Amsterdam…Den Haag

Gisteren eerst een gesprek gehad met David Pinto. Een interessante man met interessante ideeën over de integratie. Hij is geboren in Marokko, en na een verblijf in Israël uiteindelijk in Nederland terecht gekomen, al vele jaren geleden. Hij doceert ‘interculturele communicatie’ aan de UvA. Zijn stelling: Allochtonen en autochtonen staan te veel met de rug naar elkaar. Ze weten te weinig van elkaars cultuur en achtergrond en dat leidt tot onnodige ongelukken. En, zegt hij: Er is iets aan te doen! Hij heeft er ook boeken over geschreven.

(Wie kom ik tegen als ik bij David naar binnen loop? Henk Westbroek. We hebben elkaar al vaak tegen het lijf gelopen. Nu hebben we afgesproken dat we maar ‘ns moeten afspreken ‘n keer.)

David Pinto

Daarna naar een overleg in verband met TOMAAT 2004, het jaarlijkse culturele festival van de SP in september. Een geweldig leuke groep mensen…aan creatieve ideeën geen gebrek. We hebben besloten het Festival dit jaar te houden in Amsterdam op zondag, 19 september. Noteer vast ff. Het wordt weer geweldig.

Serge, Jos, Jan Douwe, Hans, Geert, Stan, Paul en Biance

‘s Avonds laat met Hans naar Den Haag.

Ahmin

Dit is Ahmin Swalef. Hij zorgt voor mij en m’n J&B in de bar van het hotel.
Hij is net vader geworden van dochter Jamelia. Veel geluk, Ahmin!

Vanmorgen fractieoverleg gehad over het MKB in ons land. Te veel mensen denken dat wij iets tegen ondernemers hebben. Daar willen we wat aan doen. Veel kleine zelfstandigen vormen in gemeenschappen de ‘jus’. Velen hebben het ook niet eenvoudig. Als SP hebben we daar oog voor. Arda hield een goed verhaal waar door de fractie lang over is doorgesproken.

Vanmiddag heb ik ‘n interview met het CDA-Magazine en vanavond opnames voor het Radio 1 programma ‘voor 1 nacht’. Het programma wordt ‘s nachts uitgezonden (tussen 00.00 en 01.00 uur). Het is maar dat je het weet.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

dinsdag 23 maart 2004 :: 13.50 uur

18 Comments

18 reacties

 1. David Pinto, was dat niet die man die ook ooit kandidaat was om Pim Fortuyn op te volgen bij Leefbaar Nederland toen hij daar was weg gestuurd??

  Reactie door JW — dinsdag 23 maart 2004 @ 14.46 uur

 2. @Jan Marijnissen,u heeft een stokje gekregen van Adam Curry kijk maar op zijn site!

  Reactie door Els — dinsdag 23 maart 2004 @ 15.25 uur

 3. “David Pinto, was dat niet die man die ook ooit kandidaat was om Pim Fortuyn op te volgen bij Leefbaar Nederland toen hij daar was weg gestuurd??”

  Inderdaad, en die toen vervolgens ruzie gemaakt heeft bij Leefbaar Amsterdam, om daar lijstrekker te worden. En het overigens ook daar niet te worden. Overal waar hij komt, is ruzie. Ik mag hopen dat zijn volgende halte niet de SP is.

  Reactie door Matthijs — dinsdag 23 maart 2004 @ 15.58 uur

 4. Voor één nacht wordt uitgezonden in de nacht van zondag op maandag 00.00 uur Radio 1. Ik zeg het maar effe ;-)

  Reactie door Enschede a/zee — dinsdag 23 maart 2004 @ 16.04 uur

 5. Festival Tomaat naar Amsterdam? Zal wel meer bezoekers trekken maar de Paasheuvel vond ik een mooie lokatie. Jammer.

  Reactie door Cas — dinsdag 23 maart 2004 @ 16.29 uur

 6. Zijn stelling: Allochtonen en autochtonen staan te veel met de rug naar elkaar. Ze weten te weinig van elkaars cultuur en achtergrond en dat leidt tot onnodige ongelukken.

