Nijmegen

vrijdag 19 maart 2004 :: 13.53 uur

Vanmorgen naar Nijmegen. Toevallig met dezelfde trein als Lilian, ze had college. Ik heb een toespraak gehouden op een symposium in het Kolpinghuis georganiseerd door de Vereniging van Docenten Levensbeschouwing. Het verhaal ging over onderwijs, publieke moraal, levensbeschouwing en waarden en normen. Daarna nog in discussie met de zaal.

Een leuk gezelschap. Wat zijn die onderwijzers (mooi woord!) toch toegewijde krachten. Er zou beter naar hen geluisterd moeten worden. Was dat eerder gedaan dan was veel van de onderwijsvernieuwing/-vernieling ons bespaard gebleven.

Daarna meteen weg. Vanmiddag heb ik nog ‘n vergadering in Oss. Op het station kom ik Lilian toevallig tegen. Samen getreind.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

26 Comments

26 reacties

 1. Leraren en onderwijzers zijn inderdaad zeer toegewijde krachten.
  Er zou veel beter naar hen geluisterd moeten worden.

  U stelt dat dan veel van de onderwijsvernieuwing/-vernieling ons bespaard gebleven was.

  Ik durf te stellen, dat wanneer de politiek meer gesprekken aangaat met en beter luistert naar mensen op de werkvloer,
  ons in algemene zin veel bespaard gebleven was.

  DE HSL lijn, de betuwe lijn, het JSF project, het studiehuis, etc etc

  Praten met mensen, die met “de poten in de modder staan”
  zou de BV Nederland een hoop op kunnen leveren.
  Zinvollere investeringen, betere besteding van beschikbare middelen, minder verspilling.

  Reactie door Michel Smit — vrijdag 19 maart 2004 @ 14.45 uur

 2. Hallo Jan,

  Leuk samen met Lilian morgens en middags in de trein. Kun je toch gezellig kletsen met elkaar………..groetjes en fijne avond!!

  Reactie door Nancy — vrijdag 19 maart 2004 @ 14.54 uur

 3. had ik erg graag bij willen zijn…
  Ik heb wel eens een andere mening over leraren.

  Reactie door rozebeer — vrijdag 19 maart 2004 @ 15.02 uur

 4. Beste Jan,
  Alarm alarm. Hier is in Nederland is heel ernstig mis met bureau’s jeugdzorg en kinderechters. Heb ooit geprobeerd via de officiele weg dingen voor elkaar te krijgen maar het werkt niet. Mijn zoon wil dolgraag (na 5 jaar bij zijn vader te hebben gewoond) weer bij mij wonen. De vader heeft met bureau jeugdzorg voor elkaar gekregen hem in een internaat te plaatsen tussen kinderen met strafbladen. Met zoon heeft geen strafblad maar het is wel gelukt. We vallen onder de oude wetgeving en nu word er gezegd dat het gezag niet voor niks bij de vader ligt.

  Mijn is gisteravond bij me gekomen en gevraagt of hij weer bij mij mag wonen. Dit kan als ik via de rechter een procedure start maar duurt een paar maanden. Vanochtend gebeld met het internaat om open te overleggen wat we kunnen doen. Een uur later stond hier 5 man politie om mijn zoon uit huis te halen.
  Ik probeerde nog aan te geven dat mijn zoon echt graag bij me wil blijven wonen maar ik moest mijn mond dichthouden anders werd ik ook gearresteerd. Kortom mijn zoon zit nu in een isoleercel omdat hij graag bij zijn moeder wil wonen en de vader alle instanties zover krijgt om ze te overtuigen dat ik niet deug. Er liggen allerleiraporten met leugens wat nooit nagezocht is maar blijkbaar werkt dat. HELP.

  Reactie door Ninka — vrijdag 19 maart 2004 @ 16.19 uur

 5. Reageert dan niemand op zoiets?
  Vreemd land. Lijkt wel Argentinie, oh nee fout alleen allochtone vrouwen krijgen hulp van Maxima.

