Vanunu

SP lanceert www.vanunu.nl

In het Paasweekeinde heeft de SP de website www.vanunu.nl geopend.
Mordechai Vanunu is de Israëlische atoomtechnicus die in 1985 onthulde dat Israël een uitgebreid kernwapenarsenaal heeft. De laatste 18 jaar heeft hij voor deze moedige daad in de gevangenis gezeten.

Op 21 april wordt Vanunu vrijgelaten en via de website kunt u hem feliciteren met zijn op handen zijnde vrijlating.

Salomon Bouman, oud-Israëlcorrespondent (ik heb hem ‘n paar jaar geleden, toen ik in Israël was, nog bezocht in Tel Aviv) vindt de actie van de SP ‘sympathiek’.

Graag ondersteun ik het initiatief om Vanunu een hart onder de riem te steken en de Israëlische regering te vragen het treiteren van de man te stoppen.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 14 april 2004 :: 17.31 uur

10 Comments

10 reacties

 1. Nou, vrij…
  Hij hoeft niet meer in de gevangenis te zitten maar verder is hij nog steeds gevangen. Zie ‘t commentaar van Anja Meulenbelt.
  [url]http://anjameulenbelt.sp.nl/weblog/index.php?p=144[/url]

  Reactie door Cas — woensdag 14 april 2004 @ 22.31 uur

 2. Maar goed dat Vanunu Israelisch staatsburger is en niet van een omringend land….

  Reactie door Ron — donderdag 15 april 2004 @ 19.30 uur

 3. Mooi gebaar van de SP, zou mooi zijn als een algemen site zouden maken voor alle klokkenluiders (mensen die misstanden onthullen).
  Bijvoorbeeld http://www.onzeklokkenluiders.nl/ , want we mogen toch wel trots zijn op deze mensen.

  Reactie door Evert — vrijdag 16 april 2004 @ 17.07 uur

 4. van u nu

  Reactie door j van santen — zaterdag 17 april 2004 @ 17.02 uur

 5. Vanunu gevangen in eigen land

  Gepubliceerd op dinsdag 20 april 2004

  Mordechai Vanunu, de man die Israëlische atoomgeheimen onthulde, wordt morgen vrijgelaten. Maar echt vrij is hij nog niet, want Israël heeft hem zoveel beperkingen opgelegd dat hij nog in gevangenschap zal leven.
  Vanunu liet de wereld zien wat het land in zijn nucleaire schild voerde. Israël ontvoerde hem vervolgens en sloot hem op. Na elf jaar isolatie en nog eens zeven jaar gevangenschap, wordt Vanunu vrijgelaten uit de Israëlische gevangenis.

  Afgeschermd van de buitenwereld
  Maar zijn oude leven zal hij niet terugkrijgen. Echte vrijheid bestaat niet meer, want Vanunu blijft ook buiten de gevangenis door Israël hardnekkig afgeschermd van de buitenwereld. Hij kan geen relevante informatie meer wereldkundig maken, maar toch wordt zijn leven totaal gecontroleerd door de veiligheidsdienst.

  Zo mag de voormalige atoomtechnicus het land niet verlaten, geen buitenlandse contacten onderhouden en niet in de buurt komen van ambassades waar bij eventueel asiel aan zou kunnen vragen. Ook mag hij zich niet ophouden bij havens, vliegvelden of andere plaatsen die een mogelijkheid bieden om het land te ontvluchten.

  Ontdekking atoomgeheim
  Vanunu ontdekte dat er in het geheim werd gewerkt aan nucleaire wapens, toen hij van 1976 tot 1985 bij de nucleaire installatie Dimona werkte. Hij maakte het wereldkundig omdat hij niet kon leven met de ontdekking van het geheim, dat in zijn ogen fout was.

  Hij ging naar London, alwaar hij een stapel foto’s overhandigde aan de Engelse krant the Sunday Times. Zij publiceerden zijn verhaal en daardoor werd bekend dat Israël meer dan 200 kernkoppen had gefabriceerd, waar overigens nooit parlementaire goedkeuring voor was verleend.

  Op 30 september 1986 werd Vanunu van London naar Rome gelokt, waar hij door de Israëlische geheime dienst werd verdoofd en ontvoerd naar Israël. In een gesloten rechtszitting werd Vanunu veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf wegens landverraad en spionage.