  Helemaal mee eens! Het is helemaal niet verkeerd om eens wat meer over je medemensen te weten te komen qua cultuur enz.
  Ik heb het geluk met asielzoekers te werken, heb korte bezoekjes afgelegd aan mensen van diverse nationaliteiten, zo leer je nog eens wat!
  Mijn motto is altijd al geweest: je krijgt wat je geeft! Geef je een glimlach, dan krijg je eentje terug. En tja…als je vijandigheid schenkt…

  Reactie door IngeB — dinsdag 23 maart 2004 @ 20.35 uur

 7. DAVID PINTO

  AMSTERDAM – Professor David Pinto, minderhedenkenner bij uitstek, gaat de politiek in. Deze week heeft hij zich in een brief aan het bestuur van Leefbaar Nederland kandidaat gesteld voor het lijstrekkerschap van die partij. Een functie die hij samen met Pim Fortuyn wil gaan vervullen. Fortuyn maakte al eerder bekend dat hij de kar van Leefbaar Nederland wil gaan trekken.

  David Pinto (Foto: Jeroen Oerlemans)

  “Pim en ik kennen en waarderen elkaar”, aldus Pinto. “Ik denk dat een combinatie van ons beiden een ongelofelijk electoraal succes zal betekenen.”

  Volgens de Amsterdamse hoogleraar interculturele communicatie liggen de ideeën van Fortuyn in het verlengde van zijn eigen gedachtegoed. “We zijn allebei wars van de incestueuze politiek die in Nederland wordt bedreven. De huidige praktijk is dat een bijzonder kleine groep burgers onderling alles regelt, vooral voor zichzelf. Dat moet afgelopen zijn. De politiek moet weer sprankelend en spannend worden.”

  Failliet
  Ook op het gebied van de minderheden vaart Fortuyn dezelfde koers als hijzelf, zegt Pinto. “Al jaren roep ik dat het minderhedenbeleid failliet is. Ik hoop dan ook met Leefbaar Nederland te bereiken dat die hele integratiefabriek wordt opgedoekt. Het kost miljarden, maar werkt niet. Zeker niet als je het vergelijkt met de ons omringende landen die geen minderhedenbeleid kennen. Allochtonen hier doen het veel slechter op de twee belangrijkste gebieden: onderwijs en arbeidsmarkt. Daarentegen scoren ze weer wel hoger als je kijkt naar de criminaliteitscijfers.”

  Pinto, die al in de jaren zeventig riep dat we moesten oppassen dat we “onze buitenlanders niet doodknuffelen”, is de bedenker geweest van het huidige inburgeringscontract. Hiermee worden nieuwkomers in Nederland onder meer verplicht de taal te leren en kennis te nemen van de hier heersende normen en waarden. De hoogleraar die zich als bijnaam ‘de Emile Ratelband van de allochtonen’ verwierf, heeft zich doen kennen als een politieke ‘zapper.’ Achtereenvolgens was hij actief in de PvdA, D66 en de VVD.

  Van kritiek op Fortuyn als zou die een hekel hebben aan buitenlanders moet Pinto niets hebben. “Dat is absolute onzin. Pim en ik vormen samen zo’n beetje alle minderheden. Zelf ben ik een drievoudige allochtoon: Ik ben Marokkaan, jood en Berber. Het enige dat ik niet ben is homo, maar dat is Pim weer wel.”

  Pim Fortuyn laat desgevraagd weten niets in een eventueel duoschap te zien. “Dat zal niet gebeuren. Het is niet zo dat ik iets tegen de persoon van Pinto heb, maar ik heb nog nooit iets goeds zien komen uit dergelijke samenwerkingsverbanden. Maar uiteindelijk ga ik niet over deze kwestie, daarvoor moet u bij het bestuur van Leefbaar Nederland zijn.”

  Het partijbestuur zal zich nader over deze kwestie beraden.

  Reactie door Els — dinsdag 23 maart 2004 @ 21.35 uur

 8. Eindelijk, 8 jaar nadat ik o.a. hier mee binnenkwam….
  En zo zijn er nog wat zaakjes, maar ok, soms kun je je eigen ding sneller doen dan ‘grote politieke lichamen dat kunnen’

  Reactie door barend — dinsdag 23 maart 2004 @ 21.55 uur

 9. Sp en ondernemers…

  Pff, ik moet er vooralsnog niet aan denken om als ondernemer op de SP te stemmen.
  Op deze redactiedingen worden alle ondernemers met het grootste gemak onder de kam van groot-graaiers geveegd. Let nou eens op het verschil…ondernemers zijn (mede-)eigenaren van hun eigen bedrijf…geld is niet hun drijfveer, maar iets maken van hun onderneming. Het bewijzen dat hun visie de juiste is!