  Reactie door Ninka — vrijdag 19 maart 2004 @ 18.06 uur

 6. Betreft: luisteren naar alle mensen!

  Beste jan marijnissen,

  Ik loop al een tijd met een idee rond, dat ik zo af en toe vertel aan mensen.

  Aangezien politici, die de macht krijgen lang niet allemaal doen, wat ze beloven, of zoals in de V.S. zich gewoon laten omkopen (zie Michael Moore’s laatste boek) lijkt het mij beter dat er gestemd wordt op ideeen, naast stemmen op mensen. Als men een burger vraagt bent u voor uitbuiting, ongelijkheid, oorlog en ellende, dan zegt iedereen nee.

  Via internet zou zo’n vragenlijst van bijv. 100 zeer goed overwogen vragen kunnen worden toegankelijk gemaakt, zodat iedereen zeer genuanceerd zijn visie kan invullen. Fraude kan worden tegengegaan met passwords e.d. Naarmate er steeds meer mensen deze lijst hebben ingevuld (Internet zou dan dus goedkoper moeten zijn), krijgt deze steeds meer de aard van de wil van het volk. Geen enkele politicus kan dan dus meer zonder onderzoek claimen dat hij of zij doet wat het volk wil.

  Eindelijk kan dan dus internet echt bijdragen aan de idealen, die weldenkende mensen willen. Dit vereist wel geduld en lange termijn planning

  Wat vindt u daarvan?

  Diederik Mooij, Leiden

  Reactie door Diederik Mooij — vrijdag 19 maart 2004 @ 18.09 uur

 7. @ninka,en van de sp, denk daar maar is over na!!!!!!!!

  Reactie door Els — vrijdag 19 maart 2004 @ 18.11 uur

 8. Wat bedoel je Els? Ik snap er niets van. Mijn zoon is letterlijk vanmorgen gearresteerd. Dit zijn geen grapjes. Net twee uur zitten argumenteren op politie bureau, ze kunnen niets doen. Als in Nederland er een uitspraak is door een rechter (die beladen is met duizenden dossiers) heb je je daarna er gewoon aan te houden. Veranderd de situatie mag je in de rij gaan staan met al die andere gescheiden stoethaspels net als ik. (behalve als je alochtoon, zigeuner, crimineel etc. bent) sorry moest ik even kwijt.
  Kortom mijn zoon wil nog steeds graag bij me wonen en zit nu nog steeds in een isoleercel in Maastricht.
  Heb nu alle instanties benaderd inclusief meldpunt kindermishandeling maar iedereen schijnt in het weekend niet te werken. Pffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffff.
  Als je in Nederland eenmaal een voogd hebt kun je naar haar/zijn pijpen dansen. Er is niks en niemand in Nederland die een voogd, hoe fout ook, terug kan roepen van vakantei en beslisingen heroverweegd. Gewoon dikke pech en dat weten ze ook. Mijn zoon gaat dit weekend nog uit de isoleercel en als er straks berichten in de krant staan van maffe moeders dan niet zeggen “ik wist van niks”.
  Telefoon 06-22465324 Aktie Zoon Uit Isoleercel.

  Reactie door Ninka — vrijdag 19 maart 2004 @ 18.34 uur

 9. L.S.
  Misschien moeten de reflectanten erbij zetten, op wie ze weer reageren.

  Diederik Mooij

  Reactie door diederik mooij — vrijdag 19 maart 2004 @ 18.55 uur

 10. Diederik Mooy,

  Wat een briljant idee!

  De eerste vragen weet ik al:

  1. Willen wij alle belasting afschaffen?
  2. Willen wij de doodstraf invoeren?
  3. Willen wij alle buitenlanders het land uitzetten?
  4. Mogen we op de snelweg gewoon weer 200 rijden?
  5. Moeten alle worstenfabrieken in Oss weer worden geopend_
  6. Horen vrouwen achter het fornuis?
  7. Moet iedereen die Diederik heet extra scholing krijgen?
  8. Moet de Dam worden omgedoopd in Jan Marijnissen Plein?
  Nog meer goede ideeen, Didi? We wachten gespand af?

