Heerlen, Maastricht, Horst, Roermond

vrijdag 26 maart 2004 :: 19.28 uur

Gisteren werd ik ontvangen door Riet en Peter, beiden wethouder in Heerlen, op het stadhuis.
Vervolgens een gesprek met de burgemeester. Het klinkt ongelooflijk maar Heerlen lijdt nog steeds onder de sluiting van de alom aanwezige mijnen in de jaren zestig en zeventig. Meer werkloosheid, meer mensen in de sociale werkvoorziening, meer WAO’ers…het valt allemaal te verklaren uit de gevolgen van de sluiting.

Hartslag

Daarna een gesprek over ‘Hartslag’, het Heerlense project dat daklozen van de straat haalt, opvangt en waar mogelijk verder helpt. De opvang mag dan ok zijn, oog in oog met deze mensen, vaak verslaafd aan de drugs, weet je weer dat je ‘n bofkont bent.

Mijnsteenberg

Een bezoek aan de laatste mijnsteenberg. Een actiecomit√© spant zich in om deze bijzondere herinnering aan het mijnverleden in tact te laten. Een grond’boer’ wil de berg afgraven in verband met het kostbare zand dat eronder ligt. Ik geef de bewoners groot gelijk: er is al veel te veel afgebroken of verwijderd dat herinnert aan het roemrijke verleden van de Oostelijke mijnstreek.

Riet de Wit in het Glaspaleis

Tot slot in Heerlen nog even wezen kijken bij het Glaspaleis. Een geweldig mooi gebouw, in 1935 gebouwd in opdracht van kledingverkoper Schunck, nu – gerestaureerd – in gebruik als bibliotheek. Het is een geweldige creatie van architect Peutz.

‘s Avonds een openbare avond in La Bonboni√®rre in Maastricht over ‘de uitverkoop van de universiteit en de wetenschap’. Goed panel na de pauze en goede vragen uit de zaal. Na afloop nog iets gedronken op het Onze Lieve Vrouweplein. Wat ‘n mooie stad is het toch.

Vandaag eerst helemaal naar Horst, Noord Limburg, over de Napoleonsweg. Het duurt lang…80 km.
We worden warm ontvangen door de eigenaar van deze mooie boerderij ‘Gortmeule’ uit de 16e eeuw. Maar het is geen gewone boer die hier woont. Hij spant zich in om z’n land mooi te maken en ‘over te geven aan de natuur’. Een deel is nu een kleinschalige camping. Heel goed initiatief.

De rest van de dag spreek ik met mensen over de asperges, de champignons, de illegalen, de Polen en de uitbuiting en de erbarmelijke wijze waarop mensen worden ‘ondergebracht’ bij de baas op de boerderij. Mijn eerste toespraak (1994!) in de Kamer ging over deze wantoestanden. Toenmalig minister De Vries was het toen helemaal met me eens. Er zou iets aan gedaan worden. Mooi niet dus. Vele tientallen malen zijn we als SP hierop teruggekomen in de Kamer. Een oplossing is er wel, maar het lijkt er steeds meer op dat de verantwoordelijken spreken met een gespleten tong.

Nu snel naar een bijeenkomst in Roermond met ons kader in Limburg.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

4 Comments

4 reacties

 1. Kort maar krachtig:

  Zouden meer mensen moeten doen zoals jij Jan; zich echt onder de mensen begeven! TOP!

  Marco

  Ps. Er ligt nog een stokkie voor je klaar van [url=http://live.curry.com/dutch/]Adam[/url] ;).

  Reactie door Marco — zaterdag 27 maart 2004 @ 1.11 uur

 2. afblijven van die berg het is onze berg wij crossen er al van kinds af aan en wat doet de politie een of twee keer in het jaar zetten ze 100 politie krachten in met helicopter en motoren en alle middelen om ons te verjagen ze hebben bij al die akties nog nooit iemand kunnen aanhouden behalve een arme kloot die toevallig met zijn scooter op het spectakel af komt het is een kat en muisspelletje geworden dat al 20 jaar speelt .
  let wel het zijn belasting centen waarmee ze dit kat en muisspelletje en machtsvertoon bekostigen , deze berg en het crossen wat wij er doen heeft kampioenen opgelevert in het hillclimbing wat welbekend is door eurosport de hillclimbing in rachau oostenrijk . http://www.hillclimbing.at/

  Reactie door boes — zaterdag 27 maart 2004 @ 21.15 uur

 3. Leuk dat je in Heerlen bent geweest. Je analyse van die mijnsluitingen is echter geheel fout….

  De problemen in Heerlen bestaan nog steeds doordat de politiek niet de juiste prioriteiten weten te stellen.

  Zo moet bijvoorbeeld de operatie hartslag leiden tot meer veiligheid in de stad. Ze hebben er zelfs cameras voor geinstalleerd.

  De praktijk is echter dat dealers en junkies gewoon onder het toeziend oog van de cameras staan te dealen, te ruzien, en te vechten zonder dat er ook maar een politie-agent komt kijken.

  In plaats van actief de stad veiliger te maken krijgen agenten (zij doen ook maar hun werk), inclusief de voor operatie hartslag ingestelde fietsbrigade de opdracht om minimaal 40 bekeuringen per maand uit te schrijven!!!
  Mag jij raden wat ze doen als ze ‘s-avonds een auto fout geparkeerd zien staan, en tegelijkertijd een junkie zien staan schreeuwen…..

  In Heerlen heeft de politiek de afgelopen tientallen jaren niet werkelijk de moeite genomen om de door haar gestelde doelstellingen daadwerkelijk te realiseren. Het is vooral bij stoer-praterij gebleven. Om je doelen te realiseren zul je ze moeten opvolgen met akties en beleid. Ik denk dat teveel lokale bestuurders (nog steeds) denken als ik het maar noem, dan lost het zich van zelf wel op.

  Om dan vervolgens de sluiting van de mijnen de schuld te geven van de nog steeds grote sociale problemen, is mijn inziens dan ook een goedkope truc om hun eigen straatje schoon te vegen!

  Ik hoop dat je een volgende keer als je dit soort argumenten tegen komt van lokale bestuurders eens door vraagt om de echte oorzaken aan het licht te brengen.

  Groet,
  Dick

  PS. De SP probeert in Heerlen al vele jaren daadwerkelijk een verschil te maken. Als je de andere partijen echter niet (echt) meekrijgt is hetgeen je kunt bereiken zeer beperkt.

  Reactie door Dick — donderdag 22 april 2004 @ 19.47 uur

 4. Queensday Maastricht 2007
  Maandag 30 april vanaf 10.00 organiseert Stichting Maastrichtse Evenementen Organisatie voor de zesde keer Queensday Maastricht in het Stadspark van Maastricht.

  Verschillende podia
  Koninginnedag in Maastricht wordt aan de Onze Lieve Vrouwewal muzikaal ingeleid door allerlei artiesten. Er de hele dag spetterende optredens van onder andere DEM en Zoeper.
  Daarnaast is er een doorlopend programma op het cultuurpodiumen zal verzorgd worden in samenwerking met de Muziekgieterij.

  Vrijmarkt
  In het Stadspark vindt de grootste Vrijmarkt plaats ooit georganiseerd in Maastricht. Er is een groot overdekt terrein waar meerdere eettentjes zorgen voor een gevulde maag.

  Meer informatie op http://www.queensdaymaastricht.nl/

  Reactie door Bom — zondag 8 april 2007 @ 0.20 uur


 • Het land in

 • Foto