Weblog

(Deze column staat deze maand in ons blad de Tribune.)

Reeds ’n paar jaar heb ik een eigen website met een adres dat mijn naam draagt. De site geeft informatie over mijn werk, publicaties, interviews, boeken, en achtergrond. Op aanraden van Adam Curry – tijdens ’n radio-uitzending waar ik te gast was – houd ik sinds eind januari ik ook een weblog bij op internet. Een weblog? Ik geef eerlijk toe: Tot voor kort wist ik ook niet wat dat was…een weblog.

In het kort komt ’t hier op neer: Je houdt een persoonlijk dagboek bij, met één groot verschil met het traditionele dagboek…het is openbaar. En bovendien, het is méér dan ’n dagboek: Het stelt me bijvoorbeeld ook in de gelegenheid mijn mening over zaken te geven en de reacties van de bezoekers daarop te lezen. Dat is overigens één van de grote verschillen met de weblogs die bijgehouden worden door andere kamerleden en ministers als Zalm bijvoorbeeld. Bij hen kunnen mensen niet reageren.
Maar behalve meningen kan ik de bezoekers ook ’n inkijkje geven in waar ik mee bezig ben, in Den Haag maar ook als ik ‘on tour’ ben in het land. Sinds het begin van het jaar ben ik onder het motto ‘het land telt twaalf provincies en het jaar twaalf maanden’ elke maand ’n week in ’n provincie. Via m’n weblog kan ik de mensen die belangstelling hebben op de hoogte houden van m’n ervaringen, gesprekken en bevindingen.
Het aantal bezoekers van het log neemt toe. Vandaag voor het eerst meer dan 4600 mensen. Het dagelijkse gemiddelde ligt rond de 2500. Vandaag heb ik ’n brief aan columnist Paul Cliteur (naar aanleiding van zijn zelf gekozen stilzwijgen na ’n aantal kritische reacties op zijn meningen) op m’n log gezet. Herman, onze webmaster, denkt dat de plotselinge stijging van het bezoek samenhangt met mijn oproep aan Cliteur om níet te zwijgen maar te spreken, zónder zelfcensuur.
Graag nodig ik u uit om ook ‘ns ’n kijkje te nemen, én dus ook uw mening te geven. Zo’n mogelijkheid om direct met mensen te communiceren is ideaal om de ‘temperatuur’ te meten rond ’n onderwerp. Zo stelde ik: ‘De SP moet richting de verkiezingen streven naar een strategische alliantie met de PvdA en GroenLinks om zo een écht alternatief te kunnen vormen voor het kabinet Balkenende.’ De uitkomst? De bezoekers van het log en de discussie op de SP-site zijn tot op het bot verdeeld. De discussie gaat door….in de Tribune, op de SP-site en op www.janmarijnissen.nl/weblog.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 15 april 2004 :: 11.05 uur

34 Comments

34 reacties

 1. Nou Jan, dan mag je binnenkort nóg meer bezoekers verwachten, denk ik zo.

  Reactie door Blues — donderdag 15 april 2004 @ 11.37 uur

 2. Tot op het bot verdeeld over de PvdA GL samenwerking…!?
  :-) ik denk dat >80% tegen is.

  wEl is men, als ik het zo las in meerderheid, voor goede afspraken vooraf, wat wel en wat geen ‘deal brekers’ zijn.

  Laat de SP voral SP blijven. Gl zijn we al voorbij, de PvdA is net een instabiel kruidvat bij gratie van zwevende stemmers.
  De SP …? die komt er sowieso wel, als we doorgaan op deze voet. Het gaat niet vlot, ik heb veel geduld nodig maar goed, de meeste dingen komen toch tot stand zoals ik het zou willen
  :-) SP dus!

