Verhaal

Vanmiddag in het kader van het Nationaal Museumweekend een verhaal gehouden in het Natuurmuseum Brabant in Tilburg: Een mooi en leerzaam museum dat de Brabanders iets vertelt over hun landschap, natuur en cultuur, en…henzelf.

Mijn verhaal ging over het verhaal als fenomeen, en het belang van woord en beeld daarbij. Verhalen verhalen per definitie over het verleden. Verhalen bevorderen dus het historisch besef van de daden en gedachten van onze (voor)ouders, het ontstaan van de omgeving en de ontwikkeling die de samenleving heeft doorgemaakt.

Dat besef wapent ons tegen al te lichtzinnige nieuwlichterij, het voedt ons relativeringsvermogen en maakt ons zelfverzekerder omdat we minder bevattelijk zijn voor de waan van de dag.

De naar schatting 150 luisteraars konden het verhaal wel waarderen, geloof ik.
Ook Marjan Berk – ik sprak haar nog even – had bij het naastgelegen Scryption geen reden tot klagen over gebrek aan belangstelling.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zondag 18 april 2004 :: 15.58 uur

6 Comments

6 reacties

 1. Jan, ga je ook nog naar Werelds Wonen bij de Kleine Aarde in Boxtel? http://www.dekleineaarde.nl/
  Ik hoorde vanmorgen op Vroege Vogels dat ze niet alleen duurzaam werkten tijdens het maken, maar dat er zoveel mogelijk makers en grondstoffen uit de buurt (Meijerij) zijn gehaald. Het klonk prachtig, in ieder geval.

  Reactie door chipo — zondag 18 april 2004 @ 17.34 uur

 2. ‘s Nachts, als het donker is, komt de heide tot leven. De kleine zonnedouw begint te geuren, insecten strijken erop neer. De vos belaagt de kippen van een alleenstaande boerderij en in een stil slootje plant een fluwijn (steenmarter) zijn scherpe tanden in de hals van een waterhoen. Nachtvlinders worden mottig. In de vroege ochtend balst een korhoenmannetje en zijn aanstaande vrouwtje knikt en keurt. Het wordt langzaam honingwarm. De schapen worden naar buiten gehaald om het hart van brabant kaal te vreten. De wind doet de rest en vormt stuifkopjes, de ribbels op het strand van een niet meer bestaande zee. Zo moet het in Tilburg, wat toen nog maar een klein gehuchtje was toen onze stamvader zo rond 1450-1500 daar verbleef, geweest zijn

  Reactie door folkert de lepper — zondag 18 april 2004 @ 18.26 uur

 3. Je laatste zin zegt veel over de Jan Marijnissen van nu.
  Bekende Nederlander onder de bekende Nederlanders…
  En dat op een weblog die tot stand kwam na een leuk kontakt met Adam Curry… :-(
  Oud gezegde: Het zijn sterke benen die de weelde kunnen dragen (en dat geldt niet alleen voor materiële zaken).
  Jammer…
  … maar toch,
  met vriendelijke groet,
  Henk.

  Reactie door Heraclitus VII — maandag 19 april 2004 @ 4.25 uur

 4. Mooi onderwerp, hoe het verhaal de werkelijkheid modeleert en misschien zelfs creert. Verhalen hebben toch alles met beeldvorming te maken. Wat zou er op tegen zijn om andere verhalen te vertellen over de ‘problemen’ in onze samenleving. Misschien wat meer de succesverhalen. Of is dat al snel te ‘amerikaans’ voor onze calvinistische zielen?

  Reactie door Dante — maandag 19 april 2004 @ 11.29 uur

 5. @ Folkert;

  Haha, ‘s nachts, als het donker is, komt de Heuvel in het centrum van Tilburg tot leven. Op het station vertoont zich de heroïneprostituee, eenzame klanten strijken op haar neer. De junk belaagt het slot van de eenzaam geparkeerde auto en in een stil straatje plant een parkeerwachter zijn wielklem om de velgen van een argeloze bewoner. Nachtelijke cafébezoekers worden mottig. In de vroege ochtend rijdt het busje van de koppelbaas langs de straten, de bestuurder kijkt keurend naar zijn toekomstige werkers.
  Het wordt langzaam honingwarm. Dure auto’s verschijnen, de eigenaars betreden hun kantoren om het hart van Brabant kaal te vreten.
  Het straatvuil doet de rest en vormt vuilnisbergjes, vreemde verschijnsels op het asfalt, gelegd over een niet meer bestaande wereld.
  Je stamvader zou zich over deze vooruitgang verbijsteren ..

  Reactie door Olav ten Broek — dinsdag 20 april 2004 @ 1.20 uur

 6. sports betting online…

  surrogates.obviating,condensing countenance luminous adverse bedding deluges betting http://www.sport-betting-fun.com/

  Trackback door sports betting online — zaterdag 20 mei 2006 @ 13.50 uur