  Reactie door folkert de lepper — dinsdag 20 april 2004 @ 22.25 uur

 6. jammer voor hem dat hij niet in nederland woonde , dan zou hij waarschijnlijk na 2 jaar alweer een andere baan hebben .

  Reactie door w van bommel — woensdag 21 april 2004 @ 15.59 uur

 7. Het is ongelooflijk wat Israel zich allemaal niet permiteert. Ze hebben absoluut niet geleerd van wat hun voorouders is overkomen. Shame!

  Reactie door Frank van der Woude — woensdag 21 april 2004 @ 20.59 uur

 8. Ach Frank, tis allemaal een kwestie van perceptie.
  Met hetzelfde gemak kan je (ik tenminste wel…)de conclusie trekken dat Israel juist wel geleerd heeft van het verleden en zich niet meer als makke schapen naar de ovens laten voeren, maar zich dusdanig goed bewapend hebben dat dit nooit meer kan gebeuren.
  Vanunu heeft deze politiek in zekere zin in gevaar gebracht, vandaar de wat overspannen reactie van de Israeli’s.
  Help um ontsnappen naar het buitenland i.p.v. slechts lippendienst te verlenen.

  Reactie door Ron — woensdag 21 april 2004 @ 21.09 uur

 9. De klokkenluider van Netwerk

  In de uitzending van Maandag 19 april 2004 van Netwerk, over Mordechai Vanunu, werd de indruk gewekt dat Vanunu een slachtoffer is van een repressief regime. De makers van de documentaire stelden zich de vraag of Israël zich wel democratisch mag noemen. Ten dele omdat het land in het geheim kernwapens maakt maar vooral omdat het Vanunu zo zwaar bestraft heeft. Verder lieten ze een Israëlische woordvoerder verklaren dat Vanunu Israël wilde vernietigen. Een vreemde opmerking die zonder ondersteunende argumenten alleen verklaard kan worden als middel om de indruk te wekken dat Israël een paranoïde samenleving is. Zoals gewoonlijk zijn de medewerkers van Netwerk niet in staat argumenten van beide partijen weer te geven. Het moet allemaal zwart-wit zijn, goed tegen kwaad. Misschien denken Foeke de Koe en Miranda Grit van Netwerk dat het te ingewikkeld wordt voor de kijkers als ze het verhaal van beide kanten belichten?
  Netwerk vermeld niet waar de opmerkingen over Vanunu’s wens om Israël te vernietigen op gebaseerd zijn en daarom klinken ze inderdaad zeer overdreven. Maar Vanunu heeft in woord en daad bewezen dat hij geen Jood wil zijn en dat hij Israël liever ziet verdwijnen. Volgens de Guardian vielen zijn radicaal anti-Israëlische opvattingen al in de vroege jaren 80 op. Zelf verklaarde Vanunu dat hij ook niet begreep waarom iemand met zijn opvattingen mocht werken in de kernreactor. Nadat hij in 1985 ontslagen werd wilde hij niet meer in Israël leven, verkocht zijn appartement en vertrok naar Nepal waar hij zich bekeerde tot het Boedisme. Na een poosje kwam hij in Australië terecht waar hij werkte als taxichauffeur en zich weer bekeerde, ditmaal tot het Christendom. Vervolgens kwam hij in contact met een journalist van de Sunday Times aan wie hij zijn foto’s van de reactor verkocht voor een kwart miljoen pond. Jaren na zijn ontvoering en berechting maakte hij bekend dat het beter was als Israël niet zou bestaan. In een kort gesprek met een mede gevangene in maart 2004 vertelde Vanunu dat hij verder geen nucleaire geheimen hoeft te openbaren omdat “Israël toch uitelkaar valt”. “Ik ben tegen jullie staat en tegen de jullie religie” zei hij tegen z’n ondervragers en op ook de dag van zij vrijlating verklaarde hij geen noodzaak te zien in een joodse staat. Hij zette zijn overtuiging kracht bij, door vragen van de Israëlische pers, gesteld in het Hebreeuws, niet te beantwoorden.
