Een regelrechte schande

Binnen de SP winden we ons al erg lang op over het feit dat onschuldige kinderen mét problemen bij gebrek aan voldoende opvangplekken gewoon maar in ‘n gevang worden opgesloten.

Minister Donner mag dan zeggen: ‘Het kan niet anders.’
Wij geloven daar niks van. Hij vindt allemaal wel goed zo.

Wij dus niet! We hebben onderling afgesproken dat we niet zullen rusten voordat deze misstand uit de wereld is geholpen.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zaterdag 17 april 2004 :: 17.44 uur

17 Comments

17 reacties

 1. Prima plan om iets aan kinderopvang te doen, maar waarom leggen jullie dan altijd de rekening bij de ondernemer die niet voor de kinderen van het personeel heeft gekozen.

  Waarom moet de kostprijs loon omhoog om de ‘dure’ hobby van anderen (kinderen) te betalen.

  Mensen die kiezen voor kinderen dienen ook voor de financiele gevolgen in te staan. Het probleem is dat men het middelste met beide einden willen hebben en werken en kinderen. Dus wat is het resultaat? dat de verantwoordelijkheid weer eens op het bordje van de overheid wordt gelegd terwijl het probleem weer eens wordt veroorzaakt door mensen die geen keuze willen of kunnen maken.

  Ik kan maar een uitzondering bedenken bij het recht op kinderopvang en dat is voor mensen die vanuit een uitkeringssituatie niet in staat zijn een baan te vinden doordat ze de zorg voor de kinderen hebben, en hierbij gaat het nadrukkelijk om gevallen die buiten hun schuld niet in staat zijn voor kinderopvang te zorgen.

  Voor ieder ander geld: Wie de billen brand moet op de blaren zitten maw wil je kinderen dan zul je er ook zelf voor moeten zorgen.

  Reactie door Stephan — zaterdag 17 april 2004 @ 18.08 uur

 2. @Stephan

  Klik es op ‘het feit’ in Jan’s verhaal…Ik denk dat het om een andere ‘opvang’ gaat dan die jij bedoelt.

  Reactie door frances — zaterdag 17 april 2004 @ 19.17 uur

 3. Zo’n verkeerde ‘zuinigheid’! Goede opvang en begeleiding van (jonge) kinderen in probleemsituaties voorkomt een heleboel ontspoorde jeugd en beginnende criminaliteit, lijkt mij. En je zou toch verwachten dat juist politici hun gezond verstand een beetje zouden volgen…
  Goede zaak om je voor in te zetten! Veel succes!

  Reactie door Hansje — zaterdag 17 april 2004 @ 21.05 uur

 4. Tsja,

  Allerlei gevolgen van het huidige regeringsbeleid wijzen in de richting van “Nederland, Horkenland”.

  Dit akkefietje wat door Jan wordt aangekaard, het vreemdelingen beleid, de behandeling van WAO-ers, en noem zo maar op.

  Trouwens: Als ik nu een buitenlander (b.v. een hoog opgeleid figuur die misschien naar een universiteit wil komen) tegenkom zal ik die erop wijzen dat dit land op dit moment door een “vreemdeling vijandig beleid” – het LPF effect – wordt gekenmerkt, en hem adviseren te overwegen naar een ander land te gaan. België of Duitsland bijvoorbeeld. (De leges voor een verblijfsvergunning aldaar is aanzienlijk lager!)

  Mazzel & broge, Evert

  Reactie door Evert Wesker — zaterdag 17 april 2004 @ 21.14 uur

 5. werken tot je erbij neervalt.
  ouderen en zieken tellen niet meer mee.
  sociale verworvenheden worden onder het mom van crisis afgebroken.
  rechten worden afgebroken onder de noemer terrorisme.
  mensen worden op transsport gesteld.
  krijgt er dan niemand een ünheimisch gefull?
  deze regering hoort voor een tribunaal.