  Mijn bedrijf groeit als kool. En ja, ik moet winst (vies hè?) maken om te groeien en om mijn bestaan zeker te stellen als bedrijf. Dus dat betekent óók de kosten laag houden. Als ik failliet zou gaan, krijgen de werknemers een uitkering, en ik? Ha, dan mag ik de rest van mijn leven een mega-lening gaan afbetalen.

  Ik heb een verantwoordelijkheid voor meer dan 100 werknemers, en dan moet je beslissingen maken die ik persoonlijk vaak heel moeilijk vind, maar zakelijk onvermijdelijk zijn. Denken jullie dat het leuk is om iemand te ontslaan, of iemand geen salarisverhoging te geven?

  En maatschappijlijke verantwoordelijkheid?
  Pff, als je verschillende malen mensen die in moeilijkheden zit een groot voorschot geeft en als ze als sneeuw in de zon verdwijnen. Doe je niet meer…

  Je neemt allochtonen in dienst (omdat je vind dat ze een kans verdienen), maar moet ze telkens ontslaan omdat ze geen arbeidsethos hebben. (ik zie de comments nu al…)
  Kansen krijgen ze, maar nemen ho maar!

  Je neemt arbeidsongeschikten in dienst, die willen wel onder voorwaarden, maar vinden het veiliger om arbeidsongeschikt te blijven omdat hun uitkering in gevaar loopt. En dan heb ik het niets eens over het administratieve geneuzel bij het UWV.

  Zo zitten wij dus in een cirkel, ik neem deze mensen niet meer in vaste dienst.Een te groot risico, want ik kom er vervolgens niet meer vanaf…

  Zomaar een paar punten die de scheidslijn zijn tussen mens en bedrijf. Ik kan het risico niet nemen om kansen te blijven geven, alhoewel ik dat als mens en ondernemer wel wil!

  En nee, ik vertrouw de SP niet dat zij zorgen dat ik dat risico wél weer wil en kan nemen…..

  En nee, ik vergeet niet dat mijn bedrijf bestaat uit de gratie van die zelfde werknemers die bij mij werken. Het zijn geen machines, maar mensen die met respect behandeld dienen te worden. Zonder hen is er niets…

  En zo denken de meeste ondernemers over hun bedrijf…en hun werknemers. Het zijn mensen, net als jij, en ik…

  Reactie door core — woensdag 24 maart 2004 @ 0.34 uur

 10. @core. Dank voor je bijdrage. We willen als SP een opening maken, maar dan moeten we wel van beide kanten bereid zijn te luisteren en de vooroordelen te begraven.
  Waar ik me over opwind zijn niet de ondernemers die bereid zijn risico’s te nemen (met eigen geld) en die iets nieuws proberen toe te voegen. Integendeel. Ik heb respect voor die mensen, althans, indien zij bereid zijn ook hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen, en te blijven nemen.
  De opwinding en verontwaardiging geldt met name díe Captains of Industry die hun zakken extreem vullen zonder zelf énig risico te nemen. Hun exit-regeling is immers al rond als ze in dienst treden, en hun werknemers worden op de minlijn gehouden.

  Reactie door Jan Marijnissen — woensdag 24 maart 2004 @ 1.16 uur

 11. @core…, je begint je verhaal met te vertellen dat je winst moet maken om te groeien omdat je anders niet kunt blijven bestaan. Pas als je groeit kun je blijven bestaan dus. Maar een plant groeit ook niet oneindig door. Je kunt hem wel zo kweken dattie groter wordt. Maar zodra het dan gaat waaien dan knaktie. Het idee dat bedrijven en economieën moeten blijven groeien om te overleven verwerp ik.

  Middenstanders zouden juist links moeten stemmen opdat de koopkracht van mensen gegarandeerd blijft zodat jullie niet allemaal over de kop gaan.