  Reactie door theo monk — vrijdag 19 maart 2004 @ 19.14 uur

 11. Ninka, je plaatst pardoes een bericht in een draad die over heel iets anders gaat.
  Als je NU hulp wilt is het verstandiger om te bellen, dat gaat altijd sneller dan een berichtje plaatsen op een blog en dan te wachten op antwoord.

  Maar of je hulp krijgt die je kan helpen is nog maar de vraag. (ik ga niet voor de SP spreken, vandaar)
  Je zegt dat je onder de oude regeling valt, dan bedoel je neem ik aan dat je scheiding van voor 1998 is (je zoon is dus ouder dan 5). Over het algemeen zeggen de meeste dat voor die wetswijziging de vrouwen werden bevoordeeld bij het verkrijgen van de voogdij (tegenwoordig ouderlijke macht). Me dunkt dat er al een héleboel gebeurd is voor dit ene moment.

  In NL worden onschuldige kinderen die slechts moeilijk opvoedbaar zijn in jeugdgevangenissen geplaatst, terwijl ze niks gedaan hebben.(SP doet daar al een hele tijd wat tegen) Jou zoon werd meegenomen waarschijnlijk omdat jij niet op tijd de jongen volgens afspraak hebt teruggebracht. Is mij ook gebeurd bij mijn ex, ik heb mijn dochter toen bijna een week niet gezien. De politie staat in zulke gevallen echt niet zomaar GELIJK op de stoep, helaas. De escalatie van die gevallen maakt het alleen maar erger.

  Hij kán niet gearresteerd zijn want hij heeft geen misdaad begaan. Sterker nog, als hij telkens uit dat internaat wegloopt naar jou toe dan kan niemand daar iets aan doen. Maar dan moet hij dat wel telkens zélf doen. (er is een mooie website van een canadese jongen die dat gedaan heeft)

  Er bestaan verschillende soorten internaten, de meeste zijn gezinsvervangende tehuizen. Niet speciaal voor kinderen met een strafblad. Sterker nog, dat ken ik niet eens(maar dat kan aan mij liggen). Ik ken wel huizen voor moeilijk opvoedbaren, waar een gedeelte misschien wel iets op zijn geweten heeft, maar zoals ik hierboven al meldde, er is zo’n ontzettend tekort aan plaatsen daarin, het zou me hogelijk verbazen als je zoon daar “zomaar” terechtgekomen is.

  De enorme papierbult die op ouders afkomt en het slechte functioneren van jeugdzorg worden al heel lang door de SP aan de kaak gesteld, maar zoals je al hebt gemerkt malen die molens langzaam.

  Ik hoop voor je zoontje dat hij snel kan gaan wonen waar hij wil.

  Reactie door pien — vrijdag 19 maart 2004 @ 19.24 uur

 12. Bedankt Pien, Super dat de Sp hier wat aan doet. Mijn zoon heeft geen strafblad en is wel degelijk vanochtend door de politie afgevoerd. Hij is vanaf de eerste verdieping naar beneden gesprongen. Toen ik met de politie een gesprek aan wilde gaan vertelden ze mij dat ik mijn mond moest houden omdat ik anders gearressteerd zou worden. Ik ben toen gaan douchen en me op gaan maken voor arrestatie. Toen ik weer beneden kwam heb ik de agent verteld dat hij mijn huis moest verlaten, hij is toen gegaan en ik heb door mijn kracht duse een arrestatie kunnen voorkomen. Daarna heeft de politie mij gebeld en ben met hun in gesprek gegaan en ze gaven me aan ook niet anders te kuhnnen als er een telex komt van bureau jeugdzorg. Kortom mijn zoon zit nu nig steeds in de isoleercel maar ze noemen het nu een time/out. Kortom alarmwerk voor de SP. Met de stelling, heb je een voogd en gaat er iets niet lekker dan kun je volledig de klos zijn. Ik spreek uit ervaring en ben absoluut best een aardig wijf. Helaas heb ik 10 jaar geleden toen de spotjes op tv kwamen van `een goede meid is op haar toekomst voorbereid` ernistige problemen gekregen toen ik een opleiding wou volgen of iets meer wou weten over bankrekeningen. Kortom we hebben heir meer te maken met ongesluierde vrouwen dan gesluierde. We hebben in Nederland een stap over geslagen.