  Reactie door verhaard — zondag 18 april 2004 @ 3.07 uur

 6. Waar is Minister Donner en de rest van dit afbreek kabinet mee bezig. Een (kansarm)kind adopteren en die dan met de biologische moeder die afstand heeft gedaan van haar kind terugsturen naar het land van herkomst van diens biologische moeder waar dit kind totaal geen toekomst heeft. Waarom adopteer je dan een kind? Welke zot verzint dit onmenselijk beleid! Adopteren van (kansarme) kinderen die men een toekomst wil bieden omdat de biologische ouders/moeder dit niet kan bieden in het land van herkomst of waardan ook op deze (egocentische) wereld heeft dan geen zin. Minister Donner wij hebben deze wereld in bruikleen van onze kinderen! Zij zijn de toekomst!

  Reactie door Denise Hesselink — zondag 18 april 2004 @ 10.08 uur

 7. Ik sluit me geheel aan bij hansje, hij haalt de woorden uit mijn mond…….
  @denise:
  Zover ik het begrepen heb, gaat het niet per definitie over geadopteerde kinderen uit het buitenland, het gaat om veelal om kinderen in NL geboren en die uit probleemgezinnen komen, of juist het kind probleemgedrag heeft en het kind onhandelbaar is geworden en de ouders met hun handen in het haar zitten.
  Dat maakt de situatie niet minder erg natuurlijk, uiteindelijk is het zoiezo te gek voor woorden.

  Reactie door daysha — zondag 18 april 2004 @ 13.07 uur

 8. @iedereen

  Oops, te snel conclusies getrokken

  Reactie door Stephan — zondag 18 april 2004 @ 13.15 uur

 9. @Stephan Geeft niks, dat overkomt ons allemaal wel ‘ns.

  Reactie door Jan Marijnissen — zondag 18 april 2004 @ 19.15 uur

 10. Dat dit kabinet belachelijk bezig is, is mij al een tijdje duidelijk. Mijn idee is dat dit voor een groot deel ook komt door een premier die naar mijn mening totaal geen leiding kan geven en dat daarom een hele grote invloed van Gerrit Zalm uitgaat en die is nu eenmaal van de partij voor de rijke mensen (om het maar ff krom te zeggen). Een rechts kabinetsbeleid dus en dat moet je niet willen.
  Maar goed, daar gaat het hier nu niet om. Kinderen/jongeren met problemen moeten geholpen worden, dat is een ding dat zeker is. Ze simpel achter slot en grendel stoppen is voor mij zeker geen optie. Ze moeten geholpen worden zodat ze later normaal in de maatschappij kunnen fuctioneren en niet afdalen naar het criminele circuit, met alle gevolgen van dien…
  Ik hoop dan ook dat Jan met de SP fractie (en wie weet andere linkse partijen) iets kan doen tegen de plannen van Donner!
  Succes!

  Reactie door Mirella — maandag 19 april 2004 @ 11.01 uur

 11. Als je probleemkinderen in de gevangenis “”onderbrengt” weet je in ieder gaval zeker dat dat nooit meer goed komt. Geen enkel excuus dus voor deze misstanden. Goede opvang moet! En waarom zou dat niet kunnen?

  Reactie door marion cense — maandag 19 april 2004 @ 11.29 uur

 12. @ Marion Cense:
  Tuurlijk zou dat best kunnen. Hoeveel meer belasting ben jij bereid te betalen? En wat voor constructiefs doe jij inmiddels al aan dit probleem?

  Reactie door Ron — dinsdag 20 april 2004 @ 19.06 uur

 13. Het opbergen van kinderen die problemen hebben in een strafinrichting (is dat nu niet vriendelijk geformuleerd?)…..

  Daarnaast wil de regering jongeren die grensoverschrijdend gedrag vertonen sturen naar nieuw op te richten tuchtscholen…..

  Dan zou je als staatsboekhouder dus gewoon kunne argumenteren dat het net zo duur is die kinderen naar nieuwe opvanghuizen te sturen en die randcriminele jongeren gewoon naar het gevang…. OK, met een extra sociotherapeut voor de broodnodige terugkeer.

  Daarnaast is het zo, dat er heel wat mensen op zoek zijn naar een baan.
  Toen we computerdeskundigen nodig hadden werd er bij het leven omgeschoold. Leeftijdsgenoten van me hebben er een zeer mooi huis, prima auto en nog veel meer aan overgehouden.

  Ik kan me indenken dat ik als werkzoekende psycholoog, manager van een groot gezin…. herintreed via een omscholingscursus in een nieuw gezinsvervangend tehuis voor deze moeilijke jongeren.