  Reactie door Barend — donderdag 15 april 2004 @ 12.16 uur

 3. Jan, even off topic. Wat wil de SP hiertegen doen? Hier komt toch hopelijk wel een actie tegen?

  http://www.nd.nl/newsite/artikel.asp?id35529

  “Nederlandse werkgevers krijgen wettelijk het recht hun werknemers twaalfurige werkdagen te laten draaien in een zestig-urige werkweek. Het recht op pauzes wordt beperkt.
  Dat is het gevolg van de ‘versobering’ van de Arbeidstijdenwet waar de Tweede Kamer vandaag mee instemt. Nederland daalt daarmee qua werknemersrechten af tot het Europese minimumniveau op dat gebied.
  De regeringspartijen CDA, VVD en D66 zijn het eens met het kabinet dat de huidige wet te ‘bureaucratisch’ is. Zij vinden het voldoende om een maximum arbeidstijd van twaalf uur per dag en 60 uur per week in te stellen, in plaats van de huidige standaard werkdag van negen uur en -werkweek van 45 uur. Voor overwerk bestaan straks geen aparte regels meer. Permanent werken in nachtdiensten is niet langer verboden en het recht op pauze wordt geminimaliseerd tot tenminste 15 minuten bij een werkdag van 6 uur.”

  Reactie door Nienke — donderdag 15 april 2004 @ 14.23 uur

 4. Over dat weblog van Zalm gesproken: heeft hij nog op jouw ‘stokje’ gereageerd?

  Reactie door Lianne — donderdag 15 april 2004 @ 15.05 uur

 5. ja, da’s ook een manier om je bezoekersaantallen nog meer op te schroeven ;-)

  Reactie door Gien — donderdag 15 april 2004 @ 15.47 uur

 6. @Lianne. Nee, ik heb nog niks van Gerrit Zalm vernomen.

  Reactie door Jan Marijnissen — donderdag 15 april 2004 @ 17.23 uur

 7. Leuke website heb je Jan, wij bezoeken hem dagelijks!

  Reactie door RadioRumoer — donderdag 15 april 2004 @ 17.57 uur

 8. Door bezuinigingen heb ik helaas mijn ADSL abonnement moeten opzeggen, helaas heb ik geen tijd meer om uitgebreid re reageren op internet, dit kost te veel geld, en met mijn ministers-salaris kan ik dat helaas niet meer bekostigen.

  Met vriendelijke groet,

  Afzender Gerrit Zalm

  Reactie door Gerrit Z. — donderdag 15 april 2004 @ 18.45 uur

 9. Maar als jullie nou eens de rest van de linkervleugel in de kamer er van kunnen overtuigen, om mijn karig loontje te verhogen zoals Dijkstal dat heeft gezegd, dan komt dat stokje vanzelf wel in orde.

  Reactie door Gerrirt Z — donderdag 15 april 2004 @ 19.16 uur

 10. Jan, ik moet je nageven dat jouw weblog top is!
  Vooral het interactieve element maakt e.e.a. zeer bijzonder.
  Je zal wellicht hebben gemerkt dat ik zo nu en dan mijn partijtje meeblaas op je log….het liefst zo ongenuanceerd mogelijk, zodat het poldergehalte binnen de perken blijft :)
  Ik hoop vurig dat de SP de 1ste linkse partij word die zich ontdoet van die vreselijke polderlucht. Sommige zich socialisten noemende mensen schijnen te weten dat de polder een socialistische uitvinding is en dus te vuur en te zwaard verdedigd dient te worden.
  Wat een jammerlijk misverstand!

  Veel succes verder en ga zo door!

  Reactie door Ron — donderdag 15 april 2004 @ 19.21 uur

 11. Gerrit…amice…mag ik je er aan herinneren dat ik alleen hier namens het kabinet uitlatingen over zou doen..?
  Ja..? Fijn, dankjewel!

  Reactie door Jan Peter B. — donderdag 15 april 2004 @ 19.24 uur

 12. jammer dat je fake-reacties (geerit zalm) op je log laat staan.
  meteen verwijderen!