  Reactie door Ninka — vrijdag 19 maart 2004 @ 19.34 uur

 13. @ninka,ik begrijp uw wel en wens u heel veel sterkte in deze strijd en ik hoop dat er een oplossing komt.

  Reactie door Els — vrijdag 19 maart 2004 @ 21.18 uur

 14. beste theo monk,

  Ik denk daar toch anders over. Ik heb meer vetrouwen in mensen dan jij. Ik ben echt nieuwsgierig naar wat de mensen willen. Verder ben jij dan dus tegen demokratie. Want wat ik wil is meer demokratie. Ik denk dat geen van jouw vragen een meerderheid zullen krijgen.

  Diederik Mooij

  Reactie door diederik mooij — vrijdag 19 maart 2004 @ 21.23 uur

 15. Nou ik zit zelf op school en denk dat er in plaats van naar onderwijzers is wat vaker naar leerlingen geluisterd moet worden. Onderwijzers zijn over het algemeen represief conzervatief ingesteld en ik weet niet of we het daar nou van moeten hebben.(mijn onderwijzers dan)

  Reactie door Bastiaan — vrijdag 19 maart 2004 @ 22.38 uur

 16. @Bastiaan
  Ik geloof zeker dat je dat zo voelt Bastiaan. En ik weet zeker dat vele onderwijzers er helemaal niet blij mee zijn dat ze door het overheidsbeleid in een dergelijke rol worden geduwd.
  Kinderen worden tegenwoordig klaargestoomd voor het hoogst haalbare. Er wordt volledig voorbij gegaan aan wat een kind aan druk kan verdragen. Kinderen zijn een produkt geworden dat moet worden afgeleverd ter meerdere eer en glorie van de staat en zijn statistieken. Ik ben nu 40 en zie overal om me heen mensen die naarstig op zoek gaan naar die baan waar ze ECHT plezier in hebben. Veel geleerd veel bereikt maar niet echt gelukkig in wat ze doen.

  Reactie door Alie Dekker — vrijdag 19 maart 2004 @ 23.54 uur

 17. Diederik, ik vind het een geweldig idee.
  Els, pas op met vooroordelen. En leer goed Nederlands schrijven.

  Reactie door Olav ten Broek — zaterdag 20 maart 2004 @ 1.24 uur

 18. Nou daar gaan we dan. Niks meer gehoord en niemand kan iets doen. Ben het zo zat na 10 jaar ellende en netjes zijn. Het volgende en dan zal ik jullie niet meer lastig vallen.

  Goed daar gaan we dan.
  Vanmiddag om 18.00 uur Bureau Jeugdzorg Weert.
  Dit word voor het eerst in mijn leven dat ik iets ga doen wat “eigenlijk” niet mag.
  Maar ja wat stelt dat nog voor hier. Voor mij was het moment dat een politie agent in mijn huis zei: “je moet u mond houden anders arresteren we je” een moment van totale verbijstering. Mijn huis waar ik zoveel jaren voor geknokt heb om zelfstandig te kunnen zijn. Binnen in dat veilige stukje aarde komt de politie vertellen dat ik mijn mond moet houden.
  Kijk nog de cd van “simply red” live in London en sluit dan mijn huis. Nieuwe ronde nieuwe kansen.

  Have fun allemaal en maak er wat moois van.

  Reactie door Ninka — zaterdag 20 maart 2004 @ 9.25 uur

 19. Huidige kabinet geeft wel cadeautjes weg die niks kosten: zoals een verhoogd plafond…maar wat hebben al die bejaarden(de laatste generatie die na de oorlog nog met echte normen en waarden heeft geleefd en “niet-berekenend” was) eraan die staks uit de verzorgingstehuizen worden gepleurd (i.v.m. ingrijpende maatregelen gezondheidszorg van dit antichristelijke kabinet)en, gekrompen als ze zijn, weer in een huis met verhoogd plafond mogen gaan wonen?
  Zie mijn commentaar op: http://gerardenmia.web-log.nl/index.log?ID390158

  Reactie door Gerardenmia — zaterdag 20 maart 2004 @ 10.08 uur

 20. @olav ten broek,schoolmeestertje!!!!!??????????

