Confrontatie onvermijdelijk

maandag 19 april 2004 :: 12.25 uur

Het is begonnen met de asociale plannen van het kabinet voor de sociale zekerheid en de zorg. Daarbovenop wilden Balkenende, Zalm en De Geus ook nog dat de lonen de komende jaren op de nullijn zouden blijven. (Zeg maar: minlijn, want de prijzen en tarieven stijgen natuurlijk gewoon door.) De salarissen aan de top zijn ook dit jaar weer onverminderd gestegen.

Toch hebben de vakbonden vorig jaar een Najaarsakkoord gesloten met de werkgevers en het kabinet.

Een paar zaken bleven liggen voor het Voorjaarsoverleg zoals de VUT en het pre-pensioen. In normaal Nederlands: de mogelijkheid tot vervroegd uittreden. Ook moeten er nog afspraken gemaakt worden voor een regeling die het mogelijk maakt om tijdelijk niet te werken tijdens de loopbaan.

Over deze zaken ligt er een fundamenteel verschil van mening tussen enerzijds het kabinet en anderzijds de FNV en de oppositie in de Kamer. Komt er slechts een mogelijkheid tot vervroegd uittreden voor diegenen die het kunnen betalen, of een collectieve regeling zodat ook mensen met ‘n laag inkomen er gebruik van kunnen maken.

De mensen die in ons land de zware, smerige en gevaarlijke beroepen uitoefenen verdienen over het algemeen het minste. Daarbovenop beginnen ze vaker op jongere leeftijd met werken. Neem van mij aan dat de mensen die met hun handen werken in industrie, bouw of haven eerder ‘op’ zijn dan mensen met ander werk. Daarom is het een kwestie van rechtvaardigheid dat er gezorgd wordt voor ‘n eerlijke en (minimaal) gelijke kans op vervroegd uittreden van ├ílle werknemers.

Ik hoop dat de bonden deze keer de poot stijf houden, en niet weer door de pomp gaan zoals in het najaar van vorig jaar. Komende dinsdag spreek in de Rotterdamse haven vrachtwagenchauffeurs en havenwerkers toe die zich met actie sterk maken voor die rechtvaardige regeling. Ik wil ze graag ‘n hart onder de riem steken.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

13 Comments

13 reacties

 1. Een goede zaak! Veel succes.

  Reactie door Helma — maandag 19 april 2004 @ 12.43 uur

 2. Jouw hoop in de mijne Jan.
  En nog een hoop; dat de vrachtwagenchaufeurs en havenarbeiders zich gesterkt zullen voelen na dinsdag !!!

  Reactie door Sis — maandag 19 april 2004 @ 13.01 uur

 3. Mmmmm, soms kan 1 lettertje vreemde zinnen maken.
  Maar het is natuurlijk: jouw hoop is de mijne.

  Reactie door Sis — maandag 19 april 2004 @ 13.01 uur

 4. Was het sowieso al niet eens met dat slappe akkoord…Maar of de actiebereidheid er is valt te betwijfelen vrees ik…

  Ga geen 30km actie houden mannen…

  In ieder geval hoop doet leven…

  Reactie door Lambert — maandag 19 april 2004 @ 16.33 uur

 5. Ja confrontatie onvermijdelijk.
  Maar of dat echt er op uitdraait?
  De uitslag van het referendum doet het ergste vrezen.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — maandag 19 april 2004 @ 19.50 uur

 6. Als ik lees dat de SP een verplichte regeling voor iedereen wil sla je mi weer door de andere kant op. Misschien wil ik mijn prepensioen op mijn 62/63e wel uitbetaald krijgen en lekker doorwerken (en nog even een paar jaar flink sparen) tot mijn 65e om dan bijzonder bruin te gaan leven. Of mag ik dat niet zelf beslissen? Het rijk moet de mogelijkheid tot ‘het recht op’ mogelijk maken, de invulling bepaalt ieder voor zich.

  Overigens ben ik een groot voorstander van afbouwen in een paar jaar. 1 jaar 4 dagen, 1 jaar 3, etc. ik moet er niet aan denken om van de ene op de andere dag geen werk meer te hebben.

  Reactie door Hans — maandag 19 april 2004 @ 22.19 uur

 7. Protestactie:

  SP stort gedurende de protest maanden?)2% van de afdracht in de schatkist / en op te zetten rekening voor verbetering van…

  Iedereen die het kabinet ook geen cent waard vindt, omdat ze zichzelf zoveel waard vinden, die stort op de steunrekening voor zielige topambtenaren en ministers 2 eurocent.