  Je vervolgt je verhaal met te zeggen dat allochtonen geen arbeisethos hebben en arbeidsgehandicapte wao-ers liever hun uitkerinkje innen dan aan de slag te gaan. Jouw beeld komt opnieuw niet overeen met wat ik in mijn dagelijkse werkelijkheid zie.

  Dus wilde ik je wat vragen: kan het misschien zijn dat het werk wat je aanbiedt eenzijdig is of erg weinig kansen biedt? Misschien ligt het feit dat zoveel mensen bij jou afhaken wel niet aan al die mensen…maar aan jou.

  Reactie door PsiesDrom — woensdag 24 maart 2004 @ 2.02 uur

 12. @core: Betreffende ondernemerschap:Ik heb begrip voor ondernemers. Maar ik kan geen begrip hebben voor de graaiers. Vind jij het nou logisch dat doordat deze groot-graaiers (zoals jij ze noemt) zichzelf dermate veel inkomen toe-eigenen (meestal al voordat ze nog moeten beginnen, dus zonder dat daar nog enige prestatie aan vooraf gaat), dat daardoor bij diezelfde groot-graaier op de personeelskosten moeten worden beknibbeld (over de ruggen van hun werknemers dus), dat de kosten van de produkten drastisch moeten worden verhoogd, waardoor jouw inkoopbudget gigantisch moet worden opgeschroevd, en je daardoor je kosten moet verlagen en je opbrengsten omhoog moeten? Doordat zíj de markt verpesten, wordt het jou ( en vele anderen ) dus erg veel moeilijker gemaakt. Beetje oneerlijke verdeling, vind je ook niet?

  Betreft de groei van je bedrijf: Je bedrijf groeit als kool. Gefeliciteerd. Winst maken om je bedrijf zeker te stellen is natuurlijk noodzakelijk, want je moet toch op zijn minst zorgen dat toenemende inflatie je bedrijf niet de das om doet. Kosten laag houden is alleen maar te prijzen. Maar natuurlijk niet als dat betekent dat mensen het geld dat ze behoren te verdienen, niet krijgen. Op die manier wordt het bestaan van jouw bedrijf gewaarborgd over de ruggen van die werknemers (en hun vrouwen en hun kinderen, niet te vergeten, natuurlijk). Maar inderdaad, als jij failliet zou gaan, krijgen je werknemers (hopenlijk) een uitkering. Daar heb je ook een punt. Maar als jij een mega-lening hebt gekregen om je bedrijf op poten te zetten en het blijkt dat je alleen door je werknemers de salarisverhoging die ze rechtens en moreel toekomt te weigeren, zodat jij winst kunt maken om jouw lening tijdig af te betalen, dan heb je mijns inziens een té hoge lening gekregen. Wellicht had je dan in eerste instantie wat kleiner moeten beginnen. Is niet jouw fout, want kennelijk heeft de bank die jou de lening heeft verstrekt eurotekens in de ogen gekregen, en voeren op jou de druk op om snel af te betalen. Wat kan die banken jouw werknemers schelen !

