan het winnen ben. Ik vraag me alleen af of we nog op tijd zijn.
  Daarom is zaterdag a.s. van groot belang om met zoveel mogelijk mensen (activisten) aanwezig zijn in de Jaarbeurs.
  Niet om te gaan zeiken over de vakbond, want dat doe ik al intern. Veel belangrijker is dat wij samen met de mensen op de werkvloer (havens, bouwterreinen, nog maar op)de strijd aangaan . Dan slaan we 3 vliegen in een klap. Het kabinet en de vakbeweging zullen dan moeten kiezen en de werkgevers gaan betalen.

  ik zie je zaterdag en dan schudden wij elkaar de hand.

  Samen sterk, ook voor het betere vakbondswerk

  Reactie door niek stam — donderdag 22 april 2004 @ 15.38 uur

 10. Ron,
  dat pensioen gat heb jij zeker zelf last van,
  heb je er wel eens over na gedacht hoe dat komt.

  Reactie door folkert de lepper — donderdag 22 april 2004 @ 21.17 uur

 11. Beste Niek;
  Ik hoop dat mensen zoals jij de bond intern kunnen bijsturen om het stukje vertrouwen terug te kunnen winnen, wat via Lubbers en paars verloren is gegaan. Er staat zoveel op het spel; het is erop of eronder; want veel mensen zijn het vertrouwen in de toekomst in dit land kwijtgeraakt. Het gaat niet om meer loon; eerder om het behoud van koopkracht. Het gaat niet om de letter van de wet en de regeltjes, het moet gaan om de menselijkheid en de sociale cohesie wat weg dreigt te glippen in de maalstroom van slechte economische tijden.

  Ik ben er helaas niet bij Niek Zaterdag. Maar binnen de SP afdeling Groningen probeer ik alles te volgen. Veel succes verder!

  Reactie door R. Rook — vrijdag 23 april 2004 @ 0.56 uur

 12. De bijeenkomst a.s. zaterdag in Utrecht is in Hogeschool Domstad, Koningsbergerstraat 9, en niet in de Jaarbeurs!
  Zet ‘m op!

  Reactie door Marianne Langkamp — vrijdag 23 april 2004 @ 10.27 uur

 13. Weblog Woensdag 4 Februari 2004 – 13:44
  Weblogs. Dagboeken op internet. Ze zijn in opkomst . . . ook politici doen dat in toenemende mate.

  Minister Zalm heeft er één. Jan Marijnissen ook.

  Waar je je bij gewone mensen kunt afvragen waarom ze hun hebben en houwen op internet publiceren, ligt dat bij politici een stuk eenvoudiger. Je kunt er gemakkelijk veel mensen mee bereiken (dan moeten ze overigens wel je site bekijken) en je kunt zonder mogelijkheid tot repliek nog eens wat over anderen zeggen. Scoren dus! In dubbel opzicht.

  Zitten wij als gewone mensen eigenlijk wel te wachten op al die ontboezemingen? Als je iedere dag met je bord op schoot aan RTL Boulevard bent vastgeplakt misschien wel.

  Maar moeten ook politiek geïnteresseerden een boodschap aan deze materie hebben? Dat is te betwijfelen. Het lijkt meer een handige move van politici waarmee ze inspelen op de trend ‘meer op de persoon dan op de inhoud’. Waardoor ze eigenlijk de poten onder het parlementaire systeem wegschoppen. Want zo verwordt politiek tot een beauty contest. Waarin niet de politieke vaardigheden, maar de uiterlijke schijn bepalend worden. Een goed uiterlijk. Da’s ook een kwaliteit. Maar uiteindelijk zal die wedstrijd alleen maar verliezers kennen. Aan beide kanten van de lijn.

  Ik kwam er gisteren achter dat ook de ChristenUnie-SGP-fractie in het Europees Parlement een weblog heeft. Toch altijd gedacht dat wij wèl voor de inhoud gingen…

  Henk-Jan Keur

  Op bovenstaande tekst kan men niet reageren naar Henk-Jan (Henkie dus) Keur toe.
  Het is ronduit gel*l dat elk weblog een persoonlijke etalage is zoals die van Zalm.

  Mijn mening is dat deze, van Jan M. wEl 2 weg wat kan voortbrengen.

  Mijn ‘Montessori rapport’cijfer’ over de weblog(!) :-) van de SGP-er

  SGP: S ans G een P articipatie (sans = zonder in het Fr.)

  Reactie door web-tester — vrijdag 23 april 2004 @ 16.40 uur

 14. Beste Jan,

  Ik wil je iets vragen en omdat ik weet dat je alles leest doe ik het hier ;)

  Ik hoorde gisteren op de radio iets over Balkenende dat hij op het matje wordt geroepen voor een Europese commissie over het uitzettingsbeleid van de asielzoekers in Nederland. Dat het tegen de mensenrechten ingaat en dat als het zo door gaat Nederland niet meer als tolerant land gezien mag worden. Ik heb het echter niet helemaal meegekregen en kan het nu ook nergens terug vinden. Klopt dit? Heb jij hier ook iets over gehoord?

  vriendelijke groet,

  Sulis

  Reactie door Sulis — zaterdag 24 april 2004 @ 11.13 uur

 15. Vakbondsmensen zijn ook mensen. De Geus, Stekelenburg, Vreeman, en ga zo verder nemen het op een bepaald moment niet meer zo nauw. Vooral exfnv-kopstukken vullen heden ten dage flink hun zakken. De huidige kopstukken denken al een hele tijd alleen maar in vette euro’s en laten de gewone burger dik in de stront zakken. De echte problemen en cao-onderhandelingen zouden beter door goed geleide ondernemingsraden kunnen worden gedaan. De bonden hebben zo un eigen belangen en die wegen niet op tegen die van hun leden. Ook in de haven zal dat gelden. En helaas betaal ook ik aan de bonden ondanks dat ik geen lid ben.

  Reactie door Jojo — zaterdag 24 april 2004 @ 19.30 uur

 16. Jojo,
  ga eens met havenwerkers praten in de nederlandse zeehavens en leg hun datgene voor wat je nu hebt opgeschreven.
  Voor de havens is dat complete waanzin. Voor andere sectoren overigens ook vaak het geval. Ondernemingsraden zijn vaak zeer sterk geconcentreerd op het bedrijfsbelang en daarna hun eigen werknemers. Andere werknemers of ex-werknemers komen al helemaal niet aan de orde.

  Lijkt mij niet helemaal een goed uitgangspunt voor een SPér

  Jammer dat jij er afgelopen zaterdag niet aanwezig was. Dan had je waarschijnlijk een andere reactie geschreven. Zeker over de havens en de vakbond aldaar.

  Proud to be a docker!

  Reactie door niekstam — donderdag 29 april 2004 @ 16.38 uur

 17. ik hop dat de mensen berreid zijn om de straat hier voor op willen gaan maar ik betwijfel het

  Reactie door arjan — donderdag 29 april 2004 @ 19.02 uur

 18. Waar blijft de algemene staking tegen de 12 urige werkdag?

  Reactie door Martin — vrijdag 30 april 2004 @ 23.44 uur

 19. free slots game

  free slots game In the domain of political economy, free scientific inquiry does not merely meet the same enemies as in all other domain

  Trackback door free slots game — vrijdag 29 april 2005 @ 23.39 uur

 20. rake back

  rake back Death is nothing to us, since when we are, death has not come, and when death has come, we are not.

  Trackback door rake back — dinsdag 31 mei 2005 @ 22.16 uur