  Vanunu maakte de geheimen die hij in de Nucleaire reactor van Dimona tegenkwam openbaar omdat het zijn persoonlijke opvatting was dat Israël niet hoeft te bestaan en zulke wapens niet behoord te hebben. Israël hoeft zich echter niet aan het Non-proliferatie verdrag te houden omdat het dit verdrag nooit ondertekend heeft en breekt daarom geen wet. Vanunu verkocht zijn informatie aan de Londonse Sunday Times voor 250.000 pond om, volgens zijn eigen statements, Israël zoveel mogelijk schade toe te brengen. Hij geeft zijn argumenten ook een humanistisch tintje en dat is het enige wat Netwerk belicht. De kijker krijgt een vervrongen beeld van Israel en zal niet begrijpen waarom de man zo gehaat wordt. Aangezien zijn eigen uitspraken deel uitmaken van zijn motivatie om staatsgeheimen te verkopen en de Israëlische reactie op zijn handelen verklaard, is het onvergefelijk dit te negeren.
  Het argument dat Israël zich niet democratisch mag noemen omdat het de kiezer geen mogelijkheid heeft gegeven om te beslissen over de productie van kernwapens is bizar. Landen zoals de VS, Engeland of Frankrijk hebben dit natuurlijk ook nooit gedaan. De enigen die over dit soort dingen beslissen zijn de democratisch gekozen regeringen van de betreffende landen, niet Mordecai Vanunu. De Israëlische bevolking was na zijn onthullingen wel verbaast en woest, maar alleen over zijn verraad. Ook is het niet aan hem om te beslissen over de noodzaak van een joodse staat. Die beslissing is aan de inwoners van die joodse staat zelf en hun keuze is overduidelijk. Zowel zijn uitspraken en zijn daden worden door de overgrote meerderheid van de bewoners van Israël veracht. Door staatsgeheimen te verraden is het Vanunu die ondemocratisch handelt en ook dit verklaard waarom hij zo zwaar gestraft werd.
  Of die straf zo uitzonderlijk ondemocratisch was, is ook zeer de vraag. Jonathan Pollard zit al bijna 20 jaar in de VS in de gevangenis omdat hij geheime Amerikaanse informatie over massavernietigings wapens in Iran, Syrië, Libië en Irak doorspeelde aan Israël. Niet voor geld of omdat hij graag een einde zag aan het bestaan van de Verenigde Staten zoals Vanunu, maar omdat hij zo dacht een vriend van de VS te helpen. Net zoals Israëli’s mogen Amerikanen verwachten dat hun burgers loyaal zijn en dat ze zich houden aan de wet. Ook een democratie moet haar geheimen kunnen beschermen en is gerechtvaardigd verraders hard te straffen.
  Honderduizenden Israëli’s komen tijdens hun dienstplicht, reserve dienst en soms tijdens hun werk, betrekkelijk gemakkelijk in aanraking met gevoelige informatie. De overheid vertrouwd haar burgers genoeg om hun deelgenoot te maken in die kennis. Vanunu werd uitzonderlijk zwaar bestraft omdat hij dit vertrouwen misbruikt heeft voor zijn eigen politieke agenda. Dat maakt zijn straf gerechtvaardigd. Niemand dwingt hem Israëli of Jood te zijn, maar dat geeft hem niet het recht anderen deze keuze te ontnemen. De Israëlische samenleving wil graag voort blijven bestaan en walgt daarom van Vanunu die haar toekomst in gevaar brengt. Een nucleair Israël is een onverslaanbaar Israël en dat weet hij maar al te goed. Netwerk ontneemt ook een keuze, namelijk die van de kijker, om te beslissen of deze man wel of niet goed gehandeld heeft. Dat wordt gedaan door belangrijke informatie over Vanunu’s handelen weg te laten. Als Netwerk een actualiteitenprogramma wil zijn dan zal het moeten begrijpen dat haar taak niet het manipuleren van de kijker is, maar brengen van feiten. Laat de kijker dan maar zelf beslissen wie zwart, wit of grijs is.

  Gebruikte bronnen:
  http://www.nonviolence.org/vanunu/20040315maarivb.html
  http://en.wikipedia.org/wiki/Mordechai_Vanunu
  http://www.netwerk.tv/index.jsp?p=items&r=deze_week&a=109426
  http://www.nonviolence.org/vanunu/20040416guardian.html
  http://story.news.yahoo.com/news?tmpl=story&u=/ap/20040421/ap_on_re_mi_ea/israel_vanunu&cid540&ncid716
  http://www.haaretz.com/hasen/spages/417702.html

  Reactie door Daniel — dinsdag 27 april 2004 @ 8.57 uur

 10. fioricet
  A man’s ethical behavior should be based effectually on sympathy, education, and social ties and needs; no religious basis is necessary. Man would indeed be in a poor way if he had to be restrained by

  Trackback door fioricet — donderdag 21 april 2005 @ 19.31 uur