  Reactie door theo — donderdag 15 april 2004 @ 19.59 uur

 13. Nouuu. Het mag dan geen Bently zijn maar R zit wel iets in deze site. En Theo niet zo ‘ik ben de grote vriend van Marijnissen’ uithangen. Want ook daar worden wij bij de VuhVD zeeeer beuuss um. Gaan we direct met pepperspray spuiten of de ME op je af sturen, en dan roept onze klasse minister Remkes ‘prima aanpak hoor Burgemeister Leers’. Zo doen wij dat bij de VuhVD, nalulpolitiek noemen we dat. Elkaar schouderklopjes geven, ‘hey goed heur kerel!’. High 5 ontbreekt nog, maar die willen we ook gaan invoeren. Zo dat was mijn furhaal. Gister al genoeg fuurlul gestaan toen Balkenende me te grazen nam.

  Reactie door Jozias van Aartsen — donderdag 15 april 2004 @ 20.18 uur

 14. Jan, als vaste klant inderdaad veel respect voor je weblog én dat werkelijk iedere reactie direct wordt geplaatst; dat getuigt van lef.

  Op de zelfgecensureerde sites van de regeringspartijen kun je zoiets wel vergeten, reacties worden daar alleen geplaatst “na goedkeuring door de webmaster” of zoiets, als je begrijpt wat ik bedoel .. ze dulden domweg geen kritiek en gaan geen discussie aan.

  En hier is mijn kritiek: hou toch op over die alliantie met de PvdA. Laat eerst de kiezer spreken, voordat je zo’n keuze maakt.
  Een links kabinet zit er de volgende keer echt wel in en dan kan niemand om de SP heen.
  En in dat linkse kabinet hoort de echte Socialistische Partij te zitten naast de semi-liberale-sociaal-democratische-links-van-het-midden-achtige, natte-voeten-polderpartij PvdA.

  En anders de oppositie maar weer. Alle kamerzetels tellen immers mee, bij de stemmingen?

  Reactie door Olav ten Broek — donderdag 15 april 2004 @ 21.29 uur

 15. @Jan M.
  Hieronder de kans tot een ideale weblog(en meer wellicht) ervaring, iets dat zelfs jij volgens mij nooit hebt gedaan:

  De nieuwbouw van het districtsbureau in Hengelo is bijna klaar. Dit betekent voor de arrestantenzorg in het district Midden- en Noordoost, van de politie Twente dat men daar te maken krijgt met een nieuw complex en een nieuw systeem.
  Om alvast te wennen aan het nieuwe systeem is besloten oefendagen te organiseren met gastarrestanten. Deze gastarrestanten bestaan uit politiemedewerkers en externe partners van de politie Twente. Maar ook burgers kunnen zich opgeven om een dag of een dagdeel als arrestant door te brengen.
  Als je altijd al hebt willen weten hoe het is om arrestant te zijn, kun je hier lezen hoe men zich kan aanmelden.
  Als gastarrestant krijg je voor je opsluiting een typetje toegewezen. Voor insluiting wordt een enveloppe getrokken, waarin staat wat voor een verdachte hij/zij is(bijvoorbeeld aangehouden wegens dronkenschap, verzet, openlijk geweld, diefstal of als illegale vreemdeling). De behandeling van de gastarrestant is dan ook afhankelijk van het typetje dat men “speelt”.
  Bron http://www.fok.nl

  Reactie door Barend — donderdag 15 april 2004 @ 21.45 uur

 16. Jan,

  Dit is een goed weblog, informatief én interactief. Ga zo door.

  Reactie door Helma — donderdag 15 april 2004 @ 21.46 uur

 17. Cijfers, aantallen, cijfers.
  Kwantiteit, kwaliteit?
  Jan Marijnissen de politicus met de meeste reacties op z’n blog?.
  Scoren, kicken.
  Ach, een fricandel speciaal zonder curry is ook te eten
  Opiniepeilingen, alliantie.
  Links, rood, mijn buurman staat rood.
  Cijfers, aantallen, cijfers.