  Mijn oma zei vroeger: “Die blagen hebben warmte en regels nodig.”
  Ik denk dat ze tegenwoordig een ietsje meer nodig hebben en in een gevangenis is dat er niet.

  Bah…onze maatschappij is zo aan het verworden…..

  Reactie door Molly — woensdag 21 april 2004 @ 2.37 uur

 14. tja, het kan niet anders zegt Donner en anderen zeggen dat kost extra. Maar even uit eigen recente doos ; ik (gelukkig volw.) heb 2 maanden onnodig met borderlineproblematiek in HvB gezeten waar het waanzinnig veel moeite koste om mijn verhaal , wat ik overigens al lang op papier had staan, voor de rechter ten gehore te krijgen (en na 20 minuten luisteren werd ik direct van HvB ontheven en mocht naar huis, jammer alleen van die tijd he, kostbaar ook, he meneer justitie!). Dat laatste vooral letterlijk, we weten het niet meer, maar nemen vooral de tijd niet om te luisteren, en stoppen maar iemand achter een deur, weet je wel wat je een kind daarmee aandoet, en wat je dat kind een fout signaal geeft en waarschijnlijk een levenslang schuldgevoel!!!
  Als je dan nog eens weet wat voor dom en log procedureel apparaat het gevangenissysteem is, waar vanalles is gebaseerd op wantrouwen en pre-veroordelingen van een niet-blinde Heer justitie, en je weet dat er niet-vakkundige mensen voor de psychische problemen zitten en je weet ook dat er domweg gewoon volgens de ‘procedures’ niet de juiste medicatie en hulp kan worden voorgeschreven, dan weet je ook dat je een probleem maakt en dat het straks erger is en nog meer kost.

  Gaan we dan weer met zn allen zeggen dat zagen we niet aankomen ? Heb niet het lef, want bij deze weet je hoe het echt zit, stop het geld in motivatie, niet in wantrouwen, let maar op wat er dan kan met weinig !

  Een dikke knuf voor alle kids die tussen wal en normen terecht zijn gekomen, Rob..

  Reactie door Rob — woensdag 21 april 2004 @ 18.00 uur

 15. Ow ja, iets vergeten
  Tot Persistet !, meneer Donner, jammer he dat ik niet dom ben en zelfs latijn leer om U voor het gerecht te krijgen :-)rob

  Reactie door Rob — woensdag 21 april 2004 @ 18.11 uur

 16. Het ergste is niet alleen dat “onschuldige kinderen mét problemen bij gebrek aan voldoende opvangplekken gewoon maar in een gevang worden opgesloten”, maar dat ze vaak ook gedwongen zijn om over straat te zwerven! Gisteren hoorde ik nog over een meisje van amper 16 jaar die 2 weken (!) op straat heeft moeten leven omdat ze geen hulp kon krijgen (geen opvangplekken dus) en enkel in het gevang kon worden opgesloten. Om van te huilen dat dit soort mensonterende zaken gewoon plaats vindt in een land als Nederland. >:(

  Reactie door Daniel — donderdag 22 april 2004 @ 11.59 uur

 17. Jeugdzorg,in ons geval de stichting Jeugd en Gezin.
  Wat een stelletje incompetente,arogante,kortzichtige strebers.
  Een kind wendt zich tot de stichting welke klakkeloos het verhaal van het kind voor waar neemt en direct een uithuisplaatsing regelt,de ouders wordt in dit proces niet gekent of naar hun visie gevraagd, de “hulpverlening”gaat hun eigen gang,(zoals in het handboek omschreven)
  De ouders mogen geen contact met hun kind (worden wel op hun financiele verlichtingen gewezen)en worden totaal buiten spel gezet,dit alles in het belang van het kind!!! en de z.g.hulpverleners.Dit verhaal heeft uiteraard een vervolg gehad maar dat zou een te lang verhaal worden.
  P.S uiteraard hebben wij als ouders flink van leer getrokken tegen de hulpverlening–reactie ALS U ER MOEITE MEE HEBT KUNT OOK U HULP KRIJGEN!!!!!!!!!!

  Reactie door Karel — zondag 25 april 2004 @ 21.58 uur