OVT

Een dauwtrapper ben ik zeker niet. Vanmorgen ook nog een uur eerder op…en toch zorgen dat ik om half tien in Amsterdam was.

Samen met Nelleke Noordervliet, James Kennedy, Peter Brusse en Frank van Vree was ik te gast bij het radioprogramma OVT van de VPRO.

Onderwerp: Het nationaal Historisch museum.

Het werd een geanimeerd gesprek tussen mensen die allemaal het belang van historisch besef onderschrijven, alleen over de weg daar naar toe verschilden de meningen. Hoewel, er was natuurlijk niemand die zo’n museum ziet als vervanger van het wegbezuinigde geschiedenisonderwijs. Onderwijs blijft natuurlijk het belangrijkste.

Overigens, de meerderheid steunde mijn voorstel.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zondag 28 maart 2004 :: 13.05 uur

7 Comments

7 reacties

 1. Jan,
  Helaas heb ik de uitzending niet gehoord; zo’n eerste ‘zomertijdzondag’ blijft lastig. Mijn reactie betreft dan ook de zin in je weblog bericht ‘Onderwijs blijft natuurlijk het belangrijkste.’ Een stelling die ik van harte ondersteun, maar waarbij ik ook telkens weer bij dezelfde moeilijkheid terechtkom: motivatie.
  Als ik zie met welk materiaal mijn dochter af en toe thuis komt voor een geschiedenisproefwerk, dan zakt me de broek af: een paar slecht gekopieerde A4 velletjes met gortdroge materie over de Egyptenaren, hun manier van landbouw bedrijven en hun goden. Je moet dan van zéér goede huize komen als je daar als ouder nog iets ‘spannends’ van weet te maken en er hopelijk een voldoende uitrolt. En dan krijgen jongeren wel eens te horen dat bij hen het ‘historisch besef ontbreekt’.
  Kan me niet voorstellen dat het voor onderwijzend personeel op die manier een pretje is les te moeten geven wanneer je de kinderen niet meer kan bieden dan gekopieerde A4 velletjes. Hoe kan je kinderen nieuwsgierig maken? Nieuwsgierigheid lijkt me de beste motivatie voor een vak als geschiedenis, maar hoe krijg je dat als onderwijzer/leraar voor elkaar? Vragen leren stellen en verbanden leren leggen.
  Misschien kan je ook eens met onderwijskundigen om de tafel om te praten hoe het onderwijs er dan uit zou moeten zien, daar ligt denk ik de basis.

  Mvg,

  Reactie door frances — zondag 28 maart 2004 @ 14.41 uur

 2. Jan, ik vind het fijn dat de SP het belang onderkent van een Nationaal Historisch Museum. Regelmatig kom ik door mijn hobby (genealogie) in aanraking met bepaalde vragen als “hoe zat dat in die en die periode, wat at men, wat voor kledij droeg men, hoe woonde men, hoe dacht men over bepaalde zaken…etc”.

  Geschiedenisles kan en moet veel spannender, interactiever een interessanter gemaakt (kunnen) worden. Heel soms tref je een leraar die dat beseft en zijn of haar leerlingen zijn goed af. Ik ken er zo een paar. Mijn kinderen vinden geschiedenis dus nog steeds leuk, godzijdank. Want het kan WEL! En hoeft niet eens heel veel extra te kosten.

  Reactie door Sproet — zondag 28 maart 2004 @ 17.26 uur

 3. Leuke log, Jan.
  Niet zelf gemaakt?
  Mij verbaasd altijd dat iemand als jij, die verstand heeft van politiek geacht wordt overal een mening over te hebben.
  Het nog meer verbazende vind ik dat men die dan ook nog ventileert.
  Hou je goed, Jan. Groeten, Truus.

  Reactie door truus van klaveren — zondag 28 maart 2004 @ 23.07 uur

 4. Ik ben helemaal voor een nationaal historisch museum. Laat ik deze plek gebruiken als een bruggetje naar een plek waar nu geschiedenis geschreven wordt: http://www.theworldvotes.org/

  Een idee van me, wat door anderen nu is gerealiseerd: we kunnen een schaduwstem uitbrengen tijdens de verkiezingen van de USA!

  ‘In November 2004, U.S. citizens will elect their new President. The outcome of this election directly influences the life of citizens around the world.

  Theworldvotes.org gives people all around the world a voice in the forthcoming U.S. Presidential Election.

  Ensure that your voice is heard by casting your vote electronically and add momentum to a worldwide drive to establish global democracy.’

  Zeg het voort!

  Reactie door Leo — maandag 29 maart 2004 @ 11.09 uur

 5. Dag Jan,

  Zondagmorgen met interesse geluisterd. Ik zie wel wat in het idee voor zo’n museum! Al was het maar om duidelijk te maken dat de geschiedenis van ons eigen land heel veel te bieden heeft en veel kan verklaren over het ‘nu’.
  Als geboren Ossenaar en conservator Prehistorie bij het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden kan ik het voorts niet nalaten even op te merken dat de geschiedenis van Oss nog veel verder terug gaat dan de stadsrechten; denk bijv. maar aan de opgravingen op Ussen en het Vorstengraf (mooie reconstructie in 2003 geopend!), waarvan de schitterende vondsten hier in Leiden te zien zijn. Maar ja, het Jan Cunencentrum besteedt ook al nauwelijks meer aandacht aan die vroege geschiedenis…

  P.S. Misschien is er leuk ‘bruggetje’ te maken naar het idee voor herbouw van het Paleis voor Volksvlijt in Amsterdam?

  Reactie door Marie-France — dinsdag 30 maart 2004 @ 12.19 uur

 6. mailto:?subject=Open en dicht&body=Een stukje Bieslog: http://bieslog.vpro.nl/programma/bieslog/news.jsp?news=17015643

  Een stukje Bieslog, over het Vlaams -Nederlands Cultuurmuseum.

  Reactie door Peter — dinsdag 30 maart 2004 @ 15.59 uur

 7. citicard…

  pumice subs:fooled barringer mail almost:codicil discover card http://www.rated-credit-card.com/ odious unwholesome caps visa card http://www.credit-card-4u.us/

  Trackback door citicard — zondag 21 mei 2006 @ 18.49 uur