  Reactie door devis — donderdag 15 april 2004 @ 22.01 uur

 18. Nou Davis, jij kunt je best opgeven als arrestant bij Barend want ik denk dat ze nog wel een “verwarde persoon” kunnen gebruiken.

  Reactie door Olav ten Broek — donderdag 15 april 2004 @ 23.23 uur

 19. :)

  Reactie door PsiesDrom — vrijdag 16 april 2004 @ 2.16 uur

 20. Goede weblog, zo door gaan Jan. Een van de betere politieke logs. Perfect middel om je mening te kunnen vormen. Meer politici zouden dit zo serieus moeten aanpakken (Zalm?).

  Reactie door Bob — vrijdag 16 april 2004 @ 15.16 uur

 21. @Olav:
  Ach, ik had van die woorden ook een hele lap tekst kunnen maken, maar dat is zo verwarrend ;)

  Reactie door devis — vrijdag 16 april 2004 @ 17.17 uur

 22. Zalm? Die kan beter een spreadsheet gaan bloggen :-)

  Reactie door Barend — vrijdag 16 april 2004 @ 21.23 uur

 23. Ik wil alleen even mededelen dat ik de hierna opgesomde zaken belachelijk vindt…echt heel….(vul maar in)

  - Smulbos…voor allochtonen…wie verzint zoiets???
  - Terugtrekken zomaar uit Irak??? Waarom? We zijn nodig!
  - Amerika achterna lopen en stilzwijgend meedoen aan alles.
  - Waarom betalen wij nogsteeds veeeel maar dan andere landen aan de Europeese Uni….dat extra geld kunnen we ook gebruiken tegen bezuinigingen…!!!
  - de verharde samenleving maakt mij ook harder…dit is een visuele circel…..kijk naar het aantal moorden alleen al dit jaar…..mensen die in mijn 30km-zone wijk 60-70km/h rijden….!

  Reactie door thijs — zaterdag 17 april 2004 @ 11.48 uur

 24. Vergeet ik helemaal te vertellen dat ik niet voor niets lid ben van SP, al verschil ik van mening bijvoorbeeld over het Irakbeleid….maar dat moet kunnen toch?
  Ik hoop dat de SP volgende kabinetsperiode zal gaan regeren.
  Marijnissen, van Bommel mevrouw Kant en natuurlijk de rest…Heeeeel veel succes
  Thijs

  Reactie door thijs — zaterdag 17 april 2004 @ 11.53 uur

 25. Er is nog iemand met een weblog, en deze gaat (in-)direct
  ‘heel NL’ aan.
  http://www.excluded.nl/

  Kende jij (Of Agnes Kant) die al!?

  Klokkenluiders bij daar waar het in elke maatschappij mis gaat:
  Mentaal-i-tijd (mentaal, informatie, tijdsgewricht)
  Kon Hitler ‘groot’ worden omdat ie zo slim was? Neen, de nullen maken de miljonair en Hitler had in zijn eentje, zonder gevolg, geen miljoenen doden kunnen veroorzaken.

  Reactie door Barend — zaterdag 17 april 2004 @ 11.59 uur

 26. Jan; je weblog was een gevolg van een voorzetje van Adam Currysaus; zal het een blijvertje zijn, of geef je je weblog een bepaalde termijn? Persoonlijk vindt ik het wel een hele verademing; het brengt je kiezer nog dichterbij dan hij al was op deze site en binnen de partij.

  heel veel succes verder

  Reactie door R.Rook — zaterdag 17 april 2004 @ 20.28 uur

 27. Hoi Jan,

  Met GroenLinks een strategische alliantie vormen lijkt me nog niet zo’n gek idee, maar met de PvdA? Dan kun je net zo goed een alliantie gaan vormen met de VVD.
  De PvdA in Nederland lijkt momenteel nog te veel op de ‘Labour Party’ van Tony Blair in Groot-Brittannië. Daar zegt men wel dat het land momenteel conservatiever geregeerd wordt dan ten tijde van de Tories. (Zoiets als ‘Paars’ dus eigenlijk.)