  Als 1 miljoen mensen dat doen…. is dat een ‘signaal van 20.000 euro’

  Reactie door Barend — maandag 19 april 2004 @ 23.01 uur

 8. “Harde botsing” pfffff…. Als ik dit hoor van vakbondsbestuurders, dan neem ik dit altijd met een flinke korrel zout. Ik heb het gehad met die bonden, die ondertussen de vreselijkste politieke gedrochten hebben voortgebracht zoals Kok, Rosenmuller en wijlen Stekelenburg met z’n tig commissariaten. Ik heb het gehad met al die volksverlakkerij. ooit geweten dat de FNV de partij/campagne -kas van de PvdA spekt? Ik heb toen direct mijn lidmaatschap opgezegd. We moeten net als in de begintijd van de SP, weer een eigen vakbond hebben en die andere achterlijke rotzooi maar laten doorbakkeleien en achter ons laten! FNV en PvdA: 1 pot nat.

  Reactie door R.Rook — dinsdag 20 april 2004 @ 1.09 uur

 9. Jan,

  wilde je even wijzen op het feit dat geenstijl.nl er mee wil stoppen omdat een redactie lid het ziekenhuis in geslagen is door drie onbekenden met honkbalknuppels.

  Wat is jouw mening hier over. Geen stijl is controversieel maar vrijheid van meningsuiting moet ten alle tijde verdedigt worden.
  Het zou mooi zijn als de politiek hier ook een duidelijke mening kan en wil uiten.

  Met vriendelijke groet,
  Rick.

  Reactie door Rick van Dijk — dinsdag 20 april 2004 @ 11.18 uur

 10. @rick van dijk,

  Met jou eens,dat zou ik ook graag willen weten en dan wil ik dit er ook nog even aan toevoegen:

  1:bedreigingen richting trainers,spelers en voetbalclubs??

  2:bedreiging tegen smolders, die nu uit de politiek is gestapt??.

  Reactie door Els — dinsdag 20 april 2004 @ 13.09 uur

 11. Ik hoop dat er deze keer sprake is van “stijve poot”en solidariteit. Voorlopig staan er een heleboel WAOers weer eens in de kou en weten weer eens niet waar ze aan toe zijn. Ooit nog iets gehoord over de referte eis voor de bijstand als je uit de WAO gedonderd gaat worden?? Als moeders werkt ben je dus wel je inkomen kwijt; lekker als je jaren terug op een dubbel inkomen een hypotheek hebt genomen (en wie heeft dat niet met de huizenprijzen in nederland)Weg huis (voor een veel te lage prijs vanwege de gedwongen verkoop) geen geld meer voor studie van de kinderen en wat veel erger is; nooit en te nimmer kans op een baan en De Geus weet dat maar al te goed!!
  Nu dus het prepensioen; de overheid moet zich daar gewoon eens niet mee bemoeien en de werkgevers en werknemers hun gang laten gaan. Wat was er mis met de vut??? Te duur? moet iedereen met zwaar werk dan ook tot zijn vijfenzeventigste blijven werken? Dat soort onzin wordt altijd achter een bureau bedacht (tijdens de sherry) en nooit door een fabrieksarbeider of stratenmaker.
  Enfin, Opa is weer wat kwijt en zet hem op Jan in de kamer!!!

  Reactie door Opa-Buiswater — dinsdag 20 april 2004 @ 13.46 uur

 12. In antwoord op vragen van Jan de Wit zo juist in de Kamer zei de minister nu dat zijn bod níet als eindbod beschouwd moet worden. De uitlatingen mbt het terugdraaien van eerdere toezeggingen en het niet langer algemeen verbindend verklaren van cao’s (Zalm) moesten volgens de minister ‘niet als dreigementen’ worden beschouwd.
  Het zal nog een hele dobber worden…daarom vanavond naar Rotterdam.

  Reactie door Jan Marijnissen — dinsdag 20 april 2004 @ 14.50 uur

 13. world cup…

  criticize,approximated deemphasize communications exempted renowned odds http://odds.sport-betting-site.com/

  Trackback door world cup — zaterdag 20 mei 2006 @ 14.11 uur


 • Het land in

 • Foto