  Betreft de moeilijkheid om om iemand te ontslaan, of iemand geen salarisverhoging te geven? Nee, ik denk niet dat dat leuk is, net zomin als dat ik denk dat het voor die werknemer leuk is om zijn inzet, waar in economisch mindere tijden een toenemende aanspraak op wordt gedaan, niet beloond te zien.
  Het afkalven van de salarissen (als de inflatie toeneemt en salarissen blijven gelijk, gaat het dus procentueel omlaag) heeft al te lang geduurd.
  Betreft maatschappijlijke verantwoordelijkheid: Maatschapppelijke verantwoordelijkheid middels een voorschot zie ik eigenlijk niet zo. Maatschappelijke verantwoordelijkheid middels normale salarisverhogingen (of gunstige secundaire arbeidsvoowaarden natuurlijk) vind ik een logischere gedachte.Of inderdaad door mensen met een moeilijkere achtergrond in dienst te nemen.
  Betreft allochtonen: Tja, er zijn natuurlijk allochtonen die zo opereren, maar ik vind dat je wel heel erg gemakkelijk alle allochtonen over een kam scheert. Er zijn zoveel nationaliteiten die onder het begrip allochtoon vallen, en het lijkt me niet dat je ze allemaal in dienst hebt genomen. Maar het is natuurlijk uiterst wrang voor een hardwerkende ondernemer als jij, dat je steeds de verkeerden treft.
  Betreft arbeidsongeschikten: Arbeidsongeschikten vinden het vaak veiliger om de uitkering te behouden, omdat – als door zware druk van de CWIs en uitkeringsinstanties zij werk aan hebben genomen dat uiteindelijk niet geschikt is om met hun beperking langdurig te doen – de administratieve rompslomp als men opnieuw in de WAO terecht komt en het gevaar dat er in die tussentijd een of meer maanden zonder inkomen geleefd moet worden, groot is. Wat natuurlijk niet wegneemt dat het jammer is dat jij daarom geen arbeidsongeschikten meer in dienst kunt nemen.
  Betreft de visieuze cirkel: deze cirkel is mogelijk gemaakt door diverse voorgaande kabinetten en coalities. Juist daarom moet je op de SP stemmen, die kan daar namelijk verandering in brengen. Zoals het nú is, is het niet ideaal (op zijn zachtst gezegd), dús geef dan in ieder geval een links kabinet de kans om zowél voor de ondernemers, als voor de werknemers het tij te keren..
  Betreft afhankelijkheid van je werknemers: Gelukkig zie je dit in, je bedrijf is inderdaad afhankelijk van die werknemers. Maar er zijn vást wel mogelijkheden om de betrokkenheid van de werknemers te vergroten, mocht het daar nu aan ontbreken.
  En zo denken de meeste ondernemers over hun bedrijf…en hun werknemers. Het zijn mensen, net als jij, en ik… Inderdaad, zo denken de meeste ondernemers kennelijk over hun bedrijf, niet zo onlogisch. Waarom blijven zij dan hardnekkig het huidige en voorgaande kabinetten steunen en durven de steun aan een kabinet dat werkelijk verandering te weeg kan brengen niet aan?
   

  Reactie door Josefini — woensdag 24 maart 2004 @ 14.48 uur

 13. @core: Ik zelf werk voor een kleine onderneming met 10 man personeel.
  Het probleem is vaak bij MKB’ersdat men in tijden van hoog conjuctuur vergeet om geld op zij te leggen voor mindere tijden.
  Een vette wagen, liefst een bungalow en vier maal per jaar op vakantie, terwijl er vaak neerbuigend naar de mensen in het bedrijf wordt gekeken.
  Dat er winst gemaakt moet worden is ons allen meer dan duidelijk, loonkosten; belastingen; premies voor ziekte kosten en oude dag; huisvestingskosten en afhankelijk van de branche haast onbetaalbare verzekeringspremies en dan niet te vergeten de administratieve rompslomp die vanuit Den Haag op je af wordt gestuurd.
  Nee MKB’ers krijgen geen licht blauwe enveloppe maar een donker blauwe, waar menig uur aan administratief en accountancy aan vooraf gaat.
  En gooi je administratie niet weg binnen vijf jaar want dan kun je alsnog de pineut zijn.
  De reden dat de SP de MKB’ers wil benaderen is dat er veel te veel bureaucratie is en teveel administratieve rompslomp, zodat er aan normaal ondernemen niet meer toegekomen kan worden.
  Een ondernemer als core zou blij moeten zijn met dit soort initiatieven van de SP en een punt achter de afgelopen twintig jaar durven zetten, de tijd waarin zij een van de grootste melkkoeien voor zijn geweest.

  Reactie door Sinne — woensdag 24 maart 2004 @ 17.49 uur

 14. Nu hebben we afgesproken dat we maar ‘ns moeten afspreken ‘n keer.

  Veel Haagser wordt het niet… :)

  Reactie door Sjaak — woensdag 24 maart 2004 @ 22.47 uur

 15. “Daarna naar een overleg in verband met TOMAAT 2004, het jaarlijkse culturele festival van de SP in september. Een geweldig leuke groep mensen…aan creatieve ideeën geen gebrek. We hebben besloten het Festival dit jaar te houden in Amsterdam op zondag, 19 september. Noteer vast ff. Het wordt weer geweldig.”