  Uiteindelijk een kabinet vormen met PVDA (en evt. GL) lijkt me prachtig, maar ga niet voor de verkiezingen al een strategische alliantie vormen met die partij. Ik ben bang dat dat de SP alleen maar stemmen kost. Positioneer de SP voorlopig flink links van de PvdA en ga niet aan strategisch water bij de wijn lopen doen vòòr de verkiezingen, doe dat maar erna. (Dan liever ook niet natuurlijk, maar dat wordt wat onrealistisch.)

  Houdoe.

  Reactie door Prof. D.A.H. Vintik — zondag 18 april 2004 @ 17.08 uur

 28. Beste Jan,
  Bedankt voor het artikel over de europese verkiezingen in je blad Tribune, ik weet nu eindelijk op welke partij ik straks ga stemmen.
  Kun jij volgende maand een artikel wijden aan de bestuursleden in het algemeen, wat doen zij concreet eigenlijk (behalve een paar keer vergaderen), waarom verdienen zij zoveel, waarom krijgen zij bonussen, wat zijn hun nut en kwaliteiten?
  Je leest dat bedrijven werknemers met duizenden ontslaan en in het buitenland investeren omdat daar werkkrachten goedkoper zijn. Het leven is in deze landen ook goedkoop! Mogen de bedrijven ongestrafd mensen in de WW en bijstand dumpen en de collectiviteit voor laten omdraaien?…en de winst door de aandeelhouders en bestuur/directie delen!!
  Nog iets Beste Jan, nooit never jamais nimmer een cohalitie met PVDA beginnen. Waarom hebben zij schulden gelaten toen het geld als bomen naar de hemel goeiden?? waar is het geld gebleven?
  met vriendelijke groet
  dominique ruault
  (en de groetjes van mustafa, lid van je partij)

  Reactie door dominique ruault — dinsdag 20 april 2004 @ 12.40 uur

 29. Reactie Op 11:

  Beste Gerrit…

  Misschien dat Jan wel een mailinglist op wil zetten, zodat we met z’n allen zijn dagelijkse bijdrage in de mailbox krijgen.

  Anders zou je ertoe over kunnen gaan om de programma “Word” open te zetten en snel de tekst van Jan’s bijdragen daarin te kopieren.
  Kun je ofline je antwoord formuleren en het hem toesturen of het snel hier in een commentaarboxje copieren.

  Daanaast is het zo dat je met eenmaal buitenshuis lunchen overslaan je al snel een goedkoop surfabonnementje bijeen hebt gespaard.

  Sterkte met rekenen.

  Reactie door Molly — woensdag 21 april 2004 @ 2.46 uur

 30. Beste Jan,
  Nu de globalisering een onontkoombaar feit is en er gewoonweg niet meer zoveel werk is, is het een goed idee om defenitief
  over te stappen naar een 32 urige werkweek i.p.v een 40 urige
  werkweek.Zo kunnen er meer banen ontstaan,plus de meeste mensen
  willen toch al geen hele week meer werken en hebben zo meer tijd voor thuis. Dit lijkt me een goed item waarmee de sp wat
  zou kunnen doen.

  Reactie door Marco — zondag 25 april 2004 @ 19.44 uur

 31. hoeveel er naar de website kijken……

  NOG STEEDS TE WEINIG

  Reactie door jan gerritsen — vrijdag 14 mei 2004 @ 19.07 uur

 32. 2500 jan en meer niet

  Reactie door frans vos — vrijdag 14 mei 2004 @ 20.15 uur

 33. 15746

  Reactie door Corina van Stevendaal — zondag 16 mei 2004 @ 11.59 uur

 34. Plodeo umgo?? Amazing.

  Reactie door DeweyLDavid — zaterdag 30 december 2006 @ 8.15 uur