  Reactie door Els — zaterdag 20 maart 2004 @ 10.54 uur

 21. Ik ben zelf lerares Engels en roep al jaren dat er eens naar ons geluisterd moet worden. De veranderingen in het onderwijs en de veranderingen onder de jeugd, baren mij ernstige zorg. Ik ben uit eigen beweging weggegaan bij het VMBO omdat ik het niet meer aankon. Ik ben door een leerling geslagen en bedreigd. Deze ‘arme’ jongen werd intensief behandeld door de schoolpsycholoog. En ik? Ik kon in mijn eigen sop gaar koken.

  Toen ik enkele weken later weer werd bedreigd, werd mij door de directie voorgehouden dat ik ‘niet moest zeuren’. Dat hoorde er nou eenmaal bij… Toen ik uiteindelijk instortte en uithuilde bij de medewerkers van leerlingzorg, werd mij gezegd: ‘ach je werkt pas sinds een paar jaar in het onderwijs, je wordt vanzelf wel harder’.

  De leerlingen zijn tegenwoordig de klanten van de onderwijsinstelling en de klant is uiteraard koning. Hij zou maar eens weglopen naar een andere school, dan brengt hij geen geld meer binnen en is ook geen reclame meer voor de school. Scholen zijn commerciële instellingen geworden met leerlingen als klant en docenten als knecht.

  Ik ben het schooljaar daarop aan de slag gegaan in het BVE, beviel goed. Maar wel weer een rigide directie. Na een half jaar was ik op. Wat er de jaren daarvoor was voorgevallen op het VMBO, wraakte zich nu.

  Zit sinds januari 2003 thuis en wordt binnenkort gekeurd voor de WAO……

  Ik hoop dat er in de toekomst eens wat meer naar de onderwijzenden wordt geluisterd. Misschien kunnen situaties als de mijne dan voorkomen worden.

  m.vr.gr.,

  QBB

  Reactie door QueenBumbleBee — zaterdag 20 maart 2004 @ 13.34 uur

 22. @ 23 QBB.
  Naar welke onderwijzers moet nu geluisterd worden?
  Naar jou. Degene die kennelijk geen luisterend oor vond bij de collega’s die toch ook in het onderwijs veld werken?
  Of juist naar hen, wat dan voor jou weer een domper zou zijn?
  Ik weet niet wat ik van Jan zijn optie moet denken. ik ben nu 61 jaar en heb dus vanaf 1948 tot en met 1958 onderwijs instellingen bezocht. ja goed gerekend ik ben met 16 jaar gaan werken. Op de lagere school was het één en al onderwijzers die niets anders wisten dan met straffe hand kleine kinderen te intimideren. Ingescheurde oortjes waren op die school meer regel dan uitzonderingen, de hoofd onderwijzer, directeur was toen een vreemd woord, gaf het goede voorbeeld. Vanaf de tweede klas, ik was dus 7, een onderwijzeres. Die elke overtreding, ze bedacht ze regelmatig ter plekke, bovenmatig afstrafte. Plakplaatjes mochten niet, wel een plakplaatje op je hand? naar de schooltuin en net zo lang met zand schuren tot het weg was, helaas je handje bloedt, eigen schuld dikke bult. Dat heeft zo twee jaren geduurt, niemand greep in, het leek of alle collega’s dit normaal vonden. “Gelukkig” werd dit mens na twee jaren opgenomen in een psygiatrische inrichting. Maar de rest van de leraren en juffen konden er nog steeds wat van. Er waren maar twee die de kinderen anders, wellicht pedagogischer, benaderden. Maar wellicht deden die hun mond in het team verstandig genoeg niet open, weg kijken is zeker niets nieuws. Naar de Ulo, ook daar was het van hetzelfde een pak. Naar de Ambachtsschool, in mijn tijd was de naamsverandering naar LTS, ik denk dat de huidige tuchtscholen een vacantie oord zijn vergeleken bij het pedagogische regime dat daar gevoerd werd. Ik ben overal goed door gerold, ik bleef meegaand. Dat is na mijn achtiende dus wel verandert. Nu kwam ik in mijn leven veel onderwijzers tegen, in de privé omgang best aardige mensen. maar met ideën over omgang met conflicten, nou nou. De meesten die ik heb gekend en recentelijk nog weer eens iets gehad met een gepensioneerd directeur van een christelijke scholen gemeenschap in Leiden. Deze mensen denken dat ze een ieder maar van ales kunnen opleggen, -dringen, zonder daarvoor afgestraft te worden. Ik heb het idee ontwikkeld dat onderwijzers onvolwassenen zijn gebleven die alleen in staat zijn om nog jongere mensen te koeienereen en daar voldoening uit putten. De goede uitzonderingen zullen er best wel zijn, maar die zullen dan of zich stil houden of afknappen en iets anders gaan doen of nog erger in de WAO terecht komen. Wellicht is QBB één van deze mensen. maar als mijn inzicht juist is, dan zal het met het onderwijs nooit wat worden. Kinderen die gewoon goed kunnen meekomen hebben daar vaak ook geen problemen, zoals mij oudste zoon, mij jongste zoon had alleen maar problemen. kinderen waarbij naar mijn inzicht pedagogische vakkennis om de hoek zou moeten komen, worden hiervan al heel lang het slachtoffer.