  Ik dacht ook dat we afgesproken hadden dat Festifal Tomaat op de Paasheuvel zijn thuis moest hebben, in een toespraak van jou heb ik dat toch gehoord… Misschien niet zo’n handige plek, maar ik vindt het nog steeds de mooiste plek voor een jaarlijks ‘Socialistisch Feest’

  …. maar ik zal er vast wel zijn in de Melkweg.. lekker dichtbij ;)

  Houdoe,,

  Harm-Jan

  Reactie door Harm-Jan — vrijdag 26 maart 2004 @ 22.07 uur

 16. @Harm-Jan. Het wordt zeker níet de Melkweg (die houden we voor onze verkiezingsavonden…)

  Reactie door Jan Marijnissen — donderdag 1 april 2004 @ 2.07 uur

 17. Vraagje: Hoe kijkt de SP aan tegen kleine ondernemers? Uiteraard hoort het belang van de werknemers voorop te staan aangezien zij het zijn die een bedrijf succesvol kunnen maken. Zo ben ik er ook altijd mee omgegaan en ben daarin misschien wel eens te sociaal geweest. Ik heb zelf een bedrijf gehad en heb noodgedwongen een faillisement moeten aanvragen omdat het onmogelijk bleek een werkneemster te ontslaan ook al ging het economisch behoorlijk slechter. Voor werknemers is in nederland alles tot in de puntjes geregeld en dat is ook goed maar wat moet een kleine ondernemer als het wat minder gaat. Uiteraard hoor je aan reserves te werken voor mindere tijden en uiteraard mag een werknemer niet zomaar ontslaan worden als het allemaal even tegen zit. Spreekt voor zich.

  Wat ik wel erg moeilijk vind in nederland is dat je als ondernemer enorme risico’s neemt en als je bedrijf eenmaal goed draait en er personeel in dienst is dat je dan aan hen overgeleverd bent. Zoals aangegeven was het in mijn geval onmogelijk om iemand te ontslaan (onwerkbare situatie) en ondanks dat ik kon aantonen dat ik geen inkomen had was er geen andere oplossing dan een faillisement. Dit is uiteindelijk gebeurt nadat zowel het KVK, CWI en zelfs een rechter commisaris zich over de situatie had gebogen en geen andere uitweg zagen.
  Nogmaals ik ben groot voorstander van werknemersrechten maar de wet is wel heel dichtgetimmerd. Er is voor een ondernemer vaak geen enkele uitweg als het niet meer gaat met een werknemer en het kost altijd erg veel geld. Ik ben hier behoorlijk op afgeknapt. Je neemt risico’s, je probeert het zo goed mogelijk te doen voor je medewerkers en dan als het dan even minder gaat moet je zelf maar zien als ondernemer. Geen enkele vorm van uitkering, in mijn geval letterlijk alles kwijt en dat allemal omdat je probeert een bedrijf op te zetten. Je zou toch haast gek zijn om dit te doen.

  Ik hoop echt dat de SP hier iets aan gaat doen. Er zijn allerlei plannen om het eenvoudiger te maken om iemand te ontslaan en ik hoop dat jullie daar kritisch naar gaan kijken en ook rekening houden met de ondernemer en ook voor hem/haar een uitweg kunnen bieden in geval het niet anders kan.

  Naar mijn mening ontslaat geen enkele rechtvaardige ondernemer graag een werknemer maar als het niet anders kan om de zaak te laten voortbestaan moeten er toch wel mogelijkheden zijn.Mijn situatie is wellicht heel specifiek (eenmanszaak, 1 personeelslid die ook nog eens zwanger is en dreigt met langdurige ziekte bij eventueel ontslag en dan ook nog eens 32 maandsalarisen eisen bij ontslag na 2 jaar in dienst). Niemand die een oplossing wist en uiteindelijk leide dit tot een persoonlijk faillisement met alle gevolgen van dien.

  Was niet nodig geweest en is erg zuur en dat allemaal mdat je probeert iets van de grond te krijgen.

  Reactie door Peter Pietersen — zondag 17 april 2005 @ 15.03 uur

 18. craps online

  craps online Executives are like joggers. If you stop a jogger, he goes on running on the spot. If you drag an executive away from his

  Trackback door craps online — vrijdag 29 april 2005 @ 0.40 uur