Weblog

donderdag 01 april 2004 :: 15.03 uur

Al een paar jaar heb ik een eigen website met een adres dat mijn naam draagt. De site geeft informatie over mijn werk, publicaties, interviews, boeken, en achtergrond. Op aanraden van Adam Curry – tijdens een radio-uitzending waar ik te gast was – houd ik sinds eind januari ook een weblog bij op internet.

Een weblog? Ik geef eerlijk toe: tot voor kort wist ik ook niet wat dat was… een weblog. In het kort komt hier op neer: Je houdt een persoonlijk dagboek bij, met één groot verschil met het traditionele dagboek… het is openbaar. En bovendien, het is méér dan een dagboek. Het stelt me bijvoorbeeld ook in de gelegenheid mijn mening over zaken te geven en de reacties van de bezoekers daarop te lezen. Dat is overigens één van de grote verschillen met de weblogs die bijgehouden worden door andere Kamerleden en ministers als Zalm bijvoorbeeld. Bij hen kunnen mensen niet reageren.

Maar behalve meningen kan ik de bezoekers ook een inkijkje geven in waar ik mee bezig ben, in Den Haag maar ook als ik ‘on tour’ ben in het land. Sinds het begin van het jaar ben ik onder het motto ‘het land telt twaalf provincies en het jaar twaalf maanden’ elke maand een week in een provincie. Via m’n weblog kan ik de mensen die belangstelling hebben op de hoogte houden van m’n ervaringen, gesprekken en bevindingen.

Het aantal bezoekers van het log neemt toe. Vandaag voor het eerst meer dan 4600 mensen. Het dagelijkse gemiddelde ligt rond de 2500. Vandaag heb ik een brief aan columnist Paul Cliteur (naar aanleiding van zijn zelf gekozen stilzwijgen na een aantal kritische reacties op zijn meningen) op m’n log gezet. Herman, onze webmaster, denkt dat de plotselinge stijging van het bezoek samenhangt met mijn oproep aan Cliteur om níet te zwijgen maar te spreken, zónder zelfcensuur.

Graag nodig ik u uit om ook eens een kijkje te nemen én dus ook uw mening te geven. Zo’n mogelijkheid om direct met mensen te commu­niceren is ideaal om de ‘temperatuur’ te meten rond een onderwerp. Zo stelde ik: ‘De SP moet richting de verkiezingen streven naar een strategische alliantie met de PvdA en GroenLinks om zo een écht alternatief te kunnen vormen voor het kabinet Balkenende.’ De uitkomst? De bezoekers van het log en de discussie op de SP-site zijn tot op het bot verdeeld. De discussie gaat door… in de Tribune, op de SP-site en op www.janmarijnissen.nl/weblog

Deze column verscheen april 2004 in de Tribune

Opties voor delen:
  • NuJIJ
  • eKudos
  • del.icio.us
  • Digg
  • Google Bookmarks
  • email

Reacties uitgeschakeld