  Ik weet het, wat ik hier schijf is not done, toch vond ik dat het maar eens gezegd moest worden.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — zaterdag 20 maart 2004 @ 15.23 uur

 23. Beste theo monk,

  Ga eens naar de site ‘moveon.org’ democracy in action (via google makkelijk te vinden). Hier kan gestemd worden op grote thema’s. De meeste mensen zijn veel linkser en idealistischer dan hun regeringen, dat blijkt ook daar.

  Misschien moet de SP ook zo.n mogelijkheid op het internet creeren

  Reactie door diederik mooij — zondag 21 maart 2004 @ 16.28 uur

 24. Hey!!…Teacher!!!!….leave us kids alone!!!!!!!

  Reactie door Ron — maandag 22 maart 2004 @ 21.34 uur

 25. Ron,
  De spijker op de kop.
  De ervaringen die je in “The Wall” beschreven krijgt door Waters. Zijn mijn ervaringen, als kind en als ouder en mijn ervaringen in de prive sfeer, op het moment dat een teacher het idee krijgt dat hij zich in een boven geplaatste positie bevindt. Ik heb er ook anderen mee gemaakt, die houden zich vooral op school stil, ik denk overlevings taktiek of ze verdwijen, gaan iets anders doen of gaan de WAO in. Teachers hebben ook een sterke neiging om naar volwassenen op te treden zoals ze naar hun “pupillen” optreden, autoritair en het vooral alleen weten en dat soms zelfs met verbaal geweld bij andere volwassenen willen afdwingen. Gewoon onvolwassen gedrag wat door de aard van het beroep ook nauwelijks gecorrigeerd zal worden. En je moet een belangrijk deel van de opvoeding van je kinderen ook nog eens aan hen over laten :-(
  En dat is niet zo maar ervaring, ik ben enige jaren voorzitter van een oudercommisiie geweest. Ik heb in de medezeggenschapsraad van een Technische school gezeten. Ik heb twee jongens groot gebracht die ondertussen ook al weer een gezin met kinderen hebben.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — dinsdag 23 maart 2004 @ 13.39 uur

 26. Wellicht dat mij schrijfsels hier breedvoerig weergeven wat Bastiaan bedoelt met Repressief, conservatief.
  En geeft het weer dat Bastiaans leraren wellicht juist geen uitzonderingen zijn.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — dinsdag 23 maart 2004 @ 13.43 uur


 • Het land